Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

«Οι περικοπές στους μισθούς μας εξωθούν σε λευκή απεργία»

Οι απαντήσεις που πήραν από τους αρμοδίους τούς οδηγούν στα άκρα, λένε οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., προσθέτοντας ότι «είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και να αντισταθούμε στη λαίλαπα»

Στα άκρα ετοιμάζονται να φτάσουν οι ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των μισθών τους. Παρά τη στάση αναμονής που τηρούσαν μέχρι την Παρασκευή, περιμένοντας σαφείς απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να καθορίσουν τις μορφές διαμαρτυρίας τους, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι τόνοι ανέβηκαν.

«Με τις επιλογές τους μας οδηγούν σε λευκή απεργία» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος. «Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχηγών των κομμάτων ότι δεν μπορούν να γίνουν περικοπές στους ενστόλους, δυστυχώς σε εμάς ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι επεξεργάζονται αυτά τα σενάρια. Ενημερωθήκαμε, χωρίς λεπτομέρειες, για τα σενάρια αυτά και καταλάβαμε ότι πάνε να μας θάψουν. Αν κάνουν μειώσεις στους μισθούς μας, δεν θα κινδυνεύουμε μόνο να βγούμε από το ευρώ, αλλά θα κινδυνεύει και η ασφάλεια της χώρας. Δίνουμε το αίμα μας. Ολοι είμαστε μάχιμοι.

Μπορούμε να δώσουμε κι άλλο αίμα, όχι όμως άλλα χρήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα και να αντισταθούμε στη λαίλαπα που έρχεται» τονίζει.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν σε όλους τους τόνους πως το μισθολόγιο των αστυνομικών δεν είναι «ειδικό», αφού αυτή η ορολογία παραπέμπει σε προνόμια που δεν έχουν. «Μόνο κατ' ευφημισμόν μπορεί να ονομαστεί έτσι. Κανονικά θα έπρεπε να λέγεται... πτωχολόγιο» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Δημήτρης Γεωργατζής.

«Λόγω του επιδοματικού μισθολογίου μας, έχουμε ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις από το ''κόψιμο'' επιδομάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που έχουν επιβληθεί και δεν μας παίρνει για μία ακόμη μείωση. Θα σας πω ότι πληρωνόμαστε για νυχτερινά 2,93 την ώρα μεικτά, ενώ όσες ώρες και να δουλέψουμε παραπάνω το Σαββατοκύριακο -όχι τις αργίες που δεν πληρωνόμαστε καθόλου- λαμβάνουμε μόλις 46 ευρώ παραπάνω».

Μισθολόγιο πείνας
Οι περιγραφές των μελών της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι οριακή, όχι μόνο σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο των 45.691 υπαλλήλων της αλλά και σε ό,τι αφορά την ίδια τη λειτουργία της αστυνομίας. «Συνάδελφοί μας με 5ετή υπηρεσία αμείβονται με 690 ευρώ καθαρά», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Αντώνης Ζαχαριουδάκης. «Ομως δεν είναι αυτό. Υπάρχουν θέματα που αφορούν στις ελλείψεις που συχνά καλύπτουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι συνάδελφοι για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους».

Ενα από τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί είναι τα προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται στα ασυντήρητα και παλιά οχήματα του στόλου της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, το πρόβλημα είναι ήδη έντονο και πρόκειται να χειροτερέψει. «Οταν το αστυνομικό τμήμα διαθέτει ένα και μόνο περιπολικό και η συντήρησή του καθυστερεί τρεις και πέντε μήνες, η συντήρηση γίνεται με χρήματα συναδέλφων ή ιδιωτών. Στο Α.Τ. Αίγινας που έχει ένα περιπολικό, το οποίο δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει, οι συνδικαλιστές από την Αττική έδωσαν τα χρήματα για να επισκευαστεί. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Σε λίγο κινδυνεύει να ακινητοποιηθεί ο μισός στόλος της ΕΛ.ΑΣ., ενώ από Σεπτέμβρη θα έχουμε πρόβλημα και στα καύσιμα, αφού ο προϋπολογισμός για το 2012 είναι ο μισός από πέρυσι» λέει ο Α. Ζαχαριουδάκης.

