Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Νικηταράς ο Τουρκοφάγος: Η Ελλάς αγνωμονούσα...

Ένα εκπληκτικό βίντεο από την εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου»
Είχε στείλει μία ταμπακιέρα στην γυναίκα του και της είπε:
"Κράτα αυτήν την ταμπακιέρα για να με θυμάσαι· εσύ είσαι η αγάπη μου μετά την Πατρίδα"


Η Ελληνική κυβέρνηση, επί Όθωνα, τον συνέλαβε το 1839 και τον καταδίκασε, αν και παντελώς αθώο, σε ενάμιση χρόνο φυλακή, με τη κατηγορία της «προδοσίας».
Μετά από 1,5 χρόνο τον ελευθέρωσαν και κατάντησε ζητιάνος στα σοκάκια του Πειραιά.

Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε πόστα είχε ορίσει μια ορισμένη μέρα στον ήρωα επαίτη μια θέση μια μέρα της εβδομάδος κοντά στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε (!) να επαιτεί κάθε Παρασκευή! Αυτή ήταν η ανταμοιβή του.
Όταν αυτά έφτασαν στα αυτιά του πρέσβη της Μεγάλης Δύναμης ( Ρωσίας), αυτός απεστάλθη από την Ρωσική κυβέρνηση του, στο πόστο όπου επαιτούσε ο μεγάλος οπλαρχηγός.
Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη τον ξένο
μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του.
"Τι κάνετε στρατηγέ μου;" ρώτησε ο ξένος
"Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα" απάντησε υπερήφανα ο ήρωας.
"Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στον δρόμο;" επέμενε ο ξένος.
"Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πως περνάει ο κόσμος" απήντησε περήφανα ο Νικηταράς.
Ο ξένος κατάλαβε, και διακριτικά, φεύγοντας άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες.
Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο:
" Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!!!"
Στις 25(ή 27) του Σεπτέμβρη του 1849, ο γενναιότερος των γενναίων, πεθαίνει ξεχασμένος, τυφλός και πάμφτωχος.
Αυτή ήταν η ελληνική υπερηφάνεια που έκανε την Ελλάδα ελεύθερη.
ΤΥΦΛΟΣ, ΝΑΙ, ΠΑΜΦΤΩΧΟΣ, ΝΑΙ, ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΟΧΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ!

Τρείς επίκαιροι χαρακτήρες από τα "ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΑ" του Αριστοτέλη

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ
(Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή)
Ο Αριστοτέλης (384 – 322 π.Χ) γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής και πέθανε στη Χαλκίδα.

Για είκοσι χρόνια ήταν μέλος της Πλατωνικής Ακαδήμειας... και αγαπημένος μαθητής του Πλάτωνα. Με πρόσκληση του βασιλιά Φιλίππου ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ίδρυσε την φιλοσοφική Περιπατητική Σχολή, την οποία στη συνέχεια ανέθεσε στον αγαπημένο του μαθητή Θεόφραστο (Τύρταμο).
Το τρίπτυχο της διδασκαλίας του ήταν Μεσότητα – Ευδαιμονία - Αρετή.
Οι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία. Ο Διογένης ο Λαέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφταναν τις 44 μυριάδες, δηλ. 440.000. Μεγάλο μέρος από το έργο του αυτό χάθηκε.
Τα «Φυσιογνωμικά» είναι έργο που αποδίδεται στον Αριστοτέλη και από αυτό επέλεξα να σας παρουσιάσω τρεις φυσιογνωμίες , αυτήν του αναιδούς, την του μικροψύχου και την του αναισθήτου.
Πριν όμως προχωρήσετε στην ανάγνωση των σημείων (χαρακτηριστικών) των τριών φυσιογνωμιών, θα ήθελα να αφήσω τον ίδιο τον Αριστοτέλη να σας υποδεχθεί με την εισαγωγή του:

