Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ISDA: Πιστωτικό γεγονός το PSI

Η Διεθνής Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) που συνεδρίασε απόψε για το ελληνικό PSI, αποφάσισε ομόφωνα ότι το πρόγραμμα της ανταλλαγής των ομολόγων συνιστά πιστωτικό γεγονός. Αναμένεται η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, γνωστών ως CDS.

ISDA: Πιστωτικό γεγονός το PSI

Η αρμόδια επιτροπή της ISDA στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έκρινε ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, προσδίδει στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων υποχρεωτικό χαρακτήρα που αφορά όλους τους ομολογιούχους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αποπληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, τα γνωστά ως CDS για τα ελληνικά ομόλογα. Ηδη η αρμόδια επιτροπή της ISDA όρισε δημοπρασία για τα CDS, στις 19 Μαρτίου, προκειμένου να καθοριστεί η τιμή ανάκτησης της αρχικής αξίας των ομολόγων.

Υπολογίζεται ότι η αξία των ελληνικών CDS είναι περίπου 3,2 δισ. δολάρια.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ISDA στα αγγλικά

Μιλώντας, πάντως, νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε καταστήσει σαφές ότι η όποια απόφαση της ISDA για πιθανή ενεργοποίηση των CDS δεν αφορά την ελληνική οικονομία.

«Σε αυτή την Ένωση μετέχουν 200 τράπεζες και αυτό εμάς δεν μας αφορά καθόλου, διότι το καθαρό ποσό που διακυβεύεται παγκοσμίως εάν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια. Ποσό παντελώς αδιάφορο για την ελληνική οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία» είχε αναφέρει ο κ.Βενιζέλος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Washington Post, οι συνέπειες στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά θα ήταν περιορισμένες.

Τα μέλη της ISDA που αξιολογούν αν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα είναι τα εξής:
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank, N.A.
Morgan Stanley
Societe Generale
UBS

Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland

Voting Non-dealers
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel LLC(First Term Non-dealer)
D.E. Shaw Group (First Term Non-dealer)
Elliott Management Corporation (Third Term Non-dealer)
Pacific Investment Management Co., LLC (Second Term Non-dealer)

Τι χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το κούρεμα

Περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο το ΙΚΑ χάνει περίπου 3,5 δις ευρώ. Εάν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνει τα ταμεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.


Διάχυτος είναι ο προβληματισμός για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων μετά το κούρεμα των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας όμως με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων ειναι δεδομένο πως θα τεθεί και πάλι επί τάπητος.

Οπως δήλωσε o καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Χιόνης "τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν ζημιές μεγαλύτερες των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, απώλειες από ομόλογα τα οποία είχαν στην κατοχή τους και τα χρησιμοποιούσαν ως εγγύηση προκειμένουν να βρουν ρευστότητα και έτσι να ανταποκρίονται στις ανάγκες που δημιουργούνται για την καταβολή των συντάξεων, των εφάπαξ και της ιατροφαρμακευτικής περιθαλψης".

Στο ερώτημα εάν με την αυξανόμενη ανεργία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τα ασφαλιστικά ταμεία ο κύριος Χιόνης απάντησε "η αύξηση της ανεργίας θα επιβάρυνε ούτως ή άλλως τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα μετά την περιοκοπη των ομολόγων και τη μη υποκατάσταση αυτής της απώλειας με κάτι άλλο η ζημιά θα γινει ακόμη μεγαλύτερη. Και ενα κεντρικό ζητούμενο είναι πως θα μπορεσουν τα ασφλαλιστικά ταμεία να ανταποκριθούν σε ολα αυτά. Το ελληνικό δημόσιο έχει πει οτι θα αναπληρώσει αυτές τις απώλειες με τη διάθεση κάποιων περιουσιακών στοιχείων, οικοπέδων και ακινήτων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει ειναι εάν αυτά που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο για την περικοπή των ελληνικών ομολόγων μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά των απωλειών που έχουν γίνει από τα ομόλογα. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Μόνο το ΙΚΑ για παράδειγμα χάνει γύρω στα 3 με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ".

