Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τορπίλη Ραγκούση στα χέρια του ΣτΕ

Μείζων θέμα για τη νομιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου του 2010 δημιουργεί απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο περί ιθαγένειας του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με τον οποίο επιτράπηκε η ψήφος αλλά και κάθοδος ως υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε αλλοδαπούς που πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


Λόγω μείζονος σπουδαιότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου είναι δεδομένο ότι ενδεχόμενη ανάλογη απόφασή του ναρκοθετεί τις εκλογές και οδηγεί σε εκατοντάδες προσφυγές στα δικαστήρια σε βάρος της εκλογής και κυρίως της ψήφου χιλιάδων αλλοδαπών.


Το δικαστήριο με επταμελή σύνθεση (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος, απόφαση 350/11) αποφάνθηκε πώς ο νόμος 3838/10 του Γ. Ραγκούση ο οποίος προέβλεπε την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών και κατ’ επέκταση τους επέτρεπε να ψηφίσουν στις εκλογές είναι αντισυνταγματικός αφού το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεστε «επιφυλάσσεται από το Σύνταγμα (άρθρα 1, 52 και 102) μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος... Η άσκηση δε του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί λειτούργημα απαραίτητο για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, ως τοιαύτης νοουμένης της ασκούμενης από το λαό ως εκλογικό σώμα απαρτιζόμενο μόνο από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου έλληνες πολίτες».


Έλληνες μόνο οι εξ αίματος

Κατά το ΣτΕ η απόκτηση της ιθαγένειας δεν έχει σχέση με το «χρόνο νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, τη φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, την ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα ή άλλη τυπική προϋπόθεση» του αλλοδαπού, όπως προβλέπει ο νόμος Ραγκούση, αλλά με την εξ αίματος καταγωγή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πώς ο Έλληνας νομοθέτης εναρμονιζόμενος προς τις συνταγματικές επιταγές, «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων, και δια της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθμίσεις εβασίζοντο, κατ΄ αρχήν, στο σταθερό κριτήριο του «δικαίου του αίματος» (ius sanguinis), δηλαδή την καταγωγή από Έλληνες γονείς».


Εξαιρέσεις γίνονταν -κατά τους δικαστές- σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου το Σύνταγμα περιέλαβε διατάξεις για την πολιτογράφηση αλλοδαπών που συμπλήρωσαν το 21ο έτος με ειδική διαδικασία (αίτηση του ενδιαφερομένου και κρίση από ειδικό όργανο). Επισημαίνουν δε πώς θα έπρεπε να υπάρξει ουσιαστικός δεσμός με τη χώρα , όπως «η εκ μέρους του εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει κατά του νόμου Ραγκούση ο δικηγόρος Αθηνών Γιάννης Ανδριόπουλος ενώ παρέμβαση υπέρ της υπουργικής απόφασης άσκησαν η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμυ η οποία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 (Δήμος Νικαίας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη).

Νεκρή φάλαινα στη θαλάσσια περιοχή Κισσάμου


Μια φάλαινα -πιθανόν φυσητήρας μήκους 8 μέτρων-βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής νεκρή στην ακτή, κοντά στην θαλάσσια περιοχή Λιβάδια Ιναχωρίου του δήμου Κισσάμου.

Το νεκρό θηλαστικό πιθανολογείται ότι έμπλεξε στα δίκτυα ψαράδων και δεν κατάφερε να επιζήσει, καθώς στην ουρά του βρέθηκαν και δίκτυα, κάτι που ενισχύει την άποψη αυτή.

Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που εντοπίζεται νεκρή φάλαινα στην ίδια περιοχή. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2007, όταν και πάλι είχε εντοπισθεί νεκρή φάλαινα που είχε χτυπηθεί, από προπέλα σκάφους.

Πώς και πότε παίρνουν σύνταξη γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί

Με 37 έτη ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας ή στο 60ό έτος με 35ετία (58ο οι γυναίκες) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αυτοί που ειχαν συμπληρωσει μεχρι 31.12.2010, τα ανωτερω όρια, επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για τους άντρες από τον νέο χρόνο τα έτη ασφάλισης αυξάνουν κατά ένα κάθε χρόνο (και φτάνουν τα 40 το 2015), ενώ για τις γυναίκες, εκτός από τα έτη ασφάλισης, αυξάνει και η ηλικία Για τους άντρες από 1/1/2011, τα έτη ασφάλισης αυξάνουν κατά ένα κάθε χρόνο (και φτάνουν τα 40 το 2015), ενώ για τις γυναίκες, εκτός από τα έτη ασφάλισης, αυξάνει και η ηλικία Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό (νόμος 3863/2010), οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι μηχανικοί, που έως 31/12/201 συμπληρωσαν 35 έτη ασφάλισης, θεμελιώνουν το ισχύον όριο ηλικίας και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε συμπληρώσουν την ηλικία (60ό και 58ο για τις γυναίκες).

Εκτός από τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης, οι εν λόγω επαγγελματίες μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, την επιδοτούμενη ανεργία και την ασθένεια (έως 200 ημέρες σε κάθε μία περίπτωση), ανατροφής τέκνων και άδεια λοχείας, όπως προβλέπει το άρθρο 40 του νόμου 2084/92 (Νόμος Σιούφα).

Αυτά ισχύουν και για το τρέχον έτος και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση πλασματικού χρόνου, όπως διευκρινίζει ερμηνευτική του νόμου εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, θα πρέπει να κατατεθεί σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου/ης μέχρι τις 31/12/2013.

Από το 2011 τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης αυξάνουν, με στόχο την έξοδο στο 60ό έτος, μόνο με τη συμπλήρωση 40ετίας (συμπεριλαμβανομένων και των πλασματικών ετών) ή, διαφορετικά, στο 65ο έτος με όσα έτη έχει συμπληρώσει ο επιστήμονας-ελεύθερος επαγγελατίας. (Με 12 έτη ασφάλισης και 3 πλασματικά έτη, σύνολον 15 έτη κατ' ελάχιστον.)

Για τους άντρες από τον 1-1-2011 τα έτη ασφάλισης αυξάνουν κατά ένα κάθε χρόνο (και φτάνουν τα 40 το 2015), ενώ για τις γυναίκες, εκτός από τα έτη ασφάλισης, αυξάνει και η ηλικία. Το 2011 απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και παραμένει η ηλικία (58ο), το 2012 τα 37 έτη ασφάλισης όμως απαιτούν ηλικία 59 ετών, ενώ το 2013 απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας.

Στα 61 οι γυναίκες

Για τις γυναίκες μηχανικούς με 25 έτη ασφάλισης το 2011 απαιτείται το 61ο έτος (σημ.: και εάν έχουν συμπληρώσει τα συγκεκριμένα έτη ασφάλισης συνταξιοδοτούνται όποτε γίνουν 61 χρόνων) και σταδιακά το όριο ηλικίας ανέρχεται στο 65ο το 2015 (με 25ετία). Για τις γυναίκες γιατρούς, που είχαν πιο ευνοϊκό καθεστώς (22 έτη ασφάλισης και 60ό έτος μέχρι το 2010), από το 2011 το όριο ηλικίας αυξάνει στο 61ο έτος, το 2012 τα έτη ασφάλισης αυξάνουν στα 22,5 και η ηλικία στο 62ο.

Σταδιακά κάθε χρόνο θα αυξάνονται κατά 6 μήνες τα έτη ασφάλισης και 12 μήνες το όριο ηλικίας, έτσι ώστε το 2017 να «αποκατασταθεί» η 25ετία στο 65ο έτος της ηλικίας. Για τις γυναίκες που ασκούν δικηγορία ισχύει ό,τι και με τις μηχανικούς.

Εκτός από τις έγγαμες, που έχουν (φέτος) πιο ευνοϊκό ασφαλιστικό όριο (τα 24 έτη) και αυτό το όριο αυξάνει κατά 6 μήνες το 2011 (και 61ο έτος) και άλλους 6 μήνες το 2012 (25 έτη και 62 χρόνων) για συνταξιοδότηση. Κατά συνέπεια, το 2015 και σε αυτή την κατηγορία θα έχουμε ως ελάχιστο όριο ασφάλισης τα 25 έτη και υποχρεωτική συνταξιοδότηση στο 65ο έτος.

Στα 58 οι δικηγορίνες

Ως προς τις μητέρες ανηλίκων η πρόβλεψη υφίσταται μόνο για τις γυναίκες-νομικούς (22 έτη ασφάλισης και το 55ο έτος το 2011, ενώ δεν ισχύει η μειωμένη σύνταξη). Τα εν λόγω όρια αυξάνονται σε 22,5 και 58 το 2012 και 23 και 65 το 2013. Ακολούθως (κάθε χρόνο) αυξάνεται κατά 6 μήνες ο χρόνος ασφάλισης, οπότε το 2017 η συνταξιοδότηση θα είναι εφικτή με 25 έτη ασφάλισης και στην ηλικία των 65 ετών.

Ως προς τη χορήγηση διπλής σύνταξης, αυτή συνεχίζει να χορηγείται με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και μειωμένη κατά 50% με τη συμπλήρωση 16 ετών.

Οι διπλές συντάξεις

Ειδικά για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, με εξαίρεση την περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης, ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι μηνών (χρόνος υποβολής αίτησης για τη λήψη της δεύτερης σύνταξης) από την έναρξη της συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα.

Στην περίπτωση της ταυτόχρονης συνταξιοδότησης ή εντός εξαμήνου ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις των Τομέων μόνο όσον αφορά τα όρια ηλικίας, ενώ όσον αφορά τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων απαιτείται η συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης. Ως προς το πέναλτι πρόωρης εξόδου σε ένα εκ των Ταμείων (στις περιπτώσεις διπλής σύνταξης) αυτό παραμένει στο 3% για κάθε χρόνο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)