Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Εγκρίθηκε η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στη Κρήτη

Αποτελέσματα έφερε η επείγουσα επιστολή διαμαρτυρίας του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αλέξη Κοκολάκη προς τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και την ειδική επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών η οποία περιείχε και νομικές διαστάσεις.

Λόγω της στάσης που είχε κρατήσει ο Περιφερειάρχης στο θέμα (όπως είχε καταγγείλει ο κ. Κοκολάκης) ο ίδιος αποχώρησε από την ομάδα Αρναουτάκη.

Τρεις μήνες μετά ο Περιφερειακός Σύμβουλος δικαιώνεται για την προσπάθεια που έκανε και σε ανακοίνωση του αναφέρει:


Για πρώτη φορά στα ιατρικά δρώμενα της χώρας η ειδική επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση νέων θεραπειών στην Ελλάδα, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει στο φάκελο που κατέθεσε ο Αλέξης Κοκολάκης με θέμα ‘Έγκριση πρακτικής για την θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη’.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της θεραπευτικής πρακτικής του καρκίνου με πρωτόνια για την Ελληνική επικράτεια σύμφωνα με το τεκμηριωμένο αίτημα και την πρόταση του κ. Κοκολάκη.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για το νησί μας αλλάζει τα δεδομένα στην θεραπεία του καρκίνου στην χώρα και ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση κέντρου θεραπείας με πρωτόνια στην Κρήτη, τεχνολογικά της πιό σύγχρονης και ιατρικά πιο αποτελεσματικής μεθόδου ακτινοθεραπείας στον κόσμο. 

Το έργο αυτό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε πολλά ερευνητικά πεδία και στις ιατρικές επιστήμες. Θα προσδώσει κύρος και υπεραξία στον τόπο μας αλλά θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού και χειμερινού τουρισμού όπου και άλλοι τομείς υγείας μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Στο άκουσμα αυτής της είδησης ο επιστημονικός διευθυντής του Ιταλικού ογκολογικού κέντρου για αδρονική θεραπεία (CNAO) στην Παβία, και συντονιστής του Προγράμματος ULICE (Union of Light Ion Centres in Europe- Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων με ελαφρά ιόντα), καθηγητής Ρομπέρτο Ορέκια δήλωσε χαρακτηριστικά ‘Ένα κέντρο σωματιδιακής θεραπείας στην Κρήτη όχι μόνο θα κάλυπτε μερικώς η πλήρως τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για τη Νότια Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική’.

Η επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας αποτελείται από τους παρακάτω κορυφαίους επιστήμονες:

1. Νικόλαο Κελέκη, Καθηγητή Ακτινοδιαγνωστικής, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ», ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του, τον Παναγιώτη Παντελάκο, Δ/ντή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ».

2. Ανδρέα Φωτόπουλο, Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής & Βιολογίας, ως εκπρόσωπο της, με αναπληρωτή του τον Ιωάννη Κούτσικο, Πυρηνικό Ιατρό στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.

3. Δημήτριο Καρδαμάκη, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ως εκπρόσωπό της, με αναπληρωτή του τον Γρηγόριο Γεωργακόπουλο, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Διευθυντή ΕΣΥ και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, ομοίως.

4. Βιργινία Τσαπάκη, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», ως εκπρόσωπο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας, με αναπληρώτριά της την Άννα Μακρίδου, Ακτινοφυσικό ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», ομοίως.

5. Βασιλική Καμενοπούλου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αδειών και Ελέγχων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αναπληρωτή της τον Σωτήρη Οικονομίδη, Ακτινοφυσικό, του Τμήματος αδειών και ελέγχου της ΕΕΑΕ, ομοίως.

6. Σταύρο Κυριαζή, Τεχνολόγο Ακτινολόγο, ως εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων και Χειριστών Εμφανιστών, με αναπληρωτή του τον Ευθύμιο Αγαδάκο, ομοίως.

7. Κωνσταντίνο Πιπερίδη, υπάλληλο κλάδου ΤΕ Ακτινολόγων Ραδιολόγων, που υπηρετεί στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ως εκπρόσωπο των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο υπάλληλο κλάδου ΠΕ Ιατρών, που υπηρετεί στη Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, ομοίως.

8. Νικόλαο Μπατάκη, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή ΕΣΥ στο Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ –ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» Ε.Ε.Σ., ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Λυμπερόπουλο, Ακτινοδιαγνώστη, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», ομοίως.

9. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Καθηγητή Χειρουργικής Ανατομικής-Ανατομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ., ως εκπρόσωπο του ΚΕ.Σ.Υ., με αναπληρωτή του τον Βλασταράκο Μιχαήλ, Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ομοίως.

Πρόκληση Ρ.Τ.Ερντογάν: "Η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως τζαμί στις 30 Μαΐου"!


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει την Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τέμενος την Παρασκευή 30 Μαϊου, μια ημέρα μετά την Επέτειο της Άλωσης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος την μετέτρεψε σε τζαμί!
Αδύναμος να αντιδράσει ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στα εκλογικά σχέδια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί προκειμένου να συσπειρώσει εθνικιστές και συντηρητικούς μουσουλμάνους, ενόψει των εκλογών του Αυγούστου.
Ο Πατριάρχης ήταν κάθετος, λέγοντας πως αν σταματήσει να λειτουργεί ως μουσείο τότε «θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι’ αυτό κτίστηκε», αλλά άλλους κάνει κουμάντο στην Τουρκία...
Ηδη από τον Ιανουάριο το περιβάλλον του Ερντογάν διαρρέει πως σχεδιάζεται να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, με «αντάλλαγμα» την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Moody's: Αναβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου της Ε.Ε. σε σταθερή από αρνητική


Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «σταθερή» από «αρνητική», ενώ διατήρησε τη διαβάθμισή της στο τριπλό A, στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο, επικαλούμενος τη μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων στην ευρωζώνη.
Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αυτός επικαλέστηκε επίσης τη «βελτίωση» στα δημοσιονομικά των κυριότερων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ διευκρίνισε ότι αποκλείει πλέον την υποβάθμιση του αξιόχρεου της ΕΕ μεσοπρόθεσμα.

112 στρατεύσιμους συγκέντρωσε η "επιστράτευση" στην Ουκρανία! - Εικονική πραγματικότητα οι ουκρανικές ΕΔ


Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας στην παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου Ιγκόρ Τενίουχ ομολογεί πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, απλά… δεν υπάρχουν. Είναι διαλυμένες και δεν μπορούν ούτε άσκηση να πραγματοποιήσουν. Πόσο μάλλον να κάνουν και στρατιωτική επιχείρηση. Το πιο τραγικό είναι πώς, ενώ η κυβέρνηση έχει κηρύξει επιστράτευση, τις τελευταίες ημέρες έσπευσαν να καταταγούν μόλις 112 νοματαίοι.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης επιχειρησιακής ετοιμότητας που παρέδωσε ο Ι. Τενίουχ στον «πρόεδρο» της κυβέρνησης του Κιέβου Ο. Τουρτσίνοβ και έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταξύ των οποίων το CNN και τον Ria Novosti, ο Ουκρανός υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζει την κατάσταση των Ένοπλων Δυνάμεων δραματική.
Τα δε στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησαν προ ολίγων ημερών οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέδειξαν τη διάλυση τους. «Ο βαθμός ετοιμότητας των στρατιωτών είναι απογοητευτικός. Τα οπλικά συστήματα και ο εξοπλισμός σε Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό είναι σε δραματική κατάσταση», παραδέχθηκε ο Τενίουχ.
Με λίγα λόγια παραδέχθηκε πώς με αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις η Ουκρανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε έναν… λόχο των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Εκεί που κάποιοι μιλούσαν για δύναμη 90.000 ανδρών του Ουκρανικού Στρατού, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας είπε πώς υπηρετούν 41.000, εκ των οποίων μόνο 6.000 είναι μάχιμοι. Από τα τεθωρακισμένα οχήματα που διαθέτουν οι Ουκρανικές Ε.Δ. μόνο το 20% μπορούν να κινηθούν έχοντας πληρώματα με επαρκή κατάρτιση.
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης είναι ξεπερασμένης ρωσικής κατασκευής Τ-64 και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για την επισκευή τους.
Όσον αφορά στην Αεροπορία, ο κ. Τενιούχ υποστήριξε πώς από τα 507 αεροσκάφη και τα 121 ελικόπτερα μόνο το 15% μπορούν να επισκευαστούν και να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και πάλι υπάρχει το πρόβλημα ποιος θα τα πετάξει, καθώς μόλις το 10% έχει μία στοιχειώδη κατάρτιση.
Οι περισσότεροι ήταν Ρωσόφωνοι και την κοπάνισαν με το που ανέλαβε με αυτόν τον πραξικοπηματικό τρόπο τη διακυβέρνηση της χώρας ο «πρωθυπουργός» Α. Γιατσένιουκ.
Η εικόνα για το Ναυτικό είναι εξίσου τραγική. Ως την 1η Μαρτίου, μόνο τέσσερα πλοία του ουκρανικού Ναυτικού ήταν σε θέση να κινηθούν. Το ένα εξ αυτών είναι η ναυαρχίδα Hetman Sahaydachniy. Τα υπόλοιπα τρία είναι η κορβέτα Ternopil και τα Σλάβουτικ και Kostiantyn Olshansky.
Όπως επισημαίνει ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας «τα πλοία αυτά είναι ανίκανα για κάθε ενέργεια κατά του Στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα». Oι Ρώσοι θα τα βυθίσουν με το που βάλουν μπρος τις μηχανές τους. Αν μπορέσουν να τις βάλουν.
Όσο για την επιστράτευση που κήρυξε ο «πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ καλώντας σε συστράτευση κατά των Ρώσων κατάφερε να μαζέψει μόλις μερικές δεκάδες νοματαίους. Τις τελευταίες ημέρες κατετάγη ο αστρονομικός αριθμός των… 127 ανδρών.
Και με αυτές τις δυνάμεις ο κ. Γιατσένιουκ θέλει να απειλήσει τη Ρωσία ή να απευθύνει προειδοποιητικά μηνύματα για την Κριμαία. Που πας ρε Καραμήτρο; 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Βόμβα: 142 βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ¨χάρισαν¨ δις ευρώ σε πρόστιμα σε επιχειρηματίες



