Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

11 δις ζητουν....

Ας ρίξουμε μια ματιά τι μας ζητούν οι εγχώριοι «υπεύθυνοι» κυβερνήτες μας και οι off-shore ύπατοι καθοδη­γητές τους. Ας δούμε, επιγραμματι­κά, τους αριθμούς που δεν βγαίνουν. Ας συνειδητοποιήσουμε τι μας ζητούν αυτοί που προεκλογικά δεν είχαν κα­νένα πρόβλημα να μας παραμυθιάσουν με τα περί επαναδιαπραγμάτευ­σης και άλλες ωραίες ιστορίες. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη , σήμερα μας ζητούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, γύρω στα 11 δι­σεκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατα­νέμονται ως εξής:

♦ Στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθουν οι φόροι από τα εκκαθα­ριστικά του 2012. Ως γνωστόν, μέσω των εκκαθαριστικών, εισπράττονται φέτος ο αυξημένος φόρος εισοδή­ματος (λόγω μείωσης αφορολογή­του, λόγω κατάργησης φορολογικών δαπανών και λόγω τεκμηρίων), η ει­σφορά αλληλεγγύης αλλά και το τέ­λος επιτηδεύματος από όσους δεν θα προλάβουν να κλείσουν τα βιβλία τους μέχρι τις 16 Ιουλίου.

♦ Πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του 2012. Για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, οι εισπράξεις έφτασαν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, οι ει­σπράξεις μπορεί να είναι μικρότερες, καθώς χιλιάδες Έλληνες έχουν χάσει τη δουλειά τους και, ως εκ τούτου, δι­καιούνται να μην πληρώσουν.

♦ Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ χρωστάνε οι μικρο-οφειλέτες του Δη­μοσίου. Πρόκειται για όσους οφείλουν ποσά έως 10.000 ευρώ. Σε αυτούς τους μικρο-οφειλέτες, θα προστεθούν και όσοι δεν πλήρωσαν το λεγόμενο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Πρόκειται για περίπου 500.000 Έλληνες, οι οποίοι οφείλουν περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Η συντριπτική τους πλειονότητα απλώς δεν έχει να πληρώσει.

♦ Εκκρεμεί η είσπραξη του ΦΑΠ 2010, του ΦΑΠ 2011 και του ΦΑΠ 2012.

♦ Τον Νοέμβρη θα έχουμε τα τέλη κυ­κλοφορίας, μέσω των οποίων θα καταβάλουμε άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Δεν υπάρχουν...

Το προφανές ερώτημα που προ­κύπτει, είναι αν υπάρχει η δυνατότη­τα να πληρωθούν αυτά τα ποσά από ανθρώπους που είδαν τα εισοδήματά τους να περικόπτονται άγρια (οι τυχεροί), από ανθρώπους που υποα­πασχολούνται ή από ανθρώπους που είναι ήδη άνεργοι και με μηδενικές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι «λογιστές» που θε­ωρούν τους εαυτούς τους πολιτικούς, υπολογίζουν, από τα 1.403.446 ση­μειώματα που έχουν ήδη αποσταλεί, να εισπράξουν 1,33 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι από την εκκαθάριση του συνό­λου των 5,7 εκατομμυρίων φορολογι­κών δηλώσεων είχαν μπει στα ταμεία του κράτους 1,1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ο έξτρα φόρος που καλείται να πληρώσει κάθε νοικοκυριό ανέρχεται σε 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο!

Κάπως έτσι καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη λογιστών για να διαπιστώσει ότι τα όρια του κόσμου εξαντλήθηκαν. Έχει ανάγκη από πολιτικούς και πολιτι­κές που θα έχουν επαφή με τον κόσμο και την πραγματικότητα.

Έως τη Δευτέρα οι ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του ΙΚΑ

Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών.

Η παράταση είχε κριθεί αναγκαία λόγω της υποβολής πληθώρας σχετικών αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Έτσι λοιπόν στις 16/7/2012, λήγουν οριστικά η προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού, κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής, η προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012 και η προθεσμία του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης β' της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012, σχετικά με την εφάπαξ καταβολή και την καταβολή της πρώτης δόσης.

