Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Παγιδευμένη η Μέρκελ, προς έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα

Στο πλευρό της ΕΚΤ και εναντίον της πολιτικής του Βερολίνου βρίσκεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος, όμως, βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 2012.

Στο πλευρό της ΕΚΤ και εναντίον της πολιτικής του Βερολίνου βρίσκεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος, όμως, βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 2012.

Κατά την άποψη του Κρούγκμαν, οι εξελίξεις στην Ισπανία θα είναι καθοριστικές και σε αντίθεση με την Ελλάδα, εκτιμά ότι η Μαδρίτη δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης.

«Σε τελική ανάλυση το πακέτο δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα», λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη δημόσια γερμανική τηλεόραση. «Η Ισπανία πρέπει να αποφύγει την άνοδο των επιτοκίων, καθώς και μια πιστωτική κρίση. Αυτό που χρειάζεται η Ισπανία είναι ελπίδα. Η χώρα πρέπει να βοηθηθεί με προγράμματα ανάπτυξης για να επιστρέψει στον δρόμο της ευημερίας», σημειώνει. Ταυτόχρονα αναφέρει: «Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ.

Και ακριβώς αυτή την απειλή πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι». Σε ό,τι αφορά την Ανγκελα Μέρκελ, ο Κρούγκμαν εκτιμά ότι βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής. «Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε πολιτικά και πάλι έχει τελειώσει», καταλήγει ο οικονομολόγος.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας, Ζακ Αταλί, εκτιμά ότι «αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα ακολουθήσουν η Ιταλία και η Ισπανία». Παράλληλα είναι της άποψης ότι «δεν μπορούμε να κρεμόμαστε από μια παρέμβαση της ΕΚΤ. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της. Πρέπει να λάβουν αποφάσεις και οι πολιτικοί και η απόφαση είναι μία: ομοσπονδιακό σύστημα».

Στα 6,6 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες


Στα 6,618 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Έρχονται οι πρώτοι λογαριασμοί - φωτιά της ΔΕΗ με το τέλος ακινήτου

Η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που αποστέλλονται τις επόμενες μέρες.

Η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα στοιχεία από τους δήμους για τις νέες τιμές ζώνης, δεδομένου ότι είχαν διαπιστωθεί προβλήματα ως προς τον υπολογισμό του φόρου.

Η εξόφληση του τέλους θα μπορεί να γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, ως τα τέλη Απριλίου του 2013, ενώ όσοι δεν το καταβάλλουν, δεν απειλούνται με διακοπή του ρεύματος, αλλά η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Στο εδώλιο 49 άτομα για τις μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999 - 2000

Το εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, "δείχνει" - μετά από 13 χρόνια - η Δικαιοσύνη, σε 49 άτομα για την υπόθεση με τις μετοχές - «φούσκες» του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1999-2000.

Πρόκειται για "παρακλάδι" της υπόθεσης με τις μετοχές - "φούσκες" και μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται χρηματιστές, επιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη κ.α., που εμφανίζονται να πρωταγωνίστησαν σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία είχε διερευνηθεί από την 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και με αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων είχε καταλήξει σε πλημμεληματικές κατηγορίες, ο φάκελος του χρηματιστηρίου άνοιξε και πάλι το 2006, όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ. Λακαφώσης ζήτησε τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκεκριμένων προσώπων.

Αρχικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 67 άτομα, για αδικήματα, όπως απάτη, υπεξαίρεση, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μετά από σχετική πρόταση του κ. Λακαφώση, όμως η υπόθεση, μετά από έφεση κατά του βουλεύματος, παραπέμφθηκε για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Ηχηρά ονόματα

Σχεδόν 2 χρόνια μετά, οι δικαστές με ένα βούλευμα άνω των 900 σελίδων απέρριψαν τις εφέσεις των κατηγορουμένων και διέταξαν να παραπεμφθούν σε δίκη οι 49 από τους αρχικούς 67 κατηγορουμένους, για τα αδικήματα της απάτης κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεσης 19 δισεκατομμυρίων δραχμών (57 εκατομμύρια ευρώ).

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι Παναγιώτης Κονταλέξης, Παναγιώτης Πανούσης, Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος και Χρυσή Στέγγου, Σπύρος Τασόγλου, Δημήτρης Ράνιος κ.α.

Στο βούλευμα, που υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ι. Λιακόπουλου, επισημαίνεται ότι "σκοπός των κατηγορουμένων ήταν, με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό, να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Προηγουμένως, πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς οι καταχωρημένες στους πίνακες τιμές των μετοχών , αλλά και άλλοι συναλλασσόμενοι που δεν γνώριζαν τις μεθοδεύσεις, θεωρούσαν τις ανακοινωθείσες τιμές ως αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των μετοχών".

