Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Καζαμίας 2012

Ιανουάριος: Ο Παπαδήμος κάνει ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Δεν διώχνει κανέναν, αντιθέτως προσθέτει πέντε τεχνοκράτες Υπουργούς: Βλάσης Τσάκας, Πέτρος Κωστόπουλος, Νανά Μούσχουρη, Μίμης Ανδρουλάκης και Μιμή Ντενίση ορκίζονται την πρώτη εργάσιμη μετά τα Θεοφάνεια. Είναι όλοι τους Υπουργοί Επικρατείας άνευ μεζέ, αντικειμένου και αρμοδιοτήτων, όπως και οι μισοί υπάρχοντες. Θα προσθέσουν όμως λάμψη, πειθώ, καθώς και ένα μήνα παράταση ζωής στην Κυβέρνηση. Στη ΝΔ επικρατεί ταραχή με τις λίστες, μεγαλύτερη και από αυτή που είχε ο Σίντλερ, όταν ετοίμαζε τη δική του. Στην Ιπποκράτους όποιος περνάει απέξω συλλαμβάνεται και γίνεται υποψήφιος. Ο ΓΑΠ δεσμεύεται να κινήσει ο ίδιος τις ...
διαδικασίες διαδοχής, μόλις ανοίξει το Τριώδιο.

Φεβρουάριος: Τα πάντα κινούνται γύρω από τη σούπερ νόβα δόση του δανείου. Τα 80 δις που χρειαζόμαστε για λήξεις ομολόγων δεν μας τα δίνει η τρόικα με τίποτα. Κανονίζει όμως ο Τσάκας και φέρνει 85 δις από τους Άραβες με τη μόνη υποχρέωση να μετονομαστούμε σε Ηνωμένα Ελληνικά Εμιράτα. Με τα ρέστα θα φτιάξουμε τον λησμονημένο «τέταρτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό». Οι εκλογές ορίζονται για την 25η Μαρτίου. Δεν προτιμήθηκε η 30ή Φεβρουαρίου, όπως ήθελαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, γιατί θα έπεφτε Παρασκευή. Η Αλέκα κηρύττει το τέλος του «υπαρκτού καπιταλισμού» και ο Αλέκος Αλαβάνος ζητά τη μετονομασία της πλατείας Θεάτρου σε Ταχρίρ

Μάρτιος: Μετά από τρελή κλωτσοπατινάδα, καταγγελίες, ύβρεις, τόνους λάσπης και τις λοιπές δημοκρατικές διαδικασίες, εκλέγεται υποψήφιος Πρωθυπουργός για το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκμεταλλευόμενος και την κόντρα Λοβέρδου-Βενιζέλου. Ο ΓΑΠ παραμένει Πρόεδρος του Κόμματος, Μέγας Ευεργέτης της Τρόικα και Ταξιάρχης πασών των Σοσιαλιστών. Στις εκλογές της 25ης Μαρτίου, οι πολιτικοί παρελαύνουν και οι πολίτες τους ραίνουν με φρέσκα γεωργικά προϊόντα. Σημαιοφόροι, όσοι έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στην τράπεζα. Στις εκλογές ο Σαμαράς λαμβάνει το 38% των προτιμήσεων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, όμως η αποχή και τα άκυρα κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι τελικώς λαμβάνει 49% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, εκλέγει 150 βουλευτές και μαζί με αυτούς του ψηφοδελτίου Επικρατείας σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Στην ορκομωσία της Κυβέρνησης οι Υπουργοί φορούν φόρμες εργασίας από πατροπαράδοτο ελληνικό τζιν ύφασμα.


Απρίλιος: Η νέα Κυβέρνηση μειώνει το ΦΠΑ και τις επισκέψεις των Ελλήνων στους ψυχιάτρους και τα γραφεία τελετών. Η Ντόρα μπήκε τελικά στη Βουλή από την πόρτα του Εθνικού Κήπου για να μαζέψει τα προσωπικά της αντικείμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Καρατζαφέρης απογοητευμένος που δεν έγινε συγκυβερνήτης και Αντιπρόεδρος γίνεται Πρόεδρος στο ΔΣ μάντρας οικοδομών με εξαγωγικό προσανατολισμό, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Πάγκαλο. Ο Κουβέλης με 4% είναι ακόμη ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός.

