Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Καπετάν Διαμαντίδης!


http://www.gazzetta.gr/mperntes/

Ο Ισπανος ειδε τον Χριστο φανταρο

Σχολικο;

Μετρα ασφαλειας

George και Μουαμαρ

Δημοσια διαβουλευση στην Κερατεα

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΘΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Γράφει ο Β.Α. Κόκκινος 31.03.2011


Και μόνον το γεγονός της απουσίας του πρωθυπουργού μας την ημέρα της εθνικής επετείου, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, υποβαθμίζει την εθνική μας επέτειο. Είναι αμφίβολο αν πρωθυπουργός των άλλων χωρών θα δεχόταν ποτέ να συγκληθεί η σύνοδος και να μετάσχει ο ίδιος την ημέρα της εθνικής εορτής της χώρας του.
Και αυτό έγινε όταν η χώρα βάλλεται από εχθρούς και φίλους, έχει δε ανάγκη ενισχύσεως του εθνικού φρονήματος του λαού της, όπως και της ομοψυχίας του. Εκτός εάν ο κ. Παπανδρέου ήθελε να εκμεταλλευθεί τη σύμπτωση για να αναπτύξει στους συναδέλφους του τη σημασία και το νόημα της Εθνεγερσίας του 1821.
Σήμερα τα εθνικά μας θέματα είναι όλα σε κρίσιμη φάση. Οι Τούρκοι, δια της διημέρου επισκέψεως του κ. Νταβούτογλου στη Θράκη, κατέδειξαν το αδιάπτωτο ενδιαφέρον τους υπέρ των ομοεθνών τους, για τους μουφτήδες των οποίων το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής δαπανά περί τα 4 έως 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του προξενείου τούτου είναι ανώτερος εκείνου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η πρόσφατη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο από τουρκικό πολεμικό πλοίο και το σήμα, που αυτό απηύθυνε προς διερχόμενα ξένα πλοία, αποδεικνύουν την προσπάθεια των Τούρκων να επιβάλουν de facto την πρόταση του υπουργού των Εξωτερικών της χώρας τους.
Συγκεκριμένως, ζήτησε να αναγνωρισθεί ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ένα τμήμα της ΑΟΖ προς τούτο να διατηρηθεί τουρκικό, διατηρουμένης της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδος επί της νήσου, αφού, δε, γίνουν δεκτές οι ελληνικές απόψεις για τα όρια της υφαλοκρηπίδος μεταξύ νήσων Αιγαίου και Τουρκίας. Τα Σκόπια συζητούν προσφυγή τους κατά της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και όλοι οι γειτονικοί λαοί των Βαλκανίων προβάλλουν την εθνική τους ταυτότητα και σφυρηλατούν πολλαπλώς την εθνικότητά τους και την ομοψυχία τους.
Και εμείς; Ω, εμείς, στερούμενοι αξίων και ικανών πολιτικών, με άκαπτον ελληνικόν φρόνημα, οικτρά δε θύματα μιας άθλιας παραπλανητικής προπαγάνδας ηλεκτρονικών ΜΜΕ, παραμένουμε δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένοντες ίσως κάποιο θαύμα του στοργικού Θεού της Ελλάδος.
Αυτοί, που επέλεξαν τη σημερινή χρονική περίοδο για να αναδομήσουν την ιστορία μας, επιμένουν πως οι Έλληνες έχουν «οθωμανικό παρελθόν», που δεν πρέπει να ξεχνούν! Και ότι τάχα η επανάσταση του ελληνικού γένους του 1821 δεν είχε ιδεολογία. Ωσάν να μην ήταν ιδεολογία, η διακήρυξη των αγωνιζομένων με τα λόγια του Ρήγα Φεραίου, ότι πολεμούν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία, κι αν δεν τ΄ αποκτήσουν, τι ωφελεί να ζήσουν;». Υπάρχει πολυτιμότερο ιδανικό από την ελευθερία και ιερότερη ιδεολογία από αυτή της διεκδικήσεως της ελευθερίας;
Περαιτέρω, για να μειώσουν την ουσιώδη συμβολή της Εκκλησίας του Χριστού στη διατήρηση της εθνικής συνειδήσεως, της γλώσσης και των παραδόσεων του γένους των Ελλήνων, κατά την μακραίωνα τουρκοκρατία, ισχυρίζονται, ότι τάχα τους κληρικούς ενδιέφερε μόνον η μετά θάνατον ζωή και συνεπώς «τα είχαν βρει» με την κοσμική εξουσία των Τούρκων. Τα δε κρυφά σχολειά είναι ένας μύθος! Αυτά μάλιστα, που είναι άκρως αρεστά στους άθρησκους και άθεους αριστεριστές, αναπαράγονται σε διαφόρους ραδιοφωνικούς σταθμούς, με ειρωνικές και σατιρικές εκφράσεις κατά των κληρικών.
