Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Σύνταξη στα 67 και για τους προ του '93

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι ένα από τα μέτρα που ήδη έχει παρουσιαστεί στην τρόικα η οποία το δέχεται, ενώ όλα δείχνουν πως το πράσινο φως θα ανάψει και από τους πολιτικούς αρχηγούς.Έχει υπολογιστεί πως για κάθε χρόνο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης τα Ταμεία έχουν όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Τα ελλείμματα είναι τεράστια, ειδικά μετά τις περικοπές και έτσι αναζητείται τρόπος ελάφρυνσης των Ταμείων.

Τα σχέδια που μελετώνται είναι δύο. Το ένα προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 και για τους παλιούς ασφαλισμένους νωρίτερα από το 2015 όπως προβλέπει ο ήδη υπάρχον νόμος.

Ωστόσο φαντάζει πιο “δελεαστική” η παράταση κατά δύο χρόνια (κέρδη δηλαδή για τα Ταμεία ενός δισεκατομμυρίου) για όλους τους ασφαλισμένους παλαιούς και νέους.

''Μόνο λόγια οι απειλές για ελληνική έξοδο''

Οι Financial Times πρωτοτυπούν με την ανάλυση πως ''όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα είναι ο κεντρικός μοχλός που κρατά την ευρωζώνη ενωμένη. Εάν η Ελλάδα φύγει, τότε θα σπάσει ένα σημαντικό ταμπού''.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Ποιος μπλοφάρει με την ελληνική έξοδο;

''Οι πρόσφατες δηλώσεις από την ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι αναφορές ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αποχωρήσει είναι δύσκολο να ερμηνευθούν. Σε ποιο βαθμό οι προειδοποιήσεις αυτές είναι αληθινές;

Η χρονική συγκυρία είναι μάλλον ύποπτη, δεδομένου ότι συμπίπτουν με την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα ώστε να εκτιμηθεί η πορεία του προγράμματος λιτότητας.

Από την άλλη πλευρά, αντικατοπτρίζουν το κλίμα μεταξύ των αξιωματούχων. Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε, δεδομένης μάλιστα της ευκολίας και της προθυμίας με την οποία συζητούν πλέον την πιθανότητα εξόδου.

Για παράδειγμα, στις αρχές της εβδομάδας ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Philip Roesler βγήκε στην τηλεόραση στη ζώνη prime time για να πει:

«Εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί σε αυτές τις προϋποθέσεις, τότε δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες πληρωμές». Προσέθεσε ότι είναι «πολύ επιφυλακτικός» ότι η χώρα μπορεί να διασωθεί και πως η προοπτική εξόδου της από το ευρώ «δεν είναι πλέον τόσο τρομακτική».

Τα σχόλια αυτά αποκτούν άλλη βαρύτητα καθώς και οικονομικοί αναλυτές όπως ο Willem Buiter λέει ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανέρχεται πλέον στο 90%.

Ο Martin Lueck τη UBS όμως, υποστηρίζει στην τελευταία του έκθεση ότι όλα αυτά είναι μόνο λόγια.

«Αν και αναγνωρίζουμε το μέγεθος της απογοήτευσης των Ευρωπαίων πολιτικών με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, οι κεντρικοί τραπεζίτες όπως και οι αντιπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον. Δεν συμμεριζόμαστε τη θέση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας ότι η έξοδος της Ελλάδας «δεν είναι πια τόσο τρομακτική». Μπορεί να υπήρξε μία ευκαιρία, αμέσως μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πυροδότηση των CDS το Μάρτιο, όταν η χώρα πρακτικά είχε χάσει τη σημασία της ως συστημικός κίνδυνος για την ευρωζώνη στο σύνολό της… Εάν υπήρχε μία πιθανότητα για ελεγχόμενη έξοδο, τότε ήταν η στιγμή κατά την άποψή μας»

Ενώ η Grexit γίνεται ολοένα και λιγότερο πιθανή, τα προβλήματα της Ισπανίας εντείνονται:

«Το πρόβλημα έχει να κάνει μόνο με τον κίνδυνο μετάδοσης. Εν τω μεταξύ, από το Μάρτιο τα οικονομικά και τραπεζικά προβλήματα της Ισπανίας έχουν γίνει πλέον τόσο ανησυχητικά, παρά την πρόσφατη συμφωνία για στήριξη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος με 100 δις. ευρώ, που η χώρα δεν είναι διόλου ασφαλής και μπορεί ακόμη να αναγκαστεί να ζητήσει πρόγραμμα καθολικής στήριξης από την τρόικα. Σε μηδενικό χρόνο, η Ισπανία άρχισε να μας ανησυχεί τόσο πολύ όσο η Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια.

