Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αλλες 5 τρύπες στο ζωνάρι του 2012

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ * 1.000 ευρώ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Πενταπλή επιβάρυνση από φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά έρχεται το 2012 για περίπου 3,7 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, με τους έχοντες παιδιά να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της δραστικής μείωσης του αφορολογήτου.

Η κατακόρυφη πτώση του αφορολόγητου ορίου (σ.σ. η πρώτη τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο) στα 5.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, και η επιβολή της έκτακτης εισφοράς προκαλούν σημαντικές απώλειες σε μισθούς και συντάξεις, που ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ― για μεσαία εισοδήματα, καθώς:

* Από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ή από αυτό το μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα υποστούν την αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, ενώ με την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος την άνοιξη του επόμενου έτους θα τους παρακρατηθεί και η διαφορά των 300 ευρώ από τη δεύτερη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ που έγινε προ τριμήνου.

* Από τον Ιανουάριο ξεκινάει και η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς που αναλογεί στα εισοδήματα που αποκτώνται το 2012. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που αναλογεί στο αποκτηθέν εισόδημα του 2011, ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο θα εξοφλείται η έκτακτη εισφορά που αναλογεί στο εισόδημα που αποκτήθηκε το 2010.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, καθορίζεται η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα:

1 Με μειωμένο αφορολόγητο 5.000 ευρώ θα παρακρατείται ο φόρος εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2012.

2 Αν υπάρχουν προστατευόμενα παιδιά, το αφορολόγητο προσαυξάνει κατά 2.000 ευρώ ή στα 7.000 ευρώ για όποιον έχει 1 παιδί, κατά 4.000 ευρώ ή στα 9.000 ευρώ με 2 παιδιά και κατά 7.000 ευρώ ή στα 12.000 ευρώ με 3 παιδιά με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

3 Το αφορολόγητο είναι αυξημένο στα 9.000 ευρώ για νέους μέχρι 30 ετών (όσοι γεννήθηκαν από 1ης/1/1982 και μετά), συνταξιούχους άνω των 65 ετών (να έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/1946), άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Απαραίτητη προϋπόθεση, το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, να μην ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ. Αν το συνολικό εισόδημα είναι πάνω από 9.000 ευρώ, τότε το ποσό του φόρου που προκύπτει βάσει κλίμακας περιορίζεται ώστε το τελικό συνολικό καθαρό εισόδημα μετά την αφαίρεση του φόρου να μην είναι χαμηλότερο από 9.000 ευρώ.

4 Το αφορολόγητο όριο αυξάνει επιπλέον κατά 2.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά για το φορολογούμενο ή για καθένα από τα πρόσωπα που τον βαρύνουν, εφόσον είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς κ.λπ.). Συνεπώς, προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να παρακρατείται από 1ης/1/2012 το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας για τις ακόλουθες περιπτώσεις διαμορφώνεται ως εξής:

Δηλαδή, το αφορολόγητο ορίζεται στις 11.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες και για νέους μέχρι 30 ετών που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και στις 7.000 ευρώ για άτομα άνω 30 ετών και μέχρι 65 ετών που τους βαραίνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Και στην περίπτωση αυτή αν υπάρχουν παιδιά έχουν επιπλέον προσαύξηση αφορολογήτου κατά 2.000 ευρώ με 1 παιδί, 4.000 ευρώ με 2 παιδιά και 7.000 ευρώ με 3 παιδιά, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Το ποσό προσαύξησης του αφορολογήτου μειώνει ανάλογα το ποσό του δεύτερου ή του τρίτου και όποιου επόμενου κλιμακίου απαιτείται.

5 Το φορολογούμενο βαραίνουν ανήλικα άγαμα παιδιά, ενήλικα άγαμα παιδιά μέχρι 25 ετών που σπουδάζουν, ενήλικα άγαμα και άνεργα (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ) παιδιά κατά 2 χρόνια μετά το σχολείο ή τις σπουδές, άγαμα παιδιά που είναι φαντάροι, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας παιδιά με αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην έχουν ετήσιο φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο εισόδημα πάνω από 2.900 ευρώ ή 6.000 ευρώ (δεν συνυπολογίζονται εξωιδρυματικό επίδομα, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.) στην περίπτωση αναπήρων.

