Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι μπορούν να πάρουν δεύτερη σύνταξη από ΙΚΑ - ΕΤΕΑ

Δεύτερη σύνταξη πλήρη ή μειωμένη (αν δεν συμπληρώνουν τα ηλικιακά όρια ή τις ημέρες ασφάλισης) μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες ήδη συνταξιούχοι από το ΙΚΑ εφόσον συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις που ισχύουν από 1/1/2011 είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε ακόμη και με εξαγορά πλασματικών χρόνων.
Το «σήμα» για τη διεκδίκηση διπλών συντάξεων από εργαζομένους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ, δίνουν εγκύκλιοι που εξέδωσαν το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ (για παλαιούς συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ για τους οποίους δεν ίσχυε η αναστολή της καταβολής της σύνταξης εφόσον είχαν αναλάβει εργασία). Σύμφωνα με τις εγκυκλίους:
Δεύτερη πλήρη κύρια σύνταξη δικαιούνται οι συνταξιούχοι - ασφαλισμένοι (ως εργαζόμενοι) που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο, εφόσον κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες προς το όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης ελάχιστες ημέρες ασφάλισης που είναι οι 6.000 ημέρες (20 έτη).
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που συμπλήρωσε το 2011 συνολικά 10.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών με 10.800 ημέρες ασφάλισης (ακολουθεί την αύξηση των ορίων).
Αν συμπληρώνει το 2013 10.500 ημέρες μπορεί να λάβει δεύτερη πλήρη σύνταξη στα 62 με 12.000 ημέρες ασφάλισης. Ασφαλισμένη η οποία συμπλήρωσε το 2011 το 60ό έτος, δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 61ου και 6.000 ημερών ασφάλισης. Ασφαλισμένη που συμπλήρωσε το 2013 το 60ό έτος της ηλικίας της δικαιούται δεύτερη πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 67ου έτους και 6.000 ημερών ασφάλισης.
Δεύτερη μειωμένη κατά 50% κύρια σύνταξη δικαιούνται, από την 1/1/2011, άνδρες ασφαλισμένοι σε ηλικία 65 ετών με τουλάχιστον 4.800 ημέρες ασφάλισης (16ετία) και οι γυναίκες με 4.800 ημέρες ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών (το ηλικιακό όριο που ίσχυε το 2010 για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος, μειωμένης που αυξάνεται κατά ένα έτος και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας).
Π.χ. ασφαλισμένη η οποία συμπλήρωσε το 2011 το 60ό έτος της ηλικίας της και 4.800 ημέρες ασφάλισης μπορεί να πάρει δεύτερη σύνταξη μειωμένη κατά 50% μόλις συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας της. Δεύτερη μειωμένη κατά 50% σύνταξη δικαιούνται και συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εκτός αν ο ασφαλισμένος έχει 3.600 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τις οποίες 600 την τελευταία πενταετία οπότε το ποσό καθορίζεται με βάση το ποσοστό αναπηρίας του.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΕΑΜ
Τα ελάχιστα όρια των 6.000 ή 4.800 ημερών ασφάλισης ισχύουν και για τη λήψη πλήρους ή μειωμένης επικουρικής σύνταξης από το πρώην ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑ). Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από την 1/1/94 που ελάμβανε επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΥΕΚ (ταμείο εμποροϋπαλλήλων) και χωρίς αναστολή της σύνταξης απασχολήθηκε ασφαλιζόμενος στο πρώην ΕΤΕΑΜ μέχρι την 1/6/2013, μπορεί να αξιοποιήσει τον χρόνο αυτό ως συντάξιμο. Υπάρχει, τέλος, η δυνατότητα συμπλήρωσης του χρόνου που απαιτείται για τη λήψη μιας επικουρικής και για συνταξιούχους που δεν είχαν 4.500 ημέρες πριν από την αύξηση των ορίων και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Π.χ. συνταξιούχος του ΙΚΑ από 1/1/2009, χωρίς επικουρική επειδή δεν είχε 4.200 ημέρες εργασίας, απασχολούμενος έως το τέλος του 2009, μπορεί να συμπληρώσει τις 4.500 ημέρες που απαιτούνταν την 1/1/2010 για να λάβει επικουρική σύνταξη.

