Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τα αδιέξοδα της Γερμανίας εξηγούν τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα


Τα αδιέξοδα της Γερμανίας εξηγούν τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα

Του George Friedman, STRATFOR
Η Γερμανίδα καγκελάριος, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο συναντήθηκαν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Κατόπιν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η Ουκρανία. Συζητήθηκε όμως και το ζήτημα της Ελλάδας. Ελλάδα και Ουκρανία δεν συνδέονται στο μυαλό των Αμερικανών. Συνδέονται όμως στο μυαλό των Γερμανών, καθώς και τα δύο ζητήματα αποτελούν δείκτες του νέου ρόλου της Γερμανίας στον κόσμο και της δυσφορίας των Γερμανών με τον νέο τους αυτό ρόλο.
Η Μέρκελ κέρδισε την εξουσία το 2005, όταν η Γερμανία ήταν εν ηρεμία και η ΕΕ ενωμένη. Η Γερμανία ήθελε μια Ευρώπη ευημερούσα και ελεύθερη από τα γεωπολιτικά βάρη που τόσα δεινά της είχαν επιφέρει στο παρελθόν. Ο φόβος για τη Γερμανία είχε υποχωρήσει. Η Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχε πια και η διάδοχη Ρωσία προσπαθούσε να ανακάμψει από τις χειρότερες συνέπειες της πτώσης. Η Γερμανία βρέθηκε σε σπάνια θέση, δεδομένης της ιστορίας, της ασφάλειας και διεθνούς συνεργατικότητας.
Ο κόσμος που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει σήμερα είναι πολύ διαφορετικός. Η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Πολλοί κατηγορούν τη Γερμανία για την κρίση, λόγω της επιθετικής πολιτικής εξαγωγών της και πιστεύουν πως η πολιτική της λιτότητας που επέβαλε εξυπηρετούσε την ίδια και εξέθρεψε την κρίση. Η Γερμανία χρησιμοποίησε το ευρώ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και για να σχηματοποιήσει την ευρωπαϊκή πολιτική για να προστατεύσει τις δικές της εταιρίες.
Η άποψη αυτή, δικαίως ή αδίκως, κυριαρχεί πλέον στην Ευρώπη. Οι παλιές απόψεις για τη Γερμανία έχουν αναβιώσει και η χώρα αυτή έχει καταστεί και πάλι το φόβητρο της Ευρώπης. Ελάχιστες χώρες ζητούν, πλέον, να γίνουν μέλη της ΕΕ και τα νυν μέλη δεν έχουν καμία διάθεση να επεκτείνουν τα όρια της.
Από την άλλη, η ειρήνη καταρρέει. Τα γεγονότα της Ουκρανίας έχουν εξάψει τη ρωσοφοβία στη Δύση, καθώς η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και ενισχύσει τους αυτονομιστές στην Αν. Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο και σκέπτονται να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς και να ενισχύσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Με λίγα λόγια, ο κόσμος που η κ. Μέρκελ γνώριζε, καταρρέει, ή για την ακρίβεια, ανασχηματίζεται. Ο εθνικισμός στην Ευρώπη αναβιώνει, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, τόσο όσον αφορά τον τρόπο σκέψης των πολιτών, όσο και όσον αφορά τις δράσεις των κρατών. Η Γερμανία δεν επιθυμούσε να αναλάβει ηγετικό πολιτικό ή στρατιωτικό ρόλο στην Ευρώπη. Η υπάρχουσα κατάσταση το καθιστά αναπόφευκτο.
Η πολύχρονη οικονομική κρίση της Ευρώπης ξεκίνησε ως οικονομικό πρόβλημα και τώρα εξελίχθηκε σε πολιτικό. Η ουκρανική κρίση βάζει τη Γερμανία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, υποχρεώνοντάς την να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ώστε το εκεί πολιτικό πρόβλημα να μην εξελιχθεί σε πολεμικό.
Το πρόβλημα της Γερμανίας είναι διττό. Από τη μια θέλει να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ, αλλά από την άλλη αρνείται να σηκώσει το βάρος της διατήρησης της ενότητας αυτής. Στην Ουκρανία η Γερμανία, αρχικά, υποστήριξε τις διαδηλώσεις που έφεραν, τελικά, στην αρχή την τωρινή κυβέρνηση. Οι Γερμανοί δεν περίμεναν ούτε ρωσικές, ούτε αμερικανικές αντιδράσεις και δεν επιθυμούσαν να προκαλέσουν την στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας. Παράλληλα, όμως, οι Γερμανοί δεν παύουν να υποστηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση.