Πρόβλημα υπάρχει και με την εξάρτυση της πλειονότητας των αστυνομικών. «Για παράδειγμα, για τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, η ηγεσία έδωσε -και σωστά- μεγάλη βαρύτητα στην Ομάδα ΔΙΑΣ και στην Αμεση Δράση. Στις υπόλοιπες υπηρεσίες των Τμημάτων Ασφαλείας σε Αττική και επαρχία έχουν δοθεί 2-4 γιλέκα σε κάθε τμήμα, που είτε έχουν λήξει είτε είναι βαρέος τύπου και δεν βολεύουν. Οι περισσότεροι συνάδελφοι καταφεύγουν στην ελεύθερη αγορά. Και υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν γιλέκα αξίας 500-600 ευρώ σε 12 άτοκες δόσεις» συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

Συσσίτιο
50% αυξήθηκαν οι μερίδες φαγητού που δίνει η ΓΑΔΑ

Μεγάλες είναι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί σε προσωπικό επίπεδο. Οι περισσότεροι, αν δεν έχουν οικογένεια, αναγκάζονται να συγκατοικούν - ειδικά στην Αθήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει αύξηση κατά 50% στις μερίδες φαγητού που χορηγεί η ΓΑΔΑ.

«Για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το αγαθό της ασφάλειας, θα πρέπει κι εμείς να νιώθουμε αξιοπρεπείς. Αν δεν υπάρχουν οι υποδομές να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και όταν απαξιώνεσαι οικονομικά, πόσο φιλότιμο μπορείς πια να δείξεις;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ.

Αύριο, Δευτέρα, οι ενώσεις των ενστόλων -ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικό και Λιμενικό- πρόκειται να συναντηθούν ξανά με τον υπουργό Οικονομικών. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής θα κριθεί και η συνέχιση, αλλά και η ένταση των κινητοποιήσεων των αστυνομικών.

Είτε στο ταμείο οι φοροφυγάδες ή στη φυλακή

Μια νέα διάταξη με την οποία θα υποχρεώνονται στο εξής οι φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται να πληρώνουν αμέσως ένα μέρος των υποχρεώσεών τους προετοιμάζει αθόρυβα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος της Κυριακής", ανακίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι αν και τους τελευταίους μήνες έχει εντοπιστεί ένας μεγάλος αριθμός φοροφυγάδων, το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι σχεδόν μηδαμινό.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όταν συλλαμβάνεται ένας πολίτης για φοροδιαφυγή, του απαγγέλλονται κατηγορίες, αλλά ώσπου να δικαστεί δεν υποχρεούται να καταβάλει ούτε ένα μικρό τμήμα των υποχρεώσεων που απέφευγε.

Στο εξής, ο φοροφυγάς που συλλαμβάνεται θα υποχρεώνεται να προχωρήσει σε έναν διακανονισμό τμηματικής καταβολής των οφειλών του ως την ώρα που θα δικαστεί και μετά τη δίκη και την καταδίκη του θα καταβάλλει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα του επιδικάζονται και προβλέπει ο νόμος.

Εφόσον αρνείται αυτόν τον διακανονισμό, θα οδηγείται αμέσως στη φυλακή και θα παραμένει εκεί ώσπου να δικαστεί.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα της αποτροπής και σε αυτόν των εσόδων.

Οι εννέα φοροαπαλλαγές που απειλούνται με κατάργησηΜε τις έξωθεν πιέσεις για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της χώρας να είναι ασφυκτικές και στόχο

Με τις έξωθεν πιέσεις για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της χώρας να είναι ασφυκτικές και στόχο την εξασφάλιση 229 εκατομμυρίων ευρώ στη διετία 2013 - 2014, η κυβέρνηση εξετάζει για κατάργηση δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν κυρίως ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Εκείνοι που αναμένεται να βρεθούν στη δυσμενέστερη θέση, σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", είναι τα άτομα με αναπηρία, καθώς πέρα από τις περικοπές στα επιδόματά τους, φαίνεται πως κινδυνεύουν να χάσουν και σημαντικές εκπτώσεις που είχαν στους φόρους.

Οι βασικές κατηγορίες φοροαπαλλαγών που εξετάζεται η αλλαγή τους είναι εννέα.

1. Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό ισχύει για ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης και για θύματα πολέμου.

2. Το αυξημένο αφορολόγητο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπηρία με χαμηλό εισόδημα.

3. Οι απαλλαγές των αναπήρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες από:

– Τα τεκμήρια διαβίωσης (όπως απόκτηση αυτοκινήτου).