6 Το αφορολόγητο των παιδιών ή το επιπλέον σε περίπτωση αναπηρίας προσαυξάνει μόνο αν υποβληθεί δήλωση οικογενειακής κατάστασης ή αποδεικτικό κατάστασης (γνωμάτευση οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή εγγραφή στο γενικό μητρώο τυφλών κ.λπ.) στον εργοδότη κατά τον Ιανουάριο.

Ολες οι αμοιβές

7 Στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα συνυπολογίζονται κάθε είδους αμοιβές, όπως υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή ή Κυριακών ή αργιών, επίδομα ισολογισμού κ.λπ. Τυχόν έκτακτο εφάπαξ, πριμ παραγωγικότητας, αναδρομικά προηγούμενων μηνών του ίδιου έτους κ.λπ. δεν συναθροίζονται με τις μηνιαίες αποδοχές, αλλά με το συνολικό ετήσιο εισόδημα και ο τυχόν επιπλέον φόρος που προκύπτει παρακρατείται το μήνα που καταβλήθηκε το ποσό.

8 Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης γίνεται με βάση 14 μισθούς στην περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και με 12 μισθούς για τους δημοσίους υπαλλήλους.

9 Το ποσό φόρου μειώνεται 1,5%, ως έκπτωση λόγω προκαταβολής, και το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που παρακρατείται σε ετήσια βάση.

10 Με συντελεστή 3% υπολογίζεται ο παρακρατούμενος φόρος σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο άνω των 24 ευρώ και σχέση εργασία ορισμένου χρόνου.

11 Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος επί των καθαρών αμοιβών από υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές κι εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

12 Με συντελεστή 10% θα παρακρατούν το φόρο οι εργοδότες -πλην αυτού που καταβάλλει τις μεγαλύτερες αποδοχές- σε ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως καθηγητές σε φροντιστήρια.

13 Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος σε εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά.

Φόρος επικουρικών

14 Με συντελεστές 5%-15% παρακρατείται ο φόρος σε επικουρικές συντάξεις, βοηθήματα κ.λπ. που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας. Σε εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ ο συντελεστής είναι 5%, από 2.501 ευρώ μέχρι 4.500 ευρώ είναι 10% και 15% για καθαρό ποσό παροχής άνω των 4.500 ευρώ.

15 Δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την παρακράτηση η μείωση φόρου για μισθωτούς που κατοικούν τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.

16 Σε πολλαπλή απασχόληση ο εργαζόμενος με δήλωσή του στους εργοδότες στους οποίους απασχολείται πρέπει να επιλέγει την κύρια απασχόλησή του με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσό αποδοχών και ο φόρος θα παρακρατείται βάσει κλίμακας. Οι εργοδότες με τις μικρότερες αποδοχές θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 20%.

17 Απαλλάσσονται του φόρου μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό άνω του 80%.

18 Δεν παρακρατείται φόρος στο επιπλέον ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτάται από απασχολούμενους στην επιχείρηση, όπως παροχή κατοικίας σε στελέχη και υπαλλήλους, παροχή αυτοκινήτου σε στελέχη κ.λπ. *

Άγνωστες λεπτομέρειες της 10ωρης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της δημοσιονομικής ένωσης μόνο ως Ευρωζώνη, φέρονται Μέρκελ και Σαρκοζί, σύμφωνα με τα τελευταία νέα που μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες και από μέλη της ελληνικής αποστολής.

Άγνωστες λεπτομέρειες της 10ωρης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα, στο ίδιο κλαμπ, των «προθύμων», να προστεθούν κι όσα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επιθυμούν. Αυτή τη στιγμή λογίζονται σε έξι. Κατά συνέπεια, τα κράτη που στοιχίζονται αυτή τη στιγμή πίσω από τον γαλλογερμανικό άξονα φτάνουν στα 23, εκτός κάποιας σοβαρής έκπληξης της τελευταίας στιγμής.

Οριστικά, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται εκτός κλαμπ, όπως και τρεις ακόμα χώρες, οι οποίες έβαλαν βέτο στην πρόταση Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει πρώτα από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ούτε αυτή η εκδοχή φάνηκε να αρέσει στους «Μερκοζί», ενώ για μια ακόμα φορά αναβίωσε στο έπακρο –μετά από 10 ώρες συνομιλιών– η παραδοσιακή έχθρα Γάλλων και Βρετανών.

