Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Οι υποψήφιοι στις 13 περιφέρειες της Ελλάδος

Οι υποψήφιοι στις 13 περιφέρειες της Ελλάδος
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για όλες τις περιφέρεις της χώρας.
Κάθε παράταξη προσπάθησε να επιλέξει άτομα τα οποία μπορούν να εκπροσωπήσουν με αξιώσεις την κομματική τους παράταξη σε κάθε περιφέρεια.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι των κομμάτων ανά περιφέρεια είναι οι εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα, η ΝΔ τον Γ. Παπαναστασίου και το ΚΚΕ τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ στην κυβέρνηση του Καραμανλή, Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε εξ αρχής την υποψηφιότητά του, ως ανεξάρτητος, αλλά ήδη ανακοίνωσαν ότι τον στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.
Η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου και ο ΚΚΕ τον οικονομολόγο Νίκο Γόντικα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Ηλία Μπεριάτο, η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Σπύρου, και το ΚΚΕ τον Θεόδωρο Γουλή.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων και γ΄ αντιπρόεδρου της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ τον νυν νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη και το ΚΚΕ τον Κώστα Κωτσαντή.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, η ΝΔ τον Βασίλη Κικίλια, το ΚΚΕ τον Θανάση Παφίλη, ο ΛΑΟΣ τον Άδωνι Γεωργιάδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Γρηγόρη Ψαριανό και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τον Κώστα Διάκο.
Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διχασμός, με τον ΣΥΝ να προτείνει τον Αλέξη Μητρόπουλο, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε τη δική τους υποψηφιότητα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, η ΝΔ του Θανάση Χειμάρα, το ΚΚΕ τον Γιώργο Μαρίνο και ο ΛΑΟΣ τον πρώην νομάρχη Εύβοιας Νίκο Παπανδρέου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το νυν νομάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Παπατόλια, η ΝΔ τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Αγοραστό, το ΚΚΕ τον Βαγγέλη Μπούτα και το ΛΑΟΣ τον βουλευτή του Αστέριο Ροντούλη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Άρη Γιαννακίδη, η ΝΔ τον Γιώργο Παυλίδη και το ΚΚΕ τον Χρήστο Τρέλλη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, το ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη και το ΚΚΕ τον Αντώνη Τσάκωνα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η ΝΔ στηρίζει τον νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, το ΠΑΣΟΚ τον υφυπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη, το ΚΚΕ τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τη βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΛΑΟΣ θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, το ΠΑΣΟΚ τον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, το ΚΚΕτον παλαίμαχο βουλευτή του κόμματος Στρατή Κόρακα και ο ΛΑΟΣ τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κωστή Αϊβαλιώτη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ τον Μπάμπη Κόκκινο, τo ΚΚΕ την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ -μαζί με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τον Νίκο Χρυσόγελο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον υφυπουργό Οικονομίας Σταύρο Αρναουτάκη, η ΝΔ τον Γιάννη Πλακιωτάκη και το ΚΚΕ τον Στέλιο Ορφανό.

WHERE IS THE MONEY?

( 60's Radio Version , Home made movie )

11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα που άλλαξε η ανθρωπότητα !

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις 08:45 όλος ο κόσμος πάγωσε και η ιστορία άλλαξε για πάντα. Τίποτα δεν είναι όπως ήταν πριν από εκείνη την εφιαλτική ώρα.
Η υπερδύναμη Αμερική γονάτισε στην τρομοκρατία και όλος ο κόσμος άλλαξε ρότα μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines με 92 επιβαίνοντες προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ο οποίος τυλίγεται στις φλόγες. Ο χρόνος παγώνει! Όλος ο κόσμος συνταράσσεται και μέσα σε δευτερόλεπτα η φρικιαστική εικόνα κάνει το γύρο του κόσμου. Επικρατεί χάος και πανικός.