– Τη φορολογία δωρεών (που μειώνεται κατά 10% για άτομα με αναπηρία άνω του 67%), γονικών παροχών (μειώνεται κατά 10%) και κληρονομιών (μειώνεται κατά 10%).

– Τα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται αυτή τη στιγμή, από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται τα οχήματα που ανήκουν:

α) Σε ανάπηρους αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αγροφυλακής καθώς και σε ανάπηρους υπαλλήλους της δίωξης λαθρεμπορίου.

β) Σε οπλίτες που κατέστησαν ανάπηροι κατά το χρονικό διάστημα από 21.4.67 έως 23.7.74, συνεπεία της δράσης τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος.

γ) Στους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

δ) Στους ανάπηρους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού.

ε) Σε ανάπηρους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρου ακρωτηριασμού αυτών.

στ) Σε ανάπηρους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εμφανίζουν σοβαρή κινητική αναπηρία.

ζ) Σε ανάπηρους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν ολική τύφλωση και από τους δύο οφθαλμούς με ποσοστό αναπηρίας 100%.

η) Σε ανάπηρους Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40% ή πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού ή πάσχουν από αυτισμό ή από συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

θ) Σε Έλληνες πολίτες που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

– Τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης:

α) τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι 1.650 κ.εκ. που προορίζονται για ανάπηρους πολέμου, περιόδου δικτατορίας και Εθνικής Αντίστασης. Οι έχοντες 100% ποσοστό αναπηρίας δικαιούνται απαλλαγή για αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού. Υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης,

β) τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι 1.650 κ.εκ. που παραλαμβάνονται από ανάπηρους Ελληνες πολίτες. Κατ’ εξαίρεση, οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, δικαιούνται απαλλαγής για Ι.Χ. μέχρι 2.650 κ.εκ. και οι ανάπηροι με πλήρη παράλυση με ποσοστό αναπηρίας 100% δικαιούνται μέχρι 3.650 κ.εκ.

Υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης.

– Τον φόρο πολυτελείας για τα επιβατικά αυτοκίνητα των αναπήρων.

– Το προσαυξημένο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για τους αναπήρους. Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ισχύει για αξία ακινήτου μέχρι 275.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ, εφόσον αυτός που αποκτά την κατοικία είναι έγγαμος με αναπηρία 67% και άνω.

4. Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών, τους μισθούς και τις συντάξεις των αναπήρων.

5. Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύουν για τα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες.

6. Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από τον φόρο εισοδήματος. Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια και είναι αφορολόγητο. Να σημειωθεί ότι ειδικά για το ΕΚΑΣ θα προχωρήσει και η διακοπή καταβολής του για όσους είναι κάτω των 65 ετών.

7. Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από τον φόρο εισοδήματος. Σήμερα, υπάρχει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Φοροαπαλλαγές έχουν και όσοι είναι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Στο πλαίσιο των καταργήσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, στο στόχαστρο γι’ αυτές τις κατηγορίες βρίσκονται:

1. Οι απαλλαγές των πολυτέκνων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Ο Τελωνειακός Κώδικας προβλέπει ότι από το τέλος ταξινόμησης:

– τα αυτοκίνητα μέχρι και 2.000 κ.ε. που προορίζονται για πολύτεκνους γονείς. Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. η απαλλαγή ανέρχεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.

– τα αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.εκ. που παραλαμβάνουν γονείς με τρία ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα. Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.

2. Τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τρίτεκνους και πολύτεκνους σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας. Το αφορολόγητο όριο το οποίο ισχύει σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας από τρίτεκνο ή πολύτεκνο προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Κατ’ εξαίρεση της αρχής με την οποία η απαλλαγή από τον ΦΜΑ για απόκτηση πρώτης κατοικίας δίδεται μόνο σε ενήλικες, η απαλλαγή αυτή χορηγείται και σε ανήλικα παιδιά, εφόσον αυτά στερούνται και τους δύο γονείς τους και τελούν υπό επιτροπεία ή υπό την επιμέλεια τρίτου προσώπου που έχει οριστεί με δικαστική απόφαση.


Συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας: Φορολόγηση των κρυφών ελληνικών καταθέσεων

Οι μακρές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ελβετίας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς καθώς η συμφωνία είναι ''προ των πυλών'' αναφορικά με την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημερα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης πρόκειται να συναντηθεί για το θέμα με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών και τη Δευτέρα με τον Ελβετό ομόλογό του Mίκαελ Άμπουλ.

