Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

"Υποχρεωτική" θητεία για όλους στον Έβρο

Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος.

Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) ανακοίνωσε από τον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στα Λαγυνά και τον Πόρο.
Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του και απευθυνόμενος σε πολίτες τόνισε ότι ο στρατός θα βρίσκεται πάντα κοντά στις τοπικές κοινωνίες και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια όταν και όποτε χρειαστεί. Επίσης, υπογράμμισε, ότι οι επόμενες ΕΣΟ των στρατιωτών που θα κληθούν να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία θα υπηρετούν ένα διάστημα και στον Έβρο.
Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο υπουργός είπε «πως η κυβέρνηση αντέχει», θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει με επιτυχία τις προσπάθειες.
Η κατάσταση στον Έβρο τείνει προς μερική εκτόνωση και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς υπάρχει μια σταθεροποίηση όσον αφορά την αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού, καθώς τούτα σταδιακά αποσύρονται από τον οικισμό Λαγυνά όπου είχαν πλημμυρίσει περί τα εκατό σπίτια.
Την ίδια ώρα αισιοδοξία υπάρχει και για τον Πόρο όπου η στάθμη του ποταμού άρχισε να πέφτει.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Καμμένος, σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλας Μέρκελ, απέναντι στην Ελλάδα, είπε πως τα «Τα τείχη του Βερολίνου πέφτουν από τους λαούς», ενώ επισήμανε ότι οι ξένοι «δεν έχουν απέναντί τους τώρα, ούτε τον κ.Σαμαρά ούτε τον κ.Βενιζέλο», και πως πλέον η χώρα μας δεν διαπραγματεύεται «στα τέσσερα».
Ο κ.Καμμένος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Σκαϊ) αναφέρθηκε στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και είπε ότι «η κυβέρνηση έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής, η οποία αλλαγή της πολιτικής θα είναι υπέρ εκείνων των πολιτών που έχουν πληγεί αυτά τα πέντε χρόνια με τη «λάθος πολιτική» που έλεγαν κάποιοι».
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας η πολιτική αυτή οδήγησε «στο να έχουμε 70% ανεργία στους νέους, να φύγουν στο εξωτερικό 300.000 νέα παιδιά, να κλείσουν το 80% των επιχειρήσεων, να έχει διαλυθεί η μεσαία τάξη και να έχει εξαθλιωθεί ο ελληνικός λαός» και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική τελείωσε τώρα «και δεν έχουν απέναντί τους ούτε τον κ. Σαμαρά ούτε τον κ. Βενιζέλο, να το καταλάβουν αυτό».
Τέλος, εκτίμησε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την στήριξη του συνόλου των Ελλήνων, και είπε ότι «ενώσαμε τους Έλληνες και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εδώ πλέον διαπραγματεύεται η Ελλάδα, δεν διαπραγματευόμαστε ούτε με σκυμμένο κεφάλι, ούτε στα τέσσερα. Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει πλέον στην εξαθλίωση, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».
"Κόκκινη γραμμή" για τους ΑΝΕΛ η απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης
«Κόκκινη γραμμή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες» θεωρείται «η απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η κ.Χρυσοβελώνη σε δήλωσή της παρέπεμψε στις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις του προέδρου των Αν.Ελ. Πάνου Καμμένου, και τόνισε ότι «πρώτος στόχος όλοι όσοι βρίσκονται σε λίστες φοροφυγάδων να πληρώσουν. Καμία ασυλία, καμία συγκάλυψη, καμία καθυστέρηση».
Σε ό,τι αφορά τη δίκαιη κατανομή των βαρών, αυτή -σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Αν.Ελ. πρέπει να ακολουθήσει την συνταγματική επιταγή να συνεισφέρουν όλοι ανάλογα με την φοροδοτική τους δυνατότητα.
«Αυτό σημαίνει κατ' αρχήν κατάργηση ΕΝΦΙΑ, απόρριψη κάθε ιδέας για συνολική φορολόγηση της περιουσίας των Ελλήνων και γρήγορη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έτσι ώστε να απεικονίζουν τις πραγματικές τιμές των ακινήτων» είπε η κ.Χρυσοβελώνη και κατέληξε: «Η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων ήταν και παραμένει για τους Ανεξάρτητους Έλληνες «κόκκινη γραμμή».