Μάιος: Η Αλέκα Παπαρήγα για ακόμη μία Πρωτομαγιά ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση της, καθώς το εργατικό κίνημα και ο Μπογιόπουλος ωρίμασαν. Ο Ολυμπιακός κατακτά το Europa League στο Βουκουρέστι, κερδίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-3 στην παράταση. Το νικητήριο γκολ το βάζει με ανάποδο ψαλίδι ο Φετφατζίδης στο 120΄. Ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα και ο Βλάσης κάνει σε δύο ώρες το γύρο του θριάμβου στο ΟΑΚΑ. Το αντιμνημονιακό πλέον ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.


Ιούνιος: Η Κυβέρνηση ανασύρει από το βυθό ανοικτά του Καστελόριζου τους μισθούς και τις συντάξεις, ανακηρύσσει την ελληνική ΑΟΖ, βρίσκει πετρέλαιο ανοικτά της Κορώνης, φυσικό αέριο στο Κορακοχώρι Ηλείας και διαμάντια στις Κουκουβάουνες . Η Ελλάδα αποτελεί το Ελντοράντο της παγκόσμιας οικονομίας: κάνουν ουρές οι επενδυτές με τα δις, ενώ οι αγορές μας δανείζουν άτοκα με 30 χρόνια περίοδο χάριτος. Τούρκοι πράκτορες κάνουν αναδάσωση στα ελληνικά βουνά, υπό την εποπτεία του ΓΑΠ που χορεύει τσάμικο για χάρη της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Ιούλιος: Κανείς φέτος δεν πάει διακοπές: όλοι ο Έλληνες κάνουν από τρεις δουλειές και δεν προλαβαίνουν. Υπάρχει κύμα επιστροφής των μεταναστών στην πατρίδα, μέχρι έξι γενιές πίσω. Ο πληθυσμός της χώρας είναι περί τα 22 εκατομμύρια, ενώ με τους τουρίστες ξεπερνά τα σαράντα. Η οικοδομή ζει πρωτόγνωρη έκρηξη, προκειμένου να στεγάσει όλους τους επαναπατρισμένους ελληνόφωνους. Αναμένεται δημογραφική έκρηξη, καθώς οι μισές Ελληνίδες από 18-48 ετών περιμένουν παιδί από άντρες φερέγγυους.


Αύγουστος: Ο ΓΑΠ γίνεται ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, η καρέτα-καρέτα ξαναγυρνά στο Ιόνιο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ιδρύει τη Λίγκα του Βορρά και η Έλσα Παπαδημητρίου τους Οικολόγους Πουά. Ανακοινώνονται μεγάλα δημόσια έργα: Νέες φυλακές χωρητικότητας 200 χιλιάδων κρατουμένων στην Τανάγρα, διεθνές αεροδρόμιο στους Παξούς, πλωτό ξενοδοχείο -καζίνο στο Θερμαϊκό, μετρό στην Κοζάνη και τη Λάρισα, εναέριες γέφυρες Καβάλας-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης. Η Μέρκελ πιέζει τον Σαμαρά να πάρουν κανένα ψίχουλο οι γερμανικές εταιρείες από τα έργα. Το ραντεβού ορίζεται μετά τη συνάντηση με τον Γκρουέφσκι. Ο Εφραίμ αποφυλακίζεται, ενώ όλοι οι κρατούμενοι θέλουν να τον ακολουθήσουν στο Βατοπέδι.