«Είναι δυνατό με κάποιο τρόπο να φυσιογνωμονούμε. Οι ψυχικές διαθέσεις ακολουθούν την κατάσταση των σωμάτων και δεν είναι άσχετες και αμέτοχες από τις κινήσεις και τα πάθη του σώματος αλλά συγκινούνται και συμπάσχουν με αυτό.
Αυτό γίνεται φανερό όταν παρατηρήσουμε τους μεθυσμένους και τους αρρώστους. Διότι σε αυτούς φαίνονται οι διαθέσεις της ψυχής, ότι πολλά μεταβάλλονται από τα πάθη του σώματος.
Και το αντίθετο πάλι, ότι το σώμα συμπάσχει όταν πάσχει και η ψυχή, αυτό γίνεται φανερό όταν παρατηρήσουμε εκείνους, που έχουν υποπέσει σε έρωτες, σε φόβους, σε λύπες και σε ηδονές».

ἀναιδοῦς σημεῖα ὀμμάτιον ἀνεπτυγμένον καὶ λαμπρόν, βλέφαρα ὕφαιμα καὶ παχέα. μικρὸν ἔγκυρτος. ὠμοπλάται ἄνω ἐπῃρμέναι. τῷ σχήματι μὴ ὀρθὸς ἀλλὰ μικρῷ προπετέστερος, ἐν ταῖς κινήσεσιν ὀξύς, ἐπίπυρρος τὸ σῶμα. τὸ χρῶμα ὕφαιμον. στρογγυλοπρόσωπος. τὸ στῆθος ἀνεσπασμένον.
«ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
ΝΑ ΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ»
μικροψύχου σημεῖα. μικρομελής, μικρογλάφυρος, ἰσχνός, μικρόμματος καὶ μικροπρόσωπος, οἷος ἂν εἴη
Κορίνθιος ἢ Λευκάδιος.

«ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΘΑ ΔΙΑΤΑΞΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ»
ἀναισθήτου σημεῖα τὰ περὶ τὸν αὐχένα καὶ τὰ σκέλη σαρκώδη καὶ συμπεπλεγμένα καὶ συνδεδεμένα, κοτύλη στρογγύλη, ὠμοπλάται ἄνω ἀνεσπασμέναι, μέτωπον μέγα περιφερὲς σαρκῶδες, ὄμμα χλωρὸν κωφόν, κνῆμαι περὶ σφυρὸν παχεῖαι σαρκώδεις στρογγύλαι, σιαγόνες μεγάλαι σαρκώδεις, ὀσφὺς σαρκώδης, σκέλη μακρά, τράχηλος παχύς, πρόσωπον σαρκῶδες, ὑπόμακρον ἱκανῶς. τὰς δὲ κινήσεις καὶ τὸ σχῆμα καὶ τὸ ἦθος τὸ ἐπὶ τοῦ προσώπου ἐπιφαινόμενον κατὰ τὰς ὁμοιότητας ἀναλαμβάνει.
«ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΖΕΙΣ.!



Αν. Φαραντάτου, Σχου εα <55 ετών
http://exomatiakaivlepo.

Απέραντο φρενοκομείο με «μεσσίες» και παρενέργειες

Η χώρα σε μεγάλες περιπέτειες
Εικόνα απέραντου φρενοκομείου παρουσίαζε χθες η χώρα, σε μια ακόμη υποτροπή της νόσου.

Την ώρα που όλοι περίμεναν να προσγειωθεί το αεροπλάνο με τον νέο «μεσσία» Λουκά Παπαδήμο, η συμφωνία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών παρέμενε στον αέρα, καθώς φάνηκαν από την αρχή οι παρενέργειες της εκβιασμένης συμφωνίας.

Αν και τα επιτελεία των δύο κομμάτων έπιασαν αμέσως δουλειά, κατέστη σαφές πως η Νέα Δημοκρατία επέμενε στην θέση της για μια μεταβατική κυβέρνηση, που μοναδική της αποστολή θα ήταν η κύρωση της δανειακής σύμβασης και η διενέργεια εκλογών.

