Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Τι θα γίνει τελικά με τα..."μπλοκάκια?"

Οι γρίφοι με τα μπλοκάκια που ζητούν... απαντήσεις
Γρίφος παραμένει για τους ειδικούς ο τρόπος που θα πετύχει το υπουργείο Εργασίας να αναγκάσει τους εργοδότες να καλύπτουν την εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση εργαζόμενου που αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και να μη μετακυλίσουν τελικά το βάρος στον μισθό του εργαζόμενου.
Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα διασφαλίζεται κι ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερες από δύο δουλειές με μπλοκάκι.
Στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν να εκδώσουν ακόμη και σήμερα τη σχετική εγκύκλιο, με τα προβλήματα να πληθαίνουν αντί να μειώνονται. Πρόθεση πάντως του υπουργείου είναι να εμπλέξει στην υπόθεση και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε οι επιθεωρητές να ελέγχουν τους εργοδότες που απασχολούν «μπλοκάκια».
«Κλειδί» στην όλη διαδικασία θεωρείται η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αναγγελίες συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι η δημιουργία της πλατφόρμας προσκρούει σε νομικά και πρακτικά θέματα, ενώ επισημαίνουν ότι θα πρέπει ρητώς και σαφώς να προσδιοριστούν τα είδη των συμβάσεων που θα αναγγέλλονται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη κι αν η εγκύκλιος εκδοθεί τελικά σήμερα, τα προβλήματα θα λυθούν μόνο όταν η συγκεκριμένη πλατφόρμα τεθεί σε εφαρμογή.
Στο μεσοδιάστημα, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα βρίσκονται στον αέρα.
Έγκριτοι νομικοί εκτιμούν ότι θα έπρεπε το υπουργείο να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μιας νέας σχέσης εργασίας, της “διαρκούς σχέσης παροχής υπηρεσιών”, που βρίσκεται μεταξύ της μισθωτής εξαρτημένης εργασίας και της παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
Μόνον έτσι θα μπορούσε να υποχρεώσει τους εργοδότες να υπογράφουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις, προκειμένου να καλύπτουν την εργοδοτική εισφορά (13,33% για κύρια ασφάλιση). Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις υφίσταται κρυπτόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή ο εργαζόμενος έχει αποδεχθεί (πιθανότατα έχει πιεστεί ή έχει επιλέξει εάν έχει και μισθωτή απασχόληση) να εργάζεται με μπλοκάκι, παρότι διέπεται από τις εργασιακές σχέσεις του υπαλλήλου.
Γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων, “οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά)”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου, ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει τα 2/3 των εισφορών, και μόλις το 1/3 των εισφορών θα καλύπτεται από τους ίδιους.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές κατανέμονται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών.
Χθες, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο, αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλλουν εισφορές για ΟΑΕΔ, ανεργία κ.λπ., όπως ισχύει για τους υπόλοιπους μισθωτούς, και ξεκαθάρισε ότι αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι, δεν θα καταβάλλει εισφορές για αυτό, με βάση το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα.
Στον αντίποδα, επανέλαβε ότι όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε πάνω από 3 «πελάτες», θα καταβάλλουν σε μηνιαία βάση εισφορές. Εάν για κάποιο μήνα δεν εμφανίσουν εισόδημα, ή το εισόδημά τους είναι κατώτερο των 586 ευρώ, ή σε περίπτωση επιχειρήσεων εμφανίσουν ζημίες, οι εισφορές 26,95% θα υπολογίζονται βάσει του κατώτερου ασφαλιστέου εισοδήματος και θα αγγίζουν τα 157,9 ευρώ τον μήνα (κατώτερη εισφορά για κύρια ασφάλιση και υγεία).
Όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος και επανέλαβε ότι πολύ σύντομα το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ, που ορίστηκε με Διοικητή τον Θ. Μπακαλέξη και υποδιοικητές τους Δ. Τσακίρη και Λ. Σέμπο, θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις, ενώ ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται και στην αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να διενεργεί ελέγχους σε εργοδότες-επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι.
Με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης αλλά και της υπο-δηλωμένης εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνεργασία με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ Νάσο Ηλιόπουλο αναζητούν λύση και στο θέμα που προέκυψε με τα δελτία παροχής υπηρεσιών.
Έτσι, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους εργαζόμενους με δελτίο που έχουν έως δύο εργοδότες και να υποχρεώσουν τους δεύτερους να καλύπτουν το μέρος των εργοδοτικών εισφορών που τους αντιστοιχεί, σχεδιάζουν τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των επιθεωρητών να ελέγχουν και τις συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας. Εργαλείο για αυτό θα είναι η νέα πλατφόρμα που σχεδιάζεται, στην οποία θα πρέπει να δηλώνονται οι συμβάσεις μεταξύ των δύο μερών, ώστε στη συνέχεια να διενεργούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι.
Παράλληλα, το ΣΕΠΕ σχεδιάζει δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που κινείται στα επίπεδα του 20%. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του Ιανουαρίου και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας.
Επίσης, σχεδιάζεται η κλιμάκωση των προστίμων, με βάση τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη, ενσωματώνοντας κίνητρα για τον εργαζόμενο, ώστε να φτάνει ευκολότερα στην καταγγελία. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Αχτσιόγλου, το σύνολο των προστίμων θα οδηγείται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Με έλλειμμα 1 δισ. ευρώ η «πρεμιέρα» του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις: Τι αλλάζει με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
Σύμφωνα με ανακοίνωση-απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα και από την αύξηση της επιχορήγησης.


Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 40.054.622.500,00 ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 41.103.527.000,00 ευρώ, που μεταφράζεται σε έλλειμμα των 1.048.904.500,00 ευρώ.

Αντίθετα ισοσκελισμένος είναι ο προϋπολογισμός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με τα έσοδα να προϋπολογίζονται σε 799.951.600,00 ευρώ.

Παράλληλα εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) για το 2017, του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, καθώς και του Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων, οι οποίοι εμφανίζονται ισοσκελισμένοι.

Ειδικότερα, ο ΟΓΑ εμφανίζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με έσοδα/έξοδα 250.183.000,00 ευρώ. Τα προϋπολογισμένα έσοδα/έξοδα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας ανέρχονται σε 16.448.000,00 ευρώ, ενώ του Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων διαμορφώνονται σε 663.191.000,00 ευρώ.

Όπως προκύπτει από άλλη απόφαση του υπουργείου Εργασίας, πλεονασματικός είναι ο προϋπολογισμός του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) για το 2017, με τα έσοδα να διαμορφώνονται σε 381.633.460,00 ευρώ και τα έξοδα σε 369.837.310,00 ευρώ. Επομένως, το πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 11.796.150,00 ευρώ.
Eρωτήσεις - απαντήσεις για το νέο σκηνικό στην κοινωνική ασφάλιση

1.Ποιο όφελος θα έχει πρακτικά ο ασφαλισμένος;
- Θεωρητικά υπάρχουν τρία οφέλη: 1) Σε όποια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και αν απευθυνθεί, οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν την αίτησή του για οποιοδήποτε θέμα και να την διαβιβάζουν στην αρμόδια διεύθυνση. Για παράδειγμα μπορεί να υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους στο ΝΑΤ για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ. 2) Η αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2017 θα γίνεται ηλεκτρονικά. 3) Τέλος στο χειρόγραφο πρωτόκολλο. Από 1/1/2017 το πρωτόκολλο θα είναι ηλεκτρονικό.

2.Θα καθυστερεί περισσότερο η έκδοση συντάξεων;
-Στελέχη των ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα επικρατήσει αλαλούμ με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος αναμονής. Χιλιάδες πολίτες θα παίρνουν για μεγάλο διάστημα μόνο προσωρινές συντάξεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι επιδόματα ένδειας. Συγκεκριμένα η προσωρινή παροχή για πλήρη σύνταξη κυμαίνεται από 384 έως 768 ευρώ , για μειωμένη  ανέρχεται σε 268 ευρώ ενώ για  σύνταξη χηρείας σε 192 ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να ελαφρυνθεί» κάπως το σύστημα  καθώς  θα μειωθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας και των ψαλιδισμένων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Πονοκέφαλος παραμένει η συσσώρευση 100.000 εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη. Στο ΙΚΑ εκκρεμούν 57.000 συντάξεις. Ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός διαβεβαίωσε ότι εντός του πρώτου διμήνου του 2017, θα έχουν εκδοθεί οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν και έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2015, καθώς και για την πλειονότητα των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 12 Μαΐου 2016.

