Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Διευκρινίσεις Στις Εφορίες

Από σήμερα το πρωί στις εφορίες και από την Πέμπτη στο Taxisnet οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γνωρίζουν το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος θα αποπληρώνονται το ανώτερο σε 7 μηνιαίες δόσεις (31 Αυγούστου έως 28 Φεβρουαρίου 2013)

Ξεκινάει σήμερα το πρωί στις κατά τόπους εφορίες και από τα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Πέμπτη) μέσω του Taxisnet η ενημέρωση των φορολογουμένων για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Στο σύστημα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο νέος τρόπος υπολογισμού των δόσεων αποπληρωμής του φόρου. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν από σήμερα στις εφορίες για το ποσό της μηνιαίας δόσης τους.

Το αργότερο από την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι σε θέση να ενημερώνονται μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxisnet και χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης ή τον ΑΦΜ.

Ο φόρος που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος) θα αποπληρώνεται πλέον το ανώτερο σε 7 μηνιαίες δόσεις έναντι 3 διμηνιαίων που ίσχυε έως τώρα.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου, ενώ η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2013. Η ευνοϊκή ρύθμιση των 7 δόσεων αφορά όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ.Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:

  • Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
  • Οσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.
  • Οσοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.
  • Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο 2013.
  • Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά τον μήνα βεβαίωσης.

Πάνω από 300 ευρώ

  • Αν ο φόρος υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση (π.χ. η οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31/08/2012 έως 28/02/2013).
  • Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
  • Στο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
  • Οσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%, ενώ όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012, δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

Οι αγορές προετοιμάζονται για κατάρρευση του ευρώ

Την έξοδο από την Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να επιλέγουν και μεγάλες πολυεθνικές

Τη στιγμή που η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνουν μάχη για τη διάσωση του ευρώ, τράπεζες, επενδυτές και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Οπως γράφει το «Spiegel», οι αγορές είναι έτοιμες για όλα, δείχνοντας δυσπιστία απέναντι στους χειρισμούς της πολιτικής. «Το πείραμα του ευρώ εκλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ως αποτυχημένο από τις αγορές» εξηγεί στο γερμανικό περιοδικό ο οικονομολόγος Φίλιπ Φόρντραν.

«Η νευρικότητα οφείλεται και στους πολιτικούς που δεν καταφέρνουν να τιθασεύσουν την κρίση. Παρά τις προσπάθειές τους η κατάσταση στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει προοπτική. Η Ισπανία σκοντάφτει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θέση θα πάρει το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο σχετικά με τη συνταγματικότητα του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ESM» τονίζει το «Spiegel», που συμπληρώνει ότι «στις χρηματαγορές η πολιτική διαμάχη για τη σωστή διέξοδο από την κρίση προκαλεί ένα πράγμα: φόβο για την κατάρρευση του ευρώ». Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η ισοτιμία του ευρώ αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι τράπεζες
Πιο επιρρεπείς σε αυτούς τους φόβους φαίνονται οι τράπεζες, που όπως υπογραμμίζει το περιοδικό δανείζονται διασυνοριακά όλο και λιγότερα χρήματα, κυρίως από το καλοκαίρι του 2011.

«Οι τράπεζες δεν μείωσαν μόνο τη χορήγηση δανείων προς εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον χώρο της Ευρώπης, αλλά έκοψαν τους δεσμούς ακόμη και με τις ίδιες τους τις θυγατρικές» εξηγεί το περιοδικό. «Ετσι προετοιμάζονται για την περίπτωση που οι χώρες του Νότου επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα και τα υποτιμήσουν».

Τον δρόμο της εξόδου από τις χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να παίρνουν και μεγάλοι πολυεθνικοί κολοσσοί, αρχής γενομένης από τη Shell, η οποία τοποθέτησε χρήματα για επενδύσεις σε αμερικανικά ομόλογα.