Σεπτέμβριος: Τα σχολεία ανοίγουν, αλλά δεν φτάνουν να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες επιπλέον μαθητές. Χτίζονται σε χρόνο ρεκόρ 1500 σχολεία και διορίζονται 50 χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές για να καλύψουν τις ανάγκες. Ξεσπά κυβερνητική κρίση γιατί ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να απολύσει το μισό προσωπικό και να αυξήσει 100% την τιμή της κιλοβατώρας. Τελικά το προσωπικό παραμένει στο 100% και μειώνεται στο μισό το κόστος του ρεύματος.

Οκτώβριος: Το σκοπιανό επιλύεται οριστικά και αμετάκλητα, καθώς η πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία ζητά την ενσωμάτωση της στην Μεγάλη Ελλάδα. Το όνομα της για όλες τις χρήσεις είναι Περιφέρεια Βορειοδυτικής Μακεδονίας. Ο Ομπάμα ζητά τη στήριξη του Σαμαρά για να επανεκλεγεί Πρόεδρος. Δημιουργείται τεράστιο θέμα, καθώς ο Αντώναρος, ο Μιλτιάδης και ο Λούλης είναι υπέρ του ρεμπουπλικάνου υποψηφίου. Στην παρέλαση τις εντυπώσεις κλέβουν οι επιζώντες από τη λαίλαπα του ΔΝΤ συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Νοέμβριος: Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη της αγοράς για ανειδίκευτους εργάτες, που βρίσκουν δουλειά μέχρι και οι πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Ο Γερουλάνος υποδύεται τον Υπουργό σε καθημερινό σίριαλ στο Μέγκα, ο Ρέππας γίνεται ταξιτζής και ο Παπακωνσταντίνου προϊστάμενος λογιστηρίου σε βιομηχανία κεραμοποιΐας. Με το που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του η εταιρεία καταθέτει πρόταση υπαγωγής στο άρθρο 99. Δύο εκατομμύρια κόσμου στην πορεία του Πολυτεχνείου: Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, έξω από το ευρώ και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί άλλο να κερνάει ποτά τους μπεκρήδες Γερμανούς και να χρηματοδοτεί τις πολεμοκάπηλες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Δεκέμβριος: Αποδεικνύεται ότι οι Δυτικοί –λόγω νευρώσεων- δεν είχαν καταλάβει τους Μάγια, γιατί για ακόμη μία φορά δεν έρχεται το τέλος του κόσμου. Έρχεται όμως το τέλος της ΔΗΣΥ, γιατί η Ντόρα προσχωρεί στον ΛΑΟΣ, γίνεται Πρόεδρος με εκλογή από το Συνέδριο και ο Καρατζαφέρης αντιπρόεδρος. Ο Βορίδης και ο Άδωνις διαφωνούν και εντάσσονται στη ΝΔ, στο πλαίσιο της νέας διεύρυνσης για τις εκλογές του 2016. Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία, Μαρόκο, ιδρύουν τη Μεγάλη Μεσογειακή Ένωση των 20 κρατών αλλά 19 Εθνών…


Μικρός Οδυσσέας

3 δισεκατομμύρια ευρώ! Στοίχισαν στους Ελληνες φορολογούμενους (κόμματα και Βουλή)...

Λεφτά για τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν
Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά ας μην το προσπεράσουμε εντελώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, την τελευταία δεκαετία, το πολιτικό μας σύστημα (κόμματα και Βουλή) στοίχισε στους Ελληνες φορολογούμενους 3 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

Μόνο για τις επιχορηγήσεις των ελληνικών κομμάτων, ο κάθε Ελληνας πολίτης πληρώνει 10 ευρώ την ίδια στιγμή που ο πολίτης της Γερμανίας πληρώνει για τα κόμματά του μόλις 80 λεπτά, και στην Γαλλία 1,17 ευρώ!