Αλλά αν δεν υπήρχαν κρυφά σχολειά και δεν δίδασκαν την ελληνική γλώσσα οι κληρικοί και οι μοναχοί, πώς θα διατηρούσαν την εθνική τους συνείδηση και τη γλώσσα οι Έλληνες, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, χωρίς την ύπαρξη κανενός είδους δημόσιας εκπαίδευσης; Διότι οι Τούρκοι κατακτητές δεν διέθεταν για τους σκλάβους Έλληνες κολλέγια, ούτε σχολεία οιασδήποτε μορφής.
Μας λέγουν ακόμη οι αυτοί προπαγανδιστές, ότι οι Έλληνες συνεβίωσαν με τους Τούρκους ειρηνικώς. Πολλοί αφελείς δε ακροατές τους διερωτώνται, γιατί να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων οι πρόγονοί τους, αφού περνούσαν τόσο καλά και ουδείς τους ενοχλούσε. Όμως από την τετράτομη «Ιστορία της τουρκοκρατούμενης Ελλάδος» του Κων/νου Σάθα, πληροφορούμεθα, αντιθέτως, ότι οι Έλληνες δεν σταμάτησαν στιγμή την αντίσταση και τους αγώνες εναντίον των Τούρκων προς αποτίναξη του ζυγού τους, σε διάφορα σημεία, της άλλοτε βυζαντινής αυτοκρατορίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
Τέλος, οι σύγχρονοι «αναδομητές» της Ιστορίας, προσπαθούν να μας πείσουν ότι φρικαλεότητες στην Τρίπολη διέπραξαν και οι Έλληνες αγωνιστές του 1821, σε βάρος των Τούρκων αμάχων και επομένως, όχι μόνον τα τουρκικά στρατεύματα κατά των ελληνικών πληθυσμών. Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι όλα τα άνω ψεύδη αναπαράγονται από ορισμένους ακροαριστερούς και μεταφέρονται στους νέους Έλληνες, αντί να διαψεύδονται και να στηλιτεύονται επισήμως από τα μέλη των ιστορικών και φιλοσοφικών σχολών, των πνευματικών συλλόγων, όπως είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι, κλπ.
Ο Βίσμαρκ απέδιδε το μεγαλείο της Γερμανίας στους διδασκάλους. Ορθότερο είναι να επισημανθεί ότι οι διδάσκαλοι συμβάλλουν στη μόρφωση, το φρόνημα και την ανάπτυξη όλων των λαών και των Ελλήνων. Οι τελευταίοι, μετά την ήττα του 1897, δεν θα είχαν το φρόνημα να αγωνισθούν κατά τους πολέμους 1912-1913 και 1919-1920, αν δεν είχαν άξιους διδασκάλους. Αλλά για να εκπληρούν την αποστολή τους οι τελευταίοι, πρέπει να είναι αντικειμενικοί, το δε ελληνικό τους φρόνημα να υπερισχύει της πολιτικής τους θέσεως. Τούτο όμως δεν συμβαίνει στους φανατικούς αριστεριστές, οι οποίοι έχουν αναγορεύσει τις θεωρίες του Μαρξ σε Ευαγγέλιο.
Γι΄ αυτό ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου (παππούς), στην περίφημη, με αριθμό 1010 της 11ης Μαρτίου 1965, εγκύκλιο, που υπέγραψε ως πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας προς τους επιθεωρητές Μέσης Εκπαιδεύσεως, εφιστούσε την προσοχή τους στον κίνδυνο προσεταιρισμού μαθητών από την κομμουνιστική νεολαία Λαμπράκη, λέγων ότι «ο κομμουνισμός είναι εχθρός του έθνους και της δημοκρατίας».
Καθιστούσε δε τους καθηγητές υπευθύνους για τον «εθνικό φρονηματισμό των μαθητών», καθώς και για την ηθική και πολιτική αγωγή τούτων, υπογραμμίζων ότι καθηγητές διαφορετικών φρονημάτων δεν είχαν θέση στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένως έγραφε: «Και αν συμβεί να υπάρξουν διδάσκαλοι, όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστική προπαγάνδα, δεν έχουν θέση εις την εκπαίδευση. Όσοι πιστεύουν εις τα ιδεώδη των, τα υπερασπίζονται. Την υπεράσπιση των ιδανικών μας και την έμπνευση της νέας γενεάς έχει αναθέσει η ελληνική δημοκρατία εις τον εκπαιδευτικόν κόσμον».
Αλλά οι Έλληνες αριστεροί εκπαιδευτικοί, ενώ έχουν ορκισθεί πίστη στη δημοκρατία, προσπαθούν να μεταδώσουν στους μαθητές τους ιδεολογία που την επιβουλεύεται και προωθεί τον ολοκληρωτισμό της δικτατορίας του προλεταριάτου.

