Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67!!!


ΑΠΟΦΑΣΗ-βόμβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «διακρίσεις λόγω ηλικίας σε συνταξιοδοτικά δικαιώματα» τινάζει στον αέρα το θεμελιωμένο δικαίωμα των «παλιών» (μέχρι το 1982) και των «ενδιάμεσων» (μέχρι το 1992) ασφαλισμένων λόγω συνταξιοδότησης με 35ετή ασφάλιση, εκτινάσσοντας το όριο ηλικίας μέχρι και 9 χρόνια αργότερα.

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και σε πρώτη φάση επηρεάζει τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο, ενώ στο πλαίσιο της «ισότητας» δεν «θα μείνουν εκτός οι ασφαλισμένοι στα "ευγενή" Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών».

Η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα επειδή θεωρεί ότι οι όροι που επιβάλλει η χώρα όσον αφορά ....

.....την ηλικία συνταξιοδότησης για τα μέλη του διπλωματικού σώματος συνιστούν διάκριση λόγω ηλικίας και, ως εκ τούτου, αντιβαίνουν στην οδηγία για την ισότητα στην απασχόληση (2000/78/ΕΚ).

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι διπλωμάτες υποχρεούνται να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 65 ετών, ακόμη και εάν δεν έχουν συμπληρώσει 35 συντάξιμα έτη.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών, προκειμένου να επιτευχθεί ο αριθμός των 35 ετών που απαιτείται για την απόκτηση πλήρων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Αναλυτικά, οι διατάξεις που μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρέπουν την «έξοδο» με ευνοϊκό τρόπο από 20-35 χρόνια είναι οι εξής:

1 .Ανδρες με 15 έτη ή με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο Δημόσιο, στα ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Σε περίπτωση που συμπλήρωσαν το 65ο έτος μέχρι το τέλος του 2012 βγαίνουν στη σύνταξη, ενώ από το 2013 το όριο ηλικίας πήγε στο 67ο έτος. Σε όσα Ταμεία προβλέπεται μειωμένη σύνταξη (π.χ. ΙΚΑ) μέχρι το τέλος του 2012 η έξοδος γινόταν στα 60, ενώ από το 2013 και μετά στα 62.

2.Γυναίκες με 15 έτη ασφάλισης ή με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Μέχρι το τέλος του 2010 έπρεπε να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος για να μπορέσουν να πάρουν πλήρη σύνταξη. Το 2011 το όριο πήγε στα 61, το 2012 στα 62 και από το 2013 και μετά στα 67. Στο ΙΚΑ καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή στα 55 το 2010, στα 56 το 2011, στα 57 το 2012 και στα 62 το 2013.

3.Γυναίκες με 4.500 ημέρες στον ΟΑΕΕ. Δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς και επομένως ισχύουν ενιαίες προϋποθέσεις με τους άνδρες. Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2012 συμπλήρωσαν το 65ο έτος θεμελίωσαν δικαίωμα, ενώ από πέρσι το όριο ηλικίας πήγε στα 67.

4.Γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Μέχρι το τέλος του 2010 το δικαίωμα «κλείδωνε» στα 55, ενώ μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012.

Ειδικότερα, το 2011 το όριο πήγε στα 56 και το 2012 στα 57, ενώ από το 2013 και μετά έφτασε το 62ο έτος. Προσοχή, καθώς οι 1.000 ημέρες εργασίας πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.

5.Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993. Το δικαίωμα «κλειδώνει» με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Στη συνέχεια, η ασφαλισμένη μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το όριο ηλικίας. 


Σε περίπτωση που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώθηκε μέχρι το τέλος του 2010, η ασφαλισμένη δικαιούται πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50. Το 2011 το όριο πήγε στα 57 για πλήρη σύνταξη και στα 52 για μειωμένη και το 2012 στα 60 για πλήρη σύνταξη και στα 55 για μειωμένη. 
Μεγάλες χαμένες είναι όσες μητέρες δεν συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες μέχρι το τέλος του 2012. Από το 2013 και μετά μπήκε τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης και το όριο πήγε στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης, το «πέναλτι» είναι 0,5% για κάθε μήνα πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη. Η περικοπή συνολικά μπορεί να φτάσει το 30% σε περίπτωση που η... έξοδος γίνει πέντε χρόνια νωρίτερα.

Σημειώνεται πως οι μητέρες που θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012 μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη του ν. 3996/2011. Δηλαδή, τον προβλεπόμενο από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνο απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, τον χρόνο επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, τον χρόνο επιδότησης λόγω ασθενείας και μέχρι 300 ημέρες, τον χρόνο σπουδών και τα κενά ασφάλισης.

6.Μητέρες ανήλικων τέκνων με 5.500 ημέρες ασφάλισης στα ειδικά ταμεία. Στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών οι μητέρες που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να βγουν στη σύνταξη με βάση το «μοντέλο» ΙΚΑ. Δηλαδή, με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο ακολουθούν τα όρια ηλικίας που ήδη αναφέρθηκαν. 