Πλασματικά: Πότε συμφέρει η εξαγορά

sintaksi2Εξαγοράστε τα χρόνια του στρατού αν πρόκειται έτσι να θεμελιώσετε πιο γρήγορα συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συμβουλεύουν οι ειδικοί, αλλά ψάξτε περισσότερο αν σας συμφέρει η αναγνώριση μόνο για την προσαύξηση της σύνταξής σας.
Το τίμημα θεωρείται υψηλό (από 166 μέχρι 475 περίπου ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς) Πάντως οι περισσότεροι συνήθως καταβάλουν περίπου 200 με 220 ευρώ). Οι παλαιότεροι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 αναδρομικά (και μόνο γι' αυτούς) ο στρατός εξαγοράζεται με τα ισχύοντα ως τότε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος και η αίτηση εξαγοράς να έχει υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας εντάσσεται στο πλαίσιο των πλασματικών χρόνων του ν. 3863/2010 και 3996/2011. Επομένως το σύνολο των πλασματικών ετών που μπορούν να αναγνωριστούν δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 έτη για θεμελίωση το 2011 και τα 5 για θεμελίωση το 2012.
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
•Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος) απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης. Διαφορετικά η αναγνώριση χρησιμοποιείται μόνο για προσαύξηση της σύνταξης. Προσοχή σε αυτήν τη λεπτομέρεια καθώς είναι εύκολο να χαθεί η δυνατότητα χρήσης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας για συμπλήρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
•Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να κριθεί ανάπηρος από την υγειονομική επιτροπή που θα εξεταστεί σε ποσοστό 67% (ιατρική αναπηρία) και άνω και να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 900 ημέρες εργασίας.
•Οταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου, μπορεί να γίνει η αίτηση τόσο από τον επιζώντα σύζυγο όσο και από τα παιδιά εφόσον δεν έχουν ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (24ο λόγω σπουδών). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πλασματικά που αναγνωρίζονται έως 25 ημέρες τον μήνα στην περίπτωση της θητείας αναγνωρίζονται 30 ημέρες για κάθε μήνα. Ετσι ενώ το σύνολο των πλασματικών που μπορεί να αναγνωρίσει οαναγνωρίσει ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 4 έτη για το 2011, οι ημέρες ασφάλισης εάν σε αυτά τα τέσσερα έτη συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας μπορούν να είναι περισσότερες από 1.200.
Παράδειγμα
Ασφαλισμένος που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως την 31η Δεκεμβρίου 2011 έχει συμπληρώσει ως τότε 9.190 ημέρες και έχει 2 τέκνα και 2 έτη στρατιωτικής θητείας. Ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει ως 4 πλασματικά έτη.
Αν χρησιμοποιήσει τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας, θα μπορεί να ωφεληθεί από (24 μήνες x 30 ημέρες =) 720 ημέρες και σε συνδυασμό με τις (24 μήνες x 25 ημέρες =) 600 ημέρες από τα 2 έτη τέκνων θα συμπληρώσει 10.500 και θα θεμελιώσει το σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
- Σε περίπτωση που υπάρχει ασφάλιση σε περισσότερα του ενός ταμεία -είτε διαδοχική είτε παράλληλη- ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει μόνο στο ένα από αυτά τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Η επιλογή είναι δική του, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το τελευταίο Ταμείο στο οποίο έχει ασφαλιστεί.
•Στα Επικουρικά Ταμεία συμφέρει η αναγνώριση μόνο στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ο χρόνος αυτός για θεμελίωση δικαιώματος.
•Για τους νέους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν για την εξαγορά της στρατιωτικής υπηρεσίας υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών.
•Αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και ο χρόνος που διανύθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις με την ιδιότητα του οπλίτη πενταετούς υπηρεσίας, αλλά και ο χρόνος των ανακαταταγμένων εφέδρων αξιωματικών.
Πότε συμφέρει η εξαγορά
•Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι πάντοτε συμφέρουσα επιλογή όταν με τον χρόνο αυτό θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οταν, δηλαδή, ο χρόνος αυτός χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων, οι οποίες προβλέπονται για την καταβολή σύνταξης. Για πολλούς οι διατάξεις αυτές, που δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, είναι ευεργετικές, αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ή θα έπαιρναν τη σύνταξή τους με καθυστέρηση.
•Οταν ο χρόνος στρατιωτικής θητείας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης, ειδικά για τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α., χρειάζεται προσοχή, αφού η αναγνώριση αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι ασύμφορη. Ασύμφορη είναι η αναγνώριση, κατά κανόνα, για όσους παίρνουν συντάξεις με τα κατώτερα όρια και γενικότερα όσους έχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.
•Για εργαζομένους που έχουν ασφάλιση διαδοχική σε δύο ή περισσότερα ταμεία παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου στρατιωτικής θητείας μόνο στο ένα από τα ταμεία αυτά. Μπορεί ο ίδιος ο εργαζόμενος να επιλέξει το Ταμείο στο οποίο θα κάνει την αναγνώριση. Το ίδιο ισχύει και για τους Επικουρικούς Φορείς.
•Οι ασφαλισμένοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πλέον μπορούν να αντικαταστήσουν την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας με άλλες πιο συμφέρουσες επιλογές πλασματικών ετών είτε για να θεμελιώσουν σχετικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα είτε για να συνταξιοδοτηθούν άμεσα.
Το γεγονός ότι ο υπολογισμός των ποσών εξαγοράς γίνεται με το 20% επί των μεικτών αποδοχών καθιστά μη συμφέρουσα επιλογή τη στρατιωτική θητεία για όσους έχουν επιλογή και οι αποδοχές τους ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα για έναν εργαζόμενο με αποδοχές 1.200 ευρώ μεικτά το απαιτούμενο ποσό φτάνει περίπου 170 ευρώ ανά μήνα (με τη μείωση του 30 %) ενώ οι υπόλοιποι χρόνοι εξαγοράζονται με 168 ευρώ.
Μόνο οι ασφαλισμένοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 μπορούν να δουν ιδιαίτερα θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς του στρατού καθώς πλέον η έκπτωση φτάνει το 50% κάνοντας πλέον ελκυστική αυτή την επιλογή.