Ποιους αφορά o νέος φόρος ακινήτων -

Στα γκισέ της εφορίας θα πρέπει να στηθούν και πάλι φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, που κατά τη διάρκεια του 2011 είχαν μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση ή στην ακίνητη περιουσία τους, καθώς επίσης και όσα φυσικά πρόσωπα κατείχαν την 1η-1-2011 ή και την 1η-1-2012 (κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία) κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό για τις πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν φέτος οι πολίτες, αλλά και συνηθέστερα λάθη ή απορίες των φορολογουμένων.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν το 2011 μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος, σε ηλεκτρονική μορφή μέσω διαδικτύου, νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), στην οποία θα πρέπει να καταγράψουν τις συγκεκριμένες μεταβολές. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου 2012.

Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν, την 1η-1-2011 ή και την 1η-1-2012, κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Αν είχαν τα ακίνητα αυτά καί την 1η-1-2011 καί την 1η-1-2012 θα πληρώσουν δύο φορές τον ΦΑΠ!

Το IIF καλωσορίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI

Η επιτυχής ολοκλήρωση του IIF αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δυνατότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει οικονομικό περιβάλλον και ανάπτυξης, δήλωσε ο Γιόσεφ Ακερμαν, πρόεδρος του IIF και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank.
Το IIF καλωσορίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI

Ο κ. Άκερμαν εκτιμά επίσης ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI θα αποτελέσει τον καταλύτη ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας. «Αυτά είναι σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης χρέους στην ευρωζώνη» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Τσάρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του IIF επισημαίνει πως πρόκειται για «την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία». «Η προθυμία των ομολογιούχων και των ελληνικών αρχών σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη της ευρωζώνης να προωθηθεί μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων είναι κρίσιμης σημασίας. Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στις αγορές, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να χτίσει στη βάση της δύναμης που θα προκύψει από τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις».

Χίλιοι την ημέρα στον στρατό των ανέργων

Οι άνεργοι έφθασαν το 1.033.507 άτομα και αυξήθηκαν κατά 299.862 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2010 (αύξηση 40,9%) και κατά 3.920 άτομα σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο. Στις γυναίκες το ποσοστό έφτασε στο 25,3%. Στους άνδρες ήταν 17,7%

Θραύση κάνει η ανεργία σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Τον Δεκέμβριο «σκαρφάλωσε» στο 21% από 14,8% τον ίδιο μήνα του 2010.

Εντός του 2011 στις στρατιές των ανέργων προστέθηκαν 300.000 άτομα και πλέον ο συνολικός τους αριθμός φθάνει στα 1.033.507 άτομα.

Δηλαδή, πέρυσι εν μέσω βαθιάς ύφεσης, κάθε μήνα έχαναν τη δουλειά τους 25.000 εργαζόμενοι, ή 1.000 κάθε εργάσιμη ημέρα.

Στους νέους η ανεργία λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς εκτοξεύτηκε στο 51,1% από 39% έναν χρόνο πριν.

Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς ύφεσης και εντός του 2012, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τόσο φέτος όσο και το 2013. Μάλιστα η ΓΣΕΕ προβλέπει ότι εντός του έτους θα φτάσει το 25%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 1,5 εκατ. ανέργους.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη από τη «στατιστική» ανεργία. Προστίθεται δε πως η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τη μείωση του επιδόματος ανεργίας διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μείγμα με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο 2011 ανήλθε σε 21%, (από 20,9% τον Νοέμβριο) έναντι 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010.

Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η άνοδος του ποσοστού, η Ελλάδα... απειλεί να φτάσει την Ισπανία στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά.

Οι άνεργοι έφτασαν τα 1.033.507 άτομα και αυξήθηκαν κατά 299.862 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2010 (αύξηση 40,9%) και κατά 3.920 άτομα σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.899.319 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν 334.445 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2010 (- 7,9%).

Η ανεργία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι «γένους θηλυκού». Στις γυναίκες το ποσοστό ανέβηκε στο 25,3% (από 18,7% τον Δεκέμβριο 2010). Στους άνδρες ήταν 17,7% από 11,9% έναν χρόνο πριν. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (24,5% από 15,8% τον Δεκέμβριο 2010). Ακολουθούν η Μακεδονία - Θράκη (23,1% από 16,3%), η Αττική (21,5%).

