Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Κριτική για τη συμφωνία στο Eurogroup - Εκλογές τον Ιούνιο ζητούν φωνές από την Αριστερή Πλατφόρμα

TSIPRAS
Συνεχίζεται και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η κριτική για την συμφωνία του Eurogroup, όμως όλοι πια δίνουν έμφαση στην διακυβέρνηση της χώρας. Από την Αριστερή Πλατφόρμα δεν λείπουν και οι φωνές για εκλογές τον Ιούνιο, ώστε να ανατραπεί η συμφωνία.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «αποκάλυψε» ότι η συμφωνία δεν θα κυρωθεί στη Βουλή.
«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει τη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακα χαρακτηριστικά», είπε, ενώ για το περιεχόμενο της συμφωνίας εκτίμησε ότι «εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα».
Παρά την κριτική ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο «να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις».
«Αυτή είναι η πρόκληση με τη οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης.
Στην κριτική απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Η αποδοχή στη τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Και οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς είναι αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα», τόνισε ο Ν. Παππάς επικαλούμενες τις έρευνες της METRON Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δείχνουν ποσοστά αποδοχής της κυβερνητικής τακτικής στην διαπραγμάτευση της τάξης του 60% - 80%.
«Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά δεν το επιλέξαμε», αποκάλυψε ο Γιάννης Δραγσάκης και πρόσθεσε πως «αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε».
«Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο», κατέληξε.
Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είπε με νόημα:
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, δηλαδή ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε. Και γι' αυτό πρέπει να το ξαναδούμε».
«Επι προσωπικού», αλλά με πολιτικό στίγμα τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με την επικριτική αρθρογραφία του σχετικά με την συμφωνία. «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού που είναι κενές περιεχομένου. Όλα αυτά τα οποία η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», υποστήριξε.
«Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι «μας δυσκολεύει ο ίδιος μας ο εαυτός». Σημείωσε και αυτός πως «η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες, αλλά εξήγησε γιατί αυτό είναι υπέρ της χώρας.
«Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνεια; Η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε «σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δε βοηθούν. Π.χ. για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δε μας βοηθάει. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δε μας βοηθάει.
«Όλοι λένε “δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση”, και θα γράψει η ιστορία ότι ο πραγματικός κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς που ΄”έριξε” το “σύνθημα”: «Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπαλτάς «παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο», γιατί «οι νίκες πάντα συνοδεύονται από συμβιβασμούς».
Ανανέωση λαϊκής εντολής τον Ιούνιο ζήτησε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος ανήκει στην μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης», εκτίμησε.
Και ο Αλέκος Καλύβης της Αριστερής Πλατφόρας θεωρεί πως η συμφωνία «είναι ετεροβαρής».
«Θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», ανέφερε.
Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η κριτική του Αλέξη Μητροπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το κειμενο δεν εχει ασάφειες ως προς τις δεσμευσεις που ειναι σε βαρος της χώρας».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως «η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν oδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα, ενώ οι ρήτρες που φορτώνουν όλο το ψηφισμένο μνημόνιο πρέπει να ακυρωθούν με μονομερεις κινήσεις».
«Να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο μνημόνιο με την ρήτρα αναδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου. Πρέπει να δώσουμε μάχη, να απαντήσουμε σε ό,τι είναι βάρος της χώρας και βεβαίως να μην ψηφιστεί από τη Βουλή «είπε ο Αλ. Μητροπουλος προειδοποιώντας ότι ο Σόιμπλε "θα πάει μέχρι τέλους το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο".

Βρετανός ευρωβουλευτής: Έλληνες υψώστε το ανάστημά σας – Είστε το έθνος του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη!