Στα... άκρα πάει η διαπραγμάτευση

Στα... άκρα πάει η διαπραγμάτευση Πολλαπλά τα σκληρά μηνύματα από το εξωτερικό. Σε συμφωνία-γέφυρα επιμένει η κυβέρνηση απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες. Στο «παιχνίδι» και οι οίκοι αξιολόγησης. Συνεννόηση ζητούν οι ΗΠΑ. Κομβικής σημασίας οι προγραμματικές δηλώσεις.
Στην κορύφωσή του βρίσκεται το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, με χρονικό ορίζοντα το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επομένη. Οι δύο πλευρές δείχνουν ανυποχώρητες, τα μηνύματα που έρχονται με τη μορφή χιονοστιβάδας από το εξωτερικό, εξαιρετικά σκληρά και η άμμος στην κλεψύδρα μειώνεται επικίνδυνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αισιοδοξεί ότι έστω την τελευταία στιγμή οι εταίροι θα πειστούν από τα ελληνικά επιχειρήματα για την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου προγράμματος, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η συζήτηση για τις οποίες ξεκινά αύριο το απόγευμα στη Βουλή.
Εκεί θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς μέσα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα αποτυπωθούν οι άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η περαιτέρω συζήτηση.
Στη «μάχη» χθες ρίχθηκαν και οι οίκοι αξιολόγησης. Η Standard & Poor's που προχώρησε σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, ενώ η Moody's προειδοποίησε για υποβάθμιση.
Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολλά στο τετ α τετ που θα έχουν τη Δευτέρα ο Μπάρακ Ομπάμα και η Άγκελα Μέρκελ, από το οποίο υπάρχει η αισιοδοξία πως μπορούν να προκύψουν θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας. Προς το παρόν πάντως όλα τα μηνύματα από το εξωτερικό σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
- Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters διεμήνυσε πως «η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του Μνημονίου «το πολύ» ως την 16η Φεβρουαρίου για να έχει χρηματοδότηση», ενώ, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης ανέφερε ότι «περιμένουμε να ακούσουμε πώς η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά ανεξάρτητη». Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης.
- Ο εκπρόσωπος του Βόφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ αφήνοντας «ανοιχτό» το τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ζήτησε η νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τα σχέδιά της σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της πριν το έκατακτο Eurogroup. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, εξάλλου, απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα και ξεκαθάρισε ότι μόνο και με Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
-Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Ελλάδας για έκδοση επιπλέον 4,5 δισ. σε έντοκα, κίνηση με έντονο πολιτικό συμβολισμό και με φανερή την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί παράταση του προγράμματος.
- Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, μετά την απογευματινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με την προ ολίγων ημερών παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ».
- Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει περαιτέρω παράταση. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα άλλα χρήματα», πρόσθεσε.

Πρόγραμμα - γέφυρα

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μείνει πιστή στη λαϊκή εντολή που έλαβε την 25η Ιανουαρίου και να μην δεχτεί επέκταση του «καταστροφικού και αδιέξοδου μνημονίου». Σκοπεύει, αντ' αυτού, να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα – γέφυρα το οποίο θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για να φτάσει μέχρι τέλος Μαΐου, οπότε και προγραμματίζει να παρουσιάσει την τελική της πρόταση. Θα ήταν παράλογο, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση, ενώ διευκρινίζουν ότι το προτεινόμενο προσωρινό πρόγραμμα δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται στο εν λόγω σχέδιο, δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος – πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, ενώ χαρακτηρίζεται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Για σήμερα στις 3 μ.μ. έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων», ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, καταδεικνύοντας τις λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι εξαγγελίες. Και αυτό διότι από τη μία θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και από την άλλη να αποτυπωθεί το τέλος της λιτότητας, όπως είχε δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο.
Έμφαση θα δοθεί στο νέο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Επίσης στο νέο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καταπολέμηση των καρτέλ, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στη μείωση των δαπανών χωρίς όμως να μπει μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.

