Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το ελληνικό πρόβλημα έχει συνέπειες και στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

Αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών τους ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα αναγνώρισε πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «έχει συνέπειες στις ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αρνήθηκε, ωστόσο, να κάνει προβλέψεις ως προς το τι θα γινόταν αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη, «διότι θα γίνουν εκλογές και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του NATO στο Σικάγο, ο Ομπάμα είπε πως πιστεύει ότι το σημαντικότερο είναι η «Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα, οπότε πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική από τη μία πλευρά και ως προς την ανάπτυξη από την άλλη».

Ο Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal», δήλωσε πως οι εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα σχετίζονται με το μέλλον της χώρας. Εξάλλου, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως οι Ελληνες ψηφοφόροι και πολιτικοί δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αλλαγές στο πακέτο οικονομικής στήριξης.

Η «Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένειά μας, συνεπώς επιθυμούμε να παραμείνει μαζί μας».

Ο ΟΛΙ ΡΕΝ
Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει υπογράψει, δήλωσε χθες σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολι Ρεν, επίτροπος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος χρέους της χώρας. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή θέλουν την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Υφεση 5,3% φέτος, ανεργία στο 21,6% του χρόνου

Στην εαρινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συμπληρώσει 6 χρόνια συρρίκνωσης και συμπεραίνει πως «η παραμονή στο ευρώ θα κοστίσει, αλλά η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει περισσότερο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες»

Υφεση 5,3% φέτος και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β' μισό του 2013, προβλέπει για τη χώρα μας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που αναμένει ταυτόχρονα «εκτίναξη» του ποσοστού ανεργίας το επόμενο έτος στο 21,6%.

Στην εαρινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ, αφού σημειώνει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συμπληρώσει έξι χρόνια συρρίκνωσης, συμπεραίνει πως «η παραμονή στο ευρώ θα κοστίσει, αλλά η έξοδος από το ευρώ θα κοστίσει περισσότερο για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».

Ως εκ τούτου, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι που όμως απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει με αυστηρότητα το Μνημόνιο.

Προειδοποιεί δε πως η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων μπορεί να υποστεί πλήγμα εξαιτίας της αυξανόμενης κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας για τα μέτρα του Μνημονίου και τονίζει πως, εάν το Μνημόνιο δεν εφαρμοστεί, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ειδικότερα ο ΟΟΣΑ αναμένει ύφεση 5,3% και 1,3% το 2013. Ο ρυθμός μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει το 2013 αρνητικός για το σύνολο του έτους, σε μέσα επίπεδα, αν και από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 είναι δυνατόν να έχουμε ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση όμως ότι εφαρμόζεται το Μνημόνιο.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 21,2% φέτος και να εκτοξευθεί στο 21,6% τον επόμενο χρόνο.

Τάσσεται, εξάλλου, υπέρ μεγαλύτερης μείωσης στο μοναδιαίο κόστος εργασίας, τονίζοντας πως έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά η ωφέλεια δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στις εξαγωγές και απαιτείται μεγαλύτερη βελτίωση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ και στο 4,9% το 2013, χρονιά κατά την οποία ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει οριακά φέτος στο 163,3% του ΑΕΠ και θα αυξηθεί στο 168,5% τον επόμενο χρόνο.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται στο 0,8% φέτος και στο -0,5% τον επόμενο χρόνο.

ΟΟΣΑ: Προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,4% το 2012
Η κρίση της Ευρωζώνης απειλεί τη διεθνή ανάκαμψη

Πρόβλεψη ανάπτυξης 3,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2012, από 3,6% τον προηγούμενο χρόνο, διατυπώνει στην εαρινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ, ενώ αναμένει επιτάχυνση στο 4,2% το 2013.

Κρούει, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την κρίση της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι απειλεί τις απόπειρες ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.

«Βλέπουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με κινητήριο δύναμη την εγχώρια ζήτηση, κάποια ανάκαμψη στην Ιαπωνία και μέτρια έως ισχυρή ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες» σημειώνει ο διεθνής οργανισμός, για να προσθέσει: «Στην Ευρωζώνη, όμως, προβλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας, η οποία κρύβει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των μελών του ευρωπαϊκού Βορρά που αναπτύσσονται και των μελών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε ύφεση».

Συρρίκνωση
Συγκεκριμένα, η οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος οριακά κατά 0,1%, για να ανακάμψει το 2013 κατά 0,9%. Κινητήριος δύναμη, όμως, είναι η γερμανική οικονομία, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% το 2012 και 2% το 2013.

Στον αντίποδα, το 2012 η Ιταλία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 1,7%, η Πορτογαλία 3,2% και η Ισπανία 1,6%.

Από τη σκοπιά της ανεργίας, η μεν γερμανική οικονομία είχε 5,7% ανέργους στο σύνολο του εργατικού δυναμικού πέρυσι, ενώ το ποσοστό εκτιμάται πως θα πέσει στο 5,2% του χρόνου.

Το 2013, όμως, στην Ισπανία θα είναι άνεργο το 25% του εργατικού δυναμικού.

Πόσο θα μας κοστίσουν οι νέες εκλογές

Διεξήχθη την Τρίτη η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Αντώνη Αργυρού.

Μετά τη δίωρη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεννόησης που, όπως είπε, έδειξαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων και κυρίως για την απόφαση να μειωθεί το κόστος της εκλογικής δαπάνης κατά 30% σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Δηλαδή, το κόστος θα μειωθεί από τα συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ στα περίπου 40. Επίσης, τα κόμματα δέχθηκαν ομόφωνα τη μείωση της εκλογικής τους χρηματοδότησης κατά 50%, τουλάχιστον από τις προηγούμενες εκλογές (από 6 εκατ. σε 3 εκατ. συνολικά).

Πώς θα κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος

Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι συζητήθηκε το θέμα του χρόνου προβολής των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και συμφωνήθηκε να γίνει η κατανομή με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ο κ. Μανιτάκης, για το θέμα της προβολής των υποψηφίων βουλευτών, είπε ότι επειδή δεν υπάρχει αυτή τη φορά η σταυροδοσία θα εφαρμοστούν οι κανόνες της δεοντολογίας μεταξύ των κομμάτων και των καναλιών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ.

Τηλεμαχία με... άλλη λογική

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους των κομμάτων να ανταλλάξουν απόψεις και για το θέμα των debate, παρ' ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων, σχεδόν όλοι συμφωνούν στη διεξαγωγή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, αλλά όχι με την ίδια λογική. Σημειώνεται ότι ίσως και αύριο θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας που θα ρυθμίζει όλα τα τεχνικά θέματα και τις αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών.

Φουσκώνει το έλλειμμα λόγω ΦΠΑ

Στα 9.145 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, το τετράμηνο Ιανουαρίου Απριλίου 2012, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 1.726 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, καταγράφεται βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 11.009 εκατ. ευρώ και του στόχου του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3.262 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των εσόδων συνεχίζεται η υστέρηση, με τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφώνονται σε 16.146 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του αντίστοιχου στόχου (16.641 εκατ. ευρώ) κατά 495 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 14.655 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 334 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (14.989 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Καθυστερήσεις στην είσπραξη ΦΠΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση οφείλεται αφενός στην απόκλιση των εισπράξεων Φ.Π.Α. (κατά 418 εκατ. ευρώ) έναντι του στόχου λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και αφετέρου στην υστέρηση ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, αλλά και στις εισπράξεις από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.491 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.652 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών, το πρώτο τετράμηνο του 2012 ανήλθαν στα 25.291 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.359 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (27.650 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αντανακλά κυρίως το σημαντικό περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1.429 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της μείωσης των πρωτογενών δαπανών (924 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (127 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (328 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επίσης περιορίστηκαν κατά 929 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο (1.885 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 956 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού κατά την περίοδο του Απριλίου 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 2.814 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, που είναι, όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, αποτέλεσμα των σημαντικά υψηλότερων πληρωμών, ενδεικτικά για:

* τόκους (σε καθαρή βάση) κατά 3.600 εκατ. ευρώ ως μέρος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI),

* ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 475 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές,

* επιδοτήσεις γεωργίας κατά 76 εκατ. ευρώ και

* αποδόσεις στην ΕΕ κατά 112 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε μετά τον εξορθολογισμό κυρίως της μισθολογικής δαπάνης αλλά και των αποδιδόμενων εσόδων τρίτων.