3.Τι προβλέπεται για τα αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τις 12 Μαΐου 2016;
-Οι 70.000 νέοι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαΐου 2016 ,εκτιμάται ότι εντός του 2017 θα λάβουν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους η οποία θα είναι  μειωμένη κατά 10% έως 30% σε σχέση με το παλαιό καθεστώς. Οι δανειστές ζήτησαν από το Υπουργείο εργασίας να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των συντάξεων προκειμένου ο ΕΦΚΑ να ξεκινήσει τη λειτουργία του χωρίς βάρη από το παρελθόν. Όμως διαδικασία δεν έχει ξεπαγώσει καθώς η ΕΛΣΤΑΤ εδώ και έξι μήνες «ψάχνει» το μαθηματικό τύπο για την τιμαριθμοποίηση των μισθών από το 2002 και μετά βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις. Ο ίδιος τύπος θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναυπολογισμό 2,6 εκ. κύριων συντάξεων ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2017. Στα υπουργικά γραφεία φθάνουν εισηγήσεις να ανατεθεί ο επαναυπολογισμός σε ιδιωτική εταιρία η να προσληφθούν εξειδικευμένοι νέοι επιστήμονες με 6μηνες συμβάσεις για να «τρέξουν» τη διαδικασία. Κρίσιμη καμπή θεωρείται το τέλος του 2018. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχει «ψηφιοποιηθεί» ο ασφαλιστικός βίος των παλαιών εργαζόμενων πριν από το 2002. Από το 2018 και μετά ο χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων θα περιοριστεί στο ελάχιστο.

4. Η μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα λειτουργεί ο ΕΦΚΑ αλλά και τα «παλαιά» ταμεία πόσο θα διαρκέσει;
- Το υπουργείο Εργασίας εικάζει ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι που θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα με το τελικό οργανόγραμμα του νέου φορέα. Στελέχη των ταμείων  που βιώνουν καθημερινά την αρτηριοσκλήρυνση που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο πιστεύουν ότι το αλαλούμ του διπλού συστήματος θα κρατήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι ένας εύλογος χρόνος είναι δύο έτη. Οι Ιρλανδοί τεχνοκράτες πάντως παρηγορούν  τους έλληνες , τονίζοντας ότι στην χώρα τους , που δεν έχει μεσογειακά χαρακτηριστικά( με ότι αυτό συνεπάγεται) η μεταβατική περίοδος για τη λειτουργία του ενιαίου ταμείου διήρκεσε 4 χρόνια.

5.Θα μπει λουκέτο στα υποκαταστήματα;
Ναι, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Όχι άμεσα. Θα κλείσουν πολλά υποκαταστήματα της περιφέρειας με κριτήριο τον πληθυσμό και την επισκεψιμότητα. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος προσπαθούσε να πείσει τους δύσπιστους δανειστές ότι θα υπάρξει άμεση εξοικονόμηση χρημάτων από τα κτίρια που θα ξενοικιαστούν και της οικονομίες κλίμακας.

6.Αυτό σημαίνει ότι θα περισσεύουν υπάλληλοι. Κινδυνεύουν να απολυθούν ή θα μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία;
«Κανείς δεν περισσεύει» όπως έχει διαβεβαιώσει ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης. Το σχέδιο προβλέπει ότι πάνω από 300 υπάλληλοι θα μετακινηθούν στις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΚΕΑΟ,ΣΕΠΕ) Εκτός από τις μετακινήσεις αρκετοί υπάλληλοι θα δουν  μισθολογικές μειώσεις αφού θα χάσουν το επίδομα ευθύνης που έπαιρναν ως διευθυντές σε θέσεις που καταργήθηκαν λόγω της ενοποίησης.