Παράθυρο για έκτακτες φορολογικές ρυθμίσεις

Εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις για την τόνωση των εσόδων

Παράθυρο για νέες φορολογικές παρεμβάσεις μέσα στον Αύγουστο ανοίγει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων του 2013 καθώς και για την περίοδο μέχρι το 2016.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο για έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή για την περίοδο 2013-2016, ανεβάζοντας τον λογαριασμό του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και υποχρεώνοντας το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την τρύπα.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν έκτακτες φορολογικές ρυθμίσεις για την τόνωση των εσόδων εντός του Αυγούστου αποκαλύπτει η διατύπωση στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι φορείς και οι υπηρεσίες καλούνται να λάβουν υπόψη τους πέραν από τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί «και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις εσόδων θεσπισθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών (20 Αυγούστου 2012) για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013».

Οπως έλεγαν παράγοντες του υπ. Οικονομικών, οι παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων ενδεχομένως να αφορούν ρυθμίσεις για την τμηματική καταβολή των φόρων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο χωρίς να αποκλείουν και άλλου τύπου μέτρα.

Με την εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι έως τις 20 Αυγούστου 2012 θα πρέπει να υποβληθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι προτάσεις για τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού και ζητά από τις υπηρεσίες:

  • Να γίνει τεκμηριωμένη πρόβλεψη των προσδοκώμενων δημοσίων εσόδων ιδιαίτερα των ετών 2012 και 2013 ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού.
  • Να λάβουν υπόψη τη διενέργεια προβλέψεων των εσόδων για τα έτη 2014 έως 2016, τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2014 - 2016 (ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός).
  • Να λάβουν υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των μέτρων που νομοθετήθηκαν σε τρεις δόσεις από το κοινοβούλιο (Ιούνιος 2011, Οκτώβριος 2011 και Φεβρουάριος 2012) καθώς και τις όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις για τα έσοδα γίνουν έως την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων των υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της απόρριψης από την τρόικα του κυβερνητικού σεναρίου που στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος προέβλεπε ότι τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα ανέλθουν σε 3,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κατέβασαν τον πήχη της απόδοσης κατά 1,9 δισ. ευρώ ανοίγοντας ισόποση τρύπα στο πρόγραμμα και τα αρμόδια στελέχη αναζητούν τώρα εναλλακτικά σενάρια ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος είτε με αύξηση των φορολογικών εσόδων είτε με περικοπές στις δαπάνες.

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Εμπορικής

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επιστολή του προς τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες θα ορίσει τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι προτάσεις τους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση της Εμπορικής, με επίδοξους «μνηστήρες» τις τράπεζες Alpha, Εθνική και Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με επιστολή του προς τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες θα ορίσει τα ελάχιστα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι προτάσεις τους για την απόκτηση της Emporiki Bank. Η επιστολή θα κοινοποιηθεί και στην Credit Agricole.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τα «ελάχιστα κριτήρια» θα προσδιορισθούν κατόπιν συμφωνίας του ΤΧΣ με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ενώ θα τεθούν και χρονικοί περιορισμοί για την υποβολή των προτάσεων, ώστε να μην έχει το περιθώριο κάποια από τις τρεις τράπεζες να βελτιώσει την προσφορά της, και για να διασφαλιστεί το απόρρητο της διαδικασίας.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι χθες οι τράπεζες Εθνική και Eurobank με ανακοινώσεις τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την Εμπορική, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμα καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι βασικός όρος για να προχωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία είναι η Credit Agricole να επανακεφαλαιοποιήσει πλήρως την Εμπορική Τράπεζα, οι ανάγκες της οποίας αποτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ και διευκρινίζουν ότι το ΤΧΣ δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία μεταβίβαση εάν δεν πληρούται η συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Δεύτερος όρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η «ρήτρα κινδύνου χώρας», δηλαδή κατά κάποιο τρόπο έχει ασκηθεί βέτο, από την ελληνική πλευρά στην πλήρη αποχώρηση της Credit Agricole από την Ελλάδα.

Οι Γάλλοι θα πρέπει να διατηρήσουν ένα κρίσιμο ποσοστό στο νέο σχήμα. Την παραμονή της Credit Agricole, ως μετόχου μειοψηφίας, επιθυμούν και οι ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, η Credit Agricole θα πρέπει να καλύψει μέρος ή ολόκληρο το ποσό που παρουσιάζεται ως κενό μεταξύ δανείων-καταθέσεων και υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ (10 δισ. καταθέσεις και 14 δισ. ευρώ δάνεια έπειτα από προβλέψεις).

