Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει τα απαιτούμενα ελάχιστα ένσημα καθώς και σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει καν ασφαλιστεί, μπορεί να δικαιωθεί ενός βασικού ποσού σύνταξης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 
Άρθρο 2 παρ. 2 Ν. 3863/2010:

"Βασική σύνταξη
 1. Από 1.1.2015 και εφεξής καθιερώνεται Βασική σύνταξη. Το ύψος της βασικής σύνταξης, για το έτος 2010, καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων εξήντα (360,00) ευρώ μηνιαίως, για 12 μήνες και αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του νόμου αυτού.
 2. Την ανωτέρω Βασική σύνταξη δικαιούνται:
 (...)
Β. Οι ανασφάλιστοι και όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:
α) Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
β) Το ατομικό και το οικογενειακό τους εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων σαράντα (5.040) ευρώ και δέκα χιλιάδων ογδόντα (10.080) ευρώ αντίστοιχα. Τα ανωτέρω ποσά ανακαθορίζονται κατά το ποσοστό αναπροσαρμογής της βασικής σύνταξης.
γ) Διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων Χωρών.
Το ύψος της βασικής σύνταξης είναι πλήρες για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής. ΗΒασική σύνταξη σε αυτή την κατηγορία των δικαιούχων δεν μεταβιβάζεται σε δικαιοδόχα πρόσωπα. 
Αρμόδιος φορέας καταβολής της βασικής σύνταξης είναι ο ΟΓΑ σε περίπτωση μη δικαιούχων αναλογικού ποσού σύνταξης και οι φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο από του οποίους καταβάλλεται το αναλογικό ποσό σύνταξης.

2 Ν. 3863/2010:


       Άρθρο 1 Ν. 1296/1982 και απόσπασμα από ιστοσελίδα ΟΓΑ:

" 1. Στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) δημιουργείται ειδικός λογαριασμός με τον τίτλο ειδικός λογαριασμός συνταξιοδότησης ανασφάλιστων υπερήλικων οικονομκά ανεξάρτητος από τους
άλλους κλάδους ασφάλισης. 
2.   Απο  το  λογαριασμό  αυτο χορηγείται, καθε μήνα σύνταξη και, υγειονομική περίθαλψη σε έλληνες υπηκόους και, ομογενείς,  που  μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, με τις πιο κατω προυποθέσεις:
α. Να εχουν συμπληρώσει το 65ο ετος της ηλικίας τους.
β.  Να  μη  παίρνουν  αυτοί  και  οι σύζυγοί τους, στις περιπτώσεις ανδρόγυνων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα απο οποιαδήποτε πηγή. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής η χορήγηση σύνταξης  απο  τον  Ο.Γ.Α. στον  ενα  των  συζύγων,  στις  περιπτώσεις  ανδρόγυνων,  δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνταξιοδότηση του αλλου συζύγου ως υπερήλικα και
γ. Το ετήσιο ατομικό εισόδημα ή το  ετήσιο  οικογενειακό  εισόδημα, στις  περιπτώσεις  ανδρόγυνων, απο εργασία τους ή απο οποιαδήποτε αλλη πηγή δεν  ξεπερνά  το  υψος  των  ετήσιων  παροχών  (συντάξεων,  δώρων Χριστουγέννων  και,  Πάσχα και επιδόματος αδείας) που χορηγεί ο Ο.Γ.Α. στον αγρότη ή το αγροτικό ζευγάρι.
Οταν ο ένας απο τους συζύγους παίρνει σύνταξη  απο  τον  Ο.Γ.Α. οι, ετήσιες συντάξεις του, όπως αυτές ορίζονται, πιο πάνω, συμπεριλαμβάνονται στο οικογενειακό εισόδημα που θα συγκριθεί, με τις
ετησίες συντάξεις που χορηγεί ο Ο.Γ.Α. σε  αγροτικό  ζευγάρι, προκειμένου να κριθεί, αν θα συνταξιοδοτηθεί ο αλλος των συζύγων, ως ανασφάλιστος υπερήλικας.
Κατ` εξαίρεση, δικαιούνται τη σύνταξη του παρόντος άρθρου τα πρόσωπα που παίρνουν τα ίδια ή και οι σύζυγοί τους, σε περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή μικρότερη από τη σύνταξη που χορηγεί ο Ο.Γ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4169/1961, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό τους εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, των συντάξεων συμπεριλαμβανομένων, δεν υπερβαίνει τις ετήσιες συντάξεις που χορηγεί ο Ο.Γ.Α στον αγρότη ή το αγροτικό ζεύγος.
(...) ".
Ιστοσελίδα ΟΓΑ Συντάξεις -> Σύνταξη Ανασφαλίστων Υπερηλίκων

