Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η σύγχυση για τις οριζόντιες περικοπές παραμένει

Την απόφασή τους να συνεχίσουν να κινούνται στο πλαίσιο της αρχικής προγραμματικής τους συμφωνίας επιβεβαίωσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατά την μαραθώνια σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζήτησαν εκτεταμένα τα μέτρα ύψους 11.5 δισ. ευρώ αλλά και τις αστοχίες του προυπολογισμού του 2012 καθώς και την περαιτέρω στρατηγική της διαπραγμάτευσης.

Βγαίνοντας από την σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος συμμετείχε δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα αλλά διευκρίνησε ότι αυτό αφορά τις γενικές κατευθύνσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχηγοί με την παρουσία και του οικονομικού επιτελείου μπήκαν σε συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Μετά την εντολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς του να προτείνουν εκτεταμένες περικοπές το μεγαλύτερο μέρος έχει καλυφθεί, υπάρχει όμως κενό το οποίο θα συμπληρωθεί στις προσεχείς ημέρες.

Σύγχυση πάντως υπάρχει για το αν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές. Ο κ. Στουρνάρας το άφησε ανοικτό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε «δεν μπορώ να σας πω τίποτε ακόμη» κάτι που προκάλεσε την έμμεση αποδοκιμασία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος σε ερώτηση για την δήλωση του κ. Στουρνάρα απάντησε: «δεν γνωρίζω τίποτε τέτοιο ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα, η δήλωσή μου ήταν σαφής όπως και οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών». Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα από το 2013 και μετά».

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα και να περισωθούν τα ειδικά μισθολόγια μέσω της εξεύρεσης ισόδυναμων μέτρων τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν εξειδικευτεί. Συμφώνησαν επίσης να καταβληθεί μέσω ΔΕΗ αλλά σε περισσότερες δόσεις το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και να υπάρξουν ενισχύσεις για τους πλέον αδύναμους οικονομικά μετά την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Διευκρίνησαν δε ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα προκύψουν από την περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο. Οι αρχηγοί συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την ρευστότητα στην αγορά.

Συγκεχυμένο όμως είναι ακόμη το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο κ. Βενιζέλος που δείχνει να το έχει πάρει πιο ζεστά διεκρίνησε στις δηλώσεις του ότι η αναθεώρησης του προγράμματος σταθερότητας που θα γίνει σε συνεργασία με τους εταίρους μας προβλέπεται στην αρχική συμφωνία μαζί τους. Πέραν αυτού ότι θα ζητηθεί παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι η συζήτηση θα γίνει σε κορυφαίο επίπεδο αφού το κλιμάκιο της Τρόικας κινείται εντός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου. Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν σε επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο προκειμένου να κλείσει ο προυπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί ο επόμενος. Είπε ακόμη ότι οι τρεις αρχηγοί θα έχουν επαφές με τους εταίρους και τους παράγοντες της Ευρωπαικής Ένωσης καθώς επίσης ότι θα συσταθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ενώ όμως ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. θα οριστικοποιηθούν μετά τις συζητήσεις με την Τρόικα και δείχνει να επίγεται να ξεκινήσουν οι επαφές στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς αφήνει να εννοηθεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και μετά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Δείχνει μάλιστα ότι δεν θα επιδιώξει ταξείδια και συναντήσεις με τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία εντός του θέρους. Επιπλέον ότι αντί για την εξ αρχής διαπραγμάτευση προκρίνει την επαναδιαπραγμάτευση εφόσον η χώρα μας έχει κάνει πρώτα τις κινήσεις που της αναλογούν για να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσρμογής που όπως συμφωνούν όλοι έχει «εκτροχιαστεί». Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποδίδουν την σπουδή του κ. Βενιζέλου αφενός στην εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου στον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί πάντα απειλή.

Πάντως σε μία κίνηση που έχει πολιτική σημασία το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να κάνει δηλώσεις ή διαρροές για την σύσκεψη και άφησε τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς να μιλήσουν για τις αποφάσεις που δρομολογήθηκαν.