Η τελευταία φραστική επίθεση Σαρκοζί στον Βρετανό πρωθυπουργό («είχες μια ευκαιρία να βγάλεις το σκασμό και δεν το έκανες») επανήλθε στην μνήμη πολλών ευρωπαίων ηγετών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και τόσο βαριές κουβέντες δεν επαναλήφθηκαν.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι πολλές φορές έφτασαν και οι δύο μέχρι το «αμήν», για να το κάνουν.

Η ίδια η κ. Μέρκελ προτίμησε να τηρήσει στάση σιωπής, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις ακόμα και μετά το τέλος της 10ωρης διαπραγμάτευσης, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι –επιτέλους– θα ξεκαθαρίσουν πολλά αναφορικά και με αυτή καθαυτή την γαλλογερμανική πρόταση που είναι και το βασικό ζητούμενο της συνάντησης.

Κάτι το οποίο οι ηγέτες χθες έδειξαν μάλλον να το ξεχνούν…

Ο Καραμανλής και οι off the record διάλογοι

Οι αθέατες πτυχές της κυβέρνησης Καραμανλή σε βιβλίο του Μ. Κοττάκη. Ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι των σχέσεων Καραμανλή με τους βαρόνους των media, μέχρι το σκάνδαλο Βατοπεδίου και τις σοβαρές καταστροφές, μετά από κάθε συμφωνία με τη Ρωσία.

Ένα βιβλίο 500 σελίδων υπό τον εύγλωττο τίτλο "Καραμανλής - off the record" πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες, ενώ αποσπάσματά του δημοσιεύονται στο σημερινό 112ο τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα" (8/12/2011).

Μέσα από τις αθέατες αλλά σημαντικές πτυχές της 5ετούς διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, οι αναγνώστες του νέου βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη θα έχουν την τύχη να γνωρίσουν το παρασκήνιο των αποφάσεων που στιγμάτισαν την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας.

Οι νταβατζήδες και το Βατοπέδι

Σύμφωνα με το απόσπασμα του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη και το περιοδικό "Επίκαιρα", ο πόλεμος κατά της διαπλοκής αναδείχτηκε σε βασικό όπλο του Καραμανλή στην προσπάθεια ανάληψης της διακυβέρνησης.

Ο συγγραφέας θυμάται την περιβόητη ατάκα για τους νταβατζήδες και ξετυλίγει το κουβάρι των σχέσεων Καραμανλή με τους βαρόνους των media, από την έμπνευση του νόμου περί βασικού μετόχου μέχρι την ανακάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

"Αυτή η παράταξη Μανώλη δεν έχει νταβατζήδες, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο. Τους γνωστούς. Εμάς προσπάθησε κάποια στιγμή η Βλάχου, όχι όπως αυτοί. Δεν τα κατάφερε ποτέ", είχε πει ο Κώστας Καραμανλής.

Και όταν ένας υπουργός της ΝΔ που επισκέφτηκε προηγουμένως τον Χρήστο Λαμπράκη στην Αναγνωστοπούλου τού πρότεινε να ρίξει γέφυρες προς εκείνον για λογαριασμό του, ο Καραμανλής τον στραβοκοίταξε και του είπε: "Μα, καλά πώς τον εμπιστεύεσαι αυτόν, νομίζεις ότι πιάνεται πάντα φίλος;".

Από τους ισχυρούς επιχειρηματίες, άλλοι αναδιπλώθηκαν και άλλοι συνέχισαν τον πόλεμο, με πρωτοστάτη τον Γιώργο Μπόμπολα.

Όμως ο αυτοδημιούργητος Γιώργος Μπόμπολας που στη ζωή του έφτιαξε τα πάντα από το μηδέν και έδωσε και τη ψυχή του για να στήσει "Το Έθνος", στεναχωρήθηκε με την παρ' ολίγον απώλειά του (θα το αγόραζε η Γιάννα Αγγελοπούλου),και απλά δεν μπόρεσε να ξεχάσει. Και παρά τις επισκέψεις υπουργών της ΝΔ στο γραφείο του στο Χαλάνδρι, τα αισθήματά του για τον πρωθυπουργό δεν άλλαξαν ποτέ. Αντιθέτως".

Η αντεπίθεση συμφερόντων σάλπισε με την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο ίδιος εμφανίζεται απογοητευμένος με τις ευρωεκλογές 2009 και εκμυστηρεύεται στον συγγραφέα: "Έχω χάσει την πίστη μου στους Έλληνες. Φεύγω 3 μέρες και 20 άτομα τσακώνονται μεταξύ τους. Εμένα βέβαια δεν μου έχουν κάνει μπαμπεσιά, μεταξύ τους όμως... Περνάμε προς τα έξω την εικόνα ενός διαλυμένου κράτους, γεμάτου σκάνδαλα. Και εντάξει η Siemens είναι. Το Βατοπέδι όμως; Πιστεύεις αλήθειας ότι τα πήρε κάποιος; Αν είναι δυνατόν!", αναφέρει στον συγγραφέα.

