Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ritschl στο SPIEGEL: Αν η Ελλάδα διεκδικήσει μπορεί να μας τα πάρει όλα!

Συνέντευξη του Albrecht Ritschl (LSE), -Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας- στο SPIEGEL ONLINE.-
"Το γερμανικό "θαύμα" έγινε στις πλάτες των Ευρωπαίων που παραιτήθηκαν από τεράστια χρηματικά ποσά" (αποζημιώσεις πολέμου). Οι Ελληνες αυτό δεν το ξεχνούν". -"Τα ελληνικά χρέη είναι μηδαμινά μπροστά σ' αυτά της Γερμανίας που είναι ο μεγαλύτερος "αμαρτωλός" της νεότερης ιστορίας".- "Η εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ μπορεί να ξυπνήσει τις διεκδικήσεις των Ελλήνων και τότε μπορεί...
να μας τα πάρουν όλα".- "Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα¨.

Η συνέντευξη
.
Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;
Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.
Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.
Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Spiegel: Είστε βέβαιος;
Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.
Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.
Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα.
Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;
Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Albrecht Ritschl, 51, is a professor of economic history at the London School of Economics. Born in Munich, he previously taught as a professor at the University Pompeu Fabra in Barcelona, the University of Zürich and Berlin's Humboldt University.

Απαγορεύουν την αναδημοσίευση ειδήσεων στο ίντερνετ !!!


Τα περισσότερα ιστιολόγια δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την σημαντική και ανησυχητική αυτή είδηση. Πριν μερικές μερες(26/1/2012) στην Ιαπωνία, 22 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συμφωνία ACTA, για τα “πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο”, που στην ουσία είναι μια...
συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση, ώστε να μην ενημερώνεται ο κόσμος. Πέντε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία) δεν την υπέγραψαν, είτε επειδή διαφωνούσαν, είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Οι εδώ πολιτικοί μας θεωρούν πρόβατα και την υπέγραψαν χωρίς να ακουστεί ούτε ψίθυρος… Τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια συμφωνία υπέγραψαν οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο. Είναι απίστευτο με ποιο τρόπο πλασάρεται η συμφωνία.

Την ονομάζουν συμφωνία “κατά της πειρατείας”, και έτσι σκέφτεται ο καθένας απλός και απονήρευτος πολίτης: “Το βρίσκω απόλυτα σωστό. Επιτέλους θα σταματήσει η πειρατεία στα μουσικά CD και στις ταινίες DVD”. Aυτό όμως που κυρίως επιδιώκουν είναι το φρένο στην αναπαραγωγή άρθρων, ειδησεογραφικών και άλλων, αλλά και ανακοινώσεων, εικόνων και βίντεο από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, όπως έχει, ή μεταφρασμένη.Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι.

Συγχρόνως, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου, με την πρόφαση ότι θα πρέπει να εντοπίζονται οι “παραβάτες”. Οι καταδικασθέντες θα πληρώνουν πρόστιμα ή θα φυλακίζονται. Το άρθρο που ακολουθεί δίνει μια πρώτη γεύση για την ύπουλη νομοθεσία: Μπορεί η μαζική διαμαρτυρία του διαδικτυακού κόσμου να πέτυχε όπως είδαμε την αναστολή των νομοσχεδίων SOPA και PIPA, τώρα όμως μια νέα συμφωνία κατά της πειρατείας έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά…

Πράγματι, 22 κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης -ανάμεσα τους και η χώρα μας-υπέγραψαν χθες στο Τόκυο τη συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement), με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις -σχεδόν στα κρυφά. Στην πράξη, το ACTA αφορά τη θέσπιση διεθνών προτύπων σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία και την επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της πειρατείας.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προτείνει σοβαρότατες κυρώσεις -όπως απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο, πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση- για όσους επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν αρχεία προστατευμένα με copyrights.

Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη με χιλιάδες οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και απλούς πολίτες να κατηγορούν το ACTA για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Ειδικότερα στην Πολωνία, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Από την περασμένη εβδομάδα πλήθος κόσμου εκδηλώνει την αντίθεση του στη νέα συμφωνία με καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες είναι έκδηλες και στον κόσμο του διαδικτύου, όπου ακτιβιστές hackάρουν κυβερνητικές ιστοσελίδες, όπως αυτές του Πρωθυπουργού και του Κοινουβουλίου της χώρας.

Από την 1η Οκτωβρίου 2011 τη συμφωνία έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Μαρόκο. Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπέγραψαν είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Κύπρος. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το παρόν σημείωμα αναφέρεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, κι επομένως αφορά και τις υπηρεσίες μετάφρασης, διερμηνείας, υποτιτλισμού, επιμέλειας κ.τ.ό. (που πρωτίστως μας ενδιαφέρουν). Η λογική πίσω από την ένταξη κάποιας δραστηριότητας στα ελεύθερα επαγγέλματα είναι, πέρα από την ανεξαρτησία, το να χαρακτηρίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κυρίως από το πνευματικό και καλλιτεχνικό στοιχείο τους (οπότε σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Ν.2589/2000 οι πράξεις τού ελεύθερου επαγγελματία δεν συνιστούν παράδοση αγαθού). Ωστόσο, υπηρεσίες ελεύθερου επαγγελματία ενδέχεται να παρέχονται και από πρόσωπα που δεν είναι περιοριστικώς ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά γενικότερα επιτηδευματίες.