"Ο ΟΓΑ, εκτός από τις συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας κ.λ.π) που χορηγεί στους ασφαλισμένους του, χορηγεί από ειδικό λογαριασμό, σύνταξη και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούνται σύνταξη από τον ΟΓΑ εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
- Είναι Έλληνες υπήκοοι ή Έλληνες το γένος.
- Μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
- Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
- Δεν λαμβάνουν οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, στην περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, εκτός από τις παρακάτω εξαιρέσεις:
α) τα βοηθήματα ή άλλης μορφής οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε αναξιοπαθούντα πρόσωπα από τα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα (όπως π.χ. τα προγράμματα προσφύγων του ΟΗΕ).
β) τη βασική σύνταξη που παίρνει ο ένας σύζυγος, στην περίπτωση εγγάμων, από τον ΟΓΑ.
Στην περίπτωση όμως αυτή οι ετήσιες συντάξεις που παίρνει ο ένας σύζυγος από τον ΟΓΑ συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα.
γ) τη σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή που παίρνουν οι ίδιοι οι αιτούντες ή και οι σύζυγοί τους, στην περίπτωση εγγάμων, όταν είναι μικρότερη από το ποσό της βασικής σύνταξης που χορηγεί ο ΟΓΑ.
Οι ετήσιες συντάξεις και στην περίπτωση αυτή συνυπολογίζονται στο εισόδημα.
- Το ετήσιο εισόδημά τους από εργασία ή από οποιαδήποτε πηγή -ατομικό προκειμένου για μεμονωμένο άτομο - και οικογενειακό προκειμένου για έγγαμους- να μην υπερβαίνει το ύψος των ετήσιων συνταξιοδοτικών παροχών που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη ή στο αγροτικό ζευγάρι αντίστοιχα, για το έτος 2010 ευρώ 5.040 και 10.080.
Σημειώνεται ότι συνταξιοδότηση του ενός συζύγου από άλλο φορέα ή τυχόν εισόδημά του που υπερβαίνει το ποσό των ετήσιων παροχών που χορηγεί ο ΟΓΑ, δεν αποτελεί κώλυμα για τη συνταξιοδότηση του άλλου ως ανασφάλιστου υπερήλικα, σε περίπτωση που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε διάσταση επί μία τουλάχιστον πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης ή ο/ η σύζυγος έχει εξαφανισθεί και δεν έχει δώσει σημεία ζωής επί τριάντα χρόνια.
Τέλος, η σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων χορηγείται, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις και σε υπηκόους χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους υπηκόους χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες έχουν επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, σε ανιθαγενείς καθώς και σε χαρακτηρισμένους από τον ΟΗΕ πρόσφυγες, εφόσον μένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
Ποσό σύνταξης
Το ποσό της σύνταξης είναι ίσο με το ποσό της εκάστοτε βασικής σύνταξης του ΟΓΑ για το έτος 2010, ευρώ 360,00.
Δικαιολογητικά
Η διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης ισχύει και για όσα από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στη συνέχεια εμπίπτουν στις διατάξεις των ν.3242/2004 & 3448/2006
1. Αίτηση-Δήλωση στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ (κατατίθεται στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αιτούντος-της αιτούσης) στην οποία θα καταγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
2. Φωτοαντίγραφο (επικυρωμένο) και των δύο όψεων του Δελτίου ταυτότητας του αιτούντος, του-της συζύγου και των παιδιών, τα οποία έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών και υποχρεούνται να έχουν ταυτότητα. Για τα παιδιά που δεν υποχρεούνται στην έκδοση δελτίου ταυτότητας (ηλικίας κάτω των 14 ετών) απαιτείται αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης.
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
4. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ Ο Υ) για το φόρο εισοδήματος (οι έγγαμοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση), για το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης-δήλωσης οικονομικό έτος.
Σε περίπτωση που ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωσή του θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ, ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Οι παρακάτω κατηγορίες προσώπων, εκτός των δικαιολογητικών που προαναφέρονται, πρέπει ακόμα να υποβάλουν κατά περίπτωση:
- Οι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, βεβαίωση του φορέα, από την οποία να προκύπτει ο χρόνος ασφάλισης, το επάγγελμα για το οποίο ασφαλίστηκαν, αν παίρνουν ή όχι και αν δικαιούνται ή όχι σύνταξη.
- Οι συνταξιούχοι άλλου φορέα, πρόσφατο απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους.
- Οι έγγαμοι των οποίων ο/η σύζυγος συνταξιοδοτείται από άλλο ασφαλιστικό φορέα, αντίγραφο της απόφασης συνταξιοδότησης του/της συζύγου τους ή πρόσφατο απόκομμα επιταγής πληρωμής της σύνταξής του/της.
- Οι έγγαμοι των οποίων ο/η σύζυγος είναι / ήταν ασφαλισμένος σε άλλον φορέα βεβαίωση του φορέα, από την οποία να προκύπτει ο χρόνος ασφάλισης, το επάγγελμα για το οποίο ασφαλίστηκε, αν παίρνει ή όχι και αν δικαιούται ή όχι σύνταξη.
- Οι αλλοδαποί ή ακαθόριστης υπηκοότητας Έλληνες το γένος, βεβαίωση ή άδεια παραμονής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών για τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και την ιδιότητά τους ως ομογενών.
Οι ομογενείς Αλβανικής υπηκοότητας απαιτείται να υποβάλλουν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ,που χορηγείται στα πρόσωπα αυτά από την αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών.
- Οι ανιθαγενείς ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ανιθαγενούς που χορηγείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
- Οι πρόσφυγες βεβαίωση της αρμόδιας στην Ελλάδα Υπηρεσίας του ΟΗΕ από την οποία να προκύπτει ότι είναι πρόσφυγας και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα.
- Οι διαζευγμένοι:
α) διαζευκτήριο και
β) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία ο αιτών πρέπει να δηλώνει αν παίρνει διατροφή και τι ποσό.
- Οι σύζυγοι που βρίσκονται σε διάσταση: α) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, στην οποία ο αιτών να δηλώνει, ότι βρίσκεται σε διάσταση και δεν κατοικεί στην ίδια στέγη με το / τη σύζυγό του, από ποια χρονολογία, αν παίρνει διατροφή και τι ποσό".

