Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Επίδομα στους μη έχοντες 400€ το μήνα

Ξεκινά η εφαρμογή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» πιλοτικά σε 13 δήμους το φθινόπωρο. Η υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα.Στην απόφαση καθορίζονται τα ποσά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία χαρακτηριστικά προβλέπεται πως «είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση».

Έκτακτη σύσκεψη του ΟΗΕ για την Ουκρανία


Μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών βαρέως οπλισμού οχημάτων μπήκε στο Ντόνετσκ 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως απόψε για να συζητήσει το θέμα του ρωσικού κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πέρασε σε ουκρανικό έδαφος χωρίς την έγκριση του Κιέβου, το οποίο από την πλευρά του χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή "εισβολή" εκ μέρους της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στην Ουκρανία, που κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά "σαφή παραβίαση" των ρωσοουκρανικών συνόρων.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, μέσα από τον Βουλγαρικό στρατό, μαθαίνουμε πως οι ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Βουλγαρία έχουν "ξεχειλίσει" από προσωπικό αλλά και από στρατιωτικό υλικό. Η ίδια πηγή μας ενημερώνει πως το στρατιωτικό προσωπικό ανήκει στον ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε φόβους για επικείμενη κλιμάκωση στην Ουκρανία εξαιτίας της οποίας υπάρχει αυτή η "φόρτιση" στα ΝΑΤΟϊκά στρατόπεδα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφόρησή μας από το Ντόνετσκ, μεγάλη φάλαγγα ολοκαίνουργιων στρατιωτικών οχημάτων βαρέων όπλων εισήλθε στην πόλη του Ντόνετσκ. Αξιοσημείωτη είναι τόσο η εχθρική στάση του πληθυσμού της πόλης, όσο και η σήμανση των στρατιωτικών οχημάτων, που δεν έδειχναν να είναι ρωσικά ή ουκρανικά...

Ο Βούλγαρος πρόεδρος ανακοίνωσε παράδοση της Βουλγαρίας στις ΗΠΑ!


Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την Βουλγαρία σε Ουκρανία 
Επικίνδυνες εξελίξεις για τα Βαλκάνια και όχι μόνο
Ο στρατός του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την φύλαξη της Βουλγαρίας!

Οι εξελίξεις είναι περισσότερο από ραγδαίες στην γειτονική Βουλγαρία, μετά από τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αλλά και -κυρίως- λόγω της αδυναμίας της Βουλγαρικής κυβέρνησης να πάρει ουσιώδεις αποφάσεις, αφού τον Σεπτέμβριο γίνονται εκλογές στην Βουλγαρία, εξαιτίας της διακοπής υποστήριξης του Ισλαμικού Κόμματος στην κυβέρνηση (εξαιτίας της συμφωνίας μεταξύ Σόφιας και Μόσχας για την διέλευση του ρωσικού αγωγού ενέργειας μέσα από τη Βουλγαρία προς τη Σερβία).

Σήμερα, και αφού είχε προηγηθεί η είδηση για μεγάλη μετακίνηση και εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικού υλικού (έγινε σιδηροδρομικά, όπως αναφέρουν οι πηγές μας), αλλά και στρατιωτικού προσωπικού (οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονταν σε άνδρες του ΟΗΕ, αλλά επρόκειτο για αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ) σε στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ που υπάρχουν στην Βουλγαρία, ο Βούλγαρος πρόεδρος (της προσωρινής κυβέρνησης) Salamanov με δήλωσή του ενημέρωσε τους πολίτες της Βουλγαρίας, πως "οι αμερικανοί ανέλαβαν να προφυλάσσουν τον ουρανό της Βουλγαρίας", δηλαδή, αμερικανοί στρατιώτες, οπλικά συστήματα και αεροπλάνα, αναλαμβάνουν την φύλαξη της γείτονος χώρας...
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ευθεία δήλωση αποδοχής απώλειας της εθνικής κυριαρχίας της Βουλγαρίας, η οποία παρέδωσε πλήρως την άμυνά της στο ΝΑΤΟ και στις ό,ποιες διαθέσεις των ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων.