7.Ποια θα είναι η τύχη της περιουσίας των υπό ένταξη ταμείων;
Θα «καταποντιστεί» στο μαύρο πηγάδι του ΕΦΚΑ. Τα υπό ένταξη ταμεία  θα πρέπει  έως το τέλος Ιανουαρίου 2017 να εκχωρήσουν  αυτόματα με βάση το νέο Ασφαλιστικό, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης την κινητή και ακίνητη περιουσία τους αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεώσεις (3,5 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις + 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ) και τις απαιτήσεις έναντι απλήρωτων εισφορών (ληξιπρόθεσμες οφειλές 16,6 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι τα εύρωστα ταμεία θα πληρώνουν τις συντάξεις των ελλειμματικών χωρίς να απαιτείται δανεισμός.

Ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς το ενδεκάμηνο του 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2015, τα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ (η αύξηση είναι αναμενόμενη καθώς το καλοκαίρι του 2015 σημειώθηκε μεγάλη πτώση λόγω των capital controls).

Επίσης για τέταρτο συνεχή μήνα, το ΙΚΑ δεν δανείστηκε για την καταβολή των συντάξεων, ενώ ο οικονομικός απολογισμός του 2016 κλείνει με έλλειμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε έλλειμμα 2,037 δισ. ευρώ.