Περί αυτασφάλισης απολυμένων ηλικίας 55 έως 64 ετών

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ − ΕΤΑΜ, ηλικίας 55 έως 64 ετών, των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, και εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Η άσκηση του δικαιώματος αυτασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μπορεί να γίνει εντός εξήντα (60) ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.

Αυτασφάλιση λόγω ιδιότητας και λόγω απασχόλησης -Εργασιακό Συνταξιούχων

Απόφαση ΣτΕ 401/1990 (απόσπασμα):
""...4. Επειδή, δια του άρθρου 2 παρ. 1 εδ. α' του Α.Ν. 1846/1951 ορίζονται τα εξής: "Εις την ασφάλισιν του παρόντος νόμου υπάγονται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, υπό τους εν άρθρω 7 οριζομένους όρους και προϋποθέσεις. α) Τα πρόσωπα τα οποία εντός των ορίων της χώρας παρέχουν κατά κύριον επάγγελμα εργασίαν έναντι αμοιβής..... Εξ άλλου δια του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 825/1978 "περί αντικαταστάσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων της διεπούσης το ΙΚΑ νομοθεσίας και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων" (ΦΕΚ Α' 189) προσετέθη μετά το πρώτον εδάφιον της ως άνω παρ. 1 του άρθρου 5 του Α.Ν. 1846/1951 το εξής εδάφιον: "Εάν πρόσωπον τι εκτός της εργασίς ην παρέχει και δι' ην ασφαλίζεται εις ειδικόν Ταμείον ασφαλίσεως, εξαιρούμενον, κατά τα ανωτέρω της παρά τω ΙΚΑ ασφαλίσεως, παρέχη και ετέραν εργασίαν παρ' ετέρω εργοδότη, πληρούσαν τας προϋποθέσεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, ως ετροποιήθη, μη θεμελιούσαν υποχρέωσιν ασφαλίσεως παρ' ετέρω Ταμείω κυρίας ασφαλίσεως, υπάγεται ως προς ταύτην εις την ασφάλισιν του ΙΚΑ". Εξ άλλου, εις την παρ. 1 του άρθρου 6 του Α.Ν. 2326/1940 "περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργολ. Δημοσίων Εργων" (ΦΕΚ Α' 145) ορίζεται, πλην άλλων, ότι εις το Ταμείον μετέχουν υποχρεωτικώς πάντες οι δικαιούμενοι να είναι μέλη του Τεχν. Επιμελητηρίου. Εις δε την παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. της 27/11-14.12.1926 "περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων (ΦΕΚ Α' 430), ως αύτη ίσχυε κατά το κρίσιμον εν προκειμένω χρόνον, ορίζεται ότι: "πάντες οι πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί-μηχανολόγοι, μηχανικοί-ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί-μεταλλειολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, ναυπηγοί και χημικοί-μηχανικοί, διπλωματούχοι των Ανωτάτων Σχολών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ή ομοταγών Σχολών της αλλοδαπής, άμα τω διορισμώ αυτών εις δημόσιαν, δημοτικήν, κοινοτικήν, λιμενικήν ή ιδιωτικήν υπηρεσίαν ή άμα τη προς άσκησιν επαγγέλματος εγκαταστάσει των εν Ελλάδι, αποτελούσιν, υποχρεωτικώς μέλη του Επιμελητηρίου..... Επειδή, κατά την έννοιαν των εις την προηγούμενην σκέψιν παρατειθεισών διατάξεων, συναγομένην και εκ των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 5 του Α.Ν. 1846/1951, οι υποχρεωτικώς ησφαλισμένοι εις το ΤΣΜΕΔΕ εκ της ιδιότητός των ως μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου μηχανικοί δεν υπάγονται εις την ασφάλισιν του ΙΚΑ, δια παρεχομένην συναφή προς την ιδιότητα του μηχανικού εξηρτημένην εργασίαν, η οποία, άλλωστε, αποτελεί κατά νόμον την αφορμήν της εγγραφής των εις το Τεχνικόν Επιμελητήριον και της συνεπείας της εγγραφής αυτής υπαγωγήν των εις την ασφάλισιν του ΤΣΜΕΔΕ (πρβλ. ΣτΕ 376, 3950/1977, 4324/1978). Εάν, όμως, ούτοι παρέχουν εξηρτημένην εργασίαν άσχετον προς την ως άνω ιδιότητα του μηχανικού μη θεμελιούσαν δε υποχρέωσιν ασφαλίσεως εις έτερον οργανισμόν κυρίας ασφαλίσεως, υπάγονται υποχρεωτικώς ως προς ταύτν εις την ασφάλισιν του ΙΚΑ.".

 Αναφορικα όμως με την εξαιρεση στην εγκυκλιο του ΥΟ&Ο/ΓΛΚ (Αρ.Πρωτ: 157363/0092 από 1-11-2010) για την αναστολή των συντάξεων σε όσους εργάζονται.
..."Όσοι αυτασφαλίζονται καθώς και όσοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά, λόγω της ιδιότητάς τους, σε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης χωρίς να ασκούν επάγγελμα......"

