Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Χάρη σε ελληνικά χέρια το πείραμα του CERN


Το πείραμα του CERN και τα αποτελέσματα του είναι λίγο πολύ γνωστά, ωστόσο αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι το...χεράκι της έχει βάλει και η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Αλεξανδρούπολη.

Πολλά από τα υλικά καλωδιώσεων και συσκευές, που λειτουργούν σε περιβάλλον με ακραίες συνθήκες, είναι κατασκευασμένα από μια ελληνική εταιρία, που εδρεύει στην πόλη του Έβρου.

Μάλιστα η εταιρία έχει βραβευτεί με το χρυσό μετάλλιο από το πανευρωπαϊκό κέντρο ερευνών για την ποιότητα των υλικών της.

Το χρήμα του Νότου πάει στον Βορρά

Από τον Νότο στον Βορρά "μετακινούνται" οι καταθέσεις το τελευταίο διάστημα, με τη Γερμανία και την Ολλανδία να αξιοποιούν προς όφελός τους το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Μάιο, την ώρα της μαζικής φυγής αποταμιευτών τόσο από τις ελληνικές όσο και τις ισπανικές τράπεζες, που οδήγησαν σε μείωση των καταθέσεων κατά 36 δισεκατομμύρια σε ένα χρόνο (στα 163 δισεκατομμύρια ευρώ) και 133 δισεκατομμύρια ευρώ (στο 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ) αντίστοιχα, οι καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 124 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις το τελευταίο τρίμηνο.

Η Γερμανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", είναι οι μοναδικές χώρες που αυξάνουν σταθερά και συστηματικά τον τελευταίο χρόνο το ύψος των καταθέσεων που τηρούνται στις τράπεζές τους, επωφελούμενες από τη φυγή καταθέσεων που παρατηρείται στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ή αυτές που έχουν μπει σε πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Η ενίσχυση της ρευστότητας στα 3,1 τρισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή καταθέσεων, που εξασφαλίζει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση στην περιφέρεια, δεν είναι το μοναδικό όφελος για τη Γερμανία, η οποία δανείζεται σήμερα χωρίς κόστος από τις αγορές, προσελκύοντας όχι μόνο μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και αποταμιεύσεις μικροεπενδυτών που φεύγουν πανικόβλητοι από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που εμφανίζει και η Ολλανδία, αυξάνοντας τον τελευταίο χρόνο το επίπεδο των καταθέσεών της κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ στα 878 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία εμφανίζουν ανακοπή της αυξητικής τάσης που είχαν οι καταθέσεις τους τον τελευταίο χρόνο, το ύψος των οποίων αυξήθηκε, αντιστοίχως, κατά 102 δισεκατομμύρια ευρώ στο 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ και κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ, στο 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες πάσχει από γεροντική άνοια

Το αποκάλυψε ο αδερφός του, λέγοντας πως τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν το 1999, όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο.

Η χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε «του έσωσε τη ζωή, αλλά (. . .) επιτάχυνε την διαδικασία της απώλειας της μνήμης του», δήλωσε ο Χάιμε Γκαρσία Μάρκες, αδελφός του τιμημένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1982) Κολομβιανού συγγραφέα, όπως αναφέρει η εφημερίδα El Universal.

"Αυτό που έχει είναι προβλήματα μνήμης. Στην οικογένειά μας, όλοι καταλήγουμε να έχουμε γεροντική άνοια. Κι εγώ ο ίδιος έχω αρχίσει να έχω μερικά μικρά προβλήματα, αλλά εκείνος έχει σοβαρό πρόβλημα", είπε ο αδελφός του συγγραφέα σε φοιτητές στην Καρθαγένα.

Τα δύο αδέλφια μιλούν σχεδόν καθημερινά στο τηλέφωνο. Ο Χάιμε ζει στην Κολομβία και ο "Γκάμπο", όπως είναι γνωστός ο συγγραφέας, ζει με τη γυναίκα του Μερσέδες σε ένα προάστιο της πόλης του Μεξικού.

Εκεί ο συγγραφέας γιόρτασε τα 85α του γενέθλια τον Μάρτιο, με φίλους του καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Ο Χάιμε είπε ότι προσπάθησε να κρατήσει το πρόβλημα μυστικό, διότι είναι "η δική του ζωή", αλλά αποφάσισε να μιλήσει για να σταματήσουν "οι φήμες".

Ανέφερε πως προσπαθεί συνεχώς να θυμίζει πράγματα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που συνεχίζει να έχει "το χιούμορ, τη χαρά και τον ενθουσιασμό που πάντα είχε", ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί λυπηρό ότι ο διάσημος λατινοαμερικάνος συγγραφέας δεν θα ολοκληρώσει το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του, Ζω για να τη διηγούμαι.

"Δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να το κάνει, αλλά ελπίζω πως κάνω λάθος", είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προτείνει ένα νέο νομοσχέδιο, που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Οι δηλώσεις Ολάντ έγιναν προς εκπροσώπους της κοινότητας αυτής, οι οποίοι φοβούνταν μια μεταστροφή, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Λοράν Φαμπιούς σχετικά με τις γαλλοτουρκικές σχέσεις.

"Ο πρόεδρος είχε εκφράσει τις δεσμεύσεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Θα τις τηρήσει" δήλωσε η γαλλική Προεδρία στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας μια τηλεφωνική συνομιλία που έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ και έναν εκπρόσωπο του Συμβουλίου Συντονισμού των αρμενικών οργανώσεων στη Γαλλία (CCΑF).

Ο αρχηγός του κράτους έχει "πάντα τη βούληση να προτείνει ένα νομοσχέδιο για την καταστολή της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων" αναφέρεται σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το CCΑF, το απόγευμα του Σαββάτου, και αφορά σε αυτή τη συνομιλία.

Να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία πρέπει να σώσει το ευρώ, κάλεσε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της χώρας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο κ. Γκάουκ επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δυσκολεύεται να εξηγήσει γιατί είναι ζωτικής σημασίας η Γερμανία να διαδραματίσει ρόλο-"κλειδί" στη διάσωση του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες.

«Μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσει τι αφορούν όλα αυτά. Και μερικές φορές, υπάρχει έλλειψη προσπάθειας να πούμε ανοικτά στο λαό τι πραγματικά συμβαίνει» πρόσθεσε ο Γκάουκ.

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα της οικονομίας

Κύμα αποκρατικοποιήσεων, δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης, άνοιγμα επαγγελμάτων και συγχωνεύσεις οργανισμών προανήγγειλε άμεσα ή εμμέσως με την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποιίος κράτησε χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα της οικονομίας προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας

Το κύριο βάρος, είπε θα δοθεί στην ολοκλήρωση των 6 αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες [Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου], στην εκκίνηση 9 ακόμη αποκρατικοποιήσεων [lease back 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ], οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, καθώς και 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεων, πχ. λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ.,

«Κάθε ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα Ευρώ λιγότερο από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα βάθαιναν περισσότερο την ύφεση και την κοινωνική κρίση στην χώρα», είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, όχι στην ύπαρξη του Μνημονίου, αλλά (α) στην κατάρρευση του κρατικοδίαιτου μοντέλου ανάπτυξης «που επί 35 συναπτά έτη δαπανά ετησίως 5% έως 10% περίπου περισσότερα απ' ότι παράγει, κυρίως μέσω της αλόγιστης επέκτασης ενός αναποτελεσματικού, ισοπεδωτικού, κομματοκρατούμενου και διαχειριστικά εντόνως ελλειμματικού κράτους», (β) στην σπατάλη και την κακοδιαχείριση των κοινωνικών παροχών, (γ) στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, (δ) στις υψηλές αμυντικές δαπάνες, (ε) στην αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και (στ) στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και των δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων και αγορών. Γενενικότερα όμως λόγω του πνεύματος κοινωνικής αποστροφής που αυτοί οι περιορισμοί έχουν δημιουργήσει γύρω από τις έννοιες: Ανταγωνισμός, αξιοκρατία, ανταγωνιστικότητα, αριστεία, δημιουργικότητα, επιχειρηματικότητα, παραγωγικότητα.

Δεν φταίει το μνημόνιο
«Ακουσα να υποστηρίζεται ότι το μνημόνιο φταίει για τη κρίση. Είναι λάθος αυτό και δεν εξυπηρετούμε την αλήθεια. Το Μνημόνιο είναι επακόλουθο της κρίσης στην Ελλάδα», είσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο μνημόνιο αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Για την διαπραγμάτευση χρειάζονται 2...
«Για να διαπραγματευτούμε πρέπει και το έτερο μέλος να θέλει να διαπραγματευτεί, θυμίζω την δήλωση της κ. Λαγκάρντ. Αν δεν θέλει, θα πρέπει να περιμένεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την άμεση ανάγκη η Ελλάδα να πάρει μέτρα σημειώνοντας παράλληλα ότι η επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης ώστε να γίνει με ηπιότερο τρόπο η προσαρμογή.

«Η επιμήκυνση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να μας δώσει περισσότερα χρήματα. Και αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο κ, Στουρνάνας.

Παρέθεσε στη συνέχεια τους τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο. (Α) Περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, (Β) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, (Γ) Αναπτυξιακή ώθηση (Δ) Εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)