Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τράπεζες: Μέχρι πότε επαρκεί η ρευστότητα;

Όλα στον "αέρα" και για τις τράπεζες - Το σενάριο της συμφωνίας και της μη συμφωνίας - Πότε θα μειωθεί το όριο αναλήψεων.

Όσο βρίσκεται στον “αέρα” η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, δεν μπορούν να ληφθούν θετικές αποφάσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Το σύστημα θα βρίσκεται μέχρι τότε στην εντατική, με χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο όσο για να μην καταρρεύσει.  Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, με την υπάρχουσα ρευστότητα τα ΑΤΜ μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα ίσως να  απαιτηθεί αύξηση του ορίου του ELA από την ΕΚΤ που διαμορφώνεται στα 89 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ, όμως, έχει δηλώσει ότι απαιτείται συμφωνία προκειμένου να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου του ELA, οπότε και το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.  Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να  συνεδριάσουν και να  αποφασίσουν τη Δευτέρα για τις επόμενες κινήσεις. Εφόσον,  εξετάσουν την κατάσταση της ρευστότητας και την  ποσότητα των χαρτονομισμάτων ίσως να υπάρξουν τροποποιήσεις στη σχετική  υπουργική απόφαση και να τεθούν σε ισχύ Τρίτη ή Τετάρτη. Δεν αποκλείεται να αφορά αλλαγές στα ημερήσια όρια ανάληψης (μείωση σε περίπτωση ανεπαρκούς ρευστότητας) ή απελευθέρωση σε κάποιες διατραπεζικές ηλεκτρονικές συναλλαγές ή και διευκολύνσεις για επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπερνούν τα 25-30 εκατ. ευρώ οι ημερήσιες αναλήψεις.
 Η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με 118 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 88,6 δισεκ. προέρχονται από τον έκτακτο μηχανισμό ELA. Μεγάλο μέρος των εχεγγύων που έχουν δώσει τα ελληνικά ιδρύματα έχουν εκδοθεί ή φέρουν τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση στις 8 Ιουλίου οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και σημερα  Δευτέρα 13 Ιουλίου. Τελευταία ημέρα που λειτούργησαν κανονικά ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Associated Press, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει  μια συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να αποφύγει μια κατάρρευση των τραπεζών. Επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης το πρακτορείο αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο και ότι η ανάγκη για μια συμφωνία ειναι πιεστική ώστε να υπάρξει η νομική συνέπεια για συνέχιση του ELA.
Το σενάριο της συμφωνίας και της μη συμφωνίας
Αν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων τότε θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη πρωτίστως για να μπορούν τα ΑΤΜ να λειτουργήσουν την υπόλοιπη εβδομάδα και στη συνέχεια να ανοίξουν οι τράπεζες.  Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν ανοίξουν θα λειτουργούν όπως πριν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για πολλούς μήνες θα βρίσκονται υπό το καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών. Σταδιακά, όμως, η ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ θα ενισχυθεί και οι τράπεζες θα αυξήσουν το όριο ημερήσιας ανάληψης και θα διευρύνουν τις δυνατότητες συναλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την υπάρχουσα υπουργική απόφαση, Οι κάτοχοι καρτών ανάληψης μπορούν να πραγματοποιούν ανάληψη έως 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα μπορούν, μέσω των καταστημάτων που λειτουργούν ειδικά για την εξυπηρέτησή τους, να πραγματοποιούν ανάληψη έως 120 ευρώ την εβδομάδα. Ποσό 120 μπορούν να λάβουν και οι άνεργοι από το σχετικό επίδομα που δικαιούνται, καθώς και οι συνταξιούχοι εξωτερικού. Κανονικά οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα και οι συναλλαγές μέσω internet και phone banking για συναλλαγές στην Ελλάδα.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στο νέο δάνειο προβλέπεται ποσό 15 - 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Μόλις κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί για το πόσα νέα κεφάλαια θα χρειαστούν και τότε οι μέτοχοι θα πρέπει να εισφέρουν ώστε να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους. Αν εν μπορέσουν  τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κεφάλαια του δημόσιου τομέα. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί  συμφωνία θα περιοριστεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες. Επίσης, θεωρείται πιθανότερο σενάριο  η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέσω του νέου πακέτου και όχι με «κούρεμα» καταθέσεων (σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ).
Στο σενάριο μη συμφωνίας οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και προηγουμένως τα ΑΤΜ δεν θα έχουν ρευστό. Το τραπεζικό σύστημα θα χρεοκοπήσει και θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί μετά την έκδοση νέου εθνικού νομίσματος,άγνωστο πότε. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα. Εκτιμάται ότι θα χαθεί πάνω από το 70% της αξίας λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος και του πληθωρισμού, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν ραγδαία.

