Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Εντοπίσθηκαν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 3 δισ. ευρώ στον δημόσιο τομέα

«Λευκή» τρύπα 3 δισ. ευρώ έχει εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών στον αχανή δημόσιο τομέα. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ως «ρεζέρβες» για τα κρατικά ταμεία, με το οικονομικό επιτελείο να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση για να καλύπτει –όποτε αυτό απαιτηθεί– κενά στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.
Ολα ξεκίνησαν όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ζήτησε αναλυτικά στοιχεία από Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, οργανισμούς, ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ., για την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων τους. Στο πλαίσιο αυτό και προς έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε ότι οι χιλιάδες φορείς του Δημοσίου έχουν στην «άκρη» ένα ποσό που συνολικά ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Παράδειγμα αποτελεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για κεφάλαια τα οποία δεν είναι επενδεδυμένα στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά βρίσκονται στα ταμεία των οργανισμών.

Ετσι, το οικονομικό επιτελείο έχει καταστρώσει σχέδιο αξιοποίησης των διαθεσίμων των φορέων που ούτως ή αλλιώς ανήκουν στο Δημόσιο. Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πέραν όλων των άλλων λύσεων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της χώρας υπάρχει και η «ρεζέρβα» των αποθεματικών των δημοσίων φορέων. Επί της ουσίας, το υπουργείο θα εκδίδει προϊόντα που θα μπορούν να αγοράζουν οι εν λόγω οργανισμοί, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ρευστότητα στο κράτος, όταν τη χρειάζεται.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει και το Δημόσιο να διαχειρίζεται καταστάσεις σαν αυτή που διανύουμε τους τελευταίους μήνες, που η Ελλάδα δεν λαμβάνει τις προγραμματισμένες δόσεις από τον μηχανισμό στήριξης και τα ταμειακά της διαθέσιμα κινούνται στο όριο. Μέχρι τώρα, για να καλυφθούν τρύπες στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, η κυβέρνηση αποφάσιζε είτε να προχωρήσει σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων είτε να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Και οι δύο λύσεις, όμως, ήθελαν την έγκριση ή την ανοχή της τρόικας.

Με τη μέθοδο της αξιοποίησης των διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (10 ημέρες, 20 ημέρες ή για 1 με 2 μήνες) χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Ταυτόχρονα, δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στην ταμειακή διαχείριση των φορέων, καθώς θα δανείζουν το κράτος για λίγες ημέρες και θα αποπληρώνονται άμεσα.

Η «λευκή» αυτή τρύπα εντοπίστηκε στις αρχές του έτους και έδωσε μια «ανάσα» στο οικονομικό επιτελείο που αυτήν την περίοδο καλείται να διαχειριστεί με μεγάλη προσοχή τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Η μη εκταμίευση των δόσεων του τελευταίου τριμήνου του 2013 έχει δημιουργήσει οριακές συνθήκες στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να προκύψει πρόβλημα μέχρι τον Μάιο που υπάρχουν οι μεγάλες λήξεις και σε αυτό μπορεί να συμβάλουν και οι φορείς του Δημοσίου με τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Πάντως, το μεγάλο «αγκάθι» για την Ελλάδα είναι το τετράμηνο Μαΐου - Αυγούστου 2014, όταν και θα πρέπει να εξοφλήσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 19,5 δισ. ευρώ (αφορούν αποπληρωμές ομολόγων, δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόκους, ομόλογα Αλογοσκούφη, ομόλογα προς το ΕΤΕΑΝ και ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI). Ομως, οι δυσκολότεροι μήνες είναι ο Μάιος με υποχρεώσεις 9,8 δισ. ευρώ και ο Αύγουστος με 7,2 δισ. ευρώ.

Για να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία οι δόσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ που εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου. Η Ελλάδα περιμένει από την Ευρωζώνη 8,3 δισ. ευρώ και από το ΔΝΤ άλλα 3,6 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Συνολικά, το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά, με τον έλεγχο της τρόικας θα εισπράξει το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου το ποσό των 11,9 δισ. ευρώ.
Τα σενάρια για τις δόσεις και τις υποχρεώσεις
Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει έως τον Μάιο 11,9 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις 9,8 δισ. ευρώ τον Μάιο. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο επιμένει στο να ανανεώσει αντί να εξοφλήσει τα ομόλογα Αλογοσκούφη που διατέθηκαν το 2009 στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της στήριξής του. Τα εν λόγω ομόλογα λήγουν εντός του Μαΐου και ανέρχονται στα 4,4 δισ. ευρώ.

Εφόσον επιτραπεί η ανανέωσή τους, τότε εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει και τις υποχρεώσεις του Αυγούστου που είναι 7,2 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη, αλλά χρησιμοποιώντας τις δικές της δυνάμεις ή ακόμα και μέσω μιας νέας έκδοσης ομολόγων. Ομως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέτει βέτο στο ενδεχόμενο ανανέωσης των συγκεκριμένων ομολόγων. Μία άλλη λύση που θα μπορούσε να «ξεμπλοκάρει» το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας είναι να μετακυλισθούν οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του το Ευρωσύστημα, όπως είχε αποφασίσει το Εurogroup. Και αυτό το μέτρο το έχει απορρίψει η ΕΚΤ ως έμμεση νομισματική χρηματοδότηση, αλλά το οικονομικό επιτελείο επιμένει ώστε να διεκδικήσει κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο.
Έντυπη

74 Τούρκοι πιλότοι παραιτήθηκαν

Νομοσχέδιο-  που δεν πέρασε ακόμα από την τουρκική  Βουλή- αυξάνει την υποχρεωτική διάρκεια άσκησης καθηκόντων των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας από 13 χρόνια σε 14 χρόνια και 6 μήνες.