ΕΔΕ για τη φωτιά στο «Κέρκυρα»

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Τετάτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα σε δάσος μέσα στη βάση και η επέκταση της προκάλεσε ζημιές στο παρακείμενα ελλιμενισμένο πλοίο ταχείας μεταφοράς Κέρκυρα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για τη διακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς και την έκδοση πορίσματος το συντομότερο δυνατό.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

Διαφωνούν, αλλά συμφώνησαν για να μην πάμε σε εκλογές

Μετά από μία δραματική σύσκεψη δύο ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον κίνδυνο κατάρρευσης του κυβερνητικού σχηματισμού να ελλοχεύει, με απρόβλεπτες συνέπειες, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν τελικά να παρουσιάσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα για την διετία 2013 – 2014 προκειμένου να προχωρήσει το δανεικό πρόγραμμα και να μην κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Με την εξέλιξη αυτή εκτονώνεται, προς το παρόν, η πρώτη μεγάλη εσωκυβερνητική κρίση, που δοκίμασε τις αντοχές στις σχέσεις των τριών κομμάτων. Κατέδειξε δε ότι τα περιθώρια ελιγμών μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας, με τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι στην πραγματικότητα ελάχιστα εάν όχι μηδαμινά.

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις και τη διαφορετική προσέγγιση, που εξέφρασαν το τελευταίο διήμερο οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αποδέχθηκαν την άποψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να υπάρξει απόφαση για το πακέτο των μέτρων, που θα συμπεριλαμβάνει νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση προαπαιτούμενο είναι η ανταπόκριση της χώρας στις ειλημμένες δεσμεύσεις της.

Ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ. Κουβέλης ήταν διατεθειμένοι ή έτοιμοι να προκαλέσουν ρήξη, με δεδομένο ότι η τρόικα διαμήνυσε σαφώς την Τρίτη ότι περιμένει συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις εντός των ημερών και δεν δέχεται το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να ληφθούν τώρα μέτρα 6 δις ευρώ από διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα ποσά να καλυφθούν με νέες παρεμβάσεις για τη διετία 2015-2016.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να διαμορφωθεί έστω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής πίεσης προς την τρόικα, ώστε να πειστούν οι εταίροι να βοηθήσουν με συγκεκριμένα μέσα, κυρίως χρηματοδοτικά, την ελληνική οικονομία για να μην βυθιστεί στην ύφεση. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να μέτρα, που θα ληφθούν να είναι όσο το δυνατό πιο δίκαια, όμως το τεράστιο κονδύλι, που προβλέπεται να εξοικονομηθεί από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (περίπου 5,5 δισ.) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ευαισθησίες.

Από την εξέλιξη των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων καταδεικνύεται ότι η στρατηγική του κ. Σαμαρά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Όμως καθίσταται σαφές κι από τις παρεμβάσεις κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει απόσταση στις εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας μέσα σε αυτές τις συνθήκες και οι λογαριασμοί θα μείνουν ανοιχτοί. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ελπίδα ότι θα πετύχει το πρόγραμμα. Προς τούτο είναι διατεθειμένος να περιμένει για κάποιες εβδομάδες. Εάν διαπιστώσει ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα παραμείνει σταθερός κυβερνητικός εταίρος. Σε διαφορετική περίπτωση εξετάζει κάθε ενδεχόμενο.

Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών

αρχηγών, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εισήγηση του

αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και

τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και είπε ότι η υπόθεση είναι πεντακάθαρη. Τόνισε

ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή

μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά

τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που

συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους.

«Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα

διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για

την εισήγηση μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην

απομόνωση και στις κλειστές πόρτες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Στουρνάρας: «Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα»

Άμεσα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών πολιτικών την Τετάρτη.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θα συναντηθεί με την τρόικα στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, είπε ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα βασικό περίγραμμα «με στόχο να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία».

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ».

«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Κουβέλης: Να μην επιβαρύνουμε τους αδύναμους

Κοινή επιλογή των κυβερνητικών εταίρων είναι να υπάρξει η ελάχιστη επιβάρυνση των αδύναμων στρωμάτων, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η προγραμματική σύγκλιση των τριών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση ισχύει στο ακέραιο και πρόσθεσε ότι παραμένουν ως προτεραιότητες η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επαναδιαπραγμάτευση για τους επαχθείς όρους του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα υπάρξει πρόταση για τα 11,5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι κατά την αποψινή σύσκεψη συζητήθηκαν «μόνο για κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί».

«Συζητήσαμε για τα κεφάλαια και όχι κωδικό προς κωδικό τα μέτρα. Είναι κοινή επιλογή να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των αδυνάτων. Η πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Έντονο φραστικό επεισόδιο Βενιζέλου – Στουρνάρα

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και τον κ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Η κόντρα των δύο αντρών εξελίχθηκε μάλιστα σε προσωπικό τόνο και τελικά λύθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Αντί για τον Πούτιν, υποδέχτηκαν Ρώσο επιχειρηματία

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να αποβιβαστεί από το θαλαμηγό σκάφος Sea Rhapsody, το οποίο έχει καταπλεύσει στα ανοιχτά του Κατακόλου.

