Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Θρήνος για την απώλεια του Ν.Τζοβλα


Τεράστιος ο πόνος και η οδύνη για την ΑΝΕΑΕΔ και τους Απσοτράτους, με τον αιφνιδιο χαμό και την απώλεια του Ν.Τζοβλά. Ο αείμνηστος Νίκος ήταν απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Ταμιας της ΑΝΕΑΕΔ και μεγάλος αγωνιστής στο χώρο του συνδικαλισμού των αποστράτων.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Καλο σου ταξίδι Νικόλα.....

Τέλος το δώρο Χριστουγέννων

Δέσμη μέτρων λιτότητας μέχρι το 2014 ανακοίνωσε ο Μ. Ραχόι. Στο πακέτο περιλαμβάνεται κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για φέτος και μείωση αδειών στο Δημόσιο. Αύξηση του ΦΠΑ στο 21% και ψαλίδι στις δαπάνες των υπουργείων. Διαδηλώσεις ανθρακωρύχων και ένταση στη Μαδρίτη

Νέους φόρους και περικοπές - μαμούθ με στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ σε διάστημα δυόμισι ετών ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μία μέρα αφότου απέσπασε από τις Βρυξέλλες παράταση ενός έτους μέχρι το 2014 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

Η νέα δέσμη μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σειρά περικοπών στο Δημόσιο με κατάργηση για φέτος του «δώρου» Χριστουγέννων, αλλά και μείωση των ημερών αδείας. Παράλληλα, αυξάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας από 18% σε 21% (μέτρο που μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση αρνιόταν να λάβει παρά τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ).

Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δημόσιων επιχειρήσεων και τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε εξάλλου τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας για τους νεοεγγεγραμμένους, την κατάργηση επιστροφής φόρου για τους αγοραστές κατοικιών, νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων κατά 600 εκατ. ευρώ και νέα μείωση κατά 20% της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων από το κράτος.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν έσπευσε να χαιρετίσει την ανακοίνωση των νέων μέτρων, τονίζοντας ότι «αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για φέτος».

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου για τη βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες, η Ε.Ε. θα αξιώσει από τη Μαδρίτη μια μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες για τον φορολογούμενο και θέλει να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στις τράπεζες.

Το κείμενο, το οποίο καθορίζει τους 32 όρους που θα τεθούν σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να εγκριθεί ως τις 20 Ιουλίου. Το κείμενο επιμένει στην ανάγκη «ελαχιστοποίησης του κόστους μιας αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών για τον φορολογούμενο».

Σε επίπεδο επίβλεψης, η Ε.Ε. αξιώνει η Μαδρίτη να ενισχύσει τις εξουσίες της Τράπεζας της Ισπανίας ως το τέλος του έτους, μεταβιβάζοντάς της προνόμια τα οποία είχε μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Η Κομισιόν θα επιβλέπει, σε συνδυασμό με την Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ότι οι ισπανικές τράπεζες εφαρμόζουν τους όρους που τους επιβάλλουν.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Βυθίζεται ξανά στην ύφεση

«Εφαρμόζω έκτακτα μέτρα που απαιτούν οι εξαιρετικές περιστάσεις» δήλωσε από το βήμα της ισπανικής βουλής ο Μαριάνο Ραχόι, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης που δεν σταμάτησε να φωνάζει και να τον διακόπτει. Ο 57χρονος Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του εισήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο σε νέα ύφεση, δύο χρόνια μετά την έξοδό της από αυτήν, με προβλέψεις για συρρίκνωση κατά του 1,7% του ΑΕΠ το 2012. Και πρόσθεσε πως για το 2013, το ΑΕΠ θα παραμείνει με αρνητικό πρόσημο «και πιο κοντά στο 0%».

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

  1. Αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%
  2. Αύξηση μειωμένου ΦΠΑ για δημόσιες συγκοινωνίες, ξενοδοχεία και επεξεργασμένα τρόφιμα από 8% σε 10%
  3. Μείωση των επιδομάτων ανεργίας
  4. Κατάργηση του χριστουγεν-νιάτικου δώρου για τους δημοσίους υπαλλήλους
  5. Μείωση ημερών αδείας των δημοσίων υπαλλήλων
  6. Κατάργηση επιστροφής φόρου για τους αγοραστές κατοικιών
  7. Περικοπές 3,5 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών
  8. Μείωση 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων
  9. «Ψαλίδι» κατά 20% των επιδοτή-σεων για πολιτικά κόμματα και συνδικάτα από το 2013

Εκστρατεία κατά φοροφυγάδων

Οι γερμανικές φορολογικές αρχές πραγματοποιούν ελέγχους σε 7.000 εύπορους πελάτες της Credit Suisse για απόκρυψη εισοδημάτων. Την ίδια ώρα η γαλλική Δικαιοσύνη αναζητεί στοιχεία από στελέχη της UBS για ξέπλυμα χρήματος και υποβοήθηση φοροδιαφυγής

Μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις εναντίον υπόπτων για φοροδιαφυγή πραγματοποίησαν οι γερμανικές και οι γαλλικές φορολογικές αρχές βάζοντας στο στόχαστρο πελάτες της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse που ζουν στη Γερμανία και υπαλλήλους της επίσης ελβετικής UBS που ζουν στη Γαλλία αντίστοιχα.

Χθες στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες είναι η κυρίαρχη δύναμη στη τοπική κυβέρνηση έγιναν έφοδοι σε σπίτια στην Μπόχουμ και το Ντίσελντορφ, όπου όπως έγινε γνωστό ερευνήθηκαν όσοι είχαν αγοράσει προϊόντα της Credit Suisse για ασφάλεια ζωής με βάση τις νήσους Βερμούδες, τα οποία είναι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η γερμανική φορολογική υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα σε ολόκληρη τη Γερμανία ύστερα από νέες πληροφορίες που έλαβε για περίπου 7.000 πλούσιους πελάτες της ελβετικής τράπεζας που ζουν στη χώρα και είναι Γερμανοί πολίτες, αλλά και άλλων εθνικοτήτων.

Οι άνθρωποι της Credit Suisse ανέφεραν ότι οι έρευνες στη Γερμανία δεν τους αφορούν καθόλου, ενώ όπως έγινε γνωστό το προϊόν που είχαν αγοράσει οι πελάτες της τράπεζας έχει αποσυρθεί από την αγορά ήδη από το 2009.

Σημειώνεται εδώ ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 η Credit Suisse κατέβαλε τουλάχιστον 150 εκατ.ευρώ στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας για να σταματήσουν οι έρευνες και οι διώξεις εναντίον συνεργατών της τράπεζας που θεωρούνται ύποπτοι ότι βοήθησαν περίπου χίλιους Γερμανούς να εξαπατήσουν την εφορία.

Οι επιχειρήσεις αυτές στη Γερμανία εναντίον της φοροδιαφυγής έχουν επιπλέον ενδιαφέρον, αφού Ελβετία και Γερμανία έχουν υπογράψει συμφωνία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί, για να μπορεί το γερμανικό κράτος να φορολογεί τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας, οι γερμανικές αρχές που είχαν αγοράσει ονόματα πελατών ελβετικών τραπεζών από πηγή το 2010, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε έρευνες εναντίον φοροφυγάδων.

Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποίησαν προχθές και οι γαλλικές αρχές (δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι δύο αρχές προχώρησαν τις έρευνες ύστερα από συνεννόηση) στη Λιόν, το Μπορντό και το Στρασβούργο, στα γραφεία της UBS και σε σπίτια υψηλόβαθμων υπαλλήλων της. Η γαλλική δικαιοσύνη ψάχνει για στοιχεία που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, αλλά και με υποβοήθηση φοροδιαφυγής, όμως δεν δόθηκαν παραπάνω λεπτομέρειες.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Ελεγχοι και σε ΗΠΑ

Οι ελβετικές τράπεζες και οι πελάτες τους έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και των αμερικανικών αρχών στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς το 2009 η UBS αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο και να δημοσιοποιήσει τα ονόματα 4.500 Αμερικανών πελατών της για να γλιτώσει από μια σκληρή έρευνα εναντίον της. Οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν πάντως να ερευνούν τις ελβετικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse και της Julius Baer και η Ελβετία θα προσπαθήσει να σταματήσει τις έρευνες πληρώνοντας πρόστιμα ως αντάλλαγμα και δίνοντας τα ονόματα χιλιάδων Αμερικανών πελατών των τραπεζών της.

Μόνο δύο οι «ώριμες» αποκρατικοποιήσεις

Χαμηλώνει ο πήχης για το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς μόνο δύο, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ώριμες», των κρατικών λαχείων και του IBC, αναμένεται να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Χαμηλώνει ο πήχης για το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς μόνο δύο, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ώριμες», των κρατικών λαχείων και του IBC, αναμένεται να υλοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η απραξία των τελευταίων μηνών και τα στενά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση άλλων κινήσεων. Οπως γίνεται αντιληπτό, είναι πλέον ανέφικτος ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2012. Τα παραπάνω προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Κωνσταντίνο Μητρόπουλο.

Πλέον το κύριο βάρος στο «μέτωπο» των ιδιωτικοποιήσεων πέφτει εντός του 2013, οπότε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 23 αποκρατικοποιήσεις συνολικά.

Οσον αφορά στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών για την καταβολή τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται πολύ σημαντική η παράμετρος της τιμής των τίτλων, που θα πρέπει να καθοριστεί διά νόμου.

Πάντως, για να περάσει το μέτρο αυτό, απαραίτητη είναι η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η οποία επί της αρχής έχει εκφράσει ενστάσεις.

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο


Tη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπάλλήλων επανέλαβε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπάλλήλων επανέλαβε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός τόνισε ότι στις περιπτώσεις που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν οργανισμοί, οι υπάλληλοι δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταταγούν σε άλλες θέσεις, όπου υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο. Σημείωσε, επίσης, ότι προέχει η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου στη συνέχεια να προκύψει αναδιάρθρωση των δομών, που θα οδηγήσει τελικά σε ένα αποτελεσματικό κράτος.

Ο κ. Μανιτάκης υποστήριξε επιπλέον πως πρέπει να αποκατασταθούν η τρωθείσα αξιοπρέπεια των δημοσίων υπαλλήλων και το κύρος του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, μετά το πέρας της συνάντησης επεσήμανε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση.

«Είμαστε αντίθετοι σε αξιολόγηση με τιμωρητικό χαρακτήρα», είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα, στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου θα πρέπει να είναι η εφαρμογή πολιτικών για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την αναβάθμιση της κρατικής μηχανής προς όφελος του λαού και του τόπου.

Από 3 έως 10 οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος

Η τελική ρύθμιση θα παρουσιαστεί στην τρόικα κατά τη διάρκεια σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου. Προβλέπει την εξόφληση των έξτρα φόρων που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι σε 7 έως 10 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου έως και τον Ιούνιο του 2013. Η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 80.000 €

Ετοιμο είναι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την... επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής των φορο-επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί στην τρόικα «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου.

Προβλέπει την εξόφληση των έξτρα φόρων που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι από τρεις έως επτά, ή ακόμη και δέκα μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου έως και τον Ιούνιο του 2013.

Η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 80.000 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε πως με το ισχύον καθεστώς η αποπληρωμή γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που αναμένεται να λάβει το τελικό «ΟΚ» από την τρόικα προβλέπει τα εξής:

  • Οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι, με αίτηση που θα υποβάλουν στην εφορία, θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση και να επιλέξουν εάν οι δόσεις θα είναι ισόποσες ή όχι.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να καταβάλει το φόρο που του αναλογεί σε μη ισόποσες δόσεις, τότε θα πρέπει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013 να έχει πληρώσει το 60% του συνολικού φόρου που οφείλει, ενώ στους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να εξοφλήσει το υπόλοιπο 40%. Εάν βέβαια αποφασίσει οι δόσεις να είναι ισόποσες, τότε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 θα πρέπει να έχει καταβάλλει το 70% του συνολικού φόρου που οφείλει και το υπόλοιπο 30% τους επόμενους τρεις μήνες.

Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποτρέψει την εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω» διευκολύνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους στην εξόφληση των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και από την άλλη να εισπράξει το 60%-70% των πρόσθετων φόρων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να «μετρήσουν» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.

  • Φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως και 80.000 ευρώ: Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων μάλιστα η τελευταία πρέπει να είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2013.
  • Εκτός ρύθμισης μένουν πιθανότατα οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις.
  • Για να υπαχθούν οι φορολογούμενοι στη ρύθμιση, θα πρέπει να καταβληθεί:

- Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης, το ποσό της πρώτης ρυθμισμένης δόσης, ή

- Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης μετά την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, το ποσό των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες

  • Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος - οφειλέτης δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, τότε η συνολική οφειλή θα καθίσταται απαιτητή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
  • Η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή μόνο για οφειλές που προκύπτουν από εμπρόθεσμες δηλώσεις.
  • Εξετάζεται η ελάχιστη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Από τις 15 Οκτωβρίου
Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου του κίνησης

Στις 15 Οκτωβρίου εξισώνεται στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης, ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, η εξίσωση δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τη μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο και το κίνησης θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο μέση τιμή.

Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κριτήρια
Για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με μια πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, θα δημιουργηθούν τρεις γεωγραφικές ζώνες με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία. Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική, ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές
Ερχεται το «χαράτσι» για τα ακίνητα

«Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, καθώς έχουν υποχωρήσει κατά πολύ οι εμπορικές τιμές, ενώ εντός των επόμενων ημερών έρχονται τα ραβασάκια με το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Πιο αναλυτικά, αντιμέτωποι με την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων θα βρεθούν σύντομα περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά. Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται από τις 24 Ιουλίου μαζί με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή θα είναι σε ξεχωριστό έντυπο, θέμα το οποίο αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες σε σύσκεψη των παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων, η αποστολή του τέλους στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το εξοφλήσουν το τέλος σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος, και όχι σε λιγότερες δόσεις. Από το ειδικό τέλος ακινήτων αναμένονται έσοδα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, η τρόικα φαίνεται πως έχει πάψει να πιέζει ασφυκτικά για την αναπροσαρμογή τους, μετά τη μείωση που σημειώνεται στις αγοραίες τιμές, ενώ παραμένει ο σχεδιασμός για επέκταση του συστήματος σε περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Οχι αύξηση τιμών
Οπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την τρόικα, δεν εγείρεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, κίνηση με την οποία και ο ίδιος είναι αντίθετος, αφού θεωρεί ότι η αγορά είναι «παγωμένη» με αποτέλεσμα οι αντικειμενικές τιμές να έχουν πλέον προσεγγίσει τις αγοραίες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία αναπροσαρμογή που μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Προς νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
Αύξηση του αφορολόγητου, αλλαγές στις αποδείξεις

Αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο απλοποίησης της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, το μέτρο των αποδείξεων θα επανεξεταστεί.

«Ολα θα τεθούν στο τραπέζι προκειμένου να διαπιστωθεί ποια μέτρα λειτουργούν και ποια πρέπει να τροποποιηθούν» σημείωσε ο υφυπουργός.

Εξάλλου, τη «χρυσή τομή» για την εφαρμογή μιας νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, η οποία δεν θα αδικεί τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αναζητά το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και οι αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία εισοδήματος, στον ΚΒΣ αλλά και στο περιουσιολόγιο, θα ισχύσουν από τις αρχές του 2013.

Ωστόσο, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις στη φορολογία που να ισχύσουν από φέτος και άμεσα. Προσδιόρισε συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, μέτρο το οποίο έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση, όμως περιμένει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Ωστόσο σημείωσε ότι εφόσον οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτή θα γίνει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι αυτό προκύπτει από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ο υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να ενισχύσουμε αυτούς που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Παράταση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων άφησε χθες ο κ. Μαυραγάνης. Η σχετική προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, όμως περίπου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι περιμένουν την τελευταία στιγμή να υποβάλουν μέσω του Διαδικτύου τις δηλώσεις τους, προκειμένου να μεταθέσουν για αργότερα την πληρωμή του εκκαθαριστικού τους.

Το γεγονός, ωστόσο, αυτό, όπως παραδέχθηκε και ο υφυπουργός, ενέχει τον κίνδυνο να «μπλοκάρει» το Taxisnet, επομένως θα περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων παραγόντων για να αποφασίσει εάν τελικά θα δοθεί ή όχι η παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο ίδιος επανέλαβε ότι τάσσεται κατά των παρατάσεων και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να μην αλλάζει.

Ποια ειδικά μισθολόγια γλιτώνουν το μαχαίρι

Αναζητούνται και παρεμβάσεις για τον περιορίσμο της επιβάρυνσης κοινωνικών ομάδων από την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, προκειμένου να βρει και να παρουσιάσει στην τρόικα, που επιστρέφει στη Αθήνα στις 24 του μηνός, μια λίστα με ισοδύναμα μέτρα, ικανά να μηδενίσουν ή έστω να περιορίσουν τις περικοπές (ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και 400 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013) στα ειδικά μισθολόγια.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ψηφισθεί μεν στο πλαίσιο του «Μνημονίου 2», αλλά η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει σε μια προσπάθεια να τηρήσει την αρχική της δέσμευση για μη περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Χθες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα μέσα από τις περικοπές δημόσιων δαπανών και ότι στην επόμενη σύσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ο κ. Σταϊκούρας θα τους τα παρουσιάσει.

Οι ένστολοι
Στην κυβέρνηση θέλουν να προφυλάξουν τα εισοδήματα κυρίως των ένστολων και θα γίνει προσπάθεια να διαχωριστούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι λεγόμενοι «μάχιμοι αστυνομικοί», θα διαχωριστούν δηλαδή σε εκείνους που υπηρετούν στα αστυνομικά τμήματα και στις ομάδες «ΔΙΑΣ», και σε εκείνους που βρίσκονται στα γραφεία.

Επίσης η κυβέρνηση αναζητά μέτρα για τον περιορίσιμο της επιβάρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις να θεσπιστούν μέσα στο καλοκαίρι γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην πληγούν οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι κάτοικοι βόρειων περιοχών της χώρας, όπου η ανάγκη για θέρμανση είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ προηγουμένως θα ενημερωθούν από το οικονομικό επιτελείο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αυστηρότερος ο νόμος για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Σε θέσπιση αυστηρότερων όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Προτεραιότητα είναι ακόμη η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ώστε να εναρμονισθεί με το αυστηρότερο πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ και οι αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα επτά χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα δέκα χρόνια.

Θα ισχύσει, δηλαδή, το καθεστώς που ίσχυε στον Κώδικα Ιθαγένειας, πριν την αναθεώρησή του από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν καταδικαστεί, δεν αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά.

Για τρεις - τέσσερις διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που έχουν δημιουργήσει δυσλειτουργίες σε επίπεδο διαδικασιών αλλά και σε επίπεδο ουσίας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου.

"Θα τροποποιήσουμε μερικές διατάξεις και ό,τι σωστό υπάρχει, θα παραμείνει", σημείωσε, προαναγγέλλοντας πως μακροπρόθεσμα θα τεθεί στο στόχαστρο ειδικής επιτροπής η συνολική επανεξέταση του Κώδικα Ιθαγένειας.

Εκτός από αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά των αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα μετά την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Επιπλέον, για τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα απαιτείται, πρώτον, οι γονείς τους, από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, να διαμένουν οκτώ χρόνια στην Ελλάδα και, δεύτερον, το ίδιο το παιδί να έχει την ευχέρεια να επιλέγει αν θέλει την ελληνική ιθαγένεια ή όχι όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, μπορεί να θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα την αναθεώρηση του Κώδικα της Ιθαγένειας, αλλά μεταθέτει για το μέλλον τις ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τον εκλογικό νόμο η αλλαγή του οποίου, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξετάζεται να καθιερωθεί για την πολιτογράφηση ενήλικων μεταναστών, οι οποίοι διαθέτουν νόμιμη άδεια παραμονής. Ειδικότερα, για να υποβάλουν αίτηση οι μετανάστες αυτοί, αναμένεται να πρέπει να έχουν συμπληρώσει δέκα έτη νόμιμης παραμονής, αντί των επτά που απαιτούνται σήμερα.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ 350 τραπεζικοί λογαριασμοί

Έρευνα σε 350 τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων και εταιρειών πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ από το 2011 μέχρι σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία.

Για αυτά τα πρόσωπα υπήρχαν ενδείξεις περί μεγάλων αναντιστοιχιών μεταξύ του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία και του επιπέδου διαβίωσής τους.

Αυτό αποκάλυψε την Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυρίδης, ενώ διευκρίνισε ότι κάποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς έχουν ήδη ανοιχτεί και άλλοι είναι στη διαδικασία ανοίγματος.

"Στο ΣΔΟΕ ασχολούμαστε μεταξύ άλλων με περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και υψηλό επίπεδο ζωής. Σωρηδόν ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί. Μόνο σήμερα υπέγραψα πέντε σχετικές αποφάσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης και πρόσθεσε ότι σε 10 περιπτώσεις, για τις οποίες οι διαδικασίες ελέγχου έχουν ήδη "κλείσει", διαπιστώθηκε ότι οι υπόνοιες του ΣΔΟΕ ήταν βάσιμες, καθώς εντοπίστηκαν πράγματι μεγάλες διαφορές μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων.

Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση εισαγωγέα, που "την τελευταία πενταετία παρουσίασε διαφορά περίπου 5 εκατ. ευρώ", αλλά και ιατρού, ο οποίος τα τελευταία έξι-επτά χρόνια δημιούργησε αντίστοιχο "άνοιγμα" 2 εκατ. ευρώ.

Δεν τα ξεχωρίζουν ούτε οι εμπειρογνώμονες

Πάντως, πέρα από το άνοιγμα λογαριασμών, το ΣΔΟΕ δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιεί πανελλαδικά ετήσιο τζίρο τής τάξης των 20 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα παραποιημένα προϊόντα ("μαϊμούδες"), πέραν των ειδών χαμηλού κόστους που πωλούνται παρανόμως από μικροπωλητές.

Σε άνθηση η παραποίηση

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις δηλώσεις του κ. Μαυρίδη, οι δημιουργοί "μαϊμούδων" έχουν ανάγει την παραποίηση σε τέχνη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι εμπειρογνώμονες δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν πρόκειται για αυθεντικό ή παραποιημένο προϊόν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης φορέων για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ), ο κ. Μαυρίδης υπενθύμισε την "ψαριά" με 85.000 προϊόντα μαϊμούδες, που το ΣΔΟΕ ανακάλυψε τον προηγούμενο μήνα, αλλά και την περίπτωση ολόκληρης βιοτεχνίας, η οποία παρήγε "απομιμητικά ρούχα".

Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία, οι "πύλες" εισόδου

Τα προϊόντα μπαίνουν στην Ελλάδα κυρίως από Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία, αλλά και από χώρες χαμηλού κόστους, συνήθως κρυμμένα στο έμπροσθεν τμήμα των κοντέινερ ή φορτηγών και καλυμμένα από τα νόμιμα είδη, που βρίσκονται στο όπισθεν μέρος. Το γεγονός αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο, καθώς πρακτικά οι νταλίκες που περνούν τα σύνορα θα έπρεπε να ξεφορτώνονται, για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν παράνομο φορτίο.

Για τον εντοπισμό των παραβατών, το ΣΔΟΕ συνεργάζεται τόσο με τη δημοτική αστυνομία (καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των προϊόντων καταλήγουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης), όσο και με τα τελωνεία, ώστε τα τελευταία να αναφέρουν τυχόν "περίεργους" εκτελωνισμούς.

Περίεργη υπόθεση με εμπλοκή Βούλγαρου υπηκόου εξετάζει το ΣΔΟΕ

Μία από τις υποθέσεις, που εξετάζει τώρα το ΣΔΟΕ, αφορά την περίπτωση μονοπρόσωπης ΕΠΕ, που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη Βούλγαρος υπήκοος, η οποία πληρώνει μεν κανονικά του εισαγωγικούς δασμούς για τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων που εισάγει (ρούχα, πλακίδια, είδη υγιεινής), αλλά από εκεί και πέρα το νήμα -ως προς τη διάθεση αυτών των προϊόντων- χάνεται. Μέσω Θεσσαλονίκης έχουν εισαχθεί μέχρι σήμερα τέσσερα-πέντε κοντέινερ με προϊόντα και μέσω Πειραιά περίπου 65.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, το παραεμπόριο είναι αδύνατον να εκμηδενιστεί, καθώς τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα χρήματα που αποφέρει πολλά, αλλά μπορεί να περιοριστεί σημαντικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικά εργαλεία προσφέρει ο Ν.3982/11, ο οποίος εισάγει τη δυνατότητα αφενός άμεσης καταστροφής κατασχεθέντων προϊόντων και αφετέρου της μεταφοράς αρμοδιοτήτων ελέγχου του ΣΔΟΕ στη δημοτική αστυνομία.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα CDS και τον Αντρίκο Παπανδρέου


Τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας για το σκέλος της έρευνας που αφορά αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) του ελληνικού χρέους από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ενδεχόμενη ανάμειξη του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα, στην υπόθεση, ζητά ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρη Κορέα.

Κοινωνικός αυτοματισμός και η μετεξέλιξη του σε κοινωνικό κανιβαλισμό

Του Σταμάτη Κυρζόπουλου*

Ο όρος κοινωνικός αυτοματισμός εισήχθη στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. Η πατρότητα του όρου κατά άλλους αποδίδεται στο Δημήτρη Ρέππα και κατά άλλους στον μεγάλο «στρατηγό» Θόδωρο Τσουκάτο (θα τον ενθυμείστε φαντάζομαι). Πρόκειται μέσες άκρες για την ακόλουθη φιλοσοφία και πρακτική διακυβέρνησης: όταν μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα η τάξη αντιδρά (δικαίως ή αδίκως) σε μια ρύθμιση που την αφορά προσπαθούμε να στρέψουμε την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον της ή περιμένουμε αυτό να συμβεί λόγω των προβλημάτων και της ταλαιπωρίας που δημιουργούν στους υπολοίπους πολίτες τυχόν κινητοποιήσεις της επαγγελματικής ομάδας που αντιδρά και λόγω της συνήθους αβελτηρίας και υπερβολής των συνδικαλιστικών ηγεσιών των αντιδρώντων.

Συνήθως χρονικά, προ της δημοσιοποίησης των μέτρων που προκαλούν τις αντιδράσεις των θιγομένων, προηγείται μία περίοδος όπου τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν να απαξιώσουν ηθικά και αναδείξουν ως προνομιούχο και παρασιτικά βιούσα την επαγγελματική ομάδα που πρόκειται να τεθεί στο στόχαστρο. Ακολουθούν διαρροές των υπό νομοθέτηση μέτρων για να βολιδοσκοπηθούν τυχόν αντιδράσεις, τα μέτρα αυτά παρουσιάζονται από το μεγαλύτερο μέρος του τύπου ως εκσυγχρονιστικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις που σπάζουν στεγανά και εμπεδώνουν τη διαφάνεια, ενώ οι αναμενόμενες αντιδράσεις των επαγγελματιών που τυχόν θίγονται κατατάσσονται πάρ’αυτά στην κατηγορία του εξοβελισταίου συντεχνιασμού.

Από την άλλη πλευρά η πλειονότητα των συνδικαλιστών ηγετών των διαμαρτυρομένων, προϊόντα συνήθως των θερμοκηπίων της κομματικής νομενκλατούρας, με την αμετροέπεια των κινητοποιήσεων τους, τον ξύλινο, αυτιστικό τους λόγο και την εν γένει αισθητική και πρακτική τους, διευκολύνουν το έργο των τηλεεισαγγελέων μεγαλοδημοσιογράφων που έχουν αναλάβει να τους ισοπεδώσουν. Η εύκολη στοχοποίηση στα μάτια των πολιτών οιουδήποτε αντιδρά (ανεξαρτήτως του βασίμου των αιτιάσεων του) είναι ακόμη ευκολότερη σε μια κοινωνία σαν την ελληνική, που απαρτίζεται από πολίτες που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν τους συμπολίτες τους με διάχυτη καχυποψία, ου μην και φθόνο. Ο έλληνας (ίσως κρίνοντας ο καθένας από τον εαυτό του) θεωρεί όλους τους άλλους απατεώνες, οπότε, ότι και να πάθουν τους αξίζει. Ο κοινωνικός αυτοματισμός απευθύνεται μεταξύ άλλων στο ταπεινότερο των ενστίκτων: στην χαιρεκακία.

Είναι βεβαίως αλήθεια ότι η ψευδοεπαναστατική «αγωνιστική» κουλτούρα της μεταπολίτευσης με μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και ακραίες και απροκάλυπτα αντικοινωνικές συνδικαλιστικές πρακτικές (του τύπου «κατεβάζουμε το διακόπτη», αποκλείουμε δρόμους, εθνικούς οδικούς άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια, καταλαμβάνουμε δημόσια κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους ακόμη) δυσφήμησε με το πέρασμα των ετών κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης. Το εκκρεμές πέρασε από την μία ακραία θέση στην άλλη και πλέον οποιοσδήποτε αγωνίζεται για τα επαγγελματικά του δικαιώματα, λοιδορείται ως εχθρός της κοινωνίας.

Και ύστερα ήρθε η κρίση...Θα περίμενε κανείς, ότι μια τόσο οξεία και βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση θα έβγαζε τους πολίτες από το λήθαργο του εγωκεντρισμού και θα ενέπνεε μια νέα κοινωνική συνείδηση ικανή να μετουσιωθεί και σε συλλογικότητα. Αντ’αυτού στρέφονται όλοι εναντίον όλων ακολουθώντας εν τέλει μια εθνική αυτοκαταστροφική σπείρα. Αν το κεντρικό μήνυμα του Επιταφίου του Περικλή (του σημαντικότερου ίσως πολιτικού κειμένου όλων των εποχών) είναι ότι η προσωπική ευημερία προϋποθέτει και τελεσφορεί μέσα από την ευημερία της πόλεως, εδώ έχουμε την απόλυτη αντιστροφή του: o θάνατος σου είναι η ζωή μου. Κάπως έτσι και σε συνθήκες πρωτοφανούς (τουλάχιστον για τις γενιές μας) οικονομικής κρίσης και ύφεσης δημιουργούνται προϋποθέσεις κοινωνικής αποσυσπείρωσης και αποσάρθρωσης: ο κοινωνικός αυτοματισμός μετατρέπεται κυριολεκτικά σε κοινωνικό κανιβαλισμό.

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Οι πολίτες έχουν την απόλυτη ευθύνη να εξοβελίσουν από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων που τους εκπροσωπούν, τους χουλιγκανικής αντίληψης, ρητορικής και πρακτικής εργατοπατέρες που διαφημίζουν την ανομία ως μαχητικότητα και οδηγούν τις επαγγελματικές τους τάξεις στην κοινωνική απαξίωση και την αυτοκαταστροφή. Η ευθύνη όμως των πολιτικών ηγεσιών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν είναι δυνατόν να υποδαυλίζουν τις κοινωνικές αντιπαλότητες για να μπορούν να άρχουν. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγεται η λογική του "διαίρει και βασίλευε", την στιγμή ακριβώς που χρειάζεται η μεγίστη δυνατή κοινωνική και εθνική συσπείρωση.

Πραγματικοί εθνικοί ηγέτες είναι αυτοί που ενώνουν τους πολίτες που εμφυσούν, εμπνέουν και υπηρετούν κοινωνικά και εθνικά οράματα και όχι αυτοί που υποθάλπουν διχαστικές λογικές. Η επίκληση του πατριωτισμού των πολιτών είναι θεμιτή (παρεπιμπτόντως προσέξατε πόσες φορές -και ορθώς, κατά την άποψη μου- ο κατ'εξοχήν νεωτερικός Πρωθυπουργός επικαλέσθηκε στο urban-industrial σκηνικό της προχθεσινής συνέντευξης τύπου τον όρο πατρίδα, αντί του χώρα ή κοινωνία που συνήθως χρησιμοποιείται από ηγέτες της κεντροαριστεράς), αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι αρκετή. Πρέπει να μπορείς να συνεγείρεις τους πολίτες για να αγωνισθούν για τη σωτηρία της πατρίδας και όχι να ζητιανεύεις τον πατριωτισμό τους, αφού νωρίτερα τους έχεις χρεώσει τις ευθύνες (και χωρίς μάλιστα λέξη αυτοκριτικής) για τη δυσχερή θέση, στην οποία η πατρίδα έχει περιέλθει.

*Ο Σταμάτης Κυρζόπουλος είναι ιατρός καρδιολόγος, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργιικό Κέντρο και το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του blog.

«Ρημάζουν» έξι στα δέκα ακίνητα του υπουργείου Υγείας!

Η τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτει το ΕΣΥ θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάκαμψης που σχεδιάζει να «οικοδομήσει» η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως προκύπτει από έκθεση που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr αναφορικά με την καταγραφή και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας, την οποία μάλιστα επικαλέστηκε και ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, στην ιδιοκτησία του υπουργείου βρίσκονται τουλάχιστον 2.490 ακίνητα, συνολικής αντικειμενικής αξίας 2,1 δισ ευρώ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων (2.058 ακίνητα) έχει και σημαντική εμπορική αξία – πρόκειται για καταστήματα, διαμερίσματα, αποθήκες και λοιπούς χώρους που χαρακτηρίζονται από τους συντάκτες της έκθεσης ως αξιοποιήσιμοι και εμπορικά διαπραγματεύσιμοι. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων, το υπουργείο Υγείας κατέχει 609 κτίρια, 536 επαγγελματικά ακίνητα, 504 κατοικίες, 498 αγροτεμάχια, 319 οικόπεδα και 24 αποθήκες.

Ωστόσο, από τα ακίνητα - «φιλέτα» σε όλη τη χώρα μόνο το 44,41 % αυτών είναι εκμισθωμένα ενώ το 55,59% παραμένει αναξιοποίητο.

Ακόμη και από τα λίγα μισθωμένα ακίνητα το υπουργείο Υγείας εισπράττει ετησίως ενοίκια 2,2 εκατ. ευρώ. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι κάτι λιγότερο από τα μισά – 1 εκατ. ευρώ- πληρώνει κάθε χρόνο το υπουργείο για τα κτίρια που νοικιάζει για να στεγάσει τις κεντρικές του υπηρεσίες στην Αθήνα (όπως πχ τις γενικές διευθύνσεις, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας κα). Μάλιστα, ο πυρήνας του υπουργείου Υγείας αποδεικνύεται και ο «πρωταθλητής» της απραξίας ή της αδιαφορίας σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας του καθώς μόλις το 16, 1% των διαθέσιμων ακινήτων του είναι εκμισθωμένα και το 83,82% παραμένει αναξιοποίητο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά βεβαίως ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί και ότι ο σημαντικός «πλούτος» που διαθέτει μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα και με μεγάλες αποδόσεις.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)