Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η ερμηνευτική εγκυκλιος του ασφαλιστικού των Στρατιωτικων


Προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης στρατιωτικών
Η κύρια προϋπόθεση για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών είναι η συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας. Τα όρια του χρόνου υπηρεσίας διαφοροποιούνται για τις ακόλουθες κατηγορίες:
Ασφαλισμένοι έως την 31/12/1992
Ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993
Για το σύνολο των προϋποθέσεων θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών μπορείτε να δείτε το Συγκεντρωτικό Πίνακα Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης που ακολουθεί.
Συγκεντροτικός Πίνακας Προϋποθέσεων ΣυνταξιοδότησηςΣυγκεντροτικός Πίνακας Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης


Η αρμόδια διεύθυνση στην οποία πρέπει να απευθύνονται οι προς συνταξιοδότηση στρατιωτικοί, είναι η Διεύθυνση Προσωπικού ή Οικονομικού της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος. Μετά τον προέλεγχο, τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στην αρμόδια Δ/νση της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους.
Ασφαλισμένοι έως την 31/12/1992
Αφορά τους στρατιωτικούς που έχουν θεμελιώσει μέχρι 31-12-2010.
Στην περίπτωση παραίτησης, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης είναι 24 ½ έτη υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής θητείας, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης.
Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 18ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 20ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
Για τις μητέρες στρατιωτικούς και τους χήρους ή διαζευγμένους στρατιωτικούς με τρία παιδιά, εφόσον οι τελευταίοι έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, αρκεί 20ετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.
Στην περίπτωση παραίτησης θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία και έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το 60ο έτος για τις γυναίκες. Επίσης, στην περίπτωση ακούσιας απομάκρυνσης ή λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας απαιτείται 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία.
Στην περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας που δεν οφείλεται στην υπηρεσία, απαιτείται ελάχιστος χρόνος 4 ½ ετών.
Στην περίπτωση ανικανότητας που οφείλεται στην υπηρεσία, δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος.

Αφορά τους στρατιωτικούς που θεμελιώνουν
από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014
α) Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010, αυξάνονται, σταδιακά, από 1-1-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά, (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 1-1-2011 και μετά, 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής:
Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας:
- το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας
- το έτος 2012, απαιτούνται 27 ½ έτη
- το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη
- το έτος 2014, απαιτούνται 30 ½ έτη.
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.
Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, από 1-1-2011 και μετά, αυξάνεται ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013, αντίστοιχα.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων διευκρινίζονται τα εξής:
α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
β) Ειδικά για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2015 και μετά και οι οποίοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, ή την ημεροχρονολογία κατά την οποία, εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία, θα συμπλήρωνε 35ετή πραγματική υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα έτη της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και όχι με βάση τα 35 έτη. Δηλαδή εάν στρατιωτικός ο οποίος απομακρύνεται από την Υπηρεσία, σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει συμπληρώσει κατά την απομάκρυνσή του 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξή του θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 5 ετών, ημεροχρονολογία που θα συμπλήρωνε 35 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. αν είχε παραμείνει στην Υπηρεσία και δεν είχε μεσολαβήσει η απομάκρυνσή του από αυτή. Η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση τα 30 έτη της πραγματικής υπηρεσίας του. Εάν ο ανωτέρω στρατιωτικός κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 2 ετών, που θα συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Εξυπακούεται ότι εάν κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί άμεσα.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Στον απαιτούμενο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι χρόνοι υπηρεσίας.
α) ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται με τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου (Π.Δ.169/2007 , Ν.2084/1992 και Ν.3865/2010).
β) ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ.169/2007 καθώς και του άρθρου 8 του Ν.2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.
γ ) ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης (αφορά μόνον όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 1-1-1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την ημερομηνία αυτή).
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
α) Για τον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο του άρθρου 40 του Π.Δ.169/2007 (Μονάδες εκστρατείας) απαιτείται για τους άνδρες 24 ½ χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και για τις τρίτεκνες γυναίκες, όταν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τριτεκνίας.
β) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011
- Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 1 ½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 19 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 4 ½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 6 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
γ) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011.
- Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 1ας χρόνος επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτούνται 2 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22 χρόνια πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 23 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 4 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
- Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
α) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010, καταργείται για όσους στρατιωτικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά, η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (περ. ιβ’ παρ. 1 άρθρου 37 του Π.Δ. 169/2007), προκειμένου αυτοί να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους, το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Έτσι τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους.
Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως συντάξιμος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος με βάση άλλες διατάξεις.
β ) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ο εν λόγω χρόνος (διάρκεια σπουδών) είναι αυτός που προβλέπεται από τον οργανισμό ή από τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της κάθε Σχολής κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
γ) Ο/η στρατιωτικός μπορεί να αναγνωρίσει και μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται να αναγνωρίσει (σε μήνες).
δ ) Μετά την εκτέλεση της σχετικής αναγνωριστικής πράξης από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων, η πράξη αυτή δεν ανακαλείται ούτε τροποποιείται ως προς τον αναγνωριζόμενο με αυτή χρόνο. Μπορεί πάντως ο/η υπάλληλος που έχει αναγνωρίσει μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται, να ζητήσει με νέα αίτησή του την αναγνώριση του επί πλέον χρόνου που επιθυμεί.
Διαδικασία αναγνώρισης
α) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του στρατιωτικού για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς προκύπτει από τη σχέση:
Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
β) Για τον αναγνωριζόμενο χρόνο εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά . Η πράξη αυτή υπόκειται στα ένδικα μέσα του άρθρου 66 του Π.Δ. 169/2007.
γ) Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
α) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, ορίζεται ότι , προκειμένου για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, η αναγνώριση ως συνταξίμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη) που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του π.δ.169/2007, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (ποσοστό 20%). Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της.
Για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων η παραπάνω αναγνώριση γίνεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών επί 6,67% επί τους μήνες αναγνώρισης.
β) Με τις διατάξεις της παρ . 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31 -12-1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21 -7-2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 ½ έτη) από 01 -01-2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός, (3έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων, (40 έτη).
Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.
Ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993 ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2014, γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ποσοστό του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού και η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία του. Η μηνιαία σύνταξη συνίσταται σε ποσοστό 2% του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού για κάθε έτος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Ως μηνιαίως ασφαλιστέος μιστός νοείται το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών, που έλαβες ο στρατιωτικός κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη, που προηγούνται του έτους εκείνου κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το δώρο Πάσχα-Χριστουγέννων και Επίδομα Άδειας, δια του αριθμού των μηνών ασφάλισης των ετών αυτών.
Για τους στρατιωτικούς που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά το 2015
Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης την 1-1-2015 και μετά δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Ο υπολογισμός της σύνταξης των ανωτέρω γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του Ν.3865/2010.

https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis/1ProipotheseisSintaxiodotisis/1.1.Stratiwtikoi
 


Οι Στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωματων Ασφαλείας , που συμπλήρωσαν 24 έτη και έξι μήνες ασφάλισης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου 3865/2010, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους.
Ειδικότερα τα στελέχη ειδικών κατηγοριών των ενόπλων δυνάμεων - όπως ιπτάμενοι, υποβρύχιοι καταστροφείς, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, αλεξιπτωτιστές, υπηρετούντες στα υποβρύχια, τα ΕΚΑΜ κλπ - εφόσον έχουν συμπληρώσει 18ετη πραγματική υπηρεσία (όσοι έχουν πτητική υπηρεσία) και 20ετη (οι υπόλοιπες κατηγορίες) μέχρι το τέλος του 2010, μπορούν να διπλασιάσουν το χρόνο αυτό, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσουν.
Τα παραπάνω διευκρίνίζονται σε εγκλύκλιο του υπουργείου Οικονομικών την οποία εξέδοσε ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, με την οποία δίδονται οδηγίες για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού καθεστώς των ενστόλων υπαλλήλων.
Στην εγκύκλιο περιλαμβάνται πίνακες με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που εισάγει ο νέος νόμος, τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος, τον νέο υπολογσμό της σύνταξης, καθώς και τον τρόπο διπλασιασμού του χρόνου υπηρεσίας σε διάφορες κατηγορίες των ειδικών δυθνάμεων. Ταυτοχρόνως παρέχονται πληροφορίες για τον τρόπο αναγνώρισης πλασματικού χρόνου, ενώ διευκρινίζεται πως δικαίωμα συνταξιοδότησης με ευνοϊκούς όρους έχουν και οι δύο γονείς με τρία παιδιά.
Oλοκληρη η εγκύκλιος παρακάτω:

Αρ. πρωτ.: 27135/0092/16.2.2011

Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 20, 21 και 22 του ν. 3865/2010, που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με τις διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (Ν.3865/2010) στο πλαίσιο των σημαντικών αλλαγών που επήλθαν στη συνταξιοδοτική νομοθεσία που διέπει τους στρατιωτικούς, γενικά, (στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος), θεσπίστηκαν και νέες ρυθμίσεις (αύξηση ετών υπηρεσίας για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά καθώς και διάφορα άλλα θέματα), οι οποίες όπως κάθε τι νέο, έχουν εύλογα προκαλέσει πολλές απορίες και ερωτηματικά αναφορικά με την εφαρμογή τους.

Η παρούσα εγκύκλιος με τις διευκρινίσεις που παρέχει αναφορικά με την εφαρμογή των συγκεκριμένων αυτών διατάξεων, επιχειρεί στο μέτρο του δυνατού και του επιτρεπτού ενιαία και συγκροτημένη «ερμηνευτική προσέγγιση», προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τις νέες ρυθμίσεις και να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους εφαρμοστές του νόμου, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποβλέπει να υποκαταστήσει την κρίση των αρμόδιων συνταξιοδοτικών και δικαιοδοτικών οργάνων ή να αποτελέσει πρόκριμα των πράξεων ή αποφάσεων που θα εκδοθούν μελλοντικά.

Ειδικότερα:

I. ΑΡΘΡΟ 20 Γενικά,

Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού: α) ορίζεται ότι οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν.3865/2010) δεν έχουν εφαρμογή για τους στρατιωτικούς, που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (με βάση τα ισχύοντα κατά περίπτωση) μέχρι την 31-12-2010, τόσο ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους. β) αυξάνονται σταδιακά, από 01-01-2011 τα έτη υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και γ) καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά.

Αναλυτικά προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΟΡΟΥ 20 ΤΟΥ Ν. 3865/2010
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31-12-2010


Με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1 του νόμου αυτού, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου Μόνου του Ν.3847/2010 (ΦΕΚ 67Α711-5-2010), ρητά προβλέπεται, ότι οι στρατιωτικοί (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010 (συμπλήρωση 24 1/2 ετών συντάξιμης υπηρεσίας), δεν θίγονται από τις διατάξεις του Ν.3865/2010.

Έτσι για τον/την στρατιωτικό που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2010, με βάση τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ίσχυαν πριν τη δημοσίευση του Ν.3865/2010 (21-7-2010), όποτε και αν αποχωρήσει από την υπηρεσία (ακόμα και μετά την 1-1-2015, έτος που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης) θα εξακολουθήσουν να ισχύουν γι' αυτόν όλες οι κατά περίπτωση εναλλακτικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής του, που ίσχυαν πριν το Ν.3865/2010.
Επίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ειδικών κατηγοριών (ιπτάμενοι, υποβρύχιοι καταστροφείς, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, αλεξιπτωτιστές, υπηρετούντες σε υποβρύχια, ΕΚΑΜ, κλπ), εφόσον έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31-12-2010 δεκαοκταετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, (προκειμένου για όσους διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας) ή εικοσαετή (προκειμένου για τους λοιπούς), μπορούν να διπλασιάσουν το χρόνο που διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, το χρόνο καταδυτικών εξαμήνων γι' αυτούς που υπηρετούν σε υποβρύχια κλπ, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την Υπηρεσία.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν για τους στρατιωτικούς πριν το Ν.3865/2010, περιλαμβάνονται αναλυτικά στους ακόλουθους ΠΙΝΑΚΕΣ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ 31-12-1982


Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Έτος θεμελίωσης Έτη Υπηρεσίας
1. Άνδρες
24 1/2 ή 15 (1)
2. Γυναίκες ανύπαντρες ή διαζευγμένες ή χήρες χωρίς παιδιά ή με έγγαμα παιδιά
24 1/2 ή 15 (1)
3. Γυναίκες παντρεμένες με άγαμα παιδιά ή χωρίς παιδιά ή χήρες ή διαζευγμένες με άγαμα παιδιά ή άγαμες μητέρες με άγαμα παιδιά 1992 (2) 15
1993 (2) 15 1/2
1994 (2) 16
1995 (2) 16 1/2
1996 (2) 17
1997 (2) ή 17 1/2 ή
οποτεδήποτε 15 (1)
4. Άνδρες με τρία τουλάχιστον παιδιά που τελούν σε κατάσταση χηρείας ή είναι διαζευγμένοι (εφόσον έχουν την επιμέλεια των τριών παιδιών) (3) οποτεδήποτε 20 ή 15 (1)



ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΑΠΟ 1-1-1983 ΚΑΙ ΜΕΤΑ,


Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Έτη Υπηρεσίας
1. Άνδρες και γυναίκες 24 1/2 ή 15 (1)
2. Γυναίκες με τρία τουλάχιστον παιδιά και άνδρες χήροι ή διαζευγμένοι με τρία τουλάχιστον παιδιά (εφόσον έχουν την επιμέλειά τους) 20 ή 15 (1)



(1) Στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση και τοο 65ου° έτους της ηλικίας. (2) Πρόκειται για το έτος που οι γυναίκες της κατηγορίας αυτής συμπληρώνουν 15ετία. (3) Για τις γυναίκες με τρία παιδιά ισχύουν οι προαναφερόμενες ευνοϊκότερες διατάξεις συνταξιοδότησης.


2. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

α) Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν.3865/2010, αυξάνονται, σταδιακά, από 01-01-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά, (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 01-01-2011 και μετά, 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής:

Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας:
- το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
- το έτος 2012, απαιτούνται 27 1/2 έτη.
- το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη.
- το έτος 2014, απαιτούνται 30 1/2 έτη.

Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24 1/2 ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.

Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-01-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, από 01-01-2011 και μετά, εφαρμόζονται οι ανωτέρω διατάξεις σε συνδυασμό με αυτές της περ. β' της παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.3865/2010.

Ειδικότερα:

Μέχρι την ισχύ του Ν.3865/2010 η συνταξιοδοτική νομοθεσία παρείχε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε γυναίκες στρατιωτικούς μητέρες τριών (3) τουλάχιστον παιδιών, μετά τη συμπλήρωση 20 χρόνων πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και ανεξάρτητα από την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση και την ηλικία των παιδιών τους. Οι άνδρες στρατιωτικοί με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις (20ετία) μόνο στην περίπτωση που τελούσαν σε κατάσταση χηρείας και είχαν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά ή ήταν διαζευγμένοι με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά των οποίων είχαν την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.

Με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C- 559/07 κρίθηκε ότι οι διατάξεις της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 26 (στρατιωτικοί) του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, που επιφυλάσσουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την ελάχιστη απαιτούμενη υπηρεσία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αντιβαίνουν στα οριζόμενα στο άρθρο 141 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας ως προς την καταβολή αμοιβής.

Με τις διατάξεις της περ.β' της παρ.1 του άρθρου 6 του ν. 3865/2010 και σε εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης του ΔΕΕ, εξομοιώνονται, από 01.01.2011, άνδρες και γυναίκες, στρατιωτικοί, γενικά, που έχουν τρία (3) παιδιά, ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Έτσι, καταργείται η ως άνω προϋπόθεση και παρέχεται πλέον η δυνατότητα και στους άνδρες στρατιωτικούς με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά να συνταξιοδοτούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις γυναίκες στρατιωτικούς μητέρες τριών (3) τουλάχιστον παιδιών. Έτσι αυξάνεται από 01-01-2011 και για τους άνδρες και για τις γυναίκες στρατιωτικούς, ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013, αντίστοιχα.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων διευκρινίζονται τα εξής:

α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.

