Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

"Πικρό" ΕΚΑΣ για διπλοσυνταξιούχους

xrimata eurosΤην ώρα που η Τρόικα πιέζει και η κυβέρνηση συζητά και νέα, αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος, ως ένα από τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού κενού του 2014, η διοίκηση του ΙΚΑ προχωρά – λίγο καθυστερημένα - σε εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων.
Με επείγον έγγραφό της μάλιστα, προς όλα τα υποκαταστήματα ζητεί από τους υπαλλήλους να ξεκινήσουν άμεσα διασταυρώσεις στοιχείων σε συνταξιούχους που έπαιρναν ΕΚΑΣ το οποίο κόπηκε όταν βρέθηκε ότι έχουν υπερβεί το εισοδηματικό όριο.
Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο συνταξιούχος λάμβανε και δεύτερη σύνταξη και είχε αποκρύψει το στοιχείο αυτό από το ΙΚΑ, τότε θα του ζητηθεί να επιστρέψει το διπλάσιο ποσό από αυτό που έλαβε.
Προσαυξημένο, κατά 5% όμως, θα επιστρέφεται το ΕΚΑΣ, ακόμη κι από τους συνταξιούχους που το λάμβαναν – ενώ δεν το δικαιούνταν - με υπαιτιότητα του ΙΚΑ. Στις περιπτώσεις δικαιούχων που με βάση τη φορολογική τους δήλωση φαίνεται ότι σε προηγούμενα έτη έλαβαν αναδρομικά ποσά λόγω σύνταξης, θα πρέπει να κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ εκκαθαριστικά της εφορίας επόμενων ετών για να φανεί το πραγματικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις.
Τα ποσά θα παρακρατούνται σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ, μέσω συμψηφισμού με τη μηνιαία σύνταξη.

Έρχονται περικοπές συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες;

sintaksi2Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεών τους αναμένεται να βρεθούν οι συνταξιούχοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, καθώς η τρόικα ζητεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα ευγενή ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ το 2014.





Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομικού κενού περίπου 100 εκατ. ευρώ στα ευγενή ταμεία, που πιθανότατα θα καλυφθεί από μειώσεις συντάξεων.
Στο «στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι πάντως έχουν ήδη υποστεί μία σειρά περικοπών στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να κλείσει το κενό -αν δεν βρεθούν άλλες πηγές εσόδων- θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις κατά μέσο όρο 8%.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προσωρινή σύνταξη και την συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62

agrotesΔύο ευνοϊκές ρυθμίσεις - για την προσωρινή σύνταξη και τη συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62 – που απαλείφθηκαν από το νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου στη Βουλή.
Η προσωρινή σύνταξη που θα δώσει οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, θα καταβάλλεται ακόμα και σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και θα φτάνει πλέον το 95% του ποσού που αντιστοιχεί στον ασφαλισμένο. Η ρύθμιση θα περιορίσει την οδύσσεια που βιώνουν οι ασφαλισμένοι, περιμένοντας ακόμα και δύο χρόνια για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης. Να σημειώσουμε ότι σήμερα είναι σε εκκρεμότητα πάνω από 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ από τα Ταμεία.

ΙΚΑ: Πώς χάνεται η σύνταξη για μια μέρα

sintaxiΕπιπλέον έτη αναμονής για τη συνταξιοδότηση, μειωμένες συντάξεις ή ακόμη και απώλεια του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα μπορεί να προκαλέσει ο λανθασμένος, ακόμη και για...1 ημέρα, υπολογισμός της ηλικίας των ασφαλισμένων (ή των τέκνων για τα ανήλικα) από τα ασφαλιστικά ταμεία σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Ασφαλιστικό.