Υποβάθμιση της Ελλάδας από S&P σε Β-

Υποβάθμιση της Ελλάδας από S&P σε Β- από Β *Προειδοποιεί και η Moody's Στενεύουν τα περιθώρια για συμφωνία με τους δανειστές, προειδοποιεί ο οίκος και υποβαθμίζει το αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα. Περιορίζεται η ευελιξία της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις. Βλέπει κίνδυνο διακοπής της ρευστότητας από ΕΚΤ μετά τις 28/2. Πότε αναμένεται η νέα έκθεση για Ελλάδα.
Σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε Β- από Β, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος Standard & Poor's. Παράλληλα, διατηρεί την αξιολόγηση σε "creditwatch negative", υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.
Την ίδια στιγμή, η Moody's θέτει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας ενώ προειδοποιεί ότι εαν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να διασφαλίσει συμφωνία με την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες αυξάνεται σημαντικά το ρίσκο στάσης πληρωμών.
Αναλυτικά, η S&P σημειώνει ότι οι περιορισμοί ρευστότητας έχουν "στενέψει" τα περιθώρια που έχει η νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα πρόγραμμα.
Όπως σημειώνει, τα περιορισμένα ταμειακά "μαξιλάρια" και οι επικείμενες λήξεις ομολόγων προς τον επίσημο τομέα περιορίζουν την ευελιξία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.
Πιθανή παράταση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις ως προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, λόγω πιθανών εκροών καταθέσεων.

Tο αιτιολογικό της υποβάθμισης

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της S&P ότι οι πιέσεις στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και στην οικονομία έχουν συρρικνώσει τα χρονικά περιθώρια που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα με τους ξένους δανειστές.
Αν και η νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, η S&P εκτιμά ότι τα περιορισμένα «μαξιλάρια ρευστότητας» και οι επερχόμενες λήξεις ομολόγων του επίσημου τομέα περιορίζουν την διαπραγματευτική της ευελιξία.
«Κατά την άποψη μας, μια διαιώνιση των συζητήσεων με τους δανειστές μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με την μορφή της απόσυρσης καταθέσεων και στο δυσμενέστερο σενάριο, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την απώλεια πρόσβασης στην χρηματοδότηση από έναν ύστατο δανειστή, οδηγώντας δυνητικά στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.
Η απόφαση της ΕΚΤ να άρει την εξαίρεση (waiver) για την καταλληλότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις πράξεις του ευρωσυστήματος, μετέφερε την ευθύνη του ύστατου δανειστή από την ΕΚΤ στην ΤτΕ ΕΛΛ -1,70%, μέσω του ELA, επισημαίνει η S&P. Όπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να ανταλλάξουν την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με τον ELA, αν και η δυνατότητα αυτή υπόκειται στην τελική έγκριση από την Φρανκφούρτη.
«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (και συνεπώς και στην οικονομία της) αν η δίμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF δεν επεκταθεί πέρα από την ημερομηνία λήξης του στις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Στην ανακοίνωση της στις 4 Φεβρουαρίου στην οποία ανέφερε την αναστολή της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ σημείωνε ότι “αυτήν την στιγμή δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί δυνατή η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος”» υποστηρίζει η S&P.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι αβεβαιότητες για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες διογκώνουν την εκροή καταθέσεων, αποδυναμώνουν τις επενδύσεις και υπονομεύουν την πληρωμή φόρων, που ήδη επιδεινώνουν το οικονομικό και δημοσιονομικό προφίλ της χώρας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η S&P δεν θεωρεί ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι το μόνο κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας. Αν και το χρέος έφτασε στο 178% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο άλλα στοιχεία του προφίλ του χρέους είναι λιγότερο επαχθή. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης και το πολύ χαμηλό επιτόκιο.
Οι τόκοι που πλήρωσε η Ελλάδα το 2014 ήταν λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&P.
O oίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα πως η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας λαμβάνει υπόψη την δυνατότητα και την προθυμία της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το 17% του χρέους. Οι αποπληρωμές χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα το 2015 και το 2016 ανέρχονται στα 510 εκατ. ευρώ και στα 1,09 δισ. ευρώ, στο 0,3% και 0,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερα από τις αποπληρωμές προς τον επίσημο τομέα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να μην συμπεριλάβει τον ιδιωτικό τομέα σε οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

