Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Κεφαλονιά: Ο σεισμός του Ιανουαρίου «γέννησε» νέες παραλίες

Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ του Ιανουαρίου δεν έφερε μόνο καταστροφές και πόνο για την Κεφαλονιά αλλά και «δημιουργία» νέων παραλιών.
Σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Π. Παπαδόπουλο στην περιοχή της Παλικής, η γη σε ορισμένα σημεία έχει ανυψωθεί έως και κατά 20 εκατοστά δημιουργώντας παραλίες εκεί που δεν υπήρχαν.

Στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Παλικής εκεί που πρώτα η θάλασσα έφθανε μέχρι το βράχο, σε ύψος όπως φαίνεται και από το σημάδι που έχει αφήσει

Η πιο μεγάλη και εμφανής αλλαγή καταγράφηκ στη θέση Λιβάδι όπου εκεί που υπήρχε μια στενή παραλία, τώρα υπάρχει μια παραλία αρκετών μέτρων με κλίση. Η τεράστια αυτή επέκταση οφείλεται στο γεγονός ότι η θάλασσα εκεί ήταν πολύ ρηχή.

Η παραλία στο Λιβάδι πριν τον σεισμό

Η παραλία στο Λιβάδι μετά το σεισμό

Αντίστοιχα στον υδροβιότοπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της παραλίας έχει ανέβει η στάθμη του νερού.

Η ομάδα του κ. Παπαδημητρίου, (ο επίκουρος καθηγητής Ι. Κασσάρας, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Β. Μητροπούλου και Α. Λαγοπάτη, και ο προπτυχιακός φοιτητής Ν. Γαλανός) σάρωσε την περιοχή της Παλικής κουβαλώντας παντού ειδικό εξοπλισμό λαμβάνοντας μετρήσεις με σεισμογράφο κάθε δυο χιλιόμετρα για τον προσδιορισμό του μικροθορύβου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν, και φέρνει στη δημοσιότητα «Το ΒΗΜΑ», η εδαφική επιτάχυνση απο τη δόνηση ήταν διπλάσια της προβλεπόμενης στον αντισεισμικό κανονισμό για την τρίτη ζώνη στην οποία εντάσσεται η Κεφαλονιά.

«Σημειώνεται ότι οι καταγραφές επιταχυνσιογράφων στην Παλική (Ληξούρι, Χαβριάτα) παρουσίασαν αξιοσημείωτη υπέρβαση της ανώτατης τιμής (0,36 g) που προβλέπει ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός (ΝΕΑΚ). Οι τιμές της επιτάχυνσης ήταν 0,6 g και 0,8 g στο Ληξούρι και στα Χαβριάτα αντίστοιχα.

Αντίστοιχη εικόνα είχαμε για τις βλάβες κατασκευών και τις εδαφικές αστοχίες (μακροσεισμικές παρατηρήσεις), όταν σε γειτονικές περιοχές η κατανομή των βλαβών ήταν ανομοιόμορφη, κάποιες περιοχές παρουσίασαν εκτεταμένες, άλλες λιγότερες και άλλες ελάχιστες βλάβες ή αστοχίες» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΤΣ ΚΑΙ ΕΚΟΕΜΣ

Περιορισμένης κλίμακας θα είναι οι μειώσεις που θα γίνουν από την 1η Ιουλίου 2014 στις επικουρικές συντάξεις. Η μείωση θα είναι μεσοσταθμική κατά 4%-5% και δεν θα αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά μέσο όρο, ο «μέσος» συνταξιούχος θα δει τις επικουρικές αποδοχές που λαμβάνει από το Ταμείο του να είναι κατά 9 ευρώ λιγότερες κάθε μήνα. Μάλιστα, για κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων οι μειώσεις θα είναι μηδενικές.

Ως γνωστόν, από την 1η Ιουλίου 2014 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο ΕΤΕΑ (επικουρικό ταμείο των μισθωτών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων, με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμόζονται και οι παροχές. Δηλαδή στα ελλειμματικά Ταμεία θα περικόπτονται οι συντάξεις. Ετσι, από 1ης Ιουλίου θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων στο ΕΤΕΑ. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 30 Ιουνίου υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιουλίου, με το νέο σύστημα. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ. Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δημιουργούνται «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους. Τα μετοχικά Ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) υποβάλλουν υποχρεωτικά κάθε έτος μελέτη. Με βάση αυτή τη μελέτη θα καθορίζονται και οι παροχές (δηλαδή αν υπάρχουν ελλείμματα θα περικόπτονται). Από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, οι αντίστοιχοι τομείς των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) λειτουργούν με βάση το μοντέλο που ήδη αναφέρθηκε για το ΕΤΕΑ.

Σημειώνεται ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων αποτυπώνεται και στο ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2015-18 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές του μήνα. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στα 3,634 δισ. ευρώ το 2014 από τα 3,764 δισ. ευρώ - που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 διαμορφώθηκαν το 2013. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα συνεχιστεί και το 2015-17, καθώς οι σχετικές δαπάνες θα φθάσουν τα 3,585 δισ. ευρώ το 2015, τα 3,464 δισ. ευρώ το 2016 και τα 3,442 δισ. ευρώ το 2017. Συνολικά, δηλαδή, από το τέλος του 2013, με την κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, οι δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 9,3%.