Οπως αναφέρει το «Spiegel», ακόμη και η ανώνυμη μάζα των επενδυτών, από τους Γερμανούς μικροεπενδυτές μέχρι τους ασφαλιστικούς ομίλους και τα αμερικανικά hedge funds, αναζητούν τρόπους όχι μόνο για να προστατευτούν, αλλά ακόμη και να κερδοσκοπήσουν από μια ενδεχόμενη κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος.

Η λίστα με τα 23 λιμάνια που αποκρατικοποιούνται

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων της χώρας.

Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε:

Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Άλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

"Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.


Στη διερεύνηση καταγγελιών για την Αγροτική Ασφαλιστική, σύμφωνα με τις οποίες έχει γίνει εικονική καταγγελία ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας ώστε να εισπράξουν ολόκληρο το ποσό των συμβολαίων τους, προχωρά ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.

Η κατεπείγουσα παραγγελία του εισαγγελέα διαβιβάστηκε στην διεύθυνση οικονομικής Επιθεώρησης και περιλαμβάνει καταγγελίες που έφθασαν στο ΣΔΟΕ για παρατυπίες που σχετίζονται με τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των υπαλλήλων.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι λόγω μειωμένων αποδοχών οι εργαζόμενοι "πίεσαν" την διοίκηση να προχωρήσει σε εικονικές καταγγελίες των συμβάσεων με την Ασφαλιστική, προκειμένου να πάρουν όλο το ποσό που προέβλεπαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες το έλλειμμα που προκλήθηκε από τις αποχωρήσεις των εργαζομένων καλύφθηκε από την Αγροτική Ασφαλιστική, γεγονός που ζημίωσε την εταιρεία.

Τέλος, κατά τις ίδιες καταγγελίες, δεν παρακρατήθηκε φόρος, γεγονός που εάν έχει βασιμότητα συνιστά το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Γι’ αυτό και ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η δωρεάν Παιδεία κινδυνεύει με χρεοκοπία

Τον κίνδυνο να μην έχουν τα σχολεία τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων τη νέα χρονιά, επισημαίνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Η ΔΟΕ ζήτησε άμεση συνάντηση "προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους δήμους".

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπενθυμίζουν, ότι εκκρεμεί από την περασμένη χρονιά η καταβολή της δεύτερης δόσης, η οποία αναμενόταν να καταβληθεί τον Απρίλιο.

"Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους", τονίζεται στην επιστολή.

Μαθήματα σε κρύες αίθουσες

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ζητεί να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές, δεδομένου ότι η πρώτη δόση του 2012, που δόθηκε τον Φεβρουάριο, ήταν μειωμένη κατά 33% σε σχέση με το 2011, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου.

"Είναι σίγουρο πως τα σχολεία θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα" επισημαίνει το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΟΕ επιθυμεί να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καταγγέλλει, εξάλλου, την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000.

Σημειώνεται ότι, με αιχμή τα οικονομικά, η ΔΟΕ έχει κηρύξει ήδη την πρώτη απεργία της απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα του αγιασμού, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις από το 2013

Αποτελώντας "αγκάθι" για τα ταμεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την πόρτα εξόδου πριν από το 65ο έτος, βάζοντας φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται τόσο η επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας όσο και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (από τα 15 στα 20), ώστε να γίνει ακόμα δυσκολότερη η "φυγή" στη σύνταξη.

Το θέμα των ορίων ηλικίας έχει τεθεί επί τάπητος και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθούν δραματικές αλλαγές.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις, για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων ωστόσο δύο είναι οι επικρατέστερες:

* η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και

* η "μεταφορά" το 2013 (από το 2015) των αλλαγών στα όρια ηλικίας.

Στόχος είναι με τις παρεμβάσεις αυτές να αποφευχθεί η τρίτη πρόταση, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μετά το 65ο έτος της ηλικίας.