Έτσι οι Γερμανοί, αν και δεν θέλουν να φανούν διεκδικητικοί ή απειλητικοί, αλλά τελικά γίνονται και τα δύο. Στην ευρωπαϊκή κρίση, η Γερμανία είναι πιο άκαμπτη, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά γενικά στο ζήτημα της καταστροφικής αύξησης της ανεργίας στον ευρωπαϊκό νότο. Στην Ουκρανία το Βερολίνο υποστηρίζει το Κίεβο και άρα βρίσκεται απέναντι στη Μόσχα, αλλά δεν επιθυμεί να εξάγει τα προφανή συμπεράσματα. Η κρίση στην Ευρώπη και στην Ουκρανία είναι αντικατοπτριζόμενες εικόνες. Στην Ευρώπη η Γερμανία παίζει τον κύριο επιθετικό ρόλο, ενώ στην Ουκρανία παίζει τον κύριο συμβιβαστικό ρόλο.
Η Γερμανία έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην πτώση Γιανουκόβιτς, στην Ουκρανία, έχοντας στενές σχέσεις με έναν εκ των ηγετών των διαδηλωτών και νυν δήμαρχο Κιέβου, τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος μετείχε σε σεμινάρια ηγεσίας, τα οποία χρηματοδοτούσε το κόμμα της Μέρκελ. Οι Γερμανοί καταδίκασαν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη ρωσική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Αν. Ουκρανίας. Όταν όμως οι Γερμανοί διαπίστωσαν ότι η κρίση εξελίσσεται σε στρατιωτική άρχισαν να εγκαταλείπουν τον ηγετικό τους ρόλο, και επιχείρησαν να απεμπλακούν.
Η απαγκίστρωση όμως δεν είναι εύκολη. Έτσι επέλεξαν από τη μια να καταδικάζουν τους Ρώσους, αλλά και να μην ενισχύουν στρατιωτικά τους Ουκρανούς. Συμμετείχαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά την ίδια ώρα προσπαθούν να παίξουν συμβιβαστικό ρόλο. Η Γερμανία, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι ένας πόλεμος στην Ανατολή και για αυτό δεν θέλει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση και αντίθετα επιθυμεί την εκτόνωση της κρίσης.
Η Γερμανία επαναλαμβάνει αυτή την αντιφατική προσέγγιση και στο ελληνικό ζήτημα, για άλλου λόγους. Η Γερμανία εξάγει πάνω από το 50% του ΑΕΠ της και πάνω από το ήμισυ των εξαγωγών αυτών διοχετεύονται στην ελεύθερη ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει λοιπόν ή να έχει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά ή να αντιμετωπίσει και η ίδια μια σοβαρή οικονομική κρίση.
Όμως τα φράγματα αρχίζουν και υψώνονται στην Ευρώπη. Η επίθεση στο Παρίσι επανέφερε το ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, την ώρα που η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού από μια χώρα στην άλλη απειλεί θέσεις εργασίας από τις εγχώριες αγορές εργασίας. Αν τα σύνορα κλείσουν, η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού διαταραχθεί, την ώρα που ήδη το οικοδόμημα κλονίζεται από την οικονομική κρίση, τότε σύντομα οι αδύναμες οικονομίες θα υιοθετήσουν μέτρα οικονομικού προστατευτισμού, κλείνοντας τα σύνορα στα εισαγόμενα γερμανικά αγαθά.
Η οικονομική κρίση αναβίωσε τον εθνικισμό, καθώς κάθε χώρα προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες της. Έτσι οι κανόνες της ΕΕ θεωρούνται πλέον ως εμπόδιο στην αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και υπεύθυνη για τους κανόνες, αλλά και για το ακριβό ευρώ θεωρείται η Γερμανία. Αυτό ελλοχεύει κινδύνους για τη Γερμανία, η οποία προσπάθησε να διαγράψει την παλιά της εικόνα, η οποία όμως τώρα επιστρέφει.
Η Γερμανία δεν επιθυμεί καμία χώρα να αποχωρήσει από τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου. Η Ευρωζώνη είναι λιγότερο σημαντική. Αν όμως κάποιος βγει από την ομάδα, ο δρόμος προς τον προστατευτισμό είναι κοντά. Η Ελλάδα έχει μικρό βάρος, μόνης της. Αν όμως αποδειχθεί πως είναι καλύτερο να μην εξοφλήσει τα χρέη της, θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Κι αν αποδειχθεί πως είναι προς το συμφέρον της να εγκαταλείψει και τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, τότε όλο το οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει.