Το ΙΚΑ, με εγκύκλιο, διευκρινίζει ότι το όριο ηλικίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή έναρξης ή λήξης δικαιώματος ή υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, θεωρείται ότι συμπληρώνεται την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γέννησης του ασφαλισμένου και "ανοίγει" παράθυρο να ζητήσουν την έκδοση νέων αποφάσεων όσοι ασφαλισμένοι έχουν τυχόν αδικηθεί. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα:
• Άνδρας ασφαλισμένος με 4.500 ημέρες εργασίας, ο οποίος έχει γεννηθεί την 1/1/1948, συμπληρώνει το 65ο την 31/12/2012 και θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη. Αντίθετα, εάν έχει γεννηθεί στις 2/1/1948, επειδή η ημερομηνία συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του είναι η 1/1/2013 θα συνταξιοδοτηθεί είτε με μειωμένη σύνταξη είτε στα 67.
• Μητέρα ανηλίκου τέκνου πρέπει να συμπληρώνει τις απαιτούμενες 5.500 ημέρες ασφάλισης έως την προηγούμενη από την ημέρα ενηλικίωσης του παιδιού. Ετσι, τέκνο που γεννήθηκε στις 12/1/1992, ενηλικιώνεται στις 11/1/2010, και η μητέρα ασφαλισμένη μόνο εφόσον συμπληρώνει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης έως τις 11/1/2010, κατοχυρώνει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50. Διαφορετικά χάνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρα ανηλίκου και ακολουθεί τα αυξημένα όρια.
ika logoΔιευκρινίσεις σχετικά με την ακριβή ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας που καθορίζεται από την ασφαλιστική νομοθεσία ως όριο σε κάθε περίπτωση κατοχύρωσης ή θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παρείχε το ΙΚΑ απαντώντας σε ερωτήματα ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με το ΙΚΑ κατ' επέκταση της εφαρμογής των διατάξεων του Αστικού Κώδικα -ο οποίος προβλέπει ότι για τη συμπλήρωση της ενηλικίωσης υπολογίζεται και η μέρα γέννησης - στις διατάξεις συνταξιοδότησης το όριο ηλικίας ως κριτήριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή έναρξης ή λήξης δικαιώματος ή υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, θεωρείται ότι συμπληρώνεται την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γέννησης και ώρα 24:00.
Επομένως, όταν η ημερομηνία γέννησης είναι η πρώτη ημέρα ενός μήνα, το έτος συμπληρώνεται με την παρέλευση 12 μηνών και συγκεκριμένα με την παρέλευση και της τελευταίας ημέρας του δωδέκατου μήνα, ο οποίος ημερολογιακά είναι ο προηγούμενος εκείνου της γέννησης.

Πώς θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην εθελούσια έξοδο


sintaksi2Εφάπαξ και εξολοκλήρου από τον εργοδότη θα προκαταβάλλονται οι εισφορές προαιρετικής ασφάλισης για προγράμματα εθελούσιας εξόδου σύμφωνα με τροπολογία που περιλήφθηκε στο νόμο «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Α' 268/10-12-2013).
Η σχετική τροπολογία αναφέρει πως ασφαλισμένοι που θα συμμετέχουν από 14 Νοεμβρίου 2013 και εφεξής σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, που προβλέπουν την κάλυψη των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης, η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος κρίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση και εφόσον η πλήρης καταβολή των εισφορών της προαιρετικής ασφάλισης γίνει εφάπαξ, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Στην περίπτωση αυτή το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δύναται να ασκηθεί μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος, που αντιστοιχεί στην προαιρετική ασφάλιση, ενώ η εφάπαξ προκαταβολή των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης γίνεται -σύμφωνα με τα οριζόμενα στο οικείο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου-εξολοκλήρου από τον εργοδότη, απευθείας στους φορείς υποχρεωτικής ασφάλισης.
Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται με τα ποσοστά υπολογισμού τους, που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το κόστος δε των εισφορών αυτών εκπίπτει ως επιχειρηματική δαπάνη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους του εργοδότη από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την τροπολογία, ασφαλισμένοι, οι οποίοι, έχουν ενταχθεί πριν τις 14.11.2013, ή έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης, δύνανται, με την εφάπαξ καταβολή από τους ίδιους μέχρι τις 31.1.2014, του συνόλου των υπολειπόμενων εισφορών, που αφορούν στην προαιρετική ασφάλιση να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις, που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Σνταξιοδότηση των Στρατιωτικών...

Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 60 ετών ή με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από την 1-1-2015 οι ένστολοι. Στον οδηγό που παρουσιάζει σήμερα ο Ασφαλιστικός και Εργασιακός Σύμβουλος...
της «Εφ.Συν.» παρατίθενται όλες οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις (Στρατός Ξηράς, Πολεµικό Ναυτικό, Πολεµική Αεροπορία), στα Σώµατα Ασφαλείας (αστυνοµικοί, λιµενικοί) και στο Πυροσβεστικό Σώµα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη συνταξιοδότηση το κυρίαρχο στα Σώματα Ασφαλείας, τις Ενοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ο χρόνος υπηρεσίας, ο οποίος διαφοροποιείται ανάλογα με τον χρόνο που κάποιος ασφαλίστηκε στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο κατηγορίες:
1) Ασφαλισµένοι έως την 31/12/1992
2) Ασφαλισµένοι µετά τις 1/1/1993
Η βάση λοιπόν είναι η υπηρεσία των 24,5 ετών. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, με τις διαρκείς αλλαγές στη μνημονιακή Ελλάδα, ήδη από το 2011 αυτή η βάση ουσιαστικά καθίσταται ανενεργός, αφού κάθε χρόνο προστίθενται σ’ αυτήν περισσότερα έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Αναλυτικότερα με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν. 3865/2010, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα (24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας) μέχρι την 31-12-2014, αυξάνεται σταδιακά από την 1-1-2011 η υποχρέωση συντάξιμης υπηρεσίας. Ετσι για την υποβολή αίτησης η συντάξιμη υπηρεσία για σύνταξη διαμορφώνεται ως εξής:
■ Οσοι το 2011 συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας υποβάλλουν την αίτησή τους στα αντίστοιχα 26 έτη.
■ Οσοι το 2012 συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας υποβάλλουν την αίτησή τους στα αντίστοιχα 27 ½ έτη.
■ Οσοι το 2013 συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας υποβάλλουν την αίτησή τους στα αντίστοιχα 29 έτη.
■ Οσοι το 2014 συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας υποβάλλουν την αίτησή τους στα αντίστοιχα 30 ½ έτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κείμενες διατάξεις δεν μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και ο χρόνος καταβολής, όποτε και αν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης (το 2015, το 2017, το 2020 κ.λπ.). Από την άλλη, για τη συμπλήρωση των 24 ½ ετών υπηρεσίας συνυπολογίζονται αθροιστικά η πραγματική υπηρεσία στο Σώμα (από την ημέρα κατάταξης στη Σχολή), η στρατιωτική θητεία (απαιτείται η εξαγορά της – στην ενέργεια ή κατά τη συνταξιοδότηση), η προϋπηρεσία στις δημόσιες υπηρεσίες (ως τέτοια λογίζεται και η προϋπηρεσία στον στρατό με την ιδιότητα του ΕΠΥ – ΟΠΥ) και στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. τα ένσημα σε ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.).
Πάντως, ιδιαίτερη υπόμνηση χρειάζεται στο γεγονός ότι η μάχιμη πενταετία, ως πραγματική και συντάξιμη, συνυπολογίζεται και αφαιρείται από τον επιπλέον χρόνο που προστίθεται στα 24 ½ έτη, δηλαδή όσοι το 2013 συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας έχουν τη δυνατότητα εντός του ιδίου έτους να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης καθώς συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 29 ετών που απαιτούνται και η μάχιμη πενταετία εφόσον υπάρχει (δηλαδή να έχει 5 έτη υπηρεσίας σε μάχιμη οργανική μονάδα).
Τι ισχύει για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31-12-2010
Αυτής της κατηγορίας οι ασφαλισμένοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3865/2010, τόσο στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, και μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης όποτε επιθυμούν και άμεσα να έχουν την έναρξη καταβολής της σύνταξής τους.
Επίσης, τα προαναφερόμενα ισχύουν ακόμα και αν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1-1-2015, δηλαδή δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από τη δημοσίευση του Ν. 3865/2010.
Τι ισχύει για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1/2015
Οσοι ένστολοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας) μετά την 1-1-2015 δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας ή το 60ό έτος της ηλικίας τους. Για τη συμπλήρωση των 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας συνυπολογίζονται τα έτη υπηρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ., η στρατιωτική θητεία (με εξαγορά), ο χρόνος προϋπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΜΘ – ΟΠΥ – 5ετούς), ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης, ο ελάχιστος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου (ΑΕΙ ή ΤΕΙ), εφόσον ο εν λόγω χρόνος δεν συμπίπτει με άλλο συντάξιμο χρόνο (π.χ. Στρατό, ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.), τα διπλά χρόνια ΕΚΑΜ – ΤΕΕΜ – Πτητικά, καθώς και η μάχιμη πενταετία (αλλά με καταβολή εισφορών). Αναλυτικότερα θα πρέπει να επισημανθεί:
■ Για όσους έχουν καταταγεί έως την 31-12-1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1-1-2015 και μετά, στα ως άνω 40 έτη υπηρεσίας συμπεριλαμβάνονται και αναγνώριση 3 πλασματικών ετών. Ωστόσο τα πλασματικά αυτά έτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον αν αναγνωριστούν ως συντάξιμα, δηλαδή με την καταβολή των κρατήσεων που ανέρχονται σε 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών για κάθε μήνα αναγνώρισης.
■ Για όσους απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος εκτός των περιπτώσεων επιβολής ποινής που συνεπάγεται την απώλεια καταβολής σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους.
Σ’ αυτή την κατηγορία καθιερώνεται σύνταξη που αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:
α) τη βασική (το ύψος για το 2012 καθορίστηκε στα 360 ευρώ) που δεν αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές και
β) την αναλογική, το ύψος της οποίας καθορίζεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν υποβάλει για τον χρόνο ασφάλισης που διανύεται από την 1-1-2011 και εφεξής.
■ Ιδιαιτέρως, όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του Δημοσίου έως την 31-12-2010 και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2015 δικαιούνται αναλογικό τμήμα σύνταξης ως εξής:
α) επιμέρους τμήμα που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο έως την 31-12-2010 και
β) επιμέρους τμήμα με βάση τον χρόνο ασφάλισης από την 1-1-2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης, με βάση τα καθοριζόμενα κάθε φορά ποσοστά αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών.
■ Οσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά μετά την 1-1-2011 στην ΕΛ.ΑΣ. υπάγονται υποχρεωτικά στον Κλάδο Κύριας σύνταξης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, πλην όσων έχουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ, οπότε ασφαλίζονται στο Δημόσιο.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Σύνταξη μέσω ΙΚΑ για μητέρες με ανήλικο ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ
Μετά την απόσυρση της επαίσχυντης εγκυκλίου, μέσω της οποίας ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης όλως εξωθεσμικώς επέλεξε να νομοθετήσει, προλαβαίνουν οι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ που έχουν ανήλικο τέκνο να συνταξιοδοτηθούν μέσω των διατάξεων του ΙΚΑ που αφορούν τις μητέρες ανηλίκων (συνταξιοδότηση στα 50 με 18,3 έτη ασφάλισης ή 5.500 ημέρες ασφάλισης).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι μητέρες ανήλικων τέκνων που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ και ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από τις 31/12/1992 δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα των μητέρων ανηλίκων που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα ο ΟΑΕΕ δεν προβλέπει στις διατάξεις του τη χορήγηση συντάξεων λόγω γήρατος, πριν από τη συμπλήρωση των 36 ετών ασφάλισης και του 61ου έτους της ηλικίας για το 2011. Τα έτη ασφάλισης και η ηλικία αυξάνονται προοδευτικά κατά ένα έτος μέχρι και το έτος 2015, οπότε σύνταξη χορηγείται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και την πραγματοποίηση τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης ή τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης.
Ωστόσο ένα παραθυράκι που… ξέφυγε από τα μνημονιακά λαγωνικά την τελευταία τριετία είναι η συνταξιοδότηση μέσω του ΙΚΑ των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ μητέρων. Αναλυτικότερα οι μητέρες οι οποίες έχουν ανήλικο παιδί, είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ και έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μέχρι 31/12/1992, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέσω ΙΚΑ με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης σε μικρότερη ηλικία και παρακάμπτοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ΟΑΕΕ. Οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει το κόλπο της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι αυτές οι ασφαλισμένες να έχουν πραγματοποιήσει σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ συνολικά 5.500 μέρες ασφάλισης (18,3 έτη ασφάλισης).
Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι ασφαλισμένες έχουν τις εξής δυνατότητες:
-Να έχουν τουλάχιστον 1.500 ημέρες ασφάλισης (5 χρόνια) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και παράλληλα τις 500 (1,5 έτος) από αυτές να τις διανύσουν στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου.
-1.000 μέρες ασφάλισης (3,3 έτη) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις οποίες 300 την τελευταία 5ετία πριν από την υποβολή της αίτησης για χορήγηση σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως μητέρας ανηλίκου.
Αναλυτικότερα στην περίπτωση που η μητέρα ανηλίκου είναι ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ, αλλά στο παρελθόν είχε ασφαλιστεί ως μισθωτή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και συμπλήρωσε τουλάχιστον 700 μέρες ασφάλισης, μπορεί να αλλάξει ασφαλιστικό φορέα (διαγραφή από τον ΟΑΕΕ και έναρξη ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως μισθωτή), προκειμένου να συμπληρώσει τις επιπλέον 300 μέρες ασφάλισης που απαιτούνται για την προϋπόθεση των 1.000 ημερών και να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός του 2011 σε ηλικία 52 ετών για μειωμένη σύνταξη και σε ηλικία 57 ετών για πλήρη σύνταξη. Διαφορετικά, η ελεύθερη επαγγελματίας θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΑΕΕ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας της, δηλαδή έπειτα από 13 ή 8 χρόνια αντίστοιχα! Βέβαια όλα τα ανωτέρω ισχύουν για τους άντρες χήρους που έχουν ανήλικο τέκνο…
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Πώς διπλασιάζεται ο χρόνος υπηρεσίας
Για τον υπολογισµό του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο (Μονάδες Εκστρατείας) απαιτείται οι άντρες να έχουν συµπληρώσει 24 ½ χρόνια υπηρεσίας ενώ απαιτείται 20ετία αν πρόκειται για τρίτεκνους, γυναίκες και άνδρες, που θεµελιώνουν δικαίωµα µέχρι 31/12/2010. Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγµατοποιήσει πτητικά εξάµηνα, προκειµένου να προσµετρηθεί ο χρόνος των εξαµήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται:
• Για όσους συµπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011, για την προσµέτρηση των πτητικών απαιτείται 1½ χρόνος επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, δηλαδή να συµπληρώσουν 19 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012, για την προσµέτρηση των πτητικών απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, δηλαδή να συµπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013, για την προσµέτρηση των πτητικών απαιτούνται 4 ½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, δηλαδή να συµπληρώσουν 22 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014, για την προσµέτρηση των πτητικών απαιτούνται 6 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, δηλαδή να συµπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και µετά, για την προσµέτρηση των πτητικών απαιτείται να συµπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγµατοποιήσει εξάµηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε µονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στην ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές, προκειµένου να προσµετρηθεί ο χρόνος των εξαµήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται:
• Για όσους συµπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011, για την προσµέτρηση των παραπάνω εξαµήνων απαιτείται ένας χρόνος επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συµπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012, για την προσµέτρηση των παραπάνω εξαµήνων απαιτούνται 2 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συµπληρώσουν 22 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013, για την προσµέτρηση των παραπάνω εξαµήνων απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συµπληρώσουν 23 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014, για την προσµέτρηση των παραπάνω εξαµήνων απαιτούνται 4 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συµπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
• Για όσους συµπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και µετά, για την προσµέτρηση των παραπάνω εξαµήνων απαιτείται να συµπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
……………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο φόρος ακινήτων με παραδείγματα

Δείτε ενδεικτικά παραδείγματα για τη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας με βάση τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΑ).
Ο υπολογισμός με βάση την τιμή ζώνης, τα τετραγωνικά και την περιοχή στην οποία βρίσκεται το φορολογούμενο ακίνητο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα για το νέο φόρο στα ακίνητα σε διαμέρισμα στο Μαρούσι και σε μονοκατοικία στη Ραφήνα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)