Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ Συντάξεις: Ολες οι ανατροπές σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα

Στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου θα φανούν οι πρώτες μειώσεις σε συντάξεις, μερίσματα, ΕΚΑΣ και εφάπαξ με βάση το νέο «μηχανισμό» των περικοπών που «μπαίνει» σε λειτουργία σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και θα θίξει πάνω από 600.000 συνταξιούχους, αν συνυπολογιστούν οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα χάσουν ή θα λάβουν μειωμένο το ΕΚΑΣ και όσοι είναι στην... ουρά για τα νέα εφάπαξ (εκκρεμούν 60.000). Οι μειώσεις, ωστόσο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου για τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά, τις επικουρικές οι οποίες μαζί με την κύρια υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μεικτά και το ΕΚΑΣ και από την 1/1/2016 για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου (ανεξαρτήτως του ύψους του καταβαλλόμενου ποσού) ενώ «κουρεμένα» έως 18% θα είναι τα νέα εφάπαξ.
ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Οι «υψηλές» κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά (έναντι των 2.774 ευρώ που ήταν πριν από το νέο νόμο) θα περιοριστούν έως τις 31/12/2018 στα 2.000 ευρώ και οι πολλαπλές καταβαλλόμενες στον ίδιο συνταξιούχο στα 3.000 ευρώ καθαρά (από 3.360 ευρώ). Για όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, ωστόσο, προβλέπεται να επανυπολογιστούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου με τα νέα (χαμηλότερα) ποσοστά αναπλήρωσης + την εθνική σύνταξη και η διαφορά που θα προκύψει θα κρατείται ως «προσωπική διαφορά». Σύμφωνα με τον νόμο, «στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του ν. 4387/2016 ποσό σύνταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Εάν το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του Ν. 4387/2016 ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς κατ’ έτος, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής». Η διαδικασία του επανυπολογισμού θα γίνει σταδιακά, μέσα σε ένα χρόνο, από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2017.
ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Στις συντάξεις του μηνός Αυγούστου θα αποτυπωθούν οι μειώσεις στις επικουρικές που μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επικουρικής ασφάλισης. Στο 40% ή και ακόμη υψηλότερα εκτιμάται ότι θα φτάσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, οι περικοπές στις συντάξεις πρώην ταμείων που είχαν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και για συνταξιούχους με λίγα χρόνια ασφάλισης (το ποσοστό αναπλήρωσης για 35 έτη θα είναι 15,75% έναντι 20% - 45% με τα οποία υπολογίστηκαν οι παλαιές επικουρικές) ή χαμηλές συντάξεις (ο συντελεστής επανυπολογισμού έχοντας στον παρονομαστή την κύρια σύνταξη δεν ευνοεί τους χαμηλοσυνταξιούχους). Με βάση τον νόμο, η «αναπροσαρμογή» και τα υπερβάλλοντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις έως και το Δεκέμβριο ανεξαρτήτως αν οι πρώτες μειώσεις γίνουν με τις πληρωμές του μηνός Αυγούστου. Οπως για τις κύριες, έτσι και για τις επικουρικές θα υπάρξει, μετά τον επανυπολογισμό, μια «προσωπική διαφορά» η οποία «θα αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων». Οι νέες επικουρικές συντάξεις, τέλος, θα είναι κυμαινόμενες αφού υπολογίζονται, για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015, με πιο αυστηρά κριτήρια, σύνθετο μαθηματικό τύπο και με βάση την αρχή ισοδυναμίας των εισφορών, την ηλικία, την ύπαρξη συζύγου ή τέκνων, το προσδόκιμο ζωής κ.ά.
ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Μειωμένα έως 45% θα είναι τα 285.000 μερίσματα που θα καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στα τέλη Ιουνίου και θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι τον Ιούλιο. Ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει μεσοσταθμικές μειώσεις 40% έως 45% στα καταβαλλόμενα ποσά και οι διαφορές, που προκύπτουν, θα παρακρατηθούν με τις πληρωμές στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Δεκεμβρίου. Επιπλέον 15.000 συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα χάσουν οριστικά τη συγκεκριμένη συνταξιοδοτική παροχή, ενώ για τα επόμενα χρόνια τα μερίσματα θα είναι αντίστοιχα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και με βάση συντελεστή αναπλήρωσης, ο οποίος θα καθορίζεται κάθε χρόνο με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου.
ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ
Ακόμη μικρότερα θα είναι τα νέα εφάπαξ λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους (στο 60% επί των αποδοχών της 5ετίας έως και τις 31/12/2013, χωρίς τα δώρα και το επίδομα αδείας για όσους πλήρωναν εισφορά 4% ). Οι νέες μειώσεις, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κυμαίνονται από 15,6% έως 18,26%, ενώ τα επόμενα εφάπαξ προβλέπεται να είναι ακόμη χαμηλότερα αφού θα υπολογίζονται με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών λαμβάνοντας υπόψη, ταυτόχρονα, τα συνολικά έσοδα από εισφορές του έτους «εξόδου» του υπαλλήλου.
ΤΟ ΕΚΑΣ
Χωρίς ΕΚΑΣ ή με χαμηλότερο ποσό επιδόματος θα είναι οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου για 100.000 συνταξιούχους καθώς από την 1η Ιουνίου θα ισχύουν νέα εισοδηματικά κριτήρια (το ακαθάριστο συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης και επιδομάτων του Μαίου δεν πρέπει να είναι πάνω από 664 ευρώ, έναντι 850 ευρώ). Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται σε ετήσια βάση μέχρι το 2019 (τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ) θα αναπροσαρμόζονται τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και ποσά του επιδόματος.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ασφαλισμένος στο IKA και στο ΤΕΑΥΕΚ με 37 έτη ασφάλισης και 1.800 ευρώ αποδοχές λαμβάνει από το ΙΚΑ 1.180 ευρώ και από το ΤΕΑΥΕΚ 425 ευρώ. Με το νέο σύστημα θα έχει μείωση στην επικουρική 33% και θα περιοριστεί στα 285 ευρώ.