Η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα ως παράδειγμα και τις τελευταίες μέρες προσπάθησε πολύ σκληρά να είναι άκαμπτη, θυμίζοντας την παλιά Γερμανία. Το πρόβλημα όμως των Γερμανών είναι πως αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιζήσει, δεν μπορεί να υποταχθεί. Εξελέγη για να αντισταθεί στη Γερμανία και κανείς δεν ξέρει αν τελικά μια χρεωκοπία δεν θα είναι ευεργετική. Και σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες μπορούν να θέσουν τους δικούς τους κανόνες. Αν η Ελλάδα προσφέρει τη αποπληρωμή μέρους του χρέους της, ποιος θα αρνηθεί, όταν το άλλο ενδεχόμενο θα είναι να μην πάρει τίποτα;
Ως εκ τούτου η Γερμανία, αν και οικονομικά ισχυρή, είναι εξαιρετικά ανασφαλής. Η ισχύς της έγκειται στην δυνατότητα και την επιθυμία των άλλων χωρών να της δίνουν πρόσβαση στις αγορές τους. Χωρίς αυτό η γερμανική ισχύς θα καταρρεύσει. Με την Ελλάδα οι Γερμανοί θέλουν να δείξουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις συνέπειες της χρεοκοπίας. Αν όμως η Ελλάδα χρεοκοπήσει, το μόνο μάθημα ίσως να είναι πως η χρεοκοπία βοηθά. Στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, η Γερμανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την κατάρρευση της ΕΕ και δεν μπορεί να είναι σίγουρη για τις συνέπειες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε στις ΗΠΑ με σκοπό να δηλώσει, πως δεδομένης της ευρωπαϊκής κρίσης, δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Όντας σκληρή με την Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανιστεί και πάλι ως ο χωροφύλακας της Ευρώπης. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, πέραν της υπόθεσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορούν να επιτρέψουν, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δύναμη να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη, καθώς το ενδεχόμενο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να απειλήσει την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Οι Αμερικανοί φοβούνται πως αν οι Ρώσοι κυριαρχήσουν στην Ουκρανία θέτουν υποψηφιότητα για το ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στην Ευρώπη.
Αποτελεί ειρωνεία πως οι ΗΠΑ, δύο φορές σταμάτησαν τη Γερμανία από το να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη και τώρα αυτή προσπαθεί να τους αποτρέψει από τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ όμως γνωρίζουν πως αν υποχωρήσουν τώρα, η Ρωσία θα θεωρήσει την υποχώρηση αυτή ως ευκαιρία προώθησης των θέσεών της. Η Γερμανία η οποία βοήθησε στη δημιουργία και των δύο κρίσεων, σε Ευρώπη και Ουκρανία, ζητά τώρα από τις ΗΠΑ, να μην κινηθούν.
Το γερμανικό αίτημα είναι κατανοητό, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο Πούτιν θέλει τη δημιουργία μιας αυτόνομης επαρχίας. Η Δύση θέλει να πάψει να ενισχύει τους αυτονομιστές. Η κ. Μέρκελ μπορεί να αποδέχεται μια αυτόνομη ουκρανική επαρχία, οι ΗΠΑ όμως όχι, καθώς θεωρούν πως κάτι τέτοιο, απλώς θα υπονόμευε την ύπαρξη και της υπόλοιπης Ουκρανίας.
Έτσι το κλασικό πρόβλημα της Γερμανίας επανέρχεται στο προσκήνιο. Η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή για να αγνοηθεί και πολύ αδύναμη για να επιβάλει τις θελήσεις της. Ιστορικά, οι Γερμανοί προσπάθησαν να ισχυροποιηθούν, ώστε να μπορούν να επιβάλουν τις θελήσεις τους. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν έχουν την πρόθεση να κάνουν κάτι τέτοιο.