«Ο μισθός μου στο κράτος»

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ (Σεναριογράφος στα Μυστικά της Εδέμ)

ΣΕ ΜΙΑ εποχή όπου όλοι γνωρίζουν την Τζούλια και ελάχιστοι τους πραγματικά
αξιόλογους ανθρώπους αυτού του τόπου, σήμερα ας κάνουμε τη διαφορά.


Και ας ασχοληθούμε με μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Κανείς δεν τη
συζήτησε, κανείς δεν τη σχολίασε, κανείς δεν της έδωσε τη σημασία που της
αρμόζει.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
κ. Νικόλαος
ζήτησε διακοπή της μισθοδοσίας του.

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του Αlter:

«Η Εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και την προσπάθεια που γίνεται.
Θεωρώντας ότι εγώ δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω, ζήτησα να επιστραφεί ο μισθός
μου στο κράτος. Μια συμβολική κίνηση την οποία έκαναν και άλλοι άνθρωποι.
Σκέφτηκα αφού την κάνει μια ευρωβουλευτής, γιατί να μην την κάνει και ένας
επίσκοπος!».

(Να σημειώσω εδώ ότι το ίδιο έπραξε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.
Άνθιμος, βάζοντας όμως την παράμετρο να μη φορολογηθούν οι επαρχιακές
μητροπόλεις!)

Η είδηση με κέντρισε και άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο
ποιος είναι αυτός ο
Ανθρωπος.
Ακόμα περισσότερο με κέντρισαν τα ευρήματα της έρευνάς μου.
Μεταφέρω εδώ μέρος του βιογραφικού του
(ολόκληρο θα χρειαζόμασταν τρεις
σελίδες της εφημερίδας):


Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε
το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης
και συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο
του
Ηarvard. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μελέτη της Μηχανικής των Ρευστών
και της Μαθηματικής Φυσιολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης

(ΜΙΤ),
όπου έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό.

ΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ σπουδές του στο κοινό πρόγραμμα αυτών των δύο πανεπιστημίων
επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Αντικείμενό τους ήταν

η αιμοδυναμική μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιάς και αγγείων) με
χρήση Μηχανικής των Ρευστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Συγκεκριμένα,
ασχολήθηκε
με την επινόηση, το σχεδιασμό και τη μελέτη μιας μη αιματηρής
μεθόδου διαγνώσεως βαλβιδικών παθήσεων με τη μέθοδο της ακουστικής ανάλυσης !



Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο αγγειολογικό
εργαστήριο του
Νew Εngland Deaconess Ηospital στην Αμερική. Παράλληλα
εργάστηκε ως επιστήμων στη
ΝΑSΑ.

Δίδαξε σε σεμινάρια του Χάρβαρντ και στις
Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων
Αθηνών και Κρήτης.

Η επιστημονική και ερευνητική ενασχόλησή του με τον φυσικό κόσμο και τον
άνθρωπο και η προσωπική του αναζήτηση οδήγησαν αυτό τον κορυφαίο επιστήμονα
στην Ορθοδοξία. Σπούδασε
Θεολογία στη Βοστώνη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της
Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε διευθυντής του
Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και
πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος
.

Το 1989, γίνεται πρώτα μοναχός, έπειτα διάκονος και στη συνέχεια
πρεσβύτερος. Από το 1990 μέχρι το 2004 διακονούσε ως εφημέριος το
αγιορείτικο μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στον Βύρωνα.