Με την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση και την καταβολή της πρώτης δόσης ο οφειλέτης θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος και αναστέλλονται τα αναγκαστικά και λοιπά μέτρα είσπραξης.

Πάρτι εκατομμυρίων στη ΔΕΗ - Πρόεδρος και 11 μέλη του Δ.Σ. έπαιρναν 300.000 ευρώ το χρόνο για επιδόματα που δεν δικαιούνταν

- 200 διευθυντικά στελέχη έπαιρναν τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα σαν επίδομα

- Το ΝΣΚ ζητά πίσω 6 εκατομμύρια ευρώ και αναδρομικά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ

- Ανάλογες αμοιβές εν μέσω κρίσης και σε άλλα "Golden Boys" σε άλλες ΔΕΚΟ

- Τα στελέχη της ΔΕΗ απαντούν ότι έχουν μεγάλες ευθύνες και η αγορά ενέργειας είναι ανταγωνιστική

O νόμος για τις περικοπές των αμοιβών στο Δημόσιο ισχύει από το 2010 και περιελάμβανε και τις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως τη ΔΕΗ, αλλά τελικά είτε δεν ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις ή κάποιοι δεν πρόκειται ουδέποτε να βάλουν μυαλό.

Το 2011 τέθηκε στη ΔΕΗ το θέμα του οικογενειακού επιδόματος το οποίο είχε υποστεί περικοπές, με την επιχείρηση να λέει στον βασικό μέτοχό της, το ελληνικό δημόσιο ότι τα στελέχη όπως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι 200 διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές είναι στελέχη της αγοράς, που έχουν ένα κλειστό κύκλωμα αμοιβής και κατά συνέπεια το οικογενειακό επίδομα θα έπρεπε να παραμείνει.

Τότε λοιπόν το ελληνικό δημόσιο είχε απαντήσει ότι θα αναζητήσει λύσεις μέσω του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, όπως και έγινε. Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, πρέπει να επιστραφούν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πήραν οι γενικοί διευθυντές και όλα τα περίπου διακόσια διευθυντικά στελέχη.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ έπαιρναν επί χρόνια οικογενειακό επίδομα χωρίς ωστόσο να το δικαιούνται, ενώ με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους το δημόσιο θα τα διεκδικήσει αναδρομικά κιόλας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ και τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης έπαιρναν 300.000 ευρώ το χρόνο για οικογενειακά επιδόματα. Εάν κάνει δηλαδή κάποιος τη διαίρεση θα συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα 12 στελέχη έπαιρναν περί τα 2.000 ευρώ οικογενειακό επίδομα συν τον μισθό τους.

Η είδηση αυτή προκαλεί οργή καθώς τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, που είναι στην κεφαλή της επιχείρησης έπαιρναν οικογενειακά επιδόματα χωρίς να το δικαιούνται, ενώ την ίδια ώρα οδηγούσαν τη ΔΕΗ σε συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχει μετατραπεί η επιχείρηση σε μία “παθητική εταιρεία” με ζημιές που φτάνει το 30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ είναι όλοι με υψηλότατες αμοιβές.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ απαντά πως τα διευθυντικά στελέχη είναι ανώτατα στελέχη με μεγάλες ευθύνες, είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο και έχουν να ανταγωνιστούν άλλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. Κοινώς εάν επιμείνει το δημόσιο στην επιστροφή και αναδρομικά όλων αυτών των χρημάτων τότε τα στελέχη θα αποχωρήσουν για την ελεύθερη αγορά ενέργειας.

Βέβαια αυτές οι σκανδαλώδεις αμοιβές δεν είναι μόνο στην ΔΕΗ, αλλά αφορούν κι άλλες ΔΕΚΟ, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΠΑ και τη ΛΑΡΚΟ

Οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν ελληνίδα ερευνήτρια

Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου της κ. Ποϊράζη, η οποία χρηματοδοτήθηκε με 1,4 εκατομμύρια ευρώ για πέντε έτη, επικεντρώνεται στην εξιχνίαση των τρόπων με τους οποίους οι δενδρίτες των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο συνεισφέρουν στη μάθηση, την αποθήκευση και την ανάκληση πληροφοριών, δηλαδή στη δημιουργία μνημών.

