Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Συνταξιούχοι: Θα λάβουν τριπλή αύξηση μέσα σε οκτώ μήνες ???


Σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που δρομολογουνται, από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι συνταξιούχοι θα λάβουν τριπλή αύξηση στις αποδοχές τους.

Ειδικότερα, πρόκειται για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) με προοπτική αύξησης έως 5%, και τη διατήρηση των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Αύξηση συντάξεων έως 5%

Ύστερα από 12 χρόνια απωλειών ξεπαγώνουν από το 2023 όλες οι συντάξεις. Σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί κατά 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2%+3%).

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι (και δημόσιοι υπάλληλοι) με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το 2023 τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται, λόγω της κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Με τον νόμο Βρούτση αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αυτό οδηγεί σε ονομαστικές-πραγματικές αυξήσεις κυρίως στις νέες κύριες συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά τη 12η Μαΐου 2016. Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων είναι έως 11,8%.
Σε ευρώ αυτό σημαίνει ότι η αύξηση κινείται από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Επίσης, οδηγεί σε λογιστική αύξηση παλιές συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), αλλά όχι σε ονομαστική, καθώς οι καταβαλλόμενες αυτές συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες με βάση τον νόμο Βρούτση.
https://www.msn.com/



Συντάξεις Δημοσίου: Ανατροπή στα όρια ηλικίας - Τι θα γίνει με τις αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης

 


Στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται τρία σενάρια για τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει ακόμη και την επιστροφή των υπαλλήλων που υπέβαλαν παραιτήσεις τους για να συνταξιοδοτηθούν στην ενεργό υπηρεσία, εφόσον κριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι οι πρόωρες συντάξεις δεν ισχύουν για όσους συμπληρώνουν τις ηλικίες των 56 και 58 ετών από 1ης/1/2022.

Το θέμα με τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» έχει πάρει τη νομική οδό, καθώς μετά το ερώτημα που είχε απευθύνει το Γενικό Λογιστήριο προς τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης, του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο ζήτησε με τη σειρά του να γνωμοδοτήσει επί των σχετικών διατάξεων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποφασιστεί αν τελικά μπορούν να αποχωρήσουν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν φέτος το 56ο ή το 58ο έτος της ηλικίας τους, και είχαν 25 χρόνια ασφάλισης το 2011 ή το 2012.

Ο λόγος που ζητήθηκε η παρέμβαση του ΝΣΚ είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διότι τα λεγόμενα μεταβατικά όρια ηλικίας του Δημοσίου, αυτά δηλαδή που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62, ισχύουν για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2021. Οι θεμελιωτικές προϋποθέσεις του Δημοσίου είναι δύο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας, και θα πρέπει να συμπληρώνονται και οι δύο για να ασκηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στο θέμα των πρόωρων, όσοι συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 56 και 58 ετών μέχρι το 2021 με 25ετία το 2011 ή το 2012 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να βγουν οποτεδήποτε στη σύνταξη. Με δεδομένο ότι οι διατάξεις αυτές δεν άλλαξαν από κανένα νόμο, ούτε τροποποιήθηκαν ή ανακλήθηκαν από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή (με την εγκύκλιο 920 της 7ης/1/2016 από το ΓΛΚ), πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν για πρόωρη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τα 56 ή τα 58 μετά την 1η/1/2022, πλην όμως οι αιτήσεις μπήκαν σε αναμονή, καθώς οι υπηρεσίες του ΓΛΚ ζήτησαν οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας για το αν ισχύουν από 1ης/1/2022 αυτά που ήταν γνωστά ως το 2021 αναφορικά με τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο.

Στο νομικό συμβούλιο η απόφαση για τις πρόωρες συντάξεις

Η απάντηση θα έρθει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα αποφασίσει ουσιαστικά αν τα μεταβατικά όρια ηλικίας θα παραταθούν για ένα έτος, δηλαδή και για το 2022, ή αν θα εφαρμοστεί ο κανόνας που λέει ότι από 1ης/1/2022 όσοι δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα για σύνταξη ως το 2021 (με ηλικία και χρόνο ασφάλισης) δεν μπορούν να αποχωρήσουν αν δεν συμπληρώσουν το 62ο έτος.

Στην περίπτωση που το ΝΣΚ ακυρώσει τις πρόωρες συντάξεις από 1ης/1/2022, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες 3 πιθανά σενάρια, με τις εξής επιλογές για τους υπαλλήλους που υπέβαλαν ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης:

  1. Να δοθεί η εναλλακτική δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει οριστικές παρατήσεις για συνταξιοδότηση να τις ανακαλέσουν εκπρόθεσμα και να επιστρέψουν στις θέσεις τους για να συνεχίσουν την εργασία τους, μέχρι να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με άλλες διατάξεις (π.χ. με 35ετία, 37ετία ή 40ετία). Το μειονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι εγκλωβίζει υπαλλήλους σε αύξηση του ορίου ηλικίας ως το 62ο έτος.
  2. Να καταργηθούν άμεσα οι πρόωρες πριν από τα 62 έτη (αν υποδεχθεί κάτι τέτοιο από το ΝΣΚ), αλλά να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς μόνο σε νέες από εδώ και πέρα αιτήσεις, ούτως ώστε να μην παγιδευτούν σε περιπέτειες όσοι καλόπιστα υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για σύνταξη με όρια ηλικίας που δεν αμφισβητούνταν μέχρι πρόσφατα.
  3. Να δοθεί μια περίοδος χάριτος έξι μηνών (π.χ. Μάιο ως Οκτώβριο του 2022), με τη λήξη της οποίας θα τεθεί αυτόματα σε ισχύ η διάταξη για τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών, πλην όσων έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα ως το τέλος του 2021.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα μείνουν ξεκρέμαστοι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης» στην περίπτωση που κλείσουν οι πόρτες για σύνταξη στα 56 ή στα 58 με 25ετία ως το 2012. Στην πράξη, αυτό που μπορεί να τους προταθεί θα είναι η ακύρωση της συνταξιοδότησης, άρα η ανάκληση της αρχικής τους παραίτησης, η επιστροφή στο Δημόσιο και ο συμψηφισμός των μισθών που θα έπαιρναν με την προσωρινή σύνταξη που τους καταβάλλεται.

Μια άλλη εκδοχή που μπορεί να προκύψει από τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια ηλικίας των 56 και 58 ετών αντί να ακυρωθούν οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά να εφαρμοστεί αυξημένο πέναλτι στο ποσό όλης της σύνταξης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και κυρίως γυναίκες που υπέβαλαν παραιτήσεις με το σκεπτικό ότι τα όρια ηλικίας των 56 ή 58 ετών ισχύουν και για όσους τα συμπληρώνουν το 2022, όπως συνέβαινε μέχρι και το 2021, αλλά τελικά κάτι τέτοιο θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)