Τα Δεκεμβριανά και η βαζελίνη από τη Βραζιλία

Το απόγευμα της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου ο Καραμανλής κάλεσε στο γραφείο του το Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Τον βρήκε απογοητευμένο και δυσαρεστημένο και του είπε: "Γνωρίζεις ότι στα επεισόδια πρωταγωνιστούν ξένοι αναρχικοί; Ότι μέσα στη Νομική η βασική γλώσσα συνεννόησης είναι τα Ιταλικά; Γνωρίζεις ότι στο δεύτερο υπόγειο του Πολυτεχνείου κατασκευάζονται 80.000 μολότοφ με βαζελίνη εισαγόμενη από τη Βραζιλία;", σημειώνεται στο βιβλίο.

Η χώρα, η κυβέρνηση και ο Καραμανλής ήταν πλέον στο στόχαστρο ξένων δυνάμεων και μυστικών πρακτόρων, που εφάρμοζαν το γνωστό σχέδιο "Πυθία".

Ποτέ δεν ήταν Αμερικανόδουλος, απλά Αμερικανόφιλος

Οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τις ΗΠΑ πέρασαν από πολλά στάδια. Αν και σπούδασε στην Αμερική, ποτέ δεν πίστεψε ότι οι φιλίες υπερβαίνουν το εθνικό συμφέρον.

Ο Καραμανλής είχε δώσει από πολύ νωρίς τα διαπιστευτήριά του για το πώς αντιλαμβάνεται τις συμμαχικές σχέσεις.

"Το 1995 σε ένα συνέδριο στην Βοστόνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απλός βουλευτής Θεσσαλονίκης τότε, αντιδίκησε πίσω από τις κλειστές πόρτες με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας, όταν εκείνα υπέδειξαν ωμά στους συμμετέχοντες να βάζουν πλάτη για τα τουρκικά θέματα και να ρίξουν τους τόνους για τα δικά μας δίκαια", υπογραμμίζει ο Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του, απόσπασμα του οποίου δημοσιεύουν σήμερα "Τα Επίκαιρα".

"Θυμάμαι ότι σε εκείνο το συνέδριο είχε γίνει μεγάλος καβγάς για τα εθνικά θέματα", αναφέρει ο Καραμανλής στον συγγραφέα.

Δημοσιογράφος που παρέστη σε αυτό θυμάται πως ο Καραμανλής προειδοποίησε τους διοργανωτές πως "αν δεν σεβαστείτε τα εθνικά μας συμφέροντα για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τότε υπάρχουν οι Ρώσοι και οι Άραβες, στους οποίους μπορούμε να στραφούμε".

Μπαίνοντας στο 2004, ο Καραμανλής επικαιροποίησε τις απόψεις του.

Σε μία συνάντησή του στο γραφείο του στη Ρηγίλλης με τον Μανώλη Κοττάκη, ο οποίος τον είχε επισκεφτεί για να του δώσει το βιβλίο του για τη μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: "Στο λέω όχι για να το γράψεις, αλλά για το έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου: Δεν συμφωνώ με το σχέδιο Αναν!".

Στο περιοδικό "Επίκαιρα" περιγράφεται το πώς κύλησαν οι επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Πώς από το "Όχι" του Μπους, περάσαμε στην εκδίκηση των ΗΠΑ και το ελληνικό βέτο στις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ διπλωματικές και συμμαχικές σχέσεις. Από τις 27 Ιουνίου 2007, ο Κώστας Καραμανλής γράφτηκε οριστικά στη "μαύρη λίστα των συμμάχων".

Ο Μανώλης Κοττάκης προβαίνει σε μία ακόμη αποκάλυψη για το συστηματικό άνοιγμα στη Ρωσία και την αγορά S-300 του Πούτιν, ενώ περιγράφει λεπτομερώς την εμμονή Γαλλίας και Γερμανίας να αγοράσουμε οπλικά συστήματα.