Σε ποια Ταμεία κινδυνεύουν οι συντάξεις

sintaksi2«Ξεμένουν» τα ασφαλιστικά ταμεία από... ασφαλισμένους λόγω της αύξησης της ανεργίας, η οποία στερεί επιπλέον έσοδα από εισφορές, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των συντάξεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μειώσεις των ενεργών ασφαλισμένων καταγράφονται στα ταμεία των μισθωτών, του ΟΓΑ και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Στο ΙΚΑ (το οποίο θα δανειστεί και πάλι για να πληρώσει τις συντάξεις του Οκτωβρίου) το 2005 το πλήθος των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις ήταν 2.269.393 και το 2012 περιορίστηκε στους 2.086.963. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απώλεια ασφαλισμένων στον κλάδο των οικοδομοτεχνικών έργων, που επλήγη ιδιαίτερα από την ύφεση. Ενώ το 2005 ο αριθμός παλαιών και νέων ασφαλισμένων στα οικοδομοτεχνικά έργα ήταν 299.207, το 2012 έπεσαν στους 112.444. Στη ΔΕΗ οι ασφαλισμένοι από 27.341 περιορίστηκαν το 2012 σε 20.360.

Στον ΟΑΕΕ, το 2005, παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι ήταν 832.685 και το 2013 (στοιχεία Ιουνίου) περιορίστηκαν σε 775.708 μολονότι από το 2008 μπήκαν στα μητρώα του ΟΑΕΕ και οι ασφαλισμένοι ΤΑΝΤΠ - ΤΑΠΕΑΠΙ - ΤΠΞ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ΟΑΕΕ έχει κάνει εκκαθάριση στο μητρώο του πρώην ΤΑΕ.
- Στον ΟΓΑ οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών από 718.000 που ήταν το 2005 μειώθηκαν το 2012 στους 625.000 ασφαλισμένους (ποσοστιαία μεταβολή -9,5%). Από τον Ιανουάριο του 2012 έπαψαν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι εργάτες γης (ασφαλίστηκαν αρχικά στο ΙΚΑ και στη συνέχεια με εργόσημο).

-Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης μειώσεις καταγράφονται στο πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, όπου οι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι από 1.639.000 που ήταν το 2005 μειώθηκαν το 2013 σε 1.370.000. Στο ΤΕΑΔΥ, ο αριθμός των ασφαλισμένων, από 359.000 έπεσε το 2013 στους 327.071.
Από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν δείχνουν ότι στο ΕΤΑΑ - ΤΑΝ (Τομέας Ασφάλισης Νομικών), οι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, το 2005, ήταν 54.651, ενώ το 2012 το πλήθος των ασφαλισμένων ανήλθε σε 59.243.
ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
- Στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ (Τομέας Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) το 2005 οι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι ήταν 82.285 και το 2012 αυξήθηκαν στους 110.012.
- Στο ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ (τομέας υγειονομικών) παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι από 85.296 που ήταν το 2005 έφτασαν το 2012 τους 97.736.