Σε πέντε δόσεις από τη ΔΕΗ το τέλος ακινήτων για το 2012



Θα εξακολουθήσει να εισπράττει η ΔΕΗ το τέλος ακινήτων και το 2012 με τη διαφορά πως θα γίνεται σε πέντε δόσεις

Σε πέντε διμηνιαίες δόσεις θα εξακολουθεί να εισπράττεται το τέλος των ακινήτων και για το 2012.

Για το τέλος του 2011 ίσχυαν οι δύο δόσεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση για είσπραξη του τέλους μέσω ΔΕΗ ελήφθη καθώς τεχνικές δυσχέρειες και χρονικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν την τροποποίηση της διαδικασίας.

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ειδικού τέλους θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα αποσταλούν στους φορολογούμενους στο τέλος Ιουλίου.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Μέρκελ: Το ευρώ μπορεί να μην αντέξει, πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε

"Αισιόδοξη" αλλά όχι "βέβαιη" για την επιτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη που προβάλλεται από την ιστοσελίδα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιη για την επιτυχία του ευρώ, ενώ έσπευσε να εκφράσει την αισιοδοξία της, χωρίς, ωστόσο, να καθησυχάζει.

"Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει ακόμη οικοδομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι βέβαιο ότι όλα τα λειτουργήσουν, ότι όλα θα πάνε καλά", είπε η Μέρκελ και συμπλήρωσε "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Είμαι αισιόδοξη ότι θα πετύχουμε".

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι "ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ακόμη πολύ δουλειά" για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και έτσι «να ξεπεράσουν την κρίση του χρέους και την κρίση της ανταγωνιστικότητας».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post χαρακτήρισε την Ελλάδα "ξεχωριστή περίπτωση", υπενθυμίζοντας παράλληλα την αναμονή του Βερολίνου για την έκθεση της τρόικας, προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσον επιτεύχθηκαν οι στόχοι από την Αθήνα.

"Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση. Πρέπει να μελετήσουμε την έκθεση της τρόικας για να δούμε αν εφαρμόστηκε το δεύτερο πρόγραμμα, και μετά πρέπει να λάβουμε -και να λάβουν (σ.σ η Αθήνα)- μια απόφαση. Στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγοράς" δήλωσε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε "Πρέπει να μελετήσουμε την έκθεση της τρόικας για να δούμε αν εφαρμόστηκε το δεύτερο πρόγραμμα, και μετά πρέπει να λάβουμε -και να λάβουν - μια απόφαση".

Τι υποστηρίζουν οι συγγραφείς του εγχειριδίου με τα επίμαχα... φωνήεντα

Για ψεύδη και ανυπόστατους αστικούς μύθους, κάνουν λόγο οι συγγραφείς του εγχειρίδιου της "Γραμματικής Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού" οι οποίοι μιλούν, για πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε ο θόρυβος γύρω από το θέμα των φθόγγων, των φωνηέντων και των συμφώνων της ελληνικής γλώσσας, έτσι όπως διδάσκονται μέσω του εγχειριδίου.

Η συγγραφική ομάδα αποτελείται από τους Ειρήνη Φιλιππάκη - Warburton Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading, Μιχάλη Γεωργιαφέντη Λέκτορα Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργο Κοτζόγλου Επίκουρο Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και Μαργαρίτα Λουκά εκπαιδευτικός Π.Ε.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιαφέντη μετά την κατάθεση απόψεων τόσο από τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη όσο και από τις ανακοινώσεις 140 καθηγητών γλωσσολογίας, που αντικρούουν τις απόψεις δασκάλας - αλλά και διαφόρων άλλων που συντάχθηκαν μαζί της - στην εικασία περί "συρρίκνωσης" της γλώσσας.

Η διάσταση που πήρε το θέμα ήταν ένας ακόμη λόγος που ώθησε τη συγγραφική ομάδα να εκδώσει την άποψή της, ανήσυχη για τις τυχόν συνέπειες από την διάδοση αυτών των απόψεων.