Η αναφορά έγινε, φυσικά, ως προς την πιθανότητα ρωσικής επίθεσης στην Βουλγαρία...
Οι εξελίξεις αναμένονται με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε περίπτωση οποιασδήποτε -και με οποιοδήποτε τρόπο- εμπλοκής της Βουλγαρίας σε στρατιωτικής σύρραξης με τη Μόσχα θα λειτουργήσει ως πυροκροτητής για το σύνολο των Βαλκανίων. 

O αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος "Ατάκα", Βόλεν Σιντέροφ, δήλωσε ότι "Η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης του Γκεόργκι Μπλιζνάσκι να επιτρέψει την ανάπτυξη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών είναι επικίνδυνη για τους Βουλγάρους". «Η βουλγαρική κυβέρνηση επέτρεψε την παρουσία δώδεκα αμερικανικών μαχητικών F-15 και 250 στρατιωτικών σε στρατόπεδα της Βουλγαρίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν στη Βουλγαρία όπως η επέκταση του διαδρόμου απο/προσγείωσης στην αεροπορική βάση Μπέζμερ, κοντά στο Σίλβεν, γίνεται σαφές ότι από τη Βουλγαρία πρόκειται να κάνουν μια βάση σε έναν πόλεμο που σχετίζεται με την Ουκρανία.  Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκεόργκι Μπλιζνάσκι πήρε την απόφαση αυτή μετά από πίεση από την αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια. Και αυτό είναι ακόμη ένα βήμα μιας σειράς από στοχευμένες δράσεις των ΗΠΑ σε συνεργασία με τα τοπικά ενεργούμενά τους για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας σε πόλεμο», δήλωσε ο Βόλεν Σιντέροφ. Ο ηγέτης του «Ατάκα» υπενθύμισε ότι "Από το 2006, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν χωρίς κανένα αντάλλαγμα των στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία για τις δικές τους ανάγκες και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μάθει τι εξοπλισμό έχουν στις βουλγαρικές βάσεις. Και η προηγούμενη κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι ανατράπηκε, όταν οι Βούλγαροι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τις αμερικανικές προτάσεις που εκφράσθηκαν από τον γερουσιαστή Μακέιν κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία". 

Σημειώνουμε πως η μέχρι σήμερα στρατητική της Ρωσίας (που ακολουθεί τον δρόμο της υπομονής, της εξάντλησης και της έκθεσης των αντιπάλων της), αποκλείει για ένα πλήθος λόγων την οποιαδήποτε πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσής της με την Βουλγαρία ή οποιαδήποτε άλλη Βαλκανική χώρα.
Η ασκηθείσα πίεση των αμερικανών προς την Βουλγαρία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δημιουργία ασφυκτικού κλίματος προς την πλευρά της Μόσχας, την οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να εγκλωβίσουν μέσα στην Μαύρη Θάλασσα και να την διατηρήσουν απασχολημένη με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αδιαφορώντας εάν με την στάση τους μετατρέψουν και την Βουλγαρία σε μία νέα Ουκρανία...
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι: Η Βουλγαρία ποιά πλευρά θα επιλέξει και τι πρόκειται να της συμβεί;

Με την συγκεκριμένη αμερικανική παρέμβαση στην Βουλγαρία, "κλειδώνει" (αναγκαστικά) και η οποιαδήποτε συζήτηση για συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της αμερικανικής Sevron, η οποία ενδιαφερόταν για την εκμετάλλευση της Βορειο-ανατολικής Βουλγαρίας, και συγκεκριμένα για μία εκτεταμένη περιοχή (Dobrudxa) στην οποία βρέθηκαν σημαντικότατα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, των οποίων η εκμετάλλευση -υπάρχουν σοβαροί φόβοι από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής- θα οδηγήσει στην ερημοποίηση

Γεωπολιτική κίνηση των ΗΠΑ που δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση η Μόσχα
Γίνεται σαφές πως θα υπάρξουν εξελίξεις, στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, από τις οποίες οι ΗΠΑ επιθυμούν να κρατήσουν μακριά την Ρωσία.
Όμως, λόγω της γεωπολιτικής σπουδαιότητας και της χρονικής κρισιμότητας, θεωρείται σχεδόν απίθανο να μην υπάρξει σε εύλογο χρόνο μία απάντηση από την πλευρά του Πούτιν...