Ποιοι γλιτώνουν τις αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και όρια ηλικίας

sintaxiΤουλάχιστον τρεις επιλογές υπάρχουν για έξοδο στη σύνταξη πριν από τις επερχόμενες αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές, αποφεύγοντας παράλληλα τα αυξημένα όρια ηλικίας για σύνταξη στα 62 και τα 67 .

*Όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης το 2010 (25ετία σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ, 5.500 ημέρες για γυναίκες με ανήλικο, 4.500 ημέρες για άνδρες κλπ) μπορούν να επιλέξουν την άμεση έξοδο εντός του 2013. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι και κυρίως του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς έχουν πλήρες θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή συμπλήρωσαν το χρόνο ασφάλισης και την ηλικία, ή μπορούν να φύγουν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
*Όσοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης το 2011 ή το 2012 με πραγματικά ή πλασματικά έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν την ηλικία μπορούν να αποφύγουν τις ανατροπές κάνοντας χρήση της συνταξιοδότησης με αναστολή. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 350.000 ασφαλισμένοι και μπορούν, δηλαδή, να αποχωρήσουν από την υπηρεσία με συμπληρωμένα τα απαιτούμενα έτη θεμελίωσης (25ετία) και να πάρουν τη σύνταξη όταν συμπληρώσουν και την απαιτούμενη ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν κατά το χρόνο που υπέβαλαν το αίτημα συνταξιοδότησης με αναστολή, οπότε έτσι μπορούν να αποφύγουν τις επερχόμενες μειώσεις αν συνεχίσουν εργαζόμενοι και συνταξιοδοτηθούν το 2014 ή το 2015 το 2016 κλπ
*Έξοδος με μειωμένη σύνταξη από ΙΚΑ, Δημόσιο, Ταμεία, ΔΕΚΟ - τραπεζών καθώς και από κάθε άλλο Ταμείο που ασφαλίζει μισθωτούς (Νομικών, ΕΤΑΠ ΜΜΕ). Με αυτή την επιλογή οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν ως και 5 χρόνια νωρίτερα από το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη από 6% ως και 30%. Η έξοδος με μειωμένη συμφέρει όταν το ποσό σύνταξης είναι κάτω από 1.000 ευρώ καθώς δεν υπόκειται σε καμία περικοπή.