Η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας αναμένεται να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι ελβετικές Αρχές με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία.

Οι επιλογές για τους καταθέτες θα είναι δύο και θα εστιάζονται είτε στη διατήρηση της ανωνυμίας με αποτέλεσμα την αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων με φόρο 20%-30%, είτε την αποκάλυψη των στοιχείων τους και τον έλεγχο από τις φορολογικές Αρχές.

Το ελληνικό δημόσιο μετά από αυτή την κίνηση προσδοκά να εισπράξει μέχρι και 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι είναι άγνωστο το ακριβές ύψος των καταθέσεων που έχουν βρει καταφύγιο στις ελβετικές τράπεζες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών χαρακτηρίζεται ως ''μαύρο χρήμα'', καθώς προέρχεται από δραστηριότητες που προέρχονται από την παραοικονομία.

Φυγάδευσαν 16 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω κρίσης

Στελέχη κρατικών τραπεζών, επικεφαλής οργανισμών, αλλά και ''φτωχοί'' επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπέβαλλαν φορολογική δήλωση, είναι κατά κύριο λόγο οι καταθέτες που την περίοδο της κρίσης έβγαλαν στο εξωτερικό 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, έχοντας τα σχετικά στοιχεία στα χέρια τους σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη λίστα των 24.000 καταθετών που φυγάδευσαν μεγάλα ποσά την κρίσιμη διετία 2010-2011, αφού τα 16 από τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ ''έκαναν φτερά'' το συγκεκριμένο διάστημα σε ''λογικούς προορισμούς'', όπως τους χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Στο ΣΔΟΕ επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ανάλυση των στοιχείων, καθώς πρόκειται΄για τεράστιο όγκο δουλειάς και εξαιρετικά πολύπλοκες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου να φωτιστούν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη νομιμότητα της προέλευσης και της κίνησης των χρημάτων.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από τις φορολογικές δηλώσεις των καταθετών και διαπιστώνεται ότι αρκετοί από αυτούς δηλώνουν φτωχοί στην εφορία, με μηδενικά εισοδήματα, είτε δεν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας θα κληθούν οι ελεγκτές να διαπιστώσουν αν ο εντολέας είναι και ο καταθέτης, αν δηλαδή το πρόσωπο που απευθύνθηκε στην τράπεζα για τη μεταφορά των χρημάτων στο εξωτερικό λειτουργούσε για λογαριασμό άλλου, ισχυρότερου προσώπου που δεν ήθελε να δώσει στόχο.

Οι ''φτωχότεροι'' της λίστας φυγάδευσαν πάνω από τις 100.000 ευρώ, ενώ οι πλουσιότεροι απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες 30 έως 35 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να τα στείλουν στο εξωτερικό.

Τα αγκάθια για το «ναι της Τρόικας»

Ολα τα... λεφτά είναι η έκθεση της τρόικας και στο οικονομικό επιτελείο απεύχονται το ενδεχόμενο να κατατεθούν ενστάσεις για μέτρα που έχουν περιληφθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα έχουν πάρει μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε από τα τεχνικά κλιμάκια, στελέχη των οποίων βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα. Ετσι θεωρούν ότι για παρεμβάσεις που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και αφορούν μεταξύ των άλλων σε λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη μετάθεση εξοπλιστικών πληρωμών είναι πιθανόν να θέσει βέτο η τρόικα.

Εκτιμούν πως θα προσμετρηθεί ότι το πακέτο περιέχει πολύ δύσκολα μέτρα (σημαντικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) με μεγάλο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και αδύναμοι κρίκοι που, με βάση την εμπειρία από παλαιότερες διαπραγματεύσεις, η αποδοχή τους από την τρόικα κρίνεται επισφαλής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφεδρεία στο Δημόσιο. Η τρόικα μιλά ξεκάθαρα για απολύσεις και φαντάζει δύσκολο να αποδεχθεί έστω και μια νέου τύπου εφεδρεία, όταν παρόμοια απόπειρα εντός του 2011 απέτυχε παταγωδώς. Αλλωστε και η εξοικονόμηση που προϋπολογίζεται στο βασικό σενάριο του πακέτου είναι μόνο 167 εκατ. ευρώ σε επίπεδο διετίας.

Τα ειδικά μισθολόγια
Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με δεδομένο ότι, εφόσον το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, η υλοποίησή του αποτελεί μονόδρομο για την τρόικα.