Βέβαια, οι πληροφορίες που ήθελαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βρίσκεται στο Κατάκολο δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς αντί για τον πρόεδρο, την περιοχή επισκέφθηκε ο επιχειρηματίας Αντρέι Κόστιν.

Ο Ρώσος τραπεζίτης απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα φιλοξενούμενος στη θαλαμηγό Sea Rhapsody την οποία και συνοδεύει η θαλαμηγός Carol.

Ο Αντρέι Κόστιν δεν είναι άγνωστος στο επιχειρηματικό και τραπεζικό σύστημα μιας και πριν από μερικούς μήνες μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές οικονομικές εφημερίδες, η ''Κομερσάντ'', έγραψε σε κύριο άρθρο της ότι η δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας, η VTB Bank ετοιμάζεται να επενδύσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Επικεφαλής της Ρωσικής Τράπεζας δεν είναι άλλος από τον Αντρέι Κόστιν.

Ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ οι ενέργειες ρύθμισης χρεών από τις τράπεζες

Οποιαδήποτε περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις), ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος παρουσιάζοντας σήμερα τις παρατηρήσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) επί της πρότασης νόμου «για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» του ΣΥΡΙΖΑ, στη διαβούλευση που έλαβε χώρα στην Βουλή.

Ο κ. Γκόρτσος επισήμανε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επωμιστεί μέχρι σήμερα τεράστιο μέρος του πραγματικού αυτού προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένες ενέργειες ρύθμισης χρεών, οι οποίες έως τις 31.12.2011 ξεπερνούσαν τα 29 δισ. ευρώ, σε σύνολο 690.000 ρυθμισμένων δανείων. Τόσο τα ποσά όσο και ο αριθμός των ρυθμισμένων δανείων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2012.

Αναφερόμενος στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, έχει εκδικαστεί πολύ μεγάλος αριθμός υποθέσεων και έχουν εκδοθεί σχετικά αποφάσεις Ειρηνοδικείων ανά την Ελλάδα, με τις οποίες ρυθμίζονται σύμφωνα με τα προαναφερθέντα οι οφειλές των υπερχρεωμένων οφειλετών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επίσης έχει διαγραφεί ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της οφειλής τους με βάση τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης.

Τέλος, μιλώντας για τις επιπτώσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, το δημόσιο χρέος και λοιπές επιπτώσεις επισήμανε ότι πρόσφατα, τα 4 μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα έλαβαν 18 δισ. ευρώ από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το "ΤΧΣ") ως προκαταβολή για τη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αυτό, βέβαια, είχε ήδη προβλεφθεί όταν έγινε η αναδιάρθρωση του χρέους. Τα εν λόγω 18 δισ. ευρώ προέρχονται από ένα αποθεματικό 50 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση που πρόσφατα υπέγραψε η Ελλάδα με τους διεθνείς δανειστές της. Πρόκειται για πόρους που προέρχονται από τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας στην Ευρωζώνη (δηλαδή για χρήματα άλλων Ευρωπαίων φορολογουμένων), οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα γενικά και οριζόντια κριτήρια προσδιορισμού του πεδίου εφαρμογής της πρότασης νόμου, προκύπτει ότι η χρηματοοικονομική επίπτωση των διατάξεων της πρότασης νόμου θα ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τα πιστωτικά ιδρύματα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διπλασιασμό των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 50 δισ. ευρώ με τα οποία έχει προικοδοτηθεί το ΤΧΣ. Ακριβέστερη προσέγγιση του ανωτέρω ποσού θα προκύψει μετά και την εξειδίκευση των γενικών κριτηρίων του προσωπικού πεδίου εφαρμογής της πρότασης νόμου.

Μια τέτοια απόφαση, ανέφερε ο κ.Γκόρτσος, θα συνεπάγοταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και, κατά συνέπεια, περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημία για τους καταθέτες και τους μετόχους τους, ο κυριότερος εκ των οποίων θα είναι πλέον, για τα περισσότερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το ΤΧΣ, δηλαδή τελικά το Ελληνικό Δημόσιο. Οι ανωτέρω ζημίες θα έπρεπε να καλυφθούν, κυρίως, μέσω μιας νέας ανακεφαλοποίησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με κεφάλαια που θα έπρεπε να αναζητηθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, γεγονός μη δεδομένο, ενώ, ταυτόχρονα, στην περίπτωση αυτή, το δημόσιο χρέος θα καθίστατο πιθανόν μη βιώσιμο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)