Νεο-συντηρητική ανασύνταξη

Μνημόνιο κι άγιος ο Θεός. Συμπεριφορά ευπειθούς έναντι δανειστών ΔΝΤ και Ενωσης. Κεραυνοί εναντίον της κοινωνίας που αγανακτεί. Προβολή της θεωρίας των «δύο άκρων», με άλλοθι την αναχαίτιση της βίας, αλλά με πλήρη ανοχή απέναντι στη βάναυση οικονομική και καθεστωτική βία. Μόνιμη επωδός οι δήθεν ευθύνες της κοινωνίας για τη σημερινή κατάσταση, όπως συνοψίζεται στην αθλιότητα του «Μαζί τα φάγαμε» και λειτουργεί αθωωτικά για τα κόμματα εξουσίας και ενοχοποιητικά για την κοινωνία...
Ταυτόχρονα: τοτέμ ο ευρωπαϊσμός. Υμνοι και θριαμβολογίες για τον -αποδεδειγμένα ολέθριο- «εκσυγχρονισμό». Ξυραφιές στις έννοιες του έθνους και της πατρίδας. Αποθέωση της παγκοσμιοποίησης. Δυσανεξία προς οτιδήποτε απειλητικά ανατατικό (ποιος θα ξεχάσει τι έσερναν στον Τσάβες;). Μόνιμη υπεροψία, αφόρητος διδακτισμός και εστετίστικη μέθη. Και, βέβαια, πιασάρικες βολές εναντίον του λαϊκισμού -μόνιμη καραμέλα στα χείλη τους- εσχάτως, δε, και του εθνολαϊκισμού, σε μια στείρα και άσαρκη αντιγραφή επείσακτων εννοιών...
Ιδού το προφίλ της πολύφημης Κεντροαριστεράς, όπως την εννοούν οι ποικιλώνυμοι του οξειδωμένου σημιτισμού, ικανή μερίδα της ΔΗΜΑΡ και «πλήθος» επίδοξων σωτήρων που αναδείχτηκαν στις φάτνες του «εκσυγχρονισμένου» ΠΑΣΟΚ... Αφετηρία και ιδεολογική μήτρα ο «εκσυγχρονισμός» και η δήθεν εποποιία του. Με μόνιμες παρωπίδες και βολικό βουλοκέρι στ' αυτιά τους, επιχειρούν να ανασυστήσουν καταδικασμένους μύθους εισηγούμενοι μια νέα, σοσιαλδημοκρατική ευτοπία. Ομως η πραγματικότητα τους αφοπλίζει:
- Οταν το κοφτερό ευρώ τσάκιζε τα πλευρά της χώρας, καθηλώνοντας τις εξαγωγές και τον τουρισμό, εκείνοι πανηγύριζαν για το «μέγα επίτευγμα». Τώρα που σχεδόν σύσσωμη η Ευρώπη -δεξιοί και σοσιαλιστές- λέει ότι δεν έπρεπε να μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αυτοί σιωπούν αιδημόνως.
- Οταν η οικονομία βυθιζόταν, εκείνοι μιλούσαν για «ισχυρή οικονομία» και θριαμβολογούσαν μαζί με τους κυβερνώντες για τους ρυθμούς ανάπτυξης κι ας οφείλονταν αποκλειστικά στα ολυμπιακά έργα.
- Οταν ο κόσμος ρίχτηκε στα δάνεια που έδιναν αφειδώς και πιεστικά ημέτερες τράπεζες και ξένοι δανειστές, εκείνοι μιλούσαν για το θαύμα της οικονομίας. Σήμερα καταφέρονται λάβροι εναντίον της κοινωνίας και της χώρας επειδή ζούσε μια ψεύτικη δανεική ευμάρεια!
- Οταν ο «εκσυγχρονισμός» δεν άγγιζε σχεδόν τίποτε από τα κακώς κείμενα, εκείνοι θριαμβολογούσαν βλέποντας δραστικές μεταβολές και ανακαίνιση του κράτους. Ακόμη χειρότερα: Σήμερα που οι μεταβολές αυτές επιχειρούνται βιαίως και δεν αφορούν μόνο στον κρατικό ερειπιώνα, αυτοί ανακαλύπτουν με καθυστέρηση ότι τίποτε δεν είχε γίνει τόσες δεκαετίες από τα κόμματα εξουσίας.
- Και, βέβαια, όταν η χυδαία εξουσία ωθούσε την κοινωνία στην αγχόνη του Χρηματιστηρίου, εκείνοι έκλειναν τα μάτια στο μεγάλο έγκλημα, μιλώντας για το Χρηματιστήριο με όρους προπαγανδιστικής αθλιότητος. Οτι τάχα η ραγδαία άνοδος αποτύπωνε τον δυναμισμό της οικονομίας.
Ασφαλώς, ουδέν αμιγές. Φρέσκιες προτάσεις διαχειριστικού τύπου και καλές προθέσεις δεν λείπουν από κάποιους πρωταγωνιστές της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Ωστόσο ο πυρήνας των απόψεων και των ιδεών τους δεν αποτελεί παρά μια βολική, συστημική εναλλακτική. Ερήμην της κοινωνίας. Και εναντίον αυτής...

Σιούφας: Στη διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι της Βουλής


Να ενταχθούν στη διαθεσιμότητα και υπάλληλοι της Βουλής, ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Σώματος, Ευ. Μεϊμαράκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σιούφας ζητεί να ενταχθούν τέκνα και σύζυγοι τέως Προέδρων της Δημοκρατίας, τέως πρωθυπουργών, τέως προέδρων της Βουλής, πρώην και νυν υπουργών, πρώην και νυν βουλευτών.
Επίσης, ο βουλευτής ζητεί να επιστρέψουν στη Βουλή υπάλληλοί τη, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε γραφεία τέως Προέδρων της Δημοκρατίας, τέως πρωθυπουργών, τέως προέδρων της Βουλής, τέως υπουργών και τέως βουλευτών και να απολυθούν άμεσα οι μετακλητοί υπάλληλοι που, τυχόν, απασχολούνται στα ανωτέρω πρόσωπα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι κρύβει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων

Σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν μικρής και μεσαίας αξίας γή, περιορισμένη ελάφρυνση σε όσους έχουν μόνο κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης , μεγαλύτερη ελάφρυνση σε όσους έχουν κτίσματα σε ακριβές περιοχές και πολύ μεγάλη μείωση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, δηλαδή αξίας άνω των 800.000 έως 900.000 ευρώ: αυτά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά τις μεταφορές φορολογικού βάρους του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014 με βάση το τελευταίο - και πλέον πολύ κοντά στην οριστικοποίησή του- σενάριο.