αν ανατρεξουμε
στις διαταξεις για την υποχρεωτικη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, λογω ιδιοτητας συμπεριλαμβανονται και οι παρακάτω    :
α) Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ
β) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε., με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή βιοτεχνική δραστηριότητα, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 5%.
γ) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Α.Ε, με αντικείμενο επιχειρήσεως την εμπορία, τα οποία μετέχουν στο Εταιρικό Κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 3%.
δ) Οι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών. 
Ολα τα ανωτερω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, ανεξάρτητα αν ασφαλίζονται ή συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Υπενθυμιζεται πως αναστέλλεται η καταβολή οποιασδήποτε σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας για συνταξιούχους Δημοσίου που εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται. Η αναστολή καταβολής της σύνταξης ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 53ου έτους για στρατιωτικούς συνταξιούχους.
  Μετά τη συμπλήρωση του 53ου ή 55ου έτους ηλικίας θα λαμβάνουν τη μηνιαία ακαθάριστη κύρια ή το άθροισμα των ακαθάριστων κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια άγαμου ανειδίκευτου εργάτη την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (σήμερα 991,20 ευρώ). Αν υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια (εξαιρούνται επικουρικές και επίδομα οικογενειακών βαρών) καταβάλλεται μειωμένη 70%.
Το όριο των 991,20 ευρώ προσαυξάνει κατά 6 ημερομίσθια (σήμερα 198,24 ευρώ) για κάθε παιδί ανήλικο ή ανίκανο για βιοποριστική εργασία ή όποιο σπουδάζει βάσει προβλεπόμενων ετών φοίτησης και για ένα ακόμα έτος, με ανώτερο όριο το 24ο έτος ηλικίας όταν φοιτά σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και 22ο έτος σε ΙΕΚ.
Ισόποση περικοπή
  Η περικοπή γίνεται στη μεγαλύτερη κύρια σύνταξη και, αν δεν επαρκεί, στην αμέσως επόμενη σε ύψος κύρια σύνταξη.
  Για συνταξιούχο που παίρνει την κατώτατη σύνταξη, αυτή περιορίζεται στο οργανικό ποσό για όσο διάστημα εργάζεται. Αν υπάρχουν δύο ή περισσότερες κατώτατες κύριες συντάξεις, η καθεμιά περιορίζεται στο οργανικό ποσό κι εφόσον υπερβαίνει το όριο (30 ημερομίσθια) περικόπτονται ισόποσα.
  Από τις περικοπές των συντάξεων εξαιρούνται όσοι απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη διοικητικών συμβουλίων, κ.λπ., όσοι εργάζονται με μειωμένο ωράριο και μέχρι 10 ώρες εβδομαδιαίως, αυτασφαλισμένοι ή ασφαλισμένοι υποχρεωτικώς λόγω ιδιότητάς τους σε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης χωρίς να ασκούν επάγγελμα.
  Συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται αν δεν το δηλώσουν στη Διεύθυνση Συντάξεων, στην περίπτωση εντοπισμού θα τους ζητηθεί η διαφορά επί της σύνταξης που έπρεπε να έχει περικοπεί, ενώ αντιμετωπίζουν και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.