Σε αυτό το σημείο, η αντίδραση Καραμανλή για το κόστος και η αντιπρότασή του να δώσουμε τα 40 παλιά Mirage, προκειμένου να αγοράσουμε από Γαλλία Rafal σε χαμηλότερη τιμή, πυροδότησε την αντίδραση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντάς της ότι θα γίνουν αγορές και από Γερμανία.

Η παρτίδα μπορούσε να σωθεί;

Την ημέρα που παρέδωσε ο Καραμανλής την πρωθυπουργία στον Παπανδρέου ήταν Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009 και το δημόσιο χρέος ανέρχονταν σε 280 δις ευρώ.

Τα 130 από τα 280 δις ευρώ μάς τα είχαν δανείσει δύο μόνο ευρωπαϊκές τράπεζες. Η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική BNP Paribas. Το χρέος ήταν μεγάλο, αλλά η διαπραγματευτική ισχύς του Κώστα Καραμανλή απέναντι σε Μέρκελ και Σαρκοζί θα ήταν εξίσου μεγάλη, σε περίπτωση που μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο της στάσης πληρωμών.

Όμως ο Παπανδρέου είχε άλλα στο μυαλό του. Στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του Καραμανλή την εποχή εκείνη προσθέτουν: "Πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ, αν είχαμε πάρει εμείς μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ.Η παρτίδα σωζόταν και το έλλειμμα θα διατηρούνταν σε λογικά επίπεδα. Φαντάζεστε τον Καραμανλή με τρόικες πάνω από το κεφάλι του;".

Τα μηνύματα βέβαια είχαν ξεκινήσει από την αρχή του έτους, όταν τα διεθνή "κοράκια" και οι κερδοσκόποι είχαν αντιληφθεί τα επίπεδα ελλείμματος και ετοίμαζαν την επίθεσή τους, καθώς ο τότε Γερμανός υπουργός Στάινμπουρκ ρωτούσε να μάθει για τη δυνατότητα δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Παπαθανασίου.

Ο Καραμανλής επικοινώνησε με τον Γιούνκερ που τον συμβούλευσε: "Προσέξτε το χρέος, διότι οι αγορές θα σας δανείζουν με όρους ΔΝΤ".

Αμέσως ο Καραμανλής έδωσε εντολή ο Παπαθανασίου να βγει στις αγορές να βρει δανεικά. Η Ευρώπη όμως ζητούσε μόνιμα μέτρα, γι' αυτό αμέσως μετά την επιστροφή του από την τότε Σύνοδο Κορυφής κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου και τους ζήτησε τη συναίνεσή τους σε έξι σημεία.

"Ο Παπανδρέου δεν άκουσε. Στη συνάντηση που είχε με τον Καραμανλή απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να βρει άλλοθι για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές".

Η αποσταθεροποίηση συνεχίστηκε και κυρίως αυτή του Καραμανλή, που λόγω της ενεργειακής του πολιτικής και της απίστευτης σκανδαλολογίας προκάλεσαν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία μας.

Συνεργάτες του Καραμανλή υπογραμμίζουν ότι αν από το 2009 το ΠΑΣΟΚ συναινούσε σε ηπιότερα οικονομικά μέτρα, η πορεία του τόπου θα ήταν διαφορετική.

Άνοδος της Αριστεράς και ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Άνοδος των κομμάτων της Αριστεράς, οκτώ κόμματα στη Βουλή, μη αυτοδύναμη κυβέρνηση και εικόνα αβεβαιότητας και φόβου για το άγνωστο στην Ελλάδα. Διαβάστε αναλυτικά τι δείχνει το Βαρόμετρο για τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, στην πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 30%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 13,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, ο ΛΑΟΣ με 6%, οι Οικολόγοι με 4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%.

Το 52% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών, ενώ κατά τάσσεται το 45% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά στη μορφή διακυβέρνησης, το 38% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολυκομματικές και το 16% αυτοδύναμες. Υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης τάσσεται το 19% ενώ το 11% υπέρ νέων κομμάτων και προσώπων.

Το 27% δηλώνει ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ασκήσει καλύτερα τα καθήκοντά του απέναντι στην κυβέρνηση. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23%, το ΚΚΕ με 19% η ΝΔ με 12% και ο ΛΑΟΣ με 9%.

Το 45% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το 36% δηλώνει "όχι και τόσο", το 13% "αρκετά" ικανοποιημένο "και" το 2% πολύ ικανοποιημένο.

Δηλαδή αθροιστικά, το 81% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της νέας κυβέρνησης και το 15% ικανοποιημένο.

