Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μέσα σε 3 μέρες διπλασίασαν το χαράτσι!

Αλλο ένα μνημείο κυβερνητικής συνέπειας και σοβαρότητας:
Εκθετος ο Βενιζέλος: Εως 20 ευρώ -αντί 10- το τ.μ., μόνο για ανάπηρους, πολύτεκνους και επιδοτούμενους ανέργους τα 0,5 ευρώ
Από 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έως και 20 ευρώ για νεόδμητα σπίτια σε ακριβές περιοχές θα είναι οι συντελεστές του ειδικού τέλους ακινήτων. Θα πληρωθεί σε δύο δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, από τους ιδιοκτήτες, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως θα κοπεί το ρεύμα σε περίπτωση μη πληρωμής. Οι πολίτες θα πρέπει να ξαναπληρώσουν το τέλος τον Μάιο του 2012, για την χρήση του επόμενου έτους. Προβλέπεται και συντελεστής 0,5 ευρώ / τ.μ. που θα ισχύει αποκλειστικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο υπουργός Οικονομικών την Κυριακή από τη ΔΕΘ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ανώτατος συντελεστής θα είναι μέχρι 10 ευρώ το τ.μ.. Προφανώς στις τρεις μέρες που μεσολάβησαν ο λογαριασμός δεν βγήκε και...
οι συντελεστές διπλασιάστηκαν.

Το τέλος θα υπολογίζεται ως το γινόμενο ενός συντελεστή επί τα τετραγωνικά του σπιτιού. Θα υπάρχουν δέκα διαφορετικοί συντελεστές ανάλογα την τιμή ζώνης. Παράλληλα, οι συντελεστές αυτοί θα προσαυξάνονται αναλόγως την ηλικία του ακίνητου ενώ θα μένουν σταθεροί για ακίνητα άνω των 26 ετών. Η προσαύξηση έχει ως αποτέλεσμα ο ανώτερος συντελεστής, το 16 να φτάνει έως και 20 ευρώ / τ.μ. για νέα ακίνητα.
Δείτε παρακάτω τους συντελεστές ανά περιοχή και παλαιότητα:


Συντελεστές αναλόγως την παλαιότητα (έτη)
Τιμή ζώνης Έως 26 25 έως 20 19 έως 15 14 έως 10 9 έως 5 4 έως 0
για ευπαθείς ομάδες 0,5 0,53 0,55 0,58 0,6 0,63
έως € 500 3 3,15 3,3 3,45 3,6 3,75
€ 501-1000 4 4,2 4,4 4,6 4,8 5
€ 1001-1500 5 5,25 5,5 5,75 6 6,25
€ 1501-2000 6 6,3 6,6 6,9 7,2 7,5
€ 2001-2500 8 8,4 8,8 9,2 9,6 10
€ 2501-3000 10 10,5 11 11,5 12 12,5
€ 3001-4000 12 12,6 13,2 13,8 14,4 15
€ 4001-5000 14 14,7 15,4 16,1 16,8 17,5
€ 5001 και άνω 16 16,8 17,6 18,4 19,2 20
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όποιος ενοικαστής πληρώσει το τέλος θα μπορεί να το συμψηφίζει με το ενοίκιο της κατοικίας. Η τροπολογία με το νέο διπλασιασμένο χαράτσι θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή με τις όποιες αλλαγές επέλθουν σε αυτήν.


Πώς θα γίνεται η πληρωμή
Η πληρωμή του ειδικού τέλους θα έρθει σε δόσεις με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Για φέτος θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Από του χρόνου προβλέπονται τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012. Σε περίπτωση μη καταβολής του λογαριασμού, θα γίνεται διακοπή ρεύματος στο ακίνητο.

Ποιοι εξαιρούνται της πληρωμής
Αν και στην αρχική ανακοίνωση αναφερόταν πως όσα ακίνητα ανήκουν στην εκκλησία δεν θα φορολογηθούν, το υπουργείο Οικονομικών και προφανώς για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι απαλλαγή του φόρου θα αφορά σε "περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση".

Δεν θα πληρώσουν το τέλος ακίνητα που ανήκουν :

♦ στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.

♦στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.

♦στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
♦στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.

♦στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα

♦στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.

♦στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.

♦οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και

♦τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί: ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία), ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα, ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.