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, τα στοιχεία για την ανεργία δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. «Κρύβουν σκόπιμα τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους χιλιάδες απλήρωτους, τις τεράστιες μειώσεις μισθών».

Στο 51,1% η ανεργία στους νέους έως 24 ετών

Σε δυσθεώρητα ύψη έφτασε η ανεργία των νέων. Στις ηλικίες έως και 24 ετών η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2011 ανήλθε στο 51,1%, από 39% τον Δεκέμβριο του 2010. Δηλαδή ο ένας στους δύο νέους αδυνατεί να βρει δουλειά. Στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο 28,7%, από 21% έναν χρόνο πριν και στην ομάδα 35-44 ετών φτάνει το 17,9%, από 12,2%.

Στα 24,88 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 30,6 δισ. ευρώ το 2011

Σε δυσθεώρητα ύψη έφθασε το ταμειακό έλλειμμα το 2011. Διαμορφώθηκε στα 24,88 δισ. ευρώ ή 11,5% του ΑΕΠ, παρά την... καταιγίδα εισπρακτικών μέτρων.

Παράλληλα, στα τέλη Δεκεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του έφθασαν στα 5,73 δισ. ευρώ, από 6,65 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2011.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ταμειακό έλλειμμα δεν είναι ταυτόσημο με το δημοσιονομικό που λαμβάνει υπόψη η τρόικα, αλλά αποτελεί ένδειξη για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 30,6 δισ. ευρώ το 2011.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

  • Το ταμειακό έλλειμμα του 2011 επηρεάστηκε αυξητικά από το γεγονός ότι το περασμένο έτος εξοφλήθηκαν χρέη παρελθόντων ετών του ελληνικού κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Ενα σημαντικό τμήμα από τις οφειλές αυτές αφορά στα χρέη των κρατικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, τα οποία εκκρεμούσαν από προηγούμενα έτη και τακτοποιήθηκαν με καταβολές ομολόγων εντός του 2011, αλλά «κατανεμήθηκαν» στα δημοσιονομικά ελλείμματα των ετών που αφορούσαν. Συνεπώς, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 4,1 δισ. ευρώ δεν θα συμπεριληφθεί στα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, που θα ανακοινωθούν επισήμως τον Απρίλιο, για το έτος 2011.
  • Στο ταμειακό έλλειμμα συμπεριελήφθησαν και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις προς δημόσιες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 69 εκατ. ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση.

Eισπράξεις φόρων
Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ορισμένες εισπράξεις φόρων του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβ-ρουαρίου 2012 αφορούν βεβαιωμένους φόρους του 2011 που θα μειώσουν περαιτέρω το έλλειμμα του προηγούμενου έτους.

Εκτιμούν δε ότι, εάν συνυπολογιστούν όλες αυτές οι «προσαρμογές», το τελικό ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 9% και 9,5% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών, από τα 5,73 δισ. ευρώ που όφειλε το Δημόσιο στις 31 Δεκεμβρίου 2011:

  • 588,92 εκατ. ευρώ ήταν ληξιπρόθεσμα χρέη υπουργείων.
  • 5,14 δισ. ευρώ ήταν χρέη νοσοκομείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης. Από το ποσό αυτό, 1,28 δισ. ευρώ οφείλονταν από τα νοσοκομεία, 2,82 δισ. ευρώ ήταν οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, 817,8 εκ. ευρώ ήταν χρέη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και 219,1 εκ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας

Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα θα κερδίσει εαν ξεπεράσει γρήγορα το στάδιο της ''ανακούφισης'' και εκμεταλλευτεί τον χρόνο που ''αγόρασε'' ενώ μένει να αποδειχτεί εαν θα ακολουθήσεις και άλλα κουρέματα τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις υπόλοιπες στην ευρωζώνη.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

''Είναι πολύ περίπλοκη και είναι και πολύ σημαντική. Η ελληνική αναδιοργάνωση χρέους 206 δισ. ευρώ έχει αφήσει τον κόσμο να πνίγεται σε μια θάλασσα από νούμερα, προσπαθώντας να βγάλει νόημα από την συμφωνία.