Το σενάριο αυτό έχει παρουσιασθεί στην τρόικα και αναμένει την έγκρισή της προκειμένου να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.  

Πρόκειται για σενάριο με βάση το οποίο η συνολική βεβαίωση του νέου φόρου θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ και η εισπράξιμότητά του θα προσεγγίσει τα 2,9 δισ. ευρώ. Όσα δηλαδή έχει υποσχεθεί στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών ως εισπρακτικό αποτέλεσμα του νέου φόρου προκειμένου να δώσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών το πράσινο φως για την αντικατάσταση από το 2014  του πετυχημένου εισπρακτικά χαρατσιού και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος είναι κόκκινο πανί για τους φορολογούμενους με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φόρου ακινήτων που, όπως σημειώθηκε θα αντικαταστήσει το χαράτσι (ΕΕΤΑ) και το ΦΑΠ.

 -θεσπίζονται τρείς κλίμακες υπολογισμού του φόρου. Μια για τα κτίσματα (ανεξαρτήτως αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή μη, εντός ή εκτός σχεδίου). Μια για τις ενός σχεδίου εκτάσεις (οικόπεδα) και μια για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις (αγροτεμάχια).

 -η κλίμακα των κτισμάτων θα έχει 20 κλιμάκια και σε ποιο κλιμάκιο θα εμπίπτει κάθε ακίνητο θα καθορίζεται από την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται. Το πρώτο κλιμάκιο εφαρμόζεται σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ ανά τετραγωνικό και είναι 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το τελευταίο αφορά ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης των 5.001 ευρώ και άνω και είναι 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 -η κλίμακα των εντός σχεδίου εκτάσεων έχει επίσης 20 κλιμάκια και σε ποιο κλιμάκιο θα πέσει κάθε οικόπεδο εξαρτάται από την την αντικειμενική του αξία, δηλαδή τα ευρώ ανά τετραγωνικό. Ο συντελεστής του φόρου ξεκινά από τα 0,4 ευρώ το μέτρο και φθάνει στα 4 ευρώ ανά μέτρο.

 -για τα αγροτεμάχια θεσπίζεται ειδικός υπολογισμός. Ο φόρος υπολογίζεται με αρχικό συντελεστή 0,15 λεπτά του ευρώ (ήτοι 0,0015 ευρώ) για κάθε τετραγωνικό και με βάση διάφορους συντελεστές προσαυξάνεται (απόσταση από θάλασσα, αν έχει κατοικία, είδος καλλιέργειας κα). Με βάση αυτόν τον υπολογισμό ένα αγροτεμάχιο φορολογείται από 1,5 έως και περίπου 60 ευρώ ανά στρέμμα.
 
Όσο πιο ακριβό το κτίσμα τόσο καλύτερα
Με βάση τα παραπάνω επέρχονται μεταβολές του φορολογικού βάρους σε σχέση με το χαράτσι και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλουν σήμερα οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα,όσον αφορά τα κτίσματα επέρχεται μείωση του φορολογικού βάρους σε σχέση με το χαράτσι για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχή με τιμή ζώνης έως περίπου 3.500 ευρώ. Για όσους έχουν σημαντικής αξίας κτίσματα, δηλαδή η αξία τους ξεπερνά το σημερινό αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ (200.000 ευρώ σε ατομική βάση) υπάρχει πρόσθετο και σημαντικό όφελος από την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Παράδειγμα 1

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα ηλεκτροδοτούμενο διαμέρισμα  60 τ.μ., 2ου ορόφου και παλαιότητας 14 ετών, στη περιοχή του ‘Ιλιου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., θα πληρώσει το επόμενο έτος 211 ευρώ δηλαδή 23 ευρώ ή 10% λιγότερο φόρο σε σχέση το ισχύον χαράτσι που είναι 234 ευρώ.