ΟΡΙΣΜΟΙ
α. Τι είναι «ελεύθερος επαγγελματίας»; Η καταγραφή των ελεύθερων επαγγελμάτων γίνεται στο Άρθρο 48 § 1 του Ν.2238/1994 (καθώς και σε διευκρινιστικές εγκυκλίους τής Διοίκησης), οπότε ως ελεύθεροι επαγγελματίες νοούνται όσοι ασκούν το επάγγελμα του γιατρού, οδοντογιατρού, κτηνίατρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή, δασκάλου, καλλιτέχνη, γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ορκωτού λογιστή (Α 27607/1957 και Γνωμ. ΝΣΚ 348/1987), οποιασδήποτε παραϊατρικής ειδικότητας, μαλάκτη (μασέρ) (Κ 3825/1959), θεραπευτή κάλων, οστράκων, νυχιών κ.λπ. (ως παραϊατρικό επάγγελμα· βλ. Μ 262/1987), αναλογιστή ασφαλιστικών επιχειρήσεων (ΠΟΛ.127/1987), σχεδιαστή υφασμάτων (η μεταφορά του σχεδίου σε ύφασμα τρίτων με δικά του μέσα είναι εργασία φασόν· βλ. ΠΟΛ.298/1987), μεταφραστή γραπτού λόγου (Α 12367 ΠΟΛ.160/1973), κοινωνιολόγου (Δ 5725 ΠΟΛ.257/1971), ψυχολόγου - παιδοψυχολόγου (Ε 11990 ΠΟΛ.132/1983) και βιολόγου, γεωλόγου, ωκεανογράφου (Α 9553/1984).
β. Τι είναι «επιτηδευματίας»; Ο ορισμός δίνεται στο σημείο όπου ο Κώδικας Βιβλίων & Στοιχείων (Π.Δ.186/1992· εφεξής ΚΒΣ) αναφέρει τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων (Άρθρο 2 § 1 ΚΒΣ): Επιτηδευματίας λοιπόν είναι κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινωνία του Αστικού Κώδικα, που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες. Για τους αλλοδαπούς αρκεί η ύπαρξη πραγματικής - φυσικής επαγγελματικής εγκατάστασης στην ελληνική επικράτεια (κι ας μην είναι μόνιμη). Στο Άρθρο 2 ΚΒΣ γίνεται αναφορά και όλων των εξαιρέσεων (δηλ. πότε ένα πρόσωπο δεν θεωρείται επιτηδευματίας), καθώς και των προβλέψεων για κοινοπραξίες επιτηδευματιών, αλλοδαπά πρόσωπα χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα, το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ)
α. Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ατομικά (είτε με ένα μόνον ελευθέριο επάγγελμα όπως αυτά αναφέρονται στην § 3.α ανωτέρω είτε με περισσότερα — όπως π.χ. δικηγόρος ή καθηγητής που κάνει και μεταφράσεις), τότε το δελτίο που εκδίδει για την παροχή των υπηρεσιών του είναι η Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ). Η ΑΠΥ έχει κωδικό στοιχείου 174 στο Taxis (εμφαίνεται όταν κάνετε τη σχετική θεώρηση στοιχείου στο Τμήμα ΚΒΣ τής ΔΟΥ σας), και προβλέπεται από το Άρθρο 13 § 1-3 ΚΒΣ.
β. Το Άρθρο 58 § 1 του Ν.2238/1994 (όπως ισχύει σήμερα) προβλέπει να διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% στο εισόδημα από αμοιβές ελευθερίων επαγγελμάτων, όταν το καθαρό ποσό (χωρίς τον ΦΠΑ) της συναλλαγής υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ (300€). Η υποχρέωση για τη διενέργεια της παρακράτησης και την απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου βαρύνει τον λήπτη των υπηρεσιών, ωστόσο καθότι το δελτίο εκδίδεται από τον ελεύθερο επαγγελματία, εκείνος οφείλει να φροντίσει αυτή να αναγραφεί με τον δέοντα τρόπο. Το αναφερόμενο ποσοστό (20%) είναι το ελάχιστο που αναφέρει ο Νόμος, και ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ζητήσει να παρακρατηθεί φόρος με μεγαλύτερο συντελεστή (Άρθρο 58 § 2 του Ν.2238/1994). Παρακράτηση φόρου δεν γίνεται όταν ο λήπτης των υπηρεσιών ελεύθερου επαγγελματία είναι ιδιώτης (Άρθρο 58 § 1 του Ν.2238/1994) ή όταν δεν έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (1068379/1 0383/Β0012/24.6.1996), καθώς και για καθαρό ποσό συναλλαγής μέχρι 300€.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ
α. Μια ατομική επιχείρηση επιτηδευματία μπορεί να παρέχει διάφορες υπηρεσίες ή να έχει μικτή δραστηριότητα (δηλ. πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών) και μόνον εν μέρει να παρέχονται υπηρεσίες ελεύθερου επαγγελματία (αυτές δηλαδή που αναφέρονται στην § 3.α ανωτέρω)· φερειπείν μπορεί ένας επιτηδευματίας να είναι βιβλιοπώλης και μεταφραστής (μικτή δραστηριότητα) — ή μπορεί να είναι ιδιοκτήτης φροντιστηρίου και υποτιτλιστής (παροχή υπηρεσιών μη αποκλειστικώς ελεύθερου επαγγελματία).
β. Ο επιτηδευματίας τής προηγούμενης παραγράφου εκδίδει για την παροχή των υπηρεσιών του Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) προς ιδιώτες και Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ) όταν ο πελάτης είναι επιτηδευματίας ή άλλο πρόσωπο του Άρθρου 2 § 3-4 ΚΒΣ (δηλ. το Δημόσιο, ημεδαπό ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή επιτροπή ή ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλοδαπό νομικό πρόσωπο που δεν έχει εγκατάσταση στην Ελλάδα και αποκτά κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου στην ημεδαπή, ξένη αποστολή, διεθνής οργανισμός, ή τέλος αγρότης ή αγροτική εκμετάλλευση των Άρθρων 41-42 του Ν.2859/2000), καθώς και οποιοδήποτε παρέχει υπηρεσίες εκτός χώρας. Το ΤΠΥ έχει κωδικό στοιχείου 162 στο Taxis (εμφαίνεται όταν κάνετε τη σχετική θεώρηση στοιχείου στο Τμήμα ΚΒΣ τής ΔΟΥ σας), και προβλέπεται από το Άρθρο 12 ΚΒΣ.
γ. Ειδικά για συναλλαγές ύψους μέχρι πενήντα ευρώ (50€), και υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο γίνεται αποδεκτό από τον επιτηδευματία λήπτη τής υπηρεσίας, μπορεί στη θέση τού ΤΠΥ να εκδοθεί ΑΠΥ (Άρθρο 12 § 16 ΚΒΣ).
δ. Στις ΑΠΥ που εκδίδει ένας επιτηδευματίας όταν παρέχει υπηρεσίες οι οποίες συνιστούν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα δεν γίνεται παρακράτηση φόρου, επειδή ή ο λήπτης των υπηρεσιών θα είναι ιδιώτης ή το καθαρό ποσό θα είναι μέχρι 50€ (άρα κάτω από το όριο των 300€ για την παρακράτηση).
ε. Στα ΤΠΥ που εκδίδει ένας επιτηδευματίας όταν παρέχει υπηρεσίες οι οποίες συνιστούν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%, όταν το καθαρό ποσό (χωρίς τον ΦΠΑ) της συναλλαγής υπερβαίνει τα τριακόσια ευρώ (300€). Η υποχρέωση για τη διενέργεια της παρακράτησης και την απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου βαρύνει τον λήπτη των υπηρεσιών, ωστόσο καθότι το δελτίο εκδίδεται από τον ελεύθερο επαγγελματία, εκείνος οφείλει να φροντίσει αυτή να αναγραφεί με τον δέοντα τρόπο. Το αναφερόμενο ποσοστό (20%) είναι το ελάχιστο που αναφέρει ο Νόμος, και ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ζητήσει να παρακρατηθεί φόρος με μεγαλύτερο συντελεστή (Άρθρο 58 § 2 του Ν.2238/1994). Παρακράτηση φόρου δεν γίνεται όταν ο λήπτης των υπηρεσιών ελεύθερου επαγγελματία δεν έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (1068379/1 0383/Β0012/24.6.1996), καθώς και για καθαρό ποσό συναλλαγής μέχρι 300€.
στ. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών δεν εκδίδουν σε καμία περίπτωση ΤΠΥ, ακόμη και όταν παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς επιτηδευματίες κλπ. Τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι λ.χ. οι δικηγορικές εταιρείες τού Άρθρου 45 του Π.Δ.518/1989 και οι επιτηδευματίες που τηρούν πρόσθετα βιβλία τού Άρθρου 10 ΚΒΣ. Οι ΑΠΥ που εκδίδονται από τους εν λόγω επιτηδευματίες όταν ο λήπτης των υπηρεσιών είναι επιτηδευματίας επέχουν θέση τιμολογίου, περιλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και είναι δυνατή η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου για αυτές. Ωστόσο, επειδή μας ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο οι σχετικές με τη μετάφραση δραστηριότητες —κι αυτές δεν άπτονται τέτοιων περιπτώσεων, δηλ. με πρόσθετα βιβλία κλπ—, δεν θα επεκταθούμε αναλυτικά. Άλλωστε η κατ' αποκλειστικότητα έκδοση ΑΠΥ προς όλους ανεξαιρέτως τους λήπτες των υπηρεσιών χαρακτηρίζει και τον ελεύθερο επαγγελματία που επιχειρεί ατομικά (βλ. § 4 ανωτέρω) και οι μεταξύ των δύο περιπώσεων διαφορές εντοπίζονται σε θέματα όπως η θεώρηση κ.ά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ Ή ΑΠΛΗ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ)
α. Όταν η παροχή υπηρεσίας που συνιστά ελεύθερο επάγγελμα γίνεται από προσωπική εταιρεία (ΟΕ ή ΕΕ), τότε το δελτίο που εκδίδεται για την εν λόγω παροχή είναι το Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ) όταν ο πελάτης είναι επιτηδευματίας ή άλλο πρόσωπο του Άρθρου 2 § 3-4 ΚΒΣ (βλ. § 5.β ανωτέρω), και η Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) όταν ο πελάτης είναι ιδιώτης. Ειδικά για συναλλαγές ύψους μέχρι πενήντα ευρώ (50€), και υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο γίνεται αποδεκτό από τον επιτηδευματία λήπτη τής υπηρεσίας, μπορεί στη θέση τού ΤΠΥ να εκδοθεί ΑΠΥ (Άρθρο 12 § 16 ΚΒΣ).
β. Όταν καταβάλλονται αμοιβές σε προσωπική εταιρεία (ΟΕ ή ΕΕ) της οποίας αντικείμενο εργασιών αποτελεί η άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος διά των μελών της, πρέπει να παρακρατείται φόρος 20% για συναλλαγές άνω των 300€ (ΣτΕ 2662/1970 και ΠΟΛ.321/1970), οπότε βλ. § 5.ε ανωτέρω για αναλογική εφαρμογή. Αντίθετα, όταν καταβάλλονται αμοιβές σε ΟΕ ή ΕΕ που παρέχει υπηρεσίες οι οποίες ανάγονται σε ελεύθερο επάγγελμα μέσω προσώπων που δεν είναι εταίροι της, τότε δεν γίνεται παρακράτηση φόρου στα σχετικά δελτία παροχής υπηρεσιών. Για παράδειγμα, έστω μεταφραστική ομόρρυθμη εταιρεία με δύο εταίρους μεταφραστές: Όταν η ΟΕ αυτή παρέχει υπηρεσίες μετάφρασης μέσω των εταίρων της τότε διενεργείται παρακράτηση φόρου (ενν. για συναλλαγές άνω των 300€), ενώ όταν παρέχει υπηρεσίες μετάφρασης μέσω π.χ. εξωτερικών συνεργατών (στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφραστών, οι οποίοι εκδίδουν τα σχετικά παραστατικά) τότε δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου (ενν. δεν παρακρατείται φόρος στο συγκεκριμένο ΤΠΥ τής ΟΕ — διότι στα δελτία παροχής υπηρεσιών των μεταφραστών προς την ΟΕ θα γίνει κανονικά παρακράτηση φόρου). Έστω επίσης ετερόρρυθμη εταιρεία υποτιτλισμού με ομόρρυθμο εταίρο υποτιτλιστή και χρηματοδότη (ετερόρρυθμο εταίρο) τη σύζυγό του: Όταν η ΕΕ αυτή παρέχει υπηρεσίες υποτιτλισμού μέσω του υποτιτλιστή εταίρου της τότε διενεργείται παρακράτηση φόρου (ενν. για συναλλαγές άνω των 300€), ενώ όταν παρέχει υπηρεσίες υποτιτλισμού μέσω π.χ. έμμισθων υπαλλήλων (στη συγκεκριμένη περίπτωση υποτιτλιστών, οι οποίοι θα πρέπει όντως να απασχολούνται πραγματικά στην εν λόγω ΕΕ με εξαρτημένη σχέση εργασίας) τότε δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου. Τέλος, έστω ομόρρυθμη εταιρεία που διατηρεί γραφείο διερμηνείας και της οποίας κανένας εταίρος δεν είναι διερμηνέας, οπότε χρησιμοποιεί τρίτα πρόσωπα για την παροχή των υπηρεσιών της: Κι εδώ, εφόσον τεκμαίρονται τα πραγματικά περιστατικά και μπορούν να επιβεβαιωθούν από τις ελεγκτικές αρχές, το εισόδημα της εν λόγω ΟΕ που προκύπτει από αυτές τις υπηρεσίες δεν θεωρείται Ζ' πηγής (δηλ. από ελευθέριο επάγγελμα), κι επομένως δεν γίνεται παρακράτηση φόρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ή ΑΝΩΝΥΜΗ)
α. Όταν η παροχή υπηρεσίας που συνιστά ελεύθερο επάγγελμα γίνεται από κεφαλαιουχική εταιρεία (ΕΠΕ ή ΑΕ), τότε το δελτίο που εκδίδεται για την εν λόγω παροχή είναι το Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (ΤΠΥ) όταν ο πελάτης είναι επιτηδευματίας ή άλλο πρόσωπο του Άρθρου 2 § 3-4 ΚΒΣ (βλ. § 5.β ανωτέρω), και η Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) όταν ο πελάτης είναι ιδιώτης. Ειδικά για συναλλαγές ύψους μέχρι πενήντα ευρώ (50€), και υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο γίνεται αποδεκτό από τον επιτηδευματία λήπτη τής υπηρεσίας, μπορεί στη θέση τού ΤΠΥ να εκδοθεί ΑΠΥ (Άρθρο 12 § 16 ΚΒΣ).
β. Επειδή με βάση το τυπικό σύστημα είναι έμποροι και η ΑΕ (Άρθρο 1 του Ν.2190/1920) και η ΕΠΕ (Άρθρο 3 § 1 του Ν.3190/1955), τότε ακόμη και όταν παρέχουν υπηρεσίες κατηγορίας ελεύθερου επαγγελματία το εισόδημά τους σε κάθε περίπτωση θεωρείται Δ' πηγής (δηλ. από εμπορικές επιχειρήσεις), και επομένως δεν γίνεται παρακράτηση φόρου στα εκδιδόμενα από αυτές δελτία παροχής υπηρεσιών (Γνωμ. ΝΣΚ 251/1986 και Ν 901 ΠΟΛ.240/1986).
γ. Επειδή οι ΑΕ και ΕΠΕ υποχρεούνται από τον Νόμο να τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας τού ΚΒΣ, έχουν υποχρέωση στα δελτία παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν να αναγράφουν «Επί πιστώσει» όποτε παρέχουν τις υπηρεσίες τους με πίστωση. Η ίδια υποχρέωση αφορά και όλους αυτούς που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, ασχέτως εταιρικής υπόστασης.

8. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ή ΠΡΩΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
α. Εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει συνταξιοδοτηθεί ή έχει διακόψει την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος τότε, για τις υπηρεσίες που είχε παράσχει ενόσω ήταν ακόμη ελεύθερος επαγγελματίας και για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί σχετικό παραστατικό, εκδίδεται Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης τού Άρθρου 15 ΚΒΣ όταν ο λήπτης των υπηρεσιών είναι επιτηδευματίας, το Δημόσιο ή εν γένει πρόσωπο του Άρθρου 2 § 3 του ΚΒΣ (Ερμ.Εγκ.3/1992 §15.9· βλ. 1100203/845/0015/22.11.2006), και δεν εκδίδεται φορολογικό στοιχείο (αλλά οποιοδήποτε παραστατικό απόδειξης της συναλλαγής, όπως π.χ. απόδειξη είσπραξης) όταν ο λήπτης των υπηρεσιών είναι ιδιώτης (1099784/739/0015/22.3.2006). Τονίζεται ότι αυτό αφορά αποκλειστικά υπηρεσίες που είχαν παρασχεθεί προτού ο ελεύθερος επαγγελματίας συνταξιοδοτηθεί ή κάνει διακοπή εργασιών. Τέλος σημειώνεται ότι η διακοπή από επιτηδευματία εργασίας που αποτελεί ελευθέριο επάγγελμα δεν εμπίπτει στη συγκεκριμένη περίπτωση εάν αυτός συνεχίζει να παραμένει επιτηδευματίας από άλλη αιτία.
β. Όταν πρόκειται για καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων βάσει του Ν.2121/1993 για έργο το οποίο είχε παραχθεί ενόσω ο δικαιούχος ήταν ακόμη ελεύθερος επαγγελματίας, και τώρα ή έχει συνταξιοδοτηθεί ή έχει κάνει διακοπή εργασιών, τότε ο υπόχρεος για την καταβολή αυτών των πνευματικών δικαιωμάτων οφείλει να εκδώσει Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης τού Άρθρου 15 ΚΒΣ (1059946/470/0015/9.8.2006).
γ. Επισημαίνεται ότι στην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης τού Άρθρου 15 ΚΒΣ γίνεται πάντα παρακράτηση φόρου 20%, ανεξαρτήτως του ύψους τού καθαρού ποσού.