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι παρά την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, το σφαγιασμό όλων των κοινωνικών παροχών –μόλις ανακοινώθηκε και η δραστική μείωση του ποσού που δίδεται για επιδόματα ανεργίας- το κράτος δαπανά μέχρι και οχτώ φορές μεγαλύτερα ποσά για την χρηματοδότηση των κομμάτων από άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία. Και σαν να μην έφτανε αυτό τα κόμματα, ειδικά τα κυβερνητικά εμφανίζονται καταχρεωμένα στις τράπεζες –με δανεικά κι αγύριστα- δίνοντας σαν υποθήκη τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα πάρουνε μέχρι το … 2016. (Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στις τράπεζες 114 εκατ. ευρώ και η Ν.Δ 128 εκατ. ευρώ). Αλήθεια που καταλήγει όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων;

Oι αλλαγες που επέρχονται στο ασφαλιστικο το 2012



Από έξι μήνες έως και 3 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νόμου του 2010 (3863/2010). Τα νέα όρια ηλικίας αφορούν τους ασφαλισμένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ενώ εξαιρούνται, όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από το 1983.

Στο Δημόσιο, η αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης θα ολοκληρωθεί το 2013 και στον ιδιωτικό τομέα το 2015. Μετά από την ημερομηνία αυτή, για τη συνταξιοδότηση θα απαιτείται η συμπλήρωση 40 χρόνων ασφάλισης και του 65ου έτους της ηλικίας.

Με το νέο έτος για να πάρουν πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης (αύξηση ορίου κατά 1 έτος) και την ηλικία των 59 ετών (από τα 58 που ίσχυε μέχρι εφέτος).

Για πρόωρη συνταξιοδότηση με 15ετία, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 2 χρόνια ενώ απαιτείται η συμπλήρωση του 63ου έτους.

Για συνταξιοδότηση με 25ετία, από φέτος, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 2 έτη, από τα 56 στα 58.

Για τους γονείς με ανήλικο τέκνο που μπορούν να θεμελιώσουν το 2012 σύνταξη με 25 έτη ασφάλισης, το όριο ηλικίας αυξάνεται από 52 στα 55 έτη.

Στον ιδιωτικό τομέα, από την 1η Ιανουαρίου, για πλήρη σύνταξη θα απαιτείται η συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, από 36 και η συμπλήρωση των 59 ετών (από 58 το 2011).

Γυναίκες με 15ετία, (δηλαδή με 4.500 ημέρες ασφάλισης) για να πάρουν σύνταξη το 2012, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα 62 έτη, (από 61 εφέτος). Για πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει15 έτη ασφάλισης, και τα 57 χρόνια αντί για τα 56 το 2011.

Για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που υπάγονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παράλληλα με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών εργασίας θα απαιτείται η συμπλήρωση των 56 ετών και 6 μηνών και στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης, η συμπλήρωση των 54 ετών και 6 μηνών.

Για πρόωρη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων στα Βαρέα με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) από το 2012, απαιτείται η συμπλήρωση 57 ετών (από 56), ενώ για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων αυτής της κατηγορίας με πλήρη σύνταξη, απαιτούνται 5.500 ημέρες εργασίας, και η συμπλήρωση του 60ου έτους (από 57 φέτος). Για μειωμένη, απαιτούνται 4.500 ένσημα και το 55ο έτος της ηλικίας, (από το 52ο που ισχύει το 2011).

Για τους ασφαλισμένους, στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕTAA), στο οποίο ασφαλίζονται μηχανικοί, εργολήπτες, νομικοί, συμβολαιογράφοι, γιατροί και φαρμακοποιοί, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα χρόνο, στα 37 (από 36 φέτος) και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να είναι 60 για τους άνδρες (από 59 φέτος) και 59 για τις γυναίκες (από 58 φέτος). Ειδικά για τις γυναίκες, στην περίπτωση συμπλήρωσης 25 ετών ασφάλισης στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμεία Νομικών) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2012 θα διαμορφωθεί στα 62, από 61 που ισχύει φέτος. Για τις γυναίκες δικηγόρους, μητέρες ανηλίκων καθώς και για τους άνδρες δικηγόρους χήρους, πατέρες ανηλίκων, απαιτούνται αντί 25 έτη, φέτος 22 και του χρόνου, 22,5 έτη ασφάλισης, με όριο ηλικίας τα 58, από 55 που ισχύει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Αυξάνονται επίσης από 4 σε 5 τα πλασματικά έτη, ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, που θα μπορούν, να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012.