Το 60% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ το 20% έχει αρνητική άποψη.

Ο Φώτης Κουβέλης είναι ο πιο δημοφιλής αρχηγός κόμματος με 58%. Ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 39% ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 30%, η Αλέκα Παπαρήγα με 30%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 25 και ο Γιώργος Παπανδρέου με 12%.

Υψηλά είναι τα ποσοστά δημοτικότητας του Λουκά Παπαδήμου, καθώς φτάνουν το 60%, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά δημοφιλίας του στους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας το 53% δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται έναντι 43% που δηλώνει την εμπιστοσύνη του

Ένας στους δύο δεν θέλει την Ευρώπη

Θετική άποψη για το ευρώ έχει το 66%, ενώ αρνητική το 30%. Το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή η κατάσταση θα είναι μάλλον χειρότερη και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη.

Αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το 53% των πολιτών και θετική το 44%.

Κατά του μνημονίου τάσσεται το 71% των ερωτηθέντων ενώ υπέρ τάσσεται το 20%.

Τέλος, το 51% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και 49% πως ενδιαφέρεται.

Ανάληψη ευθύνης για Ακερμαν

Η FAI ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK
Τρομοσυναγερμός και υποψίες ότι έχουν σταλεί άλλοι δύο παγιδευμένοι φάκελοι, καθώς στην επιστολή των δραστών γίνεται λόγος για «τρεις εκρήξεις εναντίον των τραπεζιτών, των τραπεζών, των ψύλλων και όσων μας ρουφάνε το αίμα»

Πυροτεχνουργοί που απενεργοποίησαν τον μηχανισμό πυροδότησης του παγιδευμένου φακέλου που είχε στόχο τον 63χρονο Ελβετό τραπεζίτη Γιόζεφ Ακερμαν ανέφεραν ότι ο φάκελος δεν περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό
Πυροτεχνουργοί που απενεργοποίησαν τον μηχανισμό πυροδότησης του παγιδευμένου φακέλου που είχε στόχο τον 63χρονο Ελβετό τραπεζίτη Γιόζεφ Ακερμαν ανέφεραν ότι ο φάκελος δεν περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά μια εύφλεκτη σκόνη

Προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους έδωσαν οι αστυνομικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Ρόιτερς, μετά την επιστολή ανάληψης ευθύνης από την Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) για τον παγιδευμένο φάκελο που εντόπισαν οι γερμανικές αρχές και είχε ως παραλήπτη τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν.

Σύμφωνα με τις αρχές της Φρανκφούρτης, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank, στα οποία εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο παγιδευμένος φάκελος, στην επιστολή ανάληψης ευθύνης που ήταν γραμμένη στα ιταλικά, τα μέλη της Federazione Anarchica Informale (FAI) που πραγματοποίησαν αυτήν την επίθεση έκαναν λόγο για «τρεις εκρήξεις εναντίον των τραπεζιτών, των τραπεζών, των ψύλλων και όσων μας ρουφάνε το αίμα». Το γεγονός αυτό θεωρούν ότι εγείρει υποψίες πως έχουν σταλεί άλλοι δύο παγιδευμένοι φάκελοι προς άλλους δύο άγνωστους προς το παρόν στόχους.

Πυροτεχνουργοί
Στο μεταξύ οι πυροτεχνουργοί, που απενεργοποίησαν τον μηχανισμό πυροδότησης του παγιδευμένου φακέλου, που είχε σαν στόχο τον 63χρονο Ελβετό τραπεζίτη Γιόζεφ Ακερμαν, ανέφεραν ότι ο φάκελος δεν περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό, όπως αρχικά είχαν αναφέρει αμερικανικές πηγές, αλλά μια εύφλεκτη σκόνη που σκοπό είχε να προκαλέσει εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας, οι ειδικοί εξέταζαν μέχρι αργά χθες το βράδυ τη σκόνη αυτή, προσπαθώντας να εξακριβώσουν τη σύστασή της, ενώ όπως πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για στρατιωτική ή βιομηχανική εκρηκτική ουσία, αλλά σαφώς είναι επικίνδυνη».