Το 2004 εκλέγεται Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ενώ πριν από δύο
χρόνια αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στο
Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΑΥΤΟΣ Ο λαμπρός επιστήμων
απαρνήθηκε τιμές, δόξες και πλούτη και στράφηκε
στην Εκκλησία. Ο μισθός του είναι μικρότερος από 2.000 ευρώ. Αυτό τον μισθό
δωρίζει στο κράτος, για να συμβάλει όπως μπορεί στην αντιμετώπιση της
οικονομικής κρίσης. Και όπως λέει:
«Αυτό είναι μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για
την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών της πατρίδας μας».

Σεβασμιώτατε, με ταπεινότητα το χέρι σας φιλώ!

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ

1. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1-1-1993). ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΠΟ 1-1-2011
1. Τροποποιείται διάταξη η οποία προβλέπει συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση
του 60ου έτους της ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης - και για το έτος 2011 ο
απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη, για κάθε δε επόμενο
έτος αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος ως τη συμπλήρωση των 40 ετών
ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρμογή των παραπάνω παραμένει το 60ο.
2. Ορίζεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο από 2011 έως 2015, οι
ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος με το χρόνο ασφάλισης που ισχύει
κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Επομένως ο ασφαλισμένος
συνταξιοδοτείται με τόσα έτη ασφάλισης, όσα απαιτούνται, κατά το έτος που
συμπληρώνει την 35ετία. Διευκρίνιση: ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης από
1-1-2011 αφορά όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, είτε επιλέξουν να
συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις ΟΑΕΕ είτε με τις καταστατικές διατάξεις
των καταργούμενων Ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ.
3. Το όριο ηλικίας των 60 ετών ή μικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές
ή καταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων φορέων
κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, αυξάνεται κατά ένα έτος
για κάθε χρόνο από 1-1-2011 μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμογή μόνο στις γυναίκες ασφαλισμένες
του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΣΑ οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις
καταστατικές διατάξεις του πρώην Ταμείου σε ηλικία 60 ετών με τη συμπλήρωση
25 ετών ασφάλισης.
Β) ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
α) 60 ετών και 35 έτη ασφάλισης: Ασφαλισμένοι οι οποίοι έως την 31-12-2010
έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, δηλαδή
και μετά την 1-1-2011 χωρίς τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που
προαναφέρθηκαν, εφόσον βέβαια συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους. Για
τη συμπλήρωση της 35ετίας έως την 31-12-2010 προσμετράται και χρόνος
αναγνώρισης βάσει αρθρ. 40 Ν. 2084/92, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης
υποβληθεί έως την 31-12-2013. Ο αναγνωριζόμενος στον ΟΑΕΕ χρόνος ασφάλισης
βάσει του παραπάνω άρθρου είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας. Επομένως ο
ασφαλισμένος του Οργανισμού ο οποίος έχει ως την 31-12-2010 χρόνο ασφάλισης
μικρότερο της 35ετίας, συμπληρώνει όμως 35ετία με την αναγνώριση του
στρατού, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν θα απαιτηθούν οι
αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, εφόσον η αίτηση
αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας υποβληθεί έως 31-12-2013.
β) 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας: Δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι οι
οποίοι ως την 31-12-2010 συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτούνται
οποτεδήποτε, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του αρθρ. 16 παρ. 1 Ν.
3232/04. Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης από την
1-1-2011 και μετά, δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο
ηλικίας.
Γ) ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ
Δεν επέρχεται καμία μεταβολή και εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την
1-1-2011 οι παρακάτω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των
ασφαλισμένων του Οργανισμού:
α) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών.
β) 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας σε μητέρες - συζύγους αναπήρων.
γ) 15 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για άτομα που φέρουν συγκεκριμένης
μορφής αναπηρία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις Ν. 612/77 όπως αυτός
τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (τύφλωση, παραπληγία, τετραπληγία,
νεφροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακρωτηριασμός κλπ).
