Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Επιβαρύνσεις - φωτιά για χιλιάδες πολίτες


Από 10 έως 50% θα κυμαίνονται οι φορολογικοί συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογούνται τα εισοδήματα των πολιτών, με το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει σενάρια πολλών ταχυτήτων για τη νέα κλίμακα φορολογίας που θα εφαρμοστεί από φέτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο θα κυμανθεί κοντά στα σημερινά επίπεδα​ (9.550) και θα «χτίζεται» με δαπάνες που γίνονται μέσω «πλαστικού» χρήματος Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η κατοχύρωση αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους αποκλειστικά με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο θα διαμορφωθεί κοντά στα σημερινά επίπεδα (9.550 ευρώ). Στόχος τουΥπουργείου Οικονομικών είναι ο φόρος εισοδήματος να φέρει στα κρατικά ταμεία αυξημένα έσοδα (επιπλέον 150 εκατ. ευρώ) μέσα από παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές και κλίμακες.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.


Αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με το αφορολόγητο να αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες) ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, με το αφορολόγητο να αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους​Ωστόσο, ο συντελεστής της πρώτης κλίμακας αναμένεται να είναι χαμηλότερος από τον σημερινό, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης «για ανακατανομή της φορολογίας με δικαιότερο τρόπο» έτσι ώστε τα μεγαλύτερα βάρη να τα σηκώσουν όσοι εμφανίζουν υψηλότερα εισοδήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 10-15%.

Στην περίπτωση αυτή προκύπτει φορολογική ελάφρυνση για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα (έως 5.000 ευρώ), καθώς ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 26% (για τους αυτοαπασχολούμενους) και το 13% (για τους αγρότες) στο 10% ή 15%.


Η ενιαία φορολογική κλίμακα ευνοεί τους αγρότες

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», μέσω της υιοθέτησης ενιαίας φορολογικής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017.

Μέσω της υιοθέτησης ενιαίας φορολογικής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017​Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτήν τη στιγμή δεν καταρτίζεται κανένα καινούργιο νομοσχέδιο που να προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η υπαγωγή όλων των εισοδήματος σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν μεσαία και μεγάλα εισοδήματα από περισσότερες πηγές.

Από τη στιγμή που όλα τα εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια ενιαία κλίμακα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Και αυτό γιατί η άθροιση όλων των εισοδημάτων θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές φόρου από αυτούς που προβλέπει το σημερινό σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος.

Τι ισχύει για τα ενοίκια

Όσον αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015 και θα φορολογηθούν φέτος, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές.

Το εισόδημα, δηλαδή, από μισθώματα έως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, ενώ αυτό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ θα επιβαρύνεται με συντελεστή 33%.