Επιθυμεί δηλαδή μια περιορισμένης εντολής και χρόνου κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Λουκάς Παπαδήμος επιθυμούσε κυβέρνηση με αρμοδιότητες, η διάρκεια της οποίας θα πρέπει, κατά την άποψή του, να είναι μεγαλύτερη, διότι ο προβλεπόμενος χρόνος δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή της νέας διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, με βάση τις αποφάσεις τις συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Υπήρχε δε τόση επιπολαιότητα, που στο τραπέζι έπεφταν διάφορα ονόματα, ενώ κυκλοφόρησε έντονα και η φήμη ότι ο κ. Παπαδήμος, προκειμένου να μας κυβερνήσει, θέλει κοντά του – εκτός από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας – στελέχη με τα οποία είχε στενά συνεργαστεί την περίοδο της διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακούστηκαν και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας (όχι επισήμως, αλλά στο παρασκήνιο, ως εκδήλωση προσωπικής βούλησης) ονόματα βουλευτών που ανήκουν στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» του κόμματος.

Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι πριν ξεκινήσει ο κ. Παπαδήμος το ταξίδι του από την Βοστώνη ως την Αθήνα, φαίνεται ότι δεν του ξεκαθαρίστηκε πως η συμφωνία της Κυριακής ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλάμβανε μόνο την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την διενέργεια των εκλογών.

Στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη, ο οποίος υποτίθεται πως από πέρσι έχει παραιτηθεί από τη θέση του – κάτι που σιωπηρά «αποσοβήθηκε».

Μάλιστα, και αυτός εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για να βρεθεί στην Αθήνα.

Βολιδοσκόπηση έγινε και στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Ν. Διαμαντούρο, την οποία επιβεβαίωσε ο ίδιος στο Ρόιτερ’ς, μιλώντας για «διερευνητικό τηλεφώνημα» στο οποίο δεν δόθηκε καμιά συνέχεια!

Μέσα σ’ αυτήν την παρανοϊκή κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου συνέχισε τις επαφές του στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Μίλησε με την κ. Μέρκελ, η οποία μάλιστα του απένειμε εύσημα. Από όσα δε είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, προκύπτει πως η παραπλάνηση των ξένων ηγετών συνεχίζεται, καθώς ο εκπρόσωπος δήλωσε πως στην Ελλάδα εκλογές θα διεξαχθούν «αφού ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης».

Μίλησε και με τους αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ συζήτησε και με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, που ουσιαστικά αποκλείστηκαν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (Γ. Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη, Φ. Κουβέλης).

Ουσιαστικά δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου συνέχισε να λειτουργεί ως υπερπρωθυπουργός, μπλοκάροντας με την παρουσία του την εξέλιξη των πραγμάτων.

Στο μεταξύ ο κ. Βενιζέλος έφθανε στη συνεδρίαση του Eurogroup και δήλωνε πως «έχουμε τώρα μια νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μία νέα κυβέρνηση, εθνικής ενότητας και εθνικής ευθύνης» - πράγμα που δεν ίσχυε, την ώρα τουλάχιστον που το έλεγε.

Οπότε, δεν ίσχυε και το επόμενο: «Αυτή είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».
Προφανώς γι' αυτόν τον λόγο, ο κ. Ρεν ανακοίνωσε ότι αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, οι αρχηγοί των κομμάτων που θα μετέχουν σ' αυτήν ή θα την στηρίζουν θα αποστείλουν γραπτώς τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την προσήλωσή τους στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το ακόμη πιο παράδοξο είναι πως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωνε πως υπάρχει χρόνος για να ληφθεί απόφαση για την έκτη δόση, καθώς οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πράγμα που επιβεβαιώνει την άποψη ότι υπήρχε και ο αναγκαίος χρόνος για να διεξαχθούν οι εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η υπόνοια ότι σχηματίζεται μια κυβέρνηση παρασκηνίου, ερήμην του λαού και σκόπιμα αποφεύγοντας την ετυμηγορία του.

Η αποφυγή των εκλογών, όμως, είναι γεγονός και δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Η χώρα κινδυνεύει, επειδή ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να εξασφαλίσει την συνέχιση της παρουσίας του στο πολιτικό σκηνικό, αποφεύγοντας την διενέργεια εκλογών κατά τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι το κόμμα του θα κατέγραφε ιστορικό χαμηλό – γεγονός που θα δρομολογούσε εσωκομματικές εξελίξεις.