Οι προτάσεις για τις πρόωρες συντάξεις

Αξίζει να σημειωθεί πως μία τέτοια ρύθμιση θα επηρεάσει τόσο τους παλαιούς ασφαλισμένους όσο και τους νέους, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 65ο έτος, μέτρο που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους.

Σήμερα οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ημέρες εργασίας).

Η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, ώστε οι ανατροπές να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015 όπως προβλέπεται σήμερα.

Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 (με 20 έτη ασφάλισης όπως ήδη αναφέρθηκε) ή εναλλακτικά στα 60, αλλά με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Ποιοι πλήττονται

Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει όσους θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία, τους εργαζόμενους στα βαρέα αλλά και σημαντικό μέρος των γυναικών (π.χ. ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα Tαμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ΕΤΑΑ).

Η αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά το 65ο έτος της ηλικίας είναι το σκληρότερο σενάριο και αναμένεται να αποτελέσει την έσχατη λύση, εφόσον δεν συγκεντρωθεί το κονδύλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτή τη φάση εκτιμάται πως μία τέτοια ρύθμιση θα έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα, με δεδομένο πως μεταξύ άλλων θα αποτελέσει εμπόδιο για την εφαρμογή της εφεδρείας.

Επιπλέον ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελέσει ανάχωμα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς θα περιοριστεί η έξοδος και επομένως δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αρχικά στο τραπέζι είχαν τεθεί προτάσεις για αύξηση του ορίου στο 66ο ή ακόμα και στο 67ο έτος, με τις αλλαγές να επηρεάζουν παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Ωστόσο φαίνεται πως προκρίνεται η λύση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.

Μεγάλοι χαμένοι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας από το '83 έως και το '92

Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992.

Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές είτε στα όρια ηλικίας είτε στα χρόνια ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στα 65 με 15ετία θα πρέπει να δουλέψουν πέντε επιπλέον έτη για να φτάσουν τα 20 χρόνια ασφάλισης. Παράλληλα, σε περίπτωση που περάσει η «επίσπευση» των αλλαγών από το 2015 στο 2013, οι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από ένα έως οκτώ χρόνια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπούρλο, που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, θα επηρεαστούν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία ανεξαρτήτως Ταμείου, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (όπου η μεταβατική περίοδος ήταν μέχρι και το 2017), αλλά και μεγάλο μέρος γυναικών ασφαλισμένων.

Μεταξύ άλλων θα επηρεαστούν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ (που αποχωρούν με 4.500 ή με 10.000 ημέρες), εργαζόμενες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία, αλλά και ασφαλισμένες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων.

Σημειώνεται πως οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι φαίνεται πως θα αποφύγουν τα ακόμα χειρότερα. Για παράδειγμα, οι μητέρες ανηλίκων, αν και βλέπουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται, τουλάχιστον γλιτώνουν την «έξοδο» στα 65 έτη που θα ισχύει από τη νέα χρονιά.

  • Οσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι τυχεροί, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν απειλούνται με ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Οσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις. Το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης αυξάνονται σταδιακά και είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε γίνεται η θεμελίωση (πέρσι ή φέτος).
  • Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Οπως ήδη αναφέρθηκε, πρόκειται για τους «άτυχους» του Ασφαλιστικού, καθώς απειλούνται με σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων -π.χ. για τις μητέρες ανηλίκων- παύουν να ισχύουν από τη νέα χρονιά.


Στις πλούσιες χώρες της ΕΕ για σπουδές οι φοιτητές

Να αναζητήσουν την εκπαιδευτική τύχη τους στις οικονομικά αναπτυγμένες βόρειες κυρίως χώρες επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι νέοι από τις ευρωπαϊκές χώρες - PIGS, με το ενδιαφέρον για σπουδές στο εξωτερικό να ξεπερνά το 150% συγκριτικά με το 2011.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα StudyPortals, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι αιτήσεις φοιτητών από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία πανεπιστημίων από τον οικονομικά σταθερό - ακόμη - ευρωπαϊκό Βορρά, έχουν αυξηθεί από 33% έως και 100%, ανάλογα με τη χώρα, σε έναν μόλις χρόνο.