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Στο μεταξύ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών έρχεται σε λίγες ημέρες. Ετσι από 1ης Ιουλίου:
1 Καταργείται η εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ).
2 Καταργείται η εργατική εισφορά 1% επίσης υπέρ του ΔΛΟΕΜ.
3 Καταργείται η ειδική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών (την πληρώνει ο εργοδότης).
4 Μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Ο συντελεστής μειώνεται από 0,81% σε 0,46%, ως εξής:
Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ) διαμορφώνεται σε 0,24%.
Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,12% και η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ διαμορφώνεται στο 0,1%.
5 Η ασφαλιστική εισφορά εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθενείας και μητρότητας σε χρήμα από 0,8% διαμορφώνεται στο 0,25%.
Η κατάργηση ή η μείωση των παραπάνω εισφορών οδηγεί τελικώς και σε κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων. Για το 2014, θα καταβληθεί το 50% των επιδομάτων.
Εξαιτίας της μείωσης των εισφορών οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ θα δουν από τον ερχόμενο Ιούλιο οριακές αυξήσεις στους μισθούς τους. Αναλυτικά:
- Στον βασικό μισθό 586 ευρώ μεικτά, η μηνιαία αύξηση θα είναι περίπου 6 ευρώ.
- Σε μισθό 1.000 ευρώ, η μηνιαία αύξηση θα είναι 10 ευρώ.
- Σε μισθό 1.300 ευρώ, η μηνιαία αύξηση θα είναι 13 ευρώ.

Στελέχη του στρατού καθάρισαν αγάλματα

Όταν στις 9 Μαΐου ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, είχε έρθει στη Ρόδο, για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις εορτασμού για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως Ιερολοχίτης, εξέφρασε την επιθυμία να καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο της νίκης πίσω από την Περιφέρεια.
Σύμφωνα με την rodiaki.gr όμως τόσο ο ίδιος όσο και εκείνοι που παραβρέθηκαν στην κατάθεση διαπίστωσαν ότι το μνημείο είχε βεβηλωθεί από κάποιους που έγραψαν διάφορα συνθήματα με χρωματιστό σπρέι. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν τιμούσε τους ήρωες και το νησί μας και έπρεπε το υπέροχο αυτό μνημείο, έργο του γλύπτη Παλαιολόγου που φιλοτεχνήθηκε...
επί υπουργού εθνικής άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ, να καθαριστεί και να απαλλαγεί από τις ασχήμιες που υπήρχαν.

Το έργο της αποκατάστασης ανέλαβαν στελέχη της 95 ΑΔΤΕ κατόπιν εντολής του διοικητή υποστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή. Εκτός από τον καθαρισμό των συνθημάτων αποκαταστάθηκαν και τα γράμματα των επιγραφών που υπάρχουν πάνω σε αυτό σε τρεις γλώσσες και αναφέρουν τα εξής: «Αιώνια δόξα στεφανώνει τους πεσόντας υπερ απελευθερώσεως νήσων βορείου και νοτίου Αιγαίου τω 1943-1945 πολεμιστάς: ιερού λόχου, πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, Γαλλικού ναυτικού και Έλλληνας νησιώτας».

Μάλιστα μετά τον καθαρισμό του η νέα όψη του μνημείου απαθανατίστηκε σε φωτογραφία που στάλθηκε στον κ. Κόρκα, για να δει και ο ίδιος το έργο που έγινε. Άλλωστε ως νεαρός αξιωματικός στις 8 Μαΐου 1945 είχε βρεθεί στη Σύμη και ήταν παρών στην τελετή παράδοσης των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στους Άγγλους.
Τότε ο Γερμανός αξιωματικός Wagener του είχε δώσει το περίστροφό του το οποίο ο κ. Κόρκας παρέδωσε στο Πολεμικό μουσείο όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Είχε λοιπόν μεγάλη σημασία για τον ίδιο να καμαρώνει για το μνημείο που τιμά τους συναγωνιστές του στον ιερό λόχο.
Σε συνεννόηση όμως με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, το έργο καθαρισμού επεκτάθηκε και στο διπλανό πάρκο στο οποίο βρίσκεται η προτομή του αντιναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη.
Ο δήμος καθάρισε το χώρο από τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί εκεί και στελέχη του στρατού αποκατέστησαν τα γράμματα της επιγραφής στη μαρμάρινη στήλη που αναφέρει τα εξής:
«Ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, ο την 31ην Μαρτίου 1947 υψώσας την Ελληνικήν σημαίαν εις την Δωδεκάνησον και πρώτος αυτής στρατιωτικός διοικητής».

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα δύο αγάλματα και μνημεία που αποκατέστησαν στελέχη του στρατού.
Το ίδιο έγινε και στο άγαλμα του Αλεξάνδρου Διάκου που βρίσκεται στο πάρκο του Μαντρακιού.
Μάλιστα ο διοικητής κ. Στεφανής προ ημερών εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία ζητούσε από τις μονάδες που έχουν στην περιοχή τους ανάλογα μνημεία ή αγάλματα τα οποία σχετίζονται με την απελευθέρωση και την πολεμική δράση του τόπου να φροντίσουν για τον καθαρισμό και την αποκατάστασή τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει ο καθένας μας με όποιο τρόπο μπορεί να προσφέρει στον τόπο του, κάτι που ήδη τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων πράττουν, εκφράζοντας στην προκειμένη περίπτωση και το σεβασμό στα μνημεία των πεσόντων όλων εκείνων των ηρώων των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)