"Δεν πληρώνουμε το χαράτσι για τα ακίνητα..." απαντούν οι πολίτες μέσα από "ΤΑ ΝΕΑ"

Την έντονη αντίδραση των καταναλωτών έχει προκαλέσει ο νέος φόρος για τα ακίνητα που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τον Οκτώβριο. «Δεν πληρώνουμε, αντιστεκόμαστε» γράφουν οι ... αναγνώστες του in.gr σχολιάζοντας το νέο μέτρο της κυβέρνησης.

«Και να ήθελα να δώσω, δεν έχω. Πραγματικά δεν έχω».

«Όχι από άποψη, αλλά πραγματικά αδυνατώ... Αν υπολογίσουμε τους υπόλοιπους φόρους θα πρέπει να πληρώσουμε συνολικά από 1.500 ευρώ ο καθένας και μάλιστα από ένα μισθό που ήδη έχουν πετσοκόψει».

«Φτάνει πια. Δεν έχουμε λεφτά, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, όλοι στους δρόμους».

«Τελικά φτάσαμε να πληρώνουμε "ενοίκιο" στο κράτος για το σπίτι που έχουμε αγοράσει και...
το οποίο πιθανότατα το ξεπληρώνουμε ακόμα στις τράπεζες... Αίσχος».

«Ντρέπομαι να κοιτάξω το παιδί μου και ειλικρινά δεν ξέρω με τι αξίες να το γαλουχήσω».

Χαρακτηριστική είναι και η οργή των πολιτών για την εξαίρεση ναών και μονών από το τέλος ακίνητης περιουσίας.

«Ας μου εξηγήσει κάποιος υπουργός/διευθυντής/γραμματέας υπουργείου γιατί δεν πληρώνει η Εκκλησία ώστε να μειωθεί το χαράτσι για τους υπόλοιπους και τα λέμε. Μέχρι τότε δεν πληρώνω»

«Δεν με ενδιαφέρει που δεν πληρώνει η εκκλησία. Δεν με ενδιαφέρει πια να μιλήσω για τους πολιτικούς και την κυβέρνηση. Δεν θέλω να μιλήσω άλλο. Είναι ώρα για πράξεις».

«Ο πιο πλούσιος ιδιώτης στην Ελλάδα η εκκλησία δεν πληρώνει».

«Οι εκκλησίες και οι μονές δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να εξαιρεθούν».

«Η μία πρόκληση μετά την άλλη. Περιμένω τους άγιους πατέρες να μην δεχθούν την απαλλαγή από το χαράτσι γιατί αλλιώς πρέπει να μην τους αφήσουμε, ούτε να λειτουργήσουν, κυρίως όμως να μην τολμήσουν να ανοίξουν το στόμα τους για κήρυγμα».

Προσοχή για λάθη στο εκκαθαριστικό με τα χαράτσια

Πως θα είναι το έντυπο
Προσεκτικά θα πρέπει να διαβάσουν οι φορολογούμενοι το εκκαθαριστικό σημείωμα με τα έκτακτα και μη χαράτσια που στέλνει εντός του μήνα η κυβέρνηση όπως συστήνει και το υπουργείο Οικονομικών πάνω στο έντυπο του εκκαθαριστικού εμμέσως παραδεχόμενο ότι υπάρχει -σοβαρό- ενδεχόμενο λάθους στον υπολογισμό.

Το εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει την "εισφορά αλληλεγγύης" η οποία θα επιβάλλεται για 5 χρόνια, την εισφορά σε Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

Όπως γράφει πάνω το εκκαθαριστικό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάνε στην εφορία τους και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση, σε περίπτωση που επιβλήθηκε εισφορά:....
• σε εισόδημα προσώπου με κινητική αναπηρία άνω του 80% ή τυφλό
•σε αποζημιώσεις απόλυσης
•σε εφάπαξ
•σε μακροχρόνια άνεργους που είναι εγεγγραμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ
•σε όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργία, έστω και αν το 2010 είχαν εισόδημα και δεν έχουν εισοδήματα φέτος
•σε όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 10 ετών ή αναπηρικά
•σε όσους έχουν σκάφη μέχρι 6 μέτρα

Παράλληλα οι περιπτώσεις από λάθος επιβολής τέλους επιτηδεύματος, εστιάζουν σε:

•φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει διακοπή στην ΔΟΥ πριν την 1.1.2010
•όσους μένουν σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους και νησιά έως 3100 κατοίκους (εκτός τουριστικών τόπων)
•εφόσον έχει γίνει λάθος αναφορά στους μήνες λειτουργίας
Δείτε το εκκαθαριστικό επιλέγοντας το αρχείο εδώ

Πώς γεμίζει ο Έλληνας τις τσέπες εν μέσω κρίσης

Το 74% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί προσωπικά από την κρίση, ενώ το 77% αγωνιά για το αύριο. Πόσο και πώς η κρίση άλλαξε τις καταναλωτικές και μη συνήθειες

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας "The Boston Consulting", με τίτλο "Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των καταναλωτών", που θα παρουσιαστεί στις 21 Σεπτεμβρίου σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, 6 στους 10 Έλληνες μείωσαν τις δαπάνες τους από το 2010 ήδη, ενώ από τους άλλους 4, οι μισοί τις έχουν μειώσει και φέτος.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου του 2011 σε 21 χώρες, όπου ερωτήθηκαν σχεδόν 25.000 καταναλωτές και για πρώτη φορά συμπεριελήφθη και η Ελλάδα, με 800 συμμετέχοντες.

Αγωνία για το μέλλον

Το 74% των ερωτηθέντων στην χώρα μας δηλώνει πως επηρεάστηκε προσωπικά από την κρίση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 57% στις ΗΠΑ και στο 47% στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία).

Επιπλέον, το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως αγωνιά για το μέλλον του ενώ στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ το συγκεκριμένο ποσοστό κυμαίνεται στο 53% και στις ΗΠΑ στο 52%.

Στο ερώτημα πόσο ασφαλής νιώθετε στη παρούσα εργασία σας, το 24% των ελλήνων δηλώνουν ανασφαλείς ενώ τα ποσοστά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι σαφώς μικρότερα αφού στην Ισπανία είναι στο 19%, στην Ιταλία 18%, στη Γαλλία 17%.

"Μαχαίρι" σε δαπάνες και τρόφιμα

Επίσης, το 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει πως μείωσε τις δαπάνες του το προηγούμενο έτος ενώ ένα επιπλέον 53% ισχυρίζεται πως έχει μειώσει τις δαπάνες του περαιτέρω μέσα στο 2011 (έναντι 44% των ερωτηθέντων στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ).

Ως προς τους τομείς καταναλωτικών αγαθών που πλήττονται, το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα μειώνει τις δαπάνες του στα τρόφιμα έναντι του 7% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει και ενός 35% που δηλώνει ότι ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

Αυτά που πλήττονται περισσότερο είναι τα οινοπνευματώδη και οι μπίρες, όπου το 71% και 70% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.

Ευνοούνται φρέσκα φαγητά, γαλακτοκομικά προϊόντα και οικιακή κατανάλωση

Οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα φρέσκα φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου το 17% δηλώνει πως θα αυξήσει τις δαπάνες του.

Το 65% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα μη-τρόφιμα έναντι του 8% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει και του υπόλοιπου 27% που λέει ότι ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.

Οι κατηγορίες που φαίνεται πως πλήττονται πιο πολύ είναι τα κοσμήματα-αξεσουάρ και τα fast food όπου το 76% και 71% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών εμφανίζονται στα παιδικά ρούχα όπου το 16% δηλώνει πως θα αυξήσει τις δαπάνες του.

Παπούτσι από τον τόπο σου...

Οι Έλληνες δηλώνουν ότι αναβάλλουν μεγάλα έξοδα τα οποία μπορούν να περιμένουν, μειώσουν κατά πολύ τα έξοδα τους στα μη-απαραίτητα και δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προσφορές, αγοράζοντας κυρίως τέτοια προϊόντα.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι οι Έλληνες όταν ψωνίζουν, δίνουν πλέον μικρότερη σημασία στη μάρκα και ψάχνουν να εντοπίσουν κυρίως προϊόντα που αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα, με τη διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων, να είναι στα ύψη.

Προτεραιότητα στις αξίες της ζωής

Μεταξύ μιας σειράς αξιών της ζωής, στις πρώτες θέσεις για τον έλληνα καταναλωτή βρίσκονται κατά σειρά η αποταμίευση, η υγεία, η σχέση αξίας-χρημάτων (value for money) και η ευθυμία σε αντίθεση με τη πολυτέλεια και το πλούτο που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κλίμακας.

