Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

«Μπλόκο» ΓΕΝΟΠ στο σύστημα πληροφορικής της ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα «Ερμής» ώστε να μην μπορούν να δοθούν εντολές διακοπής ρεύματος. Στη φωτογραφία το κέντρο πληροφορικής της ΔΕΗ.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε από τη ΓΕΝΟΠ το πληροφοριακό σύστημα «Ερμής» της ΔΕΗ, που σημαίνει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ότι «όχι μόνο δεν μπορούν να εκδοθούν εντολές διακοπής ρεύματος αλλά, με ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ, αύριο δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά απολύτως συναλλαγή με το κοινό».

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα κατηγορούν τη διοίκηση της επιχείρησης για αδιάλλακτη στάση ενώ υποστηρίζουν ότι δεν εκδίδονται, ούτε αποστέλλονται, εντολές διακοπής ρεύματος για χρέη.

Διευρύνεται το fast track

Δράσεις για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, αλλά και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου για το fast track, προβλέπει το νομοσχέδιο για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Δράσεις για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, αλλά και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου για το fast track, προβλέπει το νομοσχέδιο για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σε ό,τι αφορά το fast track, τα όρια για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο νόμο περί ταχείας αδειοδότησης διαμορφώνονται σε:

- 120 εκατ. ευρώ (έναντι 200 εκατ. που ίσχυε).

- 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 120 θέσεων εργασίας (από 75 εκατ. και 200 θέσεις).

- 250 νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως ύψους επένδυσης (από 150).

- Δημιουργείται νέα κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, για τις βιομηχανικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ που θα γίνονται σε βιομηχανικές περιοχές.

- Συντομεύεται από 60 σε 45 ημέρες η προθεσμία έκδοσης αδειών, μετά την παρέλευση της οποίας τεκμαίρετε θετική απάντηση της υπηρεσίας.

Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα ακόλουθα:

- Δημιουργείται νέος εταιρικός τύπος, με μετοχικό κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινά από 1 ευρώ και δυνατότητα εισφοράς από τους εταίρους όχι μόνο κεφαλαίου αλλά και εργασίας ή ανάληψης ευθυνών π.χ. για κάλυψη χρεών της επιχείρησης μέχρις ενός συγκεκριμένου ύψους.

- Συγκροτείται κέντρο εξυπηρέτησης επενδυτών στην εταιρία Invest in Greece, για την προώθηση της αδειοδότησης επενδύσεων άνω των 2 εκατ. Ευρώ. Η υπηρεσία αυτή θα αναλαμβάνει για λογαριασμό των επενδυτών, έναντι αμοιβής, τη διεκπεραίωση των διαδικασιών αδειοδότησης στις δημόσιες υπηρεσίες, οι επενδύσεις αυτές όμως δεν υπάγονται στο fast track.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους για το Δημόσιο.

- Διευκολύνεται η άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας.

- Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των κρατικών προμηθειών με εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών και στόχο τη μείωση του κόστους για το Δημόσιο κατά 15% έναντι του προϋπολογισμού κάθε προμήθειας.

- Θεσπίζονται κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (απαλλαγές από φόρους, τέλη, εισφορές, κλπ.)

- Απλοποιούνται οι ρυθμίσεις για τα εμπορικά σήματα.

- Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων.

- Θεσπίζεται δυνατότητα προαιρετικής επισήμανσης για προϊόντα που παράγονται ή μεταποιούνται στην Ελλάδα (σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών).

- Δημιουργείται μητρώο ελεγκτών για βιομηχανικά προϊόντα.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών.

Ο κ. Χρυσοχοίδης υπογράμμισε ότι η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 17% μακροπρόθεσμα και 10% σε ορίζοντα πενταετίας.

Σημείωσε ακόμη ότι

η προσπάθεια δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ασκείται από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, με ρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και άλλες που σχεδιάζονται, με ορίζοντα υλοποίησης το 2012.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση στρατηγικών επενδύσεων ανέφερε ότι μετά την έγκριση τριών σχεδίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ τις προηγούμενες ημέρες, η διοίκηση της Invest in Greece ετοιμάζει άλλους 20 φακέλους για να προωθηθούν στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Αναβλήθηκε η συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων άνεργης εγκύου

Για την Παρασκευή αναβλήθηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, που κατέθεσε άνεργη έγκυος κατά της ΔΕΗ, με αίτημα την αναστολή της πληρωμής του τέλους δομημένης επιφάνειας και αναστολής της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Αναβλήθηκε η συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων άνεργης εγκύου

Η αναβολή δόθηκε κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων της ΔΕΗ, προκειμένου να εκπροσωπηθεί νομικά και το ελληνικό δημόσιο.