Σε περίπτωση που επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με βάση το καθεστώς των ειδικών ταμείων, πρέπει να έχουν 25 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύουν ευνοϊκότερες διατάξεις όσον αφορά τα όρια ηλικίας, καθώς για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 50 (ενώ με το καθεστώς ΙΚΑ δίνεται μειωμένη).

7.Μητέρες που ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο πριν από το 1983. Δικαιούνται σύνταξη με 17 έτη και 6 μήνες ασφάλισης σε ηλικία 50 ετών αν συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 1998 (ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για όσες γυναίκες είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πριν από το 1997 και οι οποίες ωστόσο στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ήδη αποχωρήσει).

8.Γυναίκες έγγαμες, που ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο πριν από το 1983. Για θεμελίωση μετά το 1998 απαιτούνται 17 έτη ασφάλισης και 6 μήνες και το 53ο έτος της ηλικίας.

9.Μητέρες ανηλίκων, που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την έξοδο απαιτούνται 6.000 ημέρες ασφάλισης. Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλείδωσε» μέχρι το τέλος του 2012, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 55 και μειωμένη στα 50. Από το 2013 και μετά το όριο πάει στα 67.

ΟΙ ΔΙAIΤΕΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ KAI TOY ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ



More PowerPoint presentations from john

Δείτε τη διατροφή του Πυθαγόρα και του Ιπποκράτη

Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».
Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!
Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.
Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.
Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.
Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.
Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.
Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.
Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.
Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.
Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.
Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.
Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.
ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.
O χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.
Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.

Στο "ψυγείο" μισθοί και συντάξεις

Στο πάγωμα των δαπανών, μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και των κονδυλίων που δίνει ο προϋπολογισμός για την κοινωνική ασφάλιση ως το 2018 στηρίζεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας για την περίοδο 2015-2018 που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να κινείται τα επόμενα τέσσερα χρόνια μέσα σε έναν «κλειστό προϋπολογισμό», με κλειδωμένα τα κονδύλια για κάθε τομέα δραστηριότητας του κράτους στα επίπεδα του 2013...
αλλά, κυρίως, για αυτά των μισθών και των συντάξεων που απορροφούν σχεδόν τα δύο τρίτα των πόρων του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η ανοιχτή πληγή που χαίνει παραμένει το ασφαλιστικό, δεδομένου ότι η διατήρηση της ανεργίας στα επίπεδα του 26%, η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τα μεγάλα χρέη που έχουν σωρευτεί στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης απειλούν εκ νέου τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Όπως φαίνεται από τα αναλυτικά στοιχεία της τρόικας για τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης (για συντάξεις, περίθαλψη και προστασία από την ανεργία) από το 2010 ως σήμερα, το ασφαλιστικό και η «μη αντιμετώπιση» του προβλήματος από την εποχή της μεταρρύθμισης Γιαννίτση οδήγησαν ως και στον τετραπλασιασμό των αναγκών για τα Ταμεία.
Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώνεται, καθώς ως συνέπεια της κρίσης αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός εργοδοτών που δεν καταβάλλουν ή καθυστερούν την καταβολή εισφορών προς τα Ταμεία.
Με εντολή της τρόικας αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκάστικής είσπραξης των οφειλών εργοδοτών προς τα Ταμεία, να αλλάξει ο τρόπος καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ (να γίνεται κάθε μήνα), ενώ ειδικά για τον ΟΓΑ θα εφαρμοστεί το μέτρο της αυτόματης παρακράτησης επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των δικαιούχων ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Το TCG ISIN A589 στη Χίο, το «παιγνίδι» έχει αρχίσει…