Από τον Ιανουάριο του 2012, αυξάνονται σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές για τον OΓA και το ΕTAA.

Από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύσουν και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις Οι μειώσεις θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 15% έως 20% και θα φθάσουν ως το 45% σε επικουρικά Ταμεία που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα θα διατηρηθεί η ειδική παρακράτηση τύπου ΛAΦKA.

Μειώσεις προβλέπονται και στα εφάπαξ, έτσι ώστε οι καταβαλλόμενες εισφορές να αντιστοιχούν στις παροχές.

Με το νέο έτος καθιερώνεται το "εργόσημο", για εννέα βασικές κατηγορίες κατ' οίκον υπηρεσιών και εργασιών. Το "εργόσημο" καλύπτει μισθολογικά και ασφαλιστικά οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, όσους απασχολούνται σε μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, ιδιαίτερα μαθήματα, φύλαξη νηπίων και βρεφών, παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, κόμμωση και αισθητική, νοσηλευτική φροντίδα και όλες οι αγροτικές εργασίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ (με εισφορά 10% και όχι 20% όπως στο ΙΚΑ).

Aπό την 1η Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με παράλληλη μείωση των εισφορών κατά 10% για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν. Οι μειώσεις ισχύουν τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Η κάρτα θα συνδέεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος με το Σώμα Επιθεωρητών και το ΙΚΑ. Το μέτρο το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής θα είναι στην αρχή προαιρετικό και σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Με το νέο έτος θα ισχύσουν επίσης αυστηρότερα εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα και τις προνοιακές παροχές, καθώς το σχετικό κονδύλι που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό έχει μειωθεί σε 500 εκατομμύρια ευρώ από 698 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή αφορά και τις παροχές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Eργατικής Eστίας.

Από την 1η Iουλίου του 2012, μειώνεται και ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων από τον ΟΑΕΔ καθώς περιορίζονται οι προϋποθέσεις. Οι άνεργοι που θα ζητήσουν να επιδοτηθούν για πρώτη φορά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 80 ημερομίσθια κατ' έτος τα τελευταία τρία χρόνια και όσοι ζητούν να επιδοτηθούν για δεύτερη φορά, 150 ημερομίσθια στο εξάμηνο.

Παραιτήθηκαν καταγγέλοντας παρεμβάσεις οι εισαγγελείς που ερευνούσαν το θέμα των CDS και το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ


Γι’ αυτό ήταν τόσο σίγουρος ο κύριος Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ότι ουδεις θα τον άγγιζε;

Ο ηρωϊκός εισαγγελέας Πεπόνης που είχε τα παντελόνια να αναλάβει την έρευνα για τα χαλκευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά τις τρομερές καταγγελίες, το θέμα των CDS, την μηνυτήρια αναφορά των κκ Τόμπρα και Νούλα, όπως και τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου, υπέβαλλε την παραίτηση του καταγγέλοντας παρεμβάσεις στο έργο του! Μαζί του και ο έτερος οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης για τους ίδιους λόγους.

Ο Γρ. Πεπόνης μάλιστα είχε παρέμβει και στην περίπτωση της παραίτησης του Διομήδη Σπινέλλη (άλλη σκοτεινή υπόθεση) έρευνα την οποία θα διεξήγαγε ο Σπύρος Μουζακίτης, που και αυτός παραιτήθηκε!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα, όταν οι Εφραιμοκυνηγοί διαπρέπουν, αλλά όποιος τολμά να αγγίξει τον κύριο Παπανδρέου ή το περιβάλλον του, διασύρεται, απειλείται και εξαναγκάζεται σε παραίτηση…

Η επιστολή παραίτησης:

«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Επανέλεγχος "πόθεν έσχες" για 3-4 βουλευτές

