Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Financial Times:”Ώρα να πληρωθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις”!

Στους τελευταίους 18 μήνες, η Γερμανία έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να περιορίσει την συμμετοχή της στις ευρω-διασώσεις. Εχει επιβάλλει εξοντωτικές λιτότητες σε χρεοκοπημένες χώρες. Εχει βάλει στην μέση το ΔΝΤ. Εχει προσπαθήσει να πετάξει το μπαλάκι στην Κίνα. Εχει ανακαλύψει μια απίθανη και μάταιη εμμονή με την μόχλευση του European Financial Stability Facility. Όλα αυτά τα κόλπα έχουν αποτύχει παταγωδώς και η ήπειρος πλησιάζει την άβυσσο, με την Γερμανία την ίδια να υφίσταται την ταπείνωση μιας αποτυχημένης δημοπρασίας ομολόγων.

Εχει έρθει η στιγμή να αποφασίσει μια και καλή η Γερμανία: πόσα χρειάζεται να πληρώσει για να σώσει την Ευρώπη;
Οι Γερμανοί θα φτάσουν σε μια λογική απάντηση μόνο αν εγκαταλείψουν τον μύθο, που διατρανώνει σχεδόν όλη η βόρεια Ευρώπη, ότι οι περιφερειακές χώρες του Νότου είναι οι ανάξιοι ευεργετημένοι μιας φιλανθρωπικής «ένωσης μεταβιβάσεων πληρωμών».
Είναι εύκολο να δούμε από πού προήλθε ο μύθος: Ελληνες που βγαίνουν στην σύνταξη στα 50, που λένε ψέματα για τους προϋπολογισμούς, που ζητάνε διασώσεις σερί και τσατίζονται κι από πάνω. Οσες αερο-φωτογραφίες με αφορολόγητους Αθηναίους που κολυμπάνε στις πισίνες τους κι αν τυπωθούν όμως, η μνησικακία για τους τεμπέληδες Νότιους είναι υπερβολική.
Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία αποκομίζει μυριάδες πλεονεκτήματα από την «ένωση πληρωμών». Θα πρέπει να πληρώσει παραπάνω για να τα διατηρήσει.
Ας αρχίσουμε από το απλό ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Από το 2009, οι σταθερές ανοιχτές οικονομίες από την Βραζιλία μέχρι την Ελβετία έχουν αντιμετωπίσει εισροές «καυτού» χρήματος και ανοδικές πιέσεις στα νομίσματα τους. Αν η Γερμανία δεν είχε το ευρώ, το νόμισμά της θα συμπεριφερόταν όπως το ελβετικό φράγκο, χαλώντας το βιομηχανικό πάρτι που γίνεται στην χώρα.
Μεταξύ Αυγούστου 2009 και Μαΐου 2011, οι γερμανικές εξαγωγές εκτινάχθηκαν 18%. Με μια λογική εκτίμηση, θα είχαν ανέβει μόνο 10% αν η Γερμανία ήταν εκτός ευρώ.
Αντιστρόφως, αν η περιφερειακή Ευρώπη δεν ήταν δεμένη με το ευρώ, τα νομίσματά της θα είχαν πέσει στο αντίστοιχο διάστημα. Αντί να αντιμετωπίζουν ένα χρηματοοικονομικό σοκ και κρίση ανταγωνιστικότητας, θα αντιμετώπιζαν το πρώτο μέσω του δευτέρου.
Η ίδια «ένωση πληρωμών» που καθιστά την περιφέρεια τόσο ανυπόφορο, είναι εκείνη που έδωσε στην Γερμανία την εξαγωγική της άνθιση. Αντί να βρίζουν τους οκνηρούς Νότιους, οι Γερμανοί θα έπρεπε να μοιραστούν τα λύτρα.
Η Γερμανία ευνοείται περισσότερο απ’ όσο παραδέχεται και μέσω του νομισματικού καναλιού. Στην πρώτη 10ετία του ευρώ, τα επιτόκια σε όλη την ευρωζώνη έπεσαν προς την κατεύθυνση των γερμανικών και οι -χαμηλής αποταμίευσης- νότιες χώρες εμφανίζονταν να παίρνουν μια επιδότηση από την πιστωτική αξιολόγηση των χωρών υψηλής αποταμίευσης.
