Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ψαλίδι στις συντάξεις του Δημοσίου (και αποστράτων) με τρικ στις κρατήσεις

450.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Αλλάζουν οι κρατήσεις για 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από τον Δεκέμβριο, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής, η εισφορά ασθένειας 4% δεν θα επιβάλλεται στο ποσό της σύνταξης που μένει μετά τις περικοπές, αλλά θα... υπολογίζεται εξαρχής στο αρχικό (ονομαστικό) ποσό που έπαιρναν οι συνταξιούχοι πριν από τις μειώσεις του Μνημονίου!

Ένας συνταξιούχος που το 2009 είχε σύνταξη 2.000 ευρώ και έφτασε να παίρνει 1.510 ευρώ, πληρώνει σήμερα την εισφορά για ασθένεια (4%) στο ποσό των 1.510, δηλαδή έχει κράτηση 60 ευρώ το μήνα. Από τον Δεκέμβριο όμως, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφτηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, η εισφορά 4% θα υπολογίζεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 2.000 ευρώ, που σημαίνει ότι η κράτηση αυξάνεται κατά 20 ευρώ και ανεβαίνει στα 80 ευρώ το μήνα!

Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου που αποκαλύπτει σήμερα ο «ΤτΚ», αποφασίστηκε υπό την «απειλή» ενός νέου χρηματοδοτικού κενού της τάξης των 120 εκατ. ευρώ που θα προκαλούνταν στον ΕΟΠΥΥ αν όλα τα Ταμεία εφάρμοζαν και αυτά τον υπολογισμό της κράτησης για ασθένεια όπως κάνει το Δημόσιο, δηλαδή στο ποσό της σύνταξης που μένει μετά τις περικοπές και όχι στο αρχικό και υψηλότερο ποσό που είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τις μειώσεις.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς μέσα στο καλοκαίρι ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών και αποφασίστηκε να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η κράτηση ασθένειας από τους 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε τα δυο υπουργεία να αποδεχτούν ότι η κράτηση ασθένειας θα έπρεπε να επιβάλλεται και για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και των υπόλοιπων Ταμείων στα ποσά που μένουν μετά τις μειώσεις του Μνημονίου, ενώ σήμερα επιβάλλουν την κράτηση στα ποσά που είχαν πριν από τις περικοπές!

Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε «αύξηση» στις συντάξεις του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων ως και 50-70 ευρώ το μήνα, αλλά η «αύξηση» αυτή ουσιαστικά θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ κατά 120 εκατ. ευρώ αφού οι συνταξιούχοι θα πλήρωναν λιγότερα!

Αντί λοιπόν να μειωθούν κατά 50-70 ευρώ οι κρατήσεις για 1,6 εκατ. συνταξιούχους του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι κρατήσεις στις συντάξεις των 450.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και να πληρώνουν όλοι (και του ΙΚΑ και του Δημοσίου) εισφορά ασθένειας επί της αρχικής σύνταξης.

Επιβάρυνση

Η αύξηση στις κρατήσεις ασθένειας από τους συνταξιούχους του Δημοσίου πρακτικά οδηγεί σε μια πρόσθετη επιβάρυνση, που ανάλογα με το ποσό σύνταξης κυμαίνεται από 6 μέχρι 45 ευρώ το μήνα. Περισσότερο μάλιστα θα επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί και κυρίως οι πρώην υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι που είχαν υψηλότερες των 4.000 ευρώ συντάξεις πριν από το Μνημόνιο!

Μειώσεις έως και 45 ευρώ το μήνα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ, οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, όπως φαίνεται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε ο «ΤτΚ», θα κληθούν να πληρώνουν επιπλέον από 6 έως 15 ευρώ κάθε μήνα για περίθαλψη, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η προσαρμογή να γίνει αναδρομικά από την 1η/1/ 2013. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιβάρυνση θα ξεπερνά τα 500 ευρώ και θα πρέπει να μοιραστεί σε δόσεις.

Ένας συνταξιούχος που είχε 2.150 ευρώ αρχική σύνταξη (στις 31/12/2009 πριν από το Μνημόνιο) και σήμερα μετά από όλες τις περικοπές έφτασε να παίρνει 1.597 ευρώ, πληρώνει σήμερα εισφορά 4% για ασθένεια στο ποσό των 1.597 ευρώ, δηλαδή έχει κράτηση 63,8 ευρώ το μήνα και η σύνταξη που παίρνει (πριν από το φόρο) είναι 1.533 ευρώ. Από τον Δεκέμβριο η κράτηση 4% θα επιβάλλεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 2.150 ευρώ, και θα αυξηθεί στα 86 ευρώ. Μάλιστα τα 86 ευρώ δεν θα αφαιρούνται από το ποσό των 2.150 ευρώ έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστούν όλες οι μειώσεις του Μνημονίου, αλλά θα αφαιρούνται από το ποσό σύνταξης που θα μένει μετά τις περικοπές. Έτσι από τη σύνταξη των 1.597 ευρώ θα αφαιρείται η «νέα» κράτηση ασθένειας των 86 ευρώ και το ποσό σύνταξης πριν από το φόρο πέφτει στα 1.511 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ:

http://staratalogia.blogspot.gr/
(Ε.τ.Κ. 15/09/2013 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - Kkatikos@e-typos.com