Το χειρότερο είναι ότι οι Ευρωπαίοι και θέλουν να βοηθήσουν και δεν θέλουν την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

Και επομένως πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: Ποιος επιθυμεί την απομάκρυνση της Ελλάδας από την ΕΕ, κάτι που πιθανόν να οδηγούσε στην διάλυση της ίδιας της Ένωσης;

"Ο κόσμος δεν έγινε τώρα κακός.... πάντα ήταν" (Εις μνήμην της Ιρένα...)

Δείτε αυτή την κυρία - Ας μην ξεχάσουμε ποτέ...


Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο!!!




Δείτε αυτή την κυρία - Ας μην ξεχάσουμε ποτέ...

"Ο κόσμος δεν έγινε τώρα κακός.... πάντα ήταν"

"Το βραβείο δεν το παίρνει πάντα αυτός που το αξίζει"

Irena Sendler
Ιρένα Σέντλερ

Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα.
Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα είχε εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων.
Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό.
Όντας γερμανίδα ΗΞΕΡΕ ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους εβραίους.
Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο.
Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!
Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη.

Συνελήφθη και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια.
Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ΄ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της.

Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και επανένωσε τις οικογένειες.
Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων. Τα παιδιά αυτών, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.

Το 2007, η Ιρένα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Δεν επελέγη.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει Πρόεδρος, για την εργασία του ως "οργανωτής κοινότητας" για το ACORΝ...
και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης...

Εις μνήμην της 63 χρόνια μετά..

Σε Εφορίες και στη ΓΓΠΣ οι ενστάσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων

Στις εφορίες και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες που έχουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους ακινήτων.

Σε Εφορίες και στη ΓΓΠΣ οι ενστάσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων

Στις εφορίες και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες που έχουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους ακινήτων. Αυτό υπογραμμίζει η ΔΕΗ, αναφορικά με σχόλια που γίνονται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως σημειώνει η επιχείρηση, για "δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού" από τις υπηρεσίες της. Η ΔΕΗ, που επίσης έχει δημιουργήσει ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της (www.dei.gr ) και τηλεφωνική γραμμή 2142141000, διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του ειδικού τέλους έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της, που είχε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011. Και αυτά προήλθαν από τους δήμους.

Η εταιρεία ενημερώνει ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιποι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων πλην των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της πολιτείας.

Επίσης, κάνει γνωστό ότι τα στοιχεία των δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17 Σεπτεμβρίου δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων παρά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Ετσι, πληροφορεί τους καταναλωτές πως οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (αποστολή sms 54610) ή στην ιστοσελίδα

Ερχονται... μαζεμένα τα «χαράτσια»

ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν στην Εφορία έως και έναν μισθό για να εξοφλήσουν τις δόσεις της έκτακτης εισφοράς, του ειδικού τέλους ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας. Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να ενταχθούν όσοι επιθυμούν στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους

Μέχρι αύριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του πολυεκκαθαριστικού της εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος
Μέχρι αύριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του πολυεκκαθαριστικού της εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος

Μαζεμένα πέφτουν τα... χαράτσια μέσα στο τελευταίο δίμηνο του έτους και οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν στην Εφορία έως και έναν μισθό για να εξοφλήσουν, μεταξύ άλλων, τις δόσεις της έκτακτης εισφοράς, του ειδικού τέλους ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας.

Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να ενταχθούν όσοι επιθυμούν στις ρυθμίσεις για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους και παράλληλα ενεργοποιείται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που φέρνει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως αν εισπραχθούν στο ακέραιο οι φόροι του τελευταίου διμήνου, θα κλείσει με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους. Πιο αναλυτικά, μέσα στις επόμενες 45 ημέρες έρχονται οι ακόλουθες επιβαρύνσεις:

  • Μέχρι αύριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του πολυεκκαθαριστικού της εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει την ειδοποίηση για την καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς, μπορούν να καταβάλουν τη δόση στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ. προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό σημείωμα ή το αποδεικτικό είσπραξης της 1ης δόσης, εφόσον το ποσό πληρωμής 1ης και 2ης δόσης είναι το ίδιο.