Η ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης πριν από 50 χρόνια

Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, το 1964
"Εις απόστασιν ολίγων δεκάδων μέτρων ανατολικώς του υπ' αριθμ. 133 λόφου εις την θέσιν 'Καστάς', υπάρχει λοφίσκος, εις την κορυφήν του οποίου είχεν ανευρεθεί κατά το παρελθόν τάφος εκ πωρολίθου, κάτωθεν δε του τάφου τούτου είχε αποκαλυφθή και δεύτερος τάφος παιδίου. Το κανονικόν σχήμα του λοφίσκου και το πλήθος των λατυπών μαρμάρου, αίτινες είχον ανευρεθή τότε εις τα χώματα της επιχώσεως, χωρίς να αποκαλυφθή μέχρι σήμερον τάφος εκ μαρμάρου, ήσαν τα κίνητρα δια να επιχειρηθεί μικρά έρευνα, ήτις εγένετο εις δύο σημεία της δυτικής και της νοτίας πλευράς, παρά την βάσιν του λοφίσκου.
Δια της ερεύνης διεπιστώθη, ότι η επίχωσης είναι αμμώδης, εντός αυτής δε ανευρέθησαν τμήματα κεράμων. Πρόκειται άρα περί μεγάλου τεχνητού τύμβου, όστις πιθανώς καλύπτει μέγα ταφικόν οικοδόμημα. Δια της μελλοντικής ερεύνης του τύμβου θα ελεγχθή η ορθότης της υποθέσεως ταύτης".

Με αυτά τα λόγια περιγράφει την πρώτη του ανασκαφή στον λόφο Καστά, το 1964, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης στα "Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας", σε απόσπασμα με τίτλο "Ανασκαφαί και έρευνα εις Αμφίπολιν", Εν Αθήναις 1966.

Στη συγκεκριμένη παράγραφο, ο αρχαιολόγος αποκαλύπτει ότι στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης υπήρχε ένας μεγάλος τεχνητός τύμβος που πιθανόν, όπως έλεγε, "καλύπτει ένα μεγάλο ταφικό οικοδόμημα".

Πώς ξεκίνησε, όμως, το "ταξίδι της Αμφίπολης" και πώς έφτασε σε εκείνο το σημείο ο Δημήτρης Λαζαρίδης;

 Ο επί τριάντα χρόνια στενός συνεργάτης του, πρώην αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου στην Αμφίπολη, Αλέξανδρος Φ. Κοχλιαρίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανασύρει θύμησες μακρινές, μα όχι λησμονημένες, της εποχής εκείνης.

"Ήταν φθινόπωρο του 1955. Παιδί τότε, δώδεκα ετών, πήγα με τον πατέρα μου Φίλιππα για να μαζέψω ξύλα. Η νύχτα πλησίαζε κι εμείς κόβαμε και μαζεύαμε από κάτω όσα περισσότερα ξύλα μπορούσαμε για να γυρίσουμε γρήγορα πίσω στο χωριό. Ξαφνικά, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ιδιόμορφο άνοιγμα στο έδαφος, που αρχικά νομίζαμε πως ήταν σπηλιά. Τα σκαλοπάτια, όμως, που είδαμε στο βάθος μας προβλημάτισαν.

Ειδοποιήσαμε αμέσως τον παππού μας Νικόλαο, που ήταν και ο σοφός της οικογένειας. Μας συμβούλεψε να ενημερώσουμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Καβάλας, της οποίας προϊστάμενος ήταν τότε κάποιος Δημήτρης Λαζαρίδης. Ύστερα από δυο μέρες ήρθε. Θα μου μείνει αξέχαστη η πρώτη συνάντησή μας στη σημερινή γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα. Ένας ευχάριστος νέος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Τον μεταφέραμε στο χωριό με το γαϊδουράκι και τον πήγαμε στο σημείο- η σπηλιά, όπως μας αποκάλυψε, ήταν ένας λαξευτός τάφος ελληνιστικών χρόνων. Το πρώτο στοιχείο από έναν ολόκληρο αρχαίο πολιτισμό, που έκρυβε στα 'σπλάχνα' της η περιοχή μας και η αρχαιολογική σκαπάνη θα τον αποκάλυπτε" μας εξιστορεί.