ΙΚΑ: Μόνο ηλεκτρονικά η ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας

Ηλεκτρονικά θα γίνεται από τη 1 Μαρτίου έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 η ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, θα γίνεται από φέτος η χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, η διαδικασία χορήγησης αφορά την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να μεταβούν στα κατά τόπους υποκαταστήματα. Επίσης, δεν πρόκειται να αποσταλούν αυτοκόλλητες ετικέτες ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς καταργήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία επικυρωνόταν η ανανέωση ισχύος των βιβλιαρίων υγείας.
Η ηλεκτρονική διαδικασία συνδράμει στην ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του «Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης». Από αυτό παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων του Ιδρύματος και των προστατευόμενων μελών τους, προς τους παρόχους υγείας, δηλαδή συμβεβλημένα νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατροί κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΠΑΔ - ΤΥΔΚΥ από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, τίθεται σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, από την οποία θα μπορούν να πληροφορηθούν για τον αριθμό μητρώου ασφαλισμένου (ΑΜΑ), που τους αποδόθηκε αυτόματα κατά την ενσωμάτωσή τους στο μητρώο ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Έτσι, ούτε οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ χρειάζεται να μεταβούν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Τι σημαίνει το λευκό μαντήλι στο πέτο του Αλέξη Τσίπρα;

Τι σημαίνει το λευκό μαντήλι στο πέτο του Αλέξη Τσίπρα;


Η ενδυματολογική επιλογή Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη του ως πρωθυπουργός, σχολιάστηκε και μάλιστα έντονα. Ειδικά το μεταξωτό φουλάρι του και το λευκό μαντήλι στο πέτο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων χωρίς γραβάτα, για ήταν... διαβασμένος για να μην τον θεωρήσουν οι υπόλοιποι ηγέτες κακοντυμένο. Για να δείξει και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είχε ένα λευκό μαντήλι στην πάνω τσέπη του σακακιού του και μεταξωτό κασκόλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε και καλά ενημερωμένος για τις τάσεις της ανδρικής μόδας. Άλλωστε, οι σχεδιαστές λένε συνεχώς πως «μπορεί να μην θέλετε να φορέσετε γραβάτα, αλλά για να αποφύγετε να εμφανιστείτε ντεμοντέ ή ντυμένοι πρόχειρα, βάλτε μαντήλι στο κοστούμι σας, αλλά μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις».

Κι αν δεν ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της πρωθυπουργική του θητείας «ειδική περίσταση», ποια θα ήταν;



Στο παρελθόν το μαντήλι στο σακάκι (και κυρίως το υλικό με το οποίο ήταν φτιαγμένο) συμβόλιζε την κοινωνικό - οικονομική κατάσταση του άνδρα που το φορούσε. Για παράδειγμα, ο Ριχάρδος ο Β’ της Αγγλίας (1367- 1400) ήταν ο πρώτος που παρακίνησε τους αριστοκράτες της αυλής του να υιοθετήσουν τα μαντήλια από μετάξι, τα οποία ήταν ακριβότερα.

Το 51% των Γερμανών θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη

«Ναι» στην παραμονη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ λέει το 51% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest
Το 51% των Γερμανών θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη
Η στήριξη μεταξύ των πολιτών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σε σχέση με τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Infratest το 51% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περίπου το 41% των ερωτηθέντων θέλει να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Το ποσοστό αυτό που είναι κατά πολύ μικρότερο από το 65% που ήταν κατά της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ πριν από τρία χρόνια, στο απόγειο της κρίσης χρέους της περιοχής.
Η έρευνα έγινε σε ένα δείγμα 1.023 ατόμων την Τρίτη και την Τετάρτη.

Τραβάει το σχοινί το ΔΝΤ: Και μνημόνιο και έλεγχος στην Ελλάδα

Τραβάει το σχοινί το ΔΝΤ: Και μνημόνιο και έλεγχος στην ΕλλάδαΚι όμως ο συμβιβασμός με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ότι αφορά στο μνημόνιο και την τρόικα μπορεί να μπλοκάρει στο ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και αυτός δεν αλλάζει.

Οι πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού λένε ότι το ΔΝΤ δεν συζητά το ενδεχόμενο κατάργησης του μνημονίου καθώς βάσει του καταστατικού του πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία με τη χώρα που δανείζεται, η συμφωνία αυτή με απλά λόγια είναι ένα μνημόνιο.

Ταυτόχρονα από το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται ότι το Ταμείο ασκεί έλεγχο στη χώρα που έχει δανειστεί. Ο έλεγχος γίνεται δηλαδή επί τόπου, με τον τρόπο δηλαδή που μέχρι τώρα έκανε τους ελέγχους η τρόικα.

Κάπως έτσι στη “χρυσή τομή” που αναζητούν η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να συμπεριληφθούν και οι τρόποι λειτουργίας του ΔΝΤ που επί της ουσίας προβλέπουν και μνημόνιο και τρόικα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)