Οι επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται σε νέους ερευνητές, με σκοπό να τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης. Από την θέσπιση αυτών των επιχορηγήσεων-βραβείων το 2007, συνολικά 20 επιστήμονες ελληνικών Ιδρυμάτων έχουν βραβευτεί, από τους οποίους οι πέντε εργάζονται στο ΙΤΕ.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς της μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, καθώς και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με απώλεια μνήμης.

Απάντηση Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ στην πρόσκληση διαλόγου των Σκοπίων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρήγορης Δελαβέκουρας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει διακηρύξει πως στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόσα χρόνια να επιμένει η κυβέρνηση των Σκοπίων σε αυτές τις αδιάλλακτες πολιτικές που μας εμποδίζουν να απελευθερώσουμε το δυναμισμό των σχέσεών μας», κατέληξε.

Ρέσλερ: Η υπομονή της τρόικας για την Ελλάδα φτάνει στο τέλος της

"Όχι σε εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις", είπε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Deutschlandradio".

Ο κ. Ρέσλερ τόνισε ότι η υπομονή, τόσο η δική του όσο και της τρόικας, φθάνει στο τέλος της, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύμα το οποίο επικαλείται προκαταρκτική έκθεση της τρόικας, όπου καταγράφεται "άσχημη" εικόνα για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

"Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ευρώ, εφόσον τα κράτη εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τα αναγκαία μέτρα", σημείωσε ο κ. Ρέσλερ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι "θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και να μην συζητούμε στη βάση δημοσιευμάτων".

Εξέφρασε πάντως επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι η προσωπική του εμπειρία, όταν βρέθηκε στην Αθήνα με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.

"Κατά πόσο η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η τρόικα. Όμως, οι εμπειρίες που συλλέξαμε με κάνουν κάπως επιφυλακτικό", δήλωσε και πρόσθεσε:

"Επιδιώξαμε κατ' επανάληψη την επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με το αίτημα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά υπήρξαν καθυστερήσεις και λόγω του προεκλογικού αγώνα που ακολούθησε. Όμως αυτό δείχνει ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν τα πράγματα στους τομείς της εργασίας, της κοινωνικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατό και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα".

Γερμανικό "όχι" για παράταση στην Ελλάδα

Το 61% των Γερμανών θεωρεί ότι δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και μόνο το 31% τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας παράτασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του "Πολιτικού Βαρόμετρου" που παρουσίασε την Παρασκευή η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF.

Όπως αναφέρεται στην ίδια δημοσκόπηση, το 51% των ερωτηθέντων λέει "όχι" στην έκδοση ευρωομολόγων, με μόλις το 12% να απαντά θετικά και το 24% να τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων εφόσον προηγουμένως έχει ενισχυθεί η δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης.

"Καλά" διαχειρίζεται η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ την κρίση του ευρώ, σύμφωνα με το 63% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 28%. Σε ποσοστό 57% ωστόσο οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η κυρία Μέρκελ δεν εξηγεί επαρκώς την πολιτική της για την κρίση, με μόνο το 33% να δηλώνει ότι δίδονται επαρκείς εξηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά την δύναμη των κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες ενισχύονται κατά δύο μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στο 36%.

Ανάλογες απώλειες καταγράφονται για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πέφτουν στο 30%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν 4%, χάνοντας μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και μένοντας μακριά από το όριο (5%) της εισόδου στην Βουλή. Οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 13%, η Αριστερά κερδίζει μια μονάδα και φθάνει το 6%, ενώ οι Πειρατές εμφανίζονται, όπως και τον προηγούμενο μήνα, στο 7%.

Το δίλημμα των νέων Ελλήνων: "Να μείνεις ή να φύγεις";

Τι αναφέρει δημοσίευμα του CNN για τους Έλληνες που βιώνουν την ανεργία και μπαίνουν καθημερινά στο δίλημμα του να δώσουν καθημερινή μάχη για εύρεση εργασίας ή να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού

"Περιπλανώμενοι στην πλατεία Συντάγματος, η Μαρία Παπαναγιωτάκη και ο Αριστοτέλης Σκαλίζος, σταματούν για να κάτσουν σε ένα παγκάκι και σκέφτονται το μέλλον τους".

