Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κομισιόν: Παρουσιάζει νέο σχέδιο κατανομής προσφύγων στην ΕΕ


Κομισιόν: Παρουσιάζει νέο σχέδιο κατανομής προσφύγων στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ θα το παρουσιάσει  πριν τη Σύνοδο των ΥΠΕΣ για το ζήτημα, ενώ στο ενδιάμεσο θα έχει επαφές με τον ούγγρο πρωθυπυργό και τον αυστριακό αντικαγκελάριο. «Προειδοποιητικές επιστολές» από τις Βρυξέλλες σε κράτη-μέλη. Όπως ανέφερε ο Δ.Αβραμόπουλος στο Reuters, το πλαίσιο που θα προταθεί για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία, την Ελλάδα και πιθανόν την Ουγγαρία μπορεί να περιλαμβάνει την κράτηση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται μέχρι τον επαναπατρισμό τους.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της στους υπουργούς Εσωτερικών στο συμβούλιό τους το οποίο συγκλήθηκε κατεπειγόντως την 14η Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες αφότου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το χρονοδιάγραμμα σηματοδοτεί μια επιτάχυνση της αντίδρασης της ΕΕ λόγω του κύματος αφίξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τα κράτη μέλη να διαφωνούν στην κατανομή των προσώπων αυτών.
Ο Αβραμόπουλος δήλωσε πως οι συζητήσεις του με τις κυβερνήσεις τον κάνουν να ελπίζει πως θα άρουν τις ενστάσεις τους στο σύστημα κατανομής για τους αιτούντες άσυλο, το οποίο ο Γιούνκερ πρότεινε τον Μάιο και θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα επικαιροποιημένο ως μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.
«Η πλειονότητα των χωρών επιθυμεί να συνεισφέρει», σημείωσε. «Κάποιες χώρες που ήταν κάπως διστακτικές άλλαξαν γνώμη, επειδή πλέον συνειδητοποιούν πως αυτό το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα των άλλων χωρών, αλλά και δικό τους επίσης».
Αλλά ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επεκτείνει τα πρότερα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, που έχει καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους στα περισσότερα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης, παρά τις εκκλήσεις για αλλαγές ώστε να εμποδίζονται οι μετανάστες να αξιοποιούν τα ανοιχτά σύνορα.
Πιλοτικό πρόγραμμα της Επιτροπής προβλέπει ήδη την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και την υποδοχή 20 χιλιάδων προσφύγων από το εξωτερικό. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, θα εφαρμοστεί ένα μόνιμο σύστημα.
«Οι ροές (προσφύγων και μεταναστών) αυξάνονται», τόνισε ο Αβραμόπουλος. «Έτσι το ερώτημα είναι, θα απαντήσουμε με υπεύθυνο τρόπο στην πρόταση που υποβάλει η Επιτροπή; Εάν αυτό το πρόγραμμα αποδειχθεί εφαρμόσιμο, τότε θα έχουμε ένα μόνιμο σύστημα στο μέλλον».
Επαινώντας την Γερμανία που ηγήθηκε στην αποδοχή Σύρων – παρότι θα μπορούσε να τους έχει στείλει πίσω στα κράτη αρχικής εισόδου τους στην ΕΕ – ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Κάποιες κυβερνήσεις…πρέπει να σταματήσουν να έχουν την ψευδή εντύπωση ότι θα ενισχύσουν λαϊκιστικά κινήματα εάν κάνουν παραχωρήσεις στην πολιτική μας. Πρέπει να δείξουμε τόλμη».
Και μέτρα ταχύτερου επαναπατρισμού
Μαζί με τις προτάσεις για την παροχή ασφαλών και νόμιμων τρόπων υποδοχής περισσότερων ανθρώπων που χρειάζονται άσυλο ή μπορούν να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, η Επιτροπή θα υποβάλει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις νέες προτάσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών επαναπατρισμού των προσώπων οι αιτήσεις ασύλου των οποίων απορρίπτονται.
Αυτό μπορεί να αποτρέψει κάποιους να ρισκάρουν το συχνά επικίνδυνο ταξίδι. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως οι δυνατότητες υποδοχής αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη θα αυξάνονταν κατ' αυτόν τον τρόπο.
Ωστόσο ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε στο Reuters ότι αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης να καθησυχαστούν οι πολίτες που έχουν θορυβηθεί από την κρίση. «Αυτό είναι ουσιαστικό», εξήγησε, για την ανάκτηση «της εμπιστοσύνης των πολιτών μας στο σύστημα μετανάστευσης».
Λιγότεροι από τους μισούς από εκείνους οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των οποίων απορρίπτονται – συνήθως πρόκειται από πολίτες φτωχών αλλά σχετικά σταθερών χωρών, που μεταναστεύουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση δουλειάς – απελαύνονται πράγματι, σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Πολλοί άλλοι απλώς φθάνουν στην Ευρώπη και αποφεύγουν τους ελέγχους. Κατ' αυτόν τον τρόπο, «το σύστημα δεν μπορεί να δουλέψει». Αλλά τώρα, τα «καυτά σημεία» της ΕΕ, η Ελλάδα, η Ιταλία, πιθανόν η Ουγγαρία, θα επιταχύνουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την επιβολή των κανόνων της ΕΕ: «Εκείνοι οι οποίοι χρειάζονται διεθνή προστασία θα την λάβουν», αλλά «οι υπόλοιποι, όσοι δεν χρειάζονται προστασία, θα επαναπατριστούν».
Η Επιτροπή προετοιμάζει έναν κατάλογο «ασφαλών» χωρών, οι αιτήσεις των υπηκόων των οποίων για τη χορήγηση ασύλου θα απορρίπτονται με διαδικασίες fast-track.
Ορισμένοι από όσους καλούνται να επαναπατριστούν, είπε, θα μπορούν να επωφεληθούν από «προγράμματα βοηθούμενης οικειοθελούς επιστροφής» στις χώρες τους. Ορισμένες υπηρεσίες προτείνουν να προσφέρεται χρηματική και άλλη υποστήριξη σε όσους επαναπατρίζονται.
Για εκείνους που δεν συνεργάζονται όμως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι η στρατηγική της Κομισιόν θα συμπεριλαμβάνει την «αυστηρότερη εφαρμογή» των κανόνων της ΕΕ, «περιλαμβανομένης όπου είναι απαραίτητη της χρήσης της κράτησης».
Ο επίτροπος Μετανάστευσης απέρριψε τις εκκλήσεις να γίνουν αλλαγές στον κώδικα συνόρων Σένγκεν λόγω των προβλημάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τόνισε πως τέτοιες απόψεις υπογραμμίζουν ότι η κρίση αποτελεί δοκιμασία για την ηγεσία της ΕΕ και την ικανότητα των ευρωπαϊκών θεσμών να διαμορφώσουν μια κοινή προσέγγιση.
«Δεν είναι η (συμφωνία) Σένγκεν το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και χαρακτήρισε τα ανοικτά σύνορα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρώπης. Αφηγήθηκε ότι το διαβατήριό του είχε γεμίσει σφραγίδες όταν είχε ταξιδέψει με τρένο σε πολλές χώρες της Ευρώπης τη δεκαετία του 1970.
«Αυτή η κρίση... είναι μια καθοριστική δοκιμασία για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις σχέσεις τους με τα κράτη μέλη. Δεν πρέπει λόγω αυτής της κρίσης να πάρουμε τον δρόμο της επανεθνικοποίησης» των διαδικασιών χάραξης πολιτικής, υπογράμμισε.
«Διότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή του τέλους όλων των επιτευγμάτων που κάναμε τα τελευταία 50 χρόνια», κατέληξε.