Σύμφωνα με το Mega, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευάγγελος Αργύρης, απέρριψε ως "αυθαίρετο αριθμό που ακούστηκε από δημοσιογράφους" την αρχική αναφορά που φερόταν να έχει κάνει ο ίδιος για 11 βουλευτές.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών ενημερώθηκε από τους ορκωτούς λογιστές σχετικά με τον επανέλεγχο των στοιχείων, στον οποίο προχώρησαν για τα "πόθεν έσχες" όσων υπόχρεων είχαν μειώσεις καταθέσεων από 100.000 έως από 400.000 ευρώ, χωρίς να έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Η Επιτροπή έκρινε ότι για αυτές τις 3-4 περιπτώσεις βουλευτών, πρέπει ο έλεγχος να συνεχιστεί για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παράβαση του νόμου 3213/203 για τα "πόθεν έσχες".
"Δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε κανέναν πριν ολοκληρωθεί η έρευνα", δήλωσε ο κ.Αργύρης και πρόσθεσε: "Η μείωση καταθέσεων δεν σημαίνει βεβαίως και παράβαση. Ωστόσο θα πρέπει να κατατεθούν τα απαιτούμενα παραστατικά που θα την δικαιολογούν πλήρως. Δεν μπορεί η Επιτροπή να αρκεστεί σε μία προφορική δήλωση".

Tα νέα "υπερδιπλάσια" τεκμήρια διαβίωσης

Τα νέα τεκμήρια νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν για τη φορολόγηση των περσινών εισοδημάτων.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα τεκμήρια ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ενώ υπενθυμίζεται ότι η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» ισχύει έως το τέλος του 2013 για αγορά και ανέγερση ακινήτων όπως και δεξαμενών κολύμβησης.

Οι αυξήσεις των τεκμηρίων φτάνουν το 60% για τις πισίνες, το 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα και στο 200% για σκάφη αναψυχής.

Ειδικότερα για το τεκμήριο ακινήτων, η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

  • μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
  • από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
  • από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
  • από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
  • από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή, ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας, η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο, εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.
Για τα αυτοκίνητα, τα νέα αυξημένα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ορίζονται ως εξής:
  • για τα αυτοκίνητα μέχρι 1200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ,
  • για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,
  • για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
  • για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Δέσμευση για 153.000 νέες θέσεις εργασίας το 2012

Συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης εξετάστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Την ώρα που η ανεργία αυξάνεται μήνα με το μήνα και απειλεί την κοινωνική συνοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μέτρα που επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

*Την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης, με στόχους την ενίσχυση της απασχόλησης και διατήρηση των θέσεων εργασίας, την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, και την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων.

Στόχος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η δημιουργία153.000 θέσεων εργασίας στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

*Την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με στόχους:

Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα ταμεία.

Την ενίσχυση και διεύρυνση των Προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.

Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.

Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.

Τον Ιανουάριο τα νέα προγράμματα

Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκαν μέτρα που μπορούν άμεσα να ληφθούν, καθώς και πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης και αποφασίστηκε η ενίσχυση και ο καλύτερος συντονισμός τους.

Έτσι το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπεται να αρχίσει η εφαρμογή προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 773,8 εκάτ. ευρώ με 153.080 ωφελούμενους καθώς και προγράμματα κατάρτισης, ύψους 124 εκατ. ευρώ, με 25.000 ωφελούμενους, που υλοποιούνται το πρώτο τρίμηνο του 2012. Αφορά διάφορες επαγγελματικές ομάδες που επηρεάζονται από την διαρθρωτική προσαρμογή του κλάδου τους.

Ο ρόλος της εκκλησίας

Αναφορά έγινε και στη σημαντική προσφορά της Εκκλησίας, που λειτουργεί ένα εκτεταμένο και πυκνό, σε όλη την ελληνική επικράτεια, δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης, με χιλιάδες ημερήσια γεύματα, "δέματα στο σπίτι" σε οικογένειες και πλήθος άλλων δράσεων.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων για την άρση των ποικίλων γραφειοκρατικών εμποδίων (όπως μεταξύ άλλων η ταχεία αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων), που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου.

Αποφασίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης, όπου χρειάζεται, ταχύρρυθμων διαδικασιών, προκειμένου να παρακαμφθούν εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Γι' αυτό το σκοπό, συστήνεται Επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλου, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Εργασίας, της περιφέρειας, του δήμου Αθηναίων, και άλλων φορέων, για την νομική επεξεργασία σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Tεκμήρια απόχη για φοροφυγάδες

Φόρο για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2012 θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι με βάση τα αυξημένα μέχρι και 200% τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.

Στα ταμεία της εφορίας θα οδηγηθούν ακόμα και εκείνοι που θα δηλώσουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης καταργούν στην πράξη την απαλλαγή από τον φόρο.

Φθάνει να έχει κάποιος ένα μικρό σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός του για να πιαστεί στην παγίδα των τεκμηρίων και να χάσει το αφορολόγητο όριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα καινούργιο αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογών φόρος θα είναι 400 ευρώ ακόμα και στην περίπτωση που δηλώσει μηδενικά εισοδήματα. Κι αυτό γιατί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, η εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Συνολικά δηλαδή το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.

Υπολογισμός
Με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία 50 τ.μ. σε περιοχή με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης από 500 μέχρι 1.500 ευρώ το τ.μ., το εισόδημα που θα υπολογίσει η εφορία για τον ιδιοκτήτη της είναι 2.000 ευρώ.

Για κατοικία 70 τ.μ. το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 2.800 ευρώ, για 100 τ.μ. το ποσό αυξάνεται στα 4.500 ευρώ, για 120 τ.μ. στα 5.800 ευρώ, για 150 τ.μ. διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα φθάνει μέχρι τα 52.200 ευρώ για κατοικία 300 τ.μ.

Αν η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 1.500 ευρώ, το τεκμήριο ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα, ενώ για μονοκατοικίες το ποσό προσαυξάνεται κατά 20%.

Τσουχτερά είναι και τα τεκμήρια για τα ΙΧ αυτοκίνητα που κλιμακώνονται ανάλογα με τον κυβισμό τους. Ειδικότερα το ποσό του τεκμηρίου για αυτοκίνητο 1.200 κυβικών παλαιότητας μέχρι 5 ετών είναι 4.000 ευρώ, για 1.300 κυβικά το ποσό ανεβαίνει στα 4.600 ευρώ, για 1.400 κυβικά είναι 5.200 ευρώ, για 1.500 κυβικά 5.800 ευρώ, για 1.600 κυβικά 6.400 ευρώ, για 1.700 κυβικά 7.000 ευρώ, για 1.800 κυβικά 7.600 ευρώ, για 1.900 κυβικά 8.200 ευρώ και για 2.000 κυβικά 8.800 ευρώ και ούτω καθεξής.

ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Με βάση τα τετραγωνικά η αντικειμενική δαπάνη

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης αναφέρεται ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

  • Μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
  • Από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
  • Από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
  • Από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
  • Από 301 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με τετρακόσια 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο αναστέλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013 η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή τη χρονομεριστική ή τη χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, την ανέγερση οικοδομών και την κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης. Το μέτρο ισχύει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από 17.12.2010.

ΤΑ ΙΧ
Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης η αντικειμενική δαπάνη ορίζεται ως εξής:

  • Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά μειώνονται κατά 30% για αυτοκίνητα παλαιότητας 6-10 ετών και κατά 50% για πάνω από δέκα έτη

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Πώς υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα

Με δεδομένο ότι τα τεκμήρια διαβίωσης αθροίζονται, παραθέτουμε μερικά παραδείγματα για το ύψος του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος:

  • Για άγαμο φορολογούμενο με κύρια κατοικία 70 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ το τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 4 ετών 1.400 κυβικών το εισόδημα για το 2011 που θα προσδιορίσει η εφορία ανεξάρτητα από εκείνο που θα δηλώσει ο ίδιος θα ανέλθει σε 2.800 ευρώ για την κατοικία και άλλα 5.200 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Επιπλέον θα τους υπολογίσει άλλα 3.000 ευρώ ως ελάχιστα έξοδα διαβίωσης. Συνεπώς το συνολικό τεκμαρτό του εισόδημα θα είναι 11.000 ευρώ.

