Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Συμφωνία για «κούρεμα» 100 δισ.

ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ 3% ΕΩΣ 5%
Ανοιξε ο δρόμος για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Οι τελικοί όροι έκλεισαν. Οριστικοποιούνται αμέσως, ώστε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, να παρουσιαστεί στο Eurogroup με τη συμφωνία. Τα νέα δάνεια θα έχουν κλιμακωτό επιτόκιο από το 3% έως το 5%, ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων
Μόλις τελείωσε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τσαρλς Νταλάρα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε ανακοίνωση του IIF. Στη φωτογραφία ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (δεξιά στη φωτογραφία)εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Διακρίνονται ο Λ. Παπαδήμος και ο Ευ. Βενιζέλος
«Κλείδωσαν» οι βασικοί όροι για το PSI και αναμένεται να επισημοποιηθούν άμεσα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για...
τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τον «φάκελο» της συμφωνίας στις αποσκευές του.

Γι' αυτόν τον σκοπό σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα αναμένεται να περάσει εκ νέου την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου.

Χθες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδήμος δέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Νταλάρα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μόλις τελείωσε η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε ανακοίνωση του IIF. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «πολύ καλό κλίμα» εξερχόμενος από το Μαξίμου.

Σύγκλιση
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι δύο πλευρές βρίσκουν τη «χρυσή τομή» για το επιτόκιο των νέων δανείων που θα δοθούν στους ιδιώτες μετά το «κούρεμα» και το όλο θέμα κλείνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα.

Η βασική πρόταση αφορά σε επιτόκιο κλιμακωτό από 3% έως 5% ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά θα βρίσκεται κοντά στο 4%. Αν και είναι εξαιρετικά πιθανό στην τελική συμφωνία να πέσει ελαφρώς χαμηλότερα του 4%, κάτι που επιζητούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία.

Με την οριστική συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ .

Στην κυβέρνηση μιλούν για απόφαση «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν σήμερα και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα. Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση που κερδίζει έδαφος προβλέπει κλιμάκωση του επιτοκίου ως εξής :
  • Για τα ομόλογα τα οποία λήγουν έως τα τέλη του 2014 το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3%.
  • Για όσα ομόλογα λήγουν έως το 2020 το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4%.
  • Για τα ομόλογα που λήγουν από το 2021 και μετά φτάνει στο 5%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικό επιτόκιο κάτω από 4% σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας δέχεται ένα ποσοστό «κουρέματος», το οποίο σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κυμαίνεται μεταξύ 65% και 70%. Σε ονομαστική αξία είναι 50%.

Εξάλλου, πληροφορίες από πηγές του IIF αναφέρουν ότι οι ιδιώτες απαιτούν εγγυήσεις επί των νέων ομολόγων. Μία πιθανή λύση είναι τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) να διακρατούνται σε έναν ειδικό λογαριασμό ως αντιστάθμισμα κινδύνου των νέων ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα εκδοθούν μετά το «κούρεμα».

Εθελοντική βάση
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος πριν ξεκινήσουν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις ανέφερε πως μέχρι σήμερα το απόγευμα θα πρέπει να «έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με το PSI και να επισημοποιηθούν έως το απόγευμα της Δευτέρας», που θα συμμετάσχει μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράλληλα μεγάλο ζητούμενο είναι εάν το PSI θα παραμείνει σε εθελοντική βάση. Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, μιλώντας πάντως στους «New York Times», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τελικά τα Collective Action Clauses, δηλαδή να επιβληθεί το «κούρεμα» σε όσους ιδιώτες δεν προσέλθουν εθελοντικά στη συμφωνία, κάτι που συνέδεσε με το ποσοστό συμμετοχής που τελικά θα εκδηλωθεί. Η ενεργοποίηση αυτών των ρητρών (CACs) θα πυροδοτήσει πιθανότητα τα CDS.

«Καθολική συμμετοχή»

Αίσθηση προκάλεσε χθες η αναφορά του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία εάν προκύψει κενό στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με μεγαλύτερη συνεισφορά από την ΕΕ (άνω των 130 δισ. ευρώ), η οποία στην παρούσα φάση δεν δείχνει ούτε διάθεση ούτε ετοιμότητα για κάτι τέτοιο. «Αρα δεν πρέπει να προκύπτει κενό», είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας».

Πρόσκληση σε εκδήλωση από την Ενωτική Κίνηση

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στη συζήτηση με θέμα«Έξοδος από την κρίση» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19:00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2).