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ 14 ωρών

Διάλειμμα στις 7 το πρωί για τελικές διαβουλεύσεις - Στις 04:55 ολοκληρώθηκε η τρίτη συνάντηση ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ για πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τέλος Αυγούστου
Ακόμα σε εξέλιξη είναι η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των χωρών - μελών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα που άρχισε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής!
Τελευταία εξέλιξη είναι ότι στις 7 το πρωί έγινε διάλειμμα για τις τελικές διαβουλεύσεις, όπως έγραψε σε tweet του ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε κλοιό αφόρητων πιέσεων για ολική οπισθοχώρηση και πλήρη αποδοχή κάθε αιτήματος των εταίρων. Η συζήτηση διακόπηκε τρεις φορές για κατ΄ιδίαν διαβουλεύσεων με την κ. Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Τούσκ. Οι συζητήσεις πέρασαν απο πολλές φάσεις και σχεδόν έφτασαν μέχρι την ρήξη.
H εμπλοκή μετά και την τρίτη συνάντηση των «4» συνεχίζεται, με Ελλάδα και εταίρους να διαφωνούν σε δύο κρίσιμα θέματα:
- Στη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση. "Θυμίζει δέκατο όγδοο αιώνα" έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα σημείωνε ότι δεν υπήρχε αυτο το θέμα μέχρι χθες το βράδυ.
- Στο ρολο του ΔΝΤ κατά το διάστημα μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου. Η κυβέρνηση θέλει ένα κατά το δυνατον αμιγές ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Για το χρέος φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι χωρίς αμφισβήτηση από τους ευρωπαίους εταίρους η αρχική διατύπωση του κειμένου, όπως την έθεσε η εληνική πλευρά περί συζήτησης για ρύθμιση σύντομα.
Όσο για το άλλο θέμα που ειχε προκαλέσει όλη νύχτα διαβουλεύσεις, περί απόσυρσης των "μονομερών ενεργειών" της κυβέρνησης δηλαδή των νομοσχεδίων της προηγούμενης περιόδου (για προσλήψεις, για ΕΡΤ, για δόσεις κλπ) οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εχουν υιοθετηθεί περίπλοκες διατυπώσεις, που δίνουν ευελιξία στην ελληνική πλευρά.
Η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ξανάρχισε λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα έπειτα από την τρίτη στη σειρά συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η σύνοδος των ηγετών αναμένεται να συνεχιστεί με μια συμβιβαστική πρόταση.
Κατά πληροφορίες, οι δανειστές εξετάζουν χρηματοδότηση για ένα μίνι πρόγραμμα-«γέφυρα» μέχρι το τέλος του Αυγούστου, χρόνος που απαιτείται και και για την ένταξη στο πρόγραμμα και το δάνειο του ESM.
Θα δοθούν επτά δισ. ευρώ, συν τα κέρδη από τα SNPs και ίσως αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.
Η ελληνική πλευρά, συνεπικουρούμενη από συμμάχους, ζητά σήμα προς την ΕΚΤ, για να ανοίξει και πάλι ο ELA.
Επίσης συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ψηφιστούν τα νέα μέτρα απο το Κοινοβούλιο της Ελλάδας.
Τι γράφουν οι Ισπανοί 
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο δημοσιογράφος Πάμπλο Ροντρίγκεζ της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, η ελληνική κυβέρνηση «παραδόθηκε και αποδέχθηκε όλα τα σημαντικά σημεία» της συμφωνίας. Σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές που επικαλείται ο Ισπανός δημοσιογράφος, η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει υπόψη της την καλή θέληση και την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση. Όσο για το ζήτημα της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, ο Ροντρίγκεζ επισημαίνει πως βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. «Οι λεπτομέρειες για το νέο ταμείο είναι ακόμα ανοιχτές. Μπορεί να μην είναι στο Λουξεμβούργο» εξηγεί ο δημοσιογράφος και διευκρινίζει ότι ενδέχεται να πρόκειται για ένα ποσό μέχρι 50 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως τονίζει, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία γι' αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και απλώς συζητούνται οι λεπτομέρειες, η διαδικασία, η μέθοδος και η φύση των στοιχείων αυτών.
