Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πρωτιά στη φοροδιαφυγή τα επαγγέλματα που απαρτίζουν την Βουλή



Μελέτη - σοκ από το πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μόνο το 2009 στη χώρα μας, η φοροδιαφυγή έφτασε στη χώρα μας τα 28 δισ. ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής έρευνας

Σε περίπου 28 δισ. ευρώ έφτασε το 2009 η φοροδιαφυγή στην χώρα, λίγο πριν η ελληνική οικονομία πάρει την κάτω βόλτα, με βασικούς πρωταγωνιστές τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζει η πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη των Ν. Αρταβάνη και της Μαργ. Τσούτσουρα από αμερικανικά πανεπιστήμια.

Η μελέτη βασίζεται στην ιδέα σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες προσαρμόζουν τα επίπεδα δανεισμού τους στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών.

Χρησιμοποιεί δε τα στοιχεία από τα δάνεια για να προσεγγίσει τη φοροδιαφυγή, ενώ καταλήγει και σε ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα: Η αδυναμία ή η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων συνδέεται με το γεγονός ότι η πλειονότητα των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου ανήκει στα πέντε επαγγέλματα που είναι πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή.

Πρόκειται δηλαδή για γιατρούς, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, λογιστές, συμβούλους επιχειρήσεων και δικηγόρους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο εισόδημα που απέκρυψαν οι γιατροί ανήλθε στα 29.343 ευρώ και ακολουθούν οι μηχανικοί, με απόκρυψη περίπου 28.625 ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η φοροδιαφυγή των εκπαιδευτικών, ενώ υψηλά στη λίστα βρίσκονται και οι λογιστές.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι δικηγόροι με τη μέση φοροδιαφυγή τα 24.032 ευρώ, ενώ υψηλά βρίσκονται οι υπάλληλοι σε μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του τουρισμού και των εστιατορίων.

Προκαταρκτική για περικοπές που δεν εφαρμόστηκαν στις αποδοχές σε ΔΕΚΟ - ΝΠΔΔ


Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση στάθηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού», δηλαδή με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζητά να ερευνηθεί σε ποιές ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, ζητά να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.

Τέλος, ζητά να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος.
Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.

Έρχονται πρόστιμα και ηλεκτρονικός έλεγχος κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα γίνει ηλεκτρονικός έλεγχος της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ολλανδία Γερμανία κ.λπ.).

Δηλαδή θα γίνει ηλεκτρονική ζεύξη των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων και ασφαλισμένων οχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη ζεύξη των αρχείων και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα απευθύνεται γραπτά στον παρανομούντα ιδιοκτήτη καλώντας τον να προβεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του εντός συγκεκριμένου και σύντομου χρονικού διαστήματος και καταβάλλοντας επιπλέον ποσό ύψους 250 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η ΓΓΠΣ θα μεριμνά για την αποστολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο αυστηρότερων κυρώσεων (πρόστιμα, ποινές κ.λπ.).

Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί έργο ομάδας εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών που είχε συσταθεί το Φεβρουάριο του 2011 μετά από παροτρύνσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Στην επιτροπή εκτός από υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, συμμετείχαν και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Πώς θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας

Στο πλαίσιο, του περιορισμού των δαπανών, οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν εφέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (το αυτοκόλλητο που πρέπει να επικολλάται στην εμπρόσθια όψη κάθε οχήματος). Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.

Σαρωτικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των Ειδικών Δυνάμεων

Η περικοπή των ειδικών μισθολογίων κατά 12% που πάγωσε από την κυβέρνηση προεκλογικά και που επρόκειτο να ισχύσει από τον Ιούλιο, επανέρχεται και πάλι από το οικονομικό επιτελείο, για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί η τρόικα.

Ωστόσο, εξαιτίας των αντιδράσεων που αναμένονται, υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνήσει και η τρόικα, το ποσοστό της μείωσης να είναι μικρότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η απόφαση του οικονομικού επιτελείου είναι οριστική, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που προβάλλουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει μια μέση μείωση της τάξης του 12,4% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς κλπ) μειώνοντας κι άλλο τις αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Παρά τις εισηγήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να εξαιρεθούν από την ρύθμιση αυτή οι μάχιμοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες, για να μην υποστούν μείωση αποδοχών όσοι δεν υπηρετούν σε γραφεία, η απόφαση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα είναι ότι η μείωση θα είναι οριζόντια, για να υπάρξει μια σημαντική εξοικονόμηση στα σχετικά κονδύλια των δύο υπουργείων.

Από το βράδυ της Δευτέρας, όμως, που ελήφθη η σχετική απόφαση, ασκούνται έντονες πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές στο πρωθυπουργικό γραφείο, για να είναι μικρότερη η μείωση στα ειδικά μισθολόγια.

Μάλιστα οι συναρμόδιοι υπουργοί Πάνος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας επισημαίνουν ότι η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων στα σημερινά επίπεδα αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, αλλά και βασική δέσμευση στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Βουλευτές εξάλλου που έχουν πληροφορηθεί την εξέλιξη αυτή σημειώνουν πως μια τέτοια μείωση "δύσκολα θα υπερψηφιστεί από την Βουλή".

Γι' αυτό και κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τελικώς το ποσοστό της μέσης μείωσης μάλλον θα είναι μικρότερο, αν και αυτό θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και από την τρόικα.

Κάηκε το 1/3 της Χίου!

Την τελική μάχη που θα οδηγήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνουν για πέμπτη ημέρα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο ένα μέτωπο που παραμένει ενεργό στη βόρεια Χίο, στην περιοχή Αψιλές.

Η μικρότερη ένταση του ανέμου αφήνει ελπίδες ότι παρά τις αντιξοότητες, την κούραση και την καταπόνηση των πυροσβεστών, εθελοντών και απλών πολιτών που έσπευσαν στα μέτωπα της φωτιάς όλο το βράδυ, θα καταφέρουν τελικά να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την λαίλαπα που κατέστρεψε περισσότερα από 120.000 στρέμματα, αφήνοντας στο νησί ανεπανόρθωτες ζημιές στον φυσικό και ζωϊκό πλούτο.

Εξαντλημένοι, απογοητευμένοι κι αγανακτισμένοι, είναι μερικά μόνο από τα επίθετα που χαρακτηρίζουν τους κατοίκους των Αρμολίων, της Βέσσα, του Πυργίου, της Ελάτας και των Ολύμπων οι οποίοι για τέταρτη ημέρα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις πύρινες γλώσσες.

Διαβάστε εδώ το χρονικό της φωτιάς που έκαψε ένα μεγάλο τμήμα του νησιού.

Κατά τα λοιπά, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κορακονήσι αλλά και στις Άνω Βολίμες Ζακύνθου.

Επίσης μαίνεται η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αυλώνας Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη και 4 PZL.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αφράτο Αγρινίου.

Εν τω μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Αρχαία Νεμέα.Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα,7 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 PZL.

Απο τον Οκτώβριο τα ειδοποιητήρια για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011

Θα αποσταλούν σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φορολογούμενους και για πρώτη φορά θα είναι ξεχωριστά ανα σύζυγο.Τέλος στα αυτοκόλλητα σήματα κυκλοφορία ελλείψει χρημάτων!

Από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους, τουλάχιστον 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο.

Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσα στο Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων, ενώ, θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011.

Ειδικότερα:

1) Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

2) Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν, περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.

Τέλη κυκλοφορίας

Περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν εφέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (αυτοκόλλητο) αλλά θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)