Οι πρώτες ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο, ΒΑ της Αμφίπολης, πηγαίνοντας για τον λόφο Καστά, ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά, το 1956. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ήρθε στο φως το ελληνιστικό νεκροταφείο, με τα πλούσια ευρήματά του, που φυλάσσονται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Το 1959-'60 ήρθε και η βοηθός του, η Κατερίνα η Ρωμιοπούλου, θυμάται.
Αλέξανδρος Φ. Κοχλιαρίδης: αρχιφύλακας του αρχαιολογικού
χώρου στην Αμφίπολη

"26 Απριλίου 1956. Άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη, σ' ένα μεγάλο νεκροταφείο για να προστατευτεί η περιοχή από την αρχαιοκαπηλία. Χωρίς κανέναν φύλακα ή άλλο υπάλληλο- αρχαιολόγο, αρχιτέκτονα, συντηρητή. Πήρα την απόφαση να αρχίσω, παρά τις αδυναμίες, για να διασωθεί το καταπληκτικό πλήθος των κτερισμάτων. Ο τόπος ήταν γεμάτος σκάμματα και τομείς αρχαιοκαπήλων. Αποφάσισα αμέσως την ανασκαφή στη θέση αυτή" θα γράψει στο ημερολόγιό του ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης.

Το 1958, μια αναθηματική επιγραφή, πεταγμένη δίπλα σε ρεματιά, ΝΑ της Κοινότητας Αμφίπολης, οδηγεί τον αρχαιολόγο στην ταύτιση του χώρου με το ιερό της Κλειούς. "Ευμήτις Ηγησίστρατο Κλεοί Ανέθηκεν" έγραφε. Οι ανασκαφές στο σημείο έφεραν στο φως τοίχο από πλίνθινο πωρόλιθο, μελαμβαφή αγγεία, όστρακα, νομίσματα, αγαλματίδια και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Έναν χρόνο μετά, μία επιγραφή σε ρωμαϊκό τάφο έδινε την πληροφορία πως εκεί ήταν θαμμένος ο γιατρός Σέξτος Ιούλιος Χαρίτων. Η Αμφίπολη άρχισε να φέρνει στο φως τα ονόματα των πολιτών της: Ευμήτις, Σέξτος, Ιούλιος, Δημητρίας, Ευβουλίδου, Αριστονόη, Μυρτώ, Νικάσιππος, Πίπις και Φανίς.
Το 1960 είναι μία "τυχερή χρονιά" για τον Δημήτρη Λαζαρίδη, καθώς οι έρευνες αποκαλύπτουν έναν μακεδονικό ασύλητο τάφο, που είναι και ο μεγαλύτερος της Αμφίπολης. Χρυσά δακτυλίδια, ένα χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς κι ένας ασημένιος καθρέφτης είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα του που φιλοξενούνται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης.

Οι έρευνες του αρχαιολόγου συνεχίζονται και επιχειρεί πλήθος δοκιμαστικών τομών στην ομαλή έκταση της Ακρόπολης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

"Το 1964, ο Δημήτρης Λαζαρίδης κάνει την πρώτη τομή στον λόφο Καστά και εντοπίζει την περίμετρο του ταφικού περιβόλου. Αποκαλύπτει, τότε, 41 μέτρα της περιμέτρου μήκος, με 0,80 εκατ. στο ύψος. Εκείνα τα χρόνια, οι ανασκαφές ήταν δύσκολες- γίνονταν με τον κασμά και το φτυάρι, δεν υπήρχαν μηχανήματα, ούτε πολλά λεφτά. Ύστερα από δύο-τρεις μέρες, μία ξαφνική βροχή γέμισε με χώμα το σκάμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Το 1965 ξεκινά την ανασκαφή στο ίδιο σημείο και αποκαλύπτει πλέον κομμάτι της περιβόλου. Ενημερώνει την Αρχαιολογική Εταιρεία για την τόσο σημαντική ανακάλυψη και συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Στον χώρο της δουλειάς του κατάφερε να συνδέσει τόσο στενά το επιστημονικό και εργατικό προσωπικό με τους απλούς κατοίκους του χωριού, που έγινε για όλους το πιο αξιοσέβαστο πρόσωπο της περιοχής" δηλώνει, με έμφαση, ο κ. Κοχλιαρίδης.