Αναλυτικά η άποψη των φωνηέντων

"Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε δασκάλους, γονείς και μαθητές είχαμε συνειδητά αρχικά επιλέξει να μην απαντήσουμε στις ανακρίβειες, στις παρανοήσεις και στα ψεύδη σχετικά με το εγχειρίδιο "Γραμματική Ε΄και Στ΄ Δημοτικού" που κατακλύζουν το διαδίκτυο και κάποια ΜΜΕ εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Αναλογιζόμενοι ότι πυρήνας των διαδιδόμενων ανυπόστατων φημών υπήρξε ένα συναισθηματικά φορτισμένο, αλλά ατυχές, κείμενο μιας δασκάλας, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος», σκεφτήκαμε ότι η παρέμβασή μας θα έδινε στο ζήτημα διαστάσεις μεγαλύτερες από την πραγματική του αξία. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή έμπειροι μελετητές της γλώσσας (με πρώτο τον Ν. Σαραντάκο) απάντησαν με άρθρα τους σε ιστολόγια. Το γεγονός δε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί επισήμαναν δημόσια τις ανακρίβειες του άρθρου και έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την ανενημέρωτη δασκάλα μάς καθησύχασε και επιβεβαίωσε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ενήμεροι και επαρκώς καταρτισμένοι.

Ωστόσο, δυστυχώς, η επιλογή μας να μην απαντήσουμε μέχρι τώρα επέτρεψε σε ιστότοπους και ΜΜΕ να αναπαραγάγουν μύρια όσα ψεύδη για το έργο μας και εμάς προσωπικά. Και τι δεν ειπώθηκε; Ότι η νέα σχολική γραμματική δεν περιλαμβάνει τα γράμματα ήτα, ύψιλον, ωμέγα, ξι, ψι, ότι προτείνει την κατάργηση της ιστορικής ορθογραφίας, ότι αποτελεί μέρος οργανωμένου σχεδίου για την "άλωση" της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, ότι τα μέλη της συγγραφικής ομάδας αποτελούν όργανα οποιασδήποτε υπαρκτής ή φανταστικής συνωμοσίας και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Μάλιστα, στις αναδημοσιεύσεις οι ανακρίβειες αυτές διανθίστηκαν και με πρόσθετα παντελώς ψεύτικα στοιχεία. Έτσι, για παράδειγμα, επιλεγμένα αποσπάσματα από μια παλιότερη επιστημονική ανακοίνωση της καθηγήτριας Ειρήνης Φιλιππάκη-Warburton παρουσιάζονται δολίως ακόμα και σε εφημερίδες ως "απάντηση" στο άρθρο, ενώ η σελίδα 36 της γραμματικής, όπου απεικονίζονται τα σύμφωνα και τα φωνήεντα της γλώσσας, δηλαδή οι φωνηεντικοί και οι συμφωνικοί φθόγγοι, αποκόπτεται σκόπιμα από τις προηγούμενες ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι εξαφανίστηκαν κάποια γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο.

Το όλο θέμα θα ήταν απλώς χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο ανυπόστατοι αστικοί μύθοι εξαπλώνονται στο διαδίκτυο, αν τα ψεύδη αυτά δε μεγεθύνονταν τόσο ώστε να απασχολήσουν και αρκετά ΜΜΕ. Έτσι, ένα στην ουσία ανύπαρκτο ζήτημα έφτασε να απασχολεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, να δίνει το έναυσμα για κυνήγι μαγισσών και, τέλος, να ρίχνει νερό στον μύλο της προσωπικής προβολής αυτόκλητων υπερασπιστώντης ελληνικής γλώσσας (τόσο επιστημονικά καταρτισμένων που δεν είναι σε θέση να κάνουν τη βασική διάκριση ανάμεσα στους φθόγγους και τα γράμματα).

Δε θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε εδώ τα αυτονόητα. Ο αριθμός και η ταυτότητα των φωνηέντων και των συμφώνων της Νέας Ελληνικής είναι γνωστά σε οποιονδήποτε γνωρίζει βασικές αρχές της γραμματικής δομής της γλώσσας μας και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της γλώσσας και γλωσσολογίας τα τελευταία ογδόντα τουλάχιστον χρόνια. Γίνονται αμέσως κατανοητά από όποιον έχει διαβάσει το εγχειρίδιο «Γραμματική Ε΄και Στ Δημοτικού» ή οποιαδήποτε άλλη έγκυρη επιστημονική γραμματική της Νέας Ελληνικής.