Διπλασιάζονται οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες

ΑΠΟ 30 ΣΕ 60 ΔΙΣ
Τον διπλασιασμό των προβλεπόμενων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, μέσω της Τραπέζας της Ελλάδος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κατά την συζήτηση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Έτσι, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, προστίθενται άλλα 30 δισεκατομμύρια, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012.

Διπλασιάζονται οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το πρόγραμμα που θα συνοδεύει την δανειακή σύμβαση, θα υπογραφεί, στην καλύτερη περίπτωση, τον Ιανουάριο. "Δεν υπάρχουν πλέον κομματικές σκοπιμότητες και αντιθέσεις, αλλά οι σκοπιμότητες της χώρας. Και κανείς δεν μπορεί να παίξει με αυτές" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αύξηση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες υιοθετήθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο ενώ προηγήθηκε συνεννόηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

"Ο Έλληνας πολίτης δεν επιβαρύνεται ουσιαστικά με τα λεφτά αυτά. Πρόκειται κυρίως για μια σύμβαση πίστης" σημείωσε.

Διευκρινίζοντας, δε, ότι η επέκταση των εγγυήσεων δεν σχετίζεται με το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως "αν δεν εφαρμόζαμε το κούρεμα, δεν θα ήταν καλύτερα για τις τράπεζες. Οι ζημίες τους θα ήταν ίδιες και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, είπε.

"Από την δυναμική που θα αποκτήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία μετά το PSI και την επανακεφαλαιοποίηση, θα κριθεί και σε ποιο βαθμό θα ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας από το μοναδικό αυτό στοιχείο που έχει στη διάθεσή του" σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί φορολογική ρύθμιση που να εναρμονίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει χρεία περισσότερων κεφαλαίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

"Οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές, θα υπάρχουν εγγυήσεις - αλλά το ελληνικό Δημόσιο, ο πολίτης, θα πρέπει να έχει ένα αντάλλαγμα στα χέρια του για τα ποσά που αναλαμβάνει ο ίδιος ως εγγυητής" ανέφερε.

Εξάλλου, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Proton Bank, ενδεχομένως θα ληφθούν και για άλλες μικρές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί να υπαχθούν σε διαδικασία εξυγίανσης.

"Για μας, τράπεζες είναι οι καταθέτες και η διοικητική τους λειτουργία - και όχι οι μέτοχοί τους. Αυτό είναι σαφές - και συνεχίζουμε την ίδια πολιτική που εφαρμόζαμε πριν, με την στήριξη όλων των κομμάτων και του Πρωθυπουργού" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής, από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, "λόγω των διεθνών εξελίξεων και των συνθηκών λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος".

Από πλευράς ΚΚΕ, η πράξη καταψηφίστηκε καθώς, όπως τόνισε η εισηγήτρια του κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, "τα δάνεια που παίρνουμε απ' την τρόικα πηγαίνουν όλα στους τραπεζίτες. Ούτε ένα ευρώ για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία".

Δημοσιοποιούνται οι λίστες των μεγαλοοφειλετών

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης πως μετά την επόμενη Παρασκευή, θα έχουν εκλείψει τα εμπόδια για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο.

Την ημέρα εκείνη λήγει η προθεσμία για τους όρους δημοσιοποίησης που είχε θέσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την υπογραφή προσυμφώνου με τις ελβετικές αρχές, βάσει του οποίου θα προβλέπεται ή η καταβολή του σχετικού φόρου με παράλληλη διασφάλιση της ανωνυμίας του καταθέτη, ή η δημοσιοποίηση των στοιχείων του, ενώ θα υπόκειται στον έλεγχο των ελληνικών αρχών.

Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, εάν από τον έλεγχο της Black Rock έχουν εξαιρεθεί τα δάνεια προς τις υπεράκτιες (off shore) εταιρείες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το διέψευσε κατηγορηματικά.