  Μειωμένη κατά 70% θα παίρνουν τη σύνταξή τους οι βουλευτές, αιρετά όργανα ΟΤΑ Α'και Β'βαθμού που λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση συγχρόνως με βουλευτική αποζημίωση ή έξοδα παράστασης. Εξαιρούνται όσοι παίρνουν σύνταξη παθόντος στην υπηρεσία λόγω αυξημένου κινδύνου ή τρομοκρατικής ενέργειας, καθώς και όσοι λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος πολεμική σύνταξη ή σύνταξη παθόντος στην Υπηρεσία και εξ αιτίας αυτής. Δεν περικόπτεται η σύνταξη όταν παραιτηθούν από το δικαίωμα λήψης βουλευτικής αποζημίωσης ή εξόδων παράστασης.
  Δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων με υπαλληλική ιδιότητα, που επιλέγουν να λαμβάνουν έξοδα παράστασης και όχι αποδοχές οργανικής θέσης, διατηρούν το καθεστώς της υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο υπάγονταν πριν από την εκλογή τους.
Οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη υπολογίζονται επί των εξόδων παράστασης και αποδίδονται κάθε μήνα στον οικείο φορέα.
  Αιρετά όργανα ΟΤΑ με υπαλληλική ιδιότητα (εξαιρούνται πρόεδροι Νομαρχιών, νομάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων) που επιλέγουν να εισπράττουν έξοδα παράστασης αντί αποδοχών οργανικής θέσης διέπονται από το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς της προηγούμενης θέσης τους. Συνεπώς, όλη η θητεία τους ως αιρετών οργάνων λογίζεται ως πραγματική και συντάξιμη.
Οι εισφορές υπολογίζονται επί των τακτικών αποδοχών της οργανικής θέσης και παρακρατούνται από τα έξοδα παράστασης. Αν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά, καταβάλλεται από το φορέα της οργανικής θέσης. Αν δεν παρακρατήθηκαν οι εισφορές από τον περασμένο Ιούλιο, θα παρακρατηθούν τώρα αναδρομικά.
  Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για προέδρους νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, νομάρχες, δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα και επιλέγουν την καταβολή εξόδων παράστασης αντί αποδοχών οργανικής θέσης, γιατί ο χρόνος θητείας στις θέσεις αυτές λογίζεται συντάξιμος από το Δημόσιο. Κι αν δεν θεμελιώσουν δικαίωμα χορηγίας, ο χρόνος αυτός αξιοποιείται συνταξιοδοτικά, αφού μπορεί να προσμετρηθεί στη λοιπή δημόσια υπηρεσία τους. *

Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Στις τέσσερις το απόγευμα θα αρχίσει ο νέος κύκλος συναντήσεων των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση. Νωρίτερα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Πειραιώς, με τη γεν. γραμ. του υπουργείου, Α. Στρατινάκη.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο επέστρεψε σε επίπεδα προ «κουρέματος»

Σημαντική άνοδος στην τιμή του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς παρατηρείται τις τρεις τελευταίες ημέρες συναλλαγών

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο επέστρεψε σε επίπεδα προ «κουρέματος»
Σήμερα για πρώτη φορά η απόδοση του τίτλου επανήλθε στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν από την αναδιάρθρωση του Χρέους (psi) τον περασμένο Μάρτιο.
Έτσι το μεσημέρι της Δευτέρας η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου κυμαίνονταν στη δευτερογενή αγορά στο 17,03% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να περιοριστεί στο 15,57%.