Εξάλλου, μετά την τεκμηριωμένη ανακοίνωση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας δια του προέδρου του, καθηγητή κ. Καζάζη, μετά τις εύστοχες παρεμβάσεις του καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη, αλλά κυρίως μετά τη λεπτομερέστατη και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση 140 έγκριτων συναδέλφων γλωσσολόγων, στην οποία ανασκευάζονται ένα προς ένα τα ψευδοεπιχειρήματα της συντάκτριας του άρθρου, δε μένουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι το θέμα δεν υφίσταται. Το μόνο ουσιαστικό ερώτημα που μένει ανοιχτό, το μόνο που πρέπει να μας απασχολήσει όλους σοβαρά -και μάλιστα στις παρούσες πολύ δύσκολες περιστάσεις που περνάει η χώρα μας- είναι σε τι εκδηλώσεις υστερίας μπορεί να οδηγήσει ο συνδυασμός βαθιάς άγνοιας, ελλιπούς ενημέρωσης και άκρατου φανατισμού.

Η συγγραφική ομάδα

Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading

Μιχάλης Γεωργιαφέντης, Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Κοτζόγλου, Επίκουρος Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Μαργαρίτα Λουκά, Εκπαιδευτικός Π.Ε."

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των απόψεων της συγγραφικής ομάδας και επειδή έγινε λόγος ότι ο Σύλλογος εκπαιδευτικών «Αλ. Δελμούζος», στην ιστοσελίδα του οποίου αναρτήθηκε το άρθρο της δασκάλας που "άνοιξε" το θέμα με τα φωνήεντα και τους φθόγγους, συμφωνούσε με τις απόψεις της δασκάλας, αυτό φαίνεται πως δεν υφίσταται, όπως προκύπτει από σχετική δημοσίευση στην ίδια ιστοσελίδα:

"Με αφορμή καθημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο που αφορούν τον Σύλλογό μας και για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας επισημαίνουμε ότι: "Δεν υπάρχει καμιά απόφαση και καμιά καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εκπαιδευτικών "Αλέξανδρος Δελμούζος" για το θέμα με το οποίο ασχολούνται τα δημοσιεύματα. Το άρθρο "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ!", συναδέλφισσάς μας, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας, εκφράζει τις προσωπικές της απόψεις, οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν ποτέ από τον Σύλλογο και ούτε τον εκφράζουν. Δεν έχει προκηρυχθεί καμιά ψηφοφορία ή συλλογή υπογραφών από το Σύλλογο. Δεν υπάρχει καμιά απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου να γίνει αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας για να αποσυρθεί το βιβλίο. Δεν έχει ξεσπάσει καμιά διαμάχη μεταξύ του Συλλόγου και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα δημοσιεύματα αυτά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά το Σύλλογό μας, και σας παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια γιατί δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα στην κοινωνία για τις θέσεις μας. Σε κάθε περίπτωση και εμείς θεωρούμε πως η επιστημονική ορθότητα αποτελεί τη μόνη βάση για την προάσπιση της Ελληνικής Γλώσσας".

Αγώνας δρόμου για 3 + 11,5 δισ. από την κυβέρνηση

Ζωτική σημασία για την οικονομία έχει η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν από κοινού χθες να κινηθεί ταχύτατα η κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθούν οι ανειλημμένες δεσμεύσεις και να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπό όρους επιτυχίας.

Αποφασισμένη να δείξει στους δανειστές ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας έχει λάβει τέλος εμφανίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Μέσα στον Ιούλιο λουκέτο σε τουλάχιστον 10 φορείς του Δημοσίου και άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις πέντε εταιρειών

Σε έναν αγώνα δρόμου, που θυμίζει «σπριντ 100 μέτρων», είναι αποφασισμένη να επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους δανειστές της χώρας ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο για το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε αυτό συμφώνησαν χθες ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η κοινή εκτίμηση ότι η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της περιόδου προσαρμογής αποτελεί θέμα «ζωής ή θανάτου» για την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι δεν βρέθηκαν τα 11,5 δισ. που απαιτούνται, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο κ. Στουρνάρας ανέλυσε τα δεδομένα και παρουσίασε στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη μια λίστα με μέτρα που φτάνουν τα 7 δισ. για τη διετία '13-'14. Ολοι συμφώνησαν ότι το θέμα της επιμήκυνσης πρέπει να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αμέσως όμως, μόλις η κυβέρνηση δείξει με πειστικό τρόπο ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας έχει λάβει τέλος.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι αποφάσεις που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Συγκεκριμένα, οι κινήσεις στις οποίες συμφώνησαν να γίνουν άμεσα είναι οι εξής:

1. Η κατάργηση - συγχώνευση τουλάχιστον δέκα φορέων του Δημοσίου πριν από την έλευση της «τρόικας», που έχει προγραμματιστεί για την 26η του μηνός. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος καταργήσεων-συγχωνεύσεων, που αριθμεί - σύμφωνα με δηλώσεις του, Χρ. Σταϊκούρα, στο «Εθνος της Κυριακής» τους 255 οργανισμούς.

2. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την κατάργηση των νόμων του κ. Αλογοσκούφη, που απαγόρευαν σε ιδιώτη να κατέχει περισσότερο από το 20% μετοχών σε εταιρείες του δημοσίου και επέβαλαν στο δημόσιο να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 50% των μετοχών κάθε κρατικού φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που ελήφθη αφορά την ιδιωτικοποίηση - εξπρές της ΔΕΠΑ, των Κρατικών Λαχείων, των δύο θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής, ΣΕΚΑΠ και Δωδώνη καθώς επίσης και την πώληση του κτιρίου IBC στο Μαρούσι.

3. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

4. Προώθηση περικοπών στις δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτικών επιχειρήσεων.

5. «Κυνήγι» με τη συνδρομή του ΚΕΠΥΟ (επιλογή που έκανε ήδη ο υπουργός Απασχόλησης, Γ. Βρούτσης, και έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα) των «μαϊμού» συντάξεων.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν επίσης στα βασικά σημεία που θα έχουν έναντι της «τρόικας» κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνουν ότι δεν υπάρχει λόγος για λήψη νέων μέτρων το 2012 και ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν νέα οριζόντια μέτρα, τα οποία θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση. Θα επιμένουν -χρησιμοποιώντας και πάλι το επιχείρημα της έντασης της ύφεσης- στην ανάγκη βελτιώσεων του προγράμματος και θα θέσουν ξανά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Επίσης, θα παρουσιάσουν σχέδιο ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αν και μέλη της κυβέρνησης θεωρούν ανέφικτο να περισωθούν όλα.

Τέλος, σταθερή θέση των πολιτικών αρχηγών είναι η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν σε δόσεις τον φόρο εισοδήματος, όπως επίσης και να ισχύσουν γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης.

Πέντε συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Πέντε συστάσεις προς την χώρα μας με στόχο την εξυγίανση του δημοσιονομικού τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και στην οποία εγείρονται ερωτήματα για την βιωσιμότητα της ευρωζώνης λόγω της οικονομικής κρίσης. Το Ταμείο καλεί τους Ευρωπαίους να δημιουργήσουν άμεσα μια τραπεζική ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παράσχει ρευστότητα στην οικονομία.

Για την εξυγίανση του δημοσιονομικού τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, το ΔΝΤ προχωρά στις παρακάτω πέντε συστάσεις προς την χώρα μας:

-Συγκεκριμενοποίηση και νομοθέτηση των εναπομείναντων απαραίτητων εισοδηματικών μέτρων καθώς και αυτών που αφορούν τις δαπάνες, ώστε να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος

-Θεσμικές, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού και την αποτροπή συσσώρευσης οφειλών

-Οριστικοποίηση της στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης για τις βιώσιμες τράπεζες και προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την αύξηση του κεφαλαίου

-Οριστικοποίηση των σχεδίων για την διοίκηση των κρατικών τραπεζών με μειωμένο κόστος

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, την απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών και την μεταρρύθμιση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Αμφίβολο το μέλλον του ευρώ
Παράλληλα, στην ετήσια έκθεσή του, το ΔΝΤ, προειδοποιεί ότι η κρίση στην ευρωζώνη "έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο" και "εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα" της ευρωζώνης.

