Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Αποσύρθηκε το παράλληλο πρόγραμμα, για το 1 δισ. ευρώ

Αποσύρθηκε το παράλληλο πρόγραμμα για το 1 δισ. ευρώ

Μίνι θρίλερ εξελίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές ενέκριναν «προσωρινά» την υποδόση, αφού πρώτα ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα», για το οποίο είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις και από την Αντιπολίτευση.

Όπως μετέδωσε αργότερα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της Υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για το 1 δισ. ευρώ να ληφθεί από το ΔΣ του ΕMS το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί της Δευτέρας.

Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με το «παράλληλο πρόγραμμα» στην αρμόδια επιτροπή.

Παράλληλα ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Από πηγές της κυβέρνησης, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,  αναφέρεται ότι η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Οι Απόστρατοι και πάλι στο απόσπασμα με νέες μειώσεις!



Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιμένουν την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων τους επί τη βάσει της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που... έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012, όπως άλλωστε και για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο Ασφαλιστικό, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι θα επαληθευτεί η παροιμία που λέει «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Έγκριτοι εργατολόγοι και ειδικοί σύμβουλοι των ασφαλιστικών φορέων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι 120.000συνταξιούχοι στρατιωτικοί δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νέου Ασφαλιστικού και θα υποστούν κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις τους, όπως άλλωστε και όλες οι κατηγορίες των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Πόσο μεγάλες θα είναι αυτές θα εξαρτηθεί από το ποιες προτάσεις θα επικρατήσουν στο τέλος: αυτές των δανειστών ή αυτά της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Εργασίας; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι δεδομένο το «μαχαίρι», αφού το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, πέραν -της δημιουργίας ενός κύριου ενιαίου φορέα- ταμείου ασφάλισης, επικεντρώνεται ουσιαστικά στις ηλικίες συνταξιοδότησης, στους χρόνους εργασίας και στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όπως δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της ΣΣΑΣ και οικονομολόγος Γιάννης Αντωνιάδης, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς η αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών σε πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά προβλεπόμενα επίπεδα του ΠΔ 169/2007, όπως διαμορφώθηκαν με τον νόμο 3029/2002. «Το ποσοστό αναπλήρωσης η επιτροπή “σοφών” του υπουργείου Εργασίας προτείνει να είναι στο 62%, ενώ οι δανειστές στο 55%. Ποσοστά επανυπολογισμού που θα κυμαίνονται από 0,7% για τα πρώτα 15 χρόνια υπηρεσίας έως 1,2% για τα 40 χρόνια, συνυφασμένα πάντα με την ηλικία συνταξιοδότησης» επισήμανε ο κ. Αντωνιάδης. Και πρόσθεσε: «Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για θέσπιση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές για το έτος 2016, η οποία όμως αναμένεται να εξαλειφθεί εντελώς από τις αρχές του 2017».

Τα ερωτήματα

Προβλέπεται με το νέο Ασφαλιστικό να υπάρξει μία βασική εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ (αν δινόταν σήμερα), η χορήγηση της οποίας θα εξαρτάται από την εξάντληση των προαπαιτούμενων ετών παραμονής και προβλεπόμενης ηλικίας (από εκεί και πέρα θα χορηγείται και η αναλογική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές). Πως όμως θα καθορίζεται για τους στρατιωτικούς η εθνική σύνταξη; Έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των στρατιωτικών είναι, τουλάχιστον έως σήμερα, ιδιόμορφο και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, αφού τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας συμπληρώνουν έως 40 χρόνια υπηρεσίας στο 58ο έτος της ηλικίας τους;

Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και αυτά που ακούγονται από επίσημα χείλη είναι ήξεις αφήξεις, επιτείνοντας την ανησυχία και τους φόβους για νέες μειώσεις τα επόμενα χρόνια.

Πότε συμπληρώνεται η 40ετία

Για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ η ασφάλιση και η καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους αρχίζουν από το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αποστρατεύονται-συνταξιοδοτούνται με υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι με δική τους επιθυμία. Ακόμα και εάν εξαντλήσουν την προβλεπόμενη 40ετία με το νέο Ασφαλιστικό ή τα 25-40χρόνια παραμονής στο στράτευμα με το παλαιό σύστημα, θα φτάσουν στο όριο του 58ου έτους της ηλικίας τους, που θα υπολείπεται από τα προτεινόμενα στο νέο Ασφαλιστικό όρια για τους επανυπολογισμούς και τον μη καταλογισμό «πέναλτι» του 62ου ή 67ου έτους της ηλικίας του ασφαλισμένου. «Αν λοιπόν η εθνική σύνταξη είναι στα 384 ευρώ και προϋπόθεση για να χορηγηθεί πλήρως είναι η συμπλήρωση του 62ου ή του 67ου έτους της ηλικίας, ποιο θα είναι το ποσό της βασικής σύνταξης που θα λάβει ο στρατιωτικός που αποστρατεύεται στο 58ο έτος της ηλικίας του;» αναρωτήθηκε ο κ. Αντωνιάδης. Πιθανολογείται λοιπόν ότι η εξαίρεση που ισχύει σήμερα θα πάψει να ισχύει και οι στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη συμπληρώνοντας το 62ο έτος. Εκεί λοιπόν που οι απόστρατοι περίμεναν να αποκατασταθούν οι συντάξεις τους, αφού δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, βλέπουν να έρχεται νέος πέλεκυς.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/12/2015 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@dimokratianews.gr)

Αναδημοσίευση απο www.staratalogia .gr
__________________


Ομολογία ΔΝΤ: Παραδέχεται τα λάθη που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα

Ομολογία ΔΝΤ: Παραδέχεται τα λάθη που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα

ΤοΔΣ του Ταμείου στις 7 Δεκεμβρίου ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης των προγραμμάτων κατά την οικονομική κρίση. Σε αυτή δεν αποδίδονται ευθύνες, κάτι που αναμένεται να κάνει η ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά το θέμα, ειδικά για την αναδιάρθρωση, που όπως τονίζεται πολλαπλασίασε τις δυσκολίες για την Ελλάδα.
Οπως τόνισε το ΔΣ, σύμφωνα με το Mega, περιμένει την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα στελέχη του στην κρίση της ευρωζώνης, η οποία όμως θα καθυστερήσει μετά από απαίτηση του Πολ Τόμσεν, με τη δικαιολογία ότι «ακόμα το Πρόγραμμα τρέχει».
Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση χρέους, η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδα.
Μόνο όταν ανέλαβε η ΕΚΤ τη δέσμευση να κάνει ότι απαιτείται για να διασωθεί η ζώνη του Ευρώ, και αφού πέρασαν δύο χρόνια αβεβαιότητας, άρχισε να αποκτάται ξανά η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, αναφέρεται στην έκθεση.
«Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το ''κούρεμα'' ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το Mega.
Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής Διευθυντής, Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ, Βίβεκ Αρόρα.
Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμμέσως παραδέχθηκε ότι ήταν επιβεβλημένη το 2010. «Δεν υπήρχε "δίχτυ προστασίας" της ευρωζώνης και ήταν μεγάλη η ανησυχία ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε σοβαρή μετάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη», τόνισε ο ίδιος.
Για τα προγράμματα του 2010 και του 2012 το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων ήταν ο βασικός στόχος. Για το σκοπό αυτό αποφάσισαν μέτρα όπως η μείωση των ονομαστικών μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η μείωση των κατώτατων αποδοχών, η μεταρρύθμιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προώθηση του ανταγωνισμού.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)