β) Όσοι στρατιωτικοί (γυναίκες ή άνδρες με τις προαναφερόμενες επιπλέον προϋποθέσεις) με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση μέχρι την 31-12-2010, εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία, ήτοι ακόμα και μετά την 01-01-2011.

γ) Τα ισχύοντα από 01-01-2011, για τη συνταξιοδότηση των ανδρών στρατιωτικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά έχουν εφαρμογή, από την ίδια ως άνω ημεροχρονολογία (01-01-2011) και για όσους από αυτούς έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις γενικές διατάξεις (24 1/2 έτη), μέχρι 31-12-2010, αφού το δικαίωμά τους ως τρίτεκνων γεννάται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις από την ημερομηνία αυτή (01-01-2011).

δ) Όσοι και όσες στρατιωτικοί συμπληρώνουν την 20ετία:
- το 2011, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
- το 2012, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
- το 2013, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
- το 2014 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.

Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών, παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο ΠΙΝΑΚΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Έτος συμπλήρωσης των 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας ή των 20 ετών για τρίτεκνους Έτη υπηρεσίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσων έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά Έτη υπηρεσίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των λοιπών στρατιωτικών
2011 21 ή 15 (1) έτη & 65 ετών 26 ή 15 (1) έτη & 65 ετών
2012 23 ή 15 (1) έτη & 65 ετών 27 1/2 ή 15 (1) έτη & 65 ετών
2013 25 ή 15 (1) έτη & 65 ετών 29 ή 15 (1) έτη & 65 ετών
2014 30 1/2 ή 15 (1) έτη & 65 ετών 30 1/2 ή 15 (1) έτη & 65 ετών
2015 40 έτη ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή 15 (1) έτη & 65 ετών 40 έτη ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή 15 (1) έτη & 65 ετών


(1) Στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση και του 65ου° έτους της ηλικίας.


β) Ειδικά για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 01-01-2015 και μετά και οι οποίοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, ή την ημεροχρονολογία κατά την οποία, εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία, θα συμπλήρωνε 35ετή πραγματική υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα έτη της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και όχι με βάση τα 35 έτη. Δηλ: εάν στρατιωτικός ο οποίος απομακρύνεται από την Υπηρεσία, σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει συμπληρώσει κατά την απομάκρυνσή του 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξή του θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 5 ετών, ημεροχρονολογία που θα συμπλήρωνε 35 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, αν είχε παραμείνει στην Υπηρεσία και δεν είχε μεσολαβήσει η απομάκρυνσή του από αυτή. Η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση τα 30 έτη της πραγματικής υπηρεσίας του. Εάν ο ανωτέρω στρατιωτικός κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 2 ετών, που θα συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Εξυπακούεται ότι εάν κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί άμεσα.

3. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Στον απαιτούμενο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι χρόνοι υπηρεσίας.

α) ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται με τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου (Π.Δ. 169/2007, ν.2084/1992 και ν.3865/2010).

β) ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ. 169/2007 καθώς και του άρθρου 8 του ν.2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.

γ) ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης (αφορά μόνον όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 01-01-1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την ημερομηνία αυτή).

4. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν σύμφωνα με τα ανωτέρω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2014 (συμπλήρωση 24 1/2 ετών συντάξιμης υπηρεσίας), δεν επέρχεται καμία μεταβολή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους και εξακολουθούν να ισχύουν οι οικείες διατάξεις τόσο του Π.Δ. 169/2007 όσο και του ν.2084/1992. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τα ανωτέρω από 01-01-2015 και μετά, η σύνταξή τους υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν.3865/2010.

5. ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΙ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

α) Με τις διατάξεις του άρθρου 41 (παρ. 1 και 3) του Π.Δ. 169/2007 προβλέπεται ότι ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, ο χρόνος καταδυτικών εξαμήνων αυτών που υπηρετούν σε υποβρύχια, καθώς και ο χρόνος όσων υπηρετούν σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία, λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου.
Ο ανωτέρω χρόνος λογίζεται διπλάσιος ή τριπλάσιος, κατά περίπτωση, εφόσον αυτοί που διατελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας συμπληρώνουν δεκαοκταετή και οι άλλοι εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.

β) Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 20 του ν.3865/2010, αυξάνεται, από 01-01-2011, ο προαναφερόμενος χρόνος της δεκαοκταετούς ή εικοσαετούς, κατά περίπτωση, πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που είναι απαραίτητος για τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών των ανωτέρω ειδικών κατηγοριών, σε είκοσι πέντε 25 έτη.
Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν συμπληρώσει την προαναφερόμενη δεκαοκταετή ή εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, κατά περίπτωση, μέχρι την 31-12-2010.

Παραδείγματα

α) στρατιωτικός ο οποίος την 31-12-2010 έχει συμπληρώσει 18 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, από τα οποία 7 υπολογίζονται διπλάσια, επειδή διετέλεσε σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, έχει θεμελιώσει κατά την ανωτέρω ημερομηνία συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού η συνολική συντάξιμη υπηρεσία του ανέρχεται σε 25 έτη και επομένως μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε και να συνταξιοδοτηθεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν την 21-7-2010 (ημερομηνία ισχύος του ν.3865/2010).

β) στρατιωτικός ο οποίος την 31-12-2010 έχει συμπληρώσει 18 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, από τα οποία 4 υπολογίζονται διπλάσια, επειδή διετέλεσε σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την 31-12-2010, αφού η συνολική συντάξιμη υπηρεσία του, κατά την ημερομηνία αυτή, ανέρχεται σε 22 έτη. Ο στρατιωτικός αυτός μπορεί να αποχωρήσει από την Υπηρεσία όταν θα έχει συμπληρώσει τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με βάση τον ανωτέρω Πίνακα 3.
Δηλαδή, εάν ο ανωτέρω, με συνυπολογισμό και του διπλάσιου χρόνου, συμπληρώνει τα 24 1/2 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας το έτος 2012, θα συνταξιοδοτηθεί όποτε συμπληρώσει 27 1/2 έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας ή και μετά.

γ) στρατιωτικός ο οποίος την 31-12-2010 έχει συμπληρώσει 16 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, από τα οποία 10 υπολογίζονται διπλάσια, επειδή διετέλεσε σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την 31-12-2010, επειδή η πραγματική στρατιωτική υπηρεσία του ανέρχεται σε 16 έτη και επομένως δεν μπορεί να γίνει ο κατά τα ανωτέρω διπλασιασμός. Ο διπλασιασμός του χρόνου του ανωτέρω στρατιωτικού θα γίνει μετά το έτος 2011 και επομένως για το διπλασιασμό αυτό απαιτείται πλέον η συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Με βάση τα ανωτέρω ο προαναφερόμενος στρατιωτικός θα μπορεί να αποχωρήσει από την Υπηρεσία από το έτος 2019 και μετά, οπότε θα έχει συμπληρώσει 25 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία και θα μπορεί να υπολογισθεί διπλάσιος ο χρόνος πτητικής ενέργειας του, ώστε να συμπληρωθούν τα 40 έτη υπηρεσίας που είναι απαραίτητα για να συνταξιοδοτηθεί ο στρατιωτικός που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά.

II. ΑΡΘΡΟ 21 παρ. 1

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.3865/2010, ο χρόνος υπηρεσίας, των Εθελοντών Μακράς θητείας που διανύθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις με την ιδιότητα του Οπλίτη Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) ή του Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), καθώς και ο χρόνος υπηρεσίας των ανακαταταγμένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διάρκειας, για τον οποίο ασφαλίσθηκαν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, αναγνωρίζεται από το Δημόσιο, ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου έχουν εφαρμογή και για όσους υπηρέτησαν ως ΟΠΥ ή ΕΠΥ, οι οποίοι μετά την απομάκρυνση τους από τις θέσεις αυτές κατατάχθηκαν στα Σώματα Ασφαλείας ή το Πυροσβεστικό Σώμα ή διορίστηκαν στο Δημόσιο.

Εξυπακούεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν:

α) όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3865/2010 στο Δημόσιο, γενικά και

β) όσα από τα πρόσωπα αυτά έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία και έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο (σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 4).

Η αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου υπηρεσίας, ως συνταξίμου από το Δημόσιο, γίνεται, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, με πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαβιβάζεται στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με ευθύνη της Υπηρεσίας αυτής, αναζητείται η επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου), για κύρια και επικουρική σύνταξη, που έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ για το παραπάνω χρονικό διάστημα. Οι εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές κατά το μέρος που αφορούν κύρια σύνταξη, αποδίδονται στο Δημόσιο, κατά το μέρος δε, που αφορούν επικουρική σύνταξη, στα οικεία Μετοχικά Ταμεία (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ), εντός εξαμήνου από την κοινοποίηση σε αυτά της σχετικής πράξης αναγνώρισης.
Ειδικά για τα πρόσωπα της ανωτέρω περίπτωσης (β) δεν αναζητούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη, οι οποίες έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ, δεδομένου ότι ήδη ο χρόνος αυτός έχει υπολογισθεί ως συντάξιμος από το Δημόσιο, με βάση τις διατάξεις της κοινής διαδοχικής ασφάλισης.

παρ. 2

Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν.3865/2010, προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, (21-7-2010), οι έφεδροι εξ εφέδρων Αξιωματικοί του άρθρου 53 του ν. 833/1937, υπάγονται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Ο χρόνος ασφάλισης τους, κατά το διάστημα που είχαν τη στρατιωτική ιδιότητα, σε άλλα Ταμεία πλην εκείνων στα οποία ασφαλίζονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, υπό την προϋπόθεση της καταβολής των προβλεπομένων ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου) από τους ίδιους.
Για την αναγνώριση του χρόνου αυτού ως συνταξίμου, για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν ασφαλισθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, θα ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία που προβλέπεται για τους Εθελοντές Μακράς θητείας.

παρ. 3

Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν.3865/2010, προβλέπεται ότι οι «νέοι ασφαλισμένοι» στρατιωτικοί (ασφαλισθέντες για πρώτη φορά από 1-1-1993 και μετά), οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του μηχανικού ή του γιατρού, υπάγονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, (21-7-2010) στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και προαιρετικά, κατόπιν επιλογής τους, στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς που μπορεί να υπαχθούν λόγω της ιδιότητάς τους (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ). Στην περίπτωση που επιλέξουν και την υπαγωγή τους στα ειδικά αυτά Ταμεία, θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόσωπα αυτά από την ανωτέρω ημερομηνία (21-7-2010) υπάγονται για υγειονομική περίθαλψη υποχρεωτικά στον Ο.Π.Α.Δ. ανεξαρτήτως της προαιρετικής ασφάλισής τους ή όχι στα προαναφερόμενα ειδικά Ταμεία και πάντως όχι ενωρίτερα από την ημερομηνία έναρξης της παρακράτησης για υγειονομική περίθαλψη, υπέρ Ο.Π.Α.Δ., από τις αποδοχές τους.
III. ΑΡΘΡΟ 22 1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (παρ. 1)

α) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, καταργείται για όσους στρατιωτικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-01-2011 και μετά, η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (περ. ιβ' παρ. 1 άρθρου 37 του Π.Δ. 169/2007), προκειμένου αυτοί να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους, το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Έτσι τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους.
Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως συντάξιμος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος με βάση άλλες διατάξεις.

β) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ο εν λόγω χρόνος (διάρκεια σπουδών) είναι αυτός που προβλέπεται από τον οργανισμό ή από τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της κάθε Σχολής κατά το χρόνο της αποφοίτησης.

γ) Ο/η στρατιωτικός μπορεί να αναγνωρίσει και μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται να αναγνωρίσει (σε μήνες).

δ) Μετά την εκτέλεση της σχετικής αναγνωριστικής πράξης από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων, η πράξη αυτή δεν ανακαλείται ούτε τροποποιείται ως προς τον αναγνωριζόμενο με αυτή χρόνο. Μπορεί πάντως ο/η υπάλληλος που έχει αναγνωρίσει μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται, να ζητήσει με νέα αίτησή του την αναγνώριση του επί πλέον χρόνου που επιθυμεί.

Διαδικασία αναγνώρισης

α) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του στρατιωτικού για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς προκύπτει από τη σχέση: Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).

β) Για τον αναγνωριζόμενο χρόνο εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η πράξη αυτή υπόκειται στα ένδικα μέσα του άρθρου 66 του Π.Δ. 169/2007.

γ) Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

2. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (παρ. 3 & 4)

α) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, ορίζεται ότι, προκειμένου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, η αναγνώριση ως συνταξίμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη) που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του π.δ. 169/2007, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (ποσοστό 20%). Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της.

β) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21-7-2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 1/2 έτη) από 01-01-2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός, (3έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων, (40 έτη).
Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.


Διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων


1. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ΤΟΥ Ν. 3865/2010
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31-12-2010
Με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1 του νόμου αυτού, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου Μόνου του Ν.3847/2010 (ΦΕΚ 67Α�/11-5-2010), ρητά προβλέπεται, ότι οι στρατιωτικοί (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010 (συμπλήρωση 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας), δεν θίγονται από τις διατάξεις του Ν.3865/2010.
Έτσι για τον/την στρατιωτικό που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2010, με βάση τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ίσχυαν πριν τη δημοσίευση του Ν.3865/2010 (21-7-2010), όποτε και αν αποχωρήσει από την υπηρεσία (ακόμα και μετά την 1-1-2015, έτος που αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης) θα εξακολουθήσουν να ισχύουν γι� αυτόν όλες οι κατά περίπτωση εναλλακτικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής του, που ίσχυαν πριν το Ν.3865/2010.
Επίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ειδικών κατηγοριών (ιπτάμενοι, υποβρύχιοι καταστροφείς, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, αλεξιπτωτιστές, υπηρετούντες σε υποβρύχια, ΕΚΑΜ, κλπ), εφόσον έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31-12-2010 δεκαοκταετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, (προκειμένου για όσους διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας) ή εικοσαετή (προκειμένου για τους λοιπούς), μπορούν να διπλασιάσουν το χρόνο που διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, το χρόνο καταδυτικών εξαμήνων γι� αυτούς που υπηρετούν σε υποβρύχια κλπ, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την Υπηρεσία.
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν για τους στρατιωτικούς πριν το Ν.3865/2010, περιλαμβάνονται αναλυτικά στους ακόλουθους ΠΙΝΑΚΕΣ.
2. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
α) Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν.3865/2010, αυξάνονται, σταδιακά, από 01-01-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά, (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 01-01-2011 και μετά, 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής:
Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας:
- το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
- το έτος 2012, απαιτούνται 27 ½ έτη.
- το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη.
- το έτος 2014, απαιτούνται 30 ½ έτη.
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.
Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-01-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, από 01-01-2011 και μετά, εφαρμόζονται οι ανωτέρω διατάξεις σε συνδυασμό με αυτές της περ. β� της παρ. 1 του άρθρου '36 του Ν.3865/2010.
Ειδικότερα:
Mέχρι την ισχύ του Ν.3865/2010 η συνταξιοδοτική νομοθεσία παρείχε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε γυναίκες στρατιωτικούς μητέρες τριών (3) τουλάχιστον παιδιών, μετά τη συμπλήρωση 20 χρόνων πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και ανεξάρτητα από την προσωπική/οικογενειακή κατάσταση και την ηλικία των παιδιών τους. Οι άνδρες στρατιωτικοί με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις (20ετία) μόνο στην περίπτωση που τελούσαν σε κατάσταση χηρείας και είχαν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά ή ήταν διαζευγμένοι με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά των οποίων είχαν την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.
Με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-559/07 κρίθηκε ότι οι διατάξεις της περ. α� της παρ. 1 του άρθρου 26 στρατιωτικοί) του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, που επιφυλάσσουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την ελάχιστη απαιτούμενη υπηρεσία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αντιβαίνουν στα οριζόμενα στο άρθρο 141 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας ως προς την καταβολή αμοιβής.
Με τις διατάξεις της περ.β� της παρ.1 του άρθρου 6 του ν. 3865/2010 και σε εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης του ΔΕΕ, εξομοιώνονται, από 01.01.2011, άνδρες και γυναίκες, στρατιωτικοί, γενικά, που έχουν τρία (3) παιδιά, ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.
Έτσι, καταργείται η ως άνω προϋπόθεση και παρέχεται πλέον η δυνατότητα και στους άνδρες στρατιωτικούς με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά να συνταξιοδοτούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις γυναίκες στρατιωτικούς μητέρες τριών (3) τουλάχιστον παιδιών. Έτσι αυξάνεται από 01-01-2011 και για τους άνδρες και για τις γυναίκες στρατιωτικούς, ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013, αντίστοιχα.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων διευκρινίζονται τα εξής:
α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
β) Όσοι στρατιωτικοί (γυναίκες u942 ή άνδρες με τις προαναφερόμενες επιπλέον προϋποθέσεις) με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία/ασφάλιση μέχρι την 31-12-2010, εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα της συνταξιοδότησης, οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία, ήτοι ακόμα και μετά την 01-01-2011.
γ) Τα ισχύοντα από 01-01-2011, για τη συνταξιοδότηση των ανδρών στρατιωτικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά έχουν εφαρμογή, από την ίδια ως άνω ημεροχρονολογία (01-01-2011) και για όσους από αυτούς έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις γενικές διατάξεις (24 ½ έτη), μέχρι 31-12-2010, αφού το δικαίωμά τους ως τρίτεκνων γεννάται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις από την ημερομηνία αυτή (01-01-2011).
δ) Όσοι και όσες στρατιωτικοί συμπληρώνουν την 20ετία:
- το 2011, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
- το 2012, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να
συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
- το 2013, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να
συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
- το 2014 και μετά, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα
έχουν την ίδια συνταξιοδοτική μεταχείριση με τους λοιπούς στρατιωτικούς.
Οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των στρατιωτικών, γενικά,
ανδρών και γυναικών, παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο ΠΙΝΑΚΑ.
β) Ειδικά για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 01-01-2015 και μετά και οι οποίοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, ή την ημεροχρονολογία κατά την οποία, εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία, θα συμπλήρωνε 35ετή πραγματική υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα έτη της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και όχι με βάση τα 35 έτη. Δηλ: εάν στρατιωτικός ο οποίος απομακρύνεται από την Υπηρεσία, σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει συμπληρώσει κατά την απομάκρυνσή του 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξή του θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 5 ετών, ημεροχρονολογία που θα συμπλήρωνε 35 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. αν είχε παραμείνει στην Υπηρεσία και δεν είχε μεσολαβήσει η απομάκρυνσή του από αυτή. Η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση τα 30 έτη της πραγματικής υπηρεσίας του. Εάν ο ανωτέρω στρατιωτικός κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 2 ετών, που θα συμπληρώσει το 60ό έτοςτης ηλικίας του. Εξυπακούεται ότι εάν κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί άμεσα.
3. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Στον απαιτούμενο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι χρόνοι υπηρεσίας.
α) ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται με τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου (π.δ. 169/2007, ν.2084/1992 και ν.3865/2010).
β) ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του π.δ. 169/2007 καθώς και του άρθρου 8 του ν.2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.
γ) ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης (αφορά μόνον όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 01-01-1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την ημερομηνία u945 αυτή).
4. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν σύμφωνα με τα ανωτέρω συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2014 (συμπλήρωση 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας), δεν επέρχεται καμία μεταβολή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους και εξακολουθούν να ισχύουν οι οικείες διατάξεις τόσο του π.δ. 169/2007 όσο και του ν.2084/1992. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με τα ανωτέρω από 01-01-2015 και μετά, η σύνταξή τους υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν.3865/2010.
5. ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
α) Με τις διατάξεις του άρθρου 41 (παρ. 1 και 3) του π.δ. 169/2007 προβλέπεται ότι οχρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, ο χρόνος καταδυτικών εξαμήνων αυτών που υπηρετούν σε υποβρύχια, καθώς και ο χρόνος όσων υπηρετούν σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία, λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου.
Ο ανωτέρω χρόνος λογίζεται διπλάσιος ή τριπλάσιος, κατά περίπτωση, εφόσον αυτοί που διατελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας συμπληρώνουν δεκαοκταετή και οι άλλοι εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.
β) Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 20 του ν.3865/2010, αυξάνεται, από 01-01-2011, ο προαναφερόμενος χρόνος της δεκαοκταετούς ή εικοσαετούς, κατά
περίπτωση, πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που είναι απαραίτητος για τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών των ανωτέρω ειδικών κατηγοριών, σε είκοσι πέντε 25 έτη.
Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν συμπληρώσει την προαναφερόμενη δεκαοκταετή ή εικοσαετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, κατά περίπτωση, μέχρι την 31-12-2010.
Παραδείγματα
α) στρατιωτικός ο οποίος την 31-12-2010 έχει συμπληρώσει 18 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, από τα οποία 7 υπολογίζονται διπλάσια, επειδή διετέλεσε σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, έχει θεμελιώσει κατά την ανωτέρω ημερομηνία συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφού η συνολική συντάξιμη υπηρεσία του ανέρχεται σε 25 έτη και επομένως μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε και να συνταξιοδοτηθεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν την 21-7-2010 (ημερομηνία u953 ισχύος του ν.3865/2010).
β) στρατιωτικός ο οποίος την 31-12-2010 έχει συμπληρώσει 18 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, από τα οποία 4 υπολογίζονται διπλάσια, επειδή διετέλεσε σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την 31-12- 2010, αφού η συνολική συντάξιμη υπηρεσία του, κατά την ημερομηνία αυτή, ανέρχεται σε 22 έτη. Ο στρατιωτικός αυτός μπορεί να αποχωρήσει από την Υπηρεσία όταν θα έχει συμπληρώσει τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Δηλαδή, εάν ο ανωτέρω, με συνυπολογισμό και του διπλάσιου χρόνου, συμπληρώνει τα 24½ έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας το έτος 2012, θα συνταξιοδοτηθεί όποτε συμπληρώσει 27 ½ έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας ή και μετά.
γ) στρατιωτικός ο οποίος την 31-12-2010 έχει συμπληρώσει 16 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, από τα οποία 10 υπολογίζονται διπλάσια, επειδή διετέλεσε σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την 31-12-2010, επειδή η πραγματική στρατιωτική υπηρεσία του ανέρχεται σε 16 έτη και επομένως δεν μπορεί να γίνει ο κατά τα ανωτέρω διπλασιασμός. Ο διπλασιασμός του χρόνου του ανωτέρω στρατιωτικού θα γίνει μετά το έτος 2011 και επομένως για το διπλασιασμό αυτό απαιτείται πλέον η συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Με βάση τα ανωτέρω ο προαναφερόμενος στρατιωτικός θα μπορεί να αποχωρήσει από την Υπηρεσία από το έτος 2019 και μετά, οπότε θα έχει συμπληρώσει 25 έτη πραγματική στρατιωτική υπηρεσία και θα μπορεί να υπολογισθεί διπλάσιος ο χρόνος πτητικής ενέργειας του, ώστε να συμπληρωθούν τα 40 έτη υπηρεσίας που είναι απαραίτητα για να συνταξιοδοτηθεί ο στρατιωτικός που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά.
II. ΑΡΘΡΟ 21
παρ. 1
Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.3865/2010, ο χρόνος υπηρεσίας, των Εθελοντών Μακράς Θητείας που διανύθηκε στις ΄Ενοπλες Δυνάμεις με την ιδιότητα του Οπλίτη Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) ή του Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), καθώς και ο χρόνος υπηρεσίας των ανακαταταγμένων Εφέδρων Αξιωματικών Μακράς Διάρκειας, για τον οποίο ασφαλίσθηκαν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, αναγνωρίζεται από το Δημόσιο, ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου έχουν εφαρμογή και για όσους υπηρέτησαν ως ΟΠΥ ή ΕΠΥ, οι οποίοι μετά την απομάκρυνση τους από τις θέσεις αυτές κατατάχθηκαν στα Σώματα Ασφαλείας ή το Πυροσβεστικό Σώμα ή διορίστηκαν στο Δημόσιο.
Εξυπακούεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις αφορούν:
α) όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3865/2010 στο Δημόσιο, γενικά και β) όσα από τα πρόσωπα αυτά έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία και έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο (σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 4).
Η αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου υπηρεσίας, ως συνταξίμου από το Δημόσιο, γίνεται, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, με πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαβιβάζεται στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας. Με ευθύνη της Υπηρεσίας αυτής, αναζητείται η επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου), για κύρια και επικουρική σύνταξη, που έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ για το παραπάνω χρονικό διάστημα. Οι εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές κατά το μέρος που αφορούν κύρια σύνταξη, αποδίδονται στο Δημόσιο, κατά το μέρος δε, που αφορούν επικουρική σύνταξη, στα οικεία Μετοχικά Ταμεία (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ), εντός εξαμήνου από την κοινοποίηση σε αυτά της σχετικής πράξης αναγνώρισης.
Ειδικά για τα πρόσωπα της ανωτέρω περίπτωσης (β) δεν αναζητούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη, οι οποίες έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ, δεδομένου ότι ήδη ο χρόνος αυτός έχει υπολογισθεί ως συντάξιμος από το Δημόσιο, με βάση τις διατάξεις της κοινής διαδοχικής ασφάλισης.
παρ. 2
Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν.3865/2010, προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, (21-7-2010), οι έφεδροι εξ εφέδρων Αξιωματικοί του άρθρου 53 του ν. 833/1937, υπάγονται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Ο χρόνος ασφάλισης τους, κατά το διάστημα που είχαν τη στρατιωτική ιδιότητα, σε άλλα Ταμεία πλην εκείνων στα οποία ασφαλίζονται τα στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεων, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας, υπό την προϋπόθεση της καταβολής των προβλεπομένων ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου) από τους ίδιους.
Για την αναγνώριση του χρόνου αυτού ως συνταξίμου, για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα είχαν ασφαλισθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, θα ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία που προβλέπεται για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας.
παρ. 3
Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν.3865/2010, προβλέπεται ότι οι «νέοι ασφαλισμένοι» στρατιωτικοί (ασφαλισθέντες για πρώτη φορά από 1-1-1993 και μετά), οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του μηχανικού ή του γιατρού, υπάγονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού, (21-7-2010) στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και προαιρετικά, κατόπιν επιλογής τους, στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς που μπορεί να υπαχθούν λόγω της ιδιότητάς τους ΤΣΜΕΔΕ ΤΣΑΥ . Στην περίπτωση που επιλέξουν και την υπαγωγή τους στα ειδικά αυτά Ταμεία, θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόσωπα αυτά από την ανωτέρω ημερομηνία (21-7-2010) υπάγονται για υγειονομική περίθαλψη υποχρεωτικά στον Ο.Π.Α.Δ. ανεξαρτήτως της προαιρετικής ασφάλισής τους ή όχι στα προαναφερόμενα ειδικά Ταμεία και πάντως όχι ενωρίτερα από την ημερομηνία έναρξης της παρακράτησης για υγειονομική περίθαλψη, υπέρ Ο.Π.Α.Δ., από τις αποδοχές τους.
ΙΙΙ. ΑΡΘΡΟ 22
1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (παρ. 1)
α) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, καταργείται για όσους στρατιωτικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-01-2011 και μετά, η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (περ. ιβ� παρ. 1 άρθρου 37 του π.δ. 169/2007), προκειμένου αυτοί να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους, το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Έτσι τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους. Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως συντάξιμος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος με βάση άλλες διατάξεις.
β) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ο εν λόγω χρόνος (διάρκεια σπουδών) είναι αυτός που προβλέπεται από τον οργανισμό ή από τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της κάθε Σχολής κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
γ) Ο/η στρατιωτικός μπορεί να αναγνωρίσει και μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται να αναγνωρίσει (σε μήνες).
δ) Μετά την εκτέλεση της σχετικής αναγνωριστικής πράξης από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων, η πράξη αυτή δεν ανακαλείται ούτε τροποποιείται ως προς τον αναγνωριζόμενο με αυτή χρόνο. Μπορεί πάντως ο/η υπάλληλος που έχει αναγνωρίσει μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται, να ζητήσει με νέα αίτησή του την αναγνώριση του επί πλέον χρόνου που επιθυμεί.
Διαδικασία αναγνώρισης
α) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του στρατιωτικού για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς προκύπτει από τη σχέση:
Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
β) Για τον αναγνωριζόμενο χρόνο εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η πράξη αυτή υπόκειται στα ένδικα μέσα του άρθρου 66 του Π.Δ. 169/2007.
γ) Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
2. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (παρ. 3 & 4)
α) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, ορίζεται ότι, προκειμένου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος η αναγνώριση ως συνταξίμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη) που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του π.δ.169/2007, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (ποσοστό 20%). Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση u960 ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της.
β) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21-7-2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 ½ έτη) από 01-01-2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός, (3έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων, (40 έτη).
Ο χρόνος αυτός, (3έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων, (40 έτη).
Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ



Τι μπορεί να κάνει για σας
ο Διαμεσολαβητής
της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης;
Ετήσιες εκθέσεις Ευρετήριο Αποφάσεων Ομιλίες
Πώς να παραπονεθώ Ειδικές εκθέσεις Σχέδια συστάσεων Δημοσιογραφικά δελτία
Δελτίο παραπόνων 'Εκθεση FIDE
Γράμματα και Σημειώσεις
Προκηρύξεις προσλήψεων

Δίκτυο Επαφής
Υποτροφίες Ασκουμένων

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Εν συντομία



Στέλνω ένα E-mail

Προβεβλημένες καταχωρίσεις

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων στην Α.Ε. αποφασίζει για κάθε ζήτημα της Εταιρείας και είναι το μόνον ανώτατον όργανον που λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τα Νόμο και συνεδριάζει στα γραφεία της έδρας της Εταιρείας. Δύναται όμως να συνεδριάσει και εκτός έδρας στον Ελληνικό χώρο μετά από ζητηθείσα άδεια του Υπουργείου Εμπορίου στην οποία να αναφέρονται καθαρός οι λόγοι. Η άδεια χορηγείται πριν από τις διαδικασίες Δημοσίευσης κλπ. μετά από αίτηση της Α.Ε. Η χορήγηση άδειας δεν χρειάζεται όταν υπάρχει εκπροσώπηση του συνόλου του Μετοχικού Κεφαλαίου και δεν υπάρχει σχετική αντίρρηση. Η Εταιρεία πρέπει να χορηγεί αντίγραφα των Πρακτικών της Γ.Σ. στους Μετόχους. Σε περίπτωση άρνησης χορηγείται από το Υπουργείο Εμπορίου όπου υπάγεται ο φάκελος της Α.Ε. Οι μη παρίσταντες δύνανται να παίρνουν Πρακτικά από την προϊσταμένη αρμόδια αρχή με σχετική εισαγγελική παραγγελία.
ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Οι Συνελεύσεις που συνέρχονται υποχρεωτικά σε διάστημα έξι μηνών κατά τη λήξη της εταιρικής χρήσης είναι Γενικές Συνελεύσεις και συζητούν και αποφασίζουν για την έγκριση ή όχι των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του ελέγχου της Εταιρείας καθώς και την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη. Επίσης και για την αποζημίωση και εκλογή του νέου Δ.Σ όταν η θητεία έχει λήξη μέσα στον ίδιο χρόνο, στη περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει απλή απαρτία.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Όλες οι Έκτακτες Συνελεύσεις γίνονται ανά πάσα στιγμή μετά από αίτηση των Ελεγκτών ή των Μετόχων.
ΑΠΑΡΤΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΟΝ
Όλες οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν απαρτία σε θέματα Ημερησίας Διάταξης όταν εκπροσωπούνται από το 1/5 τουλάχιστον του καταβληθέντος Μετοχικού Κεφαλαίου. Όταν όμως δεν υπάρχει απαρτία επαναλαμβάνεται μέσα σε 20 ημέρες από την ημέρα ματαίωσης αφού προσκαλέσει μέσα σε 10 ημέρες και η συνεδρίαση θα συζήτηση τα θέματα της αρχικής ημερήσιας διάταξης, βρίσκεται δε σε απαρτία στην επαναληπτική αυτή συζήτηση και συνεδριάζει έγκυρα. Όλες οι αποφάσεις των εκάστοτε Γενικών Συνελεύσεων παίρνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μετόχων και που εκπροσωπούν το 1/5 (20%) του μετοχικού κεφαλαίου που έχει καταβληθεί (αρθρ. 29 παραγρ. 1), παρευρίσκονται δε στις Γενικές Συνελεύσεις που υπερβαίνει έστω και κατ' ελάχιστο το 50%.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ
Η σύγκληση οιασδήποτε Γενικής Συνέλευσης γίνεται μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει για το χρόνο και τα θέματα ημερήσιας διάταξης καθώς και για την σύνταξη της προσκλήσεως (Πρακτικό Δ.Σ.). Η Πρόσκληση πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος ΑΕ & ΕΠΕ) αφού καταβληθεί σε ΔΟΥ δια το έτος 2002 τέλος 259,80 € μαζί με το δικαίωμα υπέρ ΤΑΠΕΤ 5% και επίσης σε μια ημερήσια πολιτική εφημερίδα και μια οικονομική των Αθηνών και που περιλαμβάνονται στην εκάστοτε Απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου. Η Πρόσκληση στο ΦΕΚ πρέπει να δημοσιευθεί μέσα σε 10 ημέρες μπροστά από την Γενική Συνέλευση και πέντε ημέρες για την Επαναληπτική ενώ η δημοσίευση στις εφημερίδες θα γίνει από την Α.Ε. πριν από την Γενική Συνέλευση μη συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας δημοσίευσης και της ημερομηνίας Συνέλευσης.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Όλες οι Α.Ε. πρέπει να υποβάλλουν στη Νομαρχία Δ/νση Εμπορίου 20 πλήρης ημέρες πριν από την Γενική Συνέλευση τα δικαιολογητικά που ορίζονται από την ειδική απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου Κ2 2949/93. Εάν κατά τη συνέλευση υπάρχει πλήρης απαρτία 100% δεν χρειάζονται δημοσιεύσεις της Πρόσκλησης στο ΦΕΚ και στις εφημερίδες.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  1. Αντίγραφο του Πρακτικού του Δ.Σ. που πήρε απόφαση για την Γενική Συνέλευση.
  2. Αντίγραφο Πρόσκλησης με όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.
  3. Το Προσάρτημα του Ισολογισμού υπογεγραμμένο από τους υπογράφοντες τον Ισολογισμό.
  4. Δύο (2) αντίγραφα Ισολογισμού το δε ένα υπογεγραμμένο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή τον Εντεταλμένο, του Προέδρου Δ.Σ. και του Υπεύθυνου του Λογιστηρίου. Το δε με χωρίς υπογραφές κατατίθεται για δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ.
  5. Έκθεση Ελεγκτών.
  6. Την Έκθεση του Δ.Σ. προς την Γ.Σ.
  7. Τις εφημερίδες με τις δημοσιεύσεις.
  8. Το διπλότυπο ΔΟΥ 486,60 € για την δημοσίευση ταυ Ισολογισμού στο ΦΕΚ.
  9. Το φωτοαντίγραφο Διπλότυπου ΤΑΠΕΤ για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Πρόσκλησης.
  10. τρία αντίγραφα Ισολογισμού που να φέρουν τα ατομικά που να φέρουν τα ατομικά στοιχεία των προσώπων που υπογράφουν για την ανακοίνωση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να τονισθεί ότι οι Εταιρείες που ανήκουν στη Νομαρχία Πειραιώς πρέπει να δημοσιεύσουν και σε μια εφημερίδα που εκδίδεται στον Πειραιά.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΠΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  1. Αντίγραφο Πρακτικού Δ.Σ που αποφασίζεται η Έκτακτη Συνέλευση.
  2. Αντίγραφο της Πρόσκλησης.
  3. Τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων.
  4. Φωτοαντίγραφο του διπλότυπου είσπραξης ΤΑΠΕΤ για τη δημοσίευση της Πρόσκλησης στο ΦΕΚ
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Οι Επαναληπτικές Γενικές Συνελεύσεις που συνέρχονται υποχρεωτικά σε 20 ημέρες από την χρονολογία της ματαιωθείσης συνεδρίασης και που προσκαλούνται πριν 10 ημέρες από το Δ.Σ. που συνεδριάζει και αποφασίζει πρέπει να υποβληθούν στην Προϊσταμένη Δημόσια Αρχή πριν 10 ημέρες από την ημερομηνία συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Αντίγραφο επικυρωμένα από το Πρακτικό του Δ.Σ. που συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση.
  2. Αντίγραφο της Πρόσκλησης.
  3. Τη δημοσίευση της Πρόσκλησης στις εφημερίδες.
  4. Φωτοαντίγραφο του διπλότυπου του ΤΑΠΕΤ Εθνικού Τυπογραφείου.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Μετά από την Γενική Συνέλευση που λαμβάνει αποφάσεις μόνο επί θεμάτων Ημερησίας Διάταξης πρέπει να υποβληθούν στο Υπουργείο Εμπορίου ή Νομαρχία τα κάτωθι δικαιολογητικά: 1. Γενική Συνέλευση (Τακτική) Αρχική ή Επαναληπτική: α) Αντίγραφο του Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. β) Το διπλότυπο είσπραξης ΔΟΥ 259,80 € για την δημοσίευση των ελεγκτών στο ΦΕΚ/ΔΑΕ.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΡΟΣ
Τη Νομαρχία
Διεύθυνση Εμπορίου
Εις
..............................

Σας υποβάλλουμε μαζί τα κάτωθι δικαιολογητικά για την Γενική Συνέλευση της Εταιρείας που θα πραγματοποιηθούν την σύμφωνα με το Νόμο.

  1. Αντίγραφο του Πρακτικού του Δ.Σ. της
  2. Το Προσάρτημα του Ισολογισμού της
  3. Την Πρόσκληση των μετόχων της
  4. Την Έκθεση των Ελεγκτών.
  5. Αντίγραφα Ισολογισμού εις διπλούν της 31/12/2001.
  6. Την 'Έκθεση του Δ.Σ. της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της
  7. Το υπ' αρίθμ Διπλότυπο είσπραξης ΔΟΥ.
  8. Τρία αντίγραφα Ισολογισμού της για δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ.
  9. Φωτοαντίγραφο του υπ' αρίθμ ΤΑΠΕΤ για δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ της Πρόσκλησης.
  10. Το υπ' αρίθμ φύλλο της οικονομικής εφημερίδας που δημοσιεύθηκε ο Ισολογισμός.
  11. Το υπ' αρίθμ φύλλο της πολιτική εφημερίδας που δημοσιεύθηκε ο Ισολογισμός.
  12. Το υπ' αρίθμ φύλλο της οικονομικής εφημερίδος που δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση.
  13. Το υπ' αρίθμ φύλλο της πολιτική εφημερίδας που δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση. Τρία αντίγραφα με τα ονόματα των Ελεγκτών της Εταιρείας για ανακοίνωση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ.

    Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (ΑΡΧΙΚΗ ή ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ) ΠΡΟΣ
    Τη Νομαρχία ........................
    Διεύθυνση Εμπορίου

    ο) Αντίγραφο του Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης επικυρωμένο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
    β) Διπλότυπο είσπραξης ΔΟΥ με το ανάλογο παράβολο για τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης. γ) Τρία αντίγραφα για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.
    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση υποβάλλονται στην Νομαρχία ή Υπουργείο Εμπορίου τα κάτωθι:

    ΠΡΟΣ
    Τη Νομαρχία .....................
    Διεύθυνση Εμπορίου

    Σας υποβάλλουμε μαζί τα κατωτέρω δικαιολογητικά για την συγκληθείσα την.............. Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ανωνύμου Εταιρείας μας.

    1. Αντίγραφο Πρακτικού Γενικής Συνέλευσης της
    2. Το υπ' αρίθμ Διπλότυπο είσπραξης ΔΟΥ Αθηνών.
    3. Τρία αντίγραφα για δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ του Ισολογισμού.
    4. Τρία αντίγραφα για δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ του ορισμού των ελεγκτών της Εταιρείας.
    ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    Μετά από της Γενικές Συνελεύσεις είναι οι Καταστατικές για τις οποίες ο Νόμος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία και απαρτία που λαμβάνονται αποφάσεις σε θέματα Ημερήσιας Διατάξεως που αφορούν Τροποποίηση καταστατικού της Εταιρείας, οι αποφάσεις αυτές παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία ήτοι τα 2/3 του καταβεβλημένου κεφαλαίου.
    Καταστατικό Συνέλευσης που χρειάζεται απαρτία και πλειοψηφία ανακαλούνται νια διάφορα θέματα ως κατωτέρω:
    « Μετατροπή της ΑΕ σε ΕΠΕ.

    • Συγχώνευση ή Παράταση διαρκείας.
    • Αύξηση ή μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου.
    • Μεταβολή του αντικειμένου της επιχείρησης.
    • Αλλαγή Εθνικότητας Εταιρείας.
    • Ανάθεση πλέον υποχρεώσεων των Μετόχων.
      « Μετατροπή των μετοχών.
      »Έκδοση δανείου.
      » Οιαδήποτε μεταβολή της διάθεσης κερδών.
      Όλες αυτές οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν απαρτία και συνεδριάζουν έγκυρα για θέματα ημερήσιας διάταξης όταν συμμετέχουν σ' αυτή τα 2/3 του καταβεβλημένου Κεφαλαίου, όταν όμως δεν υπάρχει απαρτία συνέρχεται σε πρώτη επαναληπτική για την οποία η συμμετοχή πρέπει να φθάνει το 1/2 του καταβεβλημένου κεφαλαίου (αρθ. 29 παραγρ. 2 και 4). Σε αυτές τις Γενικές Συνελεύσεις που χρειάζεται εξαιρετική απαρτία απαιτείται επαυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του εκπροσωπούμενου στη Γενική Συνέλευση καταβεβλημένου Κεφαλαίου (άρθρο 31).
      θα πρέπει να τονισθεί ότι κάθε Επαναληπτική Συνέλευση είναι νέα και γι' αυτό πρέπει να τηρούνται ύλες οι διαδικασίες και διατυπώσεις της Πρόσκλησης στη Νομαρχία και έχουν τα ίδια θέματα που είχαν διατυπωθεί στην προηγούμενη και πρέπει να συγκαλείται μέσα σε 20 ημέρες από την ημερομηνία ματαίωσης και με Πρόσκληση προ 10 τουλάχιστον ημερών.
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΕΓΚΡΙΣΗ: ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
    Σύμφωνα με το Νόμο και τις Διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 1 του Νόμου 2190/20 οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις περιέχουν: Το Προσάρτημα, τον Λογαριασμό «Αποτελέσματα Χρήσεως» ταυ Ισολογισμού και τον «Πίνακα Διαθέσεως Αποτελεσμάτων», που ελέγχονται σύμφωνα με τα άρθρα 36, 36α και 37 και καταρτίζονται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 42β, γ, δ, ε, 43α και 43 και δίνονται στη δημοσιότητα με την καταχώρηση στο Μητρώο Α.Ε. της Νομαρχίας καθώς και με την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εκτός του Προσαρτήματος, όπως η παραγρ. 7β του άρθρου 1β ως επίσης στο ΦΕΚ/ΔΑΕ και σε μια ημερήσια Πολιτική και Οικονομική εφημερίδα σύμφωνα με το άρθρο 43β/4 του Νόμου 2190/20. Η σύνταξη του Ισολογισμού, του λογαριασμού «Αποτελέσματα Χρήσεως» γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 42β καθώς και ο «Πίνακας Διαθέσεως Αποτελεσμάτων», γιο δε τις διατάξεις 4-1,103, 202, 302, 403 του ΕΓΛΣ ορίζεται η σύνταξη του Ισολογισμού χρήσεως, ο Πίνακας Διαθέσεως Αποτελεσμάτων και η Κατάσταση Εκμεταλλεύσεως. Όλες οι καταστάσεις «Προσάρτημα», «Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσεως» και «Πίνακας Διαθέσεως Αποτελεσμάτων» πρέπει να έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. και τον Υπεύθυνο Λογιστηρίου, για να είναι έγκυρη η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και να έχει γίνει έλεγχος από τους Ελεγκτές της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης (άρθρο 36) αποστέλλονται δε στο Μητρώο της Α.Ε. της Νομαρχίας για δημοσίευση στο ΦΕΚ/ΔΑΕ και στις εφημερίδες 20 τουλάχιστον ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση. Σύμφωνο με το άρθρο 36 του Νόμου 2190/20 παρ. 1 εταιρείες που έχουν καθαρό κύκλο εργασιών 1 δισ.. που προκύπτει ύστερα από άθροιση των στοιχείων του Ενεργητικού, και απασχολήθηκαν 50 άτομα κατά τις δύο συνεχείς χρήσεις υποχρεώνονται να εκλέγουν Ορκωτούς Λογιστές από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (άρθρο 36 παρ. 1).
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ [Μεσαίου και Μεγάλου μεγέθους)
    Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ως γνωστόν δεόντως υπογεγραμμένες αποστέλλονται μέσα σε 20 ημέρες προ της Γενικής Συνέλευσης στη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας για την καταχώρηση στο Μητρώο των Α.Ε.
    Υποχρεούνται ακόμη η Εταιρείες να καταθέσουν εντός 20 ημερών προ της Γενικής Συνέλευσης τη δημοσίευση του Ισολογισμού «Αποτελέσματα Χρήσεως» καθώς και τον «Πίνακα Διαθέσεως Αποτελεσμάτων Χρήσεως» με το Πιστοποιητικό Ορκωτών Ελεγκτών (εάν υποχρεούνται) στο ΦΕΚ/ΔΑΕ καθώς και σε ημερήσια οικονομική και πολιτική εφημερίδα. Εάν εδρεύει στην πόλη του Πειραιά και μια εφημερίδα του Πειραιά (Ν. 2469/97 άρθρο 23). Εάν όμως εδρεύει σε Κοινότητα ή Δήμο εκτός Νομού Αττικής υποχρεούται να δημοσιεύσει σε μια ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδεται στην έδρα της πρωτεύουσας του Νομού που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του Νόμου που έχουν καθοριστεί με την υπ' αριθμ. 20814Α/Ε5589/13-10-99 και το 824/Ε/5591/13-10-99 Υπουργική απόφαση του Υπουργείου Τύπου και Μ.Μ.Ε. και έχουν δικαίωμα δημοσιεύσεως Ισολογισμών και Προσκλήσεων των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. Δεν απαιτούνται δημοσιεύσεις των ως άνω οικονομικών καταστάσεων όταν κατά την ημερομηνία κλεισίματος Ισολογισμού το σύνολο του Ενεργητικού δεν υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια και στις εταιρείες με 1 δισ. και που ο μέσος όρος προσωπικού που απασχολήθηκε κατά την διάρκεια της χρήσης ήταν 50 άτομα.
    Οι ως άνω εταιρείες σύμφωνα με το άρθρο 43β παραγρ. 1 δύνανται να δημοσιεύουν Συνοπτικό Ισολογισμό και υποχρεωτικά να μνημονεύεται ότι ο Ισολογισμός είναι Συνοπτικός (σύμφωνα με το άρθρο 42α παραγρ. 6 του Νόμου 2190/20).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)