Δ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2ου ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ:
Καμία μεταβολή δεν επέρχεταιως προς τη θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον ΟΑΕΕ καιεξακολουθούν να ισχύουν οι αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις αρθρ. 47 Ν.
2084/92 για δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος και αναπηρίας. Υπενθυμίζουμε ότι
για απονομή δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου
έτους της ηλικίας.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ: Εξαίρεση από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και από τις
αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου
συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αποτελεί η περίπτωση της θεμελίωσης
συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μόνον σε περισσότερους του ενός
ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι (6)
μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα. Επισημαίνουμε ότι
στο σημείο αυτό επέρχεται με τον νέο νόμο διαφοροποίηση ως προς τον
καθορισμό του εξαμήνου, και η αίτηση συνταξιοδότησης στον δεύτερο
ασφαλιστικό φορέα θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο εντός έξι μηνών από
την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα και όχι από την
ημερομηνία έκδοσης της πρώτης συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως ίσχυε από τις
διατάξεις αρθρ. 19 παρ. 6 Ν. 2150/93.
2: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1-1-1993).
1) ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ασφαλισμένοι μετά την 1-1-1993 σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης (πλην
ΟΓΑ), θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 60ου έτους
της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Επομένως, οι Νέοι ασφαλισμένοι του
Οργανισμού θα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα γήρατος με τη συμπλήρωση
του 60ου έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Για τη συμπλήρωση του
παραπάνω χρόνου λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε
ομοειδή φορέα, δηλαδή σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Επειδή η σχετική διάταξη δεν προβαίνει σε καμία διάκριση, στον απαιτούμενο
για συνταξιοδότηση χρόνο συνυπολογίζεται και κάθε άλλος χρόνος ο οποίος
αναγνωρίζεται με την κείμενη νομοθεσία ως χρόνος ασφάλισης.
2) ΜΗΤΕΡΕΣ ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση γήρατος μητέρων με ανήλικα τέκνα,
δηλαδή το 55ο, ανακαθορίζεται από 1-1-2013 στο 65ο. Επομένως με τις
διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου καταργούνται από 1-1-2013 οι
ευμενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις των μητέρων με
ανήλικα τέκνα και ταυτίζονται πλέον με τα ισχύοντα για τους λοιπούς Νέους
ασφαλισμένους δηλαδή συμπληρωμένο το 65ο έτος και 15 έτη ασφάλισης.
Για την κατανόηση και σωστή εφαρμογή των παραπάνω παρέχονται οι παρακάτω
διευκρινήσεις:
· --Η διάταξη αρθρ. 24 Ν. 2084/ 92 περί συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικα
τέκνα (55 ετών και 20ετής ασφάλιση) όπως είναι εύλογο, δεν έχει τύχει
εφαρμογής μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η 20ετής ασφάλιση Νέων ασφαλισμένων θα
συμπληρωθεί κατά πρώτον από 1-1-2013.
· --Κατά τα έτη 2011, 2012 θα είναι δυνατή η θεμελίωση συνταξιοδοτικού
δικαιώματος γήρατος μητέρων με ανήλικα τέκνα, με τη συμπλήρωση 20ετούς
συντάξιμου χρόνου, συμπεριλαμβανομένου πλασματικού χρόνου, και ηλικία 55
ετών.
· ---Από 1-1-2013 η συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων καταργείται.
Επισης το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γήρατος μητέρων με ανήλικα
τέκνα, δηλαδή το 50ο, ανακαθορίζεται από 1-1-2013 στο 60ο. Επομένως
καταργούνται από 1-1-2013 οι ευμενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές
προϋποθέσεις των μητέρων με ανήλικα τέκνα και για μειωμένη σύνταξη και
ταυτίζονται πλέον με τα ισχύοντα για τους λοιπούς Νέους ασφαλισμένους δηλαδή
συμπληρωμένο το 60ο έτος και 15 έτη ασφάλισης με ποσόν σύνταξης μειωμένο
κατά 1/200 για κάθε μήνα ηλικίας που υπολείπεται από την έναρξη της
συνταξιοδότησης μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Τα παραπάνω
αναφερόμενα εφαρμόζονται και στους χήρους πατέρες ανήλικων τέκνων.
Διευκρινιζεται οτι κατά την συνταξιοδότηση μητέρων ή χήρων πατέρων με
ανήλικα τέκνα θα πρέπει η ανηλικότητα να συντρέχει κατά το έτος συμπλήρωσης
των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Εξάλλου καταργούνται από την δημοσίευση του
νόμου, δηλαδή από 15-7-2010, οι ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μητέρων
με τρία ή περισσότερα παιδιά, Εξάλλου, καθώς οι ειδικές προϋποθέσεις για την
κατηγορία αυτή των νέων ασφαλισμένων προέβλεπαν 20ετή χρόνο ασφάλισης, η
καταργούμενη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα.
Ανακεφαλαιώνοντας, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μητέρων ή χήρων πατέρων ανηλίκων τέκνων έχουν ως εξής:

Εφιστούμε την προσοχή σας στο ότι κατά τη συνταξιοδότηση μητέρων ή χήρων πατέρων με ανήλικα τέκνα θα πρέπει η ανηλικότητα να συντρέχει κατά το έτος συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.
Με την παρ. 17στ του ίδιου άρθρου καταργούνται από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από 15-7-2010, οι ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μητέρων με τρία ή περισσότερα παιδιά, όπως αυτές ίσχυαν σύμφωνα με τις διατάξεις αρθρ. 24 παρ. 7 Ν. 2084/1992.
Εξάλλου, καθώς οι ειδικές προϋποθέσεις για την κατηγορία αυτή των νέων ασφαλισμένων προέβλεπαν 20ετή χρόνο ασφάλισης, η καταργούμενη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα.
3) ΜΗΤΕΡΕΣ ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Οι νέες ασφαλισμένες - μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία,
άγαμων παιδιών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν:
·-- Με συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας και 20 χρόνια στην ασφάλιση
·--- Με συμπληρωμένο το 50ο έτος της ηλικίας και 20 χρόνια στην ασφάλιση,
για λήψη σύνταξης μειωμένης κατά το 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για
κάθε μήνα που λείπει από το όριο ηλικίας των 65 ετών. Οι ίδιες προϋποθέσεις
συνταξιοδότησης ισχύουν και για τους χήρους πατέρες ανίκανων τέκνων.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ:
Δεν θίγονται από τις κοινοποιούμενες διατάξεις και παραμένουν σε ισχύ οι
παρακάτω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης νέων(μετα το 1993) ασφαλισμένων:
1) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών βάσει άρθρου 24 Ν. 2084/92
2) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών βάσει άρθρου 24 Ν. 2084/92, για
σύνταξη μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα υπολειπόμενο του 65ου έτους της
ηλικίας
3) 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας για συζύγους ή μητέρες - πατέρες
αναπήρων βάσει αρθρ. 5 Ν. 3232/04, όπως ισχύει σήμερα
4) 15 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για άτομα που φέρουν συγκεκριμένης
μορφής αναπηρία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις Ν. 612/77 όπως αυτός
τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ(ΟΑΕΕ)
Εως και 4 χρόνια ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν από διαφορετικές «πηγές»
το 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΑΕ)ώστε να συμπληρώσουν τα χρόνια που
χρειάζονται με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο και να συνταξιοδοτηθούν. Οι
χρόνοι που μπορούν να «αξιοποιηθούν» είναι:
1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης
σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και το χρόνο σπουδών, μετά τη
συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο
οποίος είναι ίσος με τα κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια
σπουδών της οικείας σχολής.
3. Ο χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα
κύριας ασφάλισης ή το δημόσιο.
4. Ο πλασματικός χρόνος των μητέρων (αφορά μόνο ασφαλισμένες του ΤΣΑ) του
άρθρου 141 του Ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α) που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις
διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών και
5. Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την
εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ (ειδικά για την περίπτωση αυτή θα μπορούν να
αναγνωριστούν μέχρι 5 έτη) εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές
εισφορές.
Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι αναγνωρίσεις θα είναι με εξαγορά με βάση
τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος κατά το μήνα
υποβολής της αίτησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Η αναγνώριση και εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας γίνεται με τις
διατάξεις του Ν. 1358/1983 όπως ισχύουν κάθε φορά.
Στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι
31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας
στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνεται κατά 30%. Για όσους θεμελιώνουν
συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και εφεξής το ανωτέρω ποσό μειώνεται
κατά 50%. Το καταβαλλόμενο ποσό και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι
κατώτερο αυτού που προκύπτει με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του
ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (165 ευρώ το μήνα).
Η αναγνώριση σπουδών ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα
επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά
το χρόνο της αποφοίτησης. Ωστόσο, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις
αναφερόμενες σχολές υπήρχε ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης,
δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.
Η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών και δεν
θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το
σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την
αναγνώριση χρόνου σπουδών είναι: Αίτηση, βεβαίωση απόκτησης πτυχίου από τη
σχολή (να αναφέρεται η διάρκεια φοίτησης), αντίγραφο πτυχίου, υπεύθυνη
δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι δεν
υπάρχει ασφάλιση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε άλλο φορέα
ασφάλισης και δεν έχει επίσης αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα.
Για όσους είναι κάτοχοι πτυχίου εξωτερικού, θα πρέπει να προσκομιστεί η
αναγνώριση πτυχίου εξωτερικού από τον αντίστοιχο επίσημο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ πρώην
ΔΙΚΑΤΣΑ ή Υπουργείο Εξωτερικών, κ.ά.).
Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση
οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος
ανεργίας -πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ- θεωρείται κάθε κενό
χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και
την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το
οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση χρόνου ανεργίας είναι:
Αίτηση, βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η
ασφάλισή του σε ασφαλιστικό φορέα πριν το χρονικό διάστημα ανεργίας,
υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι
το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα. Σε
περίπτωση εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση
για το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν σε ανεργία.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει
να συμπληρώνεται υπεύθυνη δήλωση από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι
για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος, δεν
υπάρχει ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Ο χρόνος σπουδών καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη
θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού
της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα
καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού
20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς
επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζομένων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά
το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει
από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες
δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του 1/4 του
ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων
προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαφοροποιούνται από το αν ο ασφαλισμένος είναι σε ειδικά ταμεία ή στον ΟΑΕΕ ή αν πρόκειται για γονέα ανηλίκων, αφού και ο πατέρας που έχει την επιμέλεια μπορεί να επωφεληθεί των προνομίων αναγνώρισης που ισχύουν και για τις γυναίκες.