"Οι αρνητικές συσχετίσεις ανάμεσα στα δημοσιονομικά των κρατών, τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία είναι πιο ισχυρές από ποτέ", επισημαίνει και ζητεί την εξυγίανση της κατάστασης με την άμεση δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης σε επίπεδο ευρωζώνης, η οποία θα έχει μια κοινή επίβλεψη, μια εγγύηση των καταθέσεων και μια αρχή που θα είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των ανεπαρκειών των τραπεζών.

Για το ΔΝΤ, "η πρόοδος που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση κατά τη σύνοδο κορυφής της 28ης και της 29ης Ιουνίου είναι καλοδεχούμενη", αλλά πρέπει να επισπευσθεί η προσπάθεια αυτή.

Για να καταπολεμηθεί η κρίση, η ΕΚΤ έχει επίσης να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο με ένα πρόγραμμα παροχής ρευστότητας. "Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι μικρός και μειωμένος, η ΕΚΤ έχει την δυνατότητα να χαμηλώσει τα επιτόκιά της και να πάρει άλλα μη συμβατικά μέτρα που θα ελαφρύνουν την πίεση ορισμένων αγορών", υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Αυτό μπορεί να γίνει με μια πολιτική "ποσοτικής χαλάρωσης" από την πλευρά της ΕΚΤ, μέσω ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Το ΔΝΤ τάσσεται επίσης υπέρ μιας νέας επιχείρησης βραχυπρόθεσμου δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ (LTRO).

Εξάλλου το ΔΝΤ κρίνει ότι η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τη δημοσιονομική της ολοκλήρωση "εισάγοντας περιορισμένες, αλλά εξελικτικές μορφές αμοιβαιοποίησης του χρέους".

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν αναφέρεται στα ευρωομόλογα, στα οποία αντιτίθεται η Γερμανία, αλλά κυρίως στην πιθανότητα δημιουργίας "εντόκων γραμματίων" σε ευρώ, δηλαδή στην κοινή έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης, και στην δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους.

ΦΠΑ και καύσιμα "εκτοξεύουν" τις τιμές των ακτοπλοϊκών

«Η αύξηση της τιμής των καυσίμων, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, που συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με την ταυτόχρονη μείωση της επιβατικής κίνησης, δημιουργούν πλέον ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες στα πλοία της ακτοπλοΐας».Η συγκεκριμένη δήλωση προέρχεται από στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, σχετικά με το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής κάλυψης στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, που ανέδειξαν, την περασμένη εβδομάδα, οι δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς του Πόρου, της Τροιζηνίας, της Ύδρας και των Σπετσών, με αφορμή την αποδρομολόγηση από τη γραμμή ενός ταχύπλοου και ενός συμβατικού πλοίου.

Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, για το θέμα τη συγκοινωνιακής κάλυψης των γραμμών του Αργοσαρωνικού, συγκαλέστηκε, άμεσα, σύσκεψη, τη Δευτέρα, στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πληροφορίες απο πλευράς ακτοπλόων αναφέρουν ότι, σε πρώτη φάση, δεν αποκλείεται να υπάρξει πύκνωση των δρομολογίων, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενόψει και της αυξημένης ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ εξετάζεται και η δοκιμαστική δρομολόγηση ενός συμβατικού πλοίου, μέχρι τέλος του χρόνου, που θα καλύπτει δρομολογιακά και την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Οι ακτοπλόοι κάνουν λόγο για μειωμένες πληρότητες, τις περισσότερες μέρες του χρόνου, στα υφιστάμενα πλοία και για ακριβό καύσιμο που δεν επιτρέπουν επιπλέον δρομολόγια. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς των νησιών κάνουν λόγο για αυξημένες δρομολογιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά, ταυτόχρονα, θέτουν και θέμα ακριβής τιμής του εισιτηρίου, κυρίως για την Ύδρα και τις Σπέτσες. Το ατομικό εισιτήριο, σήμερα, από τον Πειραιά για Ύδρα μετ' επιστροφής, στοιχίζει 51 ευρώ και για τις Σπέτσες, 70 ευρώ. Σημειώνεται ότι πολλοί κάτοικοι, κυρίως απο την Αθήνα, που θέλουν να μεταβούν στην Ύδρα και στις Σπέτσες, λόγω κόστους του εισιτηρίου επιλέγουν να πάνε οδικώς στην Κόστα, για να περάσουν με πλοίο στις Σπέτσες και στο Μετόχι, για την Ύδρα.

