Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΔΝΤ: Χρηματοδότηση στην Ελλάδα μόνο με ελάφρυνση του χρέους


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, που θέτει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επανέλαβε ότι το ίδιο θα εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με επιπλέον χρηματοδότηση, εφόσον γίνουν βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπως διευκρίνισε, αυτό αναμένεται κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.
Σύμφωνα με τη σχετική δήλωση της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, «η συνεργασία της ομάδας του Ταμείου με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν στενή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εργασθήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Θέτει μακρόπνοες πολιτικές για την ανάκτηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη».
Η ίδια πρόσθεσε ότι κατά την επόμενη περίοδο, το ΔΝΤ προσβλέπει στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές «για την ανάπτυξη του προγράμματος με περισσότερες λεπτομέρειες», ωστόσο την ίδια στιγμή τόνισε ότι αναμένει επίσης «οι Ευρωπαίοι εταίροι να λάβουν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο». Οπως τονίζει, το ΔΝΤ «θα παρεμείνει στενά εμπλεκόμενο με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους για να βοηθήσει στη διαδικασία, και θα αξιολογήσει τη συμμετοχή του με επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα εφόσον γίνουν βήματα στο πρόγραμμα των αρχών και την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».
Εκτός από την εμμονή του στην αναδιάρθρωση του χρέους, το Ταμείο ξεκαθαρίζει με αυτό τον τρόπο ότι είναι ικανοποιημένο με το πρόγραμμα. Μάλιστα, εμμέσως πιέζει και για την άμεση ενεργοποίησή του, καθώς αν αυτή καθυστερήσει με ένα πρόγραμμα-γέφυρα, θα καθυστερήσει αντιστοίχως και η δική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Οπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, το ΔΝΤ συμμετείχε στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων για το οικονομικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το ESM. Η ομάδα του, υπό την κυρία Βελκουλέσκου, παρέμεινε στην Αθήνα από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Η τροπολογία για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων αποχωρούν από το δημόσιο


Αλλαγές στις κατώτατες συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης περίπου 100.000 δημοσίων υπαλλήλων επιφέρει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προσαρτήθηκε στο τρίτο μνημόνιο, εναρμονίζοντας τις διατάξεις που προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, καθώς και αυτούς των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν περίπου 80.000 δημοσίους υπαλλήλους, που μέχρι τη δημοσίευση του τρίτου μνημονίου σε ΦΕΚ δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μπορούσαν όμως έως το 2021 να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Καθιερώνεται δηλαδή και στο Δημόσιο από την 1/1/2022 ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή το 62ο με συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Εξαιρούνται από αυτό (όχι από τις αυξήσεις των ενδιάμεσων ορίων) οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Αντίθετα, διατηρούν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με τους όρους που ισχύουν και σήμερα οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία και οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα (υπάλληλοι στην καθαριότητα των δήμων, φυλακτικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης, καθώς και προσωπικό που φέρει ιδιαίτερα βαριές αναπηρίες). Επίσης, εξαιρούνται όσοι έχουν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης αυτού του νόμου συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας που αποτελούν προϋπόθεση για την άμεση καταβολή ακέραιας της σύνταξής τους (κατοχυρωμένα δικαιώματα).

Μαζική έξοδος

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, εκτός από την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων, αναφέρεται ότι στόχος της προστασίας των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων είναι να αποτραπεί η μαζική έξοδος δημοσίων υπαλλήλων, καθώς εκφράζονται φόβοι για αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, όλο το προηγούμενο διάστημα. Χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήτοι τα 58 με παράλληλα προϋπόθεση τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, ορίζεται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποχωρούν από την υπηρεσία από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η απασχόληση των προσώπων αυτών. Ειδικά για όσα από τα πρόσωπα αυτά ασκούν ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο έργο (ιπτάμενοι, ναρκαλιευτές, υπηρετούντες σε υποβρύχια κ.ά.) εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι σχετικές με την καταβολή της σύνταξής τους διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού.

Στην πράξη, μεγάλες χαμένες θεωρούνται μητέρες με ανήλικα τέκνα που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν από τα 50, και πλέον θα μείνουν στην υπηρεσία από 2 και σε ακραίες περιπτώσεις έως 17 χρόνια επιπλέον, καθώς και άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, με δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62, με τη συμπλήρωση 25ετίας. Από 3 έως 5 χρόνια εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης περίπου 10.000 ενστόλων, ενώ υπάρχει και μία ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που δεν έκαναν χρήση το 2012 του δικαιώματός τους να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, και τώρα για τη συνταξιοδότηση με πλήρη θα πρέπει να περιμένουν τα 67.

Κατώτατη σύνταξη

Μαχαίρι στην κατώτατη σύνταξη των 364 ευρώ εκτιμάται ότι θα δουν τα επόμενα χρόνια περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς επεκτείνεται και στο Δημόσιο η πρόβλεψη που «πέρασε» για τον ιδιωτικό τομέα και προβλέπει ότι υπάλληλοι καθώς και στρατιωτικοί που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά δικαιούνται το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, ήτοι 364 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Εάν συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, θα λάβουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους, και μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους (ή όποιου έτους ορίζεται κάθε φορά με βάση το προσδόκιμο ζωής) η σύνταξη θα συμπληρώνεται με το κατώτατο όριο, εφόσον το οργανικό κομμάτι της σύνταξης είναι χαμηλότερο.

Το κατώτατο αυτό ποσό, μάλιστα, παραμένει αμετάβλητο έως και το 2021.

Οι συντάξεις όσων έχουν αποχωρήσει από 1/7/2015 και μετά αναπροσαρμόζονται με βάση τα παραπάνω.

Και στο Δημόσιο (όπως και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ξεκαθαρίστηκε από το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή) θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τα κατώτατα όρια όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, καθώς και σύνταξη θανάτου.

Επίσης ξεκαθαρίζεται με την τροπολογία ότι ο νόμος 3865 του 2010 (αντίστοιχος του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που ορίζει την εφαρμογή της βασικής και αναλογικής σύνταξης και στο Δημόσιο) θα εφαρμοστεί για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από 1/1/2015 και μετά, και όχι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ καθώς και άλλων φορέων, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο με 222 υπέρ - Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν... δέχεται το αποτέλεσμα

Βουλή Live: Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο με 222 υπέρ - Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν... δέχεται το αποτέλεσμα - Νέο σόου και καυγάς με Μητρόπουλο
- «ΝΑΙ» ψήφισαν 222 βουλευτές , «ΟΧΙ» 64 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν «παρών»
- Καταψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ:
- Λαφαζάνης Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Ουζουνίδου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Κυριακάκης, Ψαρρέα και Κυρίτση
- Παρών δήλωσαν Μητρόπουλος, Μιχαλάκης, Τζήκα, Κατριβάνου, Καραγιαννίδης, Λέβα, Δερμιτζάκης, Κουρεμπές, Κυρίτσης, Κανελλοπούλου, Σεβαστάκης και Α. Καββαδία
- Αλέξης Τσίπρας: Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό από το χορό του Ζαλόγγου
- Μεϊμαράκης σε Τσίπρα: Πρέπει να δώσεις λύση, ως τη Δευτέρα ξεκαθάρισε αν θα γίνουν εκλογές!
- "Έγινε απόπειρα πραξικοπήματος και κοινοβουλευτικής εκτροπής" είπε η Πρόεδρος της Βουλής
- "Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ο ίδιος ότι δεν πρέπει να το κάνω - Μας πέταξε στα σκυλιά!"
- Καμμένος: Η συμφωνία βάζει τέλος στην εποχή των Μνημονίων - Ειρωνικά επιφωνήματα από τη ΝΔ
- Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Είσαι πολιτικάντης που χρησιμοποίησες το ψέμα για να βρεθείς καβάλα στην εξουσία!
- Γεννηματά: Τελευταία φορά βάζουμε πλάτη!
- Στις 02:00 το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η Ολομέλεια!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)