1 Με ποιες προϋποθέσεις συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι ειδικών ταμείων από 1.1.1983 μέχρι 31.12.1992;

Ανδρες με 35 έτη ασφάλισης για να πάρουν πλήρη σύνταξη ξεκινούν από το 58ο έτος φέτος και το 2011, το οποίο αυξάνει στο 59ο το 2012 και στο 60ό από το 2013 και μετά, κι εφόσον υπάρχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος που το 2012 είναι 58 ετών και έχει 35 έτη ασφάλισης, θα πάρει σύνταξη όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που απαιτούνται το 2012, δηλαδή 37 έτη στο 59ο έτος ηλικίας.

2 Τι γίνεται με τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν μέχρι 31.12.1992 και δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010;

Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται 25 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας από το 60ό έτος για πλήρη σύνταξη ή από το 55ο για μειωμένη. Από το 2015 και μετά θα συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος ηλικίας όσοι θέλουν να λάβουν πλήρη σύνταξη και στο 60ό μειωμένη.

Παράδειγμα: Ασφαλισμένη που το 2013 συμπληρώνει το 60ό έτος ηλικίας, κατοχυρώνει ως όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης το 63ο έτος.

3 Πότε παίρνει σύνταξη η μητέρα ανηλίκου που ασφαλίστηκε από 1.1.1983 έως 31.12.1992;

Απαιτούνται 25 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας από το 50ό φέτος, 52ο το 2011, 55ο το 2012 και 65ο το 2013 για όποια θέλει να πάρει πλήρη σύνταξη. Σε μειωμένη σύνταξη ξεκινάει από το 50ό το 2011, το 53ο το 2012 και το 60ό το 2013.


Παράδειγμα: Μητέρα που το 2012 συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας, είναι 52 ετών και έχει ανήλικο παιδί, θα πάρει σύνταξη όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που απαιτείται το 2012, δηλαδή το 55ο έτος ηλικίας.

4 Χρήση των προνομίων έχουν και οι άνδρες εκτός των γυναικών στην περίπτωση που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά;

Ναι, μόνο που στην περίπτωση των ανδρών πρέπει να είναι χήροι ή διαζευγμένοι και να έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, με δικαστική απόφαση. Αφορά ασφαλισμένους ή ασφαλισμένες μέχρι 31.12.1992, για τους οποίους παραμένουν σε ισχύ τα 29 έτη ασφάλισης. Φέτος συνταξιοδοτούνται άνευ ορίου ηλικίας, του χρόνου στο 52ο έτος, το 2012 στο 55ο και από το 2013 στο 65ο έτος.

5 Με ποιες προϋποθέσεις θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον ΟΑΕΕ;

Το δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και του 65ου έτους ηλικίας και των 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας. *

*Η διαφορά πλήρους και μειωμένης σύνταξης λογίζεται στο 0,5% της σύνταξης για κάθε μήνα που υπολείπεται ή 6% το χρόνο


PANATHINAIKOS...UBER ALLES

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)