Ομιλητές:

Γιώργος Κασιμάτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Αλέξης Μητρόπουλος, Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ - Μέλος της Συντονιστικής

Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης

Δημήτρης Σακελλάρης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Μέλος της Κίνησης των 101

ενάντια στο Μνημόνιο

Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Συντονιστής:
Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανεξάρτητος Βουλευτής & Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του & θα απευθύνει χαιρετισμό ο
Μίκης Θεοδωράκης

Στην τελική ευθεία για το κούρεμα

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, συζητήθηκαν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης.

Μάλιστα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τραπεζών (ΙΙF) Τσάρλς Νταλάρα, οι οποίοι θα συζητήσουν μαζί με τον Λ. Παπαδήμο τα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, στην δεύτερη σημαντική συνάντηση για σήμερα.

Εξερχόμενος, ο Γ. Καρατζαφέρης δεν θέλησε να κάνει "ηχηρή" δήλωση παρά αρκέστηκε στο να πει πως "είχαμε μια καλή κουβέντα, είχαμε ένα ωραίο κλίμα". Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς αποχώρησαν από το Μαξίμου χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Σημειώνεται ότι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που αφορούν τις συζητήσεις για το PSI και τις παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη λήψη μέτρων. Οι δύο πολιτικοί εξέτασαν όλα τα θέματα που αφορούν τις προτάσεις της τρόικας και την οικονομία. Στις έξι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

"Οι θέσεις μας είναι γνωστές, εμείς πηγαίνουμε στη συνάντηση για να ακούσουμε τι έχει να μας πει και να μας προτείνει ο πρωθυπουργός", έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος. Η ΝΔ θεωρεί αποφασιστικής σημασίας την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων, προκειμένου να μειωθεί το δανειακό βάρος της χώρας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρεί όμως ότι γύρω από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, γίνεται τεράστιο παιχνίδι. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.

Παράλληλα, η ΝΔ παραμένει στις θέσεις της για τα επιμέρους ζητήματα, όπως οι επικουρικές συντάξεις και οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν αφότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί γι’ αυτό. Επίσης, ζητά ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, άρα και της ΝΔ.

Υπέρ μικρότερου κυβερνητικού σχήματος ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Υπέρ ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος, όπως αυτό της Ιταλίας, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με δήλωσή του σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε επίσης ότι οι εκλογές "επιβάλλεται να πάνε πίσω", ενώ είπε ότι "δεν μπορούμε να έχουμε τον βρόχο των εκλογών και να καλέσουμε τους βουλευτές να πάρουμε δυσάρεστα, απαραίτητα όμως, για τους χρηματοδότες μας, μέτρα".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ήταν απαραίτητη η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, και είπε ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι "οι κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις βλάπτουν γιατί μας παραπέμπουν στο διαίρει και βασίλευε", εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα στα δύσκολα βρίσκει λύσεις.

Ελλάδα: "Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης"

Με τις ζωές ανθρώπων μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα, την προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της, σύμφωνα με το BBC. Οι περικοπές στην υγεία, η επανεμφάνιση της ηπατίτιδας και η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που είδε μέσα σε ένα χρόνο τη ζωή της να καταστρέφεται

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των περικοπών στον τομέα της υγείας, επισημαίνει το BBC.

Σε άρθρο με τίτλο "Ευρωπαϊκή κρίση: Γιατί η Ελλάδα είναι ο ασθενής της Ευρώπης", γίνεται αναφορά σε Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη χρεωμένοι, χωρίς δουλειά και χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρούς και νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική περίπτωση η συγκλονιστική ιστορία της Μαρίνα Δ., από τη Σάμου, της οποίας η επιχείρηση έκλεισε το 2009, καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα δάνεια που είχε πάρει από τις τράπεζες, ενώ όσα χρήματα είχε μαζέψει (30.000 ευρώ) τα ξόδεψε σε δικηγόρους.

Όπως αναφέρει το BBC, η πίεση των παραπάνω της προκάλεσαν εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ ένα χρόνο μετά διαγνώστηκε με καρκίνο, ενώ σήμερα η θεραπεία της διακόπηκε, καθώς δεν έχει καταφέρει να πληρώσει την ασφάλειά της.

Για τους ίδιους λόγους, διακόπηκε και η θεραπεία αποκατάστασης, για το εγκεφαλικό, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών, που την έστειλαν σε κλινική στην Αθήνα.

"Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγα έτσι. Αξίζω να πεθάνω, λόγω της οικονομικής καταστροφής της χώρας μου και της αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας" αναρωτιέται με πικρία.

Διαρκής επιδείνωση

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτά τα ερωτήματα είναι πλέον καθημερινά στην Ελλάδα, λόγω των μεγάλων περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις, αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες.