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο με κέρδη για τις τράπεζες

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο με κέρδη για τις τράπεζες
Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα, Δευτέρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εξαίρεση μια πρόσκαιρη βουτιά της αγοράς γύρω στις 12:00, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο «κλείδωμα» των μέτρων που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε την Κυριακή πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα δημοσιονομικά έως τις 18 Οκτωβρίου και πως θεωρεί ρεαλιστική την προοπτική η χώρα να λάβει την επόμενη δόση μέσα στον Νοέμβριο.
«Η αγορά τηρεί στάση αναμονής. Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται κυρίως στην οριστικοποίηση των μέτρων και στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στο τέλος της εβδομάδας», είπε ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Beta Χρηματιστηριακή.
Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,68%, στις 830,50 μονάδες.
Το ενδιαφέρον, πάντως, στρέφεται και στις τράπεζες που κατέγραφαν κέρδη 3,58%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2013, με την ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να παραμένει στο 10%.
Η μετοχή της Εθνικής κέρδιζε 3,77%, της Πειραιώς 3,50% και της Alpha Bank 4,32%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχυόταν κατά 0,47%, μετά την είδηση ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 33% των μετοχών του ομίλου παρατείνεται έως τις 9 Νοεμβρίου. Η διαδικασία πώλησης ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας με επίμαχα θέματα τα εργασιακά και τις απολύσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αγώνα δρόμου να συμφωνήσει με την τρόικα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναζητούν νέους τρόπους για να περικόψουν το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος, μιας και οι στόχοι του μνημονίου είναι πια ανέφικτοι εξαιτίας της ύφεσης και των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις.
Την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,3% στις 824,86 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 56,64 εκατ. ευρώ.

Πώληση 30.000 μετοχών της ΟΤΕ από Τρ. Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ο κ. Βασίλειος Φουρλής, μέλος του Δ.Σ. της ΟΤΕ, πούλησε στις 12/10/2012, 30.000 μετοχές της ΟΤΕ συνολικής αξίας 104.770 ευρώ.

Τριήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αποφάσισε σήμερα Δευτέρα την μετατροπή της μονοήμερης πανελλαδικής αποχής που έχει κηρύξει για μεθαύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 σε τριήμερη αποχή.
Δηλαδή οι δικηγόροι θα απέχουν πανελλαδικά κατά το τριήμερο 17 έως 19 Οκτωβρίου.

Γενική απεργία στις 18 Οκτωβρίου

Νέα γενική απεργία κατά των προωθούμενων μέτρων λιτότητας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 18 Οκτωβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
«Θέλουμε η κυβέρνηση να αποσύρει αυτά τα φρικτά μέτρα, τα οποία μας έχουν φέρει σε αυτήν τη δεινή κατάσταση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.
Τα συνδικάτα επέλεξαν να απεργήσουν στις 18 Οκτωβρίου, καθώς την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει το ελληνικό ζήτημα.
Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συνδικαλιστικού Συμβουλίο, στο οποίο έχει προταθεί και η κήρυξη μιας ακόμη γενικής απεργίας την ημέρα που θα συζητείται στη Βουλή το νέο «πακέτο» μέτρων.