Μηνιαία και μερική καταβολή εισφορών
Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος. Διευκρίνισε ότι η καταβολή θα είναι για όλους μηνιαία, «ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται εξαμηνιαία ή ακόμα και ετήσια χρέη, ενώ, για πρώτη φορά, προβλέπεται και η δυνατότητα μερικής καταβολής». «Μέχρι σήμερα»- τόνισε -«το σύστημα πληρωμών των ασφαλιστικών Ταμείων έκανε δεκτή μόνο την καταβολή του ακριβούς ποσού και οι ασφαλισμένοι, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αν δεν είχαν συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις». «Πλέον», όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, «δίνεται η δυνατότητα και μερικής καταβολής, επαναλαμβάνοντας ότι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι μηνιαία».
«Για τους πρώτους έξι μήνες και μέχρι την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2017, βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015. Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, θα γίνει ο αναγκαίος συμψηφισμός - χρεωστικός ή ελαφρυντικός» συμπλήρωσε.
Μπλοκάκια
Αναφορικά με την περίπτωση εργαζομένων με μπλοκάκι, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα εγκύκλιος που θα αφορά τους απασχολούμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων οι οποίες πραγματώνονται μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών, με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής τους, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και να καθίσταται σαφές και στους δύο αντισυμβαλλόμενους ο τρόπος καταβολής των εισφορών. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η καταβολή και είσπραξη εισφορών και φόρων δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από τώρα.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθειά μας να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης». Σημείωσε δε, ότι «η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στην πράξη περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους Ταμείων κάτω από οργανισμούς- “ομπρέλες”». Η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα σταματήσουν τα φαινόμενα όπου πολίτες έπρεπε να ταξιδέψουν από κάποιο απομακρυσμένο νησί στον Πειραιά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι όσοι χαρακτηρίζουν εμμονή και ιδεοληψία την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, φανερώνουν την πρόθεσή τους να μην αλλάξει μία από τις βασικές μεταβλητές για τη δημιουργία των αδυναμιών της κοινωνικής ασφάλισης.
Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
«Σε αυτήν την κατεύθυνση»- τόνισε -«θα κινηθεί συνολικά η προσπάθεια αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται. Πλέον, τα λεφτά των προστίμων που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα κατευθύνονται προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».
Η καταπολέμηση της ανεργίας, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, είναι ακόμη ένα σημαντικό πεδίο που σχετίζεται με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος. «Τα μικρά, αλλά σταθερά βήματα που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να μας επιτρέπουν πανηγυρισμούς, αποτελούν μία πρώτη απάντηση στην καταστροφολογία γύρω από αυτό το ζήτημα. Φαίνονται οι δυνατότητες που διαμορφώνονται για ακόμα πιο τολμηρά βήματα στη συγκεκριμένη μάχη» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ είπε, ότι τις επόμενες ημέρες, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» συνολικά για το 2016, στα οποία αποτυπώνεται αυτή η τάση, αφού, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί το καλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων των τελευταίων 15 ετών.
Την ίδρυση των πρώτων Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.
Αναδεικνύοντας την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι, σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ, εντός του 2017, τα ΠΕΚΑ θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα.
Ο κ. Πετρόπουλος παρουσίασε και τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των ασφαλιστικών Ταμείων, που διενήργησε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης και εφαρμογών επικοινωνίας PRORATA ΑΕ, τα οποία αποδεικνύουν ότι η εισφοροδιαφυγή είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Άποψη με την οποία συμφωνεί το 79% του δείγματος της έρευνας. Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε και ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας, η οποία κατέγραψε μέτρια ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρείχαν τα παλαιά Ταμεία και έντονα παράπονα για τους χρόνους ικανοποίησης, ειδικά σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η έκδοση της σύνταξης. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το δείγμα των πολιτών που απάντησε δήλωσε ικανοποιημένο από τη δουλειά και τη διάθεση των υπαλλήλων. «Μας λένε, δηλαδή, οι πολίτες, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, φταίει το σύστημα. Αυτό, ακριβώς, κάνουμε και εμείς. Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, λοιπόν, σηματοδοτεί τη μεγάλη αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας», σχολίασε.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, αν το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να είναι ενιαίο για όλους, το 51% συμφωνεί απολύτως και το 16% μάλλον συμφωνεί. Επίσης, το 57% του δείγματος της έρευνας συμφωνεί απολύτως στην άποψη ότι, παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πληγεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ το 19% μάλλον συμφωνεί. Το 53% συμφωνεί απολύτως και πιστεύει ότι είναι δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στην κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους και το 19% μάλλον συμφωνεί. Το 77% συμφωνεί απολύτως και θεωρεί ότι η λειτουργία των ασφαλιστικών Ταμείων σήμερα χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία και ταλαιπωρία του πολίτη, ενώ το 16% μάλλον συμφωνεί. Πρόκειται για μία ποσοτική έρευνα (1.000 ερωτηματολόγια) με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου-στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών, η οποία απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό άνω των 35 ετών, στο σύνολο της επικράτειας.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, επισημαίνοντας κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές υπηρεσίες, όπως είναι ο online ατομικός λογαριασμός ασφαλισμένου και η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, που σύντομα θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες. Τόνισε δε ότι κεντρικό ρόλο, εκτός από το site του ΕΦΚΑ, έχει και το τηλεφωνικό κέντρο. «Ήδη, ξεκίνησε η λειτουργία του και έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι, καλώντας στο 1555, με αστική χρέωση, από τις 8 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν. Ωστόσο, όπως είπε, «τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Για εύλογο μεταβατικό διάστημα, συνεχίζουν να ασκούν ακόμα και όποιες αρμοδιότητες άλλων φορέων, όπως π.χ. του ΕΟΠΥΥ, ασκούσαν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016» και πως «όλες οι υπηρεσίες γίνονται πλέον υπηρεσίες ΕΦΚΑ, με μόνη διάκριση ανάμεσα σε υπηρεσίες για μισθωτούς και υπηρεσίες για μη μισθωτούς. Σταδιακά, θα γίνουν και αλλαγές προσαρμογής στο νέο οργανόγραμμα».
Σύμφωνα με τον Τ. Πετρόπουλο, «οι πληρωμές των εισφορών γίνονται, μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο. Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες. Όσον αφορά στις παλαιές οφειλές από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γι' αυτές θα εξακολουθήσει να ισχύει η προϋφιστάμενη διαδικασία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα τις καταβάλουν με τον τρόπο που τις κατέβαλαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, είχαν μείνει εκκρεμείς 160.551 κύριες συντάξεις. «Αυτό παραλάβαμε» είπε και τόνισε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 σχεδιάζεται να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των προηγούμενων ετών και από εκεί και πέρα να είναι δυνατή η χορήγηση όλων των συντάξεων εντός το πολύ τριών μηνών. Από την 1η/07/2016 έως τις 31/12/2017, σχεδιάζεται, επίσης να έχουν πληρωθεί 14.374 εφάπαξ, 22.000 μερίσματα και να μην έχει μείνει σε εκκρεμότητα ούτε ένα εφάπαξ ούτε ένα μέρισμα. Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)