Αφορούν περικοπές προσωπικού και μισθών, συγχωνεύσεις οργανισμών, μειώσεις συντάξεων, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.
Την αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ (1,7 δισ. για το 2011 και 1,7 το 2012) ξεκίνησε, από χθες το βράδυ, η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε εν όψει της σημερινής ιδιαίτερα κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.
Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση της χθεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής, απέδωσε με δραματικό τόνο την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας, μετά τις συνεδριάσεις του τελευταίου Eurogoup και Ecofin το Σαββατοκύριακο.
Τόνισε ότι, μιλώντας σήμερα με τους επικεφαλής το ελεγκτών, θα δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, τα οποία αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο 2011 - 2015 και όχι πρόσθετων μέτρων. «Αν δεν εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε οι εταίροι μας θα έρθουν και θα επιβάλουν τα μέτρα εκβιαστικά», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Τα μέτρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινωθούν μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και αφορούν κυρίως περικοπές στο δημόσιο τομέα και τα επιδόματα πρόνοιας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει στα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εργασίας, αφορούν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.
Ξεχασμένα
Στο μεταξύ, όμως, τα «νέα» μέτρα για το 2012 βρίσκονται στη δεξαμενή του Μεσοπρόθεσμου, αλλά παρέμεναν ξεχασμένα, μέχρι τη στιγμή που απειλήθηκε από τους εταίρους μας η έκτη δόση του δανείου.
Το πακέτο αυτό των νέων μέτρων, όπως μοιράστηκε από το υπουργείο Οικονομικών προς τα συναρμόδια υπουργεία, περιλαμβάνει:
* Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
* Την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.
* Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
* Τη νομοθέτηση της παρακράτησης ως μέσου για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.
* Τις περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
*Την περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.
*Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.
*Το «πάγωμα» βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.
*Τον επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.
*Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.
* Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ
*Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.
*Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.
*Το νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και τέλος:
* Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της, όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα κρίνει αν η τρόικα θα επανέλθει στο διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής στήριξης και να εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.
Ευθύνες
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες για τη δυσπιστία σχετικά με το μέτρο της εισφοράς στα ακίνητα από τους εταίρους μας στην αξιωματική αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, οι οποίες αντιτάχθηκαν στο μέτρο.
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέων πρόσθετων μέτρων (ή καλύτερα εμβάθυνσης των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου), μέσα από τον προϋπολογισμό του 2012. «Αν το μέτρο της εισφοράς δεν αποδώσει τα αναμενόμενα στο τέλος του χρόνου, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διορθώσεις με μέτρα που θα εξειδικευτούν στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου», δήλωσε.
Αντίδραση
Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. να χαρακτηρίζει «παραλήρημα» τα λεγόμενά του, το ΚΚΕ να μιλάει για «ωμό εκβιασμό» προς τους εργαζομένους, το ΛΑΟΣ να κάνει λόγο για ομιλία «κάτω από μεγάλο στρες» και το Συνασπισμό να υποστηρίζει ότι ασκείται πολιτική που οδηγεί στη χρεοκοπία.