Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Από τον Ιούνιο θα ισχύσει η μείωση στις συντάξεις λόγω αυξημένης παρακράτησης - παραδείγματα

Μειώσεις κατά 2,8% έως 8,2% ή κατά 27 έως 214 ευρώ, στα συνολικά καθαρά ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αναμένεται να προκαλέσει το νέο ενιαίο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.), το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η παρακράτηση θα είναι αυξημένη, διότι θα υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, με του συντελεστές φορολογίας των μισθωτών (22%, 32% και 42%), ενώ μέχρι τώρα για τις επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση υπολογιζόταν αυτοτελώς με χαμηλούς συντελεστές (5%, 10% και 15%).
(ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Στο τέλος Ιουνίου, όταν θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του μηνός Ιουλίου, πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν ότι τα συνολικά καθαρά μηνιαία ποσά των αποδοχών τους (κύριων και επικουρικών συντάξεων) είναι μειωμένα κατά 27 έως και 214 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα οφείλονται στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (του ν. 4172/2013) με τις οποίες προβλέπεται νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.
Ουσιαστικά, από την 1η-1-2014 καταργήθηκε η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία προέβλεπε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%, και προβλέπεται πλέον ότι τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις θα υπόκεινται σε παρακράτηση με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.
Από την 1η-1-2014, τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων πρέπει να υπολογίζεται, σε κάθε περίπτωση, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, η οποία έχει ήδη υπογραφεί και πρόκειται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, ορίζεται, εξάλλου, ότι η μηνιαία παρακράτηση Φ.Μ.Υ. θα πρέπει πλέον να διενεργείται επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων – κύριων και επικουρικών – που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο μηνιαίος Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατηθεί από το άθροισμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων κάθε συνταξιούχου θα υπολογίζεται κεντρικά από την εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%. Στη συνέχεια, το συνολικό ποσό του μηνιαίου Φ.Μ.Υ. που θα προκύπτει από τον ενιαίο υπολογισμό βάσει της κλίμακας, θα επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής της στο συνολικό ποσό των συντάξεων που λαμβάνει ο δικαιούχος.
Τη δυνατότητα υπολογισμού των κρατήσεων του μηνιαίου Φ.Μ.Υ. επί του αθροίσματος όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων που λαμβάνει κάθε δικαιούχος θα την έχει η ΗΔΙΚΑ από τον Ιούνιο.
Τότε εκτιμάται ότι θα έχει τελειοποιήσει το ενιαίο σύστημα υπολογισμού των κρατήσεων φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε όλες οι μηνιαίες συντάξεις που καταβάλλονται σε κάθε δικαιούχο – κύριες και επικουρικές - να αθροίζονται και επί του συνόλου που θα προκύπτει να υπολογίζεται πλέον ο μηνιαίος Φ.Μ.Υ. που πρέπει να παρακρατηθεί. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, από το τέλος Ιουνίου, οι συνολικές φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές για πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους να ανέβουν σε πολύ πιο υψηλά φορολογικά κλιμάκια όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου και η τελική επιβάρυνση - μέσω των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. - να αυξηθεί σημαντικά.
Mε την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού του Φ.Μ.Υ., τα συνολικά καθαρά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν από το τέλος Ιουνίου, κατά 27 έως και 214 ευρώ για πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Σε ποσοστά οι μειώσεις που θα υποστούν τα συνολικά καθαρά ποσά αποδοχών μεγάλου αριθμού συνταξιούχων αναμένεται να κυμανθούν από 2,8% έως και 8,2%!
Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις Φ.Μ.Υ. υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31-12-2013 ίσχυαν οι διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 57 του ν. 2238/1994), σύμφωνα με τις οποίες:
-Για τις κύριες συντάξεις, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%.
-Για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από ταμεία επικουρικά, αρωγής κ.λπ. ίσχυε άλλη, ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του Φ.Μ.Υ. με πολύ πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 5%, 10% και 15%. Ειδικότερα, με την κλίμακα αυτή, η παρακράτηση Φ.Μ.Υ. υπολογιζόταν ως εξής:
-με συντελεστή 5% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. δεν υπερέβαινε τα 2.500 ευρώ σε ετήσια βάση
-με συντελεστή 10% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 2.500 ευρώ αλλά δεν υπερέβαινε τα 4.500 ευρώ
-με συντελεστή 15% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 4.500 ευρώ.

Ποιο είναι το φρούτο που πρέπει να τρως μετά από...σουβλάκια και πίτσες για να μην παχύνεις;

Πως θα σου φαινόταν να μπορείς να τρως πίτσες, σουβλάκια και μακαρονάδες και μετά να έτρωγες ένα «μαγικό» φρούτο που θα έκαιγε τα λίπη και θα σε βοηθούσε να μην πάρεις βάρος;
Κι όμως ερευνητές από το Lund University της Σουηδίας βρήκαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα ή αλλιώς cranberries είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που διασπούν το λίπος των τροφών και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Επίσης τα «θαυματουργά» αυτά εξωτικά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα cranberries έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 46 θερμίδες τα 100 γρ. γεγονός που τα κάνει εξαιρετικό σύμμαχο στην υγιεινή διατροφή και στο αδυνάτισμα.

O καθένας για την πάρτη του!


O καθένας για την πάρτη του!