Κατά την άποψή μας, στο μικρό χρονικό διάστημα από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κρίση της ευρωζώνης έχει κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ελληνική έξοδος – έστω και σε θεωρητικό επίπεδο – δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Σύμφωνα με τη δική μας οπτική, ο κίνδυνος θα ήταν πολύ υψηλός και θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξετύλιγμα του συνόλου της ευρωζώνης, γιατί οι αγορές θα θεωρούσαν ότι αφού έγινε για την Ελλάδα θα γίνει και για την Πορτογαλία. Και αφού γίνει για την Πορτογαλία γιατί να μην γίνει και για την Ισπανία; Και θα ακολουθήσει η Ιταλία, η Γαλλία κ.ο.κ»

Υπό αυτή την έννοια, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα είναι ο κεντρικός μοχλός που κρατά την κατάσταση ενωμένη. Εάν η Ελλάδα φύγει, τότε θα σπάσει ένα σημαντικό ταμπού.

Κανείς δεν αρνείται ωστόσο, ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, υπό την παρούσα μορφή, δεν είναι βιώσιμη αν όχι επιδεινούμενη.

Η UBS εκτιμά τώρα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,2% φέτος έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,4% και θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2,5% τον επόμενο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα – με την ελπίδα επέκτασης της τρέχουσας προθεσμίας από το 2014 τουλάχιστον μέχρι το 2016. Αυτό όμως, θα απαιτήσει επίσης μεγαλύτερη χρηματοδότηση της στήριξης λόγω του συνεχιζόμενου ελλείμματος στον προϋπολογισμό της.

Ο Lueck εκτιμά ότι η τρόικα θα ενδώσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παρά τις προειδοποιήσεις. Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να αφήσουμε την Ελλάδα να βυθιστεί περισσότερο στον φαύλο κύκλο χρέους – ύφεσης. Αναφέρει:

«Ο κεντρικός στόχος πρέπει να είναι να δώσουμε τη δυνατότητα για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Νομίζουμε ότι μπορεί να δοθεί κάποια ανακούφιση από την τρόικα με τη μορφή ενός δανείου-γέφυρα και/ή με το να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα να ανταποκριθεί στην υποσχεθείσα δημοσιονομική προσαρμογή. Εκτιμούμε επίσης ότι θα υπάρξει ένας ακόμη γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πιθανότατα με τη μορφή μίας συμφωνίας τύπου Λέσχης των Παρισίων.»

Μπορούμε απλώς να μαντέψουμε τι θα πράξουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί με αυτά...''

Και το όργιο διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο ζει και βασιλεύει!

- Εφοριακοί και δημόσιοι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην κορυφή της διαφθοράς

- Εφοριακός ζήτησε μίζα 100.000 ευρώ και τιμωρήθηκε μόλις με προσωρινή παύση έξι μηνών

- Σε εξέλιξη έλεγχος όλων των «πόθεν έσχες» των περίπου 60 υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ "ΧΑΔΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣΣυναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και… άφεση αμαρτιών στους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, αποτυπώνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011, που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την «πρωτοκαθεδρία» στις περιπτώσεις διαφθοράς διατηρούν οι εφοριακοί, λόγω της φύσης της εργασίας τους, και υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και συχνά υψηλό βαθμό στη διοίκηση.

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών «κάτω από το τραπέζι» και ελλιπή ή αδικαιολόγητα «πόθεν έσχες». Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής, γεγονός που οδήγησε το γενικό επιθεωρητή στην άσκηση ένστασης ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δυνατότητα που όμως περιορίζεται από το νέο πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4057/12 ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό, ύστερα από παρέμβαση του κ. Ρακιντζή, είναι αυξημένες περίπου κατά 10% συγκριτικά με πέρσι, στοιχείο που καταδεικνύει την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και τη διατήρηση των προβλημάτων κακοδιοίκησης. Ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων (εν συνόλω 1.250) που ήταν υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγησή τους ανεπαρκής.

Ενδεικτική η περίπτωση εφοριακού στη ΔΟΥ Τρικάλων, ο οποίος από το 1995 ώς το 2006 εξέδιδε χρηματικά εντάλματα πληρωμής για την εξόφληση δανείων ή λογαριασμών στους δήμους Φαρκαδόνας και Πιαλείων, τα οποία όμως ουδέποτε απέδωσε. Έτσι, ιδιοποιήθηκε περίπου 175.000 ευρώ. Το πειθαρχικό παρελθόν του ήταν πλούσιο, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε και άλλη πειθαρχική δίωξη για υπεξαίρεση σε παράβολα Δημοσίου (ΚΤΕΟ) αξίας 22.000.000 δρχ. Στον υπάλληλο είχε αρχικώς επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών.

Σε άλλη περίπτωση, εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση σε επιχείρηση. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό του επέβαλε προσωρινή παύση έξι μηνών. Απολύθηκε από το δευτεροβάθμιο.