Αυτές είναι οι εταιρείες που έδιναν μίζες εκατομμυρίων σε Έλληνες

Αυτές είναι οι εταιρείες που έδιναν μίζες εκατομμυρίων σε Έλληνες
Στο φως της δημοσιότητας έρχονται πέντε νέες υποθέσεις δωροδοκίας αξιωματούχων από πολυεθνικές εταιρίες.
Οι μίζες που ξεπερνούν τα 26,4 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε Έλληνες δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους την περίοδο 1997-2008 από πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, προκειμένου να κερδίσουν συμβάσεις για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά.
Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην προμήθεια ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού, στις τηλεπικοινωνίες, στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε εμπόριο καπνού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Οι εταιρείες αυτές, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όσο και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν συνομολογήσει δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 350 εκατ. δολαρίων.
Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την παράνομη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών διαβίβασε ο κ. Γ. Σούρλας στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν στη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων για την αποκάλυψη της ταυτότητας των Ελλήνων που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής εταιρείες:
Johnson & Johnson-DePuy: Έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά σε δύο Έλληνες την περίοδο 1997-2006 μέσω θυγατρικών και υπαλλήλων της. Ένα μεγάλο μέρος πήγε σε μίζες σε αξιωματούχους του ΕΣΥ και των νοσοκομείων για την «προώθηση» των προϊόντων της. Μέσω του συστήματος αυτού, η Johnson & Johnson κέρδισε 24 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις. Πλήρωσε πρόστιμο με συμβιβασμό ύψους 21,4 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και άλλα 48,65 εκατ. δολάρια για το αστικό μέρος.
Smith & Nephew: Ακόμα μια εταιρεία που παραδέχτηκε πως έδινε μίζες σε γιατρούς και αξιωματούχους του συστήματος περίθαλψης της Ελλάδας. Συνολικά, έδωσε 9,4 εκατ. δολάρια την περίοδο 1998-2006 μέσω offshore εταιρείας που ελεγχόταν από ελληνική εταιρεία διανομής. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 16,8 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και 5,3 εκατ. δολαρίων για το αστικό μέρος.
Comverse Technology: Έδωσε μίζες 536.000 δολαρίων σε Έλληνες την περίοδο 2003-2006. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για «ανάρμοστες πληρωμές» μέσω υπαλλήλων της προς τρίτους με τελικό αποδέκτη άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ για να εξασφαλίσει παραγγελίες.
Daimler AG: Έδωσε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε μίζες σε 22 χώρες την περίοδο 1998-2008, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Χρησιμοποιούσε offshore, τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων και παραπλανητικές τιμολογήσεις. Στις ΗΠΑ, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 185 εκατ. δολαρίων!
Alliance One International: Η εταιρεία καπνού έδωσε μίζα 96.000 δολαρίων σε Έλληνα αξιωματούχο των φορολογικών και τελωνειακών αρχών το 2003. Το κέρδος της ήταν να μειωθεί ο φόρος για την εισαγωγή των προϊόντων της από τα 2,5 εκατ. ευρώ στα 600.000 ευρώ. Για τις ελληνικές μίζες αλλά και τις μίζες που έδωσε σε άλλες χώρες (Κιργιστάν, Ταϊλάνδη, Μαλάουι, Ινδονησία, Κίνα, κοκ) πλήρωσε πρόστιμο 9,45 εκατ. δολάρια για το ποινικό μέρος και 10 εκατ. δολάρια για αστικό μέρος.
Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας «η έρευνα θα συνεχισθεί και για άλλες υποθέσεις που αποκαλύπτουν διαφθορά στην Ελλάδα, είτε ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ είτε από άλλες χώρες».

Είκοσι «βόμβες» στην κυβέρνηση

Πρωί πρωί σήμερα έφτασαν στα κεντρικά γραφεία Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα μαντάτα από 20 τουλάχιστον βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης: Του Κ. Χαρδαβέλλα «Αν ψηφίσουμε τα μέτρα που κουβεντιάζετε με την τρόικα για τα εργασιακά, δεν θα μπορούμε ούτε από το σπίτι μας να βγούμε. Εμείς αυτά τα μέτρα για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε».
Για την ώρα αθροίζονται σε 20 οι βουλευτές των 3 κομμάτων (6 από ΔΗΜΑΡ, 8 από ΠΑΣΟΚ, 6 ΝΔ) που με κάθε τρόπο ενημερώνουν τις ηγεσίες τους ότι, μέτρα σαν αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες για μείωση αποζημιώσεων, 6ημερη εβδομάδα εργασίας, κατάργηση ωρίμανσης και 3ετιών κτλ., δεν πρόκειται να ψηφίσουν στη βουλή –ακόμη κι αν διαγραφούν από τα κόμματά τους. Οι πληροφορίες μιλάνε για 20 «αντάρτες» προς το παρόν, που δεν αποκλείεται όμως να γίνουν από 25 έως 30.
Θορυβημένοι οι τρεις αρχηγοί (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης), σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες από το πρωί μεταξύ τους, χαράζουν τις κόκκινες γραμμές των υποχωρήσεων με την τρόικα, ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η κυβέρνηση όταν την επόμενη εβδομάδα φέρει προς ψήφιση στη βουλή τα νέα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός, σχεδόν σε κατάσταση πανικού, μιλούσε τηλεφωνικά σήμερα από το πρωί με πολιτικούς παράγοντες της τρόικα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, προκειμένου να τους πείσει ότι τα μέτρα που ζητάνε ο Τόμσεν και η παρέα του δεν μπορούν να περάσουν από τη βουλή με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησής του, με απροσδιόριστες συνέπειες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Για την ώρα όμως η τρόικα επιμένει στα σκληρά εργασιακά της μέτρα, οι 20 «βόμβες» στην κυβέρνηση είναι έτοιμες να εκραγούν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρούτση, Μανιτάκη, τρόικα και Στουρνάρα κρέμονται από μια κλωστή.