Να αντισταθούν και να ξεσηκωθούν προέτρεψε τους Έλληνες χθες ο αναπληρωτής ηγέτης του βρετανικού ευρωσκεπτιστικού κόμματος UKIP σε ομιλία του κατά την σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Ο Πολ Νούταλ επέκρινε τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον ελληνικό λαό και προέτρεψε τους Έλληνες να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην αντιδημοκρατική δύναμη της ΕΕ, ώστε η κοινωνία τους να ευημερήσει και να νικήσει πάλι η δημοκρατία.
«Προς τη Βουλή των Ελλήνων, ζητώ από τους 300 να μην υποχωρήσουν. Στους Έλληνες λέω να είναι θαρραλέοι και να υπερασπιστούν τα εκ γενετής δικαιώματά τους. Είστε οι δημιουργοί της δημοκρατίας και τώρα πρέπει να τη σώσετε. Επικαλεστείτε το θάρρος και το πνεύμα των αρχαίων προγόνων σας. Μην λυγίζετε, μη διστάζετε και μην υποκύψετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νουτάλ.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός ευρωβουλευτής δήλωσε:
«Θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου με μια αναφορά στα λεγόμενα του κ. Ντάισελμπλουμ που μόλις 2 ημέρες πριν είπε: ‘Σφάλετε αν πιστεύετε ότι δημοκρατία έχουμε εκεί που ένα εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη’. Ο κ. Γιούνκερ είχε επίσης πει: ‘ότι δεν υπάρχει δημοκρατική επιλογή εναντίον των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης’. Αυτές οι δηλώσεις είναι ενδεικτικές του τι πιστεύουν οι ‘ευρω-φανατικοί’ για την δημοκρατία. Και δεν είναι ειρωνικό το ότι καταστρέφετε την δημοκρατία στη γενέτειρά της, την Ελλάδα; Επιτρέψατε στην Ελλάδα να μπει σε μια νομισματική ένωση που ποτέ δε θα έπρεπε να είχε γίνει. Αποπέμψατε έναν πρωθυπουργό όταν προσέφερε στην χώρα του μια διέξοδο μέσα από την προσφυγή σε δημοψήφισμα. Επιβάλλατε λιτότητα που έχει φτάσει τον ελληνικό λαό στα όριά του και εσείς εξακολουθείτε να πνίγετε την χώρα με οικονομικά δεσμά.
Σε εσάς λοιπόν λέω το εξής: η κυριαρχία και η δημοκρατία δεν είναι δική σας για να την πάρετε. Οι Έλληνες έχουν ήδη υπομείνει πολλά. Οι εμπόλεμες γραμμές είναι ξεκάθαρες: Οι δυνάμεις της δημοκρατίας στην Ελλάδα εναντίον των αντιδημοκρατικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Στην ελληνική κυβέρνηση ρωτώ: Θα αντέξουν οι 300;
Στους Έλληνες λέω να είναι θαρραλέοι και να υπερασπιστούν τα εκ γενετής δικαιώματά τους.
Είστε οι δημιουργοί της δημοκρατίας και τώρα πρέπει να τη σώσετε.
Επικαλεστείτε το θάρρος και το πνεύμα των αρχαίων προγόνων σας.
Μην λυγίζετε, μη διστάζετε και μην υποκύψετε, Είστε οι προστάτες της δημοκρατίας τώρα, είστε το έθνος του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, αν αντισταθείτε θα είσαστε πηγή έμπνευσης και ελπίδας για όλους μας».

Συντάξεις... δυο ταχυτήτων για 110.000 μισθωτούς Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών

Σε δυο ή και περισσότερες "ταχύτητες" θα διαχωριστούν περίπου 110.000 μισθωτοί του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα αλλά και του ιδιωτικού, που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη.

Άμεσα συναρτάται το όριο ηλικίας, τόσο με τα έτη ασφάλισης που έχει ο μισθωτός όσο και με τη χρονιά που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Πιο τυχεροί φαίνεται πως είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν ακόμη και προτού συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους. Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα...
μετά την 1/1/2013, πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στα 67 τους χρόνια ή στα 62 τους χρόνια, εφόσον έχουν 40 έτη ασφάλισης.
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μισθωτών έχουν ως εξής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος:

Για το ΙΚΑ:

Ενιαίο καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση όσων μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους, σε αντίθεση με το δημόσιο και τα λεγόμενα ειδικά ταμεία.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:


●  Ασφαλισμένοι με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2010 μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών. Το 2011 η «έξοδος» γίνεται στο 58ο έτος, αλλά απαιτούνται 10.800 ένσημα, ενώ το 2012 σύνταξη καταβάλλεται στο 59ο έτος με συνολικά 11.100 ένσημα τη στιγμή της αίτησης.
●  Μητέρες που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισης παίρνουν πλήρη σύνταξη στο 55ο έτος
●  Μητέρες που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισης παίρνουν πλήρη σύνταξη στο 55ο έτος
●  Ανδρες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2010 και το 62ο έτος δικαιούνται σύνταξη. Το 2011 πλήρης σύνταξη δίνεται στα 63 και το 2012 σε ηλικία 63 ετών και 6 μηνών.
●  Αντρες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 65ο έτος μέχρι το τέλος του 2012 δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Το όριο για τη μειωμένη είναι στο 60ό έτος.
●  Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2010 δικαιούνται μειωμένη σύνταξη. Το όριο πάει στα 56 το 2011 και τα 57 το 2012.
●  Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 60 έτος της ηλικίας τους το 2010 δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Το 2011 το όριο πάει στο 61ο έτος και το 2012 στο 62ο έτος.
●  Γυναίκες με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα το 2010 μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 55 ετών μειωμένη και σε ηλικία 57 ετών πλήρη. Εφόσον θεμελιώσουν δικαίωμα το 2011 μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 58 (μειωμένη στα 56) με συνολικά 10.400 ένσημα τη στιγμή της αίτησης. Το 2012 μπορούν να λάβουν σύνταξη σε ηλικία 56 ετών και 6 μηνών μειωμένη και σε ηλικία 58 ετών και 6 μηνών πλήρη αλλά τη στιγμή της αίτησης απαιτούνται 10.800 ένσημα.
●  Μητέρες που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 είχαν ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο και 5.500 ημέρες ασφάλισης. Πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στο 55ο έτος και μειωμένη σε ηλικία 50 ετών. Αν θεμελιώσουν δικαίωμα το 2011 η πόρτα εξόδου ανοίγει στο 57ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 52ο έτος για μειωμένη. Το 2012 το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη «κλειδώνει» στo 60ό έτος και για μειωμένη στο 55ο.

Για τις συντάξεις στο Δημόσιο

Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας δικαιούνται με 35ετία οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, ενώ ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για τις μητέρες. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους έχουν απασχοληθεί στο Δημόσιο πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1982 με οποιοδήποτε καθεστώς με αμειβόμενη εργασία.

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992, που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

●  Ασφαλισμένοι με 25ετία μέχρι το τέλος του 2010. Οι άντρες δικαιούνται πλήρη σύνταξη τα 65 και μειωμένη στα 60. Οι γυναίκες αποχωρούν πέντε χρόνια νωρίτερα και παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55.
●  Ασφαλισμένοι με 25ετία το 2011. Ισχύουν ενιαία όρια για άντρες και γυναίκες. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 61 και μειωμένη στα 56.
●  Ασφαλισμένοι με 25ετία το 2012. Πλήρης σύνταξη δίνεται στα 63 και μειωμένη στα 58.
●  Ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 και θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία. Το 2010 το όριο είναι στο 58ο έτος. Το 2011 απαιτούνται 36 χρόνια, αλλά το όριο παραμένει στο 58ο έτος, ενώ το 2012 χρειάζονται 37 χρόνια και το 59ο έτος
●  Μητέρες που είχαν μέχρι το τέλος του 2012 ανήλικο τέκνο και 25ετία. Εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα έως και το 2010 αποχωρούν στα 50. Το 2011 το όριο πάει στα 52 και το 2012 στα 55
●  Ανδρες με ανήλικα τέκνα και 25ετία τη διετία 2011- 2012. Εφόσον το δικαίωμα «κλείδωσε» το 2011 η σύνταξη καταβάλλεται στα 52, ενώ το 2012 το όριο πάει στο 55ο έτος. Δεν ισχύει καμία ευνοϊκή ρύθμιση αν η θεμελίωση έγινε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

Συντάξεις σε ΔΕΚΟ - τράπεζες

Καθοριστικός παράγοντας για την «έξοδο» είναι το αν η ασφάλιση έγινε πριν ή μετά το 1983. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους -που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982- παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο.
 
