Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας – Νέο κύμα μετανάστευσης στη Γερμανία

Τραγικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία στην Ελλάδα με όλο και περισσότερους Έλληνες να αναζητούν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας – Νέο κύμα μετανάστευσης στη Γερμανία

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στη Ε.Ε. οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 400.000 το πρώτο τρίμηνο του 2012 δηλαδή κατά 8,7% σε χέρση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Η Επιτροπή μάλιστα επισημαίνει ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ενώ ανάλογα τραγική είναι και η κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).

Με το 68% των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών (27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και 37% μακροπρόθεσμα) δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία δημοσιεύεται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η μετανάστευση Ελλήνων και Ισπανών προς τη Γερμανία.

Μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα νέο κύμα μετανάστευσης στην Γερμανία , στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στην οποία αναζήτησαν εργασία περίπου 15.000 Έλληνες και 13.000 Ισπανοί.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η τάση θα διατηρηθεί όσο διαρκεί η οικονομική κρίση σε αυτές τις χώρες και βεβαίως όσο η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει σε σχετικά καλό επίπεδο.

Παράλληλα έχει μειωθεί αισθητά η μετανάστευση προς την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, στις οποίες, επιπλέον, η ανεργία μεταξύ των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.

Από το ευρώ στη δραχμή ή στο μάρκο;

Οι Financial Times ''τοποθετούν'' χρονικά το τεράστιο ευρωπαικό βήμα όταν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και φύγει από το ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Αξίζει σορτάρισμα η Γερμανία;

''Oι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αποδείχθηκαν πολύ πιο ευαίσθητος δείκτης του φόβου στο ευρω-σύστημα απ’όσο το ίδιο το ευρώ. Καθώς η Ευρώπη σέρνεται σε μια ακόμη σύνοδο κορυφής που μάλιστα χαρακτηρίζεται «επιτακτική», ο πυρήνας της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης μπορεί να μας δείξει περισσότερα για το κατά πόσον οι πολιτικοί αποκτούν τον έλεγχο της κρίσης, απ’όσο οποιοδήποτε κοινό ανακοινωθέν.

Αν πράγματι αποκτούν τον έλεγχο, η αγορά θα πρέπει να πέσει σαν πέτρα, καθώς θα ανατρέπεται η έξοδος κεφαλαίων και θα επιστρέφει το χρήμα σε άλλες αγορές της ευρωζώνης. Λέγεται ότι πολλά μεγάλα hedge funds θεωρούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων «σίγουρο ατύχημα».

Όμως αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Αν τα γερμανικά ομόλογα αξίζουν το «μεγάλο σορτάρισμα», θα πρέπει να πιστεύετε τα εξής δύο πράγματα.

Πρώτον ότι η γερμανική αγορά ομολόγων δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ιαπωνίας. Το μεγάλο σορτάρισμα στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα είναι επαναλαμβανόμενο μοτίβο για τους επενδυτές επί μια δεκαετία και πλέον και αρνείται να εξαφανιστεί. Κάποια μέρα ίσως, αλλά οι αδύναμες επενδύσεις, οι υψηλές ροές καταθέσεων, το δυνατό γεν και η αποφυγή του κινδύνου από τους Ιάπωνες επενδυτές, είναι αρκετά για να καθυστερήσουν πολύ εκείνη την ημέρα.

Η Γερμανία, που είναι επίσης έθνος – πιστωτής με εξωτερικό πλεόνασμα και απομοχλευόμενο τραπεζικό σύστημα, ίσως να μην διαφέρει. Από κάποιες πλευρές τα γερμανικά ομόλογα δείχνουν καλύτερο ρίσκο από τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα (JGBs). Δεν έχει, βέβαια, το δικό της νόμισμα και οι ξένοι κρατούν πάνω από το 50% του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε κυκλοφορία, σε σχέση με το 8% της Ιαπωνίας. Όμως το χρέος της γερμανικης γενικής κυβέρνησης ειναι το ένα τρίτο από της ιαπωνικής σε μικτή βάση και το μισό σε καθαρή βάση.

Η ασταμάτητη πτώση στα γερμανικά yields από το ζενίθ του 1990-91 στο 9% μετά την ενοποίηση, ίσως έχει λήξει. Όμως οι εξάρσεις που εκδηλώθηκαν στην ανάκαμψη του 2009-2010 και το 2010-11 όταν συμφωνούνταν τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δεν ήταν βιώσιμες.