Τετράωρη στάση εργασίας αύριο σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Προειδοποιητική στάση εργασίας κάνουν αύριο οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ.

Τετράωρη στάση εργασίας αύριο σε Μετρό και ΗΣΑΠ
Όπως λένε στην ανακοίνωσή τους, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έξαρση φαινομένων που καταλήγουν σε περιστατικά εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του προσωπικού της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Ειδικά τον τρέχοντα μήνα, συμβαίνουν στην Εταιρεία γεγονότα που αφορούν στη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων (ήδη δύο συνάδελφοί μας νοσηλεύονται με βαριές κακώσεις!...).
Η κωλυσιεργία και αδιαφορία της Διοίκησης της Εταιρείας και του Διευθύνοντος Συμβούλου και κατ' επέκταση της Πολιτικής ηγεσίας, έχουν οδηγήσει στη μη έχει υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των σχετικών νόμων που αφορούν στην οργάνωση της επιχείρησης, καθώς και την υλοποίηση των πρόσφατων Σ.Σ.Ε. Συγκεκριμένα, τομείς που αφορούν την ασφάλεια σιδηροδρόμου (εγκαταστάσεις, τροχαίο υλικό, επιβάτες και προσωπικό), έχουν απαξιωθεί σε βαθμό τέτοιο που να είναι ανησυχητική η υποβάθμιση του φορέα».
Γι' αυτό αύριο θα ακινητοποιηθούν για τέσσερις ώρες τα Μέσα.

Να δουν τους πολιτικούς αρχηγούς θέλουν οι πρατηριούχοι

Χωρίς συμφωνία έληξε και η συνάντηση των φορέων της αγοράς καυσίμων με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για το πετρέλαιο θέρμανσης.Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν, πλέον, συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εμμένουν στη σύσταση προς τα μέλη τους να μην διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά.
Η πρεμιέρα του πετρελαίου σήμερα έγινε μετ' εμποδίων, λόγω του «εμπάργκο» των πρατηριούχων, αλλά και εξ αιτίας του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για αγορές.
Η εικόνα από την αγορά είναι ότι ελάχιστοι καταναλωτές τηλεφώνησαν σήμερα για να πληροφορηθούν πού διαμορφώνονται οι τιμές, ενώ ακόμα λιγότερες ήταν οι παραγγελίες. Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι οι καυστήρες κεντρικής θέρμανσης θα αργήσουν εφέτος πολύ να ανάψουν, ενώ η ζήτηση προβλέπεται να μειωθεί έως και 50% σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα, λόγω υψηλών τιμών αλλά και στροφής των καταναλωτών σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων Χ. Μαυράκης, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ότι στην Κρήτη «ξηλώνονται» αμπέλια και ελαιόδενδρα για ξυλεία θέρμανσης, ενώ και στη Β. Ελλάδα γίνεται συστηματική υλοτομία στα δάση.
Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, από τις εταιρείες εμπορίας που διακινούν ντίζελ θέρμανσης, ξεκινούν στην Αθήνα από 1,34 ευρώ το λίτρο και κλιμακώνονται στην Περιφέρεια μέχρι 1,4 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα έχει την πέμπτη υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στην ΕΕ: σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν της περασμένης εβδομάδας, ακριβότερες είναι οι τιμές στην Ουγγαρία (1,53 ευρώ), τη Δανία (1,52), την Ιταλία (1,46) και τη Σουηδία (1,45). Αμέσως φθηνότερη από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία με 1,31 ευρώ το λίτρο, ενώ η φθηνότερη ευρωπαϊκή χώρα είναι το Λουξεμβούργο όπου το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται προς 83 λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή στις 27 χώρες- μέλη είναι 1,03 ευρώ.
Τα αιτήματα των πρατηριούχων προς την κυβέρνηση, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μ. Κιούσης, είναι να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να ληφθούν μέτρα για το λαθρεμπόριο και να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι η εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης οδηγεί σε μείωση της τιμής του πρώτου κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο. Ήδη σήμερα η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε στο 1,099 ευρώ, από 1,181 το Σάββατο (-8,2 λεπτά), διαφορά που θα πρέπει να φανεί άμεσα στις αντλίες.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)