Για τους ασφαλισμένους από το 1983 έως και το 1992 ισχύουν τα εξής:

●  Αντρες που μέχρι το τέλος του 2012 είχαν 25ετία και το 60ό έτος δικαιούνται μειωμένη σύνταξη. Για πλήρη σύνταξη πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος
●  Γυναίκες με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 και το 60ό έτος δικαιούνται πλήρη σύνταξη (στα 55 μειωμένη).
●  Τρίτεκνες μητέρες με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 δεν υπάρχει όριο. Επίσης διασώζονται όσες γυναίκες το 2011 είχαν 20ετία και πλέον έφτασαν τα 21 έτη και το 52ο έτος. Επίσης γλιτώνουν μητέρες που θεμελίωσαν δικαίωμα το 2012 και έφτασαν πλέον 23 συνολικά έτη και το 55ο έτος.
●  Ασφαλισμένοι με 35ετία μέχρι και το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 58. Για θεμελίωση το 2011 πρέπει να έχουν κλείσει το 58ο έτος και 36 έτη, ενώ για το 2012 χρειάζονται 37 έτη και να έχει πλέον συμπληρωθεί το 59ο έτος.
●  Γυναίκες που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν 25ετία και ανήλικο τέκνο δικαιούνται πλήρη σύνταξη στο 50ό έτος. Οσες ασφαλισμένες θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 52 και μειωμένη στο 50ό. Εφόσον το δικαίωμα κλειδώνει το 2012 πλήρης σύνταξη δίνεται στο 55ο έτος και μειωμένη στο 53ο.

O «πόλεμος» με τους αριθμούς

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αν συνεχιστεί, θα φέρει μέχρι τον Ιούνιο έλλειμμα έξι δισ. ευρώ

Στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η μάχη ήταν και είναι πρωτίστως πολιτική. Στις πρώτες 22 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας αλλά και διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η κυβέρνηση ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με τις παγιωμένες νοοτροπίες που θέτουν υπεράνω των πάντων την πιστή τήρηση των αρχών της λιτότητας, την απαρέγκλιτη εκπλήρωση των συμφωνηθέντων – ακόμη και αν αυτά είναι προφανώς λανθασμένα και καταστροφικά – αλλά και την ευημερία των αριθμών. Έννοιες που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να βάλει στην ατζέντα η νέα κυβέρνηση, όπως η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και η ευημερία των πολιτών πάνω από την ευημερία των αριθμών, συνάντησαν – και θα συναντήσουν στο άμεσο μέλλον, καθώς μόλις τώρα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός – σθεναρές αντιδράσεις.

Ενώ όμως στο εξωτερικό το βάρος πέφτει – και δικαίως – από την ελληνική πλευρά στα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης, στο εσωτερικό, καλώς ή κακώς, οι αριθμοί αποκτούν δεσπόζουσα θέση στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Οι όποιες πολιτικές νίκες έξω πρέπει να υποστηριχτούν από μικρές καθημερινές και ποσοτικά εκφρασμένες νίκες μέσα. Αυτό σημαίνει ότι ο «πόλεμος» με τους αριθμούς μόλις τώρα ξεκινάει.

Μηδενικά περιθώρια

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών το έχουν δηλώσει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα. Η εποχή των ελλειμμάτων έχει παρέλθει οριστικά για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο πολιτικός προϊστάμενος του γενικού λογιστηρίου Δημήτρης Μάρδας καλούνται να «χωρέσουν» στα ασφυκτικά πλαίσια του προϋπολογισμού τις δεσμεύσεις απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και τις εξαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων (σε πρώτη φάση αυτών που βαραίνουν τον προϋπολογισμό του 2015). Ποια είναι όμως τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού για φέτος;

Μέχρι στιγμής, το νέο οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τα ακόλουθα δεδομένα:

1 Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2015 είναι προγραμματισμένο να ανέλθουν στα 55,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως που διαπιστώνουν στην Καραγεώργη Σερβίας διαβάζοντας την – μήνα προς μήνα – ανάλυση των εσόδων είναι ότι τα έσοδα αυτά δεν είναι «μοιρασμένα» ισομερώς. Το πρώτο εξάμηνο δεν έχει… χρήμα σε αντίθεση με το δεύτερο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν μια σειρά φόροι (π.χ. ο φόρος κατοχής ακινήτων, όπως και αν αυτός ονομάζεται, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.). Από τα συνολικά 55,6 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο τα 22,7 είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν στο πρώτο εξάμηνο.