Οπως αναφέρει το Ρόιτερς, η αποστολή του παγιδευμένου φακέλου στον Ακερμαν, που θεωρείται άνθρωπος-σύμβολο του διεθνούς κεφαλαίου και είναι ένας από τους τραπεζίτες που κυκλοφορεί με προσωπική φρουρά, οδήγησε στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα γραφεία της Deutsche Bank σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακριβοπληρωμένος

Ο 63χρονος Γιόζεφ Ακερμαν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος που υπάρχει στις μεγαλύτερες και καλύτερες γερμανικές εταιρείες και το 2010 το ετήσιο εισόδημά του έφτασε τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank για πάνω από μία δεκαετία και θεωρείται ο άνθρωπος που μετέτρεψε την τράπεζα στον παγκόσμιο κολοσσό που είναι σήμερα.

Στο 17,5% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 229.941 ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
Σε «δυσθεώρητα» ύψη, στο 17,5%, διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο, παρότι υποχώρησε σε σύγκριση με το 18,4% του Αυγούστου.

Οι άνεργοι έφτασαν στα 857.656 άτομα
Οι άνεργοι έφτασαν στα 857.656 άτομα

Βρίσκεται περίπου 5 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 857.656 άτομα και αυξήθηκαν κατά 229.941 άτομα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μειώθηκαν κατά 50.297 άτομα σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργος, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός υπερβαίνει τον αριθμό των απασχολουμένων κατά περίπου 400.000 άτομα.

Ηλικιακά η ανεργία πλήττει κυρίως τα άτομα 15-24 ετών (46,4% τον Σεπτέμβριο από 33,6% πέρυσι) Στις γυναίκες φτάνει στο 21% (από 16,7%) και στους άνδρες στο 14,9% (από 9,6%). Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 4.440.050 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται σε 4.051.109 άτομα. Σε επίπεδο περιφερειών πρωταθλήτρια στην ανεργία αναδεικνύεται η Δυτική Μακεδονία με 24,2% και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 20% και η Ηπειρος με 18,7%.

Οι Ελληνες αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης

ΜΕΙΩΘΗΚΕ 50% Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ο πρόεδρος της ΟΒΕ είπε ότι στο Νευροκόπι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης συρρικνώθηκαν στους 10 από τους 650, ενώ στην Αττική η μείωση είναι 25%. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 17% το α' εξάμηνο του έτους, ενώ και οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων για το 2011 εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12,1%

Μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης λόγω αδυναμίας των πολιτών να αγοράσουν καύσιμα
Μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης λόγω αδυναμίας των πολιτών να αγοράσουν καύσιμα

Μετά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τορπιλίζεται... και ο κρατικός από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, ανατίμηση την οποία έχει προκαλέσει η εκτόξευση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης και σύμφωνα με αυτά οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έχουν πέσει μέχρι 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Οι μεγαλύτερες μειώσεις διαπιστώνονται στην περιφέρεια και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έφερε ο πρόεδρος της ΟΒΕ: «Στο Νευροκόπι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης συρρικνώθηκαν στους 10 από τους 650», ενώ στην Αττική η μείωση είναι 25%.

Επιπλέον, στην ΟΒΕ φτάνουν μηνύματα από τους πρατηριούχους της περιφέρειας, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι προσφεύγουν στη λύση της υλοτομίας, δηλαδή με απλά λόγια κόβουν ή αγοράζουν ξύλα και θερμαίνονται με σόμπες.

Η αύξηση του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα έχει επιφέρει μείωση κατά 17% της κατανάλωσης στην αγορά για το α' εξάμηνο του έτους, ενώ και οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων για το 2011 εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12,1%. Τα χειρότερα, όμως, έρχονται από το 2012, οπότε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει στο 1,50 ευρώ από 93 με 97 λεπτά το λίτρο, λόγω της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης. Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει την είσπραξη επιπλέον φόρων 269 εκατ. ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Οι βενζινοπώλες θεωρούν ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, καθώς δεν πρόκειται να σημειωθεί η κατανάλωση των 620.000 χιλιόλιτρων.

«Λουκέτα»
Οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών είναι οδυνηρές. Εχουν κλείσει 1.100 πρατήρια και άλλα 500 έβαλαν πωλητήριο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν βρει αγοραστές. Επίσης, σύμφωνα με την ΟΒΕ έκρηξη σημειώνεται και στο λαθρεμπόριο καυσίμων με επιζήμιες συνέπειες στις νόμιμες επιχειρήσεις.

  • Μεμονωμένες χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν θέρμανση η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν σχετικά προβλήματα ακόμα και σε περιοχές με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως η Κομοτηνή, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Φλώρινα κι η Κοζάνη.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)