To Credit Watch Negative

Σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε ή να λύσουμε το θέμα του CreditWatch (σ.σ. τώρα αρνητικό) στην επόμενη προγραμματισμένη έκθεση για την Ελλάδα, αναφέρει η S&P. Αυτή αναμένεται για τις 13 Μαρτίου. Εως τότε, σημειώνει ότι μπορεί να διατηρήσει το rating για το Creditwatch ή να το αφαιρέσει.
Θα επιβεβαιωθεί το rating, σημειώνει, αν εκτιμηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές θα ολοκληρωθούν, με επαρκή επίσημη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις.
Αντίστροφα, μπορεί να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση αν αντιληφθεί ότι πιθανότητα για βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας του ότι η επίσημη χρηματοδότηση έχει περιοριστεί, αν οι απαιτήσεις για χρηματοδότηση έχουν επιδεινωθεί πέραν των εκτιμήσεων της S&P ή η εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας βρεθεί υπό «περισσότερη πίεση».

«Καμπανάκι» για υποβάθμιση και από Moody's

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει ο οίκος Moody's την πιστοληπτική αξιολόγηση Caa1 για την ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, βασικός λόγος για την κίνηση αυτή είναι η μεγάλη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών για το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά στην ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις ανάγκες ρευστότητας, καθώς και στην πιθανότητα στάσης πληρωμών επί διαπραγματεύσιμων τίτλων.
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, η Moody's θα εξετάσει τα πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών αρχών. Ειδικότερα, θα εκτιμήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω επέκτασης ή προσαρμογής του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, κάτι που θα επιτρέψει και στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αλλάξει σημαντικά τους όρους του προγράμματος, με τη Moody's να τονίζει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την πιθανότητα συμφωνίας με τους δανειστές, κάτι που θα διασφαλίσει τη χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας.
Οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να αντισταθούν στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας και να μειώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα προϋπολογισμού, δεδομένης τόσο της πολιτικής που τηρούν τα τελευταία χρόνια, όσο και καθώς μια ελάφρυνση για το χρέος της Αθήνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες περιορισμού του χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές τις επόμενες λίγες εβδομάδες, η πιθανότητα στάσης πληρωμών επί του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται έντονα και η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας λόγω πολύ χαμηλού "ταμείου", τονίζει η Moody's.
Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή 7,2 δισ. που προγραμματιζόταν να δοθούν στην Ελλάδα πέρυσι έχουν επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας. Το 2015 η χώρα καλείται να αποπληρώσει μακροπρόθεσμο χρέος 16 δισ. περίπου, να "ρολάρει" έντοκα γραμμάτια 14,6 δισ. και να πληρώσει τόκους 4 δισ. περίπου στον ιδιωτικό και τον επίσημο τομέα. Η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή, των 3,5 δισ. ευρώ, είναι στις 20 Ιουλίου ενώ ακολουθούν 3,2 δισ. στις 20 Αυγούστου, και οι δυο για τίτλους που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.
Επίσης, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τις τράπεζες, η ικανότητά τους να χρηματοδοτούν το δημόσιο μέσω των αγορών εντόκων γραμματίων θα εξαρτηθεί από την πρόσβασή τους στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας, τον ΕLA. Η Moody's θεωρεί ότι η μελλοντική πρόσβαση των τραπεζών στα εργαλεία της ΕΚΤ όπως ο ELA θα εξαρτηθεί:
- από το αν η Ελλάδα θα βρίσκεται σε επίσημο πρόγραμμα και
- από το αν η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες για να διατηρήσουν πρόσβαση στον ELA.
Τέλος η αδύναμη ανάκαμψη της Ελλάδας μετά από την εξαετή ύφεση και η δυσκολία στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων παραμένουν βασικές αδυναμίες.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)