Παράλληλα, οι έλληνες καταναλωτές δήλωσαν πως για να εκτονώσουν το άγχος τους, προτιμούν να περνούν χρόνο με την οικογένεια τους και με τους φίλους τους.

Προς έγκριση οι ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία

Σχέδιο: Στο ΣτΕ για γνωμοδότηση με τη διαδικασία του επείγοντος

Στην τελική ευθεία πριν από την επικύρωση μπήκε, χθες, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία, αφού απεστάλη προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος.
Με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, θα καταρτιστούν οι πίνακες κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με το εν λόγω σχέδιο, που ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων αυτό καθαυτό -αλλά και λόγω των φορέων που επελέγησαν για να εφαρμοστεί αρχικά-, θα καταρτιστούν οι πίνακες κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, το σχέδιο με την ονομασία «Καθορισμός των κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης των πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού του άρθρου 37 παρ. 7 του Ν. 3986/2011» έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την αξιολόγηση βάσει κριτηρίων, του προσωπικού που τυχόν χαρακτηριστεί ως πλεονάζον από τις διοικήσεις των ΝΠΙΔ -που εμπίπτουν στο πεδίο του Κεφ. Α του Ν. 3429/2005- και την κατάταξή του σε πίνακες κατά κατηγορία και ειδικότητα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά, σύμφωνα με το νόμο, σε θέσεις τακτικού προσωπικού σε φορείς του δημόσιου τομέα ή η επιλογή τους για θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, με αδιάβλητο και απολύτως διαφανή τρόπο, κατά τη σειρά προτεραιότητας των πινάκων.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., οι φορείς, εφόσον χαρακτηρίσουν προσωπικό ως πλεονάζον, συντάσσουν και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, καθώς και τα στοιχεία υπηρεσιακών μεταβολών. Επιπλέον, προσκομίζονται στο ΑΣΕΠ από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα και τις ιδιότητες που επικαλούνται (όπως τίτλους σπουδών).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ κατατάσσει το πλεονάζον προσωπικό και συντάσσει ανά φορέα πίνακα κατάταξης κατά κατηγορία και ειδικότητα.

Η κατάταξη γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα τυπικά προσόντα, την εμπειρία, το χρόνο εργασίας στον φορέα, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες).

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα άτομα με αναπηρία, τους έχοντες σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνων με αναπηρία, καθώς και για τους συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως πλεονάζοντες.

Το ΑΣΕΠ ενοποιεί τους πίνακες των φορέων δύο φορές το χρόνο. Ειδικότερα, για το πρώτο έτος η ενοποίηση γίνεται κάθε τρίμηνο.

Από τον ενοποιημένο πίνακα και ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, με βάση τη σειρά κατάταξης, θα γίνεται η μεταφορά του προσωπικού σε θέση τακτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων, καθώς και σε θέσεις εποχικού προσωπικού έως ποσοστό 30% των θέσεων που προκηρύσσονται.

Επισημαίνεται ότι για την επιλογή σε θέση μερικής απασχόλησης οι κατατασσόμενοι στον πίνακα έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Αντιδράσεις

Και χθες, εξάλλου, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για τη ρύθμιση της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και για τους 151 φορείς που επελέγησαν για να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «κυβερνητικό αλαλούμ», επισημαίνοντας ότι φορείς όπως το «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης Α.Ε.» (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.), το «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ Α.Ε.), το «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ» και το «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» δεν υπάρχουν από το 2010, αφού σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 3895/2010, συγχωνεύθηκαν δι' απορροφήσεως από την «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.».

Την ίδια ώρα, διευρύνεται ο «κύκλος» των φορέων που, ενώ περιλαμβάνονται στη λίστα των 151, είτε δεν είναι δημόσιοι, αλλά σωματεία, είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται 31 φορείς τους οποίους η Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, σε έγγραφο που απέστειλε από τις 28 Απριλίου προς την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, υπογράμμιζε ότι έχουν συμπεριληφθεί στην εκπονούμενη λίστα από παραδρομή και ζητούσε να διαγραφούν.

Ακόμη δυσκολότερες οι φορολογικές προσφυγές

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ 50% ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ • ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΩΝ

Η καταβολή του 50% του παραβόλου που φτάνει στο 2% της οφειλής (φόρος και πρόστιμα) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση δικαστικής προσφυγής. Η επίσπευση των δικών φέρνει και νωρίτερα την επιβολή των δικαστικών μέτρων, όπως αναστολή λειτουργίας καταστημάτων.