'Μεγάλη Δευτέρα' για 2.500 υπαλλήλους

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ 
Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων θα έχει επιτευχθεί μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία της 28ης Σεπτεμβρίου, απέστειλε χθες το Μαξίμου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, μέχρι τη Δευτέρα εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση συνολικά περί των 2.500 οργανικών... θέσεων. Οι υπάλληλοι αυτοί σε συνδυασμό με τους 4.100 σχολικούς φύλακες και καθηγητές Τεχνικής Εκπαίδευσης (που έχουν ήδη βγει σε διαθεσιμότητα), τους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς (μπαίνουν στο καθεστώς στις 23 Σεπτεμβρίου), τους 1.600 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, για τους οποίους έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες κινητικότητας, θα συμπληρώσουν τη λίστα των πρώτων 12.500 διαθεσίμων.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση των ΚΥΑ για την κατάργηση των οργανικών θέσεων στα 11 υπουργεία, θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού από τις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών, δηλαδή περί τα τέλη του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθούν τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Πάντως σημείο αιχμής παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα με τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, θα πρέπει να ενταχθούν στο κύμα διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα»,
τονίζει ο κ. Αρβανιτόπουλος
Η προθεσμία για την αποστολή των ονομάτων των διοικητικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα λήγει σήμερα, χωρίς να δοθεί νέα παράταση, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης μετά την τρίωρη σύσκεψη ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι, όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι από το υπουργείο Παιδείας έχουν μπει προθεσμίες για την αξιολόγηση των δομών των διοικητικών υπηρεσιών έως τις 15 Σεπτεμβρίου.


Την ίδια στιγμή στελέχη του υπουργείου υπενθύμιζαν ότι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγινε ο επιμερισμός των θέσεων διαθεσιμότητας ανά υπουργείο. «Το υπ. Παιδείας ανέλαβε τη δέσμευση για 1.500 άτομα, τα οποία θα προκύψουν μέσα από την αξιολόγηση του προσωπικού. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ούτε πέταξε το μπαλάκι ούτε υπέδειξε από πού θα προκύψει ο αριθμός», τόνιζαν χαρακτηριστικά προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι υποχρεώσεις κάθε υπουργείου έχουν συμφωνηθεί και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμη κι αν η λίστα από το υπ. Παιδείας δεν φτάσει στην ώρα της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία με Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα υπουργεία, οι ακριβείς αριθμοί των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε κάθε ένα από αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας αναμένεται να ενταχθούν υπάλληλοι των ΟΤΑ, από τον χώρο της Υγείας, καθώς και από την «περιφέρεια του Δημοσίου», δηλαδή από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
Ανοιχτό το μέτωπο υπουργείου - πρυτάνεων


Mε τη συνεργασία των ΑΕΙ και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες οι λίστες με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, διαφορετικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «οριζόντιες» περικοπές. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΑΕΙ, διότι μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει η όλη διαδικασία να έχει λήξει προκειμένου να πάρουμε τη δόση.

Ο υπουργός επέμεινε ότι δεν υπάρχει άλλη δεξαμενή για να καλυφθεί ο αριθμός που πρέπει σε υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και ότι την περασμένη δεκαετία έγιναν αθρόες προσλήψεις σε διοικητικούς υπαλλήλους και άρα υπάρχουν υπεράριθμοι.

Μέχρι χθες τα ΑΕΙ ζητούσαν παράταση προκειμένου να βρουν μία λύση, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό μετά τις πιέσεις που δέχτηκε το υπουργείο Παιδείας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δοθεί τέλος στο θέμα εδώ και τώρα, δηλαδή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού τη Δευτέρα λήγει η επίσημη προθεσμία. Χθες λίγο μετά τη συνάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρωθυπουργό, από το υπουργείο Παιδείας διέρρεαν ότι ο υπουργός κατέθεσε στον Α. Σαμαρά Plan B' για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, μετά και τη διαφαινόμενη αδυναμία τους να ολοκληρώσουν την αυτοαξιολόγησή τους και να καταθέσουν τη λίστα με τα ονόματα.

Νωρίτερα τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ όσο και οι πρυτάνεις συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνουν χωρίς τους απαραίτητους υπαλλήλους, αλλά τους υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αξιολόγησή τους.