Το ρεπορτάζ είναι του περιοδικού UNFOLLOW και είναι αποκαλυπτικότατο:

142 βουλευτές χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στον Βαρδή Βαρδινογιάννη στον Σπύρο Λάτση και άλλους επιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση δεν το βάζει κάτω: με την πέμπτη προσπάθεια κατάφερε να χαρίσει τα πρόστιμα σε εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το κλείσιμο 23 οργανισμών του δημοσίου και το νέο τρόπο απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, που ψηφιζόταν σήμερα στη Βουλή, 3 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν από κοινού την επίμαχη τροπολογία.
Σε μια διαδικασία που συχνά γινόταν χαοτική, 142 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν το να χαρίσουν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε πετραλαιάδες και εφοπλιστές. 
Την ίδια στιγμή, με τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου που υπερψήφισαν, οδήγησαν μερικές εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους άμεσα στην ανεργία και το 15% των δημοσίων υπαλλήλων στην απόλυση σε βάθος χρόνου. Εκλογές έρχονται, και είναι σαφές ποιον προτιμούν για σύμμαχο οι συνεταίροι της κυβέρνησης…
Το περιοδικό UNFOLLOW είχε αποκαλύψει την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά να σβήσει πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται στα 480 εκ. ευρώ, από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ. Τρεις υπουργοί του Α. Σαμαρά, οι Κ. Μητσοτάκης, Γ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης, επαναφέρουν υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο  για τους δημοσίους υπαλλήλους, με στόχο να χαριστούν δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες που πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές και πωλήσεις.   Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία και να σβήσει αναδρομικά πρόστιμα και κυρίως να νομοθετήσει από εδώ και πέρα φορολογική ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών.
Η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί εκ νέου να χαρίσει αναδρομικά πρόστιμα και οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, καθώς και σε μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες, με τροπολογία που κατέθεσαν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα των κυβερνώντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών να προωθήσουν την σκανδαλώδη τροπολογία, επιδιώκοντας να σβήσουν βεβαιωμένες οφειλές -από πρόστιμα- πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.
Την τροπολογία με αρ. 1251/67 κατέθεσαν στις 7 Μαρτίου 2014 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης. Η ντροπολογία -γιατί πέρα τέτοιας πρόκειται- κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο: «Διοικητικές Απλουστεύσεις Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων Π. Δ 318/1992 και λοιπές ρυθμίσεις». Την ώρα που στη Βουλή μαινόταν η διαμάχη για την κατάργηση 23 φορέων του δημοσίου και την φοβερή «καινοτομία» της αξιολόγησης με υποχρεωτική ποσόστωση, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης προωθεί την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στις 22 Μαρτίου, την ώρα που ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεταν τις διαφωνίες τους με το σχέδιο νόμου, οι υπουργοί ασχολούνταν με το να περάσουν στη ζούλα την επίμαχη διάταξη, «κρυμμένη» μέσα σε μια τροπολογία για την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήρθαν να προωθήσουν αυτό που απέτυχαν να επιβάλλουν πριν τέσσερις μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν καταθέσει αντίστοιχο κατάπτυστο κείμενο τροπολογίας (με αριθμό 997/96/6/12/2013), με το οποίο και τότε επιδίωκαν να σβήσουν πρόστιμα δις ευρώ που είχαν επιβληθεί από το 2010 σε μεγάλους ελληνικούς πετρελαϊκούς και επιχειρηματικούς ομίλους.
Mε αφορμή εκείνη την τροπολογία, που τελικά αποσύρθηκε μετά από τη σφοδρή αντίδραση κυρίως των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το UNFOLLOW στο τεύχος Ιανουαρίου είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά επεδίωξε με φωτογραφικό τρόπο να νομοθετήσει –κυρίως– για να σβήσει το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Motor Oil συμφερόντων Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς.
Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW –και δεν διαψεύστηκε– «πρόκειται για πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται ήδη στα 480 εκ. ευρώ (από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ)». Όπως μάλιστα σημείωναν τότε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, «αν πραγματοποιηθούν διευρυμένοι έλεγχοι που θα αφορούν τις λεγόμενες “τριγωνικές πωλήσεις” σε όλες τις αντίστοιχες εταιρείες, μπορεί να υπάρξουν για το ελληνικό δημόσιο έσοδα που αγγίζουν αστρονομικά ποσά, από 12 έως 15 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα μάλιστα με νέες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές -η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο-  «συγκεκριμένα σε αυτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα, στη μία 660 εκατ. € και σε μία άλλη 220 εκατ. € για τη χρήση 2010, διότι μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι οι εταιρείες αυτές καταχώρησαν στα έξοδά τους τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσαν offshore εταιρείες με έδρα τον Παναμά, κατόπιν τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή κατόπιν συναλλαγών που διενεργήθηκαν μεταξύ αυτής και του πραγματικού προμηθευτή της, που βρισκόταν στη Ρωσία, με έκδοση όμως τιμολογίων από offshore εταιρίες που εδρεύουν στον Παναμά και αλλού και όχι από τον πραγματικό προμηθευτή».
Τα μεγέθη των εταιρειών και τα ονομάτων των επιχειρηματιών Βαρδινογιάννη και Λάτση που βρίσκονται πίσω από αυτές, είναι ακριβώς το κίνητρο που σπρώχνει τους υπουργούς της κυβέρνησης να μην… το βάζουν κάτω και να επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να επαναφέρουν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι τη «δουλειά» για να βγουν λάδι τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν αναλάβει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Στις 6 Δεκεμβρίου την τροπολογία είχαν καταθέσει οι κκ Στουρνάρας και Βρούτσης, ενώ τώρα στους συνυπογράφοντες υπουργούς προστέθηκε και ο κ. Μητσοτάκης, αφού δέχτηκε να προστεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου του.
Με τις συγκεκριμένες δυο τροπολογίες η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε να ανατρέψει την ισχύουσα νομοθεσία, να σβήσει αναδρομικά πρόστιμα και κυρίως να νομοθετήσει από εδώ και πέρα φορολογική ασυλία στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις συναλλαγές τους μέσω offshore εταιρειών.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί της κυβέρνησης επιδίωξαν να καταργήσουν το άρθρο 31, που ήταν ενταγμένο στο νόμο 3842/2010, καθώς και στην παράγραφο 12 του άρθρου 11 του ν. 4110/2013. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που γινόταν μέσω των υπεράκτιων εταιριών (offshore). Ο νόμος ξεκαθάριζε ότι δεν θα υπάρχει έκπτωση των δαπανών στις εταιρείες για αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών, καθώς και λοιπών αγορών, όταν αυτές γίνονται με το σύστημα των τριγωνικών συναλλαγών, όταν δηλαδή άλλο πρόσωπο τιμολογεί και άλλο παραδίδει το εμπόρευμα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μεγάλες εφοπλιστικές, πετρελαϊκές και εισαγωγικές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους μέσω τριγωνικών πωλήσεων, αναγκάζονταν να καταβάλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο και –στην περίπτωση που δεν το έπρατταν– οι Εφορίες μπορούσαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα. Μάλιστα, τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί αφορούν εξόφθαλμες παραβάσεις των εταιρειών, οι οποίες αν και γνώριζαν τις απαγορεύσεις τους νόμου καταχωρούσαν τα έξοδα των offshore από τις τριγωνικές πωλήσεις, προκειμένου να εκπίπτουν του φόρου. Όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο: «Οι τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες δεν μπορούν, κατ’ αμάχητο τεκμήριο, να θεωρηθούν εκπιπτόμενες φορολογικά».