Ένα απλό γεγονός όμως είναι ότι, ασχέτως της περιπλοκότητας, η Ελλάδα έχει δομήσει αυτή τη συμφωνία έτσι ώστε να έχει αρκετή επιτυχία. Η αναδρομική επιβολή ρητρών συλλογικής ευθύνης, που δίνουν την δυνατότητα στην απόφαση της πλειοψηφίας των ομολογιούχων να επιβληθεί στο συνολο των επενδυτών, ίσως μοιάζει άδικη για τους αντιρρησίες. Όμως πρακτικώς διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να υποχρεώσει όλους τους ομολογιούχους του ελληνικού δικαίου να συμμετάσχουν.

Το άμεσο ερώτημα της επόμενης μέρας θα είναι να δούμε πόσα ομόλογα του διεθνούς δικαίου, που καλύπτουν το 14% περίπου των 206 δισ. ευρώ, θα προσφερθούν για ανταλλαγή. Είναι δύσκολο να προσφερθούν αρκετά ώστε να επιτευχθεί το όριο του 95% που έχει δηλώσει το ΔΝΤ ότι είναι απαραίτητο για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η Ελλάδα έχει απειλήσει να μην πληρώσει καθόλου τους αντιρρησίες ομολογιούχους του διεθνούς δικαίου. Ετσι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νομική μάχη. Υπάρχει όμως και η προοπτική να αντλήσει περισσότερα η Αθήνα απ’όσα προβλέπεται, απλά και μόνο αν δεν πληρώσει κάποιους ομολογιούχους.

Ολ’αυτά φτάνουν για να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Πράγματι, πολλοί επενδυτές έχουν πια «κλείσει διακόπτες», πάσχοντας από μια διετή ασθένεια που ονομάζεται «σύνδρομο ελληνικής κόπωσης». Άλλοι θεωρούν ότι η συμφωνία είναι άσχετη, καθώς πιστεύουν ότι η Αθήνα σύντομα θα υποχρεωθεί να κηρύξει κι άλλη στάση πληρωμών, αν θέλει να έχει μια ελπίδα να μειώσει το χρέος της σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Όμως η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. Πρώτον, πιθανότατα θα λειτουργήσει ως πείραμα σε τυχόν μελλοντικές αναδιοργανώσεις στην ευρωζώνη, παρά τις δηλώσεις των επισήμως περί του αντιθέτου.

Η ανακούφιση από το χρέος που θα αποκομίζει η Ελλάδα, πιθανότατα θα αποδειχθεί τονωτική για τους πολιτικούς σε άλλες χρεωμένες χώρες όπως η Πορτογαλία ή και η Ιταλία ή η Ιρλανδία, στο μέλλον, ειδικά όταν σταθμίζεται μαζί με απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα.

Δεύτερον, η συμφωνία ήδη, από αρκετές απόψεις, καθορίζει την μελλοντική μορφή της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα υγιή τρόπο. Το ζήτημα της «προτεραιότητας στην αποπληρωμή» (seniority) είναι μεγάλος φόβος για κάποιους επενδυτές. Η προτεραιότητα που εξασφάλισαν θεσμοί όπως η ΕΚΤ και η European Investment Bank στην εν λόγω συμφωνία, ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία στις καλές εποχές. Όμως, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι διεθνείς επενδυτές έχουν αφήσει τις περιφερειακές αγορές ομολόγων στην τύχη τους, η σκέψη ότι υπάρχουν ομολογιούχοι που μπορεί ξαφνικά να αυτοανακηρυχθούν «ανώτεροι» είναι πολύ ενοχλητική.

Η πιθανή χρήση των ρητρών CACs είναι επίσης κάτι που θα πρέπει οι επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης να συνηθίσουν για όλα τα νέα χρεόγραφα της ευρωζώνης. Αυτό ίσως δεν είναι κακό, αλλά η χρήση τους στην Αθήνα δείχνει το πώς εισάγεται ένα επιπλέον στοιχείο πιστωτικού κινδύνου για τους επενδυτές ομολόγων.

Αν κοιτάξουμε από μια απόσταση, τα μεγάλα ζητήματα στην κρίση της ευρωζώνης παραμένουν άλυτα. Η συμφωνία ανταλλαγής είναι μόνο ένα ακόμη βήμα στην μακρά στρατηγική της Ευρώπης να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο της ελληνικής συμφωνίας μαζί με την φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ θα επιτρέψουν στους ρυθμιστές να πάρουν μια ανάσα. Όμως, όπως είπε ένας κεντρικός τραπεζίτης εκτός της ευρωζώνης «Το να κερδίζεις χρόνο αποδίδει, μόνο όταν χρησιμοποιείς αυτό το χρόνο με κάποιο σκοπό.»