Από την άλλη πλευρά τα ΑΕΙ δηλώνουν ότι δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν εφόσον τεθούν σε διαθεσιμότητα πολλοί από τους διοικητικούς τους υπαλλήλους και μάλιστα κάποια, όπως το ΕΜΠ, απειλούν με «λουκέτο» διαρκείας Την Τρίτη οι πρυτάνεις έχουν έκτακτη σύνοδο για το θέμα, καθώς θεωρούν ότι η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα πανεπιστήμια.

Αναδυόμενες τρικλοποδιές στο success story

Ο ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ του «success story» της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν προκύπτει μόνο από τις αδυναμίες διαχείρισης της ύφεσης και του χρέους στο εσωτερικό μέτωπο.
Διεθνώς τα αδιέξοδα της κρίσης που ξέσπασε το 2008 παραμένουν, βάζοντας τρικλοποδιές στα όποια φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, επί χάρτου, καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο.
Το πόσο σαθρό είναι το υπόβαθρο των προσδοκιών φαίνεται στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Αρχικά ο στόχος των...
εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ήταν 2,6 δισ. ευρώ για το 2013. Τώρα έχει ψαλιδιστεί σε 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία 1 δισ. ευρώ πάει ήδη για το 2014.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανά την υφήλιο γυρνούν την πλάτη στις περιφερειακές οικονομίες σαν την Ελλάδα και τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται στον αέρα, υπονομεύονται.
«Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται απλώς ανεπαρκείς για την αποζημίωση των επενδυτών στην ανάληψη του ρίσκου» εξηγεί έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, παρατηρώντας σημαντική μείωση θέσεων στην περιφέρεια σε μετοχές και ομόλογα. Οι αναδυόμενες οικονομίες ξεφουσκώνουν. Δεν το παραδέχεται μόνο το ΔΝΤ, το ομολόγησαν οι ηγέτες του G20 στην πρόσφατη μπαρουτοκαπνισμένη σύνοδο κορυφής στη Ρωσία στο φόντο της Συρίας.
Βαρίδια τα θαύματα
Τα «θαύματα» του χθες μετατρέπονται σε «βαρίδια» του σήμερα. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) προετοιμάζεται να περιορίσει τη μαζική «εκτύπωση χρήματος» (85 δισ. δολ. κάθε μήνα) που ξεκίνησε το 2009 για να αποφύγει τα χειρότερα. Αυτό σημαίνει πως κόβεται η ροή πακτωλού δολαρίων που φούσκωναν τις αναδυόμενες (π.χ. BRIC) και στήριζαν μεγάλους εξαγωγείς βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σαν τη Γερμανία.
Πλέον στις χρηματαγορές στοιχηματίζουν σε άνοδο των επιτοκίων (ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία) και το κερδοσκοπικό χρήμα εγκαταλείπει την περιφέρεια αναζητώντας «ασφάλεια» στις μητροπόλεις (ΗΠΑ και Ευρώπη).
Ομως αυτή η διαδικασία οδηγεί τις αγορές να απαιτούν από χώρες της περιφέρειας, σαν την Ελλάδα, περισσότερα ανταλλάγματα, περαιτέρω θυσίες και προσαρμογές, προκειμένου να επιστρέψουν, ενώ σειρά από «εξειδικευμένα» κερδοσκοπικά funds των αναδυομένων πετά σαν τα κοράκια αναζητώντας πωλητήρια κοψοχρονιά.
Εκθεση της Morgan Stanley μιλά από μόνη της: «Επί χρόνια, αρκετές περιφερειακές αγορές αρκούσε να κάτσουν πίσω και να κοιτούν τα κεφάλαια να εισρέουν, χωρίς να κάνουν κάτι ιδιαίτερο για να τα προσελκύσουν. Τώρα πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις». Δίχως να παραλείπει να αναφερθεί στις «εξεγέρσεις στην Τουρκία, στη Βραζιλία... στην πολιτική και κοινωνική αστάθεια στην Ελλάδα».
Σε αυτό το νέο περιβάλλον αστάθειας, η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις του Μνημονίου με την έλευση της τρόικας και τη μαζική απεργιακή κατακραυγή, πασχίζοντας να εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε για να καλύψει το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό», σε ένα σκηνικό που βαθαίνει την πολιτική κρίση.
Τα αδιέξοδα του προγράμματος μεγαλώνουν τις ανάγκες του έξτρα δανεισμού, τα νέα δάνεια απαιτούν νέο Μνημόνιο και δεν μπορούν να γίνουν χωρίς «νέο κούρεμα», που απαιτεί το ΔΝΤ και αρνείται η Ε.Ε.
Ο φαύλος κύκλος στενεύει και το ελληνικό χρέος παραμένει στα ύψη στο όνομα της «βιωσιμότητας». Ωρολογιακή βόμβα, όπως ομολογεί ακόμα και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)