Η άφιξη και εμπλοκή στις έρευνες εδώ και μερικά 24ωρα του πλοίου ναυαγιαίρεσης-διάσωσης TCG ISIN Α589 σε περιοχή στα νότια της Χίου, εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σηματοδοτεί αφενός την εντατικοποίηση του τουρκικών ερευνών για τον εντοπισμό του τουρκικού μαχητικού F-16D Fighting Falcon Block 40 της 192ης Μοίρας (192 Filo) με αριθμό σειράς 91-0023, που κατέπεσε στην περιοχή στις 8 Οκτωβρίου 1996 και αφετέρου την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να καταλήξει (το που θα αναλύσουμε παρακάτω)...
μία μάλλον ακατανόητη (;) πρωτοβουλία.
Μάλιστα η Άγκυρα έχει ήδη κοινοποιήσει τη χρονική επέκταση των ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις αρχές Μαΐου (η αρχική δέσμευση έληγε την επόμενη εβδομάδα). Αρχικά, στη δεσμευμένη από την Άγκυρα περιοχή μετέβησαν τρεις μονάδες επιφανείας της Τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (TDK: Turk Deniz Kuvvetleri).
Δύο ναρκοθηρευτικά τύπου Aydin (τουρκική κωδικοποίηση του γερμανικού τύπου Type 332 Frankenthal), τα TCG Amasra M266 και TCG Akcakoca M268 και το τύπου Dogan ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων TCG Marti P341, προφανώς σε ρόλο συνοδείας. Με βάση ανοικτές πηγές ο κύριος εξοπλισμός των ναρκοθηρευτικών τύπου Aydin περιλαμβάνει ένα τύπου Marconi 2093 VDS σόναρ ναρκοθηρίας μεταβλητού βάθους (VDS: Variable Depth Sonar) με δυνατότητα έρευνας μέχρι βάθη 200 μέτρων και δύο εξοπλισμένα με κάμερες ή και σόναρ τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα αναγνώρισης και καταστροφής (με τη χρήση γεμίσματος) ναρκών τύπου PAP-105 Mk. 5 της γαλλικής ECA.
Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, αυτή είναι από τον γνωστό ιστοχώρο Turkish Navy Net και στην ακόλουθη διεύθυνση μπορεί κανείς να διαβάσει περισσότερες πληροφορίες για το πλοίο: «http://turkishnavy.net/?s=moship»
Όμως, πλέον, όπως ήδη αναφέρθηκε, στις έρευνες νότια της Χίου συμμετέχει και το πλοίο ναυαγιαίρεσης-διάσωσης TCG ISIN Α589. Πρόκειται για ένα υπέργηρο (70 ετών) πλοίο αμερικανικής προέλευσης, το USS Safeguard ARS-25, που εισήχθη σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 1944 και το οποίο μόλις παροπλίστηκε (25 Σεπτεμβρίου 1979) εντάχθηκε σε υπηρεσία με την TDK την ίδια ημέρα. Οι ακριβείς επιχειρησιακές δυνατότητες του TCG ISIN A589 σε τουρκική υπηρεσία δεν είναι γνωστές με λεπτομέρειες, πάντως πληροφορίες του «defence-point.gr» αναφέρουν, ότι έχει παρατηρηθεί η ανάπτυξη από το συγκεκριμένο πλοίο συρόμενης διάταξης που εκτείνεται σε μήκος 350 μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση του TCG ISIN A589 στην περιοχή νότια της Σάμου επιδέχεται διττής ερμηνείας: είτε ως ένδειξη ότι τα αποτελέσματα της έρευνας των δύο ναρκοθηρευτικών ήταν ανεπαρκή, είτε ότι κατόρθωσαν να εντοπίσουν τη θέση αντικειμένων που τα θεωρούν συντρίμματα του τουρκικού μαχητικού και προετοιμάζουν την επιχείρηση ανέλκυσης τους.
Η εξέλιξη και τελική κατάληξη των τουρκικών ερευνών, αλλά και το πως η Τουρκία θα διαχειριστεί τα όποια αποτελέσματα, είναι προφανώς αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος της ελληνικής πλευράς. Περιττό να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή οι τουρκικές δραστηριότητες στη δεσμευμένη περιοχή νότια της Σάμου βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο των αρμόδιων στρατιωτικών και μη υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ιδιαίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενεργοποιήθηκε άμεσα και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του. Η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη θέληση της να συνδράμει τις τουρκικές έρευνες αλλά παραμένει μεγάλο ερωτηματικό γιατί 18 χρόνια μετά το συμβάν η Τουρκία επιχειρεί να ανασύρει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ένα ζήτημα το οποίο όταν συνέβη, ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΗΚΕ (εντός και εκτός εισαγωγικών), από τις αρχές των δύο χωρών…
Καλό θα ήταν η τουρκική ηγεσία, εάν θεωρεί πως ήρθε η ώρα για το επόμενο… κόλπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να υπολογίσει και τα «ειδικά χαρακτηριστικά» επιμέρους προσώπων που θα βρεθούν σε κέντρα επιχειρήσεων. Η δε ελληνική πλευρά, κυρίως ο πολιτικός κόσμος που στην αφασία την οποία τελεί στην πλειοψηφία του, οφείλει να θυμάται καλά, ότι η… ασφαλής πρόβλεψη πολιτικής αστάθειας, ενίοτε οδηγούσε κάποιους απέναντι σε περίεργες ιδέες.
Δεν βγαίνουν βέβαια πάντα σε καλό αυτά και στην Άγκυρα γνωρίζουν καλά, ότι το παραμικρό λάθος τους, μπορεί να οδηγήσει σε αλυσίδα γεγονότων με τα οποία θα ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος. Δεν θα τους βάλουμε εμείς μυαλό. Ίσως κληθούμε όμως στο μέλλον να… ευλογήσουμε τα γένια μας λέγοντας πως τα είχαμε πει. Όχι μόνο στην δική μας πλευρά. Αυτά προς το παρόν…

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)