Δεύτερον, χωρίς ένα δυνατό σοκ στις διεθνείς αγορές ομολόγων, τα γερμανικά yields το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνουν σε σταθερή ή ανοδική πορεία, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποιήσουν το «τεράστιο βήμα» -κατά πάσα πιθανότητα όταν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και φύγει από το ευρώ.

Πρώτα θα συμφωνήσουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει το «κατάλληλο» QE δανείζοντας στον μηχανισμό European Stability Mechanism, του οποίου το χρέος θα γίνει αμοιβαίο. Ευρεία αναδιοργάνωση χρέους ή απαλοιφή χρεών, κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης και μια ατζέντα ταχείας ενοποίησης προϋπολογισμών και τραπεζών, θα ακούγονται συνέχεια.

Μέχρι σήμερα όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά το πώς θα διορθωθεί η ευρωζώνη, όμως δεν υπάρχει η πολιτική θέληση για να γίνει. Ακόμη κι αν προωθηθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, η Ευρώπη χρειάζεται άμεση αλλαγή συμπεριφοράς και λειτουργίας της ΕΚΤ και του ESM, για να μην πούμε για e-bonds ή αναδιάρθρωση χρεών. Επιπλέον, είναι αμφίβολο ότι θα γίνει ποτέ η τραπεζική ενοποίηση, εκτός από κάποιες αλλαγές ίσως προς μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εποπτεία και ορθή διαχείριση.

Τα μεγάλα πολιτικά συμφέροντα σε εθνικό επίπεδο δύσκολα θα επιστρέψουν να παραχωρηθούν εξουσίας εκκαθάρισης και αναδιοργάνωσης σε ευρωπαϊκές αρχές. Και όπως έδειξε η ισπανική τραπεζική διάσωση, στις ευρωπαικές κυβερνήσεις δεν αρέσει να λένε τι να κάνουν με τις τράπεζές τους και δεν αντιλαμβάνονται οτι το θέμα είναι να ξαναμπεί το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χρηματοπιστωτικό παιχνίδι, όχι να τους διώχνουν παραπάνω.

Αν οι πολιτικές διαφορές σχετικά με το «τεράστιο βήμα» δεν κλείσουν, τότε είτε το ευρω-σύστημα θα διαλυθεί καθώς θα αναδυθεί ξανά το πανίσχυρο γερμανικό μάρκο, είτε θα κερματιστεί καθώς η Ελλάδα, και ίσως άλλοι, φύγουν και μια περιορισμένη ενοποίηση θα δημιουργηθεί για τους υπόλοιπους με τευτονικές μεθόδους, ενώ η πίστωση και ο συναλλαγματικός κίνδυνος θα ξυπνούν. Τα γερμανικά ομόλογα θα παραμείνουν ελκυστικά, τότε, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα yields στα γερμανικά ομόλογα θα ανέβουν μόνο αν γίνει σύντομα μια δυναμική επίδειξη πολιτικής θέλησης και ειδικά γερμανικής πολιτικής θέλησης, απλά επειδή η Γερμανία κρατάει στο χέρι τους πιο σημαντικούς συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν για να αποδώσει η υπάρχουσα νομισματική ενοποίηση.

Νοιώθουμε κατανόηση για τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Angela Merkel αλλά, για όποιον δεν πιστεύει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μπλοφάρει και κερδίζει χρόνο πριν υποχωρήσει, τα γερμανικά ομόλογα δεν είναι το «μεγάλο σορτάρισμα»''.

Ανατροπές με το... καλημέρα

Οι Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης ανέλαβαν τη διοίκηση της ΕΤΕ στα τέλη του 2009, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Υλοποίησαν με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατάρτισαν για την ενίσχυση της ΕΤΕ

Νέα διοίκηση -επιλεγμένη διά χειρός πρωθυπουργού- αναλαμβάνει τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας. Χθες η κυβέρνηση, διά του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Ζανιά, ζήτησε τις παραιτήσεις των κ. Β. Ράπανου και Απόστολου Ταμβακάκη.

Ο κ. Βασίλης Ράπανος υπέβαλε ήδη την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου, επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης θα παραιτηθεί σήμερα.

Η επιστολή
Ο κ. Ράπανος στην επιστολή της παραιτησής του αναφέρει: «Οπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, για λόγους υγείας δεν μπόρεσα να αποδεχτώ την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός και στην οποία συναίνεσαν οι Πρόεδροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον ίδιο λόγο υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας».

