Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Νέο τριπλό «σοκ» στις συντάξεις

Νέο τριπλό «σοκ» στις συντάξεις
Νέο «σοκ» έρχεται για τις συντάξεις καθώς οι «προσωπικές διαφορές» βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων που θα χρειαστεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τριπλή βόμβα απειλεί τις συντάξεις, με περικοπές στις λεγόμενες «προσωπικές διαφορές» για τους παλαιούς συνταξιούχους, ίσως και σε δόσεις μετά το 2018, εφαρμογή ενός νέου κόφτη μισθών που θα αναπροσαρμόζει προς τα κάτω στις περισσότερες περιπτώσεις τις αποδοχές για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων και διατήρηση «μέχρι νεωτέρας» εκτός του κόφτη ενός μέρους ή και του συνόλου των προσωπικών διαφορών που θα έχουν οι νέοι συνταξιούχοι εφόσον αποχωρήσουν ως το 2018.

Ήδη, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει μια πρώτη εμπεριστατωμένη κοστολόγηση των προσωπικών διαφορών για τις παλιές συντάξεις.
Το κόστος αυτό εκτιμάται ότι είναι κάτω των 2 δισ. ευρώ, περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ και σημαίνει ότι αυτό θα είναι και το ποσό που θα χρειαστεί να κοπεί από τις παλιές συντάξεις από τη στιγμή που η προσωπική διαφορά συντάξεων έχει ήδη συμπεριληφθεί όχι μόνο στην ατζέντα μέτρων της τρόικας, αλλά και στα πεδία των δαπανών όπου η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει περικοπές αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι τέτοια μέτρα δεν θα χρειαστούν γιατί οι στόχοι των πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές θα πιαστούν.
Η αποτίμηση όμως και μόνο της δαπάνης που βαρύνει το ασφαλιστικό με την καταβολή των επιπλέον ποσών στις συντάξεις, καταδεικνύει ότι οι προσωπικές διαφορές είναι ήδη στο πακέτο των μέτρων που θα κληθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση. 

Το σχέδιο για τις συντάξεις κρύβει τρεις βόμβες και περιλαμβάνει:
1. Επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων με τα ποσοστά αναπλήρωσης και την προσθήκη της Εθνικής Σύνταξης του νόμου Κατρουγκαλου για όλους τους συνταξιούχους των ταμείων οι οποίοι είχαν αποχωρήσει και έπαιρναν σύνταξη ως τις 12/5/2016. Με τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξης και των επιδομάτων (π.χ. οικογενειακά, ή επίδομα εξομάλυνσης για συντάξεις Δημοσίου) που υπερβαίνει τη νέα σύνταξη, θα μπει «στο κουτάκι» της προσωπικής διαφοράς. Αυτές οι διαφορές αποτελούν δαπάνη που θα μειώνεται ανάλογα με τα μέτρα περικοπών που θα ζητάει ο κόφτης και μόνο αν πιάνονται οι στόχοι, ο κόφτης θα απενεργοποιείται. Από την πρώτη κοστολόγηση που έχουν κάνει οι αρμόδιες δημοσιονομικές υπηρεσίες οι μεγαλύτερες διαφορές βγαίνουν στις συντάξεις του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που φτάνουν στο 27%, ενώ στο ΙΚΑ οι προσωπικές διαφορές είναι κατά μέσο όρο στο 20%. Οι διαφορές αυτές είναι μειώσεις συντάξεων που θα γίνουν από το 2018 και μετά, ώστε να εξασφαλίζονται οι στόχοι των ετήσιων πλεονασμάτων που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
2. Αφαίρεση μέρους των προσωπικών διαφορών σε δόσεις. Εξετάζεται για παράδειγμα, να αφαιρείται το 1/3 της προσωπικής διαφοράς κατ’ έτος από τα μέσα του 2018, ή από το 2019 και μετά. Με αυτό το σενάριο ένας συνταξιούχος που παίρνει σήμερα 1.350 ευρώ και η σύνταξη με τον επανυπολογισμό καθοριστεί στα 1.100 ευρώ, με προσωπική διαφορά 250 ευρώ, μπορεί να έχει μείωση κατά 84 ευρώ κάθε χρόνο για τρία έτη, ώστε να σβήσει η διαφορά των 250 ευρώ μεταξύ νέας και παλιάς σύνταξης από το 2018-2019 ως το 2021. Στην περίπτωση όμως που απαιτηθούν μεγαλύτερες περικοπές, τότε οι δόσεις αφαίρεσης της προσωπικής διαφοράς μπορεί να περιοριστούν σε δυο αντί για τρεις.
3. Εφαρμογή του δείκτη αναπροσαρμογής των μισθών για τις νέες οριστικές κύριες συντάξεις, που θα αρχίσει να απονέμει ο ΕΦΚΑ σε όσους υπέβαλαν αίτηση από 15/5/2016 και μετά. Ο δείκτης αναπροσαρμογής μισθών θα βγει από τη Στατιστική Αρχή με μία ειδική μεθοδολογία. Είναι ένας νέου τύπου κόφτης που θα κατεβάζει αυτόματα ή θα διατηρεί παγωμένους τους μισθούς ή θα διατηρεί παγωμένους τους μισθούς των εργαζομένων για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Τρία σενάρια και πρόωρες εκλογές μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup

Τρία σενάρια και πρόωρες εκλογές μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup
Και τώρα τι γίνεται; Το ερώτημα μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών προκύπτει μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Αν και οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών ουδέποτε φημίστηκαν για την αποτελεσματικότητα τους, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, λένε στο κυβερνητικό στρατοπέδο. Μετά το Eurogroup είναι όλα ανοιχτά, λέει κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Τα πιθανά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις, κρατώντας στο νου ότι το dead line για εξεύρεση λύσης είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου -μετά ξεκινάει σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και την Ιταλία ), οπότε «τα μολύβια κάτω», όπως είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στην ελληνική αντιπροσωπεία- έχουν ως εξής:

Σενάριο 1. Συνθηκολόγηση
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση ενδίδει τελικά στις πιέσεις των δανειστών και φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας που θα συνοδεύσουν τον νέο δημοσιονομικό κόφτη για τα χρόνια μετά το 2018. Αυτό το σενάριο έχει το θετικό ότι κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα δεν μπαίνει σε περιπέτειες. Επίσης, θεωρητικά δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση της για ακόμα δύο χρόνια.
Ωστόσο, μια τέτοια συνθηκολόγηση μετά από όσα έχουν λεχθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοχειρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η αξιοπιστία τους θα έχει κλονιστεί τόσο πολύ που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κυβερνήσουν με στοιχειωδώς αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα δημιουργήσει ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πηγή του Μαξίμου, πάντως ,απέκλεισε αυτό το σενάριο. «Δεν συζητιέται καν» είπε .
Σενάριο 2. Happy end
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι δανειστές τελικά κάνουν πίσω και η αξιολόγηση κλείνει, χωρίς την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων. Αυτό το σενάριο είναι το απολύτως θετικό τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση. Αποφεύγουμε τις νέες περικοπές, μπαίνουμε στο QE (Ποσοτική Χαλάρωση) της ΕΚΤ και η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι τα κατάφερε.
Αλλά είναι too good to be true! , όπως παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος . Από τη στιγμή που ο Σόιμπλε έχει ζητήσει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο τη λήψη μέτρων, δύσκολα θα υποστεί την «ταπείνωση» να μην περάσει το δικό του. Επιπλέον, το ΔΝΤ στερείται της ελάχιστης ευελιξίας, επιμένοντας πάντα στην αρχική θέση του. Αν τελικά αποφασίσει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα (πιθανόν ως τεχνικός σύμβουλος) θα πρέπει «να βγαίνουν τα νούμερα», πράγμα που σημαίνει μέτρα.
Σενάριο 3. Δημιουργική ασάφεια
Οι δυο πλευρές βρίσκουν τελικά μια φόρμουλα που δεν αφήνει κανέναν δυσαρεστημένο, χωρίς να ικανοποιεί 100% κανέναν. «Θα έχουμε πάρει μέτρα αλλά θα είναι σαν μην έχουμε πάρει», που θα έλεγε και η προφητεία, σημείωσε άλλος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σενάριο ψαλιδίζει μεν τα φτερά της κυβέρνηση, αλλά της δίνει παράταση ζωής.
Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν υιοθετήσει τόσο κατηγορηματικές θέσεις που είναι δύσκολο να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα. Επιπλέον, απαιτεί από τους δανειστές να κάνουν λίγο πίσω, κάτι που δεν δείχνουν διάθεση, προς το παρόν, να κάνουν. Πάντως, επειδή η ευρωπαϊκή διπλωματία έχει δρέψει δάφνες στους στίβους της δημιουργικής ασάφειας, δεν είναι απίθανο να εφευρεθούν αμφίσημες διατυπώσεις στην τελική συμφωνία, όπου όλοι θα έχουν κερδίσει.
Σενάριο 4. Εκλογές
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε αδιέξοδο γιατί κανείς δεν κάνει πίσω. Η κυβέρνηση παραιτείται και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι πάνε να παραλάβουν τους διορισμούς τους. Επισήμωςτο Μαξίμου αρνείται ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση. Μετά το Eurogroup, όμως, η απόδοση του στοιχήματος για τις πρόωρες εκλογές έχει αρχίσει να πέφτει...Και αυτό σημαίνει οτι το σενάριο έρχεται πιο κοντά.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)