Εισιτήρια για αστικές συγκοινωνίες από τα σούπερ μάρκετ


Με στόχο την πώληση εισιτηρίων σε δεσμίδες από σούπερ μάρκετ, ο ΟΑΣΑ απέκτησε τη δυνατότητα χρήσης barcodes στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

''Αιμορραγούν'' οι αγορές και το ευρώ

Απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, και φυσικά η Αθήνα, ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,26330.

Στις 11.40 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 533,77 μονάδες στο -0,41% με τζίρο στα 5,36 εκ.ευρώ.

Στις 11.34 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 534,38 μονάδες με -0,29% και τζίρο στα 5,01 εκ.ευρώ.

Από τις κυριότερες ευρωπαικές αγορές το Λονδίνο είναι στο -1,33%, η Φραγκφούρτη στο -1,50% και το Παρίσι στο -1,30%.

Τα spreads για την Ελλάδα είναι στις 2.796 μονάδες βάσης, την Ιρλανδία στις 596, την Πορτογαλία στις 1.086, την Ισπανία στις 468 και την Ιταλία στις 421.

Οι 46 ώρες που θα βγούμε από το ευρώ

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεση της κάτι λιγότερο από ένα Σαββατοκύριακο για να ετοιμάσει την επιστροφή της στη δραχμή.

Ο τίτλος του Bloomberg είναι χαρακτηριστικός : Παιχνίδια πολέμου.Οι κίνδυνοι της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο 46 ωρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μόλις 46 ώρες θα έχουν στη διάθεση τους οι Έλληνες για να χαράξουν το δρόμο τους εκτός ευρώ.Όλα θα γίνουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αφού ''κλείσει'' το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη μέχρι να ''ανοίξει'' το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι Έλληνες ηγέτες θα πρέπει :

- Να καθησυχάσουν τους πολίτες

- Να αντιμετωπίσουν πιθανή χρεοκοπία

- Να σχεδιάσουν το νέο νόμισμα και την ισοτιμία του

- Να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες

- Να αντιμετωπίσουν μαζική φυγή τραπεζικών κεφαλαίων

- Να βρουν τρόπους για τις πληρωμές καθώς θα έχει διακοπεί η παροχή χρηματοδότησης.

Το δημοσίευμα του Bloomberg είναι βασισμένο πάνω σε σενάρια που έχουν επεξεργαστεί 21 οικονομολόγοι, αναλυτές και ακαδημαικοί.

Καταποντίζεται η Μέρκελ - Νεα δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρία Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern είναι η δεύτερη αυτή την εβδομάδα που δείχνει σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -- μεγάλους νικητές των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η δημοσκόπηση της Forsa δείχνει τη στήριξη προς τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 31% -- το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 και μειωμένο από το 38% του Φεβρουαρίου.

Η δημοτικότητα του SPD αυξήθηκε μια ποσοστιαία μονάδα στο 27%, μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω.

"Η εκλογική καταστροφή (στη ΒΡΒ) ενόχλησε πολλούς από τους υποστηρικτές της CDU", είπε ο επικεφαλής της Forsa, Μάνφρεντ Γκέλνερ. "Οι ήττες σε εκλογές κρατιδίων συχνά οδηγούν σε τέτοιου είδους πτώση της δημοτικότητας".