Όμως, αντί να προκαλέσει ευεργετήματα στην περιφέρεια, η κεντροφόρος νομισματική πολιτική αποδείχθηκε κατάλληλη για την ώριμη «καρδιά» της Ε.Ε. αλλά πολύ χαλαρή για τις επιρρεπείς στον πληθωρισμό αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Με μια ειρωνεία που αρνούνται να δουν οι πληθωριστικο-φοβικοί Γερμανοί, η Ιρλανδία και η Ισπανία υπέστησαν «φούσκες» σε ακίνητα και τράπεζες εξαιτίας, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί η νομισματική πολιτική ήταν πολύ γερμανική. Αντί να καταδικάζει τους χαμένους, η Γερμανία πρέπει να τους αποζημιώσει.
Όταν ξεκίνησε η ευρω-κρίση, η νομισματική δυναμική ανατράπηκε, αλλά συνέχισε να ευνοεί τους Γερμανούς. Ως εκδότρια των όσων αποθεματικών ενεργητικών εναπομένουν, η Γερμανία έχει απολαύσει πλημμύρα κεφαλαιακών εισροών από τα την περιφέρεια, πιέζοντας το 10ετές yield στο περίπου 2% -εξαιρουμένης της δημοπρασίας αυτής της εβδομάδας.
Η συνεπαγόμενη νομισματική τόνωση εκδηλώθηκε ακριβώς την ώρα που η χώρα την χρειαζόταν περισσότερο, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Είναι η γερμανική εκδοχή της ποιοτικής φυγής κεφαλαίων που απολαμβάνουν και οι ΗΠΑ χάρη στο δολάριο. Οι χώρες που ωφελούνται από τους διεθνείς νομισματικούς διακανονισμούς θα πρέπει να είναι έτοιμες να επενδύσουν στην συντήρησή τους.
Αντιπαραθέστε την γερμανική τύχη με την καταδίκη της περιφέρειας. Πριν το ευρώ, οι οικογένειες της Πορτογαλίας που ήθελαν να βγουν στην σύνταξη σε εσκούδο, αποταμίευαν εσκούδα. Αυτό δημιούργησε μια ημι-αιχμάλωτη πελατειακή βάση για τα ομόλογα σε εσκούδο, οπότε η κυβέρνησης της Λισσαβόνας μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.
Όμως η έλευση του ευρώ παγίωσε την ροπή των αποταμιευτών προς την ακίνητη περιουσία και απέκλεισε τους Πορτογάλους από την κεντρική τους τράπεζα. Οι Πορτογάλοι αποταμιευτές που θέλουν ενεργητικά σε ευρώ, πρέπει να τα αγοράσουν τώρα από την Γερμανία. Και χωρίς πιστωτή «έσχατης ανάγκης» να την στηρίξει, η πορτογαλική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει τρομαχτικά ποσά στους τρομαγμένους επενδυτές.
Το αποτέλεσμα είναι το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας να είναι πολύ υψηλότερο απ’ όσο όταν είχε το νόμισμά της. Βεβαίως, οι κεφαλαιακές μετακινήσεις που πνίγουν την Πορτογαλία, είναι οι ίδιες που στηρίζουν την «τυχερή» Γερμανία.
Οπότε, ναι, οι Γερμανοί έχουν δίκιο: Η νομισματική ένωση της Ευρώπης εμπεριέχει πράγματι «πληρωμές». Όμως αυτές οι πληρωμές δεν ρέουν μόνο προς μια μεριά. Η Γερμανία πληρώνει μέσω διασώσεων και ενδοκυβερνητικών μεταβιβάσεων, αλλά επίσης επωφελείται μέσω των εμπορικών και νομισματικών καναλιών. Αν η Γερμανία αποδεχτεί αυτή την αλήθεια, έχει μια ευκαιρία να βρει την θέληση να σώσει το ευρώ –και να σώσει και τις προσπάθειες μιας γενιάς να χτίσουν μια ενοποιημένη Ευρώπη.