Εξάλλου στο πακέτο έχει προβλεφθεί μείωση 25% των καταναλωτικών - λειτουργικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα αποδώσει 750 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί στο παρελθόν για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων δεν επιτεύχθηκαν, αλλά και πως το κονδύλι που έχει υπολογιστεί είναι ιδιαίτερα υψηλό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δύσκολα θα... περάσει από την τρόικα. Επίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «ψαλιδίζεται» κατά 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε όλες τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις τους στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μείωση του ΠΔΕ.

Οσον αφορά τώρα τη μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 437 εκατ. ευρώ, είναι σαφές πως δεν πρόκειται για μείωση δαπανών αλλά για... επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και το πακέτο να είναι έτοιμο και στην τελευταία του λεπτομέρεια μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.

Δεν ξεγελιούνται στο υπουργείο Οικονομικών από τη σαφή βελτίωση του κλίματος σε Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον, που αποτυπώνεται στις δηλώσεις συμπάθειας προς την Ελλάδα, και περιμένουν έναν νέο γύρο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ετοιμάζονται για την καθοριστική «μάχη» από την έκβαση της οποίας θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και θα καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στη συνέχεια έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να πειστούν οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ για την αξιοπιστία του προγράμματος περιστολής των κρατικών δαπανών. Στόχος είναι η ενημέρωση που θα κάνουν στο Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 του μήνα να μην αφήνει σκιές για το ελληνικό πρόγραμμα.

Και όλα αυτά ενώ στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και τον προσδιορισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών εξέπληξαν αρνητικά στελέχη της τρόικας.

Δεν πίστευαν για παράδειγμα στα... μάτια τους όταν διαπίστωσαν μεταξύ των άλλων ότι προσεγγίζουν τις 15.000 οι συνταξιούχοι «φάντασμα», οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά κύρια σύνταξη, πως στο υπουργείο Αμυνας ενώ οι αντιστράτηγοι είναι 13, τον μισθό αντιστρατήγου εισπράττουν 323 λόγω μισθολογικών προαγωγών και ότι άγαμες θυγατέρες λαμβάνουν το τριπλάσιο της κατώτατης σύνταξης.

Εμπλοκή με ΔΕΚΟ
Επίσης «σκοτείνιασαν» όταν ενημερώθηκαν για το γεγονός πως παρότι ο νόμος για τις μειώσεις αποδοχών στις ΔΕΚΟ βρίσκεται σε ισχύ από το 2011, σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Ετσι η πάγια θέση της τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ώστε να επιτευχθεί η περιστολή των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου έγινε ακόμη πιο ισχυρή και εντάθηκαν οι πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο για νέες ακόμη και οριζόντιες μειώσεις.

Κρίσιμες ημερομηνίες
Το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου μια σειρά από κρίσιμα ραντεβού θα κρίνει πολλά για το μέλλον της χώρας.

  • 4 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο.
  • 7 Σεπτεμβρίου: Οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα και ξεκινά η τελική διαπραγμάτευση για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
  • 9 Σεπτεμβρίου: Σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς. Την ίδια ημέρα η τρόικα θα συναντηθεί και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.
  • 10-12 Σεπτεμβρίου: «Επισκέψεις» της τρόικας στα βασικά παραγωγικά υπουργεία και εκτός απροόπτου συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
  • 13 Σεπτεμβρίου: Ερχεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του.
  • 14 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιείται στη Λευκωσία άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την τρόικα.

Η κρίση θα τελειώσει σε 1-2 χρόνια

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πεπεισμένος πως η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να ρυθμιστεί σε "ένα με δύο χρόνια" αν οι χώρες μέλη της τηρήσουν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

"Αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης σεβαστούν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική σταθεροποίηση και συνεχίσουν να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, τότε η κρίση μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα με δύο χρόνια", σημείωσε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί αύριο στο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ".

Ο Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΕΤΧΣ, του οποίου ηγείται, εκπλήρωσε καλά την αποστολή του ως προσωρινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο. "Αν δεν ήμασταν εκεί, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα ανήκαν πλέον στην ευρωζώνη", σημείωσε προς το Der Spiegel.

Το ΕΤΧΣ προβλέπεται να αντικατασταθεί από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αρχικά προγραμματιζόταν να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου. Ωστόσο αυτό καθυστέρησε εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας όσον αφορά τη συνταγματικότητα του ΕΜΣ.

Ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει κληθεί να ηγηθεί του ΕΜΣ, αναγνώρισε ότι το μέλλον του μηχανισμού αυτού εξαρτάται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου. "Χωρίς τη Γερμανία, ο ΕΜΣ δεν έχει μεγάλο νόημα", σημείωσε.

Νέο χαράτσι. Επανέρχεται ο φόρος ιδιοκατοίκησης

Νέο χαράτσι. Επανέρχεται ο φόρος ιδιοκατοίκησης

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει και πάλι ο φόρος ιδιοκατοίκησης για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενας φόρος που ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1999 και καταργήθηκε ως άδικος, επανέρχεται και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί από το 2013 και μετά, παρά τις αντιδράσεις των φορέων της κτηματαγοράς.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πληρωμή «ενοικίου» του ιδιοκτήτη για το ίδιο του το σπίτι, καθώς θα υπολογίζεται με βάση το λεγόμενο «τεκμαρτό ενοίκιο». Πόσο δηλαδή θα ήταν ένα υποτιθέμενο μίσθωμα που θα έπαιρνε ο ιδιοκτήτης αν δεν έμενε ο ίδιος αλλά ενοικίαζε την περιουσία του. Αγνωστο παραμένει μέχρι τώρα αν θα είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ (ΕΤΗΔΕ) ή θα είναι μια ακόμη επιβάρυνση δίπλα στον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει από του χρόνου.

Εκθεση
Η πρόταση για επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης έγινε από την τρόικα την περασμένη άνοιξη κι αφού δημοσιοποιήθηκε η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν στην οποία διαπίστωνε ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τότε οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα έλθουν στο μέλλον νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς πρέπει να πληρωθεί φόρος για το ποσό του ενοικίου, ένα τεκμαρτό εισόδημα δηλαδή που «γλιτώνουν» εφόσον δεν είναι νοικάρηδες.

Οταν ίσχυε στο παρελθόν ο φόρος ιδιοκατοίκησης επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες κάθε ακινήτου άνω των 200 τ.μ. (στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με το ΕΤΑΚ).

Η Εφορία υπολόγιζε το τεκμαρτό εισόδημα πολλαπλασιάζοντας την τιμή ζώνης της περιοχής με τα τετραγωνικά του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων (τώρα φυσικά θα ενταχθούν και οι ρυθμιζόμενοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα τακτοποιημένα αυθαίρετα) με έναν συντελεστή παλαιότητας. Το ποσό που προέκυπτε θεωρούνταν τεκμαρτό εισόδημα και φορολογούνταν με συντελεστή 3,5%.

Στο νέο... μοντέλο του φόρου φυσικά μπορούν να γίνουν αλλαγές, όπως για παράδειγμα το ποσό να πολλαπλασιάζεται και με έναν άλλο συντελεστή, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, έτσι ώστε να πληρώνουν περισσότερα όσοι μένουν σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες και λιγότερα οι ιδιοκτήτες σε «φτωχές» συνοικίες.

Ο τρόπος και η μορφή του φόρου, βεβαίως, θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες προς το παρόν το θέμα δεν έχει τεθεί εν όψει του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Πιθανότατα να τεθεί ξανά όταν θα έρθει στο προσκήνιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στις αρχές του 2013.

Αντιδράσεις
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν συζητούν καν την επιβολή ενός ακόμη φόρου στους ήδη υπάρχοντες και μιλούν για δήμευση της περιουσίας τους. Ειδικά για τον φόρο ιδιοκτησίας επισημαίνουν ότι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού που το αγόρασε με δάνειο και θυσίες και που ουσιαστικά ανήκει στην τράπεζα, θα πληρώνει ενοίκιο στην περιουσία του. Αφενός δηλαδή θα πρέπει να καλύπτει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου και αφετέρου θα επιβαρύνεται με τον φόρο ιδιοκτησίας.

ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
10%-45% ο λογαριασμός

Αν επιβληθεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα. Ο φόρος θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ανεξάρτητα αν τα ακίνητά τους προσφέρουν εισοδήματα ή όχι. Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης διαθέτει τρία διαμερίσματα τα οποία νοικιάζει αλλά και ο ίδιος μένει στο νοίκι θα πληρώσει φόρο ιδιοκατοίκησης σαν να έμενε ο ίδιος στην περιουσία του. Ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες μορφές ακίνητης ιδιοκτησίας. Πώς δηλαδή θα φορολογηθούν καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, αλλά και η δεύτερη, εξοχική κατοικία.