Ο Γκέλνερ είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δημοτικότητα της ίδιας της Μέρκελ έχει πληγεί από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Στην ερώτηση ποιά από τις δύο προτιμάτε μεταξύ της νικήτριας των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Χανελόρε Κραφτ και της Μέρκελ, το 48% απάντησε την νυν καγκελάριο και μόλις το 29% την κεντροαριστερή αντίπαλό της.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά πηγή ανησυχίας για το κόμμα της Μέρκελ. Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, εμφανίζει την CDU να προηγείται μόλις κατά μια ποσοστιαία μονάδα του

SOS από το υπ. Οικονομικών: Δηλώνετε τις αποδείξεις

Σήμα κινδύνου προς τους φορολογουμένους εκπέμπει τώρα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, «προειδοποιώντας» όσους υποβάλλουν τώρα δηλώσεις εισοδήματος, να δηλώσουν παραπάνω αποδείξεις εάν τους πιάνουν τα τεκμήρια, αλλά και να μην τις παραλείψουν ούτε όσοι είχαν εισόδημα κάτω και από 5.000 ευρώ και οι οποίοι νόμιζαν πως μένουν «εξ ορισμού» αφορολόγητοι.

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που προκαλούνται από φορολογουμένους που πιάνονται εξ απήνης να πρέπει να συμπληρώσουν αποδείξεις, περισσότερες και από όσες απαιτεί το εισόδημα που είχαν, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία, όπως αναφέρει, «εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωση του Κωδικού 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1».

Για να «πιάσουν τόπο» οι δαπάνες που δηλώνει κάποιος, πρέπει να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός 049 κατά την εμπρόθεσμη δήλωση, «ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος» –δηλαδή τις 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

«Οι αποδείξεις αυτές δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Το μεγάλο «κάζο» έπαθαν όμως όσοι τους έπιασαν τα τεκμήρια. Για αυτό η εγκύκλιος αναφέρει πως «ο φορολογούμενος πρέπει να λάβει υπόψη του, όσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κλπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση».

Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών τρέχει τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αναδεικνύοντας από μόνο του τα «ψιλά γράμματα» που έκρυβαν οι –σχεδόν μισή ντουζίνα- φορολογικοί νόμοι Παπακωνσταντίνου και τους οποίους ούτε οι ίδιες οι υπηρεσίες δεν διάβασαν αν και καλούνται να τους εφαρμόσουν.

Τέλος, η εγκύκλιος διευκρινίζει πως η αποζημίωση απολύσεως που φορολογείται αυτοτελώς., αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 - 658 του πίνακα 6, «έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογισθεί έκτακτη εισφορά. Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 - 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη».

Πόσο φόρο πληρώνουν μισθωτοί με ένα παιδί

Όσοι έχουν ένα παιδί, για να υπολογίσουν πόσο φόρο θα πληρώσουν μέσω του εκκαθαριστικού του 2012, θα χρειαστούν τον ακόλουθο πίνακα