Η Ελλάς πωλείται. .......από παλιά...

Μέτρα 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο

Περαιτέρω μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ θα επιβληθούν την τριετία 2013-2015, στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου, όπως αυτό διαμορφώθηκε και κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή.

Το 2012 δεν προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων πέραν όσων έχουν ψηφιστεί. Αντίθετα στο νέο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται για το 2012 «μαξιλάρι» 3,48 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI και τα αυξημένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Για το 2015 προβλέπεται μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 125,6% του ΑΕΠ ή σε 285,8 δισ. ευρώ, μετά το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, βάσει του δεύτερου πακέτου στήριξης).

Για το 2012 προβλέπεται στο 145,5% του ΑΕΠ (309,3 δισ. ευρώ), το 2013 στο 146,7% (314,9 δισ. ευρώ) και το 2014 στο 139,2% (306,7 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, προβλέπεται στο 9% για φέτος, στο 5,4% για το 2012, στο 6,1% για το 2013, στο 5,1% για το 2014 και στο 4,2% για το 2015.

Σύμφωνα με τις προγενέστερες προβλέψεις, του Ιουνίου, το έλλειμμα επρόκειτο να πέσει κάτω από το 3% το 2014 και στο 1,1% το 2015.

«Το επικαιροποιημένο πλαίσιο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2015» πρόσθεσε.

Συμφωνεί με τη Γερμανία για τα ευρωομόλογα ο Μάριο Μόντι

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι υποστηρίζει τη γερμανική θέση σχετικά με τα ευρωομόλογα, όπως αναφέρει η διαδικτυακή πύλη για ευρωπαϊκά θέματα euobserver.com. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες πολλές προτάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό με αυτές. Θεωρώ ωστόσο ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας, όπως και να θέλουμε να τα αποκαλέσουμε, δίνουν το λάθος μήνυμα, καθώς ομογενοποιούν τα διαφορετικά επιτόκια, που αποτελούν ωστόσο ενδείξεις για τους τομείς που χρειάζεται να εργαστούμε επιπλέον" δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο μετά τη συνάντησή του με Σαρκοζί και Μέρκελ.

Αυτή ήτνα η πρώτη φορά που ηγέτης της Ιταλίας κλήθηκε σε συνάντηση του γαλλογερμανικού άξονα. Ωστόσο ελάχιστα πράγματα διέρρευσαν από τη συνάντηση πέρα από μία ανακοίνωση του Σαρκοζί ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προτείνουν τις δικές τους τροποποιήσεις στις Συνθήκες της ΕΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

"Εργαζόμαστε πάνω σε προτάσεις για αλλαγές, οι οποίες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο" δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Οι προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι ελπίδες όμως της Γαλλίας ότι κατά τη συνάντηση στο Στρασβούργο θα επιλυόταν το ζήτημα της διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η ΕΚΤ στην κρίση χρέους, δεν επαληθεύτηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με γαλλικά ΜΜΕ ο Σαρκοζί "ενοχλήθηκε" από την απροθυμία της Mέρκελ να συζητήσουν το ζήτημα παρόλο που δεν το έδειξε δημόσια.

Τι σχεδιάζει για τις επόμενες 40 μέρες το υπουργείο Οικονομικών

Αρχές Δεκεμβρίου θα έρθουν τελικώς στην Ελλάδα τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης από το α’ πακέτο βοήθειας.