Εναλλακτικά και σε κάθε άλλη περίπτωση η πληρωμή μπορεί να γίνει στη ΔΟΥ. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση, ενώ τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί η τέταρτη δόση της έκτακτης εισφοράς.

  • Μέσα στον μήνα λήγει για πολλούς η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  • Εως 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Τα νέα τέλη είναι αυξημένα έως και 120 ευρώ. Για τα επιβατικά τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου 2010, καθώς και για τις μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ.

Τα νέα τέλη
Στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135 ευρώ από 120 ευρώ για τα 1.072 - 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240 ευρώ από 220 ευρώ για τα 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά.

Η μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 120 ευρώ καταγράφεται στα αυτοκίνητα πάνω από 4.001 κυβικά εκατοστά, με τα νέα τέλη να διαμορφώνονται στα 1.320 από 1.200 ευρώ που ήταν για το 2011.

  • Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 πάνω από 500.000 φορολογούμενοι που "γύρισαν την πλάτη" στην αρχική ρύθμιση και δεν αποδέχθηκαν το εκκαθαριστικό.
  • Εως το τέλος του Νοεμβρίου πρέπει να υποβληθεί η αίτηση και να πληρωθούν τα παράβολα για την ένταξη στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να ενταχθούν και οι τελευταίοι στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Οι προσφυγές οδηγούν σε «πιλοτική δίκη»

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΕ
"Μπαράζ" προσφυγών, που θεωρούν αντισυνταγματικό τον συμψηφισμό που κάνουν οι Εφορίες αυτεπάγγελτα για να εισπράξουν ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές που έχουν "παγώσει" με δικαστική απόφαση, οδηγούν το όλο ζήτημα σε "πιλοτική δίκη" στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να κριθεί με διαδικασίες-εξπρές τι μπορεί να εισπράττει το Δημόσιο από πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι προσφυγές οδηγούν σε «πιλοτική δίκη»

"Μπαράζ" προσφυγών, που θεωρούν αντισυνταγματικό τον συμψηφισμό που κάνουν οι Εφορίες αυτεπάγγελτα για να εισπράξουν ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές που έχουν "παγώσει" με δικαστική απόφαση, οδηγούν το όλο ζήτημα σε "πιλοτική δίκη" στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να κριθεί με διαδικασίες-εξπρές τι μπορεί να εισπράττει το Δημόσιο από πολίτες και επιχειρήσεις.

Ειδική επιτροπή του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο έκρινε ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, αφού προσβάλλονται ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις δύο νόμων (του 3842/10 για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και του 3943/11 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής), το συνταγματικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί σε "πρότυπη δίκη", που θα γίνει σύντομα στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Εξπρές
Ωστόσο, η παραπομπή του ζητήματος στις διαδικασίες-εξπρές της "πιλοτικής δίκης" έχει ως συνέπεια (σύμφωνα με τον ν. 3900/10) να "παγώσουν" αμέσως όλες οι παρεμφερείς δίκες, όπου έχει τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων περί συμψηφισμού. Οι δίκες αυτές θα συνεχιστούν μόλις εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, προκειμένου να ακολουθήσουν στη συνέχεια όλα τα διοικητικά δικαστήρια τη νομολογιακή "γραμμή" που χάραξε το ανώτατο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις προσφυγές, ο συμψηφισμός οφειλών που επιχειρεί το κράτος ("παγώνοντας" τις δικές του πληρωμές) παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τη δικαστική προστασία των φορολογουμένων, τις αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.

Χαρακτηριστική είναι η προσφυγή εταιρείας "σεκιούριτι", που μετά από διαδικασία περαίωσης βεβαιώθηκε χρέος 2 εκατ. ευρώ, ρυθμίστηκε καταβολή του (από 1-11-11) σε μηνιαίες δόσεις και ήδη υπάρχει υπόλοιπο μη ληξιπρόθεσμης οφειλής ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που θα εξοφληθεί ολοκληρωτικά τον Δεκέμβριο 2012.