Στην αρχή όλοι νομίζουν και κάνουν διάφορα σενάρια. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έχει γίνει και άλλοι τόσοι δεν ξέρουν τι έχει γίνει. Μόνο χάος και πανικός. Μέσα στον βόρειο Πύργο υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι. Πανικός και εκεί. Τέτοιος πανικός που τα τηλεοπτικά συνεργεία καταγράφουν απελπισμένους να πηδάνε από 100 ορόφους για να σωθούν και φυσικά να σκοτώνονται ακαριαία. Στη Νέα Υόρκη επικρατεί πανδαιμόνιο. Σωστικά συνεργεία, τηλεοπτικά συνεργεία και πλήθος κόσμου σπεύδει στο σημείο. Εκείνη την ώρα γίνεται το ανήκουστο. Ένα δεύτερο σκάφος με 64 επιβαίνοντες προσκρούει μπροστά σε όλες τις τηλεοπτικές κάμερες στον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που βλέπει μπροστά στα μάτια της. Η τραγωδία δεν έχει τέλος όμως με την Αμερική να έχει παραδοθεί εξ ολοκλήρου στο αρρωστημένο μυαλό των τρομοκρατών. Η τραγωδία όμως δεν έχει τέλος! Στις 09:43 η πτήση 77 της American Airlines από την Ουάσινγκτον με προορισμό το Λος Άντζελες προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Παγκόσμιος συναγερμός. Όλα τα κυβερνητικά κτίρια της Αμερικής όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο εκκενώνονται, ενώ οι εντολές είναι σαφείς! Οτιδήποτε αεροσκάφος κινείται κοντά σε κτίρια να καταρρίπτεται άμεσα.

Σε όλες τις χώρες επικρατεί πανδαιμόνιο με τις αστυνομίες όλων των χωρών να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και στα αεροδρόμια απίστευτο χάος. Και ενώ επικρατεί χαμός, η τραγωδία συνεχίζεται, αφού μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι Δίδυμοι Πύργοι καταρρέουν σκορπώντας το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους που καταπλακώθηκαν από τόνους τσιμέντους και το Μανχάταν να καλύπτεται από ένα τεράστιο κύμα σύννεφο σκόνης.

Μετά από μέρες ερευνών έγινε γνωστό ότι υπήρχε άλλο ένα αεροσκάφος που προοριζόταν να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι οι επιβάτες εξεγέρθηκαν εναντίον των τρομοκρατών με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Πιτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, πριν ίσως ολοκληρώσει άλλο ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Από την πρωτοφανή τραγωδία που κυριολεκτικά μέχρι και σήμερα παγώνει τις καρδιές όλου του κόσμου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι και η Αμερική εξαπέλυσε έναν αποτυχημένο αγώνα κατά της τρομοκρατίας με άλλα τόσα θύματα στο Αφγανιστάν και χωρίς να έχουν καταφέρει ακόμα να συλλάβουν τον εγκέφαλο όλης αυτής της φρίκης, τον πολυεκατομμυριούχο τρομοκράτη, Οσάμα Μπιν Λάντεν για τον οποίον οι φήμες κατά καιρούς οργιάζουν. Η φρίκη αυτού του τρομοκρατικού χτυπήματος είναι δύσκολο να περιγραφτεί. Το σίγουρο είναι όπως όλοι λένε, ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Και είχαν δίκιο. Άλλαξε ο κόσμος

Πεντε διαφορετικοι καδοι ανακυκλωσης στην Βαρκελώνη

Η σκηνή εκτυλίχθηκε στις αρχές Αυγούστου, στην παραλία Μπογκατέλ τη Βαρκελώνης - μία απ' αυτές που δημιουργήθηκαν το 1992
για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακόμα είναι ολοκαίνουρια. Είχε αρχίσει να βραδιάζει. Το beach party που είχε ξεκινήσει από το απόγευμα συνεχιζόταν και ο νεαρόκοσμος διασκέδαζε υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής. Και ξαφνικά το σοκ. Ένας νεαρός καταλανός πλησιάζει τους 5 κάδους απορριμμάτων που υπήρχαν μπροστά από το μπαρ. Ναι τους 5 κάδους. Απορείτε;

Ο καθένας είχε διαφορετικό χρώμα διότι δεχόταν και διαφορετικό είδος σκουπιδιών. Ένας για πλαστικά, άλλος για αλουμίνιο, άλλος για χαρτιά. Υπήρχε κάδος - με καφέ χρώμα - ακόμα και για τα οργανικά, για τα υπολείμματα τροφίμων δηλαδή.

Ο νεαρός λοιπόν κρατούσε ένα κουτάκι μπύρας και ήθελε να το πετάξει στα σκουπίδια. Ήταν σκοτάδι και δεν μπορούσε να διακρίνει το χρώμα και τα γράμματα πάνω σε κάθε καλάθι που πληροφορούσαν πού πετάς τι. Αλλά αυτός εκεί. Επέμενε. Σχεδόν κόλλησε τη μούρη του στους κάδους. Και τελικά βρήκε τον σωστό. Αποστολή εξετελέσθη. Και ξανά πίσω στον χορό. Τόσο φυσικά...
Στην Ελλάδα, σε αρκετά προάστια της Αθήνας ακόμη και οι μπλε κάδοι είναι πολυτέλεια. Μέχρι πριν από ένα χρόνο αρκετοί πολίτες παρακαλούσαν τους δημάρχους τους να τοποθετήσουν μπλε κάδους για ανακύκλωση...