"Όταν τα οικονομικά μιας χώρας είναι καλά, η υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Σε περίοδο κρίσης όμως, οι άνθρωποι αποφεύγουν τους γιατρούς" αναφέρει ο παιδίατρος και πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Ν. Κανάκης.

Τα στοιχεία που επικαλείται το BBC, ενισχύουν τον παραπάνω ισχυρισμό,καθώς το 15% των Ελλήνων είναι πιο απίθανο να αναζητήσουν ιατρικές υπηρεσίες, από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά.

Σύμφωνα με το άρθρο, πριν 10 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέτασσε την Ελλάδα στην 14η θέση σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, πιο ψηλά από τη Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναφέρει το BBC, η οικονομική κρίση, αλλά και τα συμφέροντα ιδιωτικών κλινικών έχουν αντιστρέψει δραματικά την κατάσταση.

Το ψυχολογικό πρόβλημα και οι λύσεις ανάγκης

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας Ε. Καρδάρα, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να μην μείνουν χωρίς ασφάλιση οι άνεργοι, ωστόσο πολλοί αποφεύγουν ακόμα και να συμπληρώσουν την αίτηση.

"Το πρόβλημα είναι ψυχολογικό. Οι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι και αρκετοί από αυτούς δεν συμπλήρωσαν καν τις αιτήσεις, πολλοί από ντροπή και αρκετοί από άγνοια", προσθέτει ο κ. Καρδάρας.

Στο άρθρο γίνεται ακόμα εκτενής αναφορά στην χαοτική κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων και τους μεγάλους χρόνους αναμονής, που έχουν οδηγήσει πολίτες να ψάχνουν λύση στις "κλινικές του δρόμου", που στήνουν οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου.

Από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, ο αριθμός των Ελλήνων που απευθύνονται σε αυτές τις κλινικές έχει τετραπλασιαστεί στην Αθήνα και μάλιστα ξεπερνά αυτόν των φτωχών μεταναστών.

"Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει κοινωνική κρίση, αν δεν έχει ξεσπάσει ήδη", εκτιμά ο κ. Κανάκης και προσθέτει ότι η προσοχή όλων είναι στην οικονομία, την ώρα που η Υγεία καταρρέει.

Επανεμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών

Το BBC αντιμετωπίζει ως σύμπτωμα της κρίσης στην Ελλάδα την επανεμφάνιση ασθενειών, όπως η Μαλάρια και η ηπατίτιδα, αλλά και η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του HIV.

Πολλοί σπεύδουν να αποδώσουν την αύξηση στους χρήστες ναρκωτικών, ωστόσο αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ένωσης ιερόδουλων Ελλάδος, "πολλά αγόρια και κορίτσια στρέφονται στην πορνεία λόγω κρίσης, χωρίς εξετάσεις και χωρίς προφυλάξεις.

"Αυτό που ήταν απαραίτητο μέχρι σήμερα -η χρήση προφυλακτικού- σήμερα θεωρείται περιττό" δηλώνει χαρακτηριστικό.

Το αφιέρωμα του BBC στον "μεγάλο ασθενή της Ευρώπης" κλείνει με μια αμφιβολία. Μπορεί άραγε η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών χωρίς να επιδεινωθεί ραγδαία η υγεία των Ελλήνων;

"Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι συνέπειες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πάνω από το 20% του λαού θα ζήσει σε συνθήκες φτώχειας τα επόμενα χρόνια και το κακό που θεωρήσαμε ως παροδικό, θα έχει μεγάλη διάρκεια" δηλώνει ο Ν. Κανάκης εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για το μέλλον.

Μαύρη τρύπα 14 εκατ. ευρώ από παραϊατρικό κύκλωμα

Τον τρόπο αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων ξεσκέπασε το πρωί της Πέμπτης το ΣΔΟΕ, με πόρισμα - φωτιά για τη ύπαρξη παραϊατρικού κυκλώματος που δρούσε μάλιστα με την ανοχή του υπουργείου Υγείας.

Η κομπίνα στήθηκε γύρω από το σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών ειδών και ακτινογραφεί τον τρόπο που νοσοκομεία και γιατροί έβαζαν κατ ' εξακολούθηση χέρι στα ταμεία της χώρας.

Τα στοιχεία του πορίσματος 77 σελίδων είναι απολύτως ενδεικτικά και χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Δυο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με ειδίκευση σε προβλήματα καρδιάς, μια εταιρία προμήθειας ιατρικών ειδών που αφορούν στην καρδιά και προφανώς κάποιοι μεγαλογιατροί καρδιολόγοι κατάφερναν να πλουτίζουν πουλώντας σε ασθενείς (και κατ΄επέκταση στα ταμεία που τελικά πλήρωναν) ιατρικά είδη υπερ-κοστολογημένα από 294% έως 816%.