Πάρτι εκατομμυρίων στις Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις με τα δικά μας λεφτά

- Πληρώσαμε “χρυσάφι” μελέτη για την καταγραφή των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας

- Χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή ψαράδικων με αρχαιοελληνικά ονόματα στη Σρι Λάνκα

- Από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων η επιμόρφωση των νομικών σε νησιά Φίτζι, Τρινιντάντ και Τομπάγκο

- Πόσο κόστισε το Κέντρο Στήριξης Γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στην ΚαμπούλΤεράστια ποσά πήραν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τη δεκαετία 2000-2010, χρήματα που πλήρωσε ο έλληνας φορολογούμενος και τα οποία δαπανήθηκαν σε απίστευτες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News, οργανώσεις ξόδεψαν ποσά για την βιώσιμη ανάπτυξη στο Κόσοβο, για την κατασκευή αλιευτικών σκαφών με αρχαιοελληνικά ονόματα στη Σρι Λάνκα και για μελέτη για την καταγραφή της πληθυσμιακής ομάδας των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα:

-Το κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης “Ευρωπαϊκή Προοπτική” σε 10 χρόνια πήρε πάνω απο 7,5 εκατ. ευρώ από το υπ. Εξωτερικών ενώ το 2005 πήρε περισσότερα απο 2,5 εκατ, από το υπουργείο εργασίας. Ανάμεσα στις δραστηριότητες του κέντρου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη για την κοινωνική και οικονομική συνοχή στη Σερβία και η υποστήριξη της Σερβίας για τον τερματισμό λειτουργίας των κέντρων προσωρινής διαμονής.

-Το “Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρώπινης Ανάπτυξης – Humanet” την περίοδο 2000-2010 πήρε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για 15 προγράμματα. Ανάμεσα στα έργα της η κατασκευή 100 ψαράδικων με αρχαιοελληνικά ονόματα στη Σρι Λάνκα και η μελέτη για την καταγραφή της πληθυσμιακής ομάδα των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας.

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, στις πρώτες θέσεις της λίστας των ΜΚΟ που έχουν πάρει τα περισσότερα χρήματα από το υπ. Εξωτερικών απο το 2000 μέχρι το 2007 είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που εχει χρηματοδοτηθεί συνολικά με 3.466.652 ευρώ! Αν και δεν πρόκειται για Μη Κυβερνητική Οργάνωση, περιλαμβάνεται στις λίστες, καθώς λαμβάνει νομίμως επιχορηγήσεις από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και η δράση του πραγματοποιείται με ειδικό νόμο του ελληνικού κράτους.

Μερικά από τα προγράμματά του:

-η επιμόρφωση των νομικών των μικρών νησιών του Ινδικού, του Ατλαντικού και του Ειρηνικού για την προστασία του περιβάλλοντος.

-κέντρο στήριξης γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στην Καμπούλ και νομοθετική μεταρρύθμιση του Αφγανιστάν για την επιμόρφωση γυναικών δικαστών του Αρείου Πάγου της χώρας.

-η διοικητική μεταρρύθμιση στο Λίβανο με στόχο να εκπαιδεύσει τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας προκειμένου να βοηθήσει την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου στην περιοχή.

Απειλούν με παραιτήσεις και μπλακ άουτ στα δικαστήρια

Κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι εισαγγελείς όλης της χώρας, αν περικοπεί ο μισθός τους.Διαβάστε τι αποφάσισαν.

Σειρα κινητοποιήσεων αποφάσισαν το Διοικητικο Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που συνεδριασε εκτάκτως, με αφορμη τις πληροφορίες για περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος,αποφάσισε να προτείνει στα μέλη της Ένωσης τη συμμετοχή τους στην Πανελλήνια Πανδικαστική Συγκέντρωση, που θα γίνει την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 στον Άρειο Πάγο, και στις Πανδικαστικές Συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις λοιπές Εφετειακές έδρες, με ταυτόχρονη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και της λειτουργίας των εισαγγελικών γραφείων, κατά το χρόνο των εν λόγω συγκεντρώσεων.

Παράλληλα , το ΔΣ της Ενώσεως , αποφάσισε,σε περίπτωση υλοποίησης περαιτέρω περικοπών των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, να εισηγηθεί σε Γενική Συνέλευση των μελών της:

- Διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων της χώρας κατά τις ώρες 11.00 έως 15.00 μμ, για χρονικό διάστημα που θα αποφασιστεί ειδικότερα.