«Το διάστημα που ακολούθησε, από το 1967 έως το 1971, υπήρξε για την αρχαιολογική Αμφίπολη η πιο νεκρή και άγονη περίοδος".

Μετά το 1971, με χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας καθώς και με την ηθική και υλική στήριξη του γνωστού τότε πολεοδόμου Δοξιάδη, ο Δ. Λαζαρίδης επιστρέφει στην Αμφίπολη και ξεκινά με μεγαλύτερο ζήλο τις ανασκαφές του. Επαληθεύει, με τα ευρήματα του, όλα όσα εξιστορούσε ο Θουκυδίδης, συνεχίζει τις ανασκαφές και υποθέτει, τότε με τους τοπογράφους, ότι η περίμετρος του λόφου Καστά "αγγίζει" τα 487 μέτρα. Ήταν πλέον πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μεγάλο ταφικό μνημείο.

Ο Δ. Λαζαρίδης δημιουργεί τότε ένα άτυπο "ανοιχτό λαϊκό πανεπιστήμιο", ενημερώνοντας όλους όσοι πλησίαζαν τις ανασκαφές του για την ιστορία της Αμφίπολης και τα ευρήματά του.

Την ίδια χρονιά συνεχίζει τις ανασκαφές στον λόφο Καστά, αλλάζοντας όμως τη φορά της ανασκαφικής σκαπάνης και ξεκινώντας από την κορυφή του. "Προχωρά 13-14 μέτρα βάθος. Εκεί αποκαλύπτει αρχαϊκούς ασύλητους κιβωτιόσχημους τάφους της εποχής του σιδήρου, μέσα στους οποίους είναι θαμμένες γυναίκες, παιδιά και άνδρες με οπλισμό. Συνεχίζει την εκσκαφή του ώσπου βρίσκεται στον φυσικό λόφο του Καστά. Εκεί κάνει νέες τομές και κατεβαίνει τμηματικά στον λόφο, αποκαλύπτοντας σταδιακά ένα μεγάλο τετράπλευρο οικοδόμημα, διαστάσεων 10x10 μ., με 5 μ. ύψος. Ο αρχαιολόγος απεφάνθη ότι αυτό ήταν το ταφικό σήμα του τύμβου, το οποίο στην αρχαιότητα βρισκόταν μέσα στο χώμα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοχλιαρίδης, ο οποίος νιώθει πως με όσα διαδραματίζονται, σήμερα, στην Αμφίπολη, ζει για ακόμη μια φορά τις στιγμές που ήταν δίπλα στον Δ. Λαζαρίδη.

"Πίστευε ότι εδώ ήταν θαμμένος ο μικρός Αλέξανδρος και η μητέρα του Ρωξάνη. Αυτό το στήριζε στα ιστορικά γεγονότα που έλεγαν, ότι ο Κάσσανδρος, φοβούμενος την οργή των Φιλιππαίων, που αγαπούσαν τον μικρό Αλέξανδρο, έκανε έναν μεγαλειώδη τάφο και τον έθαψε με τιμές βασιλικές, ενώ για τον Μέγα Αλέξανδρο πίστευε ότι ήταν θαμμένος στην Αλεξάνδρεια" επισημαίνει.

Οι ανασκαφές του Δ. Λαζαρίδη, δεν περιορίζονταν μόνο στο Καστά. Το 1972 αρχίζει η συστηματική έρευνα των οχυρώσεων της πόλης. Ο αρχαιολόγος περιφέρεται στους λόφους και στις πλαγιές, όπου απλωνόταν άλλοτε η ένδοξη πόλη και αναπλάθει μέσα στο μυαλό του τα τείχη, την Αγορά και τα σπίτια της.