Με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ για το υπερβάλλον τμήμα των 6.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος με συντελεστή 10% δηλαδή 600 ευρώ. Αν από το δηλωθέν εισόδημα δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει χαμηλότερος των 600 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει τον τεκμαρτό φόρο των 600 ευρώ

  • Για έγγαμο φορολογούμενο με κύρια κατοικία 100 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι 15.900 ευρώ (5.000 ευρώ ελάχιστα έξοδα διαβίωσης για την οικογένεια+4.500 ευρώ για την κατοικία+6.400 ευρώ για το αυτοκίνητο). Ετσι ο ελάχιστος φόρος που θα του υπολογίσει η εφορία με βάση το τεκμαρτό εισόδημα είναι 1.402 ευρώ
  • Για έγγαμο φορολογούμενο με κύρια κατοικία 120 τ.μ., δευτερεύουσα κατοικία 80 τ.μ., ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών και ένα άλλο 1.400 κυβικών το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 24.000 ευρώ και ο αναλογούν φόρος με βάση τα τεκμήρια σε 3.360 ευρώ. Αν δηλώσει εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ, η εφορία δεν θα το αναγνωρίσει και θα του βεβαιώσει τεκμαρτό φόρο.

Δικαστική απόφαση - "χαστούκι" στο χαράτσι

Με όπλο την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, δικαιώθηκε 38χρονος δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη που ζήτησε να παγώσει η διακοπή ρεύματος στο γραφείο του για μη καταβολή του τέλους ακινήτων.

Προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα από το γραφείο 38χρονου δικηγόρου, ο οποίος αρνείται να πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο δικηγόρος προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να "παγώσει" η διακοπή ρεύματος για μη καταβολή του τέλους.

Όπως ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, το τέλος είναι "αντισυνταγματικό", ενώ τόνισε ότι η κοινοτική οδηγία για την παροχή ενέργειας δεν περιέχει διατάξεις που να συνδέουν το δικαίωμα αυτό με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα ακολουθήσει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 27 Ιανουαρίου και μέχρι τότε ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος αποφεύγει τον κίνδυνο να μείνει το γραφείο του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ήδη τον τελευταίο μήνα, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή υπέρ ιδιοκτήτη πτηνοτροφικής μονάδας που αρνούνταν να καταβάλει το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ.

Στην εν λόγω περίπτωση, το δικαστήριο απαγόρευσε στην Επιχείρηση να κόψει το ρεύμα, επειδή η πτηνοτροφική μονάδα υπάγεται στις εξαιρέσεις του νόμου, οπότε κακώς είχε ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη της να καταβάλει το τέλος.

Και σε αυτήν την περίπτωση, εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Προθεσμίες για διόρθωση λαθών

Η 20η Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τους πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θέλουν να τα διορθώσουν.

Οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στον αρμόδιο Δήμο για τη διόρθωση των λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Τούτο ορίζεται από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με την οποία, οι φορολογούμενοι πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσουν το τέλος που υπολογίσθηκε για εφέτος και μετά τη διόρθωση των στοιχείων, η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012.

Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διευκόλυνση πληρωμής του τέλους, για όσους φορολογούμενους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

Οι αυξήσεις - φωτιά

Στο μεταξύ, το θέμα των αυξήσεων της ΔΕΗ θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Οι αυξήσεις που έχει εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι της τάξης του 12% στο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ, κάτι που αντανακλά σε περίπου 9 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες.

1.000 κιλοβατώρες.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)