Ήδη και πριν  τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αυτός στρατιωτικός νόμος, που προβλέπει την παράταση της υποχρεωτικής υπηρεσίας στις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις, παραιτήθηκαν αρκετοί πιλότοι.
Στην  ιστοσελίδα του CNNTurk και του NTV, αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, έγινε δεκτή η παραίτηση 65 πιλότων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 13 χρόνια στα κόκπιτ. Μαζί με την αποστράτευση 9 πιλότων, που συμπλήρωσαν 25 χρόνια στα καθήκοντά τους, ο αριθμός των πιλότων που έφυγαν από τις αεροπορικές δυνάμεις έφθασε τους 74.
http://www.onalert.gr/

Επίδομα σε 42.000 μακροχρόνια ανέργους

Επίδομα σε 42.000 μακροχρόνια ανέργους Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν στελέχη του Οργανισμού με δεδομένο ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους υποβλήθηκαν 5.000 αιτήσεις. Στο πρώτο δίμηνο του 2013 (με τα παλιά κριτήρια) είχαν υποβληθεί 3.600 αιτήσεις, ενώ για όλο το έτος επιδοτήθηκαν 23.300 μακροχρόνια άνεργοι και όσον αφορά στο 2012 το επίδομα πήραν για όλη τη χρονιά μόλις 8.100 μακροχρόνια άνεργοι.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» το ποσό που θα διατεθεί φέτος είναι 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα στόχος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ είναι να εξαντληθεί το κονδύλι αυτό, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια επιλογής των ανέργων.
Προϋποθέσεις:
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συνολικά 5 προϋποθέσεις για να πάρουν το επίδομα του μακροχρονίως ανέργου:
-Να είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας
-Να έχουν ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως ημερομηνία για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους λογίζεται η ημερομηνία γέννησης.
-Να έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας (360 ευρώ), ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλαδή με αναστολές και συνεχίσεις). Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών ή έχουν πάψει να είναι εγγεγραμμένοι μετά τη λήξη της τακτικής τους επιδότησης.
-Να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
-Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

«Μεγάλος αδελφός» η εφορία για 116.000 άτομα

«Μεγάλος αδελφός» η εφορία για 116.000 άτομαΠερισσότεροι από 316.000 προσωποποιημένοι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνουν μέσα στο 2014, προκειμένου να «χτυπηθεί» το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και βέβαια να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
Αυτός ο ασύλληπτος αριθμός ελέγχων προβλέπεται από το Επιχειρηματικό Σχέδιο Δράσης 2014-2015 του ΥΠΟΙΚ, το οποίο παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής». Στο πλαίσιο αυτού θα γίνονται συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων για καταθέσεις πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ και τιμολόγια, ενώ ούτε οι συνταγές γιατρών δεν θα ξεφύγουν από το «μάτι» του «Μεγάλου αδελφού».
Αντλώντας πληροφορίες για κάθε μορφής στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων, που σκιαγραφούν το επίπεδο διαβίωσης του καθενός, θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση σε περίπτωση που διαπιστώνεται δυσαρμονία ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνονται και τα περιουσιακά στοιχεία.
Επίσης, θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει φορολογητέα ύλη, όπως είναι η λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων, κατόχων σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κτλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει 116.000 φορολογικούς ελέγχους πρόληψης και καταστολής μέσα στη χρονιά, όπως και άλλους 200.000 τελωνειακούς ελέγχους με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, το Επιχειρησιακό σχέδιο των 125 σελίδων προβλέπει και απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς για εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για χαμηλές οφειλές, κάτω των 1.000 ευρώ, για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας.
Παράλληλα, στο στόχαστρο θα μπουν συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, που θεωρούνται κλάδοι... υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και οι πολυεθνικές εταιρείες.
Ειδικότερα, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη- όπου στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 53 δισ. στα οποία εκτιμούνται περίπου οι παλιές οφειλές- οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να διαγράψει οφειλές ύψους 3 δισ. ως ανεπίδεκτες είσπραξης, ενώ θα προχωρήσει σε ανασκόπηση της νομοθεσίας των διαδικασιών σχετικά με τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και προς διαγραφή έως τις 30 Ιουνίου 2014.
Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένας διευρυμένος συμψηφισμός μεταξύ χρεών πολιτών και επιστροφών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Εντός έξι μηνών θα ξεκινήσει μία πιλοτική εφαρμογή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου.

Σ. Μπουλάς: Πλήρωσε το γεύμα της κηδείας πριν πεθάνει


Ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε βρεθεί ξανά στο συγκεκριμένο κοιμητήριο για τις ανάγκες των γυρισμάτων της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς «50-50».
Είχε όμως κάνει και μία ακόμα πιο πρόσφατη επίσκεψη κατά την οποία είχε προνοήσει να πληρώσει μέρος των εξόδων της κηδείας του. Το ανακάλυψαν οι δικοί του άνθρωποι όταν, μετά την ταφή, πήγαν να φάνε την καθιερωμένη ψαρόσουπα.
Τότε ο μαγαζάτορας, όπως αποκάλυψε ο Διονύσης Σαββόπουλος, τους ενημέρωσε για την κίνηση του Σάκη Μπουλά. Είχε πάει και του είχε ζητήσει να κοστολογίσει το γεύμα της κηδείας για 40-50 άτομα. Πλήρωσε την «μακαριά», γνωρίζοντας ότι πλησιάζει το τέλος και θέλοντας να μην επιβαρύνει τους αγαπημένους του και με αυτά τα έξοδα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)