Σύμφωνα πάντως με τη Ηellenic Seaways, που είναι η μοναδική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται με τρία υδροπτέρυγα και ένα επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο σε όλα νησιά του Αργοσαρωνικού συμπεριλαμβανομένης της Ύδρας και των Σπετσών, από το 2009 έως το 2012 οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν σταθερές, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές των καυσίμων «έχουν πάρει την ανηφόρα», σημειώνοντας αύξηση 103% για τα συμβατικά πλοία και 93% για τα ταχύπλοα. Συγκεκριμένα, το 2009, ο τόνος στο ακτοπλοϊκό καύσιμο για το συμβατικό πλοίο ήταν στα 294 ευρώ ενώ το 2012, στα 598 ευρώ. Επίσης, το καύσιμο για τα ταχύπλοα είχε, το 2009, 409 ευρώ ο τόνος, ενώ το 2012, έφθασε στα 788 ευρώ.

Tο πρώτο εξάμηνο του 2012, καταγράφηκε μείωση 11% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι και, παράλληλα, η Ηellenic μείωσε τα δρομολόγιά της κατά 9%. Στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά έδειξαν ότι, τον Ιούνιο του 2012, διακινήθηκαν από τον Πειραιά προς το σύνολο των νήσων του Αργοσαρωνικού 110.505 επιβάτες, έναντι 108.420 επιβατών, τον Ιούνιο 2011. Επίσης, από τον Αργοσαρωνικό για Πειραιά, τον Ιούνιο του 2012, διακινήθηκαν 98.054 επιβάτες, έναντι 109.447, τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, ζήτησε να διαμορφωθεί ο ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοϊας στό ίδιος ύψος με τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5%, προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση αλλά και μειωθεί το κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων. Τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχει προτείνει και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Συγκεκριμένα, ζητά για τους επιβάτες μείωση στο 9% του ΦΠΑ στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο, απο 13% σήμερα και στα οχήματα και στα φορτηγά, από το 23% που είναι σήμερα, στο 16%. Ο ΦΠΑ για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα ενώ ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, πέραν του ΦΠΑ, επιβαρύνεται με τον επίναυλο, που είναι στο 3% και με 5% λιμενικά τέλη.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και, ως αντιστάθμισμα στα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα παραγωγικών μονάδων, επιτρέπει την επιβολή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.

Ελλαδα από τις πρώτες χώρες προέλευσης των επιθέσεων χάκερς

Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης στοχευμένων κυβερνοαπειλών και διαδικτυακών επιθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με την περιοδική έκθεση της αμερικανικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας Symantec.

Τo Intelligence Report της Symantec Corp. (η οποία, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει το ευρέως χρησιμοποιούμενο λογισμικό κυβερνοασφάλειας Norton) αναφέρει ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος το 3,25% των παγκόσμιων στοχευμένων κυβερνοεπιθέσεων προήλθε από την Ελλάδα (συνολικά 1.025 επιθέσεις). Η χώρα μας, μαζί με την Πολωνία (3,26%) ήσαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες-πηγές των επιθέσεων αυτών μέσω του διαδικτύου.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην όγδοη θέση παγκοσμίως ανάμεσα στις χώρες προέλευσης κυβερνοεπιθέσεων, με πρώτες τις ΗΠΑ (31,27% και 9.859 επιθέσεις), ενώ την πρώτη δεκάδα κατά σειρά συμπληρώνουν η Ιαπωνία (17,78%), η Μαλαισία (10,99%), η Κίνα (10,89%), η Ταϊβάν (9,97%), η Σιγκαπούρη (5%), η Βρετανία και το Πακιστάν (από 1%). Όσον αφορά τις χώρες-στόχους των επιγραμμικών (on-line) επιθέσεων, κατά σειρά οι κυριότερες ήσαν οι: ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία και Αυστραλία.