Στο ναδίρ δάνεια και καταθέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο -2,2%, από -1,3% τον Αύγουστο 2011 (και από 1,2% τον Σεπτέμβριο 2010). Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης βρίσκεται στο -5,1% και για τα νοικοκυριά στο -3,1%

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο 2011 ήταν αρνητική κατά 584 εκατ. ευρώ
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο 2011 ήταν αρνητική κατά 584 εκατ. ευρώ

Εκτός "παιχνιδιού" έμειναν και τον Σεπτέμβριο ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και νοικοκυριά σε ό,τι αφορά τη δανειοδότησή τους, καθώς παρατηρήθηκε και πάλι αρνητική καθαρή ροή δανείων της τάξης του 1 δισ. ευρώ, έναντι θετικής ροής ύψους 1,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2010.

Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι οι πολιτικές παλινωδίες δημιουργούν προβλήματα στη ρευστότητά τους, καθώς κάθε φορά που τίθεται εν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας παρατηρείται μεγάλη διαρροή καταθέσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται στο ελάχιστο η δυνατότητά τους για να στηρίξουν με ρευστότητα τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο -2,2%, από -1,3% τον Αύγουστο 2011 (και από 1,2% τον Σεπτέμβριο 2010).

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης βρίσκεται στο -5,1% και για τα νοικοκυριά στο -3,1%.

Ειδικότερα, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο 2011 ήταν αρνητική κατά 584 εκατ. ευρώ. Εναν χρόνο πριν οι επιχειρήσεις είχαν δανειοδοτηθεί με 1,17 δισ. ευρώ. Φέτος ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -0,9%, από 0,5% τον Αύγουστο 2011 (στο 1,1% τον Δεκέμβριο 2010).

Επιχειρηματικά
Ιδια είναι η εικόνα και για τα νέα δάνεια προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση ήταν αρνητική κατά 108 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο (αντίθετα, τον Σεπτέμβριο 2010 η χρηματοδότηση ήταν θετική κατά 133 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της δανειοδότησης μειώθηκε σε -5,1%, από -4% τον προηγούμενο μήνα (και από +0,3% τον Δεκέμβριο 2010).

Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μείζον πρόβλημα, καθώς και εδώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 367 εκατ. ευρώ, ενώ και τον Σεπτέμβριο του 2010 επίσης οι χορηγήσεις ήταν "παγωμένες" (111 εκατ. ευρώ αρνητική ροή χρηματοδότησης), με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά να σημειώσει περαιτέρω μείωση, στο -3,1%, από -2,9% τον Αύγουστο 2011 και -1,2% τον Δεκέμβριο 2010.

Τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων μειώθηκαν στα 252,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2011, από 257,85 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2010. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν στα 79,1 δισ. ευρώ, από 80,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2010 (-2,1%), και των καταναλωτικών δανείων στα 33,68 δισ. ευρώ, από 35 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2010, και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μειώθηκε στο -6,5%.

Εισαγγελέας καλεί 14.700 φοροφυγάδες

Οι μεγαλοοφειλέτες αυτοί έχουν βεβαιωμένα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία φτάνουν τα 37 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 41 δισ. ευρώ που είναι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία)

Εισαγγελέας καλεί 14.700 φοροφυγάδες

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη βρίσκεται πλέον η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους (περίπου) 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν βεβαιωμένα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Τα χρέη τα οποία συγκεντρώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν τα 37 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 41 δισ. ευρώ που είναι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία). Αυτό σημαίνει ότι οι 14.700 που περιλαμβάνονται στη λίστα του εισαγγελέα, αν και αποτελούν μόνο το 1,6% του συνόλου των φοροφυγάδων, εντούτοις οφείλουν τη... μερίδα του λέοντος και συγκεκριμένα το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι οφειλές τους είναι μεγάλες (άνω των 150.000 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται συνολικά σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, η πλειονότητα των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ, ανά περίπτωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους 14.700 οφειλέτες, οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, και 8.200 νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.).

