Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Tι απαντά το υπουργείο Εργασίας για το ΕΚΑΣ


Αλαλούμ με το ΕΚΑΣ, τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Με την υπόσχεση ότι θα ξαναπάρουν το ΕΚΑΣ μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το επίδομα επειδή ξεπέρασαν το όριο των 11.000 ευρώ στο οικογενειακό τους εισόδημα, όπως και οι συνταξιούχοι με αναπηρία 80% και άνω.

Η κυβέρνηση μπορεί να ψήφισε διάταξη που προβλέπει την επαναχορήγησή του ως «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» πλην όμως η επιστροφή του ΕΚΑΣ αποδεικνύεται πιο δύσκολη στην πράξη απ' ότι στα λόγια.

Το μέτρο ανακοινώθηκε μέσα Ιουλίου, ψηφίστηκε στα τέλη του ίδιου μήνα και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για την υλοποίηση του που ήταν η 1η Αυγούστου.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιο στέλεχος, φαίνεται να καταλήγει ότι οι φορείς που θα ξαναδώσουν το ΕΚΑΣ στον έναν από τους δύο συζύγους καθώς και στους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% θα είναι τα Ταμεία, πλην όμως δεν έχει βρει το ποσό που θα απαιτηθεί για να πληρώσουν τα Ταμεία κάθε μήνα την εν λόγω έκτακτη ενίσχυση!

Βρήκαν δηλαδή τον τρόπο αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί τα λεφτά αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Η δαπάνη για την επαναχορήγηση του από την 1η Αυγούστου 2016 μέχρι και το 2019 εκτιμάται από θα υπερβεί τα 180 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί από άλλες πηγές, δηλαδή από νέες περικοπές.

Μια λύση που εξετάζεται είναι αντί για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσα από αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για το 2017, το 2018 και το 2019, να γίνει μείωση του ίδιου του ΕΚΑΣ, ώστε από το 2017 να το παίρνουν μεν τα ίδια πρόσωπα, αλλά να είναι το μισό από αυτά που παίρνουν σήμερα (π.χ. 160 αντί 230 ευρώ ή 90 αντί 172 ευρώ).
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η μείωση του ΕΚΑΣ θα συμπαρασύρει και την έκτακτη ενίσχυση που σκοπεύει να δώσει… κάποια στιγμή το υπουργείο στον έναν από τους δύο συζύγους και στους δικαιούχους αναπηρίας 80% και άνω.


Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας
Συνέχεια στην επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στους συνταξιούχους, δίνουν σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «Αλαλούμ με το νόμο για την “επαναφορά” του ΕΚΑΣ».
Η καλύτερη απάντηση στην παραπληροφόρηση είναι η αλήθεια και αυτή είναι ότι:
· Από 8/8/2016 είχε εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ όσο και η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.
· Η εφαρμογή των υπόλοιπων ρυθμίσεων που προβλέφτηκαν στον ν.4411/2016 (καταβολή ποσού ισόποσου της παροχής που απωλέσθηκε στον/στην σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση που έπαυσε η παροχή και στους δυο συζύγους, η καταβολή του ποσού που απωλέσθηκε σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% καθώς και η χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας) εξαρτώνται αποκλειστικά από τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για την εφαρμογή τους. Οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων για τις παραπάνω παροχές να γίνει το Σεπτέμβριο και θα γίνει τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από 1η Αυγούστου.
· Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με δήθεν έλλειψη χρημάτων, αφού τα χρήματα που απαιτούνται έχουν υπολογιστεί και εξασφαλιστεί, και σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οπότε και ισχύει η νομοθετική ρύθμιση.

Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις πριν έρθουν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Τέλη Αυγούστου ολοκληρώνεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών -Τα συνηθέστερα λάθη που πρέπει να προσέξετεΤελευταία ευκαιρία για διορθώσεις πριν έρθουν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ
Κλειστον λόγω εκκαθάρισης» θα παραμείνει από αύριο για διορθώσεις του Ε9 το Taxisnet, καθώς την Πέμπτη 18 Αυγούστου το ηλεκτρονικό σύστημα θα "τραβήξει" όλα τα στοιχεία που θα έχουν δηλωθεί έως και σήμερα, με σκοπό να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.
Η εκκαθάριση και η ανάρτηση θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει έως και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «διπλοτσεκάρουν» τα συστήματα για την αποφυγή κα του παραμικρού λάθους που θα μπορούσε να προκαλέσει ταλαιπωρία στους πολίτες. Αυτό συνέβη άλλωστε και πέρυσι, χωρίς μάλιστα οι αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ να είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν φέτος.
 
Οι τελευταίες παρτίδες εκκαθαριστικών αναμένεται να αναρτηθούν στις 30 ή 31 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ορισμένα εκκαθαριστικά να εμφανιστούν στις οθόνες του υπολογιστή των φορολογουμένων και μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
 
Και στις περιπτώσεις αυτές όμως, ως μήνας εκκαθάρισης και βεβαίωσης του φόρου θα αναγράφεται ο Αύγουστος, προκειμένου να μη χάσουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 5 μηνιαίες δόσεις (και όχι σε μόλις 4) τον φόρο οι υπόχρεοι, από τέλος Σεπτεμβρίου έως και τέλος Ιανουαρίου.
 
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, το σύστημα Taxis θα αρχίσει να δέχεται πάλι Ε9 με διορθώσεις, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν λάθος χρεώσεις που οφείλονται σε εσφαλμένη αναγραφή στοιχείων ακινήτων στο Ε9. Συνηθισμένα λάθη, όπως έχει διαπιστωθεί από άλλες χρονιές, είναι η αναγραφή λάθος τετραγωνικών της επιφανειας (πχ χωρίς την υποδιαστολή που αναγράφεται στο συμβόλαιο), λάθος προσδιορισμός της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα, οι ηλικίες του επικαρπωτή κλπ.
 
 Σε τέτοια περίπτωση, θα πληρώσουν στο ακέραιο την α΄δόση Σεπτεμβρίου, αλλά μετά από νέο υπολογισμό του φόρου οι επόμενες δόσεις θα είναι διαφορετικές  από όσο έδειξε η αρχική εκκαθάριση.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)