Η απορία μου «πώς είναι δυνατόν η παραλία και ο περίπατος να είναι πεντακάθαρα με τόσες χιλιάδες καταλανούς και τουρίστες επισκέπτες» λύθηκε άμεσα. Μέσα στο καταμεσήμερο φτάνει ένα μίνι απορριμματοφόρο. Και... απλώς αδειάζει τους κάδους της παραλίας. Αυτούς με το διαφορετικό χρώμα που υπάρχουν σε όλη την πόλη. Σε όλες τις γειτονιές.
Ο πολιτισμός και η οργάνωση μίας πόλης κρίνεται - εκτός των άλλων - από την καθαριότητά της και από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της. Θυμάμαι την Αθήνα καθαρή και αστραφτερή μόνο τον Αύγουστο του 2004. Τότε οι υπάλληλοι του δήμου ήταν πρωί, μεσημέρι, βράδυ με μία σκούπα στο χέρι. Τότε όμως, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Και στην Βαρκελώνη έγιναν Ολυμπιακοί. Το 1992. Μόνο που οι Καταλανική πόλη δεν έμεινε καθαρή για 15 ημέρες. Δεκαοχτώ χρόνια μετά είναι πεντακάθαρη. Βελτιώθηκε και συνεχίζει να βελτιώνεται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της καθαριότητας, σε αντίθεση με την Αθήνα. Ταυτόχρονα βελτιώθηκε και η νοοτροπία των πολιτών της. Τι θα πει μεσογειακή πόλη και μεσογειακές συνήθειες; Η Βαρκελώνη θυμίζει πόλη κεντρικής Ευρώπης.


Όλοι έχουμε ευθύνη για την καθαριότητα και την εικόνα της πόλης όπου ζούμε. Όμως οι δημοτικές αρχές οφείλουν να δίνουν τo καλό παράδειγμα στους πολίτες και το έναυσμα για καλύτερες συμπεριφορές. Για το εάν η Αθήνα είναι καθαρή ή όχι δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία. Μία βόλτα στην πόλη αρκεί...

Μας πέρασε και η Μποτσουάνα στην ανταγωνιστικότητα


Εντάξει, να παραδεχθούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια έφταιγε η κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Κάθε χρόνο που έβγαιναν τα στοιχεία της έρευνας από το... Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και βλέπαμε ότι μας ξεπερνούσε και η Μοζαμβίκη, καταλαβαίναμε που πάει αυτός ο τόπος. Φυσικά το ΠΑΣΟΚ έβγαινε στα χαρακώματα και κατηγορούσε την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

Σήμερα που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για το 2010, που είναι η κυβέρνηση; Την ανταγωνιστικότητα δεν είχε βάλει ως στοίχημα ο Γ. Παπανδρέου; Γιατί και φέτος η Ελλάδα ανήκει στο κλαμπ των τριτοκοσμικών χωρών;Σύμφωνα λοιπόν με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Ελλάδα χάνει 12 θέσεις από πέρυσι και βρίσκεται στην 83η. Μάλιστα μας ξεπέρασαν τα Σκόπια η… Μποτσουάνα και η Ρουάντα που πεθαίνουν σαν τις μύγες από τη φτώχεια.Πρόκειται για θλιβερή αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας καθώς είναι η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ. Οπως τονίζεται αυτό οφείλεται “στην δραματική επιδείνωση των μακροοικονομικών της μεγεθών, το ιδιαίτερα κακό θεσμικό πλαίσιο και την ανεπάρκεια της λειτουργίας της αγοράς της”.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη διαφθορά και την κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η χώρα μας, αλλά και για την ανελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά στοιχεία που ενδεχομένως να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση, όπως το “άρτια καταρτισμένο εργατικό της δυναμικό, το οποίο είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες και σε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς του”.
Αραγε θα βγει ο πρωθυπουργός να μιλήσει για το έργο που έχει κάνει στον τομέα της ανταγωνιστικότητας;

Για την ιστορία η κατάταξη της Ελλάδας στους αξιολογούμενους τομείς είναι η ακόλουθη:
* Στους θεσμούς 84η
* Στις υποδομές 42η
* Στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η
* Στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η
* Στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η
* Στην αποδοτικότητα των αγορών 94η
* Στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η
* Στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η
* Στο μέγεθος της αγοράς 39η
* Στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η
* Στην καινοτομία 79η.
Τα πρωτεία στην ανταγωνιστικότητα κατέχει παγκοσμίως και φέτος η Ελβετία, ενώ στη δεύτερη θέση -από την τέταρτη πέρυσι- ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση.
Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση.
Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Είμαστε 'Ελληνες....

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)