Στο τιμόνι της Εθνικής θα βρεθεί -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, επιφορτισμένος με τις δραστηριότητες της επιχειρηματικής πίστης και των ναυτιλιακών, που αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος έχει αναλάβει τις διεθνείς δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας, θα είναι το νούμερο 2 στη νέα διοικητική πυραμίδα της ΕΤΕ.

Οι κ. Ράπανος και Ταμβακάκης ανέλαβαν τη διοίκηση της ΕΤΕ στα τέλη του 2009, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο στόχος τους ήταν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις, αλλά και να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ταυτόχρονα έπρεπε να θωρακίσουν την τράπεζα εν όψει του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς η ΕΤΕ στα χαρτοφυλάκιά της εκτός από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ κατείχε και παράγωγο ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ (το γνωστό swap Τίτλος).

Η διοίκηση της ΕΤΕ κατάφερε να συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της καταθετικής της βάσης, καθώς οι εκροές που σημειώθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν ποσοστιαία οι μικρότερες στο τραπεζικό σύστημα.

Ενίσχυση
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η διοίκηση Ράπανου - Ταμβακάκη υλοποίησε με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατάρτισε για την ενίσχυση της ΕΤΕ. Και σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών η ΕΤΕ πέτυχε τη συγκέντρωση περίπου 3,5 δισ. ευρώ, πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων.

Ακόμα έχει προγραμματίσει την πώληση του 25% με 30% της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank, ενώ παράλληλα ήταν στο πρόγραμμα η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της Ελλάδας στον τουρισμό. Επίσης έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στο καλοκαίρι οι διαδικασίες για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι ξένες θυγατρικές τράπεζες του ομίλου της Εθνικής, εκτός της τουρκικής θυγατρικής της.

Σήμερα οι αλλαγές
Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ΕΤΕ

Σήμερα στη γενική συνέλευση θα ανακοινωθεί στους μετόχους η παραίτηση του κ. Βασίλη Ράπανου. Με την ολοκλήρωση της γ.σ. θα συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο και εκεί ο κ. Ταμβακάκης θα υποβάλει την παραίτησή του. Το ίδιο θα πράξει και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Λεωνίδας Θεόκλητος.

Το ΔΣ θα εκλέξει τον προσωρινό πρόεδρο της ΕΤΕ καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο, που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Επίσης θα προχωρήσει και στην τοποθέτηση των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων στις θέσεις των κ. Τουρκολιά και Θεόκλητου. Το ΔΣ θα αποφασίσει επίσης τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων -σε διάστημα 25 ημερών- με αντικείμενο την εκλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΤΕ.

Σημειώνουμε ότι έχει ζητηθεί και η παραίτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου κ. Λεωνίδα Θεόκλητου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επίσης αναμένεται να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για τον κ. Ανθιμο Θωμόπουλο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Είναι άγνωστο αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΤΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αναλάβει το management της Emporiki Bank. Και τον κ. Π. Μυλωνά, επίσης αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, είναι άγνωστο αν θα παραμείνει στην Εθνική ή θα αποχωρήσει. Επίσης χθες το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του και ο κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης, γενικός διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, και αποχωρεί στο τέλος του Ιουνίου 2012.

Ορκίζονται σήμερα οι 300 της Βουλής

Υπό την σκιά της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και της απουσίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιείται σήμερα στις 11:00 στην Βουλή η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν την 17η Ιουνίου. Αύριο, Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου του κοινοβουλίου, με την ΝΔ να έχει προτείνει για την θέση του Προέδρου τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Παρά ταύτα άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει το 3ήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς που ήθελαν την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας το ερχόμενο Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα ορίζει ότι η έναρξη των προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι το σχετικό χρονικό όριο λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 5.7.2012.