Ασφαλισμένη στο πρώην ΤΣΠ-ΑΤΕ και επικουρικό στο ΕΤΕΑ με 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.800 ευρώ λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.075 ευρώ και επικουρική 430 ευρώ. Με το νέο καθεστώς η επικουρική της σύνταξη θα είναι 245 ευρώ μειωμένη κατά 43%.

Δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη ασφάλισης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνει σύνταξη από το δημόσιο 1.185 ευρώ και επικουρικό ΤΕΑΔΥ 241 ευρώ. Με το νέο καθεστώς η επικουρική του σύνταξη μειώνεται στα 210 ευρώ, μείωση 12,8%.
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑΜ για 35 έτη με συντάξιμες αποδοχές 2.000 ευρώ λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.210 ευρώ και επικουρική 302 ευρώ και μαζί με την ΕΑΣ και την εισφορά για περίθαλψη 371 ευρώ. Με το νέο σύστημα υπολογισμού θα έχει μείωση 18,5% στην επικουρική του σύνταξη, αφού το μεικτό ποσό θα είναι 246 ευρώ από 302 ευρώ.
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και στο ΤΑΝΠΥ με 37 έτη ασφάλισης και μισθό 1.800 ευρώ λαμβάνει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ 1.180 ευρώ και από το ΤΑΝΠΥ επικουρική 510 ευρώ. Με το νέο καθεστώς η επικουρική του σύνταξη μειώνεται στα 290 ευρώ με ποσοστό μείωσης 43%.

Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα ειδικά μισθολόγια

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα ει­δικά μισθολόγια θα εφαρμοστεί, με μικρή χρονική καθυστέρηση, αλλά τελικά θα εφαρμοστεί, υποστηρίζουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.


Είναι εύλογη η ανησυχία των στελεχών των Ενόπλων Δυ­νάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για θέματα που σχετίζον­ται με τις αποδοχές τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυ­πουργού και των αρμοδίων υπουργών, Π. Καμμένου, Δ. Βίτσα και Ν. Τόσκα, ότι δεν θα θιγούν τα ειδικά μισθολόγια (στρατιω­τικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανε­πιστημιακοί κ.ά.), ο αρμόδιος υπουργός για τον Προϋπολογι­σμό, Γ. Χουλιαράκης, προφανώς σε συνεννόηση με τον πρωθυ­πουργό, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, έφερε τροπολογία για «πάγωμα» των αποδοχών τους μέχρι το 2018 («πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών), αιφνιδιάζοντας κυρίως τους στρατιωτικούς, που εισέπρατταν αφειδώς επαίνους από τους πολιτικούς, για την προσφορά τους στο προσφυγικό πρό­βλημα, και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θίγουν μισθολογικά από τα νέα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης. Μετά τη γενική κατα­κραυγή, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και με νέα τροπολογία, που κατάθεσε στη Βουλή, για τα ειδικά μισθολόγια, δίνει μια χρονική παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να βρεθούν τα αναγκαία ισοδύναμα, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νό­μος που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή.

Η ανησυχία των στρατιωτικών είναι βάσιμη, καθώς εκτι­μούν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, τε­λικά θα εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, αφού οι υπουργοί Οικονομικών (Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης) διατείνονται ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις και ότι είναι απαίτηση των θεσμικών δανειστών μας το «πάγωμα» των προβλεπόμενων μισθολογικών προαγωγών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομι­κών, μιλώντας στο «Π», υποστήριξε ότι οι στρατιωτικοί απλά κέρδισαν λίγο χρόνο, αφού ο νόμος θα εφαρμοστεί οπωσδήπο­τε. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνει ότι έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου, που περιλαμβά­νει τους επακριβείς κωδικούς, από τους οποίους θα γίνουν οι περικοπές, προκειμένου να προκόψουν τα ισοδύναμα. Κυρίως, θα περικοπούν δαπάνες που προορίζονται για εξοπλιστικά προγράμματα. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, πριν από τον Σεπτέμβριο.

Φυσικά, το ερώτημα είναι πώς βρίσκονται κωδικοί στον Προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αφο­ρούν εξοπλισμούς και περικόπτονται τόσο εύκολα, χωρίς μάλι­στα να θιγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αμφι­σβητούμε τις καλές προθέσεις του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου, αλλά η τελική απόφαση δεν εξαρτάται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών.

Άλλωστε, η δυσπιστία των στρατιωτικών πηγάζει και από τις ανεκπλήρωτες και επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕ­ΘΑ Π. Καμμένου ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμ­βουλίου της Επικράτειας, για επαναφορά των αποδοχών των στρατιωτικών στη μισθολογική κατάσταση του Ιουλίου του 2012. Η κυβέρνηση -και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών- είναι απρόθυμη να υλοποιήσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, συνεπώς οι αποφάσεις του ΣτΕ, για την αποκατάσταση των αδικιών σε βά­ρος των στρατιωτικών, δεν αναμένεται να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον.

Θα εφαρμοστεί, όμως, ο νόμος για τα ειδικά μισθολόγια. Επομένως, το πιθανότερο είναι οι στρατιωτικοί, μισθολογικά, να είναι «διπλά» χαμένοι και δεν θα είναι η πρώτη φορά, αφού από το 2012 μέχρι σήμερα οι αποδοχές έχουν μειωθεί από 30%-50%. 

Χρήστος Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-11/06/2016)

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)