Η εκμετάλλευση ασθενών

* Μηχανική βαλβίδα καρδιάς τιμολογήθηκε από την παρασκευάστρια εταιρία στην Ιταλία 1.225 ευρώ και κατέληξε να πουληθεί από την ελληνική εταιρία σε ασθενή ιδιωτικού νοσοκομείου, 4.830 ευρώ (κέρδος 294%).

* Ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε με 420 ευρώ ανά τεμάχιο και πουλήθηκε σε ασθενή του ίδιου νοσοκομείου με 3.850 ευρώ (κέρδος 816%).

* Μηχανική βαλβίδα καρδιάς αγοράστηκε με 1.225 ευρώ από την ίδια (πάντα) Ιταλική εταιρία και πουλήθηκε τελικά από την ελληνική εταιρία με 5.450 ευρώ (κέρδος 344%), σε ασθενή μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου.

Στα 14 εκατ. ευρώ τα αφορολόγητα σε 6 χρόνια

Η κομπίνα που φέρεται να είχε στηθεί από τη συγκεκριμένη εταιρία, η οποία έχει έδρα στο κέντρο της Αθήνας και ως ιδιοκτήτες ένα ζευγάρι επιχειρηματιών -όπως τουλάχιστον αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ- απέφερε από την υπερ-κοστολόγηση τα 6 τελευταία χρόνια (και με βάσει όσα τιμολόγια κατάφεραν να συλλέξουν) πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία βέβαια επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέγεθος βέβαια είναι ενδεικτικό αφού μιλάμε μόνο για δύο νοσοκομεία, μόνο για μια εταιρία και μόνο για καρδιολογικά είδη και βέβαια το ποσό μετατρέπεται προφανώς σε δις ευρώ αν αθροιστούν προμηθευτές, φαρμακευτικά είδη, νοσοκομεία, ασθενείς και βέβαια οι γιατροί.

Ο τρόπος δράσης του παραϊατρικού κυκλώματος

Ο επιχειρηματίας και εγκέφαλος της πλεκτάνης προμηθευόταν τα φαρμακευτικά είδη από συγκεκριμένη εταιρία στην Ιταλία.

Για να μπορέσει όμως να υπερ-κοστολογήσει και να κρύψει τα κέρδη φέρεται να έστησε εταιρία στην Κύπρο που (πάντα σύμφωνα με το πόρισμα του ανήκε ολοκληρωτικά).

Η εταιρία εμφανιζόταν να αγόραζε τα φαρμακευτικά είδη από την Ιταλική εταιρία και στη συνέχεια να τα πουλούσε στην Ελληνική.

Παράδειγμα:

* Ένας ημίσκληρος δακτύλιος αγοράστηκε από την Ιταλική εταιρία 420 ευρώ. Η Κυπριακή εταιρία στη συνέχεια εμφανίζεται να την πουλά στην Ελληνική με 3.850 ευρώ. Η Ελληνική την πουλά τελικά στον ασθενή του νοσοκομείου 3.850 ευρώ. Το τελικό κέρδος είναι 816% όμως.

Για να μην φορολογηθούν όμως τα κέρδη ούτε στην Κύπρο, ο Έλληνας επιχειρηματίας φέρεται να είχε στήσει υπεράκτια (offshore) εταιρία με έδρα τις Σεϋχέλλες, η οποία εξέδιδε άλλα τιμολόγια προς την Κυπριακή εταιρία για τις υποτιθέμενες πωλήσεις της προς την Ελλάδα.

Έτσι αφού πληρώνονταν οι Ιταλοί, τα υπόλοιπα χρήματα κατέληγαν στις Σεϋχέλλες σε λογαριασμούς του επιχειρηματία, ενώ είχε αποφύγει τη φορολόγηση σε Ελλάδα και σε Κύπρο.

Τέλος στη μονιμότητα στο δημόσιο βάζει η τρόικα

Νέες απαιτήσεις θα θέσει στο τραπέζι η τρόικα σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ανενεργούς ή λιγότερο κερδοφόρους οργανισμούς στο δημόσιο.

Τα νέα επιβαρυντικά σενάρια θα συζητηθούν στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) που θα έχει σήμερα Παρασκευή το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Στο τραπέζι θα βρεθούν για ακόμα μία φορά οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επικεντρωθούν στις αποκλίσεις που παρουσιάζονται σε σύγκριση με τους στόχους.