Πριν από λίγο καιρό προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μας έλεγε ότι ίσως ήταν τελικά λάθος να σηκώσει η κυβέρνηση το μπαϊράκι της αντίστασης απέναντι στους δανειστές το περασμένο φθινόπωρο με επιχείρημα το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μέχρι τότε νομίζαμε ότι ήμασταν από τους λίγους που είχαν αυτήν την εντύπωση.
Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος ομολόγησε ότι νόμιζε πως η τρόικα σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση ύστερα από αυτό.
Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, παρόμοια εικόνα προκύπτει από κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες αφού έγιναν πιο καχύποπτοι απέναντι στην ελληνική πλευρά.
Όμως, ο προβληματισμός του υπουργού πήγαινε πιο πέρα.
Κοινώς, θεωρούσε ότι το λεκτικό μπαϊράκι επηρέασε επίσης τη συμπεριφορά των βουλευτών της συμπολίτευσης, που ήταν ήδη υπό πίεση από τους ψηφοφόρους τους.
Οι βουλευτές άρχισαν να γίνονται πιο απαιτητικοί ακούγοντας την κυβέρνηση να μιλά για πρωτογενές πλεόνασμα, που έδινε την ευκαιρία για παροχές.
Σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική, το Μισθοδικείο ίσως δεν είχε βγάλει την απόφαση για την εξαίρεση των δικαστών από το μνημόνιο και οι τελευταίοι ίσως είχαν αποφανθεί διαφορετικά για άλλες ομάδες των ειδικών μισθολογίων στο δημόσιο.
Όμως, γνωρίζοντας την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και όντας σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ήταν πιο εύκολο να επισημοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.
Άλλοι, όπως οι γεωργοί, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, διεκδικούν επίσης τη διατήρηση κάποιων προνομίων που απέκτησαν στο παρελθόν.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οργανωμένες ομάδες που είτε έχουν άμεση είτε έμμεση πρόσβαση στην εξουσία και στην οικονομική πίτα συνεχίζουν να ενεργούν με κύριο γνώμονα το συντεχνιακό συμφέρον τους.
Με άλλα λόγια αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στο κοινωνικό σύνολο σε μια περίοδο όπου η πίτα μειώνεται.
Η εικόνα είναι ιδιαίτερα προβληματική και ανησυχητική.
Κι αυτό γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στην ελληνική κοινωνία για κάποιου είδους συνεννόηση και συναίνεση σε ένα εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση, που θα περιελάμβανε λογικά πιο δίκαιο μοίρασμα των βαρών υπέρ των ασθενέστερων ομάδων.
Το γεγονός ότι κάτι ανάλογο παρατηρείται σε πολιτικό επίπεδο δεν εκπλήσσει αφού τα κόμματα είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας.
Η ελληνική ιστορία διδάσκει ότι θα πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να μπορέσουν οι διάφορες πολιτικές ομάδες και πρόσωπα να συνεννοηθούν μεταξύ τους, βάζοντας πάνω απ' όλα το κοινό καλό.
Όμως, άλλες φορές αυτό δεν συνέβη και η επικράτηση της διχογνωμίας και του διχασμού έφεραν εθνικές καταστροφές.
Αυτήν τη στιγμή, η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι προνομιούχες ομάδες δεν δείχνουν να έχουν διάθεση για συμβιβασμό, κάνοντας υποχωρήσεις και αποδεχόμενες το όποιο κόστος.
Γι' αυτόν τον λόγο το μοιραίο δεν μπορεί να αποκλεισθεί από τη στιγμή που η πορεία στην ευρωζώνη απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία επί μακρόν με ξένη επιτήρηση.
Dr. Money

Αυτό το πανό, να μπει στο μουσείο του Ολυμπιακού!

Αυτό το πανό, να μπει στο μουσείο του Ολυμπιακού!

Μοιάζει απίστευτη η εικόνα που αντίκρισαν σήμερα όσοι πέρασαν από το στάδιο Καραϊσκάκη. Και δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουμε απίστευτο το αυτονόητο!
Στην πλατεία θυμάτων της Θύρας 7, μπροστά από τα λουλούδια, τα στεφάνια και τα λόγια αγάπης συγγενών και φίλων των νεκρών, ένα πανό από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού! Ναι. Από φιλάθλους του …αιώνιου εχθρού που λένε τα αυτονόητα. Ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ότι μπορεί να γίνει επιτέλους μια νέα αρχή και το γήπεδο να είναι ένας χώρος διασκέδασης και καζούρας και μόνο για τον ηττημένο. Ότι όλοι, όλων των αποχρώσεων ξέρουν να τιμούν τους νεκρούς. Ότι το αίμα και μάλιστα το νεανικό, είναι άδικο να χύνεται για αστείους λόγους.
Ναι, όλα αυτά έγραφε το πανό των φιλάθλων του Παναθηναϊκού κι ας έλεγε μόνο απλά «Ποτέ  Ξανά».
Η μαγκιά των φιλάθλων του Παναθηναϊκού είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι κι εκείνη των Ολυμπιακών που δεν το κατέβασαν.
Γιατί πράγματι, αυτά που μας ενώνουν σαν λαός, είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Λέτε να γίνει μια νέα αρχή; Μακάρι.
Κι αυτό το πανό πρέπει να φύγει από εκεί και να μπει στο μουσείο του Ολυμπιακού. Εκεί που το επισκέπτονται χιλιάδες παιδιά, ώστε να το δουν και να μην μάθουν στο μίσος που γαλουχήθηκαν οι προηγούμενες γενιές.



Μπράβο και πάλι μπράβο, σε όλους!
Ζαφείρης Σπυριδάκης

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)