Και στην ερώτηση, εάν από την Ελβετία έχει τεθεί η Ελλάδα προ του διλήμματος "ονόματα ή λεφτά", ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, υποστηρίζοντας πως με τις αντίστοιχες ερωτήσεις του που καταθέτει στην Κομισιόν, "έχει ως στόχο να παρεμποδίσει τη διμερή σύμβαση Ελλάδας-Ελβετίας", καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυσφορεί για τις διμερείς συμφωνίες, προκρίνοντας μια κεντρική σύμβαση, που όμως αργεί. "Όλες οι ερωτήσεις του κ. Χουντή είναι όλες στοχευμένες και δημιουργούν όλες πρόβλημα στη χώρα" δήλωσε ο υπουργός.

"Η στρεψοδικία αυτή να σταματήσει. Μπορεί να είστε καλός δικηγόρος, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο. Η καραμέλα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνει πια!" απάντησε ο κ.Παπαδημούλης.

Ανταπαντώντας, ο κος Βενιζέλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει αποδεχθεί "ό,τι η Γερμανία και η Βρετανία": "Ο κάθε υποκείμενος πληρώνει σε φόρο, ή υπόκειται σε φορολογικό έλεγχο των ελληνικών αρχών. Αν παραμείνει κανείς στην Ελβετία με αυτά τα ποσά φόρου, θα είναι ανόητος".

H Ευρώπη σε κρίση: Ποιος χρωστάει σε ποιόν;

Ειδικό ένθετο στην ιστοσελίδα του BBC προσπαθεί να αποσαφηνίσει βασικά ζητήματα ώστε να τα κατανοήσει ο πολίτης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητος.

Στα γραφήματα που ακολουθούν έχουν τοποθετηθεί οι "βασικοί παίκτες" της Ευρωζώνης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας- Η.Π.Α, Ιαπωνία-. Μέσα από "βέλη" παρατηρούμε σε ποιας χώρας τις τράπεζες οφείλει το κάθε κράτος.

Τα βέλη βάσει πάχους καθορίζουν το μέγεθος της οφειλής και κατευθύνονται από τον οφειλέτη προς τον πιστωτή. Το χρώμα κάθε χώρας υποδηλώνει το σε πόσο κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η κάθε οικονομία. Τέλος το γράφημα είναι δομημένο βάσει των στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Το γραφήματα είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε την δίνη της κρίσης. Πρώτα Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και πλέον η Ιταλία, αντιμετωπίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο της χρεωκοπίας. Καθώς οι δανεισμοί των χωρών γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, καμία «δύσκολη οικονομική κατάσταση» δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι λοιπόν ποιος χρωστάει σε ποιόν;

Ελλάδα

ΑΕΠ: 0,2 τρισ. ευρώ

Χρέος: 0,4 τρις. ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 38.073 ευρώ

Η Ελλάδα είναι βαρέως χρεωμένη στις χώρες της Ευρωζώνης, και είναι μία από τις τρεις άλλες χώρες που έλαβαν πακέτα βοήθειας. Αν και η ελληνική οικονομία είναι μικρή και υπάρχει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας ίσως να μην δημιουργούσε προβλήματα καθώς θα απορροφάται από την ίδια την Ευρωζώνη, ωστόσο η Ευρώπη φοβάται πιθανή «επιδημία» και οικονομική καταστροφή της ευρωζώνης μέσω της μετάδοσης του προβλήματος σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ιρλανδία

ΑΕΠ: 0,7 τρισ.ευρώ

Χρέος: 1,7 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 391.000 ευρώ

Και η Ιρλανδία έχει λάβει πακέτο βοήθειας. Έχει συστήσει μέτρα λιτότητος, και η οικονομία της από πρόσφατα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Μετά το 2008 έπεσε σε βαθιά ύφεση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Αν και μικρή χώρα, έχει έναν μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ιρλανδίας.

Ιταλία

ΑΕΠ: 1,2 τρισ.ευρώ

Χρέος: 2 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 32.875 ευρώ

Η Ιταλία έχει συσσωρευμένο χρέος αλλά είναι μία σχετικά πλούσια χώρα συγκρινόμενη με την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Ωστόσο υπάρχουν φοβίες σχετικά με την ηγεσία της Ιταλίας, και φόβοι πως το χρέος της θα μεγαλώσει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο η οικονομία της μπορεί να αντέξει. Πιο εκτεθειμένη χώρα στο χρέος της Ιταλίας είναι η Γαλλία.