Σήμερα το τελικό test για την ελληνική κυβέρνηση

Σήμερα το τελικό test για την ελληνική κυβέρνηση
Οι  επικεφαλής, τουλάχιστον του κοινοτικού σκέλους, έχουν πλήρη ατζέντα και σκοπεύουν, όπως έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιήσουν τις πρώτες ώρες των επαφών για παράθεση του εκτενούς καταλόγου των βασικών και δευτερευόντων θεμάτων προς διαπραγμάτευση - αξιολόγηση.
Το ασφαλιστικό είναι το βασικότερο εκ των θεμάτων, με το φορολογικό να έπεται (στο σκέλος του για τους αγρότες), τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα (περιλαμβανομένης της αποκομματικοποίησης) και την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμού δημοσιονομικού πλαισίου για τα επόμενα έτη (αρχίζοντας από το 2016).
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των θεσμών θα θελήσουν να προβούν σε ανασκόπηση της κατάστασης της αγοράς εργασίας (όπου εκκρεμή από την τελευταία αξιολόγηση το κομμάτι της φιλελευθεροποίησης των εργασιακών σχέσεων και της ανασκευής του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας - δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι υψηλής προστασίας ταυτόχρονα με άλλους τελείως απροστάτευτους). Θα εξετάσουν το άνοιγμα των αγορών των επαγγελμάτων και της παροχής υπηρεσιών (και εκεί έχουν παραμείνει πολλά κλειστά κομμάτια της αγοράς, ή άλλα που άνοιξαν μόνο στα χαρτιά - αν τεθεί θέμα διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες με κλειστό μικρό αριθμό, εκεί θα τεθεί από την τρόικα το ζήτημα συμβατότητας) και τέλος το ζήτημα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων (στο πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί).
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση και τις διαρροές από πλευράς Αθήνας, η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για αδιάκριτες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, θέμα που για ακατανόητους λόγους διακινεί μόνο η μία πλευρά. Τις Βρυξέλλες, δεν τις ενδιαφέρει το θέμα, αντιθέτως, προέχει η κατάργηση του εφάπαξ που “είναι πεταμένα λεφτά, που δεν πληρώθηκαν ποτέ και από κανέναν και δεν στέκουν σε καμιά αναλογιστική μελέτη”, όπως λένε συγκεκριμένες πηγές.
Στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμούν ότι τις διαρροές για “αδιάκριτες μειώσεις σε συγκεκριμένα ποσοστά κάνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ή άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την κατάσταση, ειδικά τώρα που η τρόικα μόλις και πιάνει στα χέρια της το ασφαλιστικό”. Μια από τις πηγές εξήγησε ότι “δεν είναι όλες οι συντάξεις ίδιες και δεν έχουν πληρώσει τα ίδια λεφτά, αν η κυβέρνηση ξεχάσει την κοινωνική δικαιοσύνη για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες των ευγενών ταμείων, ή του δημοσίου, τότε είναι δικό της πρόβλημα, η τρόικα θέλει να δει να βγαίνουν τα νούμερα”.
Οι ειδικοί του ασφαλιστικού στις Βρυξέλλες, πιστεύουν ότι όλοι στη χώρα μπορούν να παίρνουν μετά το 65 έτος συντάξεις από 700 ως 1.500 ευρώ, με μέσο όρο τα 1.000, κλίμακες πρόσβασης στα 15 , 25 και 35 έτη εργασίας, και εισφορές για τους σημερινούς εργαζόμενους στα 250 ευρώ το μήνα - αν καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις, ειδικά για βουλευτές, υπουργούς, λοιπούς αιρετούς, στελέχη του δημοσίου, τα εφάπαξ και τα ειδικά προνόμια των ευγενών ταμείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα όχι μόνο δεν έχει λεφτά (και προφανώς με αυτό δεν έχει να κάνει το PSI, καθώς ο προϋπολογισμός επέστρεψε στα ταμεία τρεις φορές τα λεφτά που διαγράφηκαν), αλλά και κανένα έρεισμα στο  eurogroup.
Τα κράτη μέλη θεωρούν “αισχρό” (τη λέξη χρησιμοποίησε μια πηγή) αυτό που συμβαίνει με το ασφαλιστικό στην Ελλάδα και εφόσον η χώρα πρέπει να φτάσει σε ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, προφανώς και δεν υπάρχουν λεφτά για ειδικές χάρες. Η χώρα επιπλέον θα πρέπει να δώσει κίνητρα για έξτρα ιδιωτική ασφάλιση, ακόμα και αν την χτίσουν από την αρχή επαγγελματικές ενώσεις.
Για τα επαγγελματικά ταμεία οι Βρυξέλλες λένε πως “ότι συμπληρώνεται από τον προϋπολογισμό θα σταματήσει να συμπληρώνεται και για το αγγελιόσημο, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε την κατάργησή του το καλοκαίρι, είναι φόρος υπέρ τρίτων και οι ιστορίες του παρελθόντος δεν αφορούν κανέναν σήμερα, καθώς η χώρα χρεοκόπησε και τώρα αναδιαρθρώνεται".
Ακόμα και έτσι οι θεσμοί θα πουν πως αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης και μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να το βελτιώσει ώστε να βγαίνουν τα νούμερα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να μην μοιάζει στο τέλος καθόλου με το αρχικό. Η τρόικα δεν θα κάνει διαπραγμάτευση στα κανάλια και δεν ενδιαφέρεται να σώσει τις συντάξεις, αν δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Τόμας Βίζερ λέει φιλόδοξο (ambitious), εννοεί σχεδόν απραγματοποίητο.
Και όπως έλεγε και ο Jeremy Clarkson στο πάλε ποτέ top gear του ΒΒC “ambitious but rubbish” … (φιλόδοξο, αλλά για πέταμα). 

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)