Τι σχεδιάζει για τις επόμενες 40 μέρες το υπουργείο Οικονομικών

Αυτό είναι το ρεαλιστικό σενάριο, που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, ως προς την τακτοποίηση των ανελαστικών τους υποχρεώσεων, που πρέπει να διευθετηθούν από τώρα έως και στο τέλος του έτους.

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, βεβαίως, τα λεφτά να έρθουν και μέσα στο επόμενο 7ημερο, όμως, αυτή είναι η αισιόδοξη εκδοχή των πραγμάτων και στο οικονομικό επιτελείο προτιμούν να την …αγνοούν, για να μην απογοητευθούν.

Με τα λεφτά αυτά, μεταξύ άλλων, θα αποκατασταθούν οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, θα διασφαλιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και βεβαίως θα πληρωθούν οι ομολογιακές λήξεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 3 δισ. είναι άμεσα απαιτητά σε ρευστό.

Παράλληλα, στο υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και τον επόμενο μήνα να προχωρήσουν σε μια, τουλάχιστον, έκδοση εντόκου γραμματίου, σπάζοντας μια παράδοση που λέει ότι το Δεκέμβριο δεν γίνονται τέτοιες κινήσεις.

Η κατάσταση ωστόσο θεωρείται και είναι έκτακτη, οπότε οι εξαιρέσεις επιτρέπονται. Άλλωστε, κάτι ανάλογο έγινε και τον Αύγουστο, όταν και πάλι οι εκδόσεις δεν γίνονταν, αλλά φέτος, κατ’ εξαίρεση, έγιναν.

Το δημόσιο έχει άμεση ανάγκη για κεφάλαια και τώρα του παρουσιάζεται μια ακόμα ευκαιρία.

Μέσω του νέου πακέτου ρευστότητας, μέσω εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. που παρέχεται στις τράπεζες, μπορεί να διεκδικήσει ένα καλό μέρος τους κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσω τέτοιων εκδόσεων.

Γι’ αυτό και δεν σκοπεύει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Τα βήματα για μικρότερο κράτος

Κατάργηση οργανικών θέσεων, μεταφορά αρμοδιοτήτων και κάλυψη των κενών μέσω σαρωτικών μετακινήσεων υπαλλήλων περιλαμβάνονται στο σχέδιο για αναδιοργάνωση του Δημοσίου

Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας επεξεργάζονται τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον περιορισμό του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα
Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας επεξεργάζονται τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον περιορισμό του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα

Από τις αρχές του 2012 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών καθώς και των οργανισμών του κράτους σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του προσωπικού. Η διαδικασία θα γίνει με τη συμβολή εταιρειών συμβούλων και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ προκειμένου να επιλεγεί το πλεονάζον προσωπικό και να καταγραφούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του κράτους περιλαμβάνει σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού σε όλο το Δημόσιο, αλλά και "εφεδρεία" για όσους εργαζόμενους χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό κυρίως από τα ΝΠΙΔ και τις ΑΕ του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Η επιλογή δεν θα γίνει με οριζόντια κριτήρια, όπως εφαρμόζεται η πρώτη φάση της εφεδρείας, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα καθοριστούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

- Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατάργηση 150.000 κενών οργανικών θέσεων στο σύνολο του Δημοσίου, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα υπουργεία και στα ΝΠΔΔ όπου μειώνονται τουλάχιστον 30% οι οργανικές μονάδες και γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών.

- Παράλληλα, προετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ενός Επιτελικού Κράτους, όπου μία σειρά εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία θα μεταφερθούν μαζί με το προσωπικό που απασχολείται σε αυτές, στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις και στους ΟΤΑ α' και β΄βαθμού.