Πορτογαλία

ΑΕΠ: 0,2 τρισ.ευρώ

Χρέος: 0,4 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 38.081 ευρώ

Η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα που έλαβε πακέτα βοήθειας, και βρίσκεται μέχρι αυτήν την στιγμή (Ιούνιος 2011) σε βαθιά ύφεση. Και αυτή έχει αρχίσει να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, και έχει δρομολογήσει ιδιωτικοποιήσεις.

Ισπανία

ΑΕΠ: 0,7τρισ.ευρώ

Χρέος: 1,9 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 47.366 ευρώ

Η Ισπανία ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο πορτογαλικής χρεωκοπίας, καθώς της έχει δανείσει δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ισπανία χρωστά μεγάλα ποσά σε Γερμανία και Γαλλία, και προσπαθεί και η ίδια να ελέγξει το χρέος της μόνη της.

Γαλλία

ΑΕΠ: 1,8 τρισ. ευρώ

Χρέος: 4,2 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 66.508 ευρώ

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, και είναι εκτεθειμένη λόγω των προβλημάτων των οφειλετών της. Οι τράπεζές της κατέχουν ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας.

ΗΠΑ

ΑΕΠ: 10,8 τρισ.ευρώ

Χρέος: 10,9 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 35.156 ευρώ

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και το χρέος της ισούται σχεδόν με το ΑΕΠ της, θεωρείται ασφαλής οικονομία. Ωστόσο υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα. Κίνα και Ιαπωνία κρατούν σε μεγάλο ποσοστό ομόλογα του χρέους των ΗΠΑ, ύστερα έρχεται η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε συμβεί στην Ευρωζώνη, θα έχει αντίκτυπο και τις ΗΠΑ, και στο τραπεζικό τους σύστημα.

Ηνωμένο Βασίλειο

ΑΕΠ: 1,7 τρισ.ευρώ

Χρέος: 7,3 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 117.580 ευρώ

Το μεγαλύτερο χρέος της Βρετανίας προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα. Η χώρα είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στο ιρλανδικό, το πορτογαλικό, καθώς και το ιταλικό χρέος. Το Ηνωμένο Βασίλειο με τη σειρά του οφείλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη Γερμανία και την Ισπανία.

Γερμανία

ΑΕΠ: 2,4 τρισ.ευρώ

Χρέος: 4,2 τρισ.ευρώ

Χρέος ανά κάτοικο: 50.659 ευρώ

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, κατέχει ομόλογα, τόσο της Ελλάδος, όσο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, αλλά περισσότερο της Ισπανίας. Εάν μία από αυτές της χώρες χρεοκοπήσει, η Γερμανία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ενώ η οικονομία της επιβραδύνεται. Ως η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, όσο περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη η ίδια, αλλά και το παγκόσμιοο οικονομικό σύστημα.

Νέες προϋποθέσεις για εξαίρεση από το τέλος ακινήτων

Θα εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων νοικοκυριά που αποδεδειγμένα και ύστερα από έλεγχο αδυνατούν να το καταβάλουν, καθώς και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω σύμφωνα με σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΟΙΚ

Μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευ. Βενιζέλο, για όσους θα εξαιρεθούν από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Η εξόφληση τείνει ήδη στο 80%.

Αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και να εξαιρεθούν όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ.

Όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως.

Σχετικά με τις διακοπές ρεύματος

Έτσι, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ΔΕΗ να εφαρμόσει τις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.

Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

Λόγω της κατάληψης στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ καθυστερεί για λίγες μέρες η αποστολή στους δήμους των μηχανογραφημένων στοιχείων που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους πολίτες να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί σε σχέση με το εμβαδόν, την τιμή ζώνης, ή την παλαιότητα. Αυτό, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εφόσον, συνεπώς, παρατηρούνται υπερβάσεις ή αποκλίσεις, αυτές θα αντιμετωπιστούν συμψηφιστικά.

Σημειώνεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (210-4802552) παραμένει στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση κάθε σχετικού προβλήματος.

Όσοι δεν είχαν προλάβει να στείλουν μέσω sms την αίτηση υπαγωγής τους στις εξαιρέσεις του νόμου, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής sms έως τις 30 Νοεμβρίου 2011.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)