Τα νέα δεδομένα ανεβάζουν το ύψος των καινούριων μέτρων στο επίπεδο των 13 έως 14 δισ. ευρώ, με τα μέτρα του 2012 να ανέρχονται 6 δισ. ευρώ, και τα μέτρα του 2013 – 2014 σε 7 με 8 δισ. ευρώ.

Για να βρεθούν αυτά τα χρήματα η τρόικα θα εστιάσει στους κανονισμούς που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς και ζήτημα άρσης της μονιμότητας που υπάρχει στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Επίσης, επιμένει στην περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη στρατηγική, που έχει οδηγήσει σε καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης και έχει χαθεί μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος", δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, στην ομιλία του στους επιχειρηματίες του ΕΒΕΑ.

Τη δυσκολία υιοθέτησης των νέων μέτρων εξήγησε έμμεσα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

Άγονες συζητήσεις στον δρόμο προς την χρεοκοπία

Σε άγονες συζητήσεις εντός και εκτός Ελλάδας επιδίδονται Έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι. Και ενώ η περίφημη διαπραγμάτευση για το PSI βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, κατά μόνας ή όλοι μαζί, προσπαθώντας να βρουν έναν κοινό τόπο.

Η αδυναμία συνεννόησης έρχεται ως επιστέγασμα του βιαστικού και χωρίς καμιά προγραμματική συμφωνία τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση – καθώς αποδεικνύεται πως άλλα εννοούσε ο καθένας όταν έλεγε το «ναι» και άλλα ο κ. Παπαδήμος όταν αναλάμβανε.

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο, κατέληξε σύμφωνα με τον πρωθυπουργό σε νέα έκφραση πλήρους στήριξης προς την κυβέρνηση, αν και είναι γνωστό πως τα αγκάθια παραμένουν.

Φυσικά, οι ειδήσεις από το εξωτερικό κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι.

Ο Σλοβάκος υπουργός των Οικονομικών Ιβάν Μίκλος δήλωσε χθες συζητώντας με δημοσιογράφους πως δεν αποκλείει μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «αν δεν επιτευχθεί καμιά συμφωνία στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει εθελοντική συμμετοχή και θα υπάρξει στάση πληρωμών»!

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch θεωρεί, σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αναλυτή του, πως το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών!

«Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)», ανέφερε χαρακτηριστικά o επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς.

«Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως σχετικά με τον κρατικό τομέα «θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)», καθώς «τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή».

Και ενώ όλοι μας έχουν για χρεοκοπημένους, ο υπουργός των Οικονομικών αξιοποίησε την χθεσινή εμφάνισή του στη Βουλή για να μιλήσει (με αφορμή την προχθεσινή εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων και των συλλήψεων προσώπων «υπεράνω υποψίας» μεταξύ των οποίων και ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ) για… «αυτοκάθαρση του ΣΔΟΕ»!

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που τον θέλουν «ενοχλημένο», γιατί ένας από τους συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος των εφοριακών στο παρελθόν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Μπορεί να είναι και ψηφοφόρος του υπουργού Οικονομικών, μεταξύ των πολλών χιλιάδων ψηφοφόρων του. Στο παρελθόν. Θα δούμε τώρα», είπε προσθέτοντας πως «τίποτα από τα παραπάνω δεν τον έσωσε».

Και βέβαια, έσπευσε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, μεταφέροντας το θέμα σε άλλες επαγγελματικές τάξεις: «Δεν είναι ευχάριστο», είπε, «να βλέπεις τον φερόμενο ως επικεφαλής μιας οικονομικής συμμορίας να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις γνωστό, επώνυμο δημοσιογράφο με στενές σχέσεις με το χώρο της συντηρητικής παράταξης και της Εκκλησίας, να προσάγεται ως κατηγορούμενος. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο και συνιστά επιβαρυντική περίπτωση, να κατηγορείται και να συλλαμβάνεται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και είναι και στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος».

Όλα αυτά, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, στη διάρκεια της οποίας οκ. Βενιζέλος άσκησε νέες πιέσεις, λέγοντας πως μέχρι τη Δευτέρα που ο ίδιος, ως υπουργός των Οικονομικών, θα προσέλθει στο Eurogroup, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί πολλά.

Για άλλη μια φορά, η Βουλή νομοθετεί υπό πίεση και κάτω από εκβιαστικά διλήμματα.

Και μάλιστα την ώρα που όλοι οι ειδήμονες θεωρούν πως και μετά την ολοκλήρωση του PSI, η χώρα θα χρεοκοπήσει ούτως ή άλλως.

Προφανώς οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους αυτές τις προειδοποιήσεις και οδηγούν τη χώρα σε μια μοιραία πορεία προς την καταστροφή.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)