Πότε εκδίδεται το δελτίο παροχής υπηρεσιών;

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 01/01/2011
α. Από 1/1/2011 ο χρόνος έκδοσης των δελτίων παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ και ΤΠΥ) είναι κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της παροχής, εκτός των περιπτώσεων όπου ο λήπτης των υπηρεσιών είναι το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ (ΠΟΛ.1091/2010). Πλέον ο ελεύθερος επαγγελματίας υποχρεούται να εκδώσει το προσήκον δελτίο παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως εάν έχει εισπράξει ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή (πρόβλεψη η οποία ήδη ίσχυε για όλους τους υπόλοιπους επιτηδευματίες).
β. Για δελτίο παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ο χρόνος έκδοσης είναι όταν διενεργείται η επαγγελματική είσπραξη, χωρίς περιορισμούς αναφορικά με τη διαχειριστική χρήση.
γ. Όταν η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, τότε το δελτίο παροχής υπηρεσιών εκδίδεται κατά τον χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και για τη συγκεκριμένη υπηρεσία που παρασχέθηκε. Ωστόσο αυτή η πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να αποσυνδέσει την τιμολόγηση από τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τις παρασχεθείσες υπηρεσίες (δηλ. να γίνεται σαλαμοποίηση του καθαρού ποσού προκειμένου να αποφεύγεται φερειπείν η παρακράτηση φόρου).
δ. Είναι δυνατή η έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσίας σε χρόνο προγενέστερο της ολοκλήρωσής της, εντός της ίδιας πάντα διαχειριστικής περιόδου, όταν η παρεχόμενη υπηρεσία είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη.
ε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως (πλην Δημοσίου και ΝΠΔΔ), το δελτίο παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία παρασχέθηκε η υπηρεσία.

Πώς συμπληρώνω σωστά ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών;

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ & ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
α. Τα έντυπα παροχής υπηρεσιών τα οποία διατίθενται στο εμπόριο κυκλοφορούν σε λίγο-πολύ τυποποιημένες μορφές· συνήθως οι κωδικοί που έχει δώσει στα προϊόντα της η Τυποτράστ (για χειρογραφική έκδοση) λειτουργούν και ως κώδικας επικοινωνίας για να συνεννοούμαστε μέσα στην αγορά, ακόμη και αν τελικά τα έντυπα που θα προμηθευτούμε είναι άλλου κατασκευαστή. Για λόγους πρωτίστως πρακτικούς, λοιπόν, σε αυτούς τους κωδικούς θα αναφερόμαστε κι εμείς, παρόλο που η αναφορά αυτή γίνεται εντελώς ενδεικτικά και δεν αποτελεί σύσταση συγκεκριμένης αγοράς.
β. Χειρογραφική ή μηχανογραφική έκδοση; Οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες τείνουν να προσπερνούν το συγκεκριμένο δίλημμα σαν να μην υφίσταται καν (προχωρώντας με βάση την προφανή απάντηση: χειρογραφική), και κάθονται να προβληματιστούν μόνον σε περιπτώσεις σύστασης εταιρικής οντότητας ή όταν το επιτήδευμά τους συνδυάζει και πώληση αγαθών. Το βασικότερο συν τής μηχανογραφικής έκδοσης είναι πως δεν απαιτείται να επισκέπτεται ο ελεύθερος επαγγελματίας τη ΔΟΥ προκειμένου να προβαίνει σε θεώρηση νέων μπλοκ, ενώ το κύριο μείον είναι το κόστος (υπολογίστε περί τα 600€ για απόκτηση του ΕΑΦΔΣΣ — η εκτύπωση μπορεί να γίνει από προγράμματα που ήδη διαθέτει ο ελεύθερος επαγγελματίας, όπως από Word, Excel, Acrobat, Open Office).
γ. Διπλότυπο ή τριπλότυπο έντυπο; Τα διπλότυπα έντυπα έχουν χαμηλότερο κόστος, ενώ από την άλλη τα τριπλότυπα επιτρέπουν ευκολότερη αναζήτηση σε παλιότερες ημερομηνίες ή άλλες χρήσεις, καθότι αρχειοθετείτε τα ροζ φύλλα σε κλασέρ και δεν χρειάζεται να παλεύετε με στοίβες από στελέχη. Τα τριπλότυπα είναι βολικά και για να κάνει την αναγκαία ενημέρωση των βιβλίων σας ο λογιστής σας (του αφήνετε τα ροζ κινητά φύλλα, ενώ εσείς κρατάτε το μπλοκάκι για να μπορείτε να συνεχίσετε να εκδίδετε παραστατικά).
δ. Έντυπο με καρμπόν ή αυτογραφικό; Παρότι έχει πλέον φτάσει να θεωρείται αυτονόητη η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα (δηλ. αυτογραφικό), μην ξεχνάτε ότι τα έντυπα με καρμπόν είναι περίπου 40% φθηνότερα. Επίσης ο τυπικός ελεύθερος επαγγελματίας που μας απασχολεί εδώ, κατά κανόνα δεν τρέχει σε εξωτερικούς χώρους για να φοβάται μην χάσει το καρμπόν του — αλλά συμπληρώνει και κόβει το δελτίο παροχής σε περιβάλλον γραφείου.
ε1. Οι κωδικοί των εντύπων ΑΠΥ (Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών) είναι οι 36, 36Α, 37, 38, 39, 235Α, 236, 236Α, 236Γ, 237, 237Α, 237Β, 237Γ, 238, 239, 240, 241, 264Α, 266Α, 352Β, 352Γ. Οι διψήφιοι κωδικοί αντιστοιχούν σε έντυπα που χρειάζονται καρμπόν, ενώ οι τριψήφιοι σε αυτογραφικά. Επίσης κατά κανόνα όταν το διπλότυπο έντυπο έχει κωδικό Ν, τότε το τριπλότυπο έχει κωδικό Ν+1. Αρχικά προσπερνάμε τα έντυπα ειδικής χρήσης (36Α, 236Α & 236Γ για υπηρεσίες που απαλλάσσονται ΦΠΑ —π.χ. ορισμένες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας—, 235Α για ξενοδοχεία, 237Α-Β-Γ για δικηγόρους, 264Α για επιτηδευματίες που παραδίδουν και υλικά μαζί με την παροχή τής υπηρεσίας τους —π.χ. κάποιος που παραδίδει και εγκαθιστά φωτοβολταϊκά— και 352Β-Γ για ελαιοτριβεία), οπότε μένουμε στα έντυπα που αφορούν καθαρά ΑΠΥ για τις συνήθεις υπηρεσίες ενός μεταφραστή και των ομοίων του: 36, 37, 38, 39, 236, 237, 238, 239, 240, 241.
ε2. Τα προαναφερθέντα έντυπα ΑΠΥ χωρίζονται σε δύο μεγέθη: 10Χ19 (περίπου το 1/3 τού Α4) και 19Χ20 (περίπου τα 2/3 τού Α4). Για την ακρίβεια, όλα πλην των κωδικών 238 & 239 είναι μικρού μεγέθους (10Χ19). Το 236 είναι η αυτογραφική έκδοση του 36, και τα υπόλοιπα ζευγάρια είναι: 237 <- 37, 240 <- 38, 241 <- 39. Τα ζεύγη διπλότυπο/τριπλότυπο (με ίδιο ακριβώς περιεχόμενο) είναι: 36/37, 38/39, 236/237, 238/239, 240/241 (οι άρτιοι κωδικοί διπλότυπα, οι περιττοί τριπλότυπα).
ε3. Η διαδικασία επιλογής γίνεται πανεύκολη μόλις κάποιος δει ένα μικρού μεγέθους έντυπο ΑΠΥ: Πρώτον και κύριον, τα έντυπα στο 10Χ19 αναγράφουν επάνω «Έλαβα από» ή «Έλαβε ο» — οπότε τώρα πλέον με τη νέα ρύθμιση περί χρόνου έκδοσης, που έχει πια γίνει επιτακτική η αναγραφή «Επί πιστώσει» για να είναι καλυμμένος ο ελεύθερος επαγγελματίας που δεν εξοφλείται με την έκδοση της ΑΠΥ, είναι κατ' ουσίαν άχρηστα. Ένα άλλο πρόβλημα στο μέγεθος 10Χ19 είναι ότι είναι τόσο μικρό που δεν επιτρέπει επαρκή ανάλυση ή σαφή αναγραφή τού παρακρατηθέντος φόρου. Επομένως μονόδρομος είναι το μέγεθος 19Χ20 και τα έντυπα 238 (διπλότυπο) ή 239 (τριπλότυπο), τα οποία έχουν και πρόβλεψη για αναγραφή τού τρόπου πληρωμής, και άνετο χώρο για ανάλυση των παρασχεθεισών υπηρεσιών, και πρόβλεψη για αναγραφή πραγμάτων πέραν του ΦΠΑ (π.χ. παρακράτηση φόρου, παρεχόμενη έκπτωση, τυχόν κρατήσεις). Εάν δε στο χαρτοπωλείο δείτε τα συγκεκριμένα έντυπα να αναφέρονται «για συνεργεία», αγνοήστε το — είναι μια χαρά για όλους τους επιτηδευματίες.
στ. Οι κωδικοί των εντύπων ΤΠΥ (Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών) είναι οι 85, 266Α, 266Β, 283, 285, 286. Αρχικά προσπερνάμε τα έντυπα ειδικής χρήσης (266Α-Β για επιτηδευματίες που παραδίδουν και υλικά μαζί με την παροχή τής υπηρεσίας τους), και μένουμε στα έντυπα που αφορούν καθαρά ΤΠΥ για τις συνήθεις υπηρεσίες μιας μεταφραστικής εταιρείας: 85, 283, 285, 286. Το 283 είναι ένα σπανιότατο αυτογραφικό τριπλότυπο μεγέθους Α4 (21Χ29), και δεν μας αφορά. Το 285 είναι η αυτογραφική έκδοση του 85, το δε 286 είναι το τριπλότυπο του 285. Σε διάταξη και περιεχόμενο τα ΤΠΥ 285 & 286 είναι ακριβώς αντίστοιχα με τις ΑΠΥ 238 & 239 για τις οποίες μιλήσαμε πιο πάνω, με μοναδική διαφορά ότι τα μεν αναγράφουν «Τιμολόγιο» εκεί όπου οι δε αναγράφουν «Απόδειξη».

ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ;
Όταν το δελτίο παροχής υπηρεσιών έχει εκδοθεί μηχανογραφικά, τότε σε περίπτωση σφάλματος κατά τη συμπλήρωσή του εκδίδεται αμέσως το αντίστοιχο ειδικό ακυρωτικό στοιχείο (εννοείται ότι το εσφαλμένο δελτίο δεν χρησιμοποιείται), και κατόπιν εκδίδεται το ορθό στοιχείο. Σε χειρογραφική έκδοση όταν υπάρξει λάθος αναγραφή δεδομένων επί οποιουδήποτε φορολογικού στοιχείου, τότε γίνεται εμφανής διαγράμμιση των λανθασμένων στοιχείων και αναγραφή των σωστών (με την προϋπόθεση ότι η διόρθωση αυτή γίνεται σε όλα τα αντίτυπα του στοιχείου)· «εμφανής διαγράμμιση» σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μπλάνκο ή μαρκαδόρο ούτε μουντζουρώνουμε το σημείο με το λάθος σε βαθμό που να μην φαίνεται τίποτα — απλώς τραβούμε μια γραμμή από πάνω απ' τα εσφαλμένα δεδομένα (έτσι: 236,44€), και γράφουμε δίπλα τα σωστά. Τα ανωτέρω προκύπτουν από τα Άρθρα 12 § 13, 18 § 1 και 23 § 2.ε ΚΒΣ καθώς και από την Ερμ.Εγκ. 3/1992 του ΚΒΣ (παρ. 23.2.5.).

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΒΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ;
α. Βεβαίως — αλλά όχι με την ίδια ευκολία που κόβεται ένα πιστωτικό τιμολόγιο πώλησης, διότι υφίστανται περιορισμοί. Συγκεκριμένα, ο ΚΒΣ προβλέπει ότι το δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ ή ΤΠΥ) εκδίδεται (βλ. § 10 ανωτέρω) μόνον κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας ή (όταν η παροχή υπηρεσίας διαρκεί) κατά τον χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής για συγκεκριμένη υπηρεσία που ήδη παρασχέθηκε ή (όταν η παρεχόμενη υπηρεσία είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη) σε χρόνο προγενέστερο της ολοκλήρωσής της — αλλά σε όλες τις περιπτώσεις (πλην Δημοσίου και ΝΠΔΔ· βλ. § 10.β ανωτέρω) εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία παρασχέθηκε η εν λόγω υπηρεσία. Επομένως πιστωτικό δελτίο παροχής υπηρεσιών μπορεί να εκδοθεί μόνον όταν το λανθασμένο δεδομένο που αναγράφτηκε στο εκδοθέν στοιχείο αφορά τον τρόπο χρέωσης (και αυτό να τεκμαίρεται από τα πραγματικά περιστατικά — π.χ. η εντολή ανέφερε 0,11€/λέξη και ο μεταφραστής χρέωσε από παραδρομή 0,12€/λέξη ή παρέδωσε 8000 λέξεις και χρέωσε 9000), και επ' ουδενί λόγω υπαναχώρησης του πελάτη από την αρχική συμφωνία ή άλλης διαφοράς του με τον ελεύθερο επαγγελματία (βλ. ωστόσο και ΠΟΛ.1022/2004, 1091339/735/23.3.2007, 1034883/226/0015/9.10.2007 και 1031727/151/0015/17.6.2009).
β. Παράδειγμα: Μεταφραστής παραδίδει μια μεγάλη μετάφραση και κόβει την αντίστοιχη ΑΠΥ καθαρής αξίας 2400€· ο ΦΠΑ είναι 552€, η παρακράτηση 480€ και το τελικό πληρωτέο ανέρχεται σε 2472€. Είναι υποχρεωμένος να έχει εκδώσει την ΑΠΥ αυτήν με την παράδοση (πράγμα το οποίο και πράττει), δηλώνει και αποδίδει κανονικά τον ΦΠΑ των 552€, αλλά ο πελάτης εξαφανίζεται χωρίς να του δώσει ούτε σέντσι — και δεν του αποστέλλει ούτε καν τη βεβαίωση για το ποσό τού φόρου που παρακρατήθηκε. Πέρα λοιπόν από τον ΦΠΑ που τον πλήρωσε κερατιάτικα, ο μεταφραστής αυτός έχει και το πρόβλημα πως εμφανίζει εισόδημα για το οποίο θα φορολογηθεί αλλά δεν το έχει εισπράξει, και ενδέχεται ακόμη (είναι πολύ πιθανό) να μην γίνει αποδεκτή η δήλωσή του ως προς το μέρος τού παρακρατηθέντος φόρου χωρίς τη βεβαίωση του άλλου επιτηδευματία. Οπότε σκέφτεται να κόψει πιστωτικό τιμολόγιο για το εν λόγω ποσό — υποθέτει πως έτσι καθαρίζει διότι αφενός μεν θα πιστωθεί τον ΦΠΑ, αφετέρου δε δεν θα μετρήσει η αξία των υπηρεσιών αυτών στο εισόδημά του. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να εκδώσει στην περίπτωση αυτή πιστωτικό στοιχείο, διότι την υπηρεσία στην πραγματικότητα την παρέσχε.

ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ ΜΟΥ;
α. Συχνά ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν γνωρίζει εάν τα στοιχεία τα οποία του εμφανίζει κάποιος που αγοράζει τις υπηρεσίες του είναι πραγματικά ή εικονικά. Αυτό είναι ακόμη δυσκολότερο όταν ο λήπτης των υπηρεσιών είναι στο εξωτερικό — πράγμα σύνηθες για τους μεταφραστές. Ωστόσο κάθε επιτηδευματίας οφείλει να γνωρίζει ότι (Άρθρο 18 § 9 ΚΒΣ και ΠΟΛ.1206/1996) το βάρος της απόδειξης της συναλλαγής το φέρουν και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι, δηλαδή τόσο ο εκδότης όσο και ο λήπτης τού φορολογικού στοιχείου. Για τον λόγο αυτόν παρέχεται η δυνατότητα στους συμβαλλομένους να επιβεβαιώνουν εκατέρωθεν τα αναγκαία στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ κλπ) από τη δήλωση έναρξης εργασιών (προκειμένου για ημεδαπό) ή άλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία, επιφυλασσομένων των διατάξεων περί απορρήτου.
β. Διευκρινίζεται ότι στο Άρθρο 18 ΚΒΣ γίνεται ενδεικτική αναφορά ορισμένων στοιχείων που δικαιούται να επιβεβαιώνει άμεσα ο συναλλασσόμενος προς διασφάλιση της νομιμότητας της συναλλαγής. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. ενδοκοινοτικών συναλλαγών) είναι δυνατή η συνδρομή των φορολογικών υπηρεσιών (ΔΟΥ, Δ/νση ΦΠΑ) για την επαλήθευση του αριθμού μητρώου ΦΠΑ (ΑΦΜ/ΦΠΑ) του αντισυμβαλλομένου. Συγχρόνως, οι αντισυμβαλλόμενοι υποχρεούνται να παρέχουν εκατέρωθεν τα ζητούμενα στοιχεία, ούτως ώστε να διασφαλίζεται και να αποδεικνύεται η νόμιμη (πραγματική) άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι διατάξεις αυτές στοχεύουν στη διασφάλιση των συναλλαγών και τον περιορισμό της έκδοσης πλαστών ή εικονικών στοιχείων κυρίως ως προς το πρόσωπο των αντισυμβαλλομένων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 85 του Ν.2238/1994, κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής (π.χ. φορολογικές δηλώσεις, δήλωση έναρξης, μεταβολής ή διακοπής εργασιών κλπ) είναι απόρρητο και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή του σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον φορολογούμενο τον οποίον αυτό αφορά. Εντούτοις κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται μεταξύ άλλων η γνωστοποίηση του ΑΦΜ, του αντικειμένου των εργασιών και της επαγγελματικής διεύθυνσης (έδρας) επιτηδευματιών, προς άλλον αιτούντα επιτηδευματία, χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
γ. Παράδειγμα: Υποτιτλιστής εκδίδει ΑΠΥ με βάση στοιχεία που του παρέσχε η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία. Η εν λόγω οντότητα όμως είναι ανύπαρκτη και συστηματικά δέχεται εικονικά δελτία παροχής υπηρεσιών, για τα οποία όμως δεν αποδίδει τον αναφερόμενο ως παρακρατηθένα φόρο. Η φορολογική ελεγκτική υπηρεσία εστιάζει, με βάση την 1113156/19/0015/21.11.2007 και τις πάγιες προτεραιότητες της Διοίκησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, σε όσους εμφανίζονται να είχαν συναλλαγές με την εν λόγω εταιρεία, και συνεπακόλουθα διενεργεί έλεγχο στον υπόψη υποτιτλιστή. Επειδή αποδεικνύεται εικονικότητα ως προς το πρόσωπο του αντισυμβαλλομένου, ο υποτιτλιστής μας έχει πρόβλημα (δηλ. αντιμετωπίζεται ως εκδότης εικονικού στοιχείου) διότι δεν άσκησε τη δέουσα, και από τον Νόμο επιβαλλόμενη, επιμέλεια για τον έλεγχο της ταυτότητας του λήπτη τού φορολογικού στοιχείου που εξέδωσε.
ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ;
α. Επειδή στην παράγραφο ανωτέρω, το υπόδειγμα συμπλήρωσης είναι σε έντυπο 238/239 μεγάλης διάστασης (19Χ20), μου ζητήθηκε να δώσω και αντίστοιχο υπόδειγμα σε έντυπο μικρής διάστασης (10Χ19). Εδώ λοιπόν βλέπετε πώς συμπληρώνουμε το έντυπο 240/241 (που έχει πρόβλεψη για πίνακα περιγραφής & ΦΠΑ):


β. Μπορείτε να κάνετε την αντιπαραβολή ανάμεσα στα δύο υποδείγματα, για να δείτε τις ομοιότητές τους. Ωστόσο επειδή οι μικρών διαστάσεων ΑΠΥ δεν έχουν πρόβλεψη για επί πιστώσει πληρωμή, αυτό που θα κάνετε είναι πρώτον να διαγράψετε το προεκτυπωμένο ΕΛΑΒΕ ή ΕΛΑΒΑ και να προσθέστε τη λέξη ΕΚΔΟΤΗΣ, και δεύτερον να προμηθευτείτε μια σφραγίδα έτοιμων τίτλων όπως π.χ. η Trodat Printy 4822 και να πατήσετε ευδιάκριτα ένα-δυο ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ πάνω στην απόδειξη.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΟΨΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ;
α. Κατ' αρχάς να διευκρινίσουμε ότι εδώ δεν ασχολούμαστε με το να μην κοπεί (συμπληρωθεί) σωστά το δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά με το να μην εκδοθεί το προσήκον (κατά ΚΒΣ) στοιχείο για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες — όπως είναι λ.χ. το να εκδώσουμε ΤΠΥ εκεί που έπρεπε να εκδώσουμε ΑΠΥ ή το αντίστροφο. Στην κατηγορία έκδοσης μη προσήκοντος στοιχείου περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1058/1998, και η έκδοση Τιμολογίου Πώλησης αντί για ΤΠΥ κλπ. (Εάν εκδόθηκε μεν το ορθό στοιχείο αλλά δεν συμπληρώθηκε σωστά, τότε βλ. § 15 ανωτέρω για το πώς γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις. Εάν εκδόθηκε μεν το ορθό στοιχείο αλλά από παραδρομή δεν περάστηκε κάποια έκπτωση ή τιμολογήθηκε μεγαλύτερο ποσό, τότε βλ. § 16 ανωτέρω για το πότε και πώς εκδίδεται πιστωτικό στοιχείο.) Επειδή δε το παρόν σημείωμα αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν αμιγώς υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα συναφείς με τη μετάφραση, δεν θα ασχοληθούμε με περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και διακίνηση αγαθών ή με δραστηριότητες για τις οποίες ο ΚΒΣ προβλέπει την τήρηση πρόσθετων βιβλίων (ωστόσο αν υπάρξει σχετική ζήτηση θα το καλύψουμε κι αυτό).
β. Τι ισχύει για τον εκδότη μη προσήκοντος κατά ΚΒΣ στοιχείου: Η έκδοση μη προσήκοντος στοιχείου αποτελεί παράβαση του ΚΒΣ για την οποία, κατ' εξαίρεση, δεν επιβάλλεται πρόστιμο (Άρθρο 5 § 5.γ ΚΒΣ), εφόσον το εκδοθέν στοιχείο περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δεδομένα του προβλεπόμενου από τον ΚΒΣ στοιχείου για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, έχει εκδοθεί στον οριζόμενο γι’ αυτό χρόνο, φέρει θεώρηση στην περίπτωση που απαιτείται, και τέλος αφορά συγκεκριμένη συναλλαγή (δεν παίρνει δηλαδή φόρα ο επιτηδευματίας και κόβει τα μη προσήκοντα στοιχεία κατά εκατοντάδες).
γ. Τι ισχύει για τον λήπτη μη προσήκοντος κατά ΚΒΣ στοιχείου: Δεν προβλέπεται από τις διατάξεις τού ΚΒΣ υποχρέωση του λήπτη να προβεί σε συγκεκριμένη ενέργεια όταν λάβει ακριβές στοιχείο το οποίο απεικονίζει την πραγματοποιηθείσα επαγγελματική συναλλαγή, αλλά αυτό δεν ήταν το προσήκον (π.χ. ΤΠΥ αντί ΑΠΥ, τιμολόγιο πώλησης αντί ΤΠΥ κλπ). Επίσης, δεν προβλέπονται κυρώσεις σε βάρος των επιτηδευματιών που έλαβαν ακριβή φορολογικά στοιχεία στα οποία απεικονίζεται η επαγγελματική συναλλαγή, έστω κι αν αυτά δεν ήταν τα προσήκοντα κατά τις διατάξεις τού ΚΒΣ, με την προϋπόθεση όμως ότι καταχωρήθηκαν κανονικά στα τηρούμενα από αυτούς βιβλία.
δ. Άλλες περιπτώσεις παραβάσεων του ΚΒΣ για τις οποίες δεν επιβάλλεται πρόστιμο είναι, ενδεικτικά: (α) η έκδοση φορολογικού στοιχείου χωρίς την τήρηση ενιαίας αρίθμησης ή με επανάληψη αυτής, (β) η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, αντί θεωρημένων, εφόσον στις άνω περιπτώσεις έχουν εκδοθεί από παραδρομή και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο, (γ) η μη φύλαξη από τον κατά περίπτωση υπόχρεο των επιπλέον προαιρετικώς εκδοθέντων αντιτύπων τού στοιχείου, (δ) παρατυπίες ή παραλείψεις που αποτελούν τυπικές παραβάσεις που δεν καταγράφονται σε αυτές που επηρεάζουν το κύρος των βιβλίων και στοιχείων ως ανακριβών ή δεν καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς τις ελεγκτικές επαληθεύσεις, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη, εκτός εάν προηγουμένως έχει γίνει αποδεδειγμένα υπόδειξη από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο ή φορολογική αρχή για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ (Άρθρο 5 § 5 ΚΒΣ).
http://lexilogia.gr/