Ετήσιο εισόδημα Για εργαζόμενο με ένα παιδί Εισφορά αλληλεγγύης Συνολικός φόρος Ποσοστό φόρου ως προς το εισόδημα
5.000 0 0 0 0,00%
6.000 0 0 0 0,00%
7.000 0 0 0 0,00%
8.000 100 0 100 1,25%
9.000 200 0 200 2,22%
10.000 300 0 300 3,00%
11.000 400 0 400 3,64%
12.000 500 0 500 4,17%
13.000 680 130 810 6,23%
14.000 860 140 1.000 7,14%
15.000 1.040 150 1.190 7,93%
16.000 1.220 160 1.380 8,63%
17.000 1.470 170 1.640 9,65%
18.000 1.720 180 1.900 10,56%
19.000 1.970 190 2.160 11,37%
20.000 2.220 200 2.420 12,10%
21.000 2.470 420 2.890 13,76%
22.000 2.720 440 3.160 14,36%
23.000 2.970 460 3.430 14,91%
24.000 3.220 480 3.700 15,42%
25.000 3.470 500 3.970 15,88%
26.000 3.720 520 4.240 16,31%
27.000 4.070 540 4.610 17,07%
28.000 4.420 560 4.980 17,79%
29.000 4.770 580 5.350 18,45%
30.000 5.120 600 5.720 19,07%
31.000 5.470 620 6.090 19,65%
32.000 5.820 640 6.460 20,19%
33.000 6.170 660 6.830 20,70%
34.000 6.520 680 7.200 21,18%
35.000 6.870 700 7.570 21,63%
36.000 7.220 720 7.940 22,06%
37.000 7.570 740 8.310 22,46%
38.000 7.920 760 8.680 22,84%
39.000 8.270 780 9.050 23,21%
40.000 8.620 800 9.420 23,55%
41.000 9.000 820 9.820 23,95%
42.000 9.380 840 10.220 24,33%
43.000 9.760 860 10.620 24,70%
44.000 10.140 880 11.020 25,05%
45.000 10.520 900 11.420 25,38%
46.000 10.900 920 11.820 25,70%
47.000 11.280 940 12.220 26,00%
48.000 11.660 960 12.620 26,29%
49.000 12.040 980 13.020 26,57%
50.000 12.420 1.000 13.420 26,84%
51.000 12.800 1.530 14.330 28,10%
52.000 13.180 1.560 14.740 28,35%
53.000 13.560 1.590 15.150 28,58%
54.000 13.940 1.620 15.560 28,81%
55.000 14.320 1.650 15.970 29,04%
56.000 14.700 1.680 16.380 29,25%
57.000 15.080 1.710 16.790 29,46%
58.000 15.460 1.740 17.200 29,66%
59.000 15.840 1.770 17.610 29,85%
60.000 16.220 1.800 18.020 30,03%
61.000 16.620 1.830 18.450 30,25%
62.000 17.020 1.860 18.880 30,45%
63.000 17.420 1.890 19.310 30,65%
64.000 17.820 1.920 19.740 30,84%
65.000 18.220 1.950 20.170 31,03%
66.000 18.620 1.980 20.600 31,21%
67.000 19.020 2.010 21.030 31,39%
68.000 19.420 2.040 21.460 31,56%
69.000 19.820 2.070 21.890 31,72%
70.000 20.220 2.100 22.320 31,89%
71.000 20.620 2.130 22.750 32,04%
72.000 21.020 2.160 23.180 32,19%
73.000 21.420 2.190 23.610 32,34%
74.000 21.820 2.220 24.040 32,49%
75.000 22.220 2.250 24.470 32,63%
76.000 22.620 2.280 24.900 32,76%
77.000 23.020 2.310 25.330 32,90%
78.000 23.420 2.340 25.760 33,03%
79.000 23.820 2.370 26.190 33,15%
80.000 24.220 2.400 26.620 33,28%
81.000 24.620 2.430 27.050 33,40%
82.000 25.020 2.460 27.480 33,51%
83.000 25.420 2.490 27.910 33,63%
84.000 25.820 2.520 28.340 33,74%
85.000 26.220 2.550 28.770 33,85%
86.000 26.620 2.580 29.200 33,95%
87.000 27.020 2.610 29.630 34,06%
88.000 27.420 2.640 30.060 34,16%
89.000 27.820 2.670 30.490 34,26%
90.000 28.220 2.700 30.920 34,36%
91.000 28.620 2.730 31.350 34,45%
92.000 29.020 2.760 31.780 34,54%
93.000 29.420 2.790 32.210 34,63%
94.000 29.820 2.820 32.640 34,72%
95.000 30.220 2.850 33.070 34,81%
96.000 30.620 2.880 33.500 34,90%
97.000 31.020 2.910 33.930 34,98%
98.000 31.420 2.940 34.360 35,06%
99.000 31.820 2.970 34.790 35,14%
100.000 32.220 3.000 35.220 35,22%
101.000 32.670 4.040 36.710 36,35%
102.000 33.120 4.080 37.200 36,47%
103.000 33.570 4.120 37.690 36,59%
104.000 34.020 4.160 38.180 36,71%
105.000 34.470 4.200 38.670 36,83%