Συσχετισμοί και ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

Σημαντικές ανατροπές στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς προκάλεσε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. σημειώθηκαν και στις εκλογές της 6ης Μαϊου αλλά δεν «αποτυπώθηκαν» επαρκώς στο κοινοβούλιο λόγω των νέων εκλογών) με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καταγράφεται ως εξής: ΝΔ 129 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12 βουλευτές.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/6 της Βουλής ανανεώνεται με την είσοδο 40 νέων βουλευτών που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, μειωμένος αισθητά θα είναι ο μέσος όρος ηλικίας καθώς αρκετοί από τους εκλεγέντες βουλευτές ανήκουν στην γενιά των 30αρηδων. Νεώτερη όλων αναδεικνύεται η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου η οποία εξελέγη σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το ρεκόρ πάντως εξακολουθεί να ανήκει στον κ. Σαμαρά ο οποίος έχοντας εκλεγεί το 1977 βουλευτής Μεσσηνίας σε ηλικία μόλις 26 ετών κρατάει τα σκήπτρα του νεώτερου βουλευτή στην ιστορία του κοινοβουλίου. Μεταξύ των 30αρηδων συγκαταλέγονται οι Χρήστος Δήμας (ΝΔ), Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ), Δ. Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ), Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή) Π.Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ.Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) . Στην ίδια γενιά ανήκουν και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Κώστας Καραγκούνης οι οποίοι έχουν ήδη υπουργοποιηθεί. Εκτός όμως από τους «νέους» υπάρχουν και οι «μαθουσάλες με νεανική διάθεση» της Βουλής με τον κ. Μανώλη Γλέζο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει φτάσει τα 90 και να χαρακτηρίζεται ως ο γηραιότερος βουλευτής.

Νέος Πρόεδρος ο Ε. Μεϊμαράκης

Πάντως, η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι δεδομένες σκληρές συγκρούσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να οδήγησαν τον κ. Σαμαρά στην απόφαση να προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επιπροσθέτως, για τις θέσεις του 1ου και 2ου αντιπροέδρου θα προταθούν πιθανότατα οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Θανάσης Νάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον 4ου αντιπρόεδρο της Βουλής θα προταθεί ο κ. Τάσος Κουράκης, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και η «Χρυσή Αυγή» πιθανότατα τον κ. Χρήστο Παππά ή την κυρία Ελένη Ζαρούλια.

Όμως, η απόφαση της Συγγρού να προτείνει τον κ. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται από πολλούς – και εντός της ΝΔ - ως «άκομψο» άδειασμα στον νυν πρόεδρο Βύρωνα Πολύδωρα. Την συγκεκριμένη δυσφορία μάλιστα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και να δώσει «γραμμή» προκειμένου να παραμείνει στην θέση του ο κ. Πολύδωρας, την οποία εκτός των βουλευτών του κ. Καμμένου θα την ακολουθήσουν και αυτοί της «Χρυσής Αυγής» και ενδεχομένως ορισμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη υπέρ Μεϊμαράκη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου έχει αντιταχθεί στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και έχει ήδη «αποσπάσει» την υποστήριξη του κ. Πολύδωρα για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει υποψηφιότητα για την συγκεκριμένη θέση και οι βουλευτές συμμετέχουν στην μυστική ψηφοφορία ακολουθώντας συνήθως την «γραμμή» που δίνει το κόμμα. Πρόεδρος κηρύσσεται αυτός που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους. Πάντως, με δεδομένη την επίσημη υποστήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκεντρώσει τις 151 απαραίτητες ψήφους, το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση θα προκύψει από μια οριακή ψήφισή του.

Προγραμματικές από Δευτέρα… και βλέπουμε

Πέραν αυτών, ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αν και έχουν συμπληρωθεί 10 ημέρες από τις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο ξαφνικό πρόβλημα υγείας του κ. Αντώνη Σαμαρά και στις αυστηρές συστάσεις των ιατρών να παραμείνει μακριά από κάθε επίπονη διαδικασία για διάστημα ορισμένων ημερών. Όμως σύμφωνα με το Σύνταγμα η έναρξη των Προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15θημέρου από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αδυνατεί και τότε να σταθεί στο βήμα επί τουλάχιστον 45 λεπτά για να διαβάσει την ομιλία του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια ολιγόλεπτη πολιτική τοποθέτηση και την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές των υπουργών.

Απάντηση στην τρόικα για τις προσλήψεις στο δημόσιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια του 2011 προέκυψε υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου κατά 1.057 προσλήψεις, λόγω της μεταβολής του λόγου 1 προς 5 σε 1 προς 10 στο μέσο της χρονιάς.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αυξήσεων των προσλήψεων στο Δημόσιο και παραβίασης των δεσμεύσεων της χώρας έναντι της τρόικας.

Όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, οι περιορισμοί που ισχύουν έχουν τηρηθεί απόλυτα, κατόπιν συμφωνίας και με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο, το 2011 είχε συμφωνηθεί η υιοθέτηση ανώτατου ορίου 8.000 προσλήψεων τακτικού προσωπικού. Οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2011 ανέρχονται σε 5.633 τακτικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 3.424 μεταφορές τακτικού προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνεπώς, επισημαίνει το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός του τακτικού προσωπικού που εισήλθε στο δημόσιο το 2011 ανήλθε σε 9.057, "αριθμός που προφανώς και απέχει κατά πολύ από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας".

Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέσα στο 2011

Όπως προσθέτει η ηγεσία του υπουργείου, τα παραπάνω στοιχεία συνάγεται ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2011 προέκυψε υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου κατά 1.057 προσλήψεις, λόγω της μεταβολής του λόγου 1 προς 5 σε 1 προς 10 στο μέσο της χρονιάς, την 1η Ιουλίου 2011. Το γεγονός αυτό, σημειώνεται στην ανακοίνωση, γνωστοποιήθηκε στην τρόικα και συμφωνήθηκε η μικρή αυτή υπέρβαση να υπολογισθεί ως μείωση στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού του έτους 2012.

Όσον αφορά το έκτακτο προσωπικό, οι προσλήψεις για το 2010, περιορίστηκαν κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες του έτους 2009. Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, "για το 2011, οι προσλήψεις περιορίζονται κατά 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες του έτους 2010, και ειδικότερα για το β΄ εξάμηνο του 2011, περιορίζονται κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες του έτους 2010, ενώ η πρόβλεψη για τα επόμενα έτη, είναι 10% μείωση έως και το 2015".

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, καταλήγει το υπουργείο, "πληροφορίες που βασίζονται σε σημειώματα, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως η απαραίτητη επαλήθευση από τις δημόσιες υπηρεσίες, δημιουργούν στρεβλώσεις και δυσμενείς εντυπώσεις της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό".

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με ευρω-διλήμματα και συγκρούσεις

Μέσα σε ένα απόλυτα συγκρουσιακό κλίμα αρχίζει η κρισιμότερη στην ιστορία της Ε.Ε. Σύνοδο Κορυφής, με τον "πήχη των προσδοκιών" να έχει κατεβεί δραματικά και με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι για να λάβουν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ αποφάσεις.

Οι πιέσεις έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικές για να δοθεί μία ισχυρή απάντηση, αλλά οι διαφορές στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών απειλούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι η Σύνοδος κορυφής δεν θα "επιλύσει" την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.

"Μη ρωτάτε εμάς τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν για να την αλλάξουν... Δεν φταίει το γερμανικό Κοινοβούλιο για το ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση", ήταν τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από το Βερολίνο που δίνουν μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Ο ίδιος άφησε πάντως ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για αλλαγές στο Μνημόνιο. "Καλέσαμε την τρόικα να εξετάσει την κατάσταση της χώρας και όταν θα έχουμε τους αριθμούς θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας", είπε τονίζοντας ωστόσο ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση".

Όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη παρακράτηση του ενός δισ. ευρώ από τη δόση, διέψευσε έμμεσα υπουργούς δύο προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που είχαν πει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για φάρμακα και άλλες ανάγκες, λέγοντας ότι το ποσό αυτό ήταν συνεισφορά της Αθήνας στο ευρωπαϊκό ταμείο ESM.

"Οι υπεύθυνοι της χώρας πρέπει... να στήσουν μια ανταγωνιστική οικονομία, μια ορθολογική διοίκηση και ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου", είπε τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας των φορολογικών μηχανισμών.

Αυστηρή κριτική και από άλλους εταίρους

Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της Ε.Ε., καθώς "διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, είπε ότι "είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν... Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό", επισημαίνοντας ότι η σύνοδος "δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε να μην "υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους σήμερα και αύριο".

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να απομακρυνθούν οι πιέσεις από τις αγορές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερο εφικτή όταν θα υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό εποπτικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα χρειαστεί, όπως είπε, χρόνο.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογράμμισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ από το Παρίσι λίγο πριν από το δείπνο που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι "χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη που να λειτουργεί αποτελεσματικά και στην οποία οι χώρες θα βοηθούν η μία την άλλη".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)