Κάπως έτσι "ανοίγει" το δημοσίευμα του CNN που πραγματεύεται την οικονομική κρίση στη χώρα, την ανεργία που χτυπάει "κόκκινο" και το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης της νέας γενιάς.

"Το ζευγάρι που είναι μαζί εδώ και δυόμιση χρόνια, ανήκει στη νέα γενιά της Ελλάδας". Παρότι, συνεχίζει, "το παρελθόν της χώρας ξεθωριάζει, το πολιτικό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει γεμάτο νεποτισμό και κακοδιαχείριση". Οι ίδιοι δεν είναι μεν άνεργοι, αλλά έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στους μισθούς τους, κάτι που ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων.

Εν συνεχεία, η Irene Chapple του ειδησεογραφικού δικτύου, αναφέρει ότι η "άνθηση" της οικονομίας σταμάτησε απότομα, από το 2001 και μετά, απ' όταν η χώρα μπήκε κοινώς στην Ευρωζώνη.

Η "δόξα" και η υπερηφάνεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανήκει στο παρελθόν. Το 2009, η Ελλάδα αναγνώρισε το οικονομικό της πρόβλημα, υπογραμμίζει η συντάκτης που μίλησε με νέους και νέες για το πως οι ίδιοι βλέπουν και βιώνουν την οικονομική κρίση. Οι συνέπειες της κρίσης, πλήττουν κυρίως τη νέα γενιά.

Απογοήτευση και αγωνία για τους νέους

Η συντάκτης περιγράφει εικόνες εξαθλίωσης στην κεντρική πλατεία της Αθήνας. Άνεργοι, κόσμος απογοητευμένος, ζητιάνοι στους δρόμους. Η Μαρία Παπαναγιωτάκη μιλώντας στο CNN, ανέφερε πως σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα. Ονειρεύεται να ζήσει στη Βρετανία ή την Αμερική όπου έχει συγγενείς και το δίκτυο "υποδοχής" θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη την προσαρμογή της.

Ο Αριστοτέλης από τη μεριά του, θέλει να μείνει στη χώρα. "Αγαπώ τη χώρα μου και δεν θέλω να την εγκαταλείψω", λέει, αναδεικνύοντας προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά ζευγάρια Ελλήνων, όταν ο ένας από τους δύο αναγκάζεται να μεταναστεύσει.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών όπου δούλευαν μαζί. Από τότε ζουν μαζί, αλλά έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους καθώς εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για πολύ λιγότερα χρήματα.

Οι δυο τους, έχουν εισόδημα 1.160 ευρώ, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα έπαιρναν από κοινού 1.805. Στις τελευταίες εκλογές της 17ης Ιουνίου, δεν ψήφισαν καθώς το κόστος μετακίνησης στους τόπους καταγωγής τους ήταν πολύ υψηλό.

Η πτώση του δικομματισμού

Το δημοσίευμα κάνει αναδρομή μάλιστα στα εκλογικά αποτελέσματα άλλων χρόνων, καταγράφοντας την "παραδοσιακή" ψήφου δικομματισμού των Ελλήνων, ενώ αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που ανήκει στη λεγόμενη "νέα γενιά", έκανε τη μεγάλη έκπληξη διεκδικώντας την κυβέρνηση.

"Οι Έλληνες έχουν γεννηθεί σε μια χώρα όπου η οικογενειακή πίστη στα παραδοσιακά κόμματα είναι βαθιά ριζωμένη στον εθνικό ψυχισμό, και κάπως έτσι ακόμα και μέχρι πριν μερικά χρόνια ψήφιζαν όπως οι πρόγονοι τους".

Η χώρα μάχεται για το μέλλον της

"Η ΝΔ είπε πως θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους δανεισμού, αλλά δε νοιώθω βέβαιη", λέει η Μαρία.