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη βρίσκεται πλέον η λίστα του υπουργείου Οικονομικών
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη βρίσκεται πλέον η λίστα του υπουργείου Οικονομικών

Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης στις 13 Οκτωβρίου με έγγραφη παραγγελία του προς το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί λίστα με τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου "τα χρέη των οποίων είναι άνω των 150.000 ευρώ, ληξιπρόθεσμα και απαιτητά", προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες.

Ωστόσο, για μέρες υπήρξε... σιγή ασυρμάτου. Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο υπομνήσεις του κ. Πεπόνη προς το υπουργείο Οικονομικών για την επίσπευση του θέματος.

Η τελευταία αυστηρή προειδοποίηση του εισαγγελέα προς το ΥΠΟΙΚ έγινε περί τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με την επισήμανση προς τους αρμοδίους ότι μια περαιτέρω αργοπορία μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση ποινικών κυρώσεων. Εντέλει η λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες έφτασε (κατά τις πληροφορίες) στο Εφετείο την περασμένη Παρασκευή.

Φοροφυγάδες
Υστερα από αυτό, ο οικονομικός εισαγγελέας μελετά όλα τα στοιχεία και όπως όλα δείχνουν, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επ' αυτοφώρω συλλήψεις για φοροφυγάδες, σε εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παντελής στην εν λόγω εγκύκλιό του (τον περασμένο Αύγουστο) είχε επισημάνει την αναγκαιότητα τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας για "προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής", στις οποίες το βεβαιωμένο χρέος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την εν λόγω εγκύκλιο-οδηγία του προς όλους τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών της χώρας είχε χαρακτηρίσει "νόμιμη" και "επιβεβλημένη" την εφαρμογή του αυτοφώρου για τις περιπτώσεις οφειλετών που "προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογουμένους".

Επιπροσθέτως, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, βάσει της προαναφερόμενης εγκυκλίου, έχουν την εντολή να διαβιβάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πίνακες με ονοματεπώνυμα κατηγορουμένων για φοροδιαφυγή, τις σχετικές υποθέσεις που παρέπεμψαν στο ακροατήριο, τον αριθμό (και τους λόγους) των αναβολών, των ματαιώσεων κ.λπ.

42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 10,6 εκ. €
Ερχονται νέες συλλήψεις για ΦΠΑ

Μορφή... χιονοστιβάδας αναμένεται να λάβουν τις επόμενες ημέρες οι συλλήψεις για οφειλές ΦΠΑ προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη ελέγξει και προωθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς 42 υποθέσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο φόρο άνω των 75.000 ευρώ ο καθένας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνολικά και οι 42 επιχειρήσεις έχουν χρέη ύψους 10,6 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

"Το αυτόφωρο φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό όπλο φορολογικής συμμόρφωσης που άρχισε να αποδίδει έσοδα στα δημόσια ταμεία", σημειώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Μάλιστα, η πρώτη επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε εγγύηση 50.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερη, ενώ χθες επιχειρηματίας στη συμπρωτεύουσα για να αποφύγει τη σύλληψη έσπευσε να πληρώσει στην εφορία 220.000 ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες έγιναν έξι παραπομπές επιχειρηματιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αστρος Κυνουρίας για τη μη απόδοση ΦΠΑ και στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι οι έρευνες του ΣΔΟΕ στην αγορά θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς. Αρκετοί επιχειρηματίες απέφυγαν τη σύλληψη την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, καθώς προχώρησαν σε ρύθμιση του χρέους τους.

Επίσης στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ, καθώς τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια στην εφορία.

Γραπτές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση ζητεί η Ευρωζώνη

Η νέα ελληνική κυβέρνηση μόλις συγκροτηθεί θα πρέπει να εκφράσει γραπτώς την ξεκάθαρη προσήλωσή της στο δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν (δεξιά). Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εγγραφη δέσμευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, ζήτησε το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου προγράμματος.

Τα παραπάνω δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη διακομματικής υποστήριξης σε όλες τις πτυχές του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως. «Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς εάν η απαίτηση για έγγραφη δέσμευση συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο κ. Ρεν απάντησε ότι το ίδιο συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, χωρίς αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στα εσωτερικά αυτών των χωρών.