Με Νίμιτς συναντήθηκε η Παμμακεδονική στη Νέα Υόρκη

Να πάρει ευθέως θέση στην εντεινόμενη αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων, ζήτησαν από τον Eιδικό Διαμεσολαβητή του Ο.Η.Ε. κ.Μάθιου Νίμιτς, η ηγεσία της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του την Παρασκευή και η οποία διήρκησε 90 λεπτά.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.Νίμιτς παρακολούθησε μέσω Η/Υ βίντεο που μαρτυρούν τη σκοπιανή προπαγάνδα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. κ. Κώστα Χατζηστεφανίδη, ο Ειδικός Διαμεσολαβητής έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον αλυτρωτισμό που απορρέει από τη γειτονική χώρα και έχει συνεπάρει λαό και πολιτική ηγεσία.

Παράλληλα ο γραμματέας της Παμμακεδονικής, κ. Δημήτρης Χατζής, παρατήρησε πως ο αλυτρωτισμός και οι προκλήσεις των Σκοπίων έχουν φθάσει σε σημείο που μπορεί να χαρακτηριστούν ως απειλή της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, ενώ ζήτησε από τον κ.Νίμιτς να απευθυνθεί στο λαό των Σκοπίων και όχι στη ηγεσία, επισημαίνοντας πως ο αλυτρωτισμός θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι από τη συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό και ήπιο κλίμα. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ η συνάντησή μας είχε προγραμματισθεί για μισή ώρα διήρκησε τελικώς 90 λεπτά. Σταθήκαμε κυρίως στο θέμα της Σκοπιανής προπαγάνδας που πλέον ξεπέρασε κάθε όριο και επαναλάβαμε πως σε καμία περίπτωση ο απανταχού Ελληνισμός δεν θα δεχθεί τα περί δήθεν «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνικότητας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. κ. Κώστα Χατζηστεφανίδης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής ανέφερε πως είναι πλέον ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να ξεφύγει από την παγίδα του μακεδονισμού στην οποία η ίδια έχει αυτοπαγηθευτεί και να βοηθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να σταματήσει να φανατίζει τη νεολαία της με οράματα και ψευδαισθήσεις μιας δήθεν «Ενωμένης» Μακεδονίας.

Τέλος, η κυρία Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, επέδωσε στον κ. Νίμιτς σχετικό ψήφισμα προς των ΟΗΕ εκ μέρους του «Κοινού των Μακεδόνων» το οποίο αντιπροσωπεύει Μακεδονικούς συλλόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό το οποίο απερίφραστα τονίζει: «Δεν νομιμοποιούμε κανέναν Έλληνα πολιτικό να παραχωρήσει τα ονόματά μας “Μακεδόνας” και “Μακεδονία”, αποδεχόμενος σύνθετο ή γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης “Μακεδονία” στην οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ». Επίσης έθεσε υπόψιν του Ειδικού Διαμεσολαβητή συγκεκριμένα άρθρα και μελέτες Σκοπιανών οι οποίοι συμβουλεύουν την ηγεσία των Σκοπίων στη λήψη δημοκρατικών μέτρων σε όλους τους τομείς και το φάσμα της κοινωνίας τους.

Ολόκληρη η επιστολή του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της
Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας. Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.

Και νέο αποκαλυπτικό έγγραφο για τις φωτιές στην Ηλεία το 2007

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ;;;
Ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο σχετικά με τις καταστρεπτικές φωτιές στην Ηλεία το 200 αποκαλύπτει η «Δημοκρατία». «Ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο , με τα επτά ονόματα των μελών της οργανωτικής ομάδας, δόθηκε στον τότε υπουργό εθνικής άμυνας Β. Μεϊμαράκη και προωθήθηκε στον υφυπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Κάνοντας λόγο και για πληροφορίες της ΕΥΠ, σημειώνεται πως «πληροφοριακό σημείωμα των υπηρεσιών των Ενόπλων δυνάμεων, εδόθη στις 17 Νοεμβρίου 2007 στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεΐμαράκη».

Σύμφωνα με αυτό, «οι πυρκαγιές του θέρους 2007 σε σημαντικό αριθμό είναι έργο εξτρεμιστών Σκοπιανών, σε συνεργασία με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων». Μεταξύ αυτής της ομάδας, μάλιστα, είναι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες αλλά και άνθρωποι σε κυκλώματα ναρκωτικών.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, ο στόχος ήταν «η αποσταθεροποίηση και η αποδυνάμωση της πολιτικής της Ελλάδας και η δημιουργία πολιτικής αστάθειας εν όψει των εξελίξεων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Ανοιχτή επιστολή της Σεμίνας Διγενή στον Κάρολο Παπούλια

"Κάποτε ήμουν πραγματικά...
ηλίθια. Αθώα, ευκολόπιστη, Κάποτε πίστευα με τη μία τους ανθρώπους, μ έπειθαν τα λόγια. Τώρα θυμώνω εύκολα, γιατί μάλλον ξύπνησα, βγήκα από το λήθαργο, μαζί με όλους, ξαφνικά. Εξοργίζομαι
λοιπόν, όταν με κοροιδεύουν. Ο Κάρολος Παπούλιας, υπήρξε πολύ φίλος μου. Έχουμε κάνει μαζί από τσιπουρομαχίες και συνεντεύξεις σε βάρκα στη λίμνη Παμβώτιδα, μέχρι καταβάσεις σε γκρεμούς του Μετσόβου. Έχω απολαύσει αποκαλυπτικές εξομολογήσεις πολιτικού περιεχομένου και εντυπωσιακά περιστατικά με αρχηγούς κρατών και πιπεράτα παραλειπόμενα, που εννοείται θα κρατήσω μόνο για τον εαυτό μου. Τότε πίστευα, ότι στη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση, ο Παπούλιας θα κρατούσε αυτοδικαίως το λάβαρο..