Από αυτή την άποψη, η στρατηγική δεν μπορεί να ανακηρυχθεί απόλυτη επιτυχία, παρά τις περιχαρείς δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Εξακολουθούν να πρέπει να διασφαλίσουν ότι το οχυρό για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας, κυρίως, είναι επαρκές.

Ο κίνδυνος τώρα, ακόμη και την ώρα που η Ελλάδα κλείνει την συμφωνία με τους πιστωτές της, είναι να επαναληφθεί το γνωστό μοτίβο: Οι ρυθμιστές να πετύχουν κάτι, οι αγορές να εφησυχάσουν και να χαθεί ο δυναμισμός πριν τελειώσει η δουλειά. Οι επενδυτές έχουν δείξει υπομονή μέχρι στιγμής στο έτος. Όμως οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το ράλι στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας παραμένουν σαθρές, με πολλούς διεθνείς επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο.

Θα υπάρξει ανακούφιση όταν η Ελλάδα κλείσει την συμφωνία ανταλλαγής. Όμως υπάρχει ακόμη σκληρή δουλειά για την υπόλοιπη ευρωζώνη''.

Το 42% των καταστημάτων στη Σταδίου έβαλαν λουκέτο

Αύξηση 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο εμφανίζει η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας (Μάρτιος 2012) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Στην Αττική η αναλογία κλειστών καταστημάτων προς ανοικτά είναι 25,6%, δηλαδή έχουν βάλει λουκέτο 2.374 επιχειρήσεις επί του συνόλου που είναι 9.275 επιχειρήσεις.

Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα κρισιμότερη από το προηγούμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν τον Μάρτιο του 2011. Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42,0% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό ήταν 31,5% και ένα έτος πριν 33,8%, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη η αναλογία φτάνει στο 33,8%.

Παρ όλα αυτά, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν κάποια επιπλέον συμπεράσματα. Η οδός Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του 26,2%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Παρ όλα αυτά, η Πατησιών λόγω του μεγάλου μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 50%.

Άλλες περιοχές

Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων αφού σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ηρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), τα κλειστά καταστήματα αυξάνονται αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.

Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 23,7%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 (19,8%) και το Μάρτιο του 2011 (16,8%).

Το Χαλάνδρι παρουσιάζει χαμηλότερη συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαιμαντά) σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, με ένα ποσοστό της τάξης του 20% και πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων, τόσο στο Χαλάνδρι όσο και στον Πειραιά και γενικότερα σε εμπορικούς δρόμους, οι οποίοι ξεπερνούν τις 100 επαγγελματικές στέγες κατά μήκος, τα κλειστά καταστήματα παρατηρούνται στο τέλος ή στην αρχή των οδών και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση από το κομμάτι του δρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κατεξοχήν εμπορικό. Ενδεικτικό είναι ότι στο Χαλάνδρι, επί της Ανδρέα Παπανδρέου, στο εμπορικότερο κομμάτι δεν υπάρχει ούτε ένα κλειστό.

Στις περιοχές του Περιστερίου, της Γλυφάδας και του Αμαρουσίου έγινε προσπάθεια να καταγραφούν εμπορικές ζώνες (πιάτσες) και όχι εμπορικοί δρόμοι, προσπαθώντας να γίνει πληρέστερη προσέγγιση στις εμπορικές περιοχές. Προκύπτει αναλογία κλειστών ανοικτών καταστημάτων στο Περιστέρι 23,1% (120 κλειστές επιχειρήσει σε σύνολο 520). Στη Γλυφάδα η αναλογία είναι 18,8% με 124 κλειστές επιχειρήσεις επί συνόλου 658 και στο Μαρούσι η αναλογία είναι 17% με 56 κλειστές επιχειρήσεις επί 329 συνολικά επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης:

"Η έρευνα μπορεί να δείχνει μια θλιβερή πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα μας βοηθά να τεκμηριώσουμε το νέο αναπτυξιακό πλάνο του εμπορίου. Η επιδείνωση του δείκτη επιβίωσης στο εμπόριο με το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά δείχνει ότι οι οποίες αντοχές της αγοράς εξαντλούνται. Η ψυχολογία και η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική, αλλά οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες μας να πάνε χαμένες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την μάχη της καθημερινής επιβίωσης και να κρατήσουμε ανοικτά τα καταστήματα μας".