Σε ό,τι αφορά την έκτη δόση, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η θετική απόφαση που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου δεν έχει εγκαταλειφθεί, σημειώνοντας ότι παραμένει σε ισχύ και ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η επικύρωση για την εκταμίευση της έκτης δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου απετέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, η οποία τώρα πρέπει να αποκατασταθεί.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν τέλος ότι αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι όπως διαφάνηκε από τη συνεδρίαση, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, «εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας».

Τόνισε παράλληλα ότι το Eurogroup υποδέχτηκε «πολύ θερμά» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση «με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) «στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για την πορεία των εσόδων

Ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των εσόδων είναι το προσεχές δίμηνο, καθώς λήγουν αύριο οι προθεσμίες για την πληρωμή των εισφορών που ενσωματώνει το πολυεκκαθαριστικό, ενώ η εξέλιξη των εσόδων μέχρι και τον Δεκέμβριο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη λήψη ή μη πρόσθετων διορθωτικών μέτρων.

Λήγουν αύριο οι προθεσμίες για την πληρωμή των εισφορών που ενσωματώνει το πολυεκκαθαριστικό.

Η τελευταία συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, πέραν εκείνης που προκύπτει από την (πολλοστή) αναθεώρηση του ΑΕΠ, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα και η διαφορά θα καλυφθεί το 2012.

Το ερώτημα είναι ποια Κυβέρνηση θα λάβει ή θα δρομολογήσει τα πρόσθετα μέτρα, με δεδομένες τις αποστάσεις που, λαμβάνουν στελέχη της Ν.Δ. από το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και τις αφόρητες πιέσεις της τρόικας και των εταίρων.

12 δισ. μέχρι τον Δεκέμβριο

Σε κλίμα πολιτικής ρευστότητας και με «συγκυβέρνηση» που θα θελήσει να μεταθέσει για μετά τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2012, τις όποιες δυσάρεστες αποφάσεις, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να μαζέψει έσοδα ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ μέχρι και τον Δεκέμβριο. Για την είσπραξη της β δόσης της εισφοράς στα ακίνητα, υπάρχει παράταση του οικονομικού έτους μέχρι τον Φεβρουάριο.

Αύριο, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και της δόσης που αντιστοιχεί στον φόρο εισοδήματος. Κανονικά οι προθεσμίες έληγαν στις 31 Οκτωβρίου, αλλά οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η αδυναμία της ΓΓΠΣ να εντυπώσει τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή της β δόσης οδήγησε σε παράταση των προθεσμιών.

Η μη είσπραξη των εισφορών εντός του Οκτωβρίου βύθισε τα έσοδα του περασμένου μήνα τα οποία μειώθηκαν κατά 7%, και διεύρυναν τη μαύρη τρύπα σε 2,4 δισ. ευρώ, από το νέο στόχο του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν έλαβαν ειδοποιητήριο για τη Β' δόση του πολυεκκαθαριστικού το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα να εκτυπώσουν από το διαδίκτυο τις ειδοποιήσεις πληρωμής και να προσέλθουν με αυτά στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Εναλλακτικά, για την πληρωμή της 2ης δόσης στα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον η δόση αυτή είναι ισόποση με την 1η δόση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απόδειξη πληρωμής της 1ης δόσης, ή το απόκομμα πληρωμής της 1ης δόσης που είναι ενσωματωμένο στα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Δημοπρασία 6μηνων έντοκων γραμματίων σήμερα

Στη δημοπρασία έντοκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων (λήξεως 11/05/2012) και ποσού 1 δισ. ευρώ, προχωράει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Στην αντίστοιχη δημοπρασία στις αρχές του Οκτωβρίου, είχαν συγκεντρωθεί συνολικά 1,3 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,86%. Ο συνολικός αριθμός προσφορών είχε ανέλθει στα 2,725 δισ. ευρώ και ο συντελεστή κάλυψης ήταν στο 2,73.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την τρέχουσα δημοπρασία, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011 (Τ+3).
Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.
Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας.
Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)