Αυτά τα στοιχεία, όπως εξηγούν και οι υπεύθυνοι της έρευνας, καταδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στις προοπτικές που έχουν αυτά τα παιδιά στις χώρες τους και στην πρόθεσή τους να σπουδάσουν και αργότερα να εργαστούν σε πολύ καλύτερες οικονομικά χώρες.

"Αυτό που ουσιαστικά δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι πολλοί ταλαντούχοι νέοι θα μετακινηθούν στις βόρειες και βορειοδυτικές χώρες να σπουδάσουν, όπου και πιθανότατα θα αναζητήσουν να ξεκινήσουν εκεί και την καριέρα τους.

Εκπαιδευτική ανεπάρκεια και φυγή

Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται και μια έλλειψη που έχουν τα πανεπιστήμια στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες: Έχουν μείνει πίσω στο να εκσυγχρονίσουν και να δώσουν στο πρόγραμμά τους μία διεθνή διάσταση, προσελκύοντας ξένους φοιτητές.

Έτσι, για παράδειγμα δεν προσφέρουν πολλά πανεπιστημιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα", επισημαίνει στα "Νέα" ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Εντουιν βαν Ρεστ.

Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί από 560 το 2002 σε 5.500 το 2012.

Οι βορειοδυτικές χώρες, μάλιστα, πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, στην Ολλανδία προσφέρονται 1.104 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στα αγγλικά που απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, ενώ η Γερμανία 890. Αντίθετα, η Ιταλία έχει 327 ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έρχονται τελευταίες, με 126 και 111 αντίστοιχα.

Μεγάλη "έξοδος" νέων από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Τίνα Κοκ, οι αιτήσεις από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. "Μόνο το 2011 είχαμε αύξηση 50% από την Ελλάδα και 33% από την Ισπανία", τονίζει.

Αύξηση περίπου 30% από το 2010 διαπιστώνει και ο υπεύθυνος του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο Ματίας Κούντερ.

«Διψούν» για να μάθουν Αρχαία οι ομογενείς στη Μελβούρνη

Mεγάλη ήταν η ανταπόκριση για το πρόγραμμα διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών σε µαθητές και ενήλικες, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ειδικότερα, άρχισαν δύο τάξεις για ενήλικες και μια τάξη για μαθητές. Το ενδιαφέρον για τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ήταν μεγάλο κι ο αριθμός εγγραφών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει και τρίτο τμήμα το 2013. Χαρακτηριστικό, είναι επίσης, το γεγονός ότι συμμετέχουν κι άτομα μη ελληνικής καταγωγής.

Το πρόγραμμα αποτελεί εισαγωγή ενός αρχάριου στα Αρχαία Ελληνικά και προσφέρεται σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση της σύγχρονης ή αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Υπεύθυνος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Γιανναδάκης. «Από το πρώτο κιόλας εισαγωγικό μάθημα ήταν αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των μαθητών που με υπευθυνότητα και θετική διάθεση έχουν αποφασίσει να «ταξιδέψουν» σε μια άλλη χρονική στιγμή της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, σ’ εκείνη της περιόδου που ορίζεται από τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα» λέει.

«Στο ταξίδι τους αυτό προσβλέπουν τόσο στην απόκτηση των γλωσσικών και πολιτιστικών γνώσεων, που αποδεδειγμένα έδωσαν τις βάσεις του σημερινού πολιτισμού, όσο και στην πρακτική ωφέλεια της εξασφάλισης υψηλής βαθμολογίας για την αυριανή τους εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια που η τελική επίδοση στο μάθημα αυτό σε επίπεδο VCE πριμοδοτείται με επιπλέον βαθμούς».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)