Προϊστάμενος του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πελοπόννησο παρέδωσε σε εταιρεία επιταγές 230.000 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει την επιχορήγηση της επένδυσης, χωρίς να ελέγξει το σχετικό φάκελο. Σε άλλη υπόθεση, ο ίδιος εξέδωσε επιταγή ποσού 467.300 ευρώ ως προκαταβολή της προβλεπόμενης επιχορήγησης (50%), παρά το γεγονός ότι ήταν ελλιπή τα δικαιολογητικά. Αρχικά του είχε επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Υπάλληλος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Θήρας απαλλάχθηκε από πειθαρχικό παράπτωμα, αν και χορηγούσε βεβαιώσεις μη οφειλής σε επιχειρήσεις που δεν είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικ. Υπηρεσιών του ΕΟΤ απαλλάχθηκε από το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, αν και με πράξεις ή παραλείψεις του από το 2006 έως το 2010 συνέβαλε στην πρόκληση οικονομικής ζημίας σε βάρος του ΕΟΤ (από την υπογραφή δελτίων τουρισμού) και στη δημιουργία υποχρεώσεων σε βάρος του. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι και ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένσταση.

Σχεδόν το 70% των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει τελεσθεί από «παλιούς» υπαλλήλους με α' βαθμό και αρκετά χρόνια υπηρεσίας (τουλάχιστον 20-25). Πολλοί κατέχουν θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων κ.ά.).

Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται αναδρομικός έλεγχος όλων των «πόθεν έσχες» των περίπου 60 υπαλλήλων της Δ/νσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι «ξηλώθηκαν» πριν από μήνες μετά τις καταγγελίες επιχειρήσεων.

Οι υπάλληλοι ενέκριναν επιδοτήσεις τουριστικών μονάδων, αν και οι επιχειρηματίες προσκόμιζαν πλαστές εγγυητικές επιστολές. Μάλιστα, φέρεται να έχουν αποδεχθεί τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές, ύψους 8 εκατ. ευρώ από υποψήφιους επενδυτές. Ο Γενικός Επιθεωρητής σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών διερεύνησαν με ποιο τρόπο παραβιάζονταν οι διαδικασίες προτεραιότητας για την εξέταση των φακέλων, ώστε να επισπευσθούν οι επιδοτήσεις στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Ελπίδες σωτηρίας από το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι

Οι αγορές ερμηνεύοντας τον ιταλό τραπεζίτη θεωρούν πως η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει ομολόγα χωρών σε κρίση.

Στις διεθνείς χρηματαγορές επιστρέφει η ελπίδα για την επίλυση της ευρωκρίσης. Η ΕΚΤ, η οποία εδώ και καιρό αρνείται τον ρόλο του «σωτήρα» του ευρώ, αναλαμβάνει πλέον την αποστολή να δώσει πειστικές απαντήσεις στη κρίση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι δείκτες των μετοχών κατέγραψαν χθες αυξήσεις μετά τη «μαγική» ρήση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε διάσκεψη επενδυτών στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ. Και πιστέψτε με», είπε, «αυτό θα είναι αρκετό».

Οι δηλώσεις Ντράγκι είχαν άμεση επίδραση στην αγορά ομολόγων. Τα επιτόκια ισπανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας μειώθηκαν χθες κάτω από το όριο του 7%.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι στα χρηματιστήρια ήταν οι μετοχές των τραπεζών. Η μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ανέβηκε κατά 5%, ενώ άνοδο μέχρι και 8% κατέγραψαν και οι μετοχές ιταλικών και γαλλικών τραπεζών.

Ικανοποίηση στη Γαλλία, σκεπτικισμός στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Βάιντμαν είναι αντίθετος προς την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

«Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ΕΚΤ εγκαταλείπει τους δισταγμούς και τερματίζει τον πανικό στις αγορές» δήλωσε ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς από την τράπεζα Berenberg. «Αν η ΕΚΤ αρχίσει εκ νέου τις αγορές ομολόγων, τότε Ισπανία και Ιταλία κερδίζουν το χρόνο που χρειάζονται για να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντράγκι «πολύ θετικές». Στη Γερμανία ωστόσο, οι προθέσεις της ΕΚΤ και του προέδρου της αναμένεται να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν αντιτίθεται, ως γνωστόν, στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Εκπροσωπεί ωστόσο μια μειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι της άποψης ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να δανείζει απευθείας σε κράτη. «Αν η ΕΚΤ δίνει χρήματα σε τράπεζες για 1% γιατί να μην ισχύει το ίδιο για επενδύσεις και ορισμένα κράτη;» διερωτήθηκε ο κ. Ρέιντερς σε συνέντευξή του. Τα υψηλά επιτόκια είναι δυσβάσταχτα για τις χώρες σε κρίση. «Βραχυπρόθεσμα, μόνο η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)