Δίκες με ένα κλικ και από το σπίτι σας

Κατάθεση αγωγής με ένα κλικ μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποφεύγοντας τις ουρές στα δικαστήρια, μαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλες τις δίκες τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνται χειρόγραφα, ηλεκτρονικό πινάκιο με ανάρτηση στο Διαδίκτυο ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι όταν πλησιάζει η δίκη τους, μέχρι και παράσταση δικηγόρων με τηλεδιάσκεψη περιλαμβάνει το μακρόπνοο πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον κωδικό e-justice.

Αυτό είναι το αισιόδοξο σχεδιάγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε ότι "η ελληνική Δικαιοσύνη κάτω από το βάρος των διαχρονικών προβλημάτων σήμερα βουλιάζει. Αν δεν μπούμε δυνατά στις νέες τεχνολογίες και δεν εφαρμοστεί η πληροφορική, τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα".

Το κόστος των ρυθμίσεων για να περάσει η Δικαιοσύνη από την εποχή του χαρτιού στην ηλεκτρονική υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης επιστρατεύτηκε προτζέκτορας, μέσω του οποίου παρουσιάστηκε βήμα - βήμα και σε πραγματικό χρόνο η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων, λειτουργία που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες δύο εβδομάδες.

'Ενα βήμα πριν την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Nα σημειωθεί ότι έχουν διανεμηθεί οι πρώτες πεντακόσιες κάρτες σε δικηγόρους, οι οποίες αποτελούν την ηλεκτρονική σφραγίδα τους ώστε να είναι σε θέση να καταθέτουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών οποιαδήποτε προσφυγή από το γραφείο ή το σπίτι τους με το πάτημα ενός κουμπιού, αποφεύγοντας τις ουρές που αποτελούν συνηθισμένη εικόνα στα δικαστήρια.

Ενδεικτικό μάλιστα της ανταπόκρισης που θα έχει το πρόγραμμα είναι ότι οι αιτήσεις στο ΔΣΑ για ηλεκτρονική κάρτα έφτασαν τις 3.000.

Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:

* Στατιστικά της Δικαιοσύνης: Αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών στοιχείων, καθώς ίσως είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε τέτοιο σύστημα.

* Ηλεκτρονικό πινάκιο: Θα υπάρχει η δυνατότητα να αναρτάται στο Διαδίκτυο το καθημερινό πινάκιο των δικαστηρίων και να ενημερώνονται εξ αποστάσεως δικηγόροι και διάδικοι.

* Ψηφιακά πρακτικά: Η τήρηση των πρακτικών με τη μέθοδο της μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης επεκτείνεται, εκτός από τις πολιτικές δίκες, στα ποινικά δικαστήρια και τα ειρηνοδικεία. Το έργο αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας και της ακρίβειας των πρακτικών, τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνται χειρόγραφα σε τετράδια από τους γραμματείς των δικαστηρίων.

Πρώτο θέμα το "κούρεμα" στα διεθνή ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στα ρεπορτάζ και στις ανταποκρίσεις των περισσότερων διεθνών πρακτορείων και Μέσων Ενημέρωσης είναι η επιτυχημένη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Το πρακτορείο Reuters ήταν αυτό που πρώτο μετέδωσε την είδηση ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 85%, για τίτλους που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, επικαλούμενο τόσο Έλληνα αξιωματούχο, όσο και παράγοντες της αγοράς.

Στο 85,8% το κούρεμα - στο 95,7% με τα CACs


Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή των ομολόγων), ενώ στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs) η συμμετοχή θα φτάσει στο 95,7%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, αφορά σε ομόλογα ύψους 152 δισ. ευρώ (σε συνολικό ύψος 177,4 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, στις 10 το βράδυ. Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στη 1.00 μετά το μεσημέρι, δήλωσε: «εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)