Παράδειγμα 2

Ένας φορολογούμενος, ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, δευτέρου ορόφου και ηλικίας 15 ετών στην περιοχή της Γλυφάδας με τιμή ζώνης 2.700 ευρώ, θα καταβάλει φόρο ακινήτων το 2014 ύψους 841,5. Φέτος καταβάλει χαράτσι 935 ευρώ. Θα καταβάλει δηλαδή 94 ευρώ ή 10% λιγότερα. Ο τελευταίος φορολογούμενος όμως έχει και ένα ακόμη όφελος. Αυτό της κατάργησης του ΦΑΠ. Φέτος κατέβαλε για ΦΑΠ 140 ευρώ τα οποία και γλιτώνει το 2014. Έτσι η συνολική του ελάφρυνση είναι 234 ευρώ ή 22%.

Φοροτιμωρία για τα μικρής αξίας οικόπεδα

Η ελάφρυνση όμως από το χαράτσι για τους μικρούς φορολογούμενους ακυρώνεται και γίνεται μεγάλες επιβαρύνσεις αν «έχουν κάνει το λάθος» να έχουν μικρής και μεσαίας αξίας οικόπεδο και αγροτεμάχια.  Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν σημαντικό φόρο και για το οικόπεδο και το αγροτεμάχιο, ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς έκαναν χρήση του  αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ.

Παράδειγμα 3

Ένας φορολογούμενος που έχει στη κατοχή κατοικία 100 τ.μ 15ετίας 3ου ορόφου στο Χολαργό,  περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ το τ.μ.,  ένα οικόπεδο εντός σχεδίου 400 τ.μ με τιμή 400 ευρώ το τ.μ. και ένα αγροτεμάχιο 2.000 στρεμμάτων στο χωριό. Με το ισχύον καθεστώς πληρώνει 561 ευρώ για το χαράτσι, άλλα 240 ευρώ ΦΑΠ συνολικά για τη κατοικία και το οικόπεδο καθώς η αξία τους είναι 320.000 ευρώ δηλαδή πάνω απο το αφορολόγητο του ΦΑΠ που είναι 200.000 ευρώ. Για το αγροτεμάχιο δεν πληρώνει φόρο. Με το νέο φόρο το 2014 ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει 471 ευρώ για τη κατοικία, άλλα 480 ευρώ για το οικόπεδο και 4,5 ευρώ για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή συνολικά θα πληρώσει 955,5 ευρώ από 801 ευρώ φέτος (+155,5 ευρώ περισσότερα). Η αύξηση του φορολογικού βάρους φθάνει το 18,7%.

Παράδειγμα 4

Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 75 τ.μ παλαιότητας 4 ετών που βρίσκεται σε οικόπεδο 300 τ.μ. με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ ανά τ.μ. για το κτίσμα και 350 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο, θα κληθεί να πληρώσει 543,75 ευρώ για το κτίσμα και 270 ευρώ για το οικόπεδο δηλαδή συνολικά  813,75 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει τέλος 637,50 ευρώ και ΦΑΠ 65 ευρώ, δηλαδή συνολικά 702,50 ευρώ. Συνεπώς ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 176,25 ευρώ.

Ελάφρυνση 60%  και περισσότερο για μεγάλες περιουσίες

Η κατάργηση του ΦΑΠ που επέρχεται με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων επιφέρει  πολύ μεγάλη μείωση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν ακίνητα πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Αυτό γίνεται επειδή ο σημερινός ΦΑΠ έχει προοδευτικότητα, δηλαδή όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου τόσο αυξάνεται και ο φορολογικός συντελεστής. Με το νέο σύστημα η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου δεν αθροίζεται, αλλά κάθε ακίνητο έχει το δικό του φόρο.

Παράδειγμα 5

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος έχει μια μονοκατοικία στην Εκάλη εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 4.550 ευρώ, ηλικίας 15 ετών η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων αξίας 1.000 ευρώ ανά μέτρο. Σήμερα πληρώνει χαράτσι 3.927 ευρώ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ύψους 38.050 ευρώ, δηλαδή συνολικά 41.977 ευρώ. Με το νέο καθεστώς θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 15.060 ευρώ (3.960 για το κτίσμα και 11.100 για το οικόπεδο). Συνολικά θαέχει μια ελάφρυνση 22.990 ευρώ ή 60% λιγότερα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς ενώ απαλλάσσονται από το χαράτσι, το 2014 θα πληρώνουν ενιαίο φόρο ακινήτων για τα κτίσματα αυτά.


Πηγή:www.capital.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)