Ασφαλιστικό: Oλα τα σενάρια για συντάξεις και εισφορές

Τις προτάσεις τους για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα αφορά στο σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχωναναμένεται να καταθέσουν τα μέλη της επιτροπής σοφών που συνεδριάζουν, παρά τις πολιτικές εξελίξεις.
Τα 12 μέλη της επιτροπής έχουν δεσμευθεί να καταθέσουν στην όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο, δημοσιονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, την αναλογιστική προβολή που θα αποδεικνύει την βιωσιμότητα αυτή, αλλά και το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις που οδηγούν στην μείωση των συντάξεων και θα ισχύσουν για τους ήδη συνταξιούχους, καθώς βασική μνημονιακή δέσμευση που δεν επιδέχεται ισοδύναμα, είναι η μείωση της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ, έως το 2018, ήτοι κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθούν θέσεις που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί από τα μέλη της επιτροπής και αφορούν για παράδειγμα την επί τω χείρω τροποποίηση του νόμου 3863 του 2010, ώστε οι συντάξεις για όλους όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, να χορηγούνται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Να σημειωθεί ότι ο γνωστός νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη προβλέπει ευνοϊκότερο, διπλό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους παλαιούς ασφαλισμένους.
Η πρόταση αυτή, έρχεται να συνδεθεί με την πρόβλεψη που υπάρχει στο 3ο Μνημόνιο και αποτελεί πάγια θέση των πιστωτών, για ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές και στόχο να εξαλειφθούν τα αντικίνητρα στην ασφάλιση.
Οι δανειστές κόβουν στη μέση τα εφάπαξ
Μεταξύ των προτάσεων, δεν αποκλείεται να περιληφθεί και αυτή για εισαγωγή μιας «παραφορολογικής επιβάρυνσης υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης» είτε στην κατανάλωση (για παράδειγμα στη βενζίνη, το αλκοόλ, τα τσιγάρα ή σε άλλα προϊόντα), είτε στο εισόδημα.
Πρόκειται για έναν τρόπο εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος, κυρίως σε περιόδους υψηλής ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων και συνδέεται με το σχέδιο που είχε στο συρτάρι της η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την επιβολή εισφοράς, μέσω της φορολόγησης για να αυξηθούν τα έσοδα προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, αναζητούνται και νέοι πόροι από τα τυχερά παιχνίδια αλλά και τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση φυσικού πλούτου της χώρας, όπως οι υδρογονάνθρακες.
Αναφορικά με το σκέλος της εισφοράς μέσω της φορολογίας, η πρόταση εστιάζει στο να επιβληθεί μόνο σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.
Σημαντικό ρόλο στο νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει η συμπληρωματική ασφάλιση.
Για το λόγο αυτό, μεταξύ των προτάσεων αναμένονται και αυτές που θα προβλέπουν κίνητρα για την επαγγελματική ασφάλιση, ιδιαίτερα εάν προκριθεί η πρόταση που έχει ήδη περιγράψει στους ειδικούς ο απελθών υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και αφορά στη συγχώνευση της κύριας ασφάλισης με την επικουρική.
Παράλληλα, κατά τη σημερινή, πρώτη ουσιαστική συνάντηση της 12μελούς επιτροπής, αναμένονται εισηγήσεις για τον απόλυτο διαχωρισμό της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το συνταξιοδοτικό σύστημα και την κάλυψη του συνόλου των πολιτών από το σύστημα υγείας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία.
Στο θέμα των εισφορών, ειδικά των αυτοαπασχολούμενων, η διασύνδεση των εισφορών με τον τζίρο των επιχειρήσεων ή το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει στο 3ο Μνημόνιο, ενώ και στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ως πρόταση, προκειμένου να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στο ύψος των εισφορών (αύξηση για τα υψηλά εισοδήματα - μείωση για τα χαμηλά).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)