Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΧ: Μόνο ηλεκτρονικά φόρος-τέλη

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα πρέπει να αναζητήσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία θα περιλαμβάνουν και το φόρο πολυτελείας για αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ. εκ.

Η ΓΓΠΣ δεν θα ταχυδρομήσει τα σχετικά ειδοποιητήρια, καθώς θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να ανατρέξουν στην ειδική εφαρμογή στο TAXISnet, όπου θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος και θα λαμβάνουν έναν κωδικό πληρωμής.

Με αυτόν τον κωδικό, θα πληρώνουν τα τέλη ή και το φόρο πολυτελείας στις τράπεζες.

Φορολογικά βάρη και περικοπές 3,7 δισ. προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Βέβαια μέτρα αύξησης εσόδων και μείωσης δαπανών, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2014, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα προβλέπονται νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις), αλλά και δραματικές περικοπές δαπανών ύψους 2,2 δισ. ευρώ στους τομείς των συντάξεων, υγείας, παιδείας και άμυνας.
Πρόκειται για τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2014 και η αγωνία του οικονομικού επιτελείου εστιάζεται στο να μη ζητήσει η τρόικα επιπλέον μέτρα για το επόμενο έτος.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων στους επόμενους μήνες, εντός των οποίων πρέπει να εισπραχθούν περίπου 17 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα διαπιστώνει πως δεν εισπράττεται το σύνολο των βεβαιωμένων και δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε μήνα, καθώς και νέες τρύπες στα δημόσια έσοδα. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους θα πρέπει να υποχωρήσει σε 7,3 δισ. ευρώ, από 9,5 δισ. ευρώ, φέτος ενώ το πρωτογενές έλλειμμα (Κρατικού προϋπολογισμού και όχι Γενικής Κυβέρνησης) θα πρέπει να μειωθεί σε 400 εκατ. ευρώ, από 3,1 δισ. ευρώ, που θα κλείσει φέτος. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, τα έσοδα του Δημοσίου το 2014 θα μειωθούν κατά 2,5% και θα διαμορφωθούν σε 49,6 δισ. ευρώ, από 50,8 δισ. ευρώ, που εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος. Η μείωση που καταγράφεται παρά την αύξηση της φορολογίας αντανακλά τα μειωμένα εισοδήματα επί των οποίων επιβάλλονται οι φόροι.

Ο αρχικός στόχος είναι η μείωση του συνολικού ύψους των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ και η διαμόρφωσή τους στο ποσό των 50,2 δισ. ευρώ, από 53,5 δισ. ευρώ, φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες θα μειωθούν κατά 3,3 δισ. ευρώ, στο ποσό των 41,4 δισ. ευρώ, από 44,7 δισ. ευρώ, φέτος.

Περικοπές κονδυλίων Δραστικές είναι οι περικοπές δαπανών και στο επόμενο έτος, που αποτελούν συνέχεια των περικοπών που ήδη έχουν υλοποιηθεί φέτος. Το ανησυχητικό είναι πως το «μαχαίρι» στα κονδύλια μπορεί να φτάσει ακόμη βαθύτερα, εάν η τρόικα διαπιστώσει πως οι στόχοι των εσόδων του 2014 είναι φιλόδοξοι και υπάρχει αβεβαιότητα για την επίτευξη των στόχων.
Οι κατηγορίες δαπανών που θίγονται είναι:
* Το κονδύλι για τις συντάξεις θα μειωθεί περαιτέρω κατά 423 εκατ. ευρώ, με παρεμβάσεις όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, τη μείωση κατά 162 εκατ. ευρώ, των συντάξεων των ένστολων, καθώς επίσης από «ουρές» επιπτώσεων από φετινά μέτρα.
* Το κονδύλι για τις αποδοχές θα μειωθεί κατά 260 εκατ. ευρώ, με παρεμβάσεις όπως η «κινητικότητα» και οι «αποχωρήσεις» που θα εξοικονομήσουν 59,5 εκατ. ευρώ, τη μείωση των αναπληρωτών καθηγητών (61,8 εκατ. ευρώ), μείωση μισθών στους ΟΤΑ.
* Το κονδύλι για την Αμυνα μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ, με το κύριο βάρος να πέφτει στην ακύρωση στρατιωτικών προμηθειών ύψους 69 εκατ. ευρώ, το κλείσιμο στρατοπέδων και τη μείωση των εισακτέων.
* Το κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα μειώνεται κατά 78 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταβολής πλέον του ΕΚΑΣ, σε όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος.
* Οι δαπάνες των ΔΕΚΟ μειώνονται κατά 180 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
* Τοπική Αυτοδιοίκηση: τα κονδύλια περικόπτονται κατά 160 εκατ. ευρώ, μέσω της μείωσης των αποδιδόμενων πόρων.
* Εκπαίδευση: τα κονδύλια μειώνονται κατά 33,5 εκατ. ευρώ, λόγω της ισόποσης μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
«Αφαίμαξη» φυσικών προσώπων
* Τα φορολογικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2014 και υπό την έννοια αυτή είναι νέα μέτρα, θα αποδώσουν στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό των 1.468,6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να επωμίζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, θα επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους το 2014, λόγω της κατάργησης του συνόλου των φοροαπαλλαγών (ενοικίων, διδάκτρων, τόκων κ.λπ.), με εξαίρεση τις ιατρικές δαπάνες, τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου και τις δωρεές προς δημόσιο και δημόσιους φορείς.
Το ποσό που θα εισπράξει το ΥΠΟΙΚ από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ.
816 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες
* Από τη «φορολογική μεταρρύθμιση» που νομοθετήθηκε και θα ισχύσει το 2014 προβλέπεται επίσης η είσπραξη ποσού ύψους 816 εκατ. ευρώ, κυρίως από την αύξηση της φορολογίας των μη μισθωτών φορολογουμένων (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες), που θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το υπερβάλουν ποσό.

Tεκμήρια διαβίωσης και προκαταβολή 55%
Οι έχοντες ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται ακόμη και εάν έχουν ζημιές, αφού στην περίπτωση αυτή θα «ενεργοποιούνται» τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ θα βαρύνονται και με προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος.
Επίσης, η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 816 εκατ. ευρώ θα προέλθει από:
* Την αύξηση της φορολογίας των καθαρών κερδών (χρήσης 2013) των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας), καθώς θα φορολογηθούν με συντελεστή 26%, (αντί 20%) μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% (από 20%) για το υπερβάλλον ποσό.
* Την αύξηση της φορολογίας των Ο.Ε. και Ε.Ε. εταιρειών για τα κέρδη χρήσης 2013, με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας), καθώς θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από 20% που ήταν.
* Την αύξηση της φορολογίας των Α.Ε. και των ΕΠΕ, που θα φορολογηθούν για τα καθαρά κέρδη του 2013 με συντελεστή 26% από 20%. Η επιβάρυνση μειώνεται από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων από 25% σε 10%.
Πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν επίσης από την επιβολή του φόρου πολυτελείας (141,7 εκατ. ευρώ), την αύξηση των παραβόλων για τις αγωγές (50 εκατ. ευρώ) και την αύξηση της φορολογίας των πλοίων (60 εκατ. ευρώ).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)