106.000 34.920 4.240 39.160 36,94%
107.000 35.370 4.280 39.650 37,06%
108.000 35.820 4.320 40.140 37,17%
109.000 36.270 4.360 40.630 37,28%
110.000 36.720 4.400 41.120 37,38%
111.000 37.170 4.440 41.610 37,49%
112.000 37.620 4.480 42.100 37,59%
113.000 38.070 4.520 42.590 37,69%
114.000 38.520 4.560 43.080 37,79%
115.000 38.970 4.600 43.570 37,89%
116.000 39.420 4.640 44.060 37,98%
117.000 39.870 4.680 44.550 38,08%
118.000 40.320 4.720 45.040 38,17%
119.000 40.770 4.760 45.530 38,26%
120.000 41.220 4.800 46.020 38,35%
121.000 41.670 4.840 46.510 38,44%
122.000 42.120 4.880 47.000 38,52%
123.000 42.570 4.920 47.490 38,61%
124.000 43.020 4.960 47.980 38,69%
125.000 43.470 5.000 48.470 38,78%
126.000 43.920 5.040 48.960 38,86%
127.000 44.370 5.080 49.450 38,94%
128.000 44.820 5.120 49.940 39,02%
129.000 45.270 5.160 50.430 39,09%
130.000 45.720 5.200 50.920 39,17%
131.000 46.170 5.240 51.410 39,24%
132.000 46.620 5.280 51.900 39,32%
133.000 47.070 5.320 52.390 39,39%
134.000 47.520 5.360 52.880 39,46%
135.000 47.970 5.400 53.370 39,53%
136.000 48.420 5.440 53.860 39,60%
137.000 48.870 5.480 54.350 39,67%
138.000 49.320 5.520 54.840 39,74%
139.000 49.770 5.560 55.330 39,81%
140.000 50.220 5.600 55.820 39,87%
141.000 50.670 5.640 56.310 39,94%
142.000 51.120 5.680 56.800 40,00%
143.000 51.570 5.720 57.290 40,06%
144.000 52.020 5.760 57.780 40,13%
145.000 52.470 5.800 58.270 40,19%
146.000 52.920 5.840 58.760 40,25%
147.000 53.370 5.880 59.250 40,31%
148.000 53.820 5.920 59.740 40,36%
149.000 54.270 5.960 60.230 40,42%
150.000 54.720 6.000 60.720 40,48%
151.000 55.170 6.040 61.210 40,54%
152.000 55.620 6.080 61.700 40,59%
153.000 56.070 6.120 62.190 40,65%
154.000 56.520 6.160 62.680 40,70%
155.000 56.970 6.200 63.170 40,75%
156.000 57.420 6.240 63.660 40,81%
157.000 57.870 6.280 64.150 40,86%
158.000 58.320 6.320 64.640 40,91%
159.000 58.770 6.360 65.130 40,96%
160.000 59.220 6.400 65.620 41,01%
161.000 59.670 6.440 66.110 41,06%
162.000 60.120 6.480 66.600 41,11%
163.000 60.570 6.520 67.090 41,16%
164.000 61.020 6.560 67.580 41,21%
165.000 61.470 6.600 68.070 41,25%
166.000 61.920 6.640 68.560 41,30%
167.000 62.370 6.680 69.050 41,35%
168.000 62.820 6.720 69.540 41,39%
169.000 63.270 6.760 70.030 41,44%
170.000 63.720 6.800 70.520 41,48%
171.000 64.170 6.840 71.010 41,53%
172.000 64.620 6.880 71.500 41,57%
173.000 65.070 6.920 71.990 41,61%
174.000 65.520 6.960 72.480 41,66%
175.000 65.970 7.000 72.970 41,70%
176.000 66.420 7.040 73.460 41,74%
177.000 66.870 7.080 73.950 41,78%
178.000 67.320 7.120 74.440 41,82%
179.000 67.770 7.160 74.930 41,86%
180.000 68.220 7.200 75.420 41,90%
181.000 68.670 7.240 75.910 41,94%
182.000 69.120 7.280 76.400 41,98%
183.000 69.570 7.320 76.890 42,02%
184.000 70.020 7.360 77.380 42,05%
185.000 70.470 7.400 77.870 42,09%
186.000 70.920 7.440 78.360 42,13%
187.000 71.370 7.480 78.850 42,17%
188.000 71.820 7.520 79.340 42,20%
189.000 72.270 7.560 79.830 42,24%
190.000 72.720 7.600 80.320 42,27%
191.000 73.170 7.640 80.810 42,31%
192.000 73.620 7.680 81.300 42,34%
193.000 74.070 7.720 81.790 42,38%
194.000 74.520 7.760 82.280 42,41%
195.000 74.970 7.800 82.770 42,45%
196.000 75.420 7.840 83.260 42,48%
197.000 75.870 7.880 83.750 42,51%
198.000 76.320 7.920 84.240 42,55%
199.000 76.770 7.960 84.730 42,58%
200.000 77.220 8.000 85.220 42,61%