2 Οι δαπάνες του έτους έχουν προϋπολογιστεί στα 55,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές, δυστυχώς, είναι ισομερώς μοιρασμένες, που σημαίνει ότι στο πρώτο εξάμηνο θα δαπανηθούν περί τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απλά μαθηματικά

Στο πρώτο εξάμηνο έχουμε να εισπράττουμε 22,7 και έχουμε να πληρώνουμε 27 δισ. ευρώ. Άρα, προκύπτει ένα ταμειακό άνοιγμα της τάξεως των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ήταν προγραμματισμένο να συμβεί ούτως ή άλλως. Κι ήρθε η εκτέλεση του προϋπολογισμού να κάνει χειρότερες τις συνθήκες.

Υποτίθεται ότι το 2014 θα έκλεινε με καλύτερες επιδόσεις από αυτές που είχαν προγραμματιστεί. Περιμέναμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν τουλάχιστον κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίστηκε τελικώς (σ.σ.: ο προϋπολογισμός του 2014 έκλεισε με πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει κάτι περισσότερο από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό χάθηκε λόγω της κακής εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο το 2014 και έτσι μπήκαμε στο 2015 χωρίς «καβάτζα»).

Ο πρώτος μήνας του 2015 ήταν λογικό και αναμενόμενο, λόγω εκλογών, να εμφανίσει κακές δημοσιονομικές επιδόσεις. Η απόκλιση όμως εκτινάχτηκε στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ με το σύνολο της ζημιάς να γίνεται στο σκέλος των εσόδων. Έτσι, ήδη από τον Φεβρουάριο ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι βαθιά ελλειμματικός.

Αν μάλιστα συνεχιστεί η εκτέλεσή του σύμφωνα με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, τον Ιούνιο το οικονομικό επιτελείο θα είναι αντιμέτωπο με ταμειακό έλλειμμα περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Για το πώς καλύπτεται ένα τέτοιο έλλειμμα, μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Ή διαθέτεις από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (που στην προκειμένη περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό) ή δανείζεσαι.

Η απάντηση για το πώς μπορεί να δανειστεί μια χώρα στην οποία οι αγορές προσφέρουν επιτόκια της τάξεως του 18% για το 3ετές ομόλογο, 13% για το 5ετές και 10% για το 10ετές είναι περίπου προφανής. Η λύση βρίσκεται μόνο στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

Ο λογαριασμός

Η κατάσταση με τα ταμειακά ελλείμματα, όπως αναλύθηκε, δεν εμπεριέχει καμία πρόβλεψη για υλοποίηση των εξαγγελιών που περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις. Οποιαδήποτε υλοποίηση (όπως για παράδειγμα η μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων που ήταν προγραμματισμένη να γίνει από τον Μάρτιο, η υλοποίηση του πρώτου πακέτου καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης με το δωρεάν ρεύμα, τα δελτία σίτισης και το πρόγραμμα στέγασης) ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό». Σε ποια επίπεδα φτάνει ο λογαριασμός;

1 Η παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, είναι μέτρο που δημοσιονομικά κοστίζει περίπου 60 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παροχή 300 KWh τον μήνα σε κάθε νοικοκυριό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο δεν πρόκειται να βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ.

2 Εξασφάλιση στέγης. Το κόστος προγραμματίζεται να διαμορφωθεί επίσης στα 50-60 εκατ. ευρώ τον μήνα, δεδομένου ότι το προεκλογικό πρόγραμμα μιλούσε για επιδότηση με τρία ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι δικαιούχοι υπολογίζονταν σε περίπου 25.000.

3 Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής. Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για πρόγραμμα με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 750 εκατ. ευρώ.

4 Η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης μέσα από τον περιορισμό ή και τον μηδενισμό της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη είχε κοστολογηθεί στα 350 εκατ. ευρώ από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την κατάρτιση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη.