«Είδαμε πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων κτίρια, γη, εταιρεία ύδρευσης, ενέργειας. Αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη. Δεν πρόκειται για στοιχεία που πωλούνται γρήγορα» γράφει ο Ροντρίγκεζ, επικαλούμενος ευρωπαϊκή πηγή.
Και συνάντηση Σόιμπλε, Τσακαλώτου και Σαπέν
Τη νύχτα πραγματοποιήθηκε και τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου, Σόιμπλε και Σαπέν. Περί τις 23:00, ο κ. Σόιμπλε αποχώρησε, με τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας να συνεχίζουν. Σχεδόν τρία τέταρτα αργότερα, ωστόσο, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά είναι εντελώς στο καναβάτσο, σε τέτοιο σημείο που κάποιοι λένε ότι οι παράλογες απαιτήσεις των εταίρων υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει μία κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.
Από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα, με την ψήφιση, την Παρασκευή, της εντολής διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου. Τονίζεται μάλιστα ότι «η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία», άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση.
Είναι φυσικά φανερό, όπως λέγεται και από ελληνικές πηγές, ότι «θα ειναι μια σκληρή συμφωνία», που εν πολλοίς θα δείχνει και τιμωρητική, ώστε οι ηγέτες να στείλουν μήνυμα σε όποια κυβέρνηση θελεί να αντισταθεί
Η συζήτηση γίνεται με βάση και ένα κείμενο, στο οποίο κατέληξε νωρίτερα, χωρίς όμως πλήρη ταύτιση απόψεων, το Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να το θεωρεί προβληματικό.
Στο κείμενο αυτό για παράδειγμα υπάρχει γερμανική προταση για να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακα στοιχεία της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, σε μια εταιρεία διαχείρισης.
Όπως τόνισε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, το κείμενο στο οποίο κατέληξε νωρίτερα το Eurogroup είναι «το σημαντικότερο βήμα μέχρι τώρα» και σημείωσε την ανάγκη οι διαβουλεύσεις να επικεντρωθούν στα βασικά σημεία του κειμένου.

Αυξήσεις 30 εκατ. ευρώ στους πανεπιστημιακούς καθηγητές

Με απόφαση Δημήτρη Μάρδα

Αυξήσεις 30 εκατ. ευρώ στους πανεπιστημιακούς καθηγητές


Αυξήσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ σε μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ ετοιμάζεται να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Οι σχετικές διατάξεις που αναμένεται να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών προκαλούν αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2014 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν σε μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ. Ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η απόφασή της έχει εφαρμογή για όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όμως δεν έχει αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι, το Δημόσιο δεν οφείλει να καταβάλει αναδρομικά όσα έχουν περικοπεί, όπως έπραξε για τους ένστολους και δικαστικούς λειτουργούς.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για τους οποίους η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από 1.8.2012. Τα τρία μέλη του ΔΕΠ ζητούσαν με την προσφυγή τους στο ΣτΕ να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις αποδοχές τους αναδρομικά ο νόμος 4093/2012 και η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Σημειώνεται πως τα 30 εκατ. ευρώ σε μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ δίνονται σε μια περίοδο που ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί εκκρεμή επιδόματα σε χιλιάδες δικαιούχους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)