Το 2011 είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση των εστιασμένων κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως και αυτή η ανοδική τάση συνεχίστηκε στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Τόσο τον Μάιο, όσο και τον Ιούνιο του 2012 η Symantec κατέγραφε 151 εστιασμένες επιθέσεις τη μέρα. Ο τομέας της Άμυνας (μία υποκατηγορία του δημοσίου τομέα) είναι αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες επιθέσεις διεθνώς (κατά μέσο όρο 7,3 ημερησίως) και ακολουθούν οι χημικές-φαρμακευτικές εταιρίες (2,9), η βιομηχανία (1,5) και οι λοιπές κυβερνητικές υπηρεσίες (1,1).

Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί με πάνω από 2.500 εργαζόμενους συνεχίζουν να έλκουν τις πιο πολλές επιθέσεις, σταδιακά αυξάνονται οι απειλές για τις μικρότερες εταιρίες. Πάνω από το 36% των επιθέσεων στο πρώτο εξάμηνο φέτος αφορούσαν επιχειρήσεις με 250 ή λιγότερους υπαλλήλους έναντι ποσοστού 18% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011.

"Φαίνεται ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της αύξησης των επιθέσεων στις μικρότερες επιχειρήσεις και της μείωσης των επιθέσεων στις μεγαλύτερες. Μπορεί να πει κανείς ότι οι επιτιθέμενοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους και τους πόρους τους από τη μία κατηγορία στην άλλη," δήλωσε ο Χρήστος Βεντούρης, διευθυντικό στέλεχος (Technology Manager) της Symantec Ελλάς. «Μπορεί να πιστεύετε ότι η εταιρεία σας δεν είναι πρωταρχικός στόχος, αλλά ο επιτιθέμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον οργανισμό σας ως σκαλοπάτι για να επιτεθεί σε άλλη εταιρεία», πρόσθεσε.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι τον Ιούνιο 2012, το παγκόσμιο ποσοστό spam στην κίνηση των e-mail σημείωσε μείωση 1% σε σχέση με τον Μάιο και διαμορφώθηκε στο 66,8%. Τα παγκόσμια ποσοστά spam εμφανίζουν τάση μείωσης από το τέλος του 2011. Η κυριότερη χώρα προέλευσης των μηνυμάτων spam είναι η Ινδία (15,1%). Περίπου δύο στα τρία μηνύματα spam διεθνώς (ποσοστό 64,3%) τον Ιούνιο αφορούσαν την κατηγορία «σεξ-πορνό» και ακολουθούσαν τα φάρμακα (18,8%) και τα online καζίνο (5,2%).

Τον Ιούνιο, το παγκόσμιο ποσοστό «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing) αυξήθηκε οριακά κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες, με μέσο όρο ένα στα 467,6 e-mails (0,21%) να συνιστά κάποια απειλή αυτού του είδους. Η μεγάλη πλειονότητα (52%) προέρχονται από τις ΗΠΑ και τα περισσότερα έχουν στόχο κάποια τράπεζα ή άλλο χρηματοοικονομικό φορέα.

Το παγκόσμιο ποσοστό ιών κακόβουλου λογισμικού (malware) που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν ένα στα 316 e-mails (0,31%) τον Ιούνιο, εμφανίζοντας οριακή αύξηση από τον Μάιο 2012. Το 27,4% αυτών των ιών περιείχαν συνδέσμους (links) κακόβουλων ιστοσελίδων. Η κυριότερη χώρα προέλευσης αυτών των απειλών είναι η Βρετανία (57%) και ο κυριότερος τομέας-στόχος είναι ο Δημόσιος.

Τον Ιούνιο, η Symantec Intelligence εντόπισε ένα μέσο όρο 2.106 ιστοσελίδων σε καθημερινή βάση που φιλοξενούσαν malware και άλλα πιθανώς ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως λογισμικό υποκλοπής (spyware) και λογισμικό ανεπιθύμητων διαφημίσεων (adware). Η πιο συχνή απειλή τύπου malware που παρεμποδίστηκε από το λογισμικό προστασίας τον τελευταίο μήνα, ήταν το WS.Trojan.H (ποσοστό 26%).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)