Το 1972 αποκαλύπτει μέρος από τα τείχη, μήκους περίπου 7,5 χιλιομέτρων, τις "Θράκες Πύλες", που αναφέρει και ο Θουκυδίδης.

"Οι Αθηναίοι σχεδίαζαν τη νέα πόλη με την προοπτική πως θα έπαιζε σπουδαίο ρόλο. Κι έτσι έκαναν τον περίβολο του τείχους της μεγαλύτερο από τον περίβολο που είχαν τα τείχη της Αθήνας την εποχή του Περικλή. Τα τείχη της Αθήνας είχαν μήκος μικρότερο κατά 1000 μέτρα, ενώ το μήκος των τειχών της Αμφίπολης φτάνει τα 7450 μέτρα. Είναι από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της αρχαιότητας γιατί διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και μας δίνουν μια πολύ καθαρή εικόνα της πολεμικής αρχιτεκτονικής των αρχαίων [...] Με τις ανασκαφές της τελευταίας τετραετίας έχουμε πια μπροστά μας επαληθευμένη την περιγραφή του Θουκιδίδη: το πώς ο Άγνωνας κατόρθωσε να εγκαταστήσει τους αποίκους που έφερε από την Αθήνα και από άλλα μέρη και πώς οχύρωσε την πόλη με μακρό τείχος, κατά μήκος του ποταμού που την περιρρέει και που γι' αυτό την ονόμασε Αμφίπολη" γράφει στο ημερολόγιο του ο Δ. Λαζαρίδης.

Έτος 1977: καθώς οι ανασκαφές προχωρούν προς το βορειοδυτικό μέρος της Αμφίπολης, ο αρχαιολόγος ψάχνει να βρει τη γέφυρα που αναφέρει ο Θουκυδίδης και που τόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στην κατάληψη της Αμφίπολης. Κατευθύνεται βόρεια από την πλευρά του Λιονταριού, στη θέση που δεσπόζει σήμερα, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, στον "καρτερό λόφο", για τον οποίο μιλά και ο Θουκυδίδης, περιγράφοντας τις κινήσεις του Κλέωνα γύρω από την Αμφίπολη και τις κινήσεις του Βρασίδα προς την Αμφίπολη.

"Ο Βρασίδας πέρασε τη γέφυρα, νύχτα με ψιλόβροχο, όπου δεν υπήρχαν τείχη τότε, αλλά μόνο μια μικρή φρουρά, που εξουδετερώθηκε εύκολα" θα γράψει στις σημειώσεις του ο Δ. Λαζαρίδης, οι γνώσεις του οποίου τον δικαίωσαν και τον οδήγησαν στην τρομερά οχυρωμένη πύλη της αρχαίας γέφυρας, λίγα μέτρα πιο πάνω από την τωρινή όχθη του ποταμού Στρυμόνα.

Από την ανασκαφή προέκυψαν περίπου 1250 πάσσαλοι και κορμοί δέντρων που ανήκουν σε οχυρωματικό έργο και στην υποδομή της αρχαίας γέφυρας στην κλασική εποχή, και διατηρήθηκαν άψογα παρά την υγρασία που τους περιέβαλε.

Το 1981, οι ανασκαφές στο τείχος αποκαλύπτουν το Ιερό της Κυβέλης και του συνοδού της Άτυος ή Άττεως, θεοτήτων από τη Μικρά Ασία που λατρευόταν και στην Αμφίπολη.

"03 Αυγούστου 1981… Σήμερα εργάζονται στον Τύμβο μόνον οι εργάτες, δίχως τα μηχανήματα. Καθαρίζουν τα κενά ανάμεσα στις πέτρες, που τις αποκαλύπτουν, για να ερευνηθεί η συνέχεια της ταφικής κατασκευής αριθ. 1. Αφού καθαρίστηκαν οι λίθοι της κατασκευής, σχεδιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν, άρχισε η έρευνα κάτω από αυτούς. Σηκώνοντας τη μια πέτρα έπειτα από την άλλη, ερευνιόταν ο χώρος κάτω από την κάθε πέτρα και έπειτα τοποθετούταν ξανά στη θέση της για να διατηρηθεί το σχήμα της κατασκευής. Βρέθηκε παιδική ταφή, που την σκέπαζαν δύο σαθρές πλάκες. Στο μέσο περίπου της ταφής, ειδώλιο πουλιού και σάλιαγκος. Ταφή λακκοειδής. Έπειτα από την έρευνα και τη διευθέτηση του χώρου, η προσπέλαση στον τύμβο κλείστηκε με συρματόπλεγμα και οι εργασίες σταμάτησαν" αναφέρει στο ημερολόγιό του ο Δ. Λαζαρίδης, αναφερόμενος στην εξέλιξη των ανασκαφών στο λόφο Καστά.