-Προσαρμογή, οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, του τρόπου εργασίας των Εισαγγελικών λειτουργών στις υφιστάμενες συνθήκες με βάση αποκλειστικά την παρεχόμενη από την Πολιτεία υποδομή. Τούτο δύναται να συνεπάγεται,οπως επισημαίνει η Ενωση στην ανακοίνωση της, ", (α) το χειρισμό των δικογραφιών αποκλειστικά εντός του χώρου της υπηρεσίας και μόνον στα πλαίσια του ωραρίου λειτουργίας της (εννοείται εφ’όσον και στο μέτρο που υφίσταται η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή προς τούτο), (β) την επιστροφή των δικογραφιών στο χώρο των εισαγγελιών, όπου θα γίνεται ο χειρισμός τους κατά τα ανωτέρω, (γ) την παύση ενασχόλησης των εισαγγελέων με εξωδικαστηριακές δραστηριότητες (π.χ παρουσία τους σε αθλητικούς χώρους, δημόσιες συγκεντρώσεις κ.λπ.) εκτός του ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας."

-Άμεση προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και άσκηση των δεόντων ενδίκων βοηθημάτων, με ταυτόχρονο αίτημα προσωρινής δικαστικής προστασίας, προς το σκοπό της παροχής στους βαλλόμενους δικαστικούς λειτουργούς έννομης προστασίας.

Υποβολή παραιτήσεων των Εισαγγελικών Λειτουργών όλων των βαθμών, στη διάθεση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με σκοπό την εν καιρώ διαβίβαση τους αρμοδίως, αν συγκεντρωθεί αριθμός που υπερβαίνει το 50 % των μελών της, σε συνεννόηση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες των λοιπών ενώσεων που εκπροσωπούν το σύνολο των δικαστικών λειτουργών».

Άγριος προμηνύεται ο Σεπτέμβρης

Οριστικοποιούνται τα μέτρα καθώς την Παρασκευή έρχεται η τρόικα που επιμένει για απολύσεις

- Ο πόλεμος για τα ειδικά μισθολόγια και τις περικοπές

- Νέα συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου Κουβέλη μέσα στην εβδομάδα

- Τι εκμυστηρεύτηκε ο Α.Σαμαράς στους κοντινότερους συνεργάτες του

- Στο Βερολίνο την Τρίτη ο Γ.Στουρνάρας για κρίσιμο τετ α τετ με τον Σόιμπλε

Με τη μάχη για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ αρχίζει το “θερμό” φθινόπωρο για την Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα οριστικοποιούνται τα μέτρα, ενω την Παρασκευή καταφθάνουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. αναμένεται να να “κλειδώσει” σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μέσα στην εβδομάδα ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί την Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει στην Αθήνα συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι τέλους την πολιτική που έχει επιλέξει, την οποία, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, θεωρεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Όπως είπε πρόσφατα σε κορυφαίο υπουργό που τον προειδοποίησε για τις αντιδράσεις που έρχονται απο την κοινωνία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, “θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω...”.

Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για την μάχη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και όλοι περιμένουν την έκθεση της τρόικας.

Σύμφωνα με το Εθνος στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η τρόικα ίσως θέσει βέτο για κάποιες από τις παρεμβάσεις (ύψους 2 δισ. ευρώ), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων σε λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη μετάθεση εξοπλιστικών πληρωμών.

Σε ο,τι αφορά την εφεδρεία, η τρόικα μιλά ξεκάθαρα για απολύσεις και ίσως δεν αποδεχθεί έστω και μια νέου τύπου εφεδρεία, όταν παρόμοια απόπειρα εντός του 2011 απέτυχε παταγωδώς.

Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με δεδομένο ότι, εφόσον το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, η υλοποίησή του αποτελεί μονόδρομο για την τρόικα.

Εξάλλου στο πακέτο έχει προβλεφθεί μείωση 25% των καταναλωτικών - λειτουργικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα αποδώσει 750 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί στο παρελθόν για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων δεν επιτεύχθηκαν, αλλά και πως το κονδύλι που έχει υπολογιστεί είναι ιδιαίτερα υψηλό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δύσκολα θα περάσει από την τρόικα. Επίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «ψαλιδίζεται» κατά 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε όλες τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις τους στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μείωση του Προγράμματος.


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)