Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μπαίνει στην τελική ευθεία, το Μαξίμου αναλαμβάνει ενεργότερη δράση. Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα συστήνεται μία τριμελής ομάδα η οποία θα συνδράμει αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group στο Παρίσι με στόχο η τελική λύση να μην περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και να μην παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση. Η ομάδα αυτή θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις μαζί με την υφιστάμενη διαπραγματευτική ομάδα και θα έχει έδρα την γαλλική πρωτεύουσα μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί άμεσα και να διεξαχθεί Eurogroup είτε στις 30 Απριλίου είτε στις 4 Μαΐου.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην κεντρική πολιτική της επιλογή ότι δεν θέλει νέα δάνεια, παρά το ότι οι δανειστές μονομερώς δεν τηρούν τις συμφωνίες εδώ και οκτώ μήνες.
«Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Ευρωπαίο φορολογούμενο» λένε χαρακτηριστικά από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει μόνη της να σταθεί στα πόδια της. Γι’ αυτό δεν θα ζητήσουν δόση, αλλά αύξηση του πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 6 δισ. ευρώ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, που κατά την Αθήνα «θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετακίνητη στις 4 «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει: τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, η αύξηση του ΦΠΑ και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
Μετά τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί κοντά:
- Στο μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016. Η Αθήνα προτείνει 1,2% για φέτος και οι δανειστές 1,5%.
- Σε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
- Σε διαθρωτικά μέτρα, όπως είναι η θέσπιση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητες αρχές.
- Σε δημοσιονομικά μέτρα που δεν έχουν υφεσιακό χαρακτήρα.
- Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπου φαίνεται πως οι δύο πλευρές συμβιβάζονται στη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων joint venture με υψηλή συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου και τα έσοδα να πηγαίνουν και στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και στην αποπληρωμή του χρέους (το ποσοστό μπορεί να αποσαφηνιστεί).