Αποπειράθηκαν πέντε φορές να ανατρέψουν το νόμο
Οι τροπολογίες έρχονταν να αναιρέσουν την ισχύ αυτού του νόμου, και μάλιστα αναδρομικά από την ψήφισή του, για τις χρήσεις 2010 και 2011. Η νέα τροπολογία που κατέθεσαν οι τρεις υπουργοί, είναι η πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια των κυβερνώντων να σβήσουν τα πρόστιμα των πετρελαιάδων και να τους απαλλάξουν από… δυσβάστακτους φόρους.  Αυτή τη φορά τα κατάφεραν!
Όπως μας ενημέρωσαν στελέχη του Κοινοβουλίου, πριν από τις δύο τροπολογίες, είχε επιχειρηθεί «από τον κ. Υπουργό Οικονομικών η εισαγωγή προς ψήφιση με τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ΕΑΣ Α.Ε». Επίσης ο Γ. Στουρνάρας επιδίωξε να περάσει την επίμαχη διάταξη προς όφελος των εταιρειών πετρελαιοειδών και «στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπου την συμπεριέλαβε στο άρθρο 33 με διάταξη για την αναδρομική (από 1-1-2010) φοροαπαλλαγή των offshore που μισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες». Διάταξη που τελικά αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών ακόμα και της κυβέρνησης!
Πέραν των υπουργών, ρόλο στην προώθηση της διάταξης είχε αναλάβει και  ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος στις 21/08/2013 εξέδωσε την ΠΟΛ 1198/21-8-2013 εγκύκλιο, με την οποία επιχείρησε να δώσει «λύση» υπέρ των συμφερόντων των πετρελαϊκών ομίλων επιχειρώντας να καταργήσει την ισχύουσα για τη χρήση 2010 νομοθεσία. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ήταν εφικτό, αφού μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργεί διατάξεις νόμων.

Οι υποθέσεις μετακινούνται μεταξύ ΔΟΥ και Επιτροπών με στόχο την εξαφάνιση
Όπως είχε αποκαλύψει το UNFOLLOW ήδη από τον Ιανουάριο, μετά την επιβολή των φόρων, των προστίμων και των προσαυξήσεων, οι διάφορες εταιρείες -μεταξύ αυτών και η Motor Oil- προσέβαλαν το φύλλο φορολογικού ελέγχου ενώπιον της περιβόητης «Επιτροπής του άρθρου 70Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος», με σκοπό το πάγωμα των προστίμων και, στη συνέχεια, την οριστική εξαφάνισή τους. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν, αφού η συγκεκριμένη επιτροπή του «άρθρου 70Α» έχει καταργηθεί με νόμο και έχει αντικατασταθεί (από 1/8/2013) με την -νεοσύστατη- Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως αναφέραμε τότε στο ρεπορτάζ, «εξασφάλισε στην Επιτροπή το δικαίωμα να εξακολουθεί να χειρίζεται τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε αυτήν ως τις 31/7/2013 και να αποφαίνεται για την τύχη τους μέχρι τις 31/12/2013.  Η Motor Oil προσέφυγε στην Επιτροπή στις 31/07/2013, στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση του προστίμου από την συγκεκριμένη Επιτροπή. Μάλλον όχι τυχαία. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η υπόθεση της εταιρείας συμφερόντων Βαρδινογιάννη, μετά την απόρριψη της τροπολογίας στη Βουλή, στάλθηκε πίσω στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο…».
Αυτή τη φορά βρέθηκαν πρόθυμοι βουλευτές να στηρίξουν και να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τη βιωσιμότητα των εταιρειών σε περίπτωση που αναγκαστούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, την ώρα που δεν έχουν να χύσουν ούτε ένα δάκρυ -έστω και ψεύτικο- για χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων που πετιούνται στο δρόμο με τα νομοσχέδια που καθημερινά ψηφίζουν στη Βουλή. Θαυμάστε τους!


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ:
ΕΔΩ

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)