Με χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου κοινοποιούνται στις εφορίες οι αλλαγές που επήλθαν από 1/1/2011 ως προς την επίσπευση των δικών για εκκρεμείς φορολογικές διαφορές. Συγκεκριμένα:

1 Το διοικητικό εφετείο, το οποίο εκδικάζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, είναι αρμόδιο για εκδίκαση φορολογικών διαφορών με ποσό κύριου φόρου, τέλους ή προστίμου άνω των 150.000 ευρώ. Για διαφορές μέχρι 20.000 ευρώ αρμοδιότητα έχει το μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο και για άνω των 20.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ το τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο. Αφορά εκκρεμείς υποθέσεις κατά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ο πρόεδρος του διοικητικού πρωτοδικείου, χωρίς δυνατότητα άσκησης έφεσης, έχει αρμοδιότητα για την εκδίκαση αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας μεταφορικών μέσων λόγω φορολογικών παραβάσεων, καθώς και λήψη μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Επίσης αφορά εκκρεμείς κατά την 1η Ιανουαρίου 2011.

2 Σε δίκες για διαφορές άνω των 150.000 ευρώ, από υποθέσεις που εκκρεμούσαν την 31η Δεκεμβρίου 2010, παρίσταται υποχρεωτικά ως εκπρόσωπος του Δημοσίου δικαστικός πληρεξούσιος (μέλος Νομικού Συμβουλίου Κράτους). Αν η διαφορά είναι μέχρι 150.000 ευρώ, εκπρόσωπος του Δημοσίου μπορεί να είναι υπάλληλος των φορολογικών υπηρεσιών.

3 Η καταβολή του 50% της συνολικής οφειλής (πρωτόδικη απόφαση) τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση έφεσης, εκτός αν έχει ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης (δηλαδή η έφεση είναι προδήλως βάσιμη).

4 Το δικόγραφο της προσφυγής πρέπει να κατατεθεί μόνο στη γραμματεία του δικαστηρίου και επιδίδεται εντός 20ημέρου στη φορολογική αρχή, ειδάλλως η τελευταία βεβαιώνει το 100% της οφειλής. Αν με το δικόγραφο υποβάλλεται πρόταση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς απαιτείται κοινοποίηση στο φορολογούμενο, με μνεία συγκεκριμένης ημέρας και ώρας στη φορολογική αρχή για συμβιβασμό. Αν δεν εμφανιστεί, ματαιώνεται ο συμβιβασμός.

5 Διευρύνεται σε 15 από 20 ημέρες πριν από τη δικάσιμο η αποστολή του διοικητικού φακέλου στο δικαστήριο, με τον υπάλληλο να αντιμετωπίζει πρόστιμο και πειθαρχικό αδίκημα για εκπρόθεσμη διαβίβαση.

6 Αναπροσαρμόστηκαν τα παράβολα σε επίλυση διαφορών. Είναι αναλογικό 2% της διαφοράς και μέχρι 10.000 ευρώ επί χρηματικών διαφορών. Αν το παράβολο είναι άνω των 3.000 ευρώ καταβάλλεται το ποσό αυτό και η διαφορά μέχρι τα 10.000 ευρώ καταλογίζεται με την οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Προβλέπεται υποχρέωση καταβολής του 1/3 του ποσού κατά την κατάθεση της προσφυγής, έφεσης κ.λπ. και τα υπόλοιπα 2/3 μέχρι την πρώτη συζήτηση, επί ποινή απόρριψης ως απαράδεκτης. Ο φορολογούμενος υποβάλλει αίτηση στην εφορία, προκειμένου να υπολογιστεί το παράβολο, με τη σύνταξη και χορήγηση σε αυτόν ειδικού σημειώματος. Αφορούν διαφορές μέχρι 31/12/2010.

7 Η απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου κοινοποιείται εντός διμήνου στη διοικητική αρχή για την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων, αφαιρέσεις αδειών και γενικώς υλοποίησης των αποφάσεων. Η διοικητική αρχή εκτελεί εντός μηνός την απόφαση.

Η απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου είναι υποχρεωτικά εκτελεστή και κατά της απόφασης αυτής δεν επιτρέπεται η άσκηση έφεσης σε κανέναν από τους διαδίκους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)