Πόσα θα πληρώσω στην εφορία εφέτος;

Πόσα θα πληρώσω στην εφορία εφέτος;

Στο εκκαθαριστικό του 2012, θα αποτυπωθούν δύο φόροι. Ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Για να μάθετε λοιπόν από τώρα πόσα θα πληρώσετε, χρειάζεστε δύο πράγματα: το χαρτί που...

Περισσοτερα

Έχεις τέσσερα παιδιά; Δες πόσο φόρο θα πληρώσεις

Έχεις τέσσερα παιδιά; Δες πόσο φόρο θα πληρώσεις

Οι πολύτεκνοι -στην προκειμένη περίπτωση οι έχοντες τέσσερα παιδιά- υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες από...

Η έκρηξη φόρου για τους τρίτεκνους με αριθμούς και παραδείγματα

Η έκρηξη φόρου για τους τρίτεκνους με αριθμούς και παραδείγματα

Οι γονείς με τρία παιδιά θα πληρώσουν πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι καθώς το...

Πόσο φόρο πληρώνουν μισθωτοί με δύο παιδιά

Πόσο φόρο πληρώνουν μισθωτοί με δύο παιδιά

Οι γονείς με δύο παιδιά τα οποία θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον...

Πόσο φόρο πληρώνουν μισθωτοί με ένα παιδί

Πόσο φόρο πληρώνουν μισθωτοί με ένα παιδί

Όσοι έχουν ένα παιδί, για να υπολογίσουν πόσο φόρο θα πληρώσουν μέσω του εκκαθαριστικού του...

Πόσο φόρο πληρώνουν μισθωτοί χωρίς παιδιά

Πόσο φόρο πληρώνουν μισθωτοί χωρίς παιδιά

Όσοι μισθωτοί δεν έχουν παιδιά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ακόλουθο πίνακα για να υπολογίσουν πόσο...

​Πότε μας χαρίζουν περισσότερο αφορολόγητο τα παιδιά μας

​Πότε μας χαρίζουν περισσότερο αφορολόγητο τα παιδιά μας

Αν έχουμε ένα παιδί, το αφορολόγητο δεν είναι 5000 ευρώ αλλά 7000 ευρώ. Αν έχουμε...

Ποιοι διατηρούν το αφορολόγητο των 9000 ευρώ

Ποιοι διατηρούν το αφορολόγητο των 9000 ευρώ

Τέσσερις κατηγορίες πολιτών, μπορούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο των 9000 ευρώ υπό μια βασική προϋπόθεση....

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αποδείξεις - Πλήρες αφιέρωμα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αποδείξεις - Πλήρες αφιέρωμα

Στον κωδικό 049 του εντύπου Ε1 θα κληθούμε και φέτος να αναγράψουμε την αξία των...

Έμεινες άνεργος; Πρόσεξε τι θα δηλώσεις για να μην πληρώσεις φόρο

Έμεινες άνεργος; Πρόσεξε τι θα δηλώσεις για να μην πληρώσεις φόρο

Έχασες τη δουλειά σου μέσα στο 2011; Πρόσεξε στη συμπλήρωση της φορολογικής σου δήλωσης. Αν...

<p>Your browser does not support iframes.</p>

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)