Τόσα χρόνια μετά, αγαπητέ Κάρολε, αισθάνομαι απελπιστικά προδομένη από σας, γιατί ΤΙΠΟΤΕ απ όσα σχεδιάζατε εκεί στην ψαροταβέρνα της Αναβύσσου, ΔΕΝ πραγματοποιήσατε.

Τι να κάνω την πολυδιαφημισμένη αντιστασιακή θητεία σας στον ΕΛΑΣ. κ. Πρόεδρε, όταν επιμένετε να είστε ακόμη Πρόεδρος..

Ξεγελάσατε όλοι σας, τόσα χρόνια τους Έλληνες, με χάντρες σαν να ήταν ιθαγενείς. Εξασφαλίσατε τη σιωπή και τη συναίνεσή τους με λίγα ψίχουλα, από τον κρατικό κορβανά, ως μισθό σε διορισμένους στο δημόσιο, με ελάχιστα χρήματα ως επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν απλά και μόνο για την επιχορήγηση (για την οποία πάρθηκαν και οι απαραίτητες μίζες), με επιδόματα και παροχές που προέρχονταν από τα δάνεια που καλούνται να πληρώσουν τώρα κ.α. Υπήρχε περίπτωση διαφορετικά, να μην πάρουν με τις πέτρες, βουλευτή - υπουργό, που ενώ δεν είχε δεύτερο παντελόνι να φορέσει, πριν ο ελληνικός λαός του κάνει την τιμή να τον εκλέξει, αρκούσαν λίγα χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας, για έπαυλη δίπλα στην Ακρόπολη; Ή μήπως θα γλίτωνε ο ανεπάγγελτος, πρώην ζιγκολό, όταν θα μετατρεπόταν σε έναν από τους πλουσιότερους πολιτικούς στην Ευρώπη; Θα γινόταν ποτέ, κάποιος υπουργός, σε υπουργείο, του οποίου οι αποφάσεις θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των πεθερικών του (!) ή θα χρηματοδοτούσε γενναιόδωρα τις δραστηριότητες της μητέρας του και δε θα άνοιγε ρουθούνι; Ή θα επιτρεπόταν να γεμίζουν οι καταθετικοί λογαριασμοί των επιχειρηματιών – αφεντικών σας, μόνο και μόνο για τη ''φροντίδα'' της επανεκλογής σας;
Σε όλα τα παραπάνω και σε ακόμα περισσότερα, αν δεν ήσασταν συμμέτοχος, ήσασταν απλός παρατηρητής. Και τα δύο, εκ του αποτελέσματος, κρίνονται ως πράξεις προδοσίας. Έτσι το βλέπω πιά, Κάρολε...
Είχατε αμέτρητες ευκαιρίες, να ελαφρύνετε εαυτόν, από τις αμαρτίες του παρελθόντος (από το ''δάνειο'' του ''κωλόσπιτου'' της Εκάλης, μέχρι τη σημερινό ''τουμπεκί'' στο ξεπούλημά μας και τη νέα Κατοχή). Θα μπορούσατε να γίνετε Κάρολε, πραγματικό σύμβολο αντίστασης στα σχέδια εξόντωσης του Ελληνικού λαού, αν απλά δεν υπογράφατε τους νόμους και τα διατάγματα που σας έφερνε η ''κυβέρνηση''. Αν είσασταν μ εμάς κι όχι μ αυτούς. Αν υποβάλλατε την παραίτησή σας, εξηγώντας με διάγγελμα τους λόγους. (Εσείς οι λακωνικοί Δωριείς, γνωρίζετε τον τρόπο να είστε σαφείς...)
Τότε, μάλιστα, θα αξίζατε με χίλια, ένα νέο γύρο με τσίπουρα..

ΥΓ 1 Μαθαίνω, δεν περνάς καλά τελευταία, χτύπησαν το σπίτι σου (επανέρχομαι στον ενικό, αυτά δεν λέγονται σε πληθυντικό) στην Ασκληπιού, πάνω από 30 αναρχικοί. Τις προάλλες σε γιουχάρισαν άγρια στην παρέλαση και στα Θεοφάνεια.. Σε αποκάλεσαν προδότη. Ο κόσμος έχει θυμώσει πολύ.. Και πεινάει πολύ.. Και η αδικία δεν αντέχεται. Θάρθουν και χειρότερα, αν δεν κάνεις κάτι.
ΥΓ 2 Με θλίβει πραγματικά η εικόνα σου σήμερα... Έχω ακόμη τις φωτογραφίες μας στα Γιάννενα, σ εκείνο το γεύμα, μετά από μια συνέντευξη, που μας είχες καλέσει με το συνεργείο της ΕΡΤ, όταν σε απαθανάτιζε ο φακός, να κυνηγάς την τρίχρονη κόρη μου, για να την πείσεις να φάει. Θυμάμαι ακόμη, εκείνον τον πυροβολισμό, για ένα...κυκλάμινο.
Πού πήγε το χιούμορ σου, η επαναστατικότητά σου, αυτό το ''μέσα σε όλα'' που είχες, η εκπληκτική επαφή σου με τον κόσμο, αυτή η ..ψαγμένα κοσμοπολίτικη συμπεριφορά, που σε ξεχώριζε από τους υπόλοιπους ξελιγωμένους Πασοκάνθρωπους, από το κοπάδι με τους βλαχοδήμαρχους, που το έπαιζαν παράγοντες της Αλλαγής; Σου έλεγα τότε, ότι μου θυμίζεις στο προφίλ τον Μάρλον Μπράντο στην ''Ανταρσία'' και γέλαγες..
Ακόμη Κάρολε μου τον θυμίζεις,
αλλά στον ''Νονό''...
Σεμίνα Διγενή

Ο γιατρός της ΠΕΙΝΑΣ

Το απόγευμα η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν από νωρίς και στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της «τρύπας» του 2012.

Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Αρκετά θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά στους κρίσιμους τομείς των επικουρικών συντάξεων, του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Η τετράωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο τελείωσε στις 20:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επισήμαιναν ότι η συζήτηση κατέληξε σε ένα καταρχήν πλαίσιο συμφωνίας.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα νέα σκληρά μέτρα

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για επίτευξη συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Οριστικοποιούνται τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι Ευρωπαίοι και θα γονατίσουν τους Έλληνες πολίτες

Με τους Ευρωπαίους εταίρους να έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχίσουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και να οριστικοποιηθούν τα νέα σκληρά μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το τελεσίγραφο άλλωστε που έχει τεθεί δεν αφήνει επιπλέον περιθώρια στη χώρα, με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να πρέπει να καταλήξουν στο κατά πόσο θα αποδεχτούν επί της αρχής τους οδυνηρούς όρους μιας νέας συμφωνίας διάσωσης.

Έχοντας συμφωνήσει σε μία σειρά μέτρων και ενώ παραμένουν αρκετά ζητήματα ανοιχτά, οι συνομιλίες συνεχίζονται προκειμένου να δοθεί η οριστική απάντηση που θα οδηγήσει στη σωτηρία ή τη χρεοκοπία της χώρας.

Από νωρίς το πρωί, θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της "τρύπας" του 2012. Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε απεργιακό ρυθμό

Το ΚΚΕ, απορρίπτοντας, όπως σημειώνει, "τους εκβιασμούς και τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας", απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 18:00 στην Ομόνοια και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Σε συγκέντρωση στα Προπύλαια ενάντια στα νέα μέτρα που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα στις 18:00.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων που επικαλείται το Reuters, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας την Τρίτη.

"Σχεδιάζουμε εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)