Η γνωριμία με την Περιστέρη, η αρρώστια, ο πρόωρος θάνατος και οι μετέπειτα ανασκαφές

Την Κατερίνα Περιστέρη, ο Δημήτρης Λαζαρίδης τη γνώρισε το 1979-'80. Δούλεψε μαζί του για δύο χρόνια, καθώς στενός συνεργάτης του Λαζαρίδη ήταν ο φιλόλογος, σύζυγος της Κατερίνας Περιστέρη, Μόσχος Οτατζής. Η Κ. Περιστέρη γνώριζε για την περίμετρο της Αρχαίας Αμφίπολης" θα μας πει ο πρώην αρχιφύλακας των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Το 1982 άρχισαν οι ανασκαφές στο πρώτο μεγάλο δημόσιο κτίριο της Αρχαίας Αμφίπολης, που οι επιγραφές ταυτίζονταν με το Γυμνάσιο- η θέση του κτιρίου ήταν γνωστή στον Λαζαρίδη από το 1960. Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα μνημεία και προσδιορίζουν την εποχή του Γυμνασίου στην Ελληνιστική Εποχή. Το 1984 συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Παλαίστρα του Γυμνασίου, όπου αποκαλύπτονται στήλες που χρονολογούνται στον 1ο αιώνα π. Χ.


"Το 1984, ο Δημήτρης Λαζαρίδης αρρώστησε και δυστυχώς ήρθε ο πρόωρος θάνατός του. Το όνειρό του να συνεχίσει την ανασκαφή στον λόφο Καστά έμεινε ανεκπλήρωτο. Τις ανασκαφές του Δημήτρη Λαζαρίδη στο Αρχαίο Γυμνάσιο αναλαμβάνει η κόρη του Καλλιόπη Λαζαρίδη, η οποία δεν ασχολείται καθόλου με τον λόφο Καστά και εμμένει στις ανασκαφές της στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Αμφίπολης, σύμφωνα με εντολή της Αρχαιολογικής Εταιρείας" εξιστορεί, με θλίψη για τον χαμό του στενού του φίλου, που γνώριζε από παιδί, ο κ. Κοχλιαρίδης.

Μετά τον θάνατο του Λαζαρίδη, το 1985, οι έρευνες επί του λόφου Καστά συνεχίστηκαν από την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη, η οποία βρήκε κι άλλους τάφους της ίδιας εποχής.

Η Κ. Περιστέρη αναλαμβάνει τη θέση της προϊσταμένης της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Σέρρες το 2009 και αμέσως αρχίζει δουλειά στην περιοχή της ανασκαφής, με την οικονομική βοήθεια του τότε Νομάρχη Σερρών Στέφανου Φωτιάδη, που της επιχορηγεί κονδύλιο ύψους 80.000 ευρώ.

Το 2012, η αρχαιολόγος φέρνει στο φως το μεγαλειώδες περίβολο του τύμβου, δικαιώνοντας όλες τις αρχαιολογικές προβλέψεις του Δ.Λαζαρίδη.

"Υπομονή που χρειάζεται να έχεις, καθώς μια ανασκαφή απαιτεί να γίνουν εξαιρετικά λεπτές εργασίες..." έγραφε, χρόνια πριν, στο ημερολόγιό του ο Δ. Λαζαρίδης, συμπληρώνοντας: "το γοητευτικό ταξίδι σε τόσους παλιούς καιρούς, που συχνά σου επιτρέπουν να γνωρίσεις μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων τότε, είναι όπως σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο μπαίνει το φως μόνο από μια μικρή χαραμάδα"...

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)