Πάνω από το 50% των νέων κάτω των 26 ετών, είναι πλέον άνεργοι. Ένας στους τέσσερις κάτω των 39 χρονών, είναι επίσης άνεργος. Τα στοιχεία της Eurostat είναι ενδεικτικά και καταδεικνύουν τάσεις φυγής των νέων εργαζόμενων. Το 2010, το 2,5% των "εικοσάρηδων" έφυγε από την Ελλάδα και αντιστοίχως, το 2% των νέων 30-34 ετών.

Τα όνειρα της μετανάστευσης

Ο αδερφός του Αριστοτέλη, Νίκος, δηλώνει στο CNN ότι θέλει να φύγει για την Ολλανδία, αλλά θα επιστρέψει στη χώρα του σε πρώτη ευκαιρία. Ο Μάριος - Αριστοτέλης Κουλούρης, είναι ακόμα ένας νέος που μίλησε στη συντάκτη του κειμένου. Από τη μεριά του είπε πως "η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί και να αποκτήσει τις δικές της δυνάμεις. Πολιτικά και οικονομικά".

Συμπληρώνει ότι η νέα γενιά θα πρέπει να γαλουχηθεί με τη λογική της παραγωγικότητας και ότι η οικονομική κρίση "θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης και θα απεμπολήσει τη λογική της οικονομικής εξάρτησης".

Επιστροφή στην πατρίδα

Η Χριστίνα Ψαρρά, 27 χρονών, σπούδασε στο London School of Economics, ενώ ο 33χρονος Γιώργος Σταθόπουλος σπούδασε στο Middlesex University. Παρότι σπούδασαν στο εξωτερικό, και οι δύο επέλεξαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να εργαστούν εδώ.

Περιγράφουν την πατρίδα τους ως μία χώρα όπου "το κάθε άτομο μαγειρεύει και για τον επισκέπτη, για αυτόν που φιλοξενεί, οι γονείς παραμένουν κοντά στα παιδιά τους, οι παρέες μαζεύονται σε σπίτια και συζητάνε". Όλα τα παραπάνω όμως, "θολώνουν" από την απόγνωση και τον φόβο που νοιώθουν οι νέοι που ακόμα μένει να δούμε το πως αυτό θα μεταφραστεί.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τόσο την καθημερινή ζωή και την οικονομική κατάσταση των νέων, αλλά και τις μεταξύ τους ερωτικές σχέσεις. "Θα αναγκαστώ να φύγω από τη χώρα, αν η Μαρία αποφασίσει κάτι τέτοιο", καταλήγει ο Αριστοτέλης, κλείνοντας το δημοσίευμα.

Μόνη λύση το δίκαιο φορολογικό σύστημα

Η αναγκαιότητα ύπαρξης στη χώρα μας ενός σταθερού, απλού, δίκαιου και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος στις βασικές αρχές του οποίου είναι ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 8ου ετήσιου φορολογικού συνεδρίου Athens Tax Forum 2012 με θέμα "Υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή. Πρόσθετα εμπόδια στο δύσβατο δρόμο προς την ανάπτυξη" που διοργάνωσε την Παρασκευή το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Στην επείγουσα αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου η Ζωρζέττα Λάλη, Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα τονίζοντας ότι από τότε που η Ομάδα Δράσης ήρθε στην Ελλάδα, το θέμα της φορολογικής διοίκησης και της φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν από τις ύψιστες προτεραιότητες. "Το έργο είναι τεράστιο, οι ανάγκες είναι τεράστιες αλλά και η πολιτική αστάθεια και οι αναταράξεις του τελευταίου δεκάμηνου ήταν οι αιτίες που δεν μπορούσαμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο έργο.

Με τη νέα κυβέρνηση όλοι ευελπιστούμε ότι τα θέματα φορολογικής μεταρρύθμισης θα προχωρήσουν και επιτέλους η χώρα θα έχει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο και αποτελεσματικό, θα είναι απλό και θα έχει συστήματα που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την μη πληρωμή των φόρων. Ήδη με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς".

Τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων υπηρεσιών

Στον δύσκολο ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι υπηρεσίες καλούνται να ανταποκριθούν στο έργο των δημοσιονομικών αναγκών της πολιτείας για πάταξη της φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου κ.ά. ενώ την ίδια στιγμή έχουν προβληματική μηχανοργάνωση, έλλειψη προσωπικού, εξαθλιωμένους μισθολογικά υπαλλήλους και γίνονται κέντρα κοινωνικής έντασης και εκτόνωσης από τη δυσβάστακτη φορολογία.

Παράλληλα ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε ότι απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική συμφωνία εμπλεκόμενων Αρχών. Ειδικότερα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων να επανέλθει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, οι έχοντες και κατέχοντες να αναλάβουν μέρος του κόστους της κοινωνικής συνοχής, οι φορολογικοί κρατικοί πόροι να διαχειρίζονται με διαφάνεια, η φοροδιαφυγή να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα και να αναπτυχθούν εθνικοί λογαριασμοί ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης.

"Προτείναμε τη συγκρότηση μόνιμης εθνικής επιτροπής διαλόγου για το φορολογικό σύστημα και η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από κοινωνικούς εταίρους και παραγωγικούς φορείς. Ιδού η ευκαιρία για τη νέα κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για να μην αποδειχθεί ότι για μία ακόμα φορά οι θυσίες του λαού πήγαν χαμένες" ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

Αγκάθι η παραοικονομία

Ο Καθηγητής και Ερευνητής κ. Friendrich Schneider, από το Πανεπιστήμιο του Linz της Αυστρίας, στην ομιλία του στοχοποίησε ως κύριο πρόβλημα τη μαύρη οικονομία και τη διαφθορά που δείχνει ότι εντείνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στις εσωτερικές οικονομίες.

Στην Ελλάδα, ο κ. Schneider εκτίμησε ότι η παραοικονομία το 2011 διαμορφώθηκε σε ποσοστό 24,3% του ΑΕΠ. Ειδική αναφορά έκανε στην πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας τονίζοντας ότι ένα απλούστερο και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα αποτελούσε καλό εναρκτήριο βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπισθεν ολοταχώς για τις διευκολύνσεις στο χαράτσι

Την αντίδραση της τρόικας φαίνεται ότι συναντά το σχέδιο της κυβέρνησης για αποπληρωμή του τέλους για τα ακίνητα σε πέντε δόσεις και σε ξεχωριστούς λογαριασμούς.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα έστελνε για το 2012 στους καταναλωτές ένα ειδικό εκκαθαριστικό με το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο ακινήτων ξεχωριστά από τον υπόλοιπο λογαριασμό ρεύματος.

Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές ακινήτων που θα έπαιρναν το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό, θα είχαν τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν σε δόσεις είτε στα γραφεία της ΔΕΗ είτε στις τράπεζες είτε στα ταχυδρομεία.

Με αυτόν τον τρόπο θα γινόταν διαχωρισμός του φόρου για τα ακίνητα από τα υπόλοιπα τιμολόγια, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ρεύματος.

Ωστόσο, αυτή η λύση δύσκολα θα προχωρήσει, λόγω των ενστάσεων της τρόικας.

Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι 500.000 πολίτες δεν έχουν πληρώσει ακόμα το χαράτσι και σε περίπτωση που προχωρήσει αυτό το σχέδιο, δεν θα το πληρώσουν ακόμα περισσότεροι.

Λόγω της υστέρησης εσόδων, αποφάσισαν να θέσουν βέτο σε αυτές τις σκέψεις.

Έτσι, οι καταναλωτές, θα κληθούν όπως και για το 2011 να πληρώσουν το χαράτσι, το οποίο θα εισπραχθεί μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το αν ο αριθμός όσων δεν πληρώνουν, επειδή δεν μπορούν, θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Η τρόικα πάντως δείχνει ότι σε έναν ακόμα τομέα δεν δείχνει καμία διάθεση... επαναδιαπραγμάτευσης.

Σε ...διακοπές ο Δακτύλιος

Σε ...διακοπές πάει ο Δακτύλιος (μονά ζυγά) αφού με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων, παύει να ισχύσει.

Πλέον όλα τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, έως την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2012-2013.

Τα μέτρα αυτά θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα από την Τροχαία.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)