5 Η μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων έχει κόστος, σε ετήσια βάση, της τάξεως των 370 εκατ. ευρώ, ενώ, αν ληφθεί ανάλογη απόφαση και για τα εφάπαξ, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 500 εκατ. ευρώ.

Πηγές εσόδων

Το οικονομικό επιτελείο έχει πλήρη επίγνωση ότι θα χρειαστούν πρόσθετα έσοδα.

Έτσι, έχουν ήδη δρομολογηθεί παρεμβάσεις όπως:

1 Η άμεση αλλαγή της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία (όπου τα χρέη έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 74 δισεκατομμύρια ευρώ) όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (όπου οι οφειλές ανέρχονται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ). Με δελεαστικά κίνητρα για τους οφειλέτες (ειδικά τους μικροοφειλέτες οι οποίοι βρέθηκαν με χρέη κυρίως μέσα στο 2014 υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών μέτρων) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ευελπιστούν ότι θα εξασφαλίσουν πολύ μεγάλη συμμετοχή από την πλευρά των οφειλετών.

2 Ο έλεγχος στις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής θα ξεκινήσει άμεσα. Αυτό όμως δεν αποκλείει σε τίποτα να υπάρξει προσκλητήριο «αυτοσυμμόρφωσης» των παραβατών με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη μεταχείριση όσον αφορά τον καταλογισμό των ποινών. Και αυτό το μέτρο εξετάζεται να είναι άμεσης εφαρμογής, δεδομένου ότι πολλές από τις υποθέσεις που βρίσκονται στις «λίστες» (εμβασμάτων στο εξωτερικό, Λαγκάρντ κ.λπ.) αντιμετωπίζουν και ζήτημα παραγραφής. Από τους ελέγχους, ο υπουργός Επικρατείας που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο καταπολέμησης της διαφθοράς έχει δηλώσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

3 Η μάχη κατά του λαθρεμπορίου θα ξεκινήσει άμεσα με ποσοτικοποιημένους στόχους: 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και περίπου 800 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα. Το πότε μπορούν να μαζευτούν αυτά τα έσοδα είναι ένα ερώτημα αλλά και μόνιμος παράγοντας διαφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές κυβερνήσεις και τους δανειστές.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Αρμόδια πηγή του Μεγάρου Μαξίμου γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε με τη φράση: «Αν ξεπεράσουμε το επόμενο εξάμηνο, θα έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δρόμου». Και αυτό διότι εκτός από το δημοσιονομικό κομμάτι, και στο χρηματοδοτικό η κατάσταση είναι εμπροσθοβαρής. Μέχρι και το τέλος Αυγούστου (σ.σ.: σημαδιακός ο μήνας, διότι κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού αποπληρώνεται και το μεγάλο ομόλογο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να καλύψει ένα σύνολο δανειακών υποχρεώσεων της τάξεως των 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πώς θα καλύπτονταν αυτές οι ανάγκες ήταν το ζητούμενο από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Πόσο μάλλον που το «πακέτο» αυτών των υποχρεώσεων περιλάμβανε τα πάντα: από τόκους μέχρι δάνεια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους θα φανεί το ποια ακριβώς θα είναι η τελική λύση που θα υιοθετηθεί για να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις. Το τελευταίο 20ήμερο η ελληνική κυβέρνηση είχε ρίξει διάφορες ιδέες στο τραπέζι. Από το να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που δικαιούται η χώρα λόγω των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων μέχρι το να επιτραπεί η έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων – περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ πάνω από το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ – έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Οι τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες, δύο είναι τα βασικά τους προβλήματα που σχετίζονται με τους αριθμούς. Το ένα έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας το οποίο οδηγεί και στις συνεχιζόμενες αναλήψεις καταθέσεων. Με την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, εκτιμάται ότι το κύμα όχι μόνο θα ανακοπεί, αλλά θα υπάρξει και επιστροφή κεφαλαίων, καθώς τα περισσότερα χρήματα είναι κάτω από τα στρώματα και όχι στο εξωτερικό. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το προωθούμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Το ερώτημα που θα απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι το πώς τελικώς θα διευθετηθεί το θέμα και αν θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη του κόστους τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)