- Ηδη έχει προβλεφθεί με εγκύκλιο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντ. Ρόβλια, να καλυφθούν μέχρι και σήμερα τα κενά που θα διαμορφωθούν από τις αποχωρήσεις "εφέδρων" υπάλλήλων οι οποίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που θα γίνει σε υπηρεσίες και οργανισμούς θα καταγράφεται το πλεονάζον προσωπικό και οι ανάγκες σε υπαλλήλους. Η τριμελής επιτροπή που θα δημιουργηθεί υπό την προεδρία στελέχους του ΑΣΕΠ θα δημοσιεύει τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν ανά την επικράτεια μέσω μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού από άλλες υπηρεσίες. Οι μετακινήσεις δεν θα έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς και όποιος υπάλληλος αρνείται να μετακινηθεί θα τίθεται σε "εφεδρεία".

Για παράδειγμα, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες δασολόγων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα καταγραφούν ανάγκες σε δασολόγους στην Αλεξανδρούπολη ή στο Ηράκλειο Κρήτης, τότε θα μετακινηθούν οι πλεονάζοντες δασολόγοι στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.

- Παράλληλα, έχει προβλεφθεί ότι για να καλυφθούν ανάγκες θα μετακινηθεί προσωπικό είτε μεταξύ υπουργείων είτε μεταξύ υπουργείων και ΝΠΔΔ. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, οπότε και θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα υπουργείων και ΝΠΔΔ. Με τη θεσμοθέτηση του "κρατικού υπαλλήλου" για τη μετακίνηση προσωπικού χρειάζεται πλέον μία κοινή απόφαση την οποία υπογράφουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο συναρμόδιος υπουργός.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΡΕΠΠΑ
Υπό την εποπτεία Ράινχεμπαχ η αξιολόγηση

Μέχρι τα τέλη του 2011 θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα καθορίζονται οι υπηρεσίες και οι δημόσιοι οργανισμοί που θα αξιολογηθούν. Η επιλογή των φορέων αλλά και η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην οποία είναι επικεφαλής ο Χ. Ράιχενμπαχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί η αξιολόγηση των υπουργείων και θα ακολουθήσουν τα ΝΠΔΔ.

Πάγωμα
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τη λίστα των ΝΠΙΔ και των ΑΕ του Δημοσίου που θα τεθούν υπό αξιολόγηση. Το διαφαινόμενο "πάγωμα" των προσλήψεων για το 2012 σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της μετακίνησης υπαλλήλων από ΝΠΙΔ στο Δημόσιο ως πρόσληψης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από τους δημόσιους οργανισμούς θα τεθεί σε εφεδρεία μέχρι και 12 μήνες. Από την επιτυχία του πρώτου και δεύτερου κύματος εφεδρείας που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011 θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εφαρμογή του μέτρου και τα επόμενα δύο χρόνια στον "στενό" δημόσιο τομέα. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών να εφαρμόσει τον θεσμό της εφεδρείας την επόμενη διετία στον κρατικό μηχανισμό.

Στο μικροσκόπιο

1 Τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους με στόχο να εφαρμοστεί το Επιτελικό Κράτος

2 Τα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν τα υπουργεία

3 Δημόσιοι Οργανισμοί και εταιρείες του Δημοσίου προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα καταργηθούν, θα συγχωνευτούν ή θα ανασυγκροτηθούν

Πρώτο κύμα εξόδου για τρεις κατηγορίες υπαλλήλων

Στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους. Στην εφεδρεία μπαίνουν επίσης όσοι έχουν τα έτη ασφάλισης και επιθυμούν να μείνουν μέχρι τα 60, αλλά και αυτοί που πιάνουν τα όρια το 2013

Πρώτο κύμα εξόδου για τρεις κατηγορίες υπαλλήλων

Περίπου 20.000 μόνιμοι υπάλληλοι αναμένεται να λάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης και να τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή να συνταξιοδοτηθούν από τη ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο πρώτο κύμα της εφεδρείας εντάσσονται 3 κατηγορίες μόνιμων υπαλλήλων:

- Οσοι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και το 55 έτος της ηλικίας τους οι οποίοι θα απολυθούν και θα ακολουθήσουν το δρόμο της συνταξιοδότησης. Οι οργανικές θέσεις τις οποίες κατέχουν θα καταργηθούν.

- Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο καθώς και τα έτη ασφάλισης (55 ετών και 35 χρόνια προϋπηρεσία) οι οποίοι μετά από αίτησή τους -αξιοποιώντας διάταξη του ασφαλιστικού νόμου- έγινε αποδεκτό το αίτημά τους να παραμείνουν στην υπηρεσία για τρία χρόνια ακόμα και μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Με τον νόμο 4024/2011 καταργήθηκε η σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νόμου, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στην κατηγορία των υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει τα όρια προς συνταξιοδότηση και να απολυθούν προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους. Και στη δεύτερη αυτή κατηγορία θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες είναι 4.000-6.000 υπάλλήλοι.

Πρώτο κύμα εξόδου για τρεις κατηγορίες υπαλλήλων

- Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίοι μέχρι την 31-12-2013 συμπληρώνουν κατ΄ ελάχιστον τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και τουλάχιστον το 55ο έτος της ηλικίας τους τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (55) και των απαιτούμενων χρόνων προϋπηρεσίας (35).

Μέχρι δύο χρόνια
Ουσιαστικά τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Μέχρι τότε θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών που ελάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Μετά την περίοδο της εφεδρείας, θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη. Οι οργανικές θέσεις που καταλάμβαναν καταργούνται. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι ανήκουν περισσότεροι από 14.000 υπάλληλοι.

Μέχρι και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα πρέπει να λάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης, τις οποίες υπογράφει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου ή οι διοικήσεις των οργανισμών, ενώ περιλήψεις των αποφάσεων θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ως συνολική δημόσια υπηρεσία υπολογίζεται μόνο η προϋπηρεσία που διαθέτουν σε υπηρεσίες υπουργείων ΝΠΔΔ καθώς και ΟΤΑ.

ΜΟΝΙΜΟΙ
Δεν προσμετράται η εργασία στον ιδιωτικό τομέα

Στην κατηγορία των μονίμων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ανήκουν όσοι έχουν προσληφθεί μέχρι την 31η-12-1978. Δεν τίθενται, όμως, στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς της εφεδρείας υπάλληλοι που έχουν αθροιστικά 33 χρόνια προϋπηρεσίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ένας μόνιμος υπάλληλος που έχει 30 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και 4 "αναγνωρισμένα" χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα δεν τίθεται σε "εφεδρεία". Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό γίνεται για να τηρηθεί η αρχή της ισότητας. "Ο νόμος δεν μπορεί να υποχρεώσει τους δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν την υπηρεσία του στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983, η οποία θα πρέπει να εξαγοραστεί", αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο "Εθνος".

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Κίνδυνος για 7.000 εργαζομένους αν δεν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις

Στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν δοθεί από τις υπηρεσίες υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν τα έτη προϋπηρεσίας που έχουν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία από 1-1-2012.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των αποφάσεων για τη μεταφορά του προσωπικού των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών, διαφορετικά ?όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή? περίπου 7.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου κινδυνεύουν να τεθούν σε εφεδρεία από 1-1-2012, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011.

Μεταξύ των φορέων είναι και μεγάλοι οργανισμοί που απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, όπως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ, ο ΟΔΔΥ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ο ΟΣΚ ΑΕ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ και ο ΕΟΜΜΕΧ.

Επίσης στους φορείς υποδοχής (ΝΠΔΔ ή νέα ΝΠΙΔ), μετά τη μεταφορά του προσωπικού των παραπάνω οργανισμών, οι διοικήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφεδρεία μέχρι τις 31-12-2011 προσωπικό ΥΕ και ΔΕ ισάριθμο με τους μετατασσόμενους της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας. Το κριτήριο για την εφεδρεία θα είναι η μικρότερη προϋπηρεσία. Εάν δεν υλοποιηθεί η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού, τότε μέχρι το τέλος του 2011 θα τίθεται σε εφεδρεία όλο το προσωπικό ΔΕ και ΥΕ των φορέων υποδοχής.

Στο πολυνομοσχέδιο επίσης προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου 7 καταργούμενων φορέων (ν.4002/11) τίθενται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου σε εργασιακή εφεδρεία. Οι φορείς αυτοί είναι: Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εργο Πολιτών, Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου και Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Οριστικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο για 12.000 άτομα

Τον Δεκέμβριο οριστικοποιούνται οι διαδικασίες για να τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής "εφεδρείας" περίπου 12.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου από το σύνολο του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο καθώς και τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν.

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς έχουν δοθεί υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα πρέπει να δηλώσουν και την προϋπηρεσία τους από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να συνυπολογιστεί για να τεθούν -πιθανώς- σε εφεδρεία από την 1η-1-2012.

"Κλειδί" για την εφεδρεία αποτελεί η ημερομηνία συμπλήρωσης 10.500 ημερών ασφάλισης ή της 35ετίας, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 31-12-2013 θα πρέπει όσοι τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας να έχουν συμπληρώσει και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (από 35 μέχρι και 38 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις), όπως και τα ανάλογα όρια ηλικίας. "Κανείς δεν θα τεθεί σε εφεδρεία ο οποίος δεν θα λάβει πλήρη σύνταξη στο τέλος της περιόδου", έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού μέχρι και 24 μήνες, ενώ θα καταβάλλονται κανονικά οι εργοδοτικές εισφορές προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη στη λήξη της περιόδου εφεδρείας. Το ποσό που θα λάβουν για το χρονικό διάστημα που θα τεθούν σε εφεδρεία θα συνυπολογιστεί με το σύνολο της αποζημίωσης που θα ελάμβαναν με την ολοκλήρωση των ετών υπηρεσίας για να τεθούν σε συνταξιοδότηση. Αντίστοιχα δεν ισχύει το ίδιο για τους μονίμους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν αποζημίωση με τη λήξη της θητείας τους στην υπηρεσία.

ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ποιοι εξαιρούνται από το καθεστώς

Aπό την κατηγορία των μονίμων υπαλλήλων εξαιρούνται της εφεδρείας:

  • Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες
  • οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και όσοι υπηρετούν στην αλλοδαπή
  • οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι
  • οι πυροσβέστες και όσοι κατέχουν θέση ευθύνης
  • το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων, το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης
  • Οι υπάλληλοι που ο/η σύζυγός τους έχει ενταχθεί σε εφεδρεία
  • Οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%
  • Οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά
  • Οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.

Mε νεότερη εγκύκλιο του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου προσδιορίζονται οι ειδικότητες των νοσοκομείων που εξαιρούνται της εφεδρείας οι οποίες είναι:

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ: Νοσηλευτικής - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ: Νοσηλευτικής, Επισκεπτών -τριών Υγείας, Μαιευτικής, Βρεφονηπιοκομίας. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ: Βοηθών Νοσηλευτικής, Βοηθών Βρεφοκόμων, Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, Φυλάκων Ασθενών. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ: Βοηθητικού Υγειονομικού. Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει τις ειδικότητες: Νοσοκόμων, Βοηθών Θαλάμου, Μεταφορέων Ασθενών, Νεκροτόμων - Σαβανωτών - Αποτεφρωτών, Τραυματιοφορέων, Φυλάκων Ασθενών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΚΛΑΔΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ: Φαρμακοποιών, Ψυχολογίας, Χημείας - Βιοχημείας - Βιολογίας, Βιοχημικών (Χημικών), Βιολόγων (Μοριακών Βιολόγων), Φυσικών Ιατρικής - Ακτινοφυσικής (συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι Ακτινοφυσικής και ΠΕ Φυσικών Ιατρικής), Κτηνιάτρων, Διαιτολογίας, Κοινωνικών Λειτουργών, Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ: Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας Ιατρικών Εργαστηρίων (Τεχνολόγων), Ραδιολογίας - Ακτινολογίας (Χειριστών-Εμφανιστών), Οπτικής, Λογοθεραπείας, Ορθοπτιστών, Δημόσιας Υγιεινής (Επόπτες Δημόσιας Υγείας), Διαιτολογίας - Διατροφής, Τεχνολογίας Τροφίμων, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Κοινωνικών Λειτουργών, Οδοντοτεχνιτών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ: Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων (Παρασκευαστών), Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων (Παρασκευαστών), Βοηθών Αναισθησιολογίας, Χειριστών Ιατρικών Συσκευών (Χειριστών - Εμφανιστών), Βοηθών Φαρμακείου, Βοηθών Φυσικοθεραπείας, Βοηθών Διαιτητικής, Μαγειρικής Τέχνης (Μαγείρων), Ορθοπτιστών, Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Χειριστών-Εμφανιστών, Διατροφής ή Διαιτολογίας.

Ερευνητές και επιστήμονες
Από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που θέλουν δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν εξαιρούνται της εφεδρείας οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών 5-10.

Image

Στον αγώνα Ζενιτ-ΑΠΟΕΛ στην Αγία Πετρούπολη, οι Ρώσοι φίλαθλοι απλά δεν μπορούσαν να κρύψουν την αγάπη του για την Κύπρο και την Ελλάδα και την απέχθειά τους για τους εισβολείς στην Μεγαλόνησο: Για πρώτη φορά, ίσως στην ιστορία των αγώνων της UEFA, οπαδοί μιας ομάδας, ανάρτησαν πανό που υποστήριζε την … αντίπαλη ομάδα (“΄ΚΥΠΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ”) και την χώρα από την οποία προέρχεται! Όταν δε, διεκόπη ο αγώνας λόγω καπνογόνων, οι Ρώσοι έκαψαν και μία τούρκικη σημαία!

Μάλιστα τα συνθήματα ήταν γραμμένα στα ελληνικά στις κερκίδες όπου βρίσκονταν οι φίλαθλοι της Ζενίτ και παρά την απαγόρευση της UEFA για ανάρτηση πανό με πολιτικά συνθήματα οι φίλαθλοι της ρωσικής ομάδας καθώς και η διοίκηση της σημαντικότερης ρωσικής ομάδας των τελευταίων χρόνων, απέδειξαν εμπράκτως ότι στέκονται στο πλευρό της Κύπρου, και αποκηρύσσουν το ψευδοκράτος, που αυθαίρετα έχει θέσει υπό κατοχή το βόρειο τμήμα του νησιού.

Image


Το σπουδαιότερο είναι ότι όταν πληροφορήθηκε η διοίκηση της ρώσικης ομάδας για την επικείμενη ανάρτηση του πανό, επικρότησε την κίνηση, προτρέποντας τους οπαδούς να το «σηκώσουν» και θα πληρώσουν οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ, εφόσον η ανάρτηση πανό με πολιτικό περιεχόμενο απαγορεύεται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήταν αδύνατον για το ΑΠΟΕΛ να μην αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα (0-0) και να προκριθεί έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ μια κυπριακή ομάδα στους «16» καλύτερους της διοργάνωσης.

EE: απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων

(Από το έγκυρο νομικό ειδησεογραφικό site www.lawnet.gr)
Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα απάντησε ο Γερμανός Επίτροπος Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
25/11/2011 10:59
EE: απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικάτην κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνιζε ταυτόχρονα ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπωςορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.Στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωσημετο σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3).»

Υπουργείο Οικονομικών

Μετά από το κύμα των σχετικών αντιδράσεων, από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι είναι υπό διαμόρφωση η απόφαση και η σχετική εγκύκλιος, αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Επίσης, τονίζεται πως η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να οριστικοποιηθούν η